REVISTA PRESEI 25.05.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 25 mai 2015

ADEVARUL

Reducerile de taxe încep să dispară din noul Cod Fiscal

Prevăzute a intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016, o serie de reduceri de taxe au fost deja anulate, iar altele urmează să aibă aceeaşi soartă. Între timp, o lungă serie de măsuri populare a fost anunţată de către autorităţi. Scăderile de taxe, promise de către Guvern prin noul Cod Fiscal, încep să piară una câte una, fiind înlocuite de alte "pomeni", care necesită sume suplimentare de la buget. Anul viitor, România trebuie să se încadreze însă într-un deficit bugetar de 1% din Produsul Intern Brut (PIB). Iniţial, proiecul noului Cod Fiscal conţinea mai multe reduceri de taxe în 2016: scăderea cotei generale de TVA de la 24% la 20%, reducerea accizelor la carburanţi, eliminarea din 2016 a taxei pe stâlp plătită de companii (şi, indirect, de către consumatori) şi eliminarea impozitului pe dividende, cu argumentul că reprezintă dublă impunere.

Anticorupţia. Istoria unui fenomen care transformă România

"Adevărul" va publica, pe parcursul următoarelor două săptămâni, o serie de articole care explică de unde a pornit lupta împotriva corupţiei şi către ce etapă se îndreaptă România după valul de arestări şi condamnări din ultimii ani. Este un proiect în care tema anticorupţiei va fi abordată nu cu patima monologurilor din talk-show-urile televizate, ci va fi prezentată simplu şi clar, prin mărturiile celor care au gravitat în jurul schimbărilor petrecute în Justiţia din România ultimilor 15 ani. Schimbările sunt mai uşor de observat în cazurile extreme: în 2002, procurorul Cristian Panait alegea să-şi ia viaţa, aruncându-se de pe terasa blocului în care locuia. Lucrase la un dosar în care erau implicaţi sponsori ai PSD, iar presa a scris că asupra sa au fost exercitate mari presiuni politice. Cum şi de ce am evoluat de la un sistem de justiţie încremenit în obedienţa faţă de politic, la "războiul total" împotriva faptelor de corupţie închegate pe axa politicieni-funcţionari-oameni de afaceri?

Jirinovski: "Moldovenii sunt români! Noi, ruşii, le-am dat numele de moldoveni, dar ei sunt români!"

Ultranaţionalistul rus Vladimir Jirinovski a declarat în timpul unui interviu televizat că ideea de "moldovenism", tot mai promovată în ultimii ani peste Prut, este, în realitate, o invenţie din perioada sovietică. Cunoscut pentru declaraţiile excentrice, Vladimir Jirinovski este liderul Partidului Liberal Democrat din Rusia (LDPR, naţionalist). Afirmaţia politicianului rus este destul de surprinzătoare, mai ales pentru filoruşii şi rusofonii din Republica Moldova, notează timpul.md. Curentul moldovenist/statalist din Republica Moldova a devenit tot mai vizibil în ultimii ani, jurnaliştii de peste Prut atrăgând deseori atenţia că principalii promotori ai acestor idei primesc finanţare din Rusia. Printre altele, Jirinovski a declarat în ultimul an că soluţia pentru "liniştirea" conflictului din Ucraina este ca aceasta din urmă să cedeze mai bine de jumătate din teritoriile sale către Polonia, Ungaria şi România.

Deutsche Welle - Cine îl protejează pe Victor Ponta

Ponta ar fi trebuit să plătească: o dată în justiţie, iar a doua oară în faţa partidului. Este un mister că fantoşa baronilor, acum mulţi dintre ei cercetaţi penal, arestaţi, trimişi în judecată sau condamnaţi conduce încă executivul. După pierderea umilitoare a alegerilor prezidenţiale din noiembrie anul trecut, multă lume se aştepta ca Victor Ponta să demisioneze din fruntea partidului şi a guvernului. Nu a făcut-o în zilele şi săptămînile critice în care a simţit cu siguranţă gheara rece a înfrîngerii pe şira spinării. După care lucrurile s-au aşezat în ordinea şi disciplina dictate de baronii partidului. Rămîne un mister cine îl susţine pe Ponta în fruntea guvernului, în afară de PSD, fracturat şi acesta în urma anchetelor şi arestărillor DNA. Nu ştim cine e priceputul păpuşar care trage sforile în lumea politică şi în aceea a oamenilor de afaceri de mucava, care deţin milioane şi milioane de euro doar pe hîrtie. Banii adevăraţi, aceia care într-adevăr nu au miros, nu sînt îngropaţi nici în vile de lux, nici în bolizi care traversează străzile oraşelor. Aceşti bani fără miros sînt unul din stîlpii care-l ţintuiesc pe Ponta în scaunul de prim-ministru.

Cronica unei sinucideri anunţate - Elena, cazul pierdut de România în 35 de ore

35 de ore de coşmar. Acesta a fost, pe scurt, sfârşitul vieţii Elenei Ionescu, femeia care, doborâtă de moartea fiicei sale, s-a aruncat de pe terasa unui bloc din Capitală. O armată de negociatorii şi soţul acesteia au încercat în zadar s-o facă să se răzgândească. Şi tot în zadar sunt, acum, explicaţiile autorităţilor pentru moartea care a zguduit, la finalul săptămânii, toată România. În tot acest timp, autorităţile au încercat să intervină, dar, de fiecare dată, fără succes. Au vrut chiar să ajungă la ea cu o autoscară, dar femeia s-a agitat, iar pompierii şi negociatorii s-au oprit în momentul în care ajunseseră la etajul şase. În dotarea pompierilor din Bucureşti nu există plase şi saltele care să atenueze căderile de înălţime, şi din acest motiv, abia vineri, după zeci de ore de aşteptare, o saltea enormă a fost adusă din Argeş. La un minut după ce autorităţile au început s-o umfle, în jurul orei 18.40, Elena s-a aruncat în gol de la circa 30 de metri înălţime.

Băsescu: Obsesia lui Victor Viorel a devenit "Băsescu la puşcărie"

"Evident Victor Viorel are o obsesie care se numeşte Traian Băsescu. De cîţiva ani, obsesia lui Viorel s-a "rafinat" devenind "Băsescu la puşcărie ". O strigă în mari adunări cu "poporul pesedist" pe stadioane, în săli de sport, în pieţe publice şi la televiziuni, ori de cîte ori are ocazia. Mai nou, bazîndu-se pe revoluţionarul vînător de "terorişti" Niţu şi alţi cîţiva procurori, pe televiziunile turnătorilor de rit vechi şi nou Felix şi Ghiţă, care au rolul presiunii publice pe procurori, obsedatul crede că-şi poate materializa visul distrugerii propriei obsesii, dar şi a familiei mele. În mintea lui înceţoşată de ură dar şi de aburii puterii, a revenit vremea lui Dej, Nikolschi, Ana Pauker şi Brucan", scrie Băsescu, pe pagina sa de Facebook, într-un text intitulat "Obsedatul".

Eduard Hellvig, la lansarea Monografiei SRI: "Liniştea României este preţul pe care îl plăteşte fiecare angajat al SRI"

Serviciul Român de Informaţii şi-a lansat ieri "Monografia - 25 de ani", un volum de o importanţă istorică, la standul Editurii RAO, unde au fost prezenţi George Maior, Eduard Hellvig, Virgil Măgureanu, gen. Lt. Florian Coldea, Ion Cristoiu şi directorul RAO, Ovidiu Enculescu. Directorul SRI, Eduard Hellvig, a declarat în cadrul lansării că şi-ar dori ca pe viitor, instituţia pe care o conduce să fie mai transparentă în comunicare şi mai puţin prezentă în presă. Eduard Hellvig a povestit că atunci când era student îşi dorea schimbări şi îl dispera cuvântul linişte, numai că în timp şi-a dat seama că "liniştea are preţul ei" şi că "liniştea României este preţul pe care îl plăteşte fiecare angajat al SRI". Directorul SRI a subliniat că şi-ar dori ca în viitor instituţia să fie mai puţin prezentă în presă şi mai transparentă în comunicare. "Noi doar producem informaţia, pe care o dăm apoi celor ce conduct statul. SRI nu conduce statul, nu face arestări. Toată această mitologie este falsă", a mai explicat George Maior, la lansarea Monografiei SRI.

BANCHERUL

Horia Manda negociază cu Ilie Carabulea cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la Carpatica

Horia Manda, preşedintele Consiliului de Administraţie al Nextebank si şeful Axxcess Capital, care administrează fondul de investiţii Emerging Europe Accession Fund (EEAF), negociază cu Ilie Carabulea, aflat in închisoare, preluarea pachetului majoritar al băncii Carpatica, înainte ca acţionarii minoritari ai Carpatica sa aprobe o fuziune intre cele doua bănci, in urma căreia Nextebank va deveni acţionarul majoritar al noii bănci. Reprezentanţii Axxces Capital spun ca pana in prezent tranzacţia nu a avut loc. Carpatica a publicat noua oferta de fuziune cu Nextebank, ce va fi supusa aprobării in cadrul unei Adunări Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA) din 18 iunie. In cazul in care Carabulea nu bate palma cu Manda înainte de 18 iunie, când are loc AGEA, exista riscul ca cele 40% din acţiunile BCC deţinute de Carabulea, care este si patronul Atlassib, sa fie diluate pana la mai puţin de 20%, daca acţionarii minoritari ai Carpatica vor vota diminuarea capitalului băncii in vederea acoperirii pierderilor de anul trecut.

ProCredit Bank a avut un profit net de 9,4 milioane lei in 2014

ProCredit Bank, o banca mica axata pe creditarea IMM-urilor si agricultorilor, a raportat pentru 2014 un profit net de 9,4 milioane lei, in uşoara creştere fata de cele 8,9 milioane lei aferente anului precedent, conform raportului financiar auditat publicat de banca. Venitul net din dobânzi a crescut de la 96 la 102 milioane lei iar provizioanele pentru credite neperformante s-au menţinut stabile, in creştere uşoara de la 14 la 15 milioane lei. Banca si-a majorat si venitul net din comisioane, de la 13 la 14 milioane lei, astfel ca in total venitul operaţional a avansat de la 101 la 106 milioane lei, in timp ce cheltuielile au crescut de la 94 la 96 milioane lei. Creditele agricole, o treime din portofoliul ProCredit Bank.

CAPITAL

Troica imobiliară injectează 860 mil. euro în România

Cei mai mari trei investitori imobiliari de pe piaţa locală plasează încă 860 mil. euro în proiecte noi în România, majoritatea urmând a fi terminate până la finalul acestui an. Proprietăţile acumulate de New Europe Property Investments (NEPI), Immofinanz şi Globalworth au o valoare de 3,2 mld. euro, echivalentul valoric al rezervei de aur a Băncii Naţionale a României. Aceştia deţin împreună 19 proiecte de birouri, 17 centre comerciale, şase parcuri logistice şi două turnuri rezidenţiale, plus sute de hectare de terenuri pentru dezvoltări viitoare. Planul lor de investiţii pe termen scurt presupune construcţia sau achiziţia a încă opt proiecte de birouri, două malluri, un parc logistic şi două ansambluri rezidenţiale, plus extinderea a patru centre comerciale, pentru care au nevoie de circa 650 mil. euro. Diferenţa până la 860 mil. euro este rezervată pentru noi oportunităţi de achiziţii sau dezvoltare.

Tu cum fugi de represiunea financiară? - Autor: Adrian Panaite

De câţiva ani ni se pregăteşte ceva. Laolaltă guverne, instituţii internaţionale, autorităţi de politică monetară şi bănci comerciale orchestrează - prin politica dobânzilor zero şi pe fondul unei inflaţii încă persistente - o buzunăreală organizată a acelora dintre noi care mai reuşim să punem deoparte ceva. Puţin câte puţin intră peste economiile noastre pe care le erodează în termeni reali. Nu iau mult, dar cum iau de la atâţia, nu este deloc exagerat să spunem că este vorba de jaf de proporţii. România, cu episoade periodice de dobânzi real-negative, este în acelaşi tablou. Coborârea dobânzilor sub 2% reprezintă doar o coardă întinsă de un sistem bancar ce calcă strâmb demult. Ajutor şi de la BNR, care se vrea o voce a raţiunii economice pe aceste meleaguri. Chiar aşa! Cum i se poate explica unui român care economiseşte faptul că trebuie să subvenţioneze prin dobânzi salarii la care abia se gândeşte pentru bancheri ce au acordat atâtea credite proaste în deceniul trecut?! De ce trebuie să trecem la represiune financiară pentru a sprijini mascat un sistem bancar care nu a arătat că-şi merită cu nimic poziţia privilegiată în economia naţională?

Un oficial grec face anunţul: Grecia nu va plăti tranşa din iunie către FMI pentru că nu are bani

Grecia nu va plăti tranşa din iunie către Fondul Monetar Internaţional pentru că nu are bani, a declarat duminică ministrul de interne elen, citat de Reuters. 'Cele patru plăţi către FMI pentru luna iunie se ridică la 1,6 miliarde de euro, aceşti bani nu vor fi plătiţi, nici nu există ca să poată fi plătiţi', a spus Nikos Voutsis la o emisiune de weekend a postului Mega TV. Grecia ar trebui să plătească aceşti bani în patru tranşe, în intervalul 5-19 iunie. Pe de altă parte, un sondaj publicat duminică şi citat de AFP relevă că majoritatea grecilor susţin guvernul partidului Syriza (stânga radicală) în negocierile cu creditorii ţării, dorind totuşi un acord care să permită ţării să rămână în zona euro. Sondajul, realizat de institutul Public Issue pentru cotidianul proguvernamental Avgi, arată că 54% dintre persoanele interogate aprobă maniera în care guvernul poartă negocierile, în ciuda tensiunilor cu creditorii internaţionali.

Cristian Sima îl atacă pe Isărescu: Adoptarea euro ne-ar arunca fără milă în mâinile lui Mario Draghi

Cristian Sima, supranumit "brokerul fugar", a avut, vineri, o intervenţie la emisiunea Capital Tv, găzduită de postul B1, în care a criticat intenţiile lui Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale, de a adopta moneda euro. "În timp ce moneda europeană e zguduită de diferite crize sistemice, pe malul Dâmboviţei, guvernatorul Mugur Isărescu abia aşteaptă să o adopte şi să scape de responsabilitatea de a găsi politica monetară adecvată unei economii atipice", a spus Sima. "Renunţarea la politica monetară proprie l-a face pe guvernatorul Isărescu să fie atât primul cât şi ultimul şef al unei băncii naţionale şi ne-ar arunca fără milă în mâinile lui Draghi (şeful Băncii Central Europene - n.r.) şi ale bancherilor de la Frankfurt. "Nu vreau să fiu populist şi nici defetist, dar îmi vine în minte un singur exemplu. Din vechea Cehoslovacie, cehii au încă moneda naţională, iar slovacii au euro. Oare care e ţara mai avantajată? Oare de ce Banca Angliei, cea mai veche bancă centrală din lume, se opune continuu renunţării la lira sterlină?" - a întrebat retoric brokerul.

CURENTUL

Nu ştim câte păduri avem, nu ştim câte diplome avem, nu ştim câţi studenţi avem

După ce ROMSILVA a plătit un milion de EURO ca să NU ştim câte păduri are România, am descoperit că aceeaşi firmă ne numără şi studenţii. Ambele sisteme sunt elaborate de TOTALSOFT şi sunt un eşec. Sistemele nu funcţionează, deci, de fapt, aceste sisteme nu există. Conferinţa naţională de lansare a sistemului informatic REGISTRUL MATRICOL UNIC ( RMU ), ce ar fi trebuit să gestioneze toţi studenţii, toate diplomele, a avut loc în data de 28 octombrie 2011 la Academia de Studii Economice. Scopul evenimentului a fost de a prezenta sistemul informatic, aspecte privind implementarea acestuia, precum şi elemente ale cadrului legislativ.. Teoretic proiectul REGISTRULUI MATRICOL UNIC este foarte bun. Practic, ca şi la celelalte proiecte TOTALSOFT operaţia este reuşită, pacientul este mort. Sistemul Informatic Integrat RMU trebuia să asigure centralizarea datelor privind studenţii şi să verifice parcursul educaţional al studentului pentru a evita diplomele false. Un alt milion de euro ca să nu ştim nici câte diplome avem, nici câţi studenţi avem!

Preţul - de Tia Şerbănescu

În plin sezon de nunţi, câţiva socri mici au păţit-o: după ginerele lui Băsescu pus sub control judiciar, a intrat în arest preventiv şi ginerele dlui Blaga pentru evaziune fiscală şi spălare de bani - singura măsură igienică practicată de corupţi. Blaga a declarat că nu-l mai primea în casă pe ginerele său şi că "fiecare îşi duce crucea" negând totodată că l-ar fi sprijinit în vreun fel. Parol? Nici ginerele lui Ilie Sârbu nu se simte prea bine: declară mereu că singura care-l poate scoate de la guvernare e DNA ceea ce înseamnă că are motive. Vremea frumoasă a golit şi primăriile: la Iaşi, Nichita a fost suspendat iar la Constanţa, Mazăre, plasat în arest la domiciliu. Preşedintele şi-a luat raţia de simpatie la Bookfest unde şi-a lansat cartea "Primul pas" pe care a scris-o "ca să nu se piardă câteva concluzii din campanie". Nimic nu se pierde, totul se transformă. Şi SRI şi-a lansat volumul omagial "SRI-25 de ani" în prezenţa dlui Hellvig care ne-a dezvăluit că "liniştea are preţul ei". Se estimează că preţul ei ar fi de zeci de miliarde de euro - furate în linişte. Pst! Chiar acum se fură un miliard. Linişte. Shut up!

CURIERUL NATIONAL

Instagram, noul "El Dorado" pentru utilizatorii care vor să facă bani

Cei care au peste 1 milion de followeri pe Instagram pot cere cel puţin 100.000 de dolari companiilor care vor ca aceştia să posteze o poză cu produsele lor. O tânără bloggeriţă americană se află aproape de acest prag şi realizează, anual, venituri de şase cifre. Danielle Bernstein primeşte între 5.000 şi 15.000 de dolari pentru fiecare poză de brand postată pe reţeaua de socializare. Instagram calcă pe urmele Youtube, Facebook şi Twitter şi oferă utilizatorilor cu mulţi prieteni, followeri, fani etc posibilitatea de a câştiga bani. Şi nu vorbim de celebrităţi şi persoane publice ci şi de utilizatori care au reuşit să atragă atenţia mai multor oameni pentru ceea ce fac. Este deja cunoscută povestea suedezului care are contul de YouTube PewDiePie. Şi este singurul dar este cel mai popular "youtuber". Nu se ştie exact, dar se speculează că acesta, a realizat în 2013, venituri de peste 8 milioane de dolari din reclamele comendate de companii pe canalul său de YouTube.

ASF va avea ac de cojocul asigurătorilor

Situaţia dificilă din punct de vedere financiar în care se află unii asigurători, în special cei care deţin importante cote pe segmentul RCA, a determinat Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) să propună o serie de măsuri menite să-i scoată pe aceştia din impas, fără a afecta în schimb piaţa şi asiguraţii. Un proiect de Ordonanţă de Urgenţă privind redresarea şi rezoluţia asigurătorilor, elaborat de Ministerul Finanţelor, pe care preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, l-a prezentat la ultima sa ieşire publică, va permite Autorităţii să intervină pentru redresarea asigurătorilor aflaţi în dificultate financiară. Cea mai importantă dintre măsuri - rezoluţia - se aplică numai asigurătorilor aflaţi în dificultate care deţin o pondere semnificativă în sistemul naţional de asigurări. După intrarea în rezoluţie, acţionarii suportă pierderile, iar acţionarii asigurătorului sunt traşi la răspundere.

Dezvoltatorii din Dubai mai fac un pas înainte: ecohotelul independent

Intercontinental Hotels Group va deschide în 2017 un hotel ecologic, alimentat 100% cu energie solară, care va recicla apa şi va fi dotat cu ferme ecologice şi amfiteatru de iarbă, informează Daily Mail. Hotelul Indigo face parte din proiectul Dezvoltarea Durabilă a Oraşului şi va avea 170 de camere, utilizând energie solară pentru întregul complex, iar apa folosită în hotel va fi reciclată. Pentru oaspeţii hotelului va fi disponibil un serviciu de transport cu autobuzul, alimentat, de asemenea, cu energie solară. Hotelul va cuprinde două clădiri separate pentru cazare, în mijlocul complexului vor fi amplasate cabane, iar toate acestea vor fi înconjurate de plante, deoarece iarba ar necesita prea multă apă pentru întreţinere. De asemenea, întregul complex va include locuinţe, o şcoală "verde", un centru de echitaţie, parcări acoperite de panouri solare şi o fermă ecologică, ce va furniza toate plantele de care comunitatea are nevoie.

"Activele Statului" au de executat 30.000 de debitori

Un proiect de act normativ iniţiat de AAAS ar permite acesteia să-şi folosească propriii executori. În cazul în care la a treia licitaţie nu se oferă preţul de pornire sau nu se prezintă niciun ofertant, A.A.A.S. va putea să adjudece bunul în contul creanţei. Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS) a iniţiat un proiect de act normativ prin care cere să i se permită executarea silită a celor 30.000 de debitori şi să valorifice creanţele la valoarea nominală, prin darea în plată.

PNL depune moţiune de cenzură în data de 5 iunie

Alina Gorghiu a declarat sâmbătă că moţiunea de cenzură va fi depusă în data de 5 iunie şi ar putea avea drept efect îndepărtarea premierului Victor Ponta de la Palatul Victoria, informează B1 TV. "Cred că această moţiune poate să ducă inclusiv, de ce nu, la îndepărtarea lui Ponta de la Palatul Victoria. UDMR este un partid foarte pragmatic. Vor să vadă documentele înainte. Data de 5 iunie va fi data la care vom depune moţiunea de cenzură pentru a avea un timp rezonabil de redactare a documentului. Din noiembrie şi până azi, am văzut sfidare faţă de cei care au avut altă opţiune decât Victor Ponta la alegerile din noiembrie. Sper să elaborăm moţiunea într-un timp cât mai scurt. Ideea de bază a moţiunii este dreptul de vot, motiv pentru care vom avea referiri şi la alegerile parţiale, ţinând cont că neorganizarea lor înseamnă îngrădirea exercitării dreptului de vot pentru mai bine de 2 milioane de români", a spus liderul PNL în cadrul unei conferinţe de presă.

EVENIMENTUL ZILEI

SURSE: Remus Borza, chemat de PSD să salveze TVR prin intrarea în insolvenţă

Controversatul avocat Remus Borza, care a reuşit să readucă Hidroelectrica pe profit, după ce a băgat-o în insolvenţă, ar putea fi nominalizat de PSD la conducerea televiziunii publice. Potrivit unor surse din PSD, TVR va intra în insolvenţă, ceea ce va presupune ca actualul Consiliu de Administraţie să fie suspendat. TVR acumulase, la sfârşitul lui 2014, datorii totale de 700 de milioane de lei, din care 440 de milioane la bugetul de stat (circa 159 milioane de euro). În momentul în care s-a declanşat insolvenţa, orice executare silită se suspendă şi orice presiune cu privire la plata imediată creanţelor este suspendată. Acest lucru înseamnă că firma ajunge la un moment zero în care are timp să îşi poată reorganiza activitatea. În pofida succesului de la Hidroelectrica, Borza s-a ales cu o condamnare de un an la închisoare, cu suspendare. El a fost găsit vinovat de conflict de interese.

Adriana Săftoiu - menajera care-şi urmăreşte Stăpînul prin gaura cheii - Autor: Ion Cristoiu

Adriana Săftoiu n-a fost nici menajera, nici camerista, nici măcar secretara lui Traian Băsescu. A fost consiliera pe probleme de Comunicare a preşedintelui Traian Băsescu. Mai mult s-a numărat printre apropiaţii lui Traian Băsescu, odată ce acesta l-a impus pe Cladiu Săftoiu, la vremea respectivă soţul Consilierei Adriana Săftoiu, în funcţia de director al SIE. O cunosc cît de cît pe Adriana Săftoiu. Nu mi-am imaginat niciodată că o ziaristă (a lucrat la Mediafax) cu o carieră deosebită ca funcţionar public (a fost purtător de cuvînt al Guvernului Radu Vasile, consilier la Cotroceni) şi ulterior de om politic (parlamentar, lider PDL) se poate coborî peste noapte la postura de menajeră care se uită prin gaura cheii ca să vadă cum se scarpină Stăpînul prin părţile păroase.

Băsescu: "Structurile de securitate m-au informat despre Microsoft din 2012"

Fostul preşedinte a declarat aseară, la B1 TV, că avea informaţii despre fraudele în achiziţia licenţelor Microsoft, cu doi ani înainte de autodenunţul lui Dinu Pescariu şi Stelian Florică. Invitat aseară în emisiunea B1 TV "Dosar de politician", moderată de Silviu Mănăstire şi la care a participat şi directorul EVZ, Dan Andronic, fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat că a avut informaţii, încă din 2012, de la structurile de securitate în legătură cu neregulile de la achiziţionarea de licenţe Microsoft, în condiţiile în care Dinu Pescariu şi Stelian Florică s-au autodenunţat abia în 2014, fapt care i-a scăpat de răspunderea penală. Întrebat dacă informaţia a plecat mai departe, Băsescu a afirmat: "Îmi este greu să cred că n-a plecat. (...) Faptul că domnii aceştia se autodenunţă în 2014, ceva scârţâie. Mai mult decât atât: gândiţi-vă că numai eu am autorizat începerea urmăririi penale în cazul a cinci miniştri, iar patru au primit avizul în Parlament. Aţi mai auzit ceva de ei?", a mai spus Băsescu.

O TREIME din CEC Bank, deţinută de o bancă internaţională

CEC Bank ar avea nevoie de o instituţie financiar-bancară internaţională care să deţină 25-30% din bancă şi să suplinească rolul pe care îl au băncile mamă pentru sucursalele lor de pe piaţa din România, este de părere Radu Graţian Gheţea, preşedinte şi director general al CEC Bank, într-un interviu, scrie Agerpres. Însă, susţine Gheţea, statul ar trebui să rămână acţionar majoritar al băncii. Gheţea nu este de părere că listarea pe bursă este cea mai bună soluţie pentru obţinerea de capital şi nici vânzarea unei participaţii către fonduri de investiţii. Potrivit acestuia, numărul de bănci prezente în România, respective 39, nu este supradimensionat raportat la potenţilul pieţei, mai ales că 45% din populaţia României nu este bancarizată. Gheţea a vorbit şi despre viitorul sau profesional şi a precizat că, dacă i se va propune o poziţie neexecutivă la CEC Bank, va decide în funcţie de condiţiile oferite. El a precizat, însă, că va analiza şi alte oferte.

JURNALUL NATIONAL

Sibieni din Bulgaria, în pieţele noastre

Aşa-zişii sibieni, care au invadat pieţele din marile oraşe, nu fac altceva decât să aducă profit falsificatorilor de brânză din... Bulgaria! Adevăraţii producători sibieni spun că ei nu au timp să stea prin pieţe, iar brânza de Sibiu din pieţe este un fals. În timp ce adevăraţii producători vând brânza la poartă, pentru că nu-şi permit să se deplaseze la piaţă, standurile de falşi sibieni se înmulţesc de la o zi la alta, aducând pagube tuturor. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) face controale şi aplică amenzi, dar piaţa falsurilor de acest fel se extinde. "Îi găsim cu produse cumpărate de la hipermarket, îmbracă un vânzător în costum tradiţional şi spun că vând brânză de Sibiu. Noi aplicăm amenzi, dar autorizaţiile nu le iau de la noi", ne-a explicat Marius Alexandru Dunca, preşedintele ANPC.

Taxele la grădiniţele particulare, mai mari decât cele de la facultate

În premieră, în peste jumătate din judeţele din ţară înscrierea se face online. Numai în prima săptămână au fost depuse peste 30.300 de noi dosare, conform datelor centralizate la nivelul Ministerului Educaţiei. Din acestea, aproape 10.000 sunt în Capitală. Sistemul informatic de depunere a dosarelor la grădiniţă a dus la dispariţia înscrierii unui copil în mai multe unităţi şi blocarea în acest fel a locurilor. Pentru anul şcolar 2015-2016 au fost alocate 665.000 de locuri în învăţământul preşcolar, la grupele mică, mijlocie şi mare. La grădiniţele particulare, taxele pot ajunge şi la 18.000 de euro pe an. O gamă întreagă de activităţi opţionale le stă la dispoziţie celor mici. Părinţii pot alege pentru ei cursuri de limbi străine, pictură, origami, dans, actorie, karate, înot, canto, pian, dar şi programe de dezvoltare personală. Aceste cursuri sunt plătite însă suplimentar. În funcţie de numărul ales, suma poate ajunge la câteva sute de lei pe lună. Aşa se face că, în multe cazuri, un an de studiu într-o grădiniţă poate fi mai scump decât un an la facultate.

NATIONAL

Cancelarii României: Dănuţ si Vlăduţ!

In toate statele avansate ale lumii, consilierii politicienilor au o influenta pur si simplu covârşitoare. Practic, oamenii politici aflaţi la Putere, dar si cei care se zbat sa scape de stigmatul Opoziţiei se lasă pe mâinile profesioniştilor, aflaţi mai întotdeauna in spatele scenei publice. Iar in ceea ce-i priveşte pe cei care conduc administraţiile prezidenţiale sau guvernamentale, se poate spune ca aici s-a terminat şmecheria, influenta acestora fiind una majora. Însă, ca in atâtea alte domenii de activitate, iată ca si aici Romania reprezintă doar excepţia care întăreşte regula. Pentru ca atât şeful Cancelariei Prezidenţiale, cat si cel al Cancelariei premierului sunt cunoscuţi de toata lumea drept Dănuţ si Vlăduţ. Adică Dan Mihalache si Vlad Stoica.

Guvernul Ponta ne-a îndatorat cu 12 miliarde de euro in doi ani

Curtea de Conturi atrage atenţia ca acţiunile guvernanţilor ne vor aduce in sapa de lemn. Datoria publica a ajuns la aproape 66 de miliarde de euro in decembrie 2014, de la 54 de miliarde de euro la sfârşitul anului 2013. Guvernul a folosit banii împrumutaţi exclusiv de la bănci pentru finanţarea deficitului bugetar, investind in infrastructura doar 0,01% din suma. Curtea de Conturi a finalizat, recent, raportul de audit de performanta "Evaluarea managementului datoriei publice in perioada 2012 - 2014" la Ministerul Finanţelor Publice. In document se arata ca, in perioada analizata, datoria publica a României a crescut continuu. Practic, datoria publica in euro s-a majorat cu 608,3 euro/locuitor, ajungând in decembrie 2014 la 3.313,9 euro/locuitor, fata de 2.705,6 euro/locuitor in aceeaşi luna din 2012.

Gorghiu, jignita de refuzul UDMR

In sfârşit PNL are o moţiune de cenzura. Susţinătorii si voturile lipsesc, detalii importante de altfel dar care pălesc in fata entuziasmului manifestat de liberali. Anunţata de luni bune, "moţiunea de nerefuzat" a PNL-ului este respinsa de parlamentarii UDMR pe motiv ca aduce mai mult a exerciţiu de imagine. Nici tema moţiunii - votul prin corespondenta, nu este pe placul liderilor maghiari, aceştia arătându-se chiar surprinşi de alegerea făcută de liberali.

ROMANIA LIBERA

Iulian Fota, fost consilier prezidenţial: "Rusia a obţinut drept de veto asupra R. Moldova"

Conflictul din Ucraina avantajează Ro­mânia, sugerea­ză Iulian Fota, fost consilier prezidenţial pentru probleme de securitate, argumentând că ţara a primit un plus de securitate, iar economia românească nu a fost afectată de războiul din statul vecin. În ceea ce-l priveşte pe George Simion, românul expulzat din Republica Moldova, Fota consideră această situaţie "foarte ciudată" şi explică de ce Rusia "a obţinut drept de veto" asupra statelor din Parteneriatul Estic, inclusiv asupra Republicii Moldova. Nici liderii moldoveni nu mai merg cu entuziasm spre Occident, după cum observă fostul consilier de la Cotroceni: "Politicienii moldoveni au decis să-şi finlandizeze singuri ţara". Pe de altă parte, subiectul unirii dintre România şi R. Moldova este pus din nou pe tapet într-un moment "total nepotrivit". ­Iulian Fota enumeră, în plus, patru motive care împiedică unirea dintre cele două ţări.

Adriana Săftoiu, dezvăluiri incendiare despre relaţia lui Traian Băsescu cu Elena Udrea

Fosta consilieră prezidenţială, Adriana Săftoiu, a scris în cartea ei "Cronicii de Cotroceni" că Traian Băsescu şi Elena Udrea se comportau ca doi adolescenţi pe care nu trebuie să îi prindă mama, scrie Digi 24. "Partea bună a faptului că Elena îl vizita aproape zilnic pe Preşedinte era că nu ne mai solicita după o anumită oră. (...) În mod evident, se comportă amândoi ca nişte adolescenţi pe care nu trebuie să îi prindă mama". Traian Băsescu, Elena Udrea, Emil Boc şi Vasile Blaga sunt personajele principale ale volumului semnat de Săfotiu. Astfel, autoarea relatează cum angajaţii de la Preşedinţie se temeau de dispoziţiile proaste ale fostului preşedinte şi influenţa Elenei Udrea la Cotroceni. Adriana Săftoiu şi Traian Băsescu a lucrat împreună timp de 17 ani. Fosta consilieră prezidenţială l-a descris pe fostul preşedinte drept o persoană dificilă.

Dezvăluirea proiectului secret al Băncii Angliei. Se pregăteşte Marea Britanie să iasă din UE?

Banca Angliei a dezvăluit accidental existenţa unui grup de lucru la nivel înalt, condus de Sir John Cunliffe, care examinează în secret implicaţiile unei ieşiri a ţării din UE, transmiţând din greşeală un e-mail privind discutarea unui "plan de război" numit "Project Bookend" către un ziarist al cotidianului Guardian. În secret, Banca Angliei evaluează riscurile economice în cazul în care Marea Britanie votează pentru ieşirea din Uniunea Europeană, dezvăluie The Guardian citând un e-mail trimis din greşeală unuia dintre redactorii săi de un funcţionar al băncii. Banca a recunoscut printr-un comunicat scurgerea accidentală a informaţiei care a ajuns în domeniul public. Laburiştii au cerut ca ministrul de Finanţe să declare dacă are cunoştinţă despre "secretul" Băncii Angliei, "Project Bookend", care este evaluarea riscurilor economice în eventualitatea ieşirii din UE. Chris Leslie a mai întrebat de ce Banca a încercat să menţină proiectul sub consemnul secretului.

ZIARUL FINANCIAR

Cum te aperi când multinaţionalele fac razii între angajaţii tăi şi îţi iau oamenii-cheie

Firmele româneşti de soft (dar nu numai ele) mici şi mijlocii, încă antreprenoriale, simt pe pielea lor puterea multinaţionalelor şi companiilor mari. Când multinaţionalele decid să facă o investiţie în România, când au ţinte de performanţă clar stabilite, când au clientul şi trebuie doar să execute comanda, nu se uită la "preţul" angajaţilor, pe care trebuie să îi recruteze din piaţă, de la concurenţă sau de unde îi găsesc. Dacă trebuie să umple neapărat o poziţie specială, multinaţionalele dublează chiar şi salariile pentru a atrage acel candidat. Chiar şi o creştere salarială de "numai" 50% nu este de lepădat. Alexandru Lăpuşan de la Zitec, o companie românească cu 120 de salariaţi, spune că o soluţie este să le dai angajaţilor-cheie acţiuni în companie.

Balcerowicz: Uitaţi de euro, de FMI sau de TVA. Singura soluţie de creştere sunt antreprenorii

Leszek Balcerowicz, 68 de ani, arhitectul terapiei de şoc din Polonia anilor '90, spune că singura soluţie de dezvoltare pentru România este impulsionarea antreprenoriatului, mai ales a întreprinderilor mici, care să creeze locuri de muncă. Nici introducerea euro, nici fondurile europene, nici FMI şi nici chiar stimuli fiscali precum reducerea TVA sau a contri­buţiilor sociale nu sunt atât de importante în economia românească precum crearea unui mediu favorabil pentru antreprenori, crede Leszek Balcerowicz, fost ministru de finanţe în Polonia (septembrie 1989 - decembrie 1991 şi 1997-2000) şi fost guvernator al Băncii Poloniei (2001 şi 2007). "Condiţiile pentru business sunt cruciale. Imediat ce le veţi îmbună­tăţi veţi vedea cum creşterea economică accelerează. Euro nu este un substitut pentru reforme. Euro nu vă va rezolva problemele, mai ales că sunt probleme structurale. Uitaţi-vă la Grecia şi vedeţi ce înseamnă să intri nereformat în zona euro", a spus Balcerowicz.

Isărescu către bancheri: "Evitaţi împovărarea excesivă a debitorilor cu costurile erorilor din trecut şi finanţaţi economia reală"

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu anticipează o creştere moderată a creditării în perioada următoare şi recomandă bancherilor să direcţioneze împrumuturile spre economia reală, spre investiţii productive, şi să evite împovărarea excesivă a debitorilor de calitate cu costurile erorilor din trecut, calitatea creditelor fiind mai importantă decât calitatea. "Calitatea alocărilor de credite este mai importantă, în opinia mea, decât volumul acestora, mai ales într-o perioadă de asanare bilanţieră, precum cea pe care o parcurge încă sistemul bancar românesc. Cred că este necesar ca băncile să direcţioneze creditul în economia reală, spre investiţii productive, evitând o împovărare excesivă a debitorilor de calitate cu costurile erorilor de alocare din trecut", a declarat Mugur Isărescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb