REVISTA PRESEI - 25.03.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 25 martie 2010

ADEVĂRUL

Adio sănătate pe banii statului

De la 1 iulie, pacientul care se va prezenta la medic pentru tratament va scoate bani din buzunar de două ori: cu şi fără chitanţă. Proiectul Ministerului Sănătăţii prin care se introduce coplata, adică plata suplimentară a serviciilor medicale în schimbul unei chitanţe, a fost depus la Parlament.Românii vor plăti de la 1 iulie, pe lângă contribuţia la asigurările medicale de 5,5% din salariul brut lunar, şi consultaţiile la medicul de familie, la specialistul din ambulatoriu şi spital.

Profesorii care au fentat bugetul

Dascălii din Buzău protestează în baza unui tertip: ei şi-au trecut măririle de leafă în cărţile de muncă. Cele 4.000 de cadre didactice care au ieşit pe străzile Buzăului cer recunoaşterea majorărilor de salarii de 33% obţinute în instanţă.Nemulţumite că nu le sunt luate în calcul majorările salariale, peste 4.000 de cadre didactice din Buzău au organizat ieri un marş prin centrul oraşului, protestând pentru a treia zi consecutiv.

Avioanele F-16 vin dupa modelul fregatelor

Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) anunţat, marţi, că România va achiziţiona 24 de avioane F-16 second hand de la Guvernul SUA. Decizia corespunde ofertei dezvăluite de autorităţile americane încă de la sfârşitul anului trecut, şi care se referea la 24 de avioane second-hand, versiunea C/D, Block 25. Primul avion din această generaţie a intrat în uz în 1984, astfel că avioanele oferite României sunt deja retrase de la zbor de Forţele Aeriene ale SUA.

Misterele Revoluţiei-Secretele lui Cico Dumitrescu

Într-un interviu-fluviu, care va fi publicat în trei părţi, amiralul îşi povesteşte participarea la Revoluţia din decembrie 1989. Amiralul Emil Cico Dumitrescu (75 de ani) vorbeşte despre relaţia sa cu URSS, despre cum l-a cunoscut pe Ion Iliescu şi în ce a constat activitatea sa la Televiziune în 1989.

Ce reţete a avut Germania ca să scape de criză

Kerstin Bernoth, economistă la Institutul german pentru Cercetări Economice de la Berlin, explică pentru "Adevărul" care este reţeta germană anti-criză.Salariile care au stagnat in ultimii ani , scurtarea timpului de lucru si neimplicarea in boom-ul imobiliar au mentinut "motorul Europei" in stare de functionare.

CURENTUL

Un ziarist bun e un ziarist mort?

De doi ani, Mile dispăruse din peisajul jurnalistic, fără ca el să-şi fi dorit acest lucru. Pe blogul său scria că-i este silă. Avea şi de ce. Deşi supravieţuise războaielor, cataclismelor naturale şi teroriştilor, curajosul Mile a fost înfrânt de şerpăria intereselor de grup. Scârbit, s-a retras din breaslă şi, sincer, n-am auzit atunci pe niciunul dintre colegii săi care astăzi se bat cu cărămida în piept şi dau declaraţii la televizor să iasă şi să declare că-l susţin pe Mile şi că nu sunt de acord cu modul în care a fost determinat să plece din presă, să abandoneze ceea ce-i plăcea să facă mai mult pe lumea asta.

Cum au încercat oamenii lui Vîntu să-i salveze pielea lui Cătălin Voicu

Caracatiţa păstorită de Cătălin Voicu şi-a dezvăluit noi "tentacule", de data aceasta în rândul senatorilor României. Deşi, până în prezent, reţeaua de crimă organizată a lui Voicu părea că nu se interferează şi cu controversatul om de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, în cadrul Comisiei juridice a Senatului au apărut şi primele indicii în acest sens. Locotenenţii-senatoriali ai lui Vîntu au sărit ca arşi în a-i lua apărarea lui Voicu, iar prietenii mogulului eolian ştiu de ce.

Rapoarte de Tia Şerbănescu

Raportul CE pe justiţie care semnalează stagnarea luptei anticorupţie a picat în toiul cazului Voicu unde justiţia însăşi e reprezentată la vârf de judecătorii Costiniu şi Jipa, participanţi activi la traficul de influenţă practicat de titular. Noroc că evaluarea CE s-a făcut înainte de apariţia stenogramelor care au convins Senatul să voteze cererea DNA pentru arestarea preventivă a inculpatului Voicu - care a prezis că astfel "s-a deschis ţeava" pe unde vor curge şi alţii. S-a scos dopul, cum ar veni. Mă rog, nu-i singura ţeavă care se sparge în Capitală: aşa că traficanţii de influenţă pot să curgă. Iar cine nu curge, să pice.

Liberalul Marius Postelnicescu a aruncat milioane de lei pe apa... sâmbetei

Lucrări de milioane de lei care nu au fost înregistrate în patrimoniul statului, salarii şi angajări nelegale, afaceri cu pietriş şi balast, plăţi ilegale, deducerea nejustificată a TVA sau terenuri evaluate la 1 leu! - sunt cåteva dintre neregulile constatate de Curtea de Conturi la Administraţia Naţională "Apele Romåne" (ANAR) sub şefia liberalului Marius Postelnicescu.

Vreau şi eu să lucrez în învăţămånt!

Am luat-o razna? Nuuu! Să vedem avantaje şi dezavantaje. Ordinul nr. 4356 al Ministrului Educaţiei "Structura an şcolar 2009-2010". Bucurie din primele articole: avem între 35 şi 37 săptămåni cu un număr de 173, respectiv 183 zile lucrătoare (diferenţiere în funcţie de forma de învăţămånt). Pentru un angajat din afara învăţămåntului în an sunt, scăzånd concediul de odihnă, sărbătorile legale (Crăciun, Paşte, Rusalii, Ziua Naţională, 1 Mai şi ce mai apare) cam 40 săptămåni.

Transportul cu taxiuri, spălătoriile auto şi interpretarea artistică se numără printre activităţile introduse într-o listă ce cuprinde 28 de servicii pentru care se va plăti impozit forfetar, potrivit unui nou proiect, în care nu mai figurează touroperatorii sau centrele de fitness.Alte servicii nou introduse pentru care se va plăti impozit forfetar sunt vulcanizările, transporturile de călători, activităţi de întreţinere peisagistică, activităţi suport pentru interpretare artistică (spectacole), activităţi de creare artistică, activităţi de gestionare a sălilor de spectacole şi alte activităţi de servicii.

CURIERUL NAŢIONAL

Piaţa aşteaptă casele la jumătate de preţ

Creditele pentru locuinţe contractate în 2008 atârnă greu pe umerii românilor, aşa că peste 100.000 de persoane fizice sunt în procedură de executare silită pentru că nu şi-au plătit ratele la bănci şi este posibil ca numărul lor să crească. Această situaţie aduce o nouă lovitură pentru vânzătorii de locuinţe, deoarece în piaţă vor apărea case foarte ieftine vândute de bănci, chiar la jumătate din preţul lor iniţial, a declarat Cristian Clenciu, preşedinte ARAI, pentru Curierul Naţional.

Grupul RBS este afectat de criza financiară. Sucursala din România, nu

Johan Gabriels: Avem o poziţie foarte bună în ceea ce priveşte lichiditatea, datorată bazei foarte solide de depozite.Anul 2010 va fi cu siguranţă dificil pentru sectorul bancar din cauza influenţei pe care a avut-o criza asupra mediului privat.Cu toate că, la nivel mondial, Royal Bank of Scotland (RBS) a înregistrat anul trecut pierderi de 3,6 mld. lire sterline, iar activele din România au scăzut uşor, la 2,3 mld. euro, reprezentanţii RBS ne-au informat că "au o bază solidă" şi planuri mari pentru anul în curs.

CE ne avertizează că nu vom putea ţine în frâu deficitul bugetar în 2010

"Deficitul pentru 2010 ar putea fi mai nefavorabil decât cel proiectat în program, ţinând cont că unele dintre măsurile care au ca scop reducerea cheltuielilor, precum reducerea numărului de angajaţi din sectorul public, sunt dificil de realizat din punct de vedere social şi politic", se arată într-un document publicat ieri, care conţine comentariile Comisiei Europene (CE) asupra Programului de Convergenţă al României pentru perioada 2009-2012

Reţeta evaporării banilor publici

Fostul prim-ministru al României tace. Varujan Vosganian, care a deţinut portofoliul Finanţelor publice, cu excepţia a două intervenţii fără substanţă prin care încerca să arunce vina irosirii banilor publici pe umerii Băncii Naţionale, tace şi el. Aceasta în condiţiile în care acuzaţiile regăsite în Raportul Public pe 2008 al Curţii de Conturi sunt extrem de grave. 3 miliarde de euro, bani proveniţi din privatizare, s-au scurs, împotriva legii, din Fondul Naţional de Dezvoltare, fond destinat investiţiilor în economie, în sacul fără fund al Bugetului de Stat.

De Paşte, Mioriţa va vorbi cu accent neo-zeelandez

"Deoarece anul acesta Paştele Catolic se sărbătoreşte în acelaşi timp cu cel Ortodox, sunt două probleme: una că mieii sunt prea mici, a doua fiind aceea că cei mari se vând la export, astfel încât, pentru a putea să le oferim clienţilor noştri sortimentul cu care i-am obişnuit, am adus produse congelate din Noua Zeelandă (pulpă, spată, cotlete), sau organe de miel din Norvegia, Anglia sau Noua Zeelandă, pentru a suplini producţia locală"-Adriana Pita ,real-Hypermarket Romania.

Atomul "low-cost" bulversează piaţa mondială a energiei nucleare

Sud-coreenii, chinezii şi ruşii au devenit concurenţi redutabili pe piaţă.La sfârşitul lunii decembrie trecut, presa internaţională anunţa cu mare tam-tam informaţia potrivit căreia Agenţia nucleară din Abou Dhabi a preferat o ofertă sud-coreeană - în defavoarea companiilor franceze EDF şi GDF Suez - pentru construirea a patru centrale nucleare. Evenimentul a fost interpretat atunci ca o grea lovitură dată companiilor nucleare franceze şi ca un factor cu impact bulversant pe piaţa mondială în domeniu.

EVENIMENTUL ZILEI

Legea falimentului personal: riscuri şi beneficii

Românii de bună-credinţă vor putea scăpa de un sfert din datorii, iar penalizările vor îngheţa. În schimb, s-ar putea să nu mai poată lua niciodată credite.În principiu, ideea de protejare a persoanelor fizice de creditori prin procedura insolvenţei personale este văzută cu ochi buni. "E normal să fie o procedură a insolvenţei şi pentru persoanele fizice, pentru că trebuie protejate de lege", ne-a declarat Gheorghe Ialomiţianu, vicepreşedinte (PDL) al Comisiei pentru buget, finanţe, bănci din Camera Deputaţilor

Călin Popescu-Tăriceanu şi Emil Boc: scene de judecată

Fostul şi actualul premier au fost interogaţi ieri în procesul de calomnie stârnit de controversele legate de "afacerea Sterling", sub privirile unor justiţiabili de rând, adormiţi şi plictisiţi.Un proces de calomnie între prim-miniştri.Procesul de calomnie intentat de Călin Popescu-Tăriceanu lui Emil Boc a început anul trecut, în urma declaraţiilor publice în care acesta din urmă şi-a acuzat predecesorul că ar fi pus la cale afacerea "Sterling" în interesul Sterling Resources şi, indirect, al lui Dinu Patriciu.

Egiptul, Grecia şi Bulgaria se bat pe turiştii români

Reprezentanţele mai multor ţări vin în forţă la Târgul de Turism al României, care se deschide astăzi la Romexpo, cu acţiuni de promovare şi reduceri pentru înscrieri timpurii de până la 40%.Mai activ ca niciodată, standul Egiptului vrea să promoveze, cu ajutorul oficialilor ofertele de înscrieri timpurii pentru această ţară.Agenţiile vor oferi reduceri de 13% până la 23% în funcţie de hotel, pentru pachetele de vară, până pe 30 aprilie. Campania va fi promovată chiar de ambasadoarea Egiptului în România, Sana Attalla.

FINANCIARUL

Creşterea neperformanţei creditelor acordate sectorului IMM constituie cea mai mare îngrijorare în acest an a preşedintelui executiv al BCR, Dominique Bruynseels. Pe acest segment, rata de neperformanţă a fost de 15%, comparativ cu media băncii, de 13%. În 2009, volumul împrumuturilor noi pentru IMM a totalizat opt mld. lei.

Ministrul patronilor - de Teodor Nicolaescu

Domnul ministru Adriean Videanu a declarat că vrea să fie un "ministru al patronilor" (?!) şi va încerca să se întâlneasca lunar cu organizaţiile patronale pentru a primi "feed-back-ul" necesar optimizării cadrului legislativ. Faţă de valul de populism pe care pluteşte guvernul Boc, aceasta pare a fi o declaraţie curajoasă, în favoarea "celor care îşi asumă riscul", după cum spune domnul ministru al Economiei.

Dezvoltatorii persoane fizice au început să trimită notificări prin care anunţă cumpărătorii de locuinţe că, în cazul în care ANAF îi va chema în instanţă pentru plata retroactivă a TVA, aceştia îşi rezervă dreptul de a cere în judecată clienţilor săi plata în solidar a sumelor revendicate de către Fisc.

Guvernul american ne-a găsit de clienţi pentru programul "Rabla" la avioanele de luptă F16. Aparatele de luptă second-hand pe care le va cumpăra România vor costa în final mai mult decât cele noi pe care le-au achiziţionat polonezii. Pentru mentenanţă şi pregătirea piloţilor trebuie să achităm un miliard de euro. Costul total va depăşi două miliarde de euro

Moneda europeană, umilită de francul elveţian şi dolar

Pentru prima dată începând din 8 mai 2009, moneda europeană a evoluat ieri sub 1,34$. Analiştii şi experţii consideră această degradare accelerată un efect al disensiunilor din interiorul UE privind modul de soluţionare a crizei din Grecia şi rolul pe care FMI ar urma să-l joace într-un viitor plan de salvare al acestui stat membru al zonei euro.

GÂNDUL

Cum şi cât vei plăti "legal" la doctor. Lista de preţuri a Ministerului Sănătăţii

Dacă proiectul de lege care prevede introducerea coplăţii va trece de Parlament, pacienţii vor plăti 5 lei când vor merge la medicul de familie, 10 la medicul specialist, 1 leu pentru o analiză de laborator şi între 100 şi 200 de lei pentru RMN.Ministerul Sănătăţii a terminat ieri proiectul de lege privind introducerea coplăţii şi l-a pus pe site pentru a fi dezbătut public. 600 de lei este suma maximă pe care un asigurat o va plăti într-un an.

Google angajeaza romani

Cel puţin 50 de români ar putea lucra pentru Google în România.Gigantul Google a anunţat că va deschide un birou în România, fiind vizată "crema" programatorilor din România. "Spre finalul anului sperăm să avem un birou în România. Deocamdată nu ştim sigur când şi câţi angajaţi vor fi. Procedura de recrutare e în desfăşurare", a declarat pentru Mediafax Amelia Creţu, Agency Relationship Manager Google pentru Europa de Sud-Est, Orientul Mijlociu.

Boc a dat CE un raport cosmetizat.Comisia şi-a dat seama şi îl critică

Guvernul a scos din Programul de Convergenţă scenariul de risc, în care vorbea despre un şomaj de 9% şi de o creştere economică de puţin peste 0% din PIB, dar şi capitolul intitulat "Riscuri fiscale şi bugetare".Programul de Convergenţă, raportul oficial anual privind strategia României de integrare economică în UE, trimis de Guvern la Comisia Europeană este subţire. Şi la propriu, şi la figurat.

Separarea corupţiilor în stat -de Cristian Tudor Popescu

Justiţia, în continuare, nu este independentă. Dar când ajunge la putere cealaltă Corupţie, atunci e posibil chiar să se facă Justiţie şi dl. Voicu să fie eventual "băgat jos", cum se spune în argoul lumii lui.Încă ani buni de-acum înainte, în România va fi, din când în când, justiţie, dar nu pentru că s-ar fi produs separarea puterilor în stat, a Justiţiei de puterea politică, ci datorită separării corupţiilor în stat.

JURNALUL NAŢIONAL

Atentat în Postăvaru

Primăria Braşov urmează să defrişeze aproximativ 40 de hectare de pădure pentru amenajarea unor pârtii de schi, dar şi a unui lac de acumulare necesar producerii zăpezii artificiale pentru practicarea sporturilor de iarnă. Vor fi investiţi 25 de milioane de euro, dar nu s-a întocmit nici un studiu în ceea ce priveşte impactul asupra mediului, mai ales că în zonă există şi arii protejate.

Mii de semnături pentru Peleş

Deşi reprezentanţii Casei Regale şi comisia care reprezintă statul român au căzut de acord să prelungească cu trei ani contractul de închiriere a Castelului Peleş, Primăria Sinaia nu renunţă la campania de salvare a castelului. Până acum, peste 4.000 de semnături au fost strânse de Primăria Sinaia de la cei care sunt de acord ca autorităţile locale să preia Castelul Peleş în administrare. Semnăturile au fost strânse într-o lună, la corturile amplasate în oraş, pe site şi pe listele voluntarilor care au mers din uşă în uşă.

Castelul Corvinilor, de 600 de ani

Castelul Corvinilor din Hunedoara, cel mai mare monument de acest tip din sud-estul Europei, se află în plin proces de restaurare. Intrat în posesia statului român încă din anul 1918, Castelul Corvinilor din Hunedoara nu a fost niciodată reabilitat în întregime.

În 2008 monumentul a intrat într-un plan naţional de restaurare. Ministerul Culturii a aprobat şi a început să finanţeze un proiect în valoare de trei milioane de euro (cu fonduri ce vor fi alocate timp de trei ani) pentru restaurarea şi conservarea componentelor artistice din piatră.

ROMÂNIA LIBERĂ

F-16 aterizează în 2013

Romania va achizitiona , in prima faza, 24 de avioane second-hand pentru care vom plati in total 1,3 miliarde de dolari.In cea dea doua etapa , vom achizitiona inca 24 de avioane noi.

Depolitizarea TVR rămâne un vis frumos

Taraganare.Alexandru Sassu mai sta un pic in functie.Parlamentarii puterii s-au impiedicat ieri de chichitele procedurale invocate de PSD si PNL si nu au reusit sa-l debarce pe Alexandru Sassu de la sefia TVR. Problema de fond , cea a depolitizarii , este umbrita de goana dupa functii si influenta

ZIARUL FINANCIAR

De la Bruxelles, prognozele Guvernului par prea optimiste. Deficitul bugetar poate ieşi din ţintă. Estimările autorităţilor privind creşterea economică, deficitul bugetar, inflaţia şi şomajul sunt optimiste, dar programul de convergenţă se încadrează în reglementările UE, apreciază Comisia Europeană (CE). CE a evaluat ieri programele actualizate de convergenţă şi stabilitate pentru Cehia, Danemarca, Ungaria, Lituania, Luxemburg, Letonia, Malta, Polonia, România şi Slovenia.

Eni şi-a bugetat afaceri cu 20% mai mari şi vrea să se extindă

Gigantul petrolier italian Eni, cu afaceri de peste 83 de miliarde de euro în 2009, este convins că în a doua parte a anului piaţa locală a carburanţilor se va redresa, după ce anul trecut compania spunea că volumele vândute în total în România s-au contractat cu 10%. În acest context, filiala locală, Eni România (care administrează reţeaua de benzinării Agip), este pregătită să investească 22 de milioane de lei (5,2 milioane de euro), o parte din bani urmând să fie alocată extinderii reţelei de benzinării, astfel încât compania să aibă la sfârşitul anului 42 de puncte de alimentare.

PD-L alege între doi miniştri pentru colegiul 19 al Capitalei

Conducerea democrat-liberalilor va decide luni cine dintre Teodor Baconschi, ministru de externe, şi Gabriel Sandu, ministrul comunicaţiilor, va intra în cursa pentru un post de deputat de Bucureşti în colegiul 19, pe locul lasat liber de fostul vicepreşedinte al Camerei, Daniela Popa, care a preferat un post la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). Alegerile pentru colegiul 19 din sectorul 4 vor avea loc pe 25 aprilie, termenul limită de depunere al candidaturilor fiind 5 aprilie.

Procesul premierilor: Tăriceanu afirmă că îl mai dă o dată în judecată pe Boc

La prima înfăţişare în procesul în care Emil Boc a fost chemat în judecată de Călin Popescu-Tăriceanu în afacerea Sterling, actualul şef al Guvernului a susţinut că predecesorul său în scaunul de la Palatul Victoria este "un hot figurativ". În replică, Tăriceanu a susţinut că astfel de acuzaţii reprezintă un bun temei pentru a-i intenta un nou proces lui Boc. Actualul şi fostul premier s-au prezentat ieri la Judecătoria sectorului 5 Bucureşti, pentru a fi audiaţi de instanţă.

Cumpărătorii de imobile noi: Riscăm să plătim TVA retroactiv

În nebuloasa recuperării de către Fisc a TVA-ului aferent vânzărilor de imobile de către persoanele fizice a apărut ieri şi o asociaţie a cumpărătorilor, care susţine că există pericolul ca şi ei să fie aduşi în situaţia de a plăti retroactiv încă 19% din preţul tranzacţiei ca şi TVA către vânzător, pentru ca acesta din urmă să îl livreze statului.

ANAF a început din vara anului 2009 să controleze peste 7.000 de dezvoltatori imobiliari care au făcut tranzacţii pe persoană fizică înainte de 2008, în vederea recuperării TVA.

Răsvan Radu, UniCredit: Au fost 15°C şi apoi a nins. La fel poate fi cu creditarea

Şeful UniCredit Ţiriac Bank spune că apar semne de dezgheţare a creditului pentru companii, dar e prea devreme pentru previziuni optimiste. UniCredit Ţiriac Bank va continua "înainte de toate" strategia de creştere organică, pentru că este destul spaţiu lăsat pe piaţă de băncile care nu mai au suflu sau care resimt problemele băncilor-mamă, afirmă Răsvan Radu, preşedintele executiv al băncii.

Restanţele la credite se apropie uşor de 10 miliarde de lei

Populaţia şi firmele acumulaseră până în februarie restanţe la bănci de 9,23 mld. lei (2,25 mld. euro), în creştere cu 5,2% faţă de luna anterioară şi dublu faţă de nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, arată datele BNR. Ponderea restanţelor în total împrumuturi a urcat luna trecută la 4,6%, faţă de 4,37% în ianuarie şi respectiv puţin peste 2% în februarie 2009.

Germanii i-au convins pe francezi că nu are rost să cheltuiască banii proprii pentru a ajuta Grecia. Pentru asta există FMI. Germania pare că a reuşit să convingă Franţa să sprijine ideea implicării FMI în rezolvarea problemelor Greciei, deşi iniţial Parisul a exclus orice intervenţie din partea instituţiei cu sediul la Washington. Cele două state vest-europene au convenit ca FMI să intervină cu un ajutor financiar pentru a scoate Grecia din criza datoriilor, potrivit unui oficial din ministerul german de finanţe, scrie Bloomberg.

BCR: se văd primele semne de revenire a cererii în industrie

Cererea de credite de la companii este în creştere , iar pe retail clienţii s-au adaptat la criză, spune Dominic Bruynseels, şeful BCR, cea mai mare bancă locală. Anul acesta BCR ţinteşte să îşi majoreze creditele acordate cu până la 10%, creşterea fiind susţinută de cererea mai mare de finanţări a companiilor de stat şi de proiectele de infrastructură ale autorităţilor publice.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb