REVISTA PRESEI 25.02.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 25 februarie 2014

ADEVARUL

USL, măcel pe sub masă în ziua de Dragobete

Liberalii şi social-democraţii nu au mai avut răbdare să rupă oficial coaliţia de guvernare şi au început să-şi dea la picioare pe sub masă. Tonul a fost dat din teritoriu, de la Piteşti, unde prefectul de Argeş a semnat, dis de dimineaţă, decretul de revocare din funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean a baronului de Argeş, Constantin Nicolescu, preşedinte până luni şi al filialei judeţene a PSD. Nicolescu a fost declarat definitiv, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în conflict de interese, ceea ce duce legal la pierderea mandatului şi interdicţia de a ocupa o funcţie publică timp de trei ani. Teoretic, cel care a semnat actul de revocare, prefectul Cristian Soare, este apolitic, însă el a ajuns în fruntea Prefecturii pe filieră liberală. PSD le-a întors "favoarea" liberalilor în scurt timp, prin mâna premierului Victor Ponta, care a semnat dintr-un foc revocarea a trei secretari de stat liberali, Ovidiu Puţura, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, preşedintele ANPC, Bogdan Nica şi Ştefania Duminică, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

Enache Jiru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, propus de Ponta pentru şefia CEC în locul lui Radu Gheţea

Premierul Victor Ponta, care a preluat joi interimatul la Ministerul Finanţelor, continuă procedurile începute de fostul ministru Daniel Chiţoiu în vederea trecerii CEC Bank la un sistem de conducere duală şi, implicit, înlăturării lui Radu Gheţea de la şefia băncii de stat. Locul lui Radu Graţian Gheţea ar urma să fie luat de Enache Jiru, în prezent secretar de stat în Ministerul Finanţelor. Premierul a confirmat propunerea lui Jiru pentru funcţia de preşedinte al Directoratului CEC Bank. Numirea este însă condiţionată de avizul Băncii Naţionale a României. Enache Jiru (48 de ani) are vechime în structurile de conducere ale Finanţelor, dar şi ale CEC Bank , şi este susţinut de PSD. El a fost membru neexecutiv al Consiliului de Administraţie al CEC Bank în perioada august 2009 - octombrie 2010, iar în intervalul august 2004 - aprilie 2005 a ocupat funcţia de preşedintele executiv al CEC, dar şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al băncii.

Experţii OMS iau la puricat vaccinul românesc

După ce Corpul de control al premierului a ridicat o serie de documente referitoare la producţia de vaccin de la Cantacuzino, pe fir a intrat şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Organismul internaţional a alocat deja un grant de jumătate de milion de dolari pentru producerea de vaccin antigripal românesc în 2014, doze care ar trebui să ajungă la alte ţări din regiune. Institutul Cantacuzino şi vaccinul antigripal produs de acesta au intrat în atenţia Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), după ce serul autohton a fost interzis pe piaţă, iar cele 400.000 de doze au rămas în custodia instituţiei până când cel mai probabil, vor fi distruse. După ce Corpul de control al Guvernului s-a autosesizat în acest caz, iar ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a sesizat Serviciul Român de Informaţii (SRI), tot acesta a solicitat o anchetă a experţilor europeni de la OMS, care vor veni în ţară astăzi, pentru a verifica întregul flux şi proces tehnologic de la Institutul Cantacuzino.

Ucraina: luptele se mută în Parlament. Viktor Ianukovici, anchetat în lipsă pentru crime în masă

La Kiev, începe o săptămână marcată de reforme ale opoziţiei, într-un climat marcat de incertitudini politice şi economice privind viitorul ţării. Luptele s-au mutat de pe Euromaidan, în adunarea legislativă a ţării, unde se iau acum principalele decizii. Viktor Ianukovici se află în continuare pe teritoriul Ucrainei, a anunţat luni seară consilierul său, Anna Gherman, însă aceasta a refuzat să precizeze localitatea în care se află preşedintele destituit, informează agenţia Ukrinform. Administraţia de la Casa Albă a avansat ideea că ar fi indicată formarea unui guvern de tehnocraţi în Ucraina. Purtătorul de cuvânt al preşedintelui Barack Obama, Jack Carney, a subliniat "necesitatea de a forma un Guvern de coaliţie pluripartidist, un Guvern de tehnocraţi care pot ajuta Ucraina să ia deciziile importante, mai ales în domeniul economic şi financiar, în aşteptarea alegerilor anticipate".

"The Huffington Post": românii nu vor să vină în Marea Britanie, dar afacerile britanice au mare nevoie de ei

Angajatorii britanici au oferit românilor mai mult de 10.000 de locuri de muncă prin intermediul site-ului de recrutări Tjobs.com, în prima lună a anului 2014, odată cu renunţarea la restricţiile de pe piaţa muncii impuse imigranţilor din România şi Bulgaria, a notat cotidianul "The Huffington Post". Numărul de oferte pentru luna ianuarie mai mare faţă de aceeaşi lună a anului trecut, când au fost promovate doar 6.000 de locuri de muncă pentru români. Tjobs reprezintă mai mult de 200 de de agenţii de recrutare britanice şi peste 300.000 de candidaţi din România, potrivit "The Huffington Post". Până acum, doar 13,5% dintre contractele promovate în acest an, adresate muncitorilor români, sunt pe termen limitat, restul fiind ori pe perioadă nedeterminată, ori pe termen lung. Majoritatea angajatorilor şi-au exprimat preferinţa pentru angajaţi cu experienţă, în special în domeniul medical, infirmând preconcepţiile potrivit cărora angajatorii caută muncitori prost plătiţi pentru a ocupa locurile pe care britanicii le refuză.

Se întâmplă în România: administratorii drumurilor cer tarife pentru conductele Conpet ce trec pe dedesubt, deşi sunt tot proprietăţi publice

Stat contra stat în România: o serie de investiţii ale Conpet Ploieşti, transportatorul naţional de ţiţei, sunt blocate deoarece administratorii de drumuri publice solicită companiei plata de tarife, aceştia neeliberând autorizaţiile necesare modernizării conductelor. Compania refuză să plătească, argumentând că şi conductele sunt tot proprietate publică. Reprezentanţii Departamentului pentru Energie vor să soluţioneze blocajul prin exceptarea Conpet de la plata tarifelor cerute de administratorii de drumuri. Nota de fundamentare precizează că dacă nu este modificată legislaţia unele conducte se vor degrada, iar Conpet va intra în faliment în cazul în care va trebui să plătească tariful pentru ocuparea zonei drumului. Proiectul de act normativ prevede, de asemenea, că plata acestor tarife de la bugetul de stat este "inacceptabilă". Diferendul afectează şase lucrări de modernizare a conductelor.

EximBank mizează pe exportatori şi câştigă: a obţinut în 2013 un profit de patru ori mai mare decât în 2012

EximBank, banca dedicată susţinerii exportatorilor, a încheiat anul 2013 cu un profit net de aproape 50 de milioane de lei, nivel de patru ori mai mare faţă de 2012. Rezultatele au fost obţinute "în condiţiile dinamizării activităţii comerciale şi gestionării eficiente a resurselor, potrivit datelor financiare preliminare", se arată într-un comunicat al băncii. "Cred că este suficient să menţionez doar faptul că, în 2013, EximBank şi-a majorat expunerea totală cu 30% faţă de anul anterior, până la circa cinci miliarde de lei, operând cu o reţea extinsă de unităţi, dar cu 10% mai puţin personal", a declarat Traian Halalai, preşedintele EximBank. Banca a deschis patru noi unităţi teritoriale la Galaţi, Piteşti Ploieşti şi Târgu Mureş.

CURENTUL

Agricultori, vi se pregăteşte ceva! Vânzarea produselor agricole fără atestat, amendată cu 15.000 lei

Valorificarea produselor agricole proprii de către persoanele fizice care nu deţin atestat de producător valabil, respectiv carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol care nu sunt produse în ferma proprie ar putea fi pedepsită cu amendă de până 15.000 lei. Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol. Acesta a avut raport de admitere cu amendamente. "Se interzice vânzarea produselor cumpărate de la terţe persoane în baza carnetului de comercializare. (...) Desfăşurarea activităţilor de valorificare a produselor agricole proprii şi de exercitare a comerţului cu aceste produse de către persoanele fizice care nu deţin atestat de producător valabil, respectiv carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol valabil, şi care nu sunt produse în ferma proprie cu amendă de la 10.000 lei la 15.000 lei", se arată în amendamentele admise de Comisia pentru agricultură din Senat.

Nevasta "păcătosului" Dan Capatos a dat socoteală judecătorilor pentru afacerile ei cu Nelu Iordache

Soţia realizatorului de la "Un show păcătos", Dan Capatos, a fost audiată ieri în calitate de martor de către magistraţii Tribunalului Bucureşti care îl judecă pe patronul Romstrade, afaceristul Nelu Iordache. Monica Capatos a fost audiată ca martor în dosarul în care omul de afaceri Nelu Iordache este judecat sub opt capete de acuzare, care vizează, în principal, deturnarea de fonduri europene. Monica Capatos a dat explicaţii judecătorilor cu privire la un contract pe care l-a avut cu firma Romstrade şi plăţile făcute de afacerist către firma ei de publicitate. "Am avut un contract cu Romstrade în mediatizarea firmei pentru proiectul autostrăzii Nădlac- Arad. Uniunea Europeană obliga să mediatizeze contractul, cu toţi paşii care se făceau pe măsură ce contractul se desfăşura, toate acestea pentru că se accesau fonduri europene. Am făcut un site, am dat comunicate de presă", a explicat Monica Capatos magistraţilor Tribunalului Bucureşti.

CURIERUL NATIONAL

Cu ce bani modernizăm agricultura?

Statisticile privind maşinile agricole indică un parc de peste 600.000 de unităţi, două treimi având durata de viaţă depăşită. Anual se vând doar câteva mii de maşini agricole noi, cumpărate, de regulă, din banii din recolte, din împrumuturile fermierilor sau în leasing. Olteanu, UNPCPR: Agricultura se poate moderniza doar cu bani europeni. Capitalizarea fermierilor este insuficientă pentru o modernizare la nivel european. În acest moment, parcul utilajelor agricole este parţial schimbat, fermierii se chinuiesc din răsputeri, dar au probleme din cauza resurselor limitate de care dispun. O altă problemă este aceea că agricultorii au nevoie de mai mulţi bani pentru a ajunge la nivelul competitorilor europeni. În acest moment, cele mai utilizate metode de finanţare pentru utilaje moderne sunt banii din recolte, leasing-ul, dar şi împrumuturi personale plătite cu bani şi produse din recoltă. Chiar dacă la nivelul fermierilor se simte o uşoară dezgheţare în relaţia cu unele bănci, există încă probleme, iar toţi reprezentanţii din agricultură consultaţi de Curierul Naţional spun că soluţia o reprezintă fondurile europene.

Amenzile date Harinvest, cioara vopsită de pe gardul ASF

Deciziile Autorităţii din noiembrie-decembrie 2013 prin care societăţii Harinvest i s-au aplicat amenzi de 0,1% şi, respectiv 5% din cifra de afaceri au avut stipulat un cuantum în baza unui calcul greşit, în care virgula nu a fost pusă cum trebuie de către oficialii ASF. Astfel, amenda de 6.770 lei ar fi trebuit să fie, de fapt, de 677 lei, reprezentând 0,1% din cifra de afaceri a casei de brokeraj vâlcene, care a fost de 677.000 lei în anul 2012. Încă şi mai mult induce în eroare decizia numărul 1250 prin care pe data de 19 decembrie 2013 se retrăgea autorizaţia de funcţionare a Harinvest. Aceasta menţiona o amendă de 338.500 lei, 5% din cifra de afaceri a intermediarului în anul precedent. Şi în cazul acesteia, virgula a fost pusă greşit, iar sancţiunea ar fi trebuit să fie în cuantum de numai 33.850 lei, cu peste 300.000 de lei mai mică. Ulterior ASF a făcut rectificările, însă faptul că amenzile sunt în realitate de 10 ori mai mici nu este nici până acum făcut public pe portalul instituţiei. Întrebarea în piaţă este dacă aceasta a fost o greşeală sau dacă Autoritatea a vrut să inducă în eroare investitorii în legătură cu fermitatea sancţiunilor

Acţionarii Astra Asigurări contestă la CEDO decizia ASF

Vizibil nemulţumiţi de decizia de declanşare a procedurii de administrare specială a companiei Astra Asigurări, acţionarul TNG România a anunţat ieri într-un comunicat că se va adresa CEDO pentru restabilirea drepturilor de proprietate pe care le are asupra societăţii de asigurări. "Decizia ASF, din data de 18.02.2014, prin care a dispus deschiderea procedurii de redresare financiară a Societăţii de Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A. (Astra), suspendarea drepturilor de acţionar al TNG România şi numirea KPMG Advisory ca administrator special este nelegală, excesivă şi cu depăşirea prerogativelor stabilite de lege", notează TNG, sugerând că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu doreşte întărirea financiară a societăţii şi că se va adresa CEDO pentru restabilirea drepturilor de proprietate pe care le are asupra Astra în calitate de acţionar.

Pe ce a risipit Oltchim banii înainte de a intra în insolvenţă

Aflat deja în dificultate financiară, Combinatul Oltchim a cheltuit 26,5 mil. lei numai pentru sponsorizările, reclama şi publicitatea contractate în 2012, arată raportul Curţii de Conturi, subliniind că, deşi înregistra pierderi şi nu lucra la întreaga capacitate, Oltchim a majorat salariile angajaţilor şi le-a plătit integral. Totodată, s-au achiziţionat servicii de consultanţă "fără ca acestea să conducă la îmbunătăţirea situaţiei economico-financiare a societăţii", au fost efectuate "cheltuieli pentru menţinerea în stare de funcţionare a utilajelor din secţiile care nu au realizat producţie", creanţele nerecuperate însumând 9,32 mil. lei. În plus, în 2012 au fost achiziţionate două active (instalaţie şi terenul aferent în suprafaţă de 21.401 mp), la valoarea de 1,65 mil. lei, care, deşi au fost ulterior scoase la vânzare, nu s-a putut obţine preţul dorit: instalaţia a fost vândută la preţul la care a fost achiziţionată, terenul nemaiputând fi vândut din cauza faptului că a fost contaminat chimic.

Cele mai mari companii listate din lume au plătit pentru prima dată dividende de 1.000 mld. dolari

Cele mai mari companii listate din lume au plătit pentru prima dată acţionarilor dividende totalizând peste 1.000 de miliarde dolari, potrivit unui studiu al firmei de cercetare Henderson Global Investors, citat de CNBC. Dividendele pentru anul 2013 s-au situat la 1.027 miliarde dolari, în creştere cu 43% faţă de 2009. Totalul dividendelor plătite de companiile de pe pieţele emergente s-a dublat între 2009 şi 2011, însă ritmul de creştere a încetinit în anii următori, iar în prezent este foarte redus, ca urmare a stabilizării preţurilor la materii prime şi deprecierii monedelor. Dividendele acordate de companiile din Europa, excluzând Marea Britanie, s-au situat la 200 de miliarde dolari anul trecut, cu 8% peste cele din 2009. Băncile au plătit acţionarilor mai mult decât companiile din oricare alt sector, odată cu recuperarea din criza financiară, în timp ce giganţii IT, precum Apple au înregistrat cea mai rapidă creştere. Topul companiilor după dividende este condus de Shell, urmată de Exxon Mobil. Apple, Time Warner Cable, HSBC şi Banco Santander.

EVENIMENTUL ZILEI

Cum se pregăteşte PDL să-l lase din braţe pe Predoiu

Dacă PNL va intra în opoziţie, PDL va reevalua situaţia şi va lua în calcul posibilitatea susţinerii unui candidat comun al Dreptei la prezidenţiale. Scandalul din USL nu a rămas fără ecou în PDL. Intrarea liberalilor în Opoziţie ar putea duce la o regândire a planurilor democrat-liberalilor pentru alegerile prezidenţiale. Pedeliştii ar putea susţine în cursa pentru Cotroceni din acest an un candidat al Dreptei altul decât Cătălin Predoiu, a declarat, ieri, preşedintele organizaţiei judeţene Botoşani a PDL, Cătălin Flutur. "Dacă Dreapta va avea atunci, aproape de alegeri, un candidat mai bine plasat, îl vom susţine pe cel mai bine bine plasat", a spus Cătălin Flutur, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, decizia politică a fost luată în interiorul PDL, iar democrat-liberalii nu exclud varianta susţinerii lui Crin Antonescu pentru funcţia de preşedinte. Despre varianta unui candidat comun cu PNL a vorbit, zilele trecute, şi europarlamentarul PDL Theodor Stolojan, deşi a evitat să precizeze că acesta ar fi Antonescu.

Gruparea lui Ruşanu, înfrântă de Antonescu

Antonescu se aşteaptă la un vot covârşitor în favoarea ieşirii de la guvernare. Gruparea Ruşanu-Stroe-Chiţoiu a pierdut masiv teren. După numeroase ultimatumuri acordate PSD, liberalii vor decide, în şedinţa Delegaţiei Permanente de azi, ieşirea de la guvernare. Semnalul a fost dat chiar de primvicepreşedintele PNL, Klaus Iohannis, care, în absenţa lui Crin Antonescu, plecat întro vizită de lucru în Austria, a afirmat ieri că negocierile din USL au eşuat. "Astăzi tragem concluzia că negocierile pentru remanierea guvernamentală au eşuat. Probabil Delegaţia Permanentă va constata aceleaşi lucruri şi că nu putem continua în aceeaşi formă de colaborare non-existentă", a afirmat Klaus Iohannis.

JURNALUL NATIONAL

Aviz celor care-l deranjează pe Băsescu! Cine periclitează interesele preşedintelui devine ţinta instituţiilor de forţă ale regimului

Din ce în ce mai des în ultima vreme, cei care tulbură liniştea Palatului Cotroceni prin declaraţii care ar putea conduce chiar la depistarea unor infracţiuni, cum ar fi traficul de influenţă, devin suspecţi şi inculpaţi în dosare concepute de instituţiile represive ale regimului Băsescu, în frunte cu DNA. Mai toţi au avut de suferit, mai devreme sau mai târziu, fie că vorbim despre politicieni sau chiar despre magistraţi. Lumeajustitiei.ro prezintă doar şase cazuri, cele mai recente, în care doi judecători şi doi oameni politici au ajuns să aibă probleme cu DNA sau ANI. Totul după ce au adus atingere intereselor prezidenţiale şi au pus în pericol jocurile lui Traian Băsescu. Recent, DNA a declanşat ceea ce s-ar putea numi operaţiunea cu nume de cod "Cloaca", cei vizaţi fiind Daniel Chiţoiu, fost ministru al Finanţelor Publice, şi Dan Radu Ruşanu, preşedintele ASF, care, prin ceea ce au spus sau făcut, au adus atingere intereselor lui Traian Băsescu. Înaintea acestora au fost alţii care au avut de pătimit după ce l-au deranjat pe Traian Băsescu sau pe oameni apropiaţi acestuia. Îi amintim doar pe miniştrii Tudor Chiuariu şi Paul Păcuraru.

COZMIN GUŞĂ: Da, îl consiliez pe CRIN ANTONESCU. Vorbim des şi schimbăm păreri politice

Consultantul politic Cozmin Guşă a explicat ce fel de relaţie are cu preşedintele PNL, Crin Antonescu, după ce au apărut mai multe zvonuri potrivit cărora ar fi principalul sfătuitor al candidatului USL la preşedintia României. "Ne cunoaştem de mulţi ani, vorbim des la telefon, schimbăm păreri politice, ne mai întâlnim şi dacă asta înseamnă coonsiliere în acceptiunea lui Victor Ponta atunci Da, îl consiliez. Să vă spun un lucru sigur - evoluează excepţional din punct de vedere public în ultima vreme mai ales de când a renunţat la consilieri şi la consultanţi", a spus Guşă, potrivit stiripesurse.ro. Declaraţia lui Cozmin Guşă vine după ce premierul Victor Ponta a afirmat că Antonescu ar fi consiliat de Cozmin Guşă.

Cum ar putea arăta Guvernul, dacă se rupe USL

Decizia finală, dacă PNL va rămâne la guvernare, va fi luată marţi, însă se prefigurează o nouă structură a Guvernului, dacă liderii USL nu vor cădea la o înţelegere. Într-o primă fază, cea a interimatelor, la Ministerul Finanţelor ar urmă să fie Liviu Voinea, Dan Şova la Transporturi, Constantin Niţă la Ministerul Economiei, iar Doina Pană la Ministerul Muncii. Există surse care afirmă că Mariana Câmpeanu şi Ramona Mănescu ar dori să rămână în ministerele pe care le conduc, chiar dacă ar veni în contradicţie cu voinţa partidului. O posibilă structură a Guvernului, neoficială, a fost prezentată în cadrul emisiunii "100 de minute" cu Alessandra Stoicescu. - 3 vicepremieri: Liviu Dragnea, Gabriel Oprea şi Daniel Constantin, - Gabriel Oprea la Ministerul de Interne, - Florin Georgescu la Ministerul Finanţelor, - Dan Şova la Ministerul Transporturilor, - Nicolae Bănicioiu la Ministerul Sănătăţii, - Mihai Sturzu la Ministerul Tineretului şi Sportului, - Doina Pană sau Alexandru Cordoş la Ministerul Muncii, - Rovana Plumb la Ministerul Mediului, - Constantin Niţă la Ministerul Economiei.

Alertă mondială: vine CRIZA CAFELEI

O secetă cum nu s-a mai văzut de zeci de ani a lovit luna trecută Brazilia, în regiunile care produc majoritatea cantităţii de cafea folosită la nivel mondial. Distrugerea recoltelor de "Arabica" - soiul cel mai popular din lume - a făcut ca preţul cafelei să sară deja cu 50 la sută, însă nu aceasta este vestea cea mai rea, scrie Washington Post. Chiar înainte de seceta braziliană, un studiu arăta că oferta de anul acesta va fi cu aproximativ 5 milioane de saci mai mică decât cererea. O afirmaţie care părea ciudată, ţinând cont că în 2013 producţia de cafea a fost atât de mare încât contractele futures au scăzut cu 25 la sută. Pe termen lung însă, spun experţii, preţul cafelei vă creşte dintr-un motiv simplu: tot mai mulţi oameni din ţări cu pieţe în dezvoltare ca Brazilia, India şi China au prins gustul cafelei.

NATIONAL

Serviciile au dirijat operatiunea de extragere a lui Antonescu din USL

Desi nu vor fi niciodata felicitati oficial pentru aceasta performanta profesionala, strategii servicilor secrete sunt pe cale sa duca la bun sfarsit una dintre cele mai delicate misiuni pe care le-au avut de indeplinit. Este vorba despre operatiunea de extragere a prezidentiabilului Crin Antonescu din Uniunea Social Liberala si inconjurarea acestuia cu un veritabil balon de sapun al iluziilor, pe care il pot sparge de acum oricand este nevoie. Si, chiar daca liderul liberal pare pe val, cunoscatorii sistemului sustin ca el deja a facut greseala sa muste momeala pusa cu grija de catre ofiterii insarcinati cu deturnarea lui Antonescu. Si a caror principala grija a fost spargerea "pusculitelor" traditionale ale PNL si aducerea presedintelui liberal la o dependenta cvasitotala de cu totul alte fonduri pentru campanie. Unele uriase, ce-i drept, dar deloc sigure...

Rusia se pregateste de o invazie in Ucraina

Autoritatile ucrainene au sporit masurile de securitate la frontiere, dupa ce s-au primit informatii ca Rusia a comasat trupe la granita estica. Premierul rus, Dmitri Medvedev, a reactionat foarte dur dupa ce a fost comunicat anuntul ca s-a emis ordin de arestare pentru "omor in masa" pe numele lui Victor Ianukovici. Medvedev a catalogat ceea ce se intampla in Ucraina ca "revolta armata" si a declarat ca "partenerii occidentali sufera de o aberare a perceptiei daca legitimeaza pe liderii emanati de revolta armata". "Nu intelegem ce se intampla acolo, dar este o reala amenintare pentru interesele noastre si pentru vietile cetatenilor nostri", a subliniat Medvedev. Vrei cu UE sau cu Rusia? O luam de la inceput! Rusia va majora taxele vamale pentru importurile de produse din Ucraina in cazul in care Kievul decide apropierea tarii de UE.

Paleologu : PDL fara Basescu este ca piscotul fara sampanie

Fara indoiala Traian Basescu este muza lui Paleologu. Cand vine vorba de seful statului, parlamentarul este lovit brusc de inspiratie. "PDL fara Traian Basescu este ca piscotul fara sampanie", a afirmat Paleologu, in cadrul unei intalniri cu membrii Partidului Miscarea Populara, pe care i-a sfatuit sa nu iasa din cuvantul presedintelui. "Toti cei care s-au alaturat Miscarii Populare sunt continuatori asumati ai proiectului de tara al presedintelui Traian Basescu si de aceea plecarea din PDL a celor care au acest crez este o dovada de curaj", a mai precizat Theodor Paleologu.

PUTEREA

Priveghiul USL. Ce au de pierdut sau de câştigat PSD şi PNL din divorţ

Criza guvernamentală care durează de peste două săptămâni este pe cale să se încheie, după ce Crin Antonescu a anunţat că, marţi seară, liberalii vor decide dacă ies de la guvernare. Klaus Iohannis a precizat, luni, în lipsa preşedintelui PNL, că au eşuat şi ultimele negocieri între PSD şi PNL. El a completat că USL "nu mai există de facto", fiind o alianţă pe hârtie. În cursul zilei de luni, Victor Ponta nu a mai insistat la fel de mult pe rămânerea la guvernare a celor din PNL şi a declarat, după şedinţa USD, că, dacă liberalii vor părăsi Guvernul, are o soluţie: va nominaliza interimari din rândul miniştrilor PSD şi PC pentru posturile lăsate libere de către miniştrii PNL. Pentru o mai bună perspectivă asupra guvernării, PUTEREA a analizat două scenarii privind pierderile şi câştigurile în cazul ruperii USL, dar şi în eventualitatea în care s-ar păstra această alianţă.

Chestorul Jănică Arion-Ţigănaşu a revenit la conducerea Direcţiei Generale Anticorupţie

Chestorul Jănică Arion-Ţigănaşu a revenit la conducerea Direcţiei Generale Anticorupţie, după ce, la începutul lunii decembrie 2013, printr-un ordin al ministrului de Interne, fusese înlocuit şi împuternicit la comanda Direcţiei Generale de Management Operaţional, potrivit unor oficiali din MAI. Jănică Arion-Ţigănaşu a fost schimbat din funcţia de şef al Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) la 3 decembrie 2013, de către ministrul de Interne din acea perioadă, Radu Stroe. Prin aceeaşi decizie, chestorul Jănică Arion-Ţigănaşu a fost împuternicit, pentru trei luni, la conducerea Direcţiei Generale de Management Operaţional din Ministerul Afacerilor Interne, transmite Mediafax.

Legea Camerelor Agricole rămâne o necunoscută

Mult-trâmbiţata Lege a camerelor agricole s-a poticnit în Parlament. Reprezentanţii agricultorilor nu au habar care va fi forma finală a actului normativ ce va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz, deşi au participat la nenumărate dezbateri şi consultări. Un lucru e cert: Legea camerelor agricole s-a transformat în pretext de luptă pe ciolan între PDL - prin fostul secretar de stat Adrian Rădulescu - şi USL, care vrea să controleze aceste organizaţii prin intermediul prefecţilor. "Legea camerelor agricole ar soluţiona multe probleme, exact cum o bursă a cerealelor ar rezolva evaziunea şi specula", a declarat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară. El speră că deputaţii nu vor adopta, într-un final, forma cea mai politizată a legii, care îi aduce pe prefecţi "la butoanele" acestor organizaţii total apolitice.

ROMANIA LIBERA

USD pregăteşte o nouă lovitură luptei anticorupţie

La presiunea baronilor locali PSD, a UDMR şi a grupurilor minorităţilor din Parlament, premierul Victor Ponta vrea să impună, din nou, SUPERIMUNITATEA, prin modificarea noului COD PENAL, spun surse din interiorul principalului partid de guvernământ. Aceasta ar fi condiţia susţinerii parlamentare în lipsa PNL, care va intra în opoziţie, spun sursele României Libere. Negocierile ar fi fost dure. În esenţă, e vorba de articolele 175,176 şi 177 din noul Cod Penal, articole de lege care spun negru pe alb cine e funcţionar public, în această categorie fiind incluşi EXPLICIT parlamentarii, miniştrii, secretarii de stat, şefii "deconcentratelor", preşedinţii, vicepreşedinţii consiliilor judeţene sau locale, consilierii aferenţi, directorii de regii autonome, de societăţi comerciale de stat, orice angajat "permanent sau temporar" al unei "autorităţi publice, instituţii publice sau alte persoane juridice care administrează sau exploatează bunurile proprietate publică".

Moscova nu recunoaşte noile autorităţi de la Kiev

Pe numele ex-preşedintelui Ianukovici, acuzat de crime în masă, a fost lansat luni un mandat de arestare. Localizat duminică seară în Crimeea, el a dispărut fără urmă şi sunt zvonuri că s-ar ascunde într-o mânăstire. Premierul rus, Dmitri Medvedev, a declarat că Rusia are îndoieli privind legitimitatea celor care au preluat puterea la Kiev. De trei zile, fostul preşedinte ucrainean, Viktor Ianukovici este de negăsit şi caută cu disperare un loc de refugiu în interiorul Ucrainei. De luni, este subiectul unui mandat de arestare fiind acuzat că a ordonat desfăşurarea lunetiştilor şi folosirea de muniţie de luptă contra manifestanţilor din Piaţa Maidan din centrul Kievului.

ZIARUL FINANCIAR

Publicaţi listele cu angajaţii din fiecare instituţie publică, salariile şi CV-urile!

Ziarul Financiar cere publicarea listelor cu angajaţii şi funcţiile lor din fiecare instituţie publică, precum şi veniturile şi pregătirea lor, pentru transparentizarea administraţiei. Plătitorii de taxe vor să ştie cine şi cum cheltuie banii publici. Scandalul veniturilor record încasate de şefii Autorităţii pentru Supraveghere Finan­ciară scoate la iveală, din nou, necesitatea unei transparentizări a modului în care se cheltuie banii publici, în special prin plăţile salariale făcute către angajaţii din sectorul public. În acest context, ZF reia o propunere făcută încă din 2010 în speranţa ca măcar actualul guvern să îşi respecte promisiunile de transparentizare şi de cheltuire eficientă a banilor publici: fiecare instituţie publică să afişeze pe site o listă cu numele, prenumele, venitul obţinut şi CV-ul fiecărui angajat, listă care să fie actualizată trimestrial.

Fostul ministru Valerian Vreme: Îmi menţin opinia, acţiunile statului la Romtelecom valorează 1 mld. euro

Statul să vândă acţiunile pe care le deţine la Romtelecom pe bursă, nu pe baza unor evaluări costisitoare realizate de experţi, spune Daniel Oajdea, preşedintele Comisiei IT&C din Camera Deputaţilor. Vânzarea de către stat a pachetului de 46% din acţiunile furnizorului de telefonie, internet şi televiziune Romte­le­com - una dintre cele mai im­por­tante tranzacţii aflate în acest an pe agen­da Guvernului, ar trebui să fie realizată transparent, prin bursă, iar valoarea încasată ar trebui să fie apropiată de un miliard de euro, afirmă o parte din parlamentarii din Comisia pentru IT&C din Camera Deputaţilor.

KPMG asigură clienţii că dosarele de daună se plătesc în condiţii normale. Adamescu atacă decizia în justiţie

KPMG Advisory, firma desemnată administrator special al Astra, a ieşit ieri cu primele declaraţii pentru a-i asigura pe clienţi că dosarele de daună se plătesc în condiţii normale. De cealaltă parte, Nova Group (firma prin care Dan Adamescu controla Astra) a afirmat că numirea unui administrator special a fost nelegală şi a sugerat că va ataca în instanţă decizia autorităţii de supraveghere. O echipă de câteva zeci de persoane specializate în asigurări, avocatură, actuariat şi fiscalitate a fost alocată de KPMG pentru a gestiona situaţia de la Astra, conform obligaţiilor legale, aceştia fiind obligaţi ca în zece zile lucrătoare să întocmească şi să trimită Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) un raport privind situaţia asigurătorului. Practic, raportul ar trebui finalizat până marţea viitoare.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb