REVISTA PRESEI 25.04.2013

Willy Homner
Revista Presei / 25 aprilie 2013

ADEVARUL

ASF, lansare cu multe controverse

Parlamentul i-a validat, ieri, cu 323 voturi "pentru" şi unul "împotrivă", pe membrii Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) , la care Dan Radu Ruşanu va fi preşedinte şi Daniel Dăianu va fi prim-vicepreşedinte. Ruşanu a fost propus de PNL, iar Dăianu este propus tot de liberali, chiar dacă vine, oficial, din partea BNR. Alegerea organismului de conducere al ASF nu a fost lipsită de controverse. Recomandările de partid au contat cel mai mult în desemnarea celor 17 membri din conducerea ASF. Doar nouă membri au diplomă de ASE, în CA intrând şi ingineri metalurgişti, de căi ferate sau agronomi. Acest lucru a fost posibil pentru că parlamentarii au eliminat obligativitatea studiilor economice, prevăzută de ordonanţa de urgenţă privind înfiinţarea ASF. Mai mult, parlamentarii au refuzat să accepte o cerere de reexaminare propusă de preşedintele Traian Băsescu, care le solicita să elimine posibilitatea ca rudele parlamentarilor să facă parte din ASF.

Stolojan, Iohannis, Vanghelie şi alţi baroni politici, găsiţi incompatibili de ANI

Agenţia Naţională de Integritate pune tunul pe politicienii incompatibili. Nume "grele" din PNL, PDL şi PSD au intrat în vizorul inspectorilor ANI, pentru conflicte de interese sau avere nejustificată. Trei "baroni locali", doi primari şi un europarlamentar au fost declaraţi incompatibili de Agenţia Naţională de Integritate (ANI). Este vorba de nume importante din partidele politice, precum prim-vicepreşedintele PNL Klaus Iohannis, vicepreşedintele PSD Marian Vanghelie, vicepreşedintele PDL Florin Aurelian Popescu sau fostul premier Theodor Stolojan.

Daniel Morar, acuzat de abuzuri grave şi eşecuri profesionale de Asociaţia Magistraţilor din România

Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) cere preşedintelui Traian Băsescu revocarea decretului de numire a lui Daniel Morar la Curtea Constituţională, acuzându-l pe procuror de eşecuri profesionale şi abuzuri grave, precum şi de necunoaşterea normelor juridice internaţionale şi a Constituţiei. Potrivit AMR, Daniel Morar nu îndeplineşte condiţia de legalitate a înaltei competenţe profesionale. "Sunt astfel de notorietate publică trei cazuri în care domnia sa, ca procuror, a încălcat grav normele juridice internaţionale convenţionale şi, prin acestea, dispoziţiile constituţionale referitoare la raporturile dintre dreptul naţional şi dreptul internaţional", se mai arată în plângerea administrativă prelabilă trimisă preşedintelui.

Soluţii catastrofale : Dealul monştrilor

Într-un interviu recent, preşedintele Ordinului Arhitecţilor a declarat că una dintre cele mai mari greşeli în urbanismul Capitalei este amplasarea Catedralei.. În ultimii 14 ani amplasarea Catedralei a voiajat pe harta Bucureştilor în Piaţa Unirii, pe Bulevardul Unirii, în Parcul Carol şi în alte locuri propuse. Au avut loc două concursuri la care s-au prezentat zeci de soluţii. Concursul e singura metodă de selecţionare a soluţiei optime în materie de arhitectură şi urbanism prin posibilitatea unui juriu competent de a cântări şi a alege prin compararea multiplelor variante prezentate de specialişti. Marile realizări de arhitectură şi urbanism din lumea întreagă sunt rodul concursurilor. Pe arhitecţi nu i-a întrebat nimeni, de data asta, când s-a hotărât definitiv amplasamentul din Dealul Arsenalului, nefericit, din mai multe motive: Configuraţia amplasamentului şi servitutea orientării bisericii spre Răsărit duc la fatalitatea că altarul şi implicit sensul atenţiei şi al rugăciunilor sunt îndreptate către faţada posterioară a clădirii Parlamentului.

Andrei Chiliman, la Adevărul Live: "Domnul Antonescu nu m-a convins că va fi un bun preşedinte al României. Nu-l voi susţine"

Primarul Sectorului 1, liberalul Andrei Chiliman, a spus ieri, la "Interviurile Adevărul", că nu-l va susţine pe Crin Antonescu la alegerile prezidenţiale. Chiliman l-a acuzat pe preşedintele PNL că "a subordonat partidul din cauza obsesiei sale de a ajunge preşedintele României". "Nu mă tem de ameninţările lui Crin Antonescu. El a ameninţat că iese din politică dacă nu ajunge preşedinte după referendum, pe mine m-a ameninţat de trei ori că mă dă afară din partid. Deci nu mă tem. Crin Antonescu nu are dreptul să spună: PNL sunt eu! Poate că e un accident că a ajuns preşedintele partidului. Să vedem ce va consemna istoria", a mai spus Chiliman. Edilul a reiterat că nu doreşte să dezbine partidul. "Eu nu vreau să rup PNL-ul, nu vreau să plec din PNL. Cred că PNL poate fi condus altfel, cu demnitate. Din cauza obsesiei sale, Antonescu este dispus să sacrifice partidul", a spus primarul.

Vicepremierul Gabriel Oprea vorbeşte despre echilibrul de forţe dintre PSD şi PNL: "Cine incită la conflicte va fi respins de electorat"

Gabriel Oprea, preşedintele UNPR, vorbeşte despre colaborarea bună pe care formaţiunea sa o are cu PSD. În privinţa relaţiei cu PNL, Oprea le cere liberalilor să menţină echilibrul din interiorul alianţei şi să nu dea naştere la conflicte care ar putea şubrezi guvernarea. Din postura de vicepremier pe probleme de apărare naţională, Gabriel Oprea a propus un proiect de lege care prevede ca pensiile militare să revină la nivelul anterior anului 2010, când au fost diminuate. Guvernarea PSD a asigurat intrarea României în NATO şi a pregătit aderarea la Uniunea Europeană. PSD se află în spatele celor mai importante succese de politică externă şi securitate naţională de după 1989. A venit timpul ca tot un prim-ministru de stânga, Victor Ponta, să asigure integrarea deplină a ţării în Uniunea Europeană. Acest lucru înseamnă locuri de muncă, salarii şi pensii, justiţie independentă etc.

Mama atacatorilor de la Boston şochează prin declaraţii la TV: "Nu-mi pasă dacă îmi omoară şi celălalt fiu"

Zubeidat Ţarnaeva, mama celor doi suspecţi pentru atentatele cu bombă de la Boston, a acordat un interviu controversat postului de televiziune CNN, în care strigă că nu-i pasă dacă Djohar, fiul ei în vârstă de 19 ani rămas în viaţă după schimburi de focuri cu poliţiştii americani, va muri sau dacă moare şi ea. Ea şi-a încheiat intervenţia spunând "Vreau ca toată lumea să audă asta: Allah-o-Akbar!" - expresie care înseamnă "Allah e mare". Într-un interviu pentru ABC News, mama a declarat că a divorţat în urmă cu câţiva ani, când se afla în SUA, pentru că soţul nu era de acord cu tradiţionalismul ei din ce în ce mai strict vizavi de religia islamică. Ei s-au împăcat însă după ce s-au mutat înapoi în Daghestan.

CURENTUL

Sorin Coclitu, Antonel Bunu şi Dragoş Rusu - controversaţii care vor să reprezinte SIF Muntenia

Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor de la SIF Muntenia, programată pentru 25/26 aprilie 2013 are pe ordinea de zi , pe lângă situaţii financiare curente, rapoarte de activitate şi alegerea unor membri în Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor(CRA). Printre CV-urile depuse pentru Consiliul Reprezentanţilor Acţionarilor sunt câteva nume controversate, persoane aflate în vizorul procurorilor şi unele chiar trimise în judecată. Unul dintre candidaţi este chiar Sorin Coclitu, preşedinte al Consiliului de Administraţie al Fondului Român de Garantare a Creditelor (FRGC) pentru Întreprinzătorii Privaţi şi director general al acestei instituţii, de la înfiinţare până în prezent, aşa cum apare în CV-ul postat pe site-ul SIF Muntenia. Sorin Coclitu este vizat de procurori în dosarul referitor la " modul în care a fost înfiinţată Banca de Investiţii şi Dezvoltare şi efectuarea unor tranzacţii suspecte de spălare de bani între SC Fondul Român de Garantare a Creditelor pentru Întreprinzătorii Privaţi SA (FRGC) şi VÎNTU SORIN OVIDIU",

Un scriitor hărţuit de bănci să plătească un credit pe care nu l-a luat a câştigat în instanţă 351.000 de lei. Escrocherie cu un buletin predat Poliţiei!

Victima unui furt de identitate a câştigat o primă rundă din războiul cu instituţiile de stat şi băncile care l-au târât ani de zile în faţa poliţiştilor şi procurorilor, pentru că şi-a îndeplinit doar obligaţiile de cetăţean. Scriitorul Ionel Afodorci a câştigat în instanţă 351.000 de lei, daune morale pentru traumele suferite în timpul încercărilor sale de a-şi dovedi nevinovăţia. Decizia judecătorilor a fost însă atacată cu apel de cei care i-au făcut viaţa un coşmar, doar pentru că a avut ghinionul ca buletinul său predat în mod legal la evidenţa populaţiei să fie folosit de un escroc cu epoleţi. Doar dacă va câştiga toate etapele procesului, bucureşteanul va fi despăgubit.

Supraveghetorii de Tia Şerbănescu

Până la urmă a descoperit şi premierul Ponta bicicleta - deşi aceasta stătea chiar pe nasul său. E vorba de salariile "nesimţite" de la Companiile de Stat (Electrica, Romgaz) unde salariile şi primele ajung la zeci de mii de euro lunar (indiferent de performanţă) şi de comisiile de supraveghere a câte ceva. Bunăoară, la Comisia de Supraveghere a Asigurărilor preşedintele Daniel Tudor are 43.000 de euro lunar, la Comisia de supraveghere a pensiilor private, Marian Sârbu ia 62.000 de lei lunar iar la Comisia Valorilor Mobiliare supraveghează dna Carmen Negoiţă pe un salariu de 80.000 de lei. Reiese că suntem foarte supravegheaţi - deşi asta nu ne apără de nimic. Supraveghetorii aceştia sunt un fel de camere de supraveghere cu faţă umană, funcţie în partid şi rude bine plasate.

CURIERUL NATIONAL

Supermarketurile sufocă producătorii români

Tănase, Romconserv: Marile lanţuri de retail preferă produsele din import, celor româneşti nu li se acordă atenţie în magazine. Jurconi, ProAgro: Din 10 lei pe care îi plăteşte un consumator într-un supermarket, doar 5 lei ajung la producătorii autohtoni. Deşi s-a încercat prin diferite metode schimbarea relaţiei dintre cele două părţi, nici acum nu se prea găsesc produse româneşti în aceste magazine.

Daimler vine cu noi investiţii de 300 de milioane de euro în România

Compania germană va extinde capacităţile de producţie de la Star Transmission. În fabrica din Sebeş se vor asambla cele mai noi modele de cutii de viteze Mercedes-Benz. Consiliul de Administraţie Daimler AG a decis să extindă reţeaua de producţie a cutiilor de viteze Mercedes-Benz Cars şi a planificat capacităţi suplimentare pentru asamblarea cutiilor de viteze ce urmează a fi stabilite la unitatea de producţie Daimler din România, Star Transmission, se arată într-un comunicat al companiei, remis ieri redacţiei. Pentru producţia unei noi generaţii de cutii de viteze automate, vor fi investite în România mai mult de 280 de milioane de euro, iar în total, compania plănuieşte investiţii de peste 300 de milioane de euro.

Povestea miliardarului chinez care vrea o cincime din industria mondială a filmului

Achiziţia de 2,6 miliarde de dolari a lanţului american de cinematografe AMC Entertainment Holdings pare a fi doar vârful aisbergului atunci când vine vorba de extinderea grupului China Dalian Wanda, controlat de al doilea cel mai bogat om din China. Preşedintele Wanda, Wang Jianlin, a declarat pentru CNBC că următorul obiectiv al său este de a avea 20% din piaţa la nivel mondial a industriei filmului până în 2020. Wanda, care are, de asemenea, interese în achiziţionarea de televiziuni şi parcuri de distracţie, se îndreaptă acum către industria cinematografică din Europa, Australia şi Japonia, potrivit Wang. Achiziţia lanţului american de cinematografe AMC Entertainment din septembrie anul trecut a creat cel mai mare lanţ de cinematografe - combinând cele 94 de cinematografe Wanda din China cu cele 338 de teatre AMC situate în America de Nord.

Gabriel Berca a demisionat din PDL

Consilierul prezidenţial Gabriel Berca a declarat, ieri, că a demisionat din PDL deoarece nu poate să accepte "blatul care se face la organizaţia Bacău, cu ştirea lui Gheorghe Flutur", el susţinând că este pusă o conducere interimară la această organizaţie "la înţelegere cu USL", citează Mediafax. Berca a precizat că în calitate de consilier prezidenţial nu avea dreptul să ocupe funcţii de conducere în partid. El a explicat că demisionase din funcţia de preşedinte al organizaţiei PDL Bacău odată cu preluarea postului de consilier prezidenţial.

Romtelecom vinde 42 de imobile din 16 judeţe

Romtelecom a anunţat ieri că scoate la vânzare o parte a portofoliului său imobiliar, respectiv 42 de bunuri imobile din 16 judeţe, persoanele interesate putând aplica online pentru participarea la licitaţii. Cele 42 de apartamente, terenuri şi spaţii comerciale sunt scoase la vânzare la preţuri cuprinse între 4.500 euro pentru o casă de puţin peste 70 mp, în localitatea Văcăreni, judeţul Tulcea şi 353.000 euro pentru un spaţiu comercial din Bucureşti în suprafaţă de 1.755 mp.

EVENIMENTUL ZILEI

EXCLUSIV Cum a reuşit Rockefeller să vândă în România 100 de apartamente nefinalizate

Renumitul grup financiar american Rockefeller, alături de partenerul său local RPF Development - tot cu capital american, a vândut în ultimul an 102 apartamente într-un proiect rezidenţial a cărui primă etapă s-a finalizat de curând. Reţeta constă în locuinţe care pot fi uşor de revândut. Americanii au creat încă de la începutul crizei un fond de investiţii dedicat Europei de Sud-Est, denumit Europa Capital, dar investiţiile propriu-zise le-au demarat abia în 2011. Investitorii americani lucrează doar prin intermediul unor parteneriate strategice încheiate cu dezvoltatori activi la nivelul pieţelor locale. Pe segmentul rezidenţial, Europa Capital s-a asociat cu RPF Development, companie care a vândut în totalitate cele 197 de apartamente din Vitan Residence, proiect finalizat în 2010.

Sondaj CCSB. Coabitarea le creşte cota lui Băsescu şi Ponta. Antonescu pierde teren

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de CCSB (institutul lui Dan Voiculescu), coabitarea dintre Victor Ponta şi Traian Băsescu este apreciată de români. De aceea, preşedintele şi premierul sunt pe un trend ascendent, în timp ce Crin Antonescu continuă să scadă. Sondajul a fost publicat selectiv de Antena 3. 59% dintre respondenţi au apreciat că premierul ar trebui să colaboreze mai mult cu şeful statului, în creştere cu 3% faţă de cercetarea publicată în luna februarie. De asemenea, se observă o îmbunătăţire a percepţiei asupra relaţiei instituţionale dintre Băsescu şi Ponta.

ARMATE DE MERCENARI. Cele mai puternice MAŞINI DE UCIS din lume

Numeroasele conflicte armate din ultimii ani au ajutat la dezvoltarea a numeroase grupuri de mercenari din întreaga lume, scrie "Business Insider". Cum cererea de soldaţi este foarte mare, mercenarii pot să îşi aleagă singuri conflictele. Ideea de trupe plătite nu este deloc învechită pentru secolul 21, iar influenţa lor este din ce în ce mai mare în zonele de război. Profiturile sunt uriaşe. Compania de securitate G4S are peste 625.000 de soldaţi, fiind al doilea cel mai mare angajator de pe planetă, după lanţul de magazine Wal-Mart. G4S a fost prezentă în 125 de ţări, fiind implicată în conflicte mai ales în Africa şi America Latină. Firma militară Unity Resources Group asigură paza ambasadei Australiei de la Bagdad şi este foarte activă în Orientul Mijlociu, Africa şi Asia. Majoritatea angajaţilor sunt veterani din Australia, SUA şi Marea Britanie. Se ocupă şi cu instruirea soldaţilor.

Răzbunarea familiei Costiniu

La două zile de la condamnarea definitivă a fostului magistrat Florin Costiniu, soţia acestuia, prin intermediul Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), a cerut revocarea din funcţia de judecător de la Curtea Constituţională a lui Daniel Morar. Sindicatul magistraţilor a invocat o serie de presupuse greşeli ale fostului şef al DNA, care l-ar face incompatibil cu funcţia de judecător la CCR. Morar ar trebui să ocupe acest fotoliu din iunie, la propunerea preşedintelui Traian Băsescu. În prezent Florin Costiniu este avocat. În urma condamnării de patru ani de închisoare cu suspendare primite în dosarul lui Cătălin Voicu, el ar putea fi exclus din breaslă. În acest moment, în interiorul Baroului Bucureşti nu este conturată o opinie clară privind acest subiect.

JURNALUL NATIONAL

FBI descinde în Daghestan. Agenţii americani îi interoghează pe părinţii atentatorilor din Boston

Anchetatori ai FBI s-au deplasat în Daghestan, în Caucazul rus, pentru a-i interoga miercuri, împreună cu omologii ruşi din FSB, pe părinţii celor doi fraţi Ţarnaev, principalii suspecţi în atentatele de la maratonul din Boston, relatează AFP. Guvernul rus cooperează. Ambasada SUA la Moscova a anunţat că a trimis marţi o delegaţie în această republică măcinată de o rebeliune islamistă, pentru a-i interoga pe părinţii lui Tamerlan şi ai lui Djokar Ţarnaev. Un reprezentant al ambasadei a declarat că Guvernul rus cooperează cu FBI în ancheta privind atentatul de la maraton. Un ofiţer al poliţiei locale a precizat că anchetatorii FBI i-au interogat toată noaptea de marţi spre miercuri pe aceştia la sediul FSB din Mahacikala, capitala Daghestanului.

Se reiau lucrările la METROUL DRUMUL TABEREI. Traseul tramvaiului 41 va fi DEVIAT

Lucrările la Magistrala 5 de metrou, Drumul Taberei - Universitate, se reiau, iar această decizie va afecta o bună parte a bucureştenilor. Potrivit directorului RATB, Adrian Câmpurean, linia tramvaiului 41 va fi deviată, cel mai probabil începând cu luna iulie a acestui an. În locul ei, se vor asigura autobuze speciale care să acopere zona. După ce Guvernul a anunţat suspendarea lucrărilor la Magistrala 5 de metrou Drumul Taberei-Universitate, din lipsa fondurilor, constructorii au decis să continue lucrările din fonduri proprii. În 11 martie, premierul Victor Ponta a declarat că lucrările vor continua cu finanţare asigurată din creditul Băncii Europene de Investiţii şi din fonduri guvernamentale. Firmele asociate care asigură construcţia metroului aşteaptă acum confirmarea privind finanţarea.

A murit la vârsta de 120 de ani şi a lăsat 447 de urmaşi

Cel mai bătrân bărbat din Arabia Saudită a murit la vârsta de 120 de ani, lăsând în urmă 447 de copii, nepoţi şi strănepoţi, dar şi cel mai mare fiu al său de 98 de ani. Şeic Awad bin Abdul Aziz a murit în locuinţa lui Al Badadha, cu toate să era într-o stare bună de sănătate înainte de a deceda, potrivit emirates247.com. Numit şef de trib pentru majorarea soţiilor lui a lăsat 24 de fii şi fiice de la diferite soţii, printre care cel mai bătrân copil de 98 de ani, cel mai tânăr copil de 22 de ani şi cel mai bătrân nepot de 65 de ani. Şeic Awad s-a născut în 1893 a prins trei secole diferite şi i-a prins pe toţi regii Arabiei Saudite de până acum. Apropiaţii spun despre el că era un om înţelept, cumsecade şi direct, datorită acestor calităţi fiind iubit de toţi din tribul său.

NATIONAL

SIE ii inhata lui Gigi Becali imperiul din Pipera!

Serviciul de Informatii Externe se dovedeste cea mai profitabila institutie din Romania, depasind pana si performantele manageriale ale Bisericii Ortodoxe Romane. Astfel, desi in mod oficial bugetul alocat pe anul trecut a fost de 193.946.000 lei, spionii romani au reusit, in plina criza, sa faca, pe cont propriu, mult mai multi bani decat si-ar putea imagina cineva. Iar invidiosii de la alte Servicii chiar avanseaza ca veniturile anuale ale SIE ar depasi substantial pragul psihologic de un miliard de euro! Iar o mare parte din aceasta suma uriasa a fost folosita in investitii imobiliare in Pipera!

Antonescu vrea sa interzica intrarea in politica a Miscarii Populare si a Initiativei Romania Liberala

Daca tot nu i-a nascut pisica, Crin Antonescu a mosit, impreuna cu amicul Octavian Bot, o lege care sa interzica partidelor nou create folosirea insemnelor si denumirii unor asociatii sau fundatii. Despre Bot se stie ca a ajuns deputat datorita lui Crin Antonescu, care l-a impus pe listele USL Bucuresti. Ulterior, Antonescu l-a salvat pe Bot si de o excludere din partid, decisa de PNL Bihor, filiala de bastina a respectivului. Dator vandut liderului PNL, Octavian Bot si-a rasplatit binefacatorul initiind un proiect legislativ (depus deja la Parlament) prin care se interzice viitoarelor formatiuni politice utilizarea "denumirii integrale, denumirii prescurtate, semnului permanent si simbolurilor grafice" folosite de "partide, asociatii si fundatii anterior inregistrate". Pe sleau spus, Bot incearca sa puna bete-n roate transformarii in partide politice a Miscarii Populare nasite de Traian Basescu si a Initiativei Romania Liberala, fundatia recent lansata de tandemul Chiliman - Moisescu.

Copos ii arata pisica lui Gruia: Ostahie e omul cu care se mai negociaza vanzarea Rapidului!

Celalalt investitor cu care negociaza George Copos este Dan Ostahie. Fost sponsor principal in Giulesti, patronul "Altex" si-ar dori acum sa fie unic investiror la gruparea "feroviara". In plina criza economica si haituit de justitia romana, George Copos apeleaza inca o data la omul de afaceri nemtean. De data aceasta, se negociaza direct vanzarea clubului Rapid, la o suma care nu depaseste 15 milioane de euro! Cei doi s-au intalnit in urma cu o saptamana, inaintea partidei de la Constanta, castigata cu 2-1 de trupa bucuresteana. Chiar daca au fost doar preliminare, discutiile Copos - Ostahie se vor un semnal transmis lui Gruia Stoica, magnatul "Grampet Group", interesat si el sa intre in fotbal.

PUTEREA

ŞEDINŢĂ CGMB. Consilierii vor dezbate vineri proiectul de 700.000 de euro pentru restaurarea Băii Griviţa

Consilierii generali ai Capitalei vor discuta, în şedinţa de vineri, proiectul referitor la consolidarea şi restaurarea Băii Griviţa, singura baie publică din Bucureşti. Potrivit proiectului de hotărâre, valoarea totală a investiţiei este de 697.373 de euro, banii urmând să fie asiguraţi din bugetul municipalităţii. Lucrările urmează să fie finalizate în termen de 11 luni de la începere. "Din relatările referitoare la construcţia ce adăposteşte Baia Griviţa rezultă că imobilul a fost puternic afectat de cutremurele din anii 1940 şi 1977, în prezent neexistând date din care să reiasă cum şi în ce masură s-a produs acest lucru şi prin ce metode a fost consolidată", se arată în expunerea de motive a proiectului.

ROMANIA LIBERA

ANCHETĂ DE AMPLOARE a ANI. Câţi bani nu poate justifica Vanghelie şi cum a "uitat" Stolojan de acţiunile de 94.000 euro de la Transgaz. Vezi şi lista baronilor locali incompatibili

Agenţia Naţională de Integritate a acuzat miercuri şase politicieni marcanţi, de la primari la parlamentari şi şefi de consilii locale, de avere nejustificată, conflict de interese, incompatibilitate şi fals în declaraţii. Pe lista ANI se află atât politicieni de la putere, cât şi din opoziţie, care se alătură listei cu sute de nume de demnitari şi aleşi locali în cazul cărora inspectorii de integritate au descoperit probleme. Unii dintre ei au primit deja verdict definitiv din partea instanţei, iar doi parlamentari din legislatura 2008-2012 au fost revocaţi din funcţie.

Interviu cu Konstantin I. Kosachev, reprezentantul special al lui Vladimir Putin: "Pachetul Energetic III" al UE creează probleme suplimentare în cooperarea România-Rusia

Federaţia Rusă este interesată în dezvoltarea şi diversificarea relaţiilor economice cu România, in condiţiile în care creşterile din ultimii ani au fost modeste, iar volumul schimburilor rămâne în urma potenţialului, susţine, într-un interviu acordat României libere, Konstantin Kosachev, co-preşedinte al Comisiei interguvernamentale (mixte) româno-ruse de colaborare economică şi tehnico-ştiinţifică. Prezent la Bucureşti între 18 şi 19 aprilie, la cea de-a XI-a sesiune de discuţii, oficialul adaugă, însă, că disponibilitatea existentă la Moscova şi Bucureşti se confruntă cu unele obstacole. Potrivit lui Kosachev două dintre el ear fi preţul prea ridicat al energiei electrice, ca şi alinierea României la standardele UE în materie de tranzitare a gazelor şi liberalizare a pieţei de energie. Konstantin Kosachev confirmă interesul Moscovei pentru programul de privatizare al guvernului de la Bucureşti.

Monica Macovei considera ca AMR NU mai este credibilă, ca Viorica Costiniu NU mai poate judeca nici un fel de dosar, iar magistraţii condamnaţi penal nu merita pensii speciale de 16000 lei pe luna

Europarlamentarul Monica Macovei, fost ministru al Justiţiei, considera ca temele de discutie care cer reactii rapide sunt: Mai poate judeca Viorica Costiniu dosarele DNA? Mai poate judeca Viorica Costiniu orice fel de dosar? Mai este AMR credibila? Magistratii condamnati penal merita pensia speciala? Raspunsul fostului ministru al Justitie este : "categoric NU", expunandu-si motivele pentru fiecare tema in parte..

Dan Radu Ruşanu, noul preşedinte al ASF: Salarizarea pentru conducere va fi plafonată. Nu vor exista sporuri

Parlamentul i-a validat, miercuri, cu 323 voturi "pentru" şi unul "împotrivă", pe membrii Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară, la care Dan Radu Ruşanu va fi preşedinte şi Daniel Dăianu va fi prim-vicepreşedinte. Astfel, noul preşedinte al ASF, Dan Radu Ruşanu, a declarat, miercuri, că salarizarea pentru Autoritatea de Supraveghere Financiară va fi plafonată şi că nu vor exista sporuri. El a subliniat că "salariile organismelor bancare şi non-bancare trebuie să fie aliniate cu cele europene (...). Trebuie respectate anumite norme europene".

ZIARUL FINANCIAR

Jumătate dintre managerii "privaţi" numiţi în companiile de stat nu au experienţă în mediul privat sau sunt "politici"

Aproape jumătate dintre managerii "privaţi" care formează consiliile de administraţie din opt companii de stat (adică 26 dintr-un total de 51 de administratori) sunt sau au fost membri ai unui partid politic, au făcut afaceri cu politicieni sau au ocupat funcţii de conducere în aceste companii şi în trecut - aşa arată o primă scanare a proiectului de introducere a managementului privat la companiile de stat. În ceea ce priveşte recrutarea celor care ocupă funcţia de CEO, datele centralizate de ZF arată că doar doi dintre cei zece executivi plasaţi în funcţia de CEO "privat" sunt cu adevărat "privaţi", restul de cinci fiind fie foşti directori din companiile respective numiţi anterior politic, fie nu au experienţă în sectorul privat.

"Unde sunt autostrăzile dacă nu aţi avut niciun război după 1989?" Autor: Sorin Pâslaru

Un om de afaceri din Elveţia, intrat săptămâna trecută în ţară pe la Borş, nedumerit că nu găseşte intrarea pe autostradă spre Braşov după ce a trecut graniţa, i-a întrebat pe vameşi: "Unde e autostrada?". Niciun cetăţean din vestul Europei nu poate să-şi imagineze că după 23 de ani de la Revoluţie, România nu are o autostradă care să o traverseze de la vest la est. În 1980, România avea zero km de autostradă, în 1990 avea 115 km, în 2013 are 463 de km de autostradă şi alte 67 km de centură cu profil de autostradă. Numai în ultimii 10 ani, CNADNR a avut un buget de 17 miliarde de euro, iar anul acesta are la dispoziţie încă 1,5 miliarde de euro. Cu cei 17 mld. euro, la 10 milioane de euro pe km (ceea ce este mult, dar să admitem, pentru "standardele româneşti") se puteau face 1.700 km.

Elliott şi City of London controlează 1,5% din afacerile din România

Două grupuri americane, Elliott şi City of London, sunt printre cei mai mari investitori din România în ultimii ani, după ce au investit 400 mil. euro în acţiunile Fondului Proprietatea (FP), megaafacerea ultimilor cinci ani. Prin investiţiile realizate cele două grupuri au ajuns să deţină 27% din activele de 3,45 mld. euro ale Fondului Proprietatea, suficient ca să facă strategia fondului. Astfel, Elliott şi City of London controlează indirect afaceri cumulate de circa 3,39 mld. euro prin companiile din portofoliul FP, adică 1,5% din cifra de afaceri totală a companiilor locale. Investiţiile realizate le-au adus deja profituri de circa 200 mil. euro celor două fonduri, din dividende şi din creşterea preţului acţiunilor FP pe bursă, iar programul de răscumpărări demarat recent de Franklin Templeton pentru a susţine preţul acţiunilor FP le este "dedicat" tot lor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb