REVISTA PRESEI 25.03.2013

Willy Homner
Revista Presei / 25 martie 2013

ADEVARUL

Radu Stroe reia tema suspendării lui Traian Băsescu

Ministrul Afacerilor Interne, Radu Stroe, consideră inacceptabil comportamentul preşedintelui Traian Băsescu legat de alegerile interne din PDL şi spune că s-ar putea lua în discuţie o nouă suspendare a şefului statului. ''Aseară s-a petrecut un fapt, zic eu incredibil, inacceptabil, comportamentul dlui Băsescu. El este inacceptabil şi referitor la Constituţie, este inacceptabil şi referitor la băieţii aceia din PDL care l-au slujit atâţia ani de zile şi aseară a tras cu buretele şi a şters tot. E inacceptabil şi din punctul de vedere al unui preşedinte al unui stat. Incredibil, după părerea mea trebuie să ne gândim din nou la suspendare, pentru că dânsul nu numai a spus, dânsul a şi făcut'', a declarat, duminică, Radu Stroe, prezent la Ziua Poliţiei Române. Preşedintele Traian Băsescu a afirmat sâmbătă seara, într-o postare video, pe un site de socializare, că a văzut finalul Convenţiei Naţionale Extraordinare a PDL şi spune 'definitiv şi pentru totdeauna adio' Partidului Democrat.

Scandalul din PDL schimbă scena politică

Vasile Blaga a câştigat şefia PDL şi ar putea forma o alianţă cu PNL, care ar putea să-i trimită pe social-democraţi în Opoziţie. Totodată, se pregătesc şi primele racolările de parlamentari. Cu toate că Vasile Blaga a fost declarat noul preşedinte al PDL, bătălia pentru PDL pare abia la început. Elena Udrea a acuzat tabăra Blaga de fraudarea votului, iar Traian Băsescu a oficializat faptul că se desparte de PDL. "Aripa fesenistă a partidului a răbufnit, iar Convenţia de astăzi este proba că 50% din partid este încă ancorat în năravurile FSN-ului. Adio PD, adio PDL! Noi azi ne-am despărţit definitiv, luaţi-vă drumul vostru, iar eu îl am pe al meu", a fost mesajul postat de Băsescu pe Facebook.

Ziua adevărului pentru băncile cipriote

Oficialii europeni au dat ultimatum Ciprului ca, până luni, să prezinte o soluţie viabilă pentru restructurarea sectorului bancar. În caz contrar, băncile nu mai au acces la împrumuturi de la Banca Centrală Europeană. Tensiunile din Cipru s-au accentuat în weekend, când mii de persoane au ieşit pe străzi pentru a manifesta faţă de propunerile aduse de guveranţi pentru a aduce bani în vistieria statului. Acum, eforturile oficialilor ciprioţi par a se concentra pe convingerea partenerilor comunitari că sunt capabili să strângă cele 5,8 miliarde de euro pe care le-ar fi adus supraimpozitarea tuturor depozitelor bancare ale populaţiei. Măsura era cerută de Uniunea Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional în schimbul unui împrumut de 10 miliarde de euro, sumă suficientă pentru reorganizarea sistemului bancar, care ameninţă să tragă spre colaps întreaga economie cipriotă.

A fost generalul Ioan Mihai Pacepa agent KGB?

Un istoric american familiarizat cu România încă din anii '80 urmează să publice o carte care, susţine el, dovedeşte că fuga lui Ioan Mihai Pacepa, în 1978, ar fi fost o operaţiune a KGB. Am lucrat 27 de ani pentru KGB şi am defectat acum 26 de ani". A spus-o Mihai Ioan Pacepa, fostul şef al spionajului românesc până în 1978, la un simpozion organizat în aprilie 2004 de revista americană Frontline şi intitulat "Resurecţia KGB". Vorbea acolo Pacepa într-o companie selectă: disidentul rus Vladimir Bukovski şi fostul şef al CIA între 1993 şi 1995, James Woolsey. Pornind de la această declaraţie, care poate fi interpretată în egală măsură ca o metaforă sau ca un autodenunţ involuntar, istoricul american Larry Watts, un expert în istoria servicilor secrete din fostul lagăr comunist, pregăteşte o lucrare ce îşi propune să dovedească faptul că vorbele lui Pacepa ar fi fost mai degrabă un autodenunţ.

O poveste despre trădare şi răzbunare: Berezovski, oligarhul rus găsit mort în Londra, ducea o viaţă în exil după ce a devenit un critic al lui Putin

Boris Berezovski, cândva cel mai bogat şi cel mai puternic dintre oligarhii care au dominat Rusia post-sovietică, şi un aliat apropiat al lui Boris Elţîn, care a contribuit la instalarea lui Vladimir Putin la conducerea ţării, a murit sâmbătă, în locuinţa sa, în circumstanţe misterioase. Avea 67 de ani şi locuia în apropiere de Londra, acolo unde s-a exilat după ce a căzut în dizgraţie odată cu preluarea puterii de către Putin. Moartea lui Berezovski a fost anunţată iniţial pe Facebook, într-un mesaj postat de ginerele său, Egor Schuppe, iar ulterior informaţia a fost confirmată de avocatul acestuia, Alexander Dobrovinski. Un grup de specialişti în urgenţe chimice, biologice, radiologice şi nucleare au inspectat duminică dimineaţă casa în care a locuit şi în care a fost găsit mort Boris Berezovski.

CAPITAL

Premierul Ponta: o prestigioasă companie germană, probabil din industria auto, vrea să investească în România

Victor Ponta a anunţat într-o emisiune televizată că Guvernul a semnat un memorandum de înţelegere "cu una din cele mai mari şi mai prestigioase companii din Germania, care va deschide o fabrică în România". Fără a îşi detalia declaraţia, premierul român a dat de înţeles că ar putea fi vorba despre un mare producător din industria auto. Dacă declaraţia premierului Ponta a fost mai mult decât o simplă diversiune menită să distragă atenţia de la alte evenimente importante, în următoarele luni ar trebui să aflăm cine este misteriosul investitor german care, în plină criză a vânzărilor din Europa, este dispus să investească într-o facilitate de producţie în România.

Cea mai scumpă vacanţă din lume costă un milion de lire sterline şi include un sejur în România

Un site britanic care promovează produse de lux, VeryFirstTo, a creat un pachet turistic despre care se spune că este cel mai scump din lume, mai exact, un circuit de doi ani pentru a vizita cele 962 de monumente patrimoniu UNESCO din toată lumea (distribuite în 157 de ţări), al cărui preţ este de 990.000 de lire sterline. Itinerariul complet include opriri la faimoase atracţii turistice precum Taj Mahal sau Machu Picchu, precum şi situri mai puţin cunoscute, dar extraordinar de frumoase, precum ferma pictată din Halsingland (Suedia). Pentru că şi ţara noastră are locuri care ţin de patrimoniul UNESCO, turiştii vor face o vizită şi prin România. Circuitul include câteva zile în Delta Dunării, la mănăstirile din Moldova, Horezu, la bisericile fortificate din Transilvania, la fortăreaţa dacică de la Orăştie, respectiv vizitarea centrului istoric al Sighişoarei şi a bisericilor din lemn din Maramureş.

EXCLUSIV Cu cât se va scumpi sănătatea dacă proiectele lui Nicolăescu vor fi aprobate

Chiar dacă dispare sau este micşorată contribuţia la sănătate, costurile pentru pacient vor fi mărite prin introducerea asigurărilor voluntare de tip complementar şi a celor de tip suplimentar, pentru care se vor lupta asigurătorii privaţi. Cât ne-ar putea costa planul ministrului de a plăti la privat pentru ce nu am mai primi de la stat? Planul sună aşa, şi nu e mult diferit de cel de anul trecut: dacă vei avea nevoie de mai mult decât îţi oferă statul pe banii tăi, plăteşti mai mult. Deşi se chinuie de jumătate de secol, după spusele ministrului sănătăţii, autorităţile vor definitiva anul acesta pachetul de bază de servicii medicale, care înseamnă de fapt o raţionalizare a sănătăţii. Astfel, pentru asigurarea de stat, românii ar putea avea dreptul doar la unele servicii medicale gratuite, iar de "dărnicia" statului în acest sens depinde în mod direct cât de profitabile vor deveni afacerile asigurătorilor privaţi.

CURENTUL

Există viaţă în PDL şi după Traian Băsescu

Traian Băsescu avea dreptate când spunea în discursul său de la Convenţia Naţională Extraordinară a PDL că s-a încheiat un ciclu de 10 în cadrul partidului şi că urmează unul nou. Într-adevăr, PDL a întors foaia după 10 ani dominaţi de Traian Băsescu şi se pregăteşte de o nouă etapă politică. Poate fi una marcată de succes sau nu, depinde de cum va şti echipa Blaga să gestioneze ieşirea din epoca Băsescu şi consolidarea încrederii de care se mai bucură încă PDL la nivelul electoratului. Iar discursul patetic de adio al lui Traian Băsescu poate fi chiar începutul reconstrucţiei partidului. Implicarea activă a lui Băsescu în viaţa internă a PDL a adus beneficii, dar şi dezavantaje liberal-democraţilor, mai ales în ultimii ani, odată cu creşterea impopularităţii preşedintelui.

Crin Antonescu: "Da, este încă neclar ce vrea să facă guvernarea USL"

Trezit cu noaptea-n cap ca să poată onora invitaţia la emisiunea "După 20 de ani" de la ProTV, Crin Antonescu a făcut o declaraţie care, în mod normal, ar trebui să ne aducă fiori de gheaţă pe şira spinării. Concret, liderul PNL ne-a comunicat că, la aproape un an de la instalarea la putere, "este încă neclar ce vrea să facă guvernarea." Aşadar "guvernarea" USL-istă din care fac parte şi miniştrii liberali. Crin Antonescu a făcut această afirmaţie năucitoare, după ce i s-a prezentat declaraţia directorului AXA, Violeta Ciurel, de la Ziarul Financiar Live care a afirmat: "Este neclar ce vrea să facă guvernarea, deocamdată nu văd niciun impact pozitiv asupra economiei, nu văd nimic concret. Mă aştept la un sistem fiscal mai simplu, care să încurajeze dezvoltarea sistemului privat şi reducerea şomajului".

Ponta acuză: Importatorii de alimente şi competitorii producătorilor români sunt în spatele scandalului din industria alimentară

Importatorii de alimente în România şi competitorii producătorilor români pe piaţa europeană sunt în spatele crizei din industria alimentară, a declarat, sâmbătă, premierul Victor Ponta, la Antena 3. 
"Au fost nişte probleme reale, dar care nu erau de natură să creeze o criză. În primul rând a fost o problemă de control şi acesta ar trebui să fie mai eficient în viitor, să nu fie doar formal, dar şi o problemă de competiţie pentru ca nimeni nu vrea ca producătorii să fie prezenţi, în primul rând pe piaţa internă. Sunt mari interese ale celor care importă alimente şi în al treilea rând a celor care au văzut o oportunitate să facă teste ca să rezolvăm problema", a adăugat Ponta.

CURIERUL NATIONAL

7 candidaţi pe un loc de manager la Hidroelectrica

În prima zi de la postarea anunţului de recrutare a managerilor profesionişti, s-au înregistrat 472 de CV-uri pentru ocuparea celor 67 de posturi, ceea ce înseamnă peste 7 candidaţi pe un loc. Potrivit Hidroelectrica, dintre cele 472 de CV-uri, 46 au fost depuse pentru ocuparea funcţiei de şef al departamentului de achiziţii. "... Alte patru roluri din conducerea la nivel central a companiei au peste 20 de aplicaţii înregistrate", a comunicat compania, precizând că perioada de recrutare a 67 de directori a început pe 20 martie şi se va încheia în 10 aprilie. Administratorul judiciar al Hidroelectrica, firma Euro Insol, a desfiinţat în luna ianuarie 79 posturi de director din Hidroelectrica, dintre care 57 se află în noua organigramă după ce au fost numiţi cu delegaţie, pentru o perioadă de 90 de zile, până la ocuparea posturilor prin concurs.

Sima face un al doilea val de victime

Deşi departe de atenţia opiniei publice după scandalul de acum aproape o jumătate de an privind pierderi de câteva milioane dolari pe pieţele internaţionale de capital, Cristian Sima continuă să facă victime în rândul clienţilor săi. De data aceasta nu este vorba despre cei care i-au încredinţat acestuia bani în administrare, ci de cei care derulau în nume propriu operaţiuni prin intermediul companiei WBS Holding, înregistrată în Insulele Virgine. Începând cu luna ianuarie, banii din aceste conturi au fost blocaţi, după cum ne-a spus unul dintre clienţii lui Sima. Spre deosebire de sumele încredinţate pe contul discreţionar care au fost pierdute în tranzacţii neinspirate, aceşti bani există, însă sunt blocaţi la brokerul din Londra, CMC Markets, urmare a unei solicitări a autorităţii de reglementare şi supraveghere a pieţei de capital din Marea Britanie care a luat această decizie întrucât în România firma lui Sima face obiectul unei investigaţii.

Guvernul, dispus să vândă şi în rate imobilele RA-APPS

Eşecul de anul trecut al vânzării imobilelor care aparţin Regiei Autonome Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a determinat Executivul să modifice OUG 101/2011 privind reglementarea condiţiilor pentru vânzarea imobilelor, proprietate privată a statului, astfel încât cele care depăşesc valoarea de 50.000 euro pot fi plătite în rate, pe o perioadă cuprinsă între 1 şi 3 ani, dacă se acordă un avans de un sfert din preţul de vânzare.

Nicolas Sarkozy, în scandalul deceniului în Franta

Un comunicat dat publicităţii de Procuratura din Bordeaux anunţa joi seara că fostul preşedinte al Franţei este deferit justiţiei, împreună cu alte persoane apropiate lui, sub acuzaţia de "abuz de slăbiciune, abuzuri de încredere agravate, escrocherii agravate ce au adus prejudicii dnei Liliane Bettencourt", moştenitoarea gigantului L'Oréal. Decizia a fost luată de trei magistraţi, în frunte cu reputatul judecător Jean-Michel Gentil, în urma a opt ore de audieri şi confruntări cu martori în scandalul Bettencourt. Faptele concrete de care este acuzat fostul preşedinte sunt legate de modul fraudulos în care au fost obţinute fonduri destinate campaniei electorale din 2007 care l-a adus la Elysée.

Marile bănci se pregătesc pentru posibila ieşire a Ciprului din zona euro

Marile grupuri bancare se pregătesc pentru posibila ieşire a Ciprului din zona euro, după agravarea crizei din această ţară, iar în multe cazuri pregătirile vizează adaptarea planurilor de urgenţă făcute anul trecut, când Grecia era aproape de a renunţa la euro. După ce au făcut simulări şi pregătiri în 2011 şi anul trecut pentru o întoarcere a Greciei la drahmă, traderii şi bancherii afirmă că sunt gata să treacă rapid la tranzacţii cu o nouă versiune a lirei cipriote, în circulaţie înainte de trecerea la euro, potrivit Wall Street Journal. Pregătirile includ de la software nou pentru derularea tranzacţiilor la managementul riscului pentru cursurile de schimb volatile. Cipru a intrat în zona euro în 2008.

EVENIMENTUL ZILEI

PDL a intrat în vrie. Partidul s-a împărţit între Udrea şi Blaga, iar Băsescu i-a spus "Adio"

Victoria obţinută de Vasile Blaga, în urma unui vot suspectat de fraudă, grăbeşte sfârşitul acestui partid, de care şeful statului s-a delimitat fără ezitare. Rezultatul alegerilor interne din PDL va duce, inevitabil, la ruperea partidului. Uluit de modul în care Vasile Blaga s-a declarat şef al democrat-liberalilor şi a tras oblonul peste lucrărilor Convenţiei Naţionale de sâmbătă, deşi contracandidata sa Elena Udrea contestase rezultatul alegerlor, preşedintele Traian Băsescu şi-a anunţat despărţirea de PDL. Din aceleaşi motive, reformiştii conduşi de Monica Macovei s-au plasat în tabăra anti-Blaga.

Blaga a proclamat apropierea de PNL. Antonescu l-a aprobat

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a anunţat, la Convenţia de sâmbătă, că doreşte o apropiere de PNL. În aceste condiţii, Opoziţia va fi tot mai slăbită. De aceea, intenţia lui Traian Băsescu de a reconstrui Dreapta, pe care şi-a anunţat-o în mesajul de adio adresat PDL, devine obligatorie. La Congresul de sâmbătă, Vasile Blaga nu a făcut niciun secret din faptul că doreşte o apropiere de liberali. "Nu am spus că doresc imediat o alianţă cu liberalii. Dar cum vreţi să ajungem la guvernare în 2016, că nu luăm peste 50%?", i-a întrebat Blaga, pe delegaţii prezenţi la Convenţie pentru a decide cine va conduce partidul. La scurt timp după anunţarea rezultatelor alegerilor interne din PDL, chiar liderul PNL, Crin Antonescu nu şi-a ascuns satisfacţia faţă de faptul că Blaga îşi păstrează poziţia de preşedinte al PDL.

JURNALUL NATIONAL

(Surse) Elena Udrea îşi face partid

Tabăra Elenei Udrea din PDL intenţionează să înfiinţeze un nou partid care să pornească la drum cu circa 30 de parlamentari democrat-liberali, după care să încerce racolări din PNL şi PPDD - informează site-ul pesurse.ro, citat de Antena 3. Decizia ar fi fost luată sâmbătă noapte. Noul partid se va numi Mişcarea Populară. Tot sâmbătă noapte, tabăra Udrea din PDL ar fi decis să nu accepte nicio funcţie în Biroul Permanent Naţional al PDL, la Consiliul Naţional de Coordonare care va avea loc peste două săptămâni. Udrea a pierdut sâmbătă bătălia pentru şefia PDL, fiind învinsă din primul tur de Vasile Blaga. Elena Udrea a contestat alegerile, însă contestaţia a fost declarată neîntemeiată, duminică, de comisia PDL de numărare.

Stolojan: Băsescu ar putea să se RĂZGÂNDEASCĂ în privinţa despărţirii de PDL. Ce explicaţie a găsit pentru mesajul de adio al preşedintelui

Traian Băsescu nu a fost corect informat! Aceasta este explicaţia europarlamentarului PDL Theodor Stolojan pentru mesajul "Adio, PDL" transmis sâmbătă seară de preşedintele Traian Băsescu, după înfrângerea Elenei Udrea în lupta pentru şefia democrat-liberalilor. "Din păcate, a fost dezinformat în legătură cu ceea ce s-a întâmplat la Convenţia Naţională, cu numărarea voturilor şi cu ceva ce bănuiesc că reclamă doamna Elena Udrea", a declarat Theodor Stolojan, conform site-ului pesurse.ro, citat de Antena 3. Democrat-liberalul a arătat că diferenţa reclamată de către Udrea între numărul de voturi exprimate şi numărul de delegaţi înregistraţi se datorează faptului că unii delegaţi nu au semnat la sosire pentru a primi mapa cu programul Convenţiei şi textele moţiunilor.

Când El Pais o compară pe Merkel cu Hitler...intervine cenzura internă

Cotidianul spaniol El Pais a decis să retragă, duminică, de pe site-ul său, un articol extrem de critic la adresa Germaniei şi a cancelarului Angela Merkel, pe care o compara cu Adolf Hitler, care a provocat un val de indignare pe reţeaua de socializare Twitter, regretând, totodată, "afirmaţiile deplasate" pe care le conţinea. În articolul publicat în ediţia regională din Andaluzia a El Pais, dar şi pe site-ul ziarului, autorul, Juan Torres Lopez, profesor de economie la Universitatea din Sevilia, scria că "Angela Merkel, ca şi Hitler, a declarat război restului continentului, de data aceasta pentru a-şi asigura un spaţiu vital economic".

Exclusiv. 13 MILIARDE DE EURO. Atât şi-a trecut un bucureştean în declaraţia de venit pe 2012. Documente.

63.000.000.000 lei noi. Atât a trecut Nicolae Limbăşan pe declaraţia de venituri la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. Categoria de venit pe care a bifat-o afaceristul de 45 de ani şi din care susţine că a "muls" echivalentul a 13 miliarde de euro? Drepturi de proprietate intelectuală. Fiscul i-a cerut documente doveditoare. În baza art. 49 şi 52 din O.G. nr.92/2003, ANAF îi cere lui Limbăşan să se prezinte la sediul instituţiei. Limbăşan pretinde că le are, dar nu poate să le depună, întrucât acest lucru ar duce la divulgarea secretului afacerilor sale.

Cipru, la un pas de a ieşi din zona euro. Ministerul Afacerilor Externe avertizează românii care merg in insulă să aibă suficienţi bani la ei

Ciprul este la un pas de a părăsi zona euro iar marile grupuri bancare se pregătesc să pună în aplicare planurile gândite în momentele când situaţia din Grecia era critică. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) recomandă cetăţenilor români care călătoresc în Cipru în această perioadă să aibă bani în numerar la ei, suficient pentru toată durata sejurului. De asemenea, românii sunt avertizaţi să ia măsurile necesare pentru asigurarea securităţii obiectelor de valoare pe care le deţin. Autorităţile avertizează că supermarketurile sau benzinăriile nu acceptă plata cu cardul, din moment ce băncile sunt închise până marţi. Concomitent, nu pot fi realizate retrageri de la bancomate decât în cantităţi reduse.

NATIONAL

De ce se teme Crin Antonescu de Laura Codruta Kovesi

Fie si in ceasul al treisprezecelea, Mona Pivniceru a fost, in sfarsit, sincera cu principalul sau sustinator, Crin Antonescu, caruia i-a recunoscut ca au pierdut razboiul Justitiei. Insa ceea ce l-a ofuscat cel mai tare pe presedintele PNL a fost confirmarea faptului ca mai marii Comisiei Europene au cerut-o transant pe Laura Codruta Kovesi in fruntea DNA. Teama de noi dosare deschise pe numele lui Nelu Iordache pare sa fi starnit panica lui Crin Antonescu. Pentru ca, se pare, "calvarul" judiciar al patronului ROMSTRADE este de-abia la inceput. Iar in toamna anului trecut, cand nimic nu prevestea prabusirea imperiului sau financiar, Iordache ar fi beneficiat de un puternic "lobby" din partea a trei nume grele de la fruntea PNL. Este vorba despre fostul ministru al Transporturilor, Ovidiu Silaghi, actualul titular al ministerului, Relu Fenechiu si influentul presedinte al Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihai Vlasov.

PDL, un scandal prea mare pentru un partid atat de mic

Conventia Nationala a PDL s-a terminat cum nu se putea mai rau. Conflictul intern a escaladat, taberele si-au aruncat cuvinte grele, iar scindarea partidului a devenit principala tema de discutie. In loc sa salveze partidul de la pieire, "mini-vanghelionul" de la Romexpo s-a transformat intr-un spectacol grotesc, cu acuzatii de mita si frauda. Totul a inceput in momentul in care sustinatorii Elenei Udrea au cerut renumararea voturilor, explicand ca la scrutin si-au anuntat participarea 4359 de delegati si in urna au fost introduse 4632 de buletine. Chiar daca a mai pierdut cateva voturi in urma renumararii, Blaga a fost declarat castigator.

Averile nejustificate vor fi confiscate de stat

Premierul Victor Ponta sustine ca, printre modificarile ce trebuie aduse Constitutiei ar fi normal sa se numere si confiscarea de catre stat a averilor care nu pot fi justificate. Ponta sustine ca o astfel de prevedere este uzuala in legislatia europeana, astfel ca si Romania ar trebui sa o aplice. "Una dintre modificarile constitutionale trebuie sa priveasca exact posibilitatea confiscarii averilor nejustificate, dar fara a cadea in partea cealalta in care te duci, ii confisti omului si dupa aceea el dovedeste", a precizat Ponta. El considera, de asemenea, ca si evaziunea fiscala trebuie pedepsita mai aspru.

Senatorii ii cheama la ordine pe ministri

Senatorii puterii isi ameninta colegii guvernanti ca se vor trezi cu toate proiectele respinse, daca nu binevoiesc sa vina sa si le sustina in comisii si in plen. Practic, senatorii ii acuza pe membrii Executivului de "sfidarea Parlamentului", iar revolta a izbucnit la Comisia de buget-finante. Ca urmare, seful acestei Comisii, social-democratul Cosmin Nicula, l-a informat pe presedintele Senatului, Crin Antonescu, caruia i-a cerut si sa-i transmita premierului Victor Ponta ca astfel de "afronturi" se vor solda cu respingerea proiectelor de legi trimise de Legislativ.

PUTEREA

Bătaie pe un miliard de euro la CNADNR. Mircea Pop trage sforile pentru Umbrărescu

Mircea Pop, rămas şef peste Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), deşi premierul Victor Ponta i-a impus să demisioneze încă din luna ianuarie, luptă pentru prosperitatea clienţilor fideli ai companiei, în mandatul său. Concret, Mircea Pop trage sforile pentru ca firmele "regelui" Dorinel Umbrărescu să obţină cel mai scump contract aflat acum în portofoliul CNADNR: tronsoanele 2, 3 şi 4 din Autostrada Lugoj - Deva. Miza: un miliard de euro. Asta, în ciuda faptului că, până acum, două comisii de evaluare a candidaţilor la licitaţie au stabilit că societăţile Tehnostrade SRL şi Spedition UMB SRL, patronate de Umbrărescu, nu îndeplinesc condiţiile de calificare.

CONTRACTE ENERGIE: Hidroelectrica nu mai are cui vinde curentul

Hidroelectrica nu mai are unde să vândă energia, aşa că se gândeşte să caute "muşterii" în afara ţării. Profitul companiei este lovit din toate părţile, mai ales că preţul cu care se vinde, acum, curentul electric, este în cădere liberă faţă de anul trecut. La toate acestea au contribuit din plin şi energiile regenerabile, care au dus la reducerea preţului. De aceea, "băieţii deştepţi" se pot considera răzbunaţi, fără să fi făcut nimic. Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, a anunţat că are în vedere deschiderea unor birouri ale companiei la Budapesta şi Viena pentru a exporta energie electrică.

Blaga a trişat, Ponta a pierdut, Băsescu şi Antonescu au câştigat

Buldogul a jucat necinstit la Convenţia PDL şi a pus laba pe o parte din partid. Toată lumea a văzut că Vasile Blaga a trişat! Prin nominalizarea votanţilor, prin interzicerea dreptului la vot al unor membri PDL, prin organizarea efectivă a votului, prin refuzul de a analiza o contestaţie capitală asupra numărului de votanţi. După cum uşor observaţi, Blaga şi-a canalizat toată energia pe ruleta votului, iar glonţul a nimerit, aparent, tâmpla grupării Udrea.

BROKERI: BNR va interveni dacă euro sare de 4,55 lei

Situaţia din Cipru începe să îşi pună amprenta pe pieţele monetare, inclusiv cea din România, dovadă fiind evoluţia cursului monedei europene care a ajuns vineri la 4,4286 lei/euro, cel mai înalt nivel atins de la începutul anului. Potrivit specialiştilor contactaţi de PUTEREA, acest curs încă se află în intervalul de toleranţă al BNR. Experţii au menţionat că este de aşteptat ca banca centrală să intervină dacă se va înregistra o apreciere de peste 4,55 lei/euro.

ROMANIA LIBERA

Un nou partid de dreapta? Cât de diferit de PDL?

O Convenţie Naţională care ar fi trebuit să-l valideze pe Vasile Blaga în postura de lider incontestabil al PDL s-a încheiat cu un rezultat strâns, contestat de Elena Udrea, cu un partid divizat la jumătate, în pragul sciziunii, şi cu repudierea publică a PDL de către Traian Băsescu. Singura certitudine este că moţiunea "Reformiştii" a Monicăi Macovei a primit numai 209 voturi, sub 5%, ceea ce demonstrează că PDL este un partid nereformabil.

Alternative la "loteria" pensiilor private

De la 85% în 2011, ponderea nou-intraţilor în fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) distribuiţi aleatoriu între fondurile existente a trecut în prezent de 90%. Cu o rentabilitate apropiată şi fără campanii în media prin care să atragă noi asiguraţi, fondurile aşteaptă cu braţele încrucişate să le pice din cer plătitorii de comisioane. Cel puţin cât timp nu sunt penalizate pentru asta. După un hei-rup la lansare, când angajaseră divizii de agenţi de marketing (suma vehiculată pentru racolarea unui asigurat era de circa 20 de euro), fondurile private de pensii dorm acum liniştite pe urechea sistemului de distribuţie aleatorie a nou-intraţilor în sistem.

Culisele afacerii penale RADET

Patru directori, printre care directorul general, Ion Voicu, cel de exploatare şi mentenanţă, Ovidiu Gardus, şi directorul economic, Dan Mavrodin, sunt vizaţi direct deoarece ar fi semnat mai multe contracte frauduloase cu firme care au fost plătite, dar nu ar fi făcut lucrările. În total, însă, ar fi vizaţi 18 directori şi şefi de serviciu de la RADET. Mita dată oficialilor regiei de termoficare ar fi constat în bani, excursii de lux în străinătate, bilete de avion şi la meciuri de fotbal din străinătate. Prejudiciile de la RADET ar fi de circa 2.000.000 de euro, iar principalul suspect ar fi Ion Voicu, directorul general, care ar fi direcţionat fraudulos contracte de achiziţii publice. La percheziţiile de la domiciliile directorilor suspectaţi s-ar fi găsit circa 500.000 de euro.

ZIARUL FINANCIAR

De la democratizare la naţionalizare financiară. Depozitele bancare mari nu vor mai fi în siguranţă nicăieri în lume. Europa nu mai produce suficient ca să susţină rentele financiare

Indiferent cum se va sfârşi criza din Cipru, cu sau fără taxarea depozitelor bancare, cu sau fără falimentul băncilor sau chiar a ţării, cu sau fără ieşirea din euro, frica s-a instalat în rândul tuturor. Pe buzele şi în mintea tuturor apare problema că depozitele mari nu vor mai fi în siguranţă nicăieri, nici măcar în Elveţia. Toate rapoartele marilor bănci de investiţii, care se duc la marii investitori din această lume, care au sute de miliarde de euro/dolari/yeni/franci elveţieni etc. în depozite fie pe termen scurt, fie pe termen lung, menţionează acest lucru. Problema bătrânului continent este că activele bancare depăşesc de trei ori PIB-ul zonei. În America, sistemul bancar are numai 75% din PIB, deoarece are o piaţă de capital mult mai dezvoltată, care poate înlocui în orice moment şi pe orice vremuri necesitatea de finanţare a economiei şi a companiilor.

Cipru, ţara unde dreptul de proprietate a devenit un moft: ciprioţii îşi primesc banii cu porţia după o săptămână în care au fost ameninţaţi că îşi vor pierde economiile

Sistemul bancar supraponderal al Ciprului este în comă deja de o săptămână, iar singurele plăţi pe care le poate face, cele prin intermediul bancomatelor, au fost limitate la 100 de euro pe zi de persoană din cauza restricţiilor de capital implementate pentru prevenirea unui colaps total. Pentru că nu mai sunt bani, unele supermarketuri din Cipru au rămas aproape fără alimente, iar altele au stocuri suficiente pentru încă două sau trei zile. Băncile cipriote au fost închise şi conturile bancare blocate imediat după ce liderii zonei euro şi guvernul cipriot au hotărât că din depozite trebuie confiscat până la 10% pentru a fi salvat un sistem bancar devastat de criză şi care nu poate fi sprijinit doar prin resursele economiei.

Crin Antonescu: Noul guvern întârzie cu măsurile de relansare economică

Pentru prima dată, un înalt oficial al noii puteri admite că mediul de business are de ce să fie nemulţumit: la trei luni de la instalare şi la aproape un an de la preluarea de facto a puterii, noul guvern nu a adus măsuri concrete pentru relansare economică. Crin Antonescu, preşedintele PNL, copreşedinte al USL şi cel mai bine plasat om politic, la acest moment, pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale de anul viitor, admite că încă este neclar ce vrea să facă guvernarea. Comentând observaţiile oamenilor de afaceri potrivit cărora nu există măsuri concrete pentru susţinerea mediului economic şi nici perspective vizibile în sensul de mai sus, Antonescu a admis ieri: "Exact asta este şi percepţia mea, care nu sunt în bussines, sunt în politică".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb