REVISTA PRESEI - 25.06.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 25 iunie 2010

ADEVĂRUL

Curtea joacă în prelungiri tăierea pensiilor şi a salariilor

Magistraţii constituţionali au dezbătut ieri timp de opt ore legile austerităţii, fără a ajunge la un verdict. Curtea Constituţională va relua azi discuţiile privind reducerea pensiilor şi a salariilor.

Cazul Brădişteanu: şpaga e la mort

Şerban Brădişteanu susţine că cele patru milioane de euro, de care este acuzat că le-ar fi luat mită, ar fi ajuns, de fapt, la o prietenă de-a sa, care însă a decedat în luna aprilie 2006. Magistratul Elena Burlan, de la Tribunalul Bucureşti, l-a crezut pe cuvânt pe medicul Şerban Brădişteanu şi a ignorat actele procurorilor români şi elveţieni.

Ministrul de externe al Germaniei: "Situaţia pieţei muncii se va agrava"

Guvernul de la Berlin se aşteaptă la o agravare a şomajului, motiv pentru care nu deschide larg porţile muncitorilor români. Oficialul se află astăzi într-o vizită oficială în România. El va discuta cu Traian Băsescu, printre altele, despre soluţiile de ieşire din criza economică şi despre Transnistria.

Presa, o vulnerabilitate şi pentru britanici

Ministerul britanic al Apărării vrea să contracareze fenomenele "nocive" din mass-media. Guvernul britanic se teme că presa poate fi influenţată, în vremuri de conflict şi de criză, de tot felul de "oportunişti". În "Programul de Strategii 2007-2036", elaborat de Ministerul britanic al Apărării, un capitol întreg este rezervat presei. Soluţia propusă pentru a contracara "fenomenelor nocive" din mass-media este une de tip "soft power".

Merge internetul prost? Renunţă gratis la contract

O nouă lege le dă dreptul abonaţilor firmelor de telecomunicaţii să rezilieze contractele, înainte de termen, fără a mai plăti vreo taxă. Clauzele de fidelitate impuse consumatorilor vor fi anulate, însă operatorii spun că această decizie va duce la dispariţia telefoanelor subvenţionate.

Românii încă preferă împrumuturile în valută

Chiar dacă deprecierea leului în raport cu euro a scumpit ratele multor datornici, populaţia continuă să aleagă împrumuturile în moneda europeană datorită dobânzilor mai mici. Soldul creditelor în lei contractate de populaţie a scăzut în mai cu 5,4% faţă de aceeaşi lună din 2009, în timp ce împrumuturile în euro au urcat cu 4,6%.

CURENTUL

Dan Diaconescu a devenit "Prinţ" în închisoare şi vrea să facă un partid din spatele gratiilor

Dan Diaconescu are parte de simpatia tuturor celor din arestul Poliţiei Capitalei. Gardieni sau arestaţi, toţi îl tratează cu respect şi simpatie ca pe un mic "Prinţ", ne-au declarat avocaţii producătorului OTV, care l-au vizitat, ieri, în spatele gratiilor pe Dan Diaconescu. "A devenit un mic fel de şef, toată lumea îl întreabă, toată lumea îi cere părerea", ne-a declarat unul dintre apărători. Pentru a-şi ocupa timpul, Dan Diaconescu se uită tot timpul la televizorul din celulă, unde stă alături de alte patru persoane.

Paragraful, de Tia Şerbănescu

Deşi descrie realitatea, paragraful respectiv (purtând amprenta inconfundabilă a preşedintelui) n-avea ce să caute în strategia naţională. E chiar de mirare că niciunul din membrii CSAT nu şi-a dat seama că paragraful cu pricina creează "vulnerabilităţi" chiar strategiei naţionale plasând-o într-o postură păguboasă. Ce reiese din paragraf? Că avem un stat-babă care se vaită că instituţiile-i anchilozate sunt denigrate prin informaţii false şi că-i sunt "presate" organele de decizie. Păi, dacă nu-i în stare să infirme falsurile şi să-şi protejeze deciziile, strategia se declară singură infirmă.

CTP, demascat drept KGB-ist, lasă bulversat capul în jos

Un episod jenant s-a consumat în platourile trompetei media patronată de Sorin Ovidiu Vîntu. Cristian Tudor Popescu (alias CTP) l-a atacat furibund pe Fota încercând să inoculeze ideea că, la cei 45 de ani ai săi, consilierul prezidenţial ar putea proveni din rândul vechilor cadre ale Securităţii. Iulian Fota a replicat imediat şi l-a întrebat despre legăturile sale de peste graniţele ţării şi despre comportamentul său, care mai degrabă este derivat din practicile fostului KGB, decât dintr-unul de jurnalist. Cristian Tudor Popescu a rămas perplex câteva secunde, uitându-se în jos. Revenindu-şi rapid din şoc, CTP s-a regrupat şi a reluat tehnicile învăţate de la colaboratorii săi din strada Liublianka.

CURIERUL NAŢIONAL

Câţi bugetari vor fi daţi afară?

Vlădescu: Disponibilizarea a 70.000 de bugetari ar permite creşteri salariale de circa 7% în 2011. Lazea: Se va apela în 2011 la o combinaţie de măsuri, inclusiv concedii fără plată. Pârvu: 250.000 de bugetari trebuie daţi afară pentru a nu mai tăia salariile şi pensiile. Salariile bugetarilor ar putea creşte anul viitor cu 7% în medie pe tot sectorul public, în condiţiile în care vor fi concediaţi 70.000 de angajaţi şi nu se va renunţa la al 13-lea salariu, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu. Pe de altă parte, ministrul a precizat că, în prezent, numărul de salariaţi avut în vedere să plece din sistemul bugetar este de peste 100.000 de persoane.

Dan Diaconescu l-a "hăituit" pe primarul din Zărand

Patronul postului de televiziune OTV, Dan Diaconescu, şi producătorul emisiunii "Al şaptelea simţ", Dorel Petru Pârv, au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile pentru că l-au hăituit sistematic pe primarul comunei Zărand, Ioan Moţ, trimiţând "la intimidare" chiar şi o echipă care să vâneze dovezi denigratoare privind modul în care acesta şi-ar fi obţinut averea, se arată în motivarea cererii de arestare.

Ajutoare de stat doar pentru investiţii de minimum 10 milioane de euro

Potrivit hotărârii adoptate de Guvern, firmele care creează minimum 100 de locuri de muncă, faţă de minimum 300 de locuri cum era vechea prevedere şi realizează o investiţie de minimum 10 mil. euro, faţă de minimum 30 mil. euro, pot beneficia de schemele de ajutor de stat, bani nerambursabili, se arată în comunicatul de presă. Astfel, prin scăderea pragului minim al valorii investiţiei, în categoria beneficiarilor, se pot încadra şi IMM.

Autorităţile locale nu sunt pregătite să absoarbă 1,4 mld. euro pentru dezvoltarea urbană

Pentru a fi eligibile în scopul finanţării, autorităţile locale corespunzătoare polilor de creştere în România trebuie să pună în aplicare "planuri integrate de dezvoltare urbană", cu proiecte şi activităţi specifice, care pot contribui la creşterea substanţială a calităţii vieţii urbane a oraşelor şi regiunilor, pot crea locuri de muncă şi îmbunătăţi astfel procesul de integrare socială în diferite regiuni din România", a mai afirmat Resul Kilic, King Sturge.

La British Petroleum a început să se vorbească de faliment

Un eventual colaps al grupului petrolier ar ameninţa securitatea energetică, industria şi locurile de muncă din SUA. Obama: "BP este o companie puternică şi viabilă şi este în interesul nostru, al tuturor, să rămână aşa". Stabilitatea companiei British Petroleum (BP) ridică tot mai mari semne de întrebare, presa internaţională începând să dezbată tot mai des posibilitatea falimentului sau chiar cea a destrămării BP, ca urmare a dezastrului din Golful Mexic. Bloomberg Businessweek avertizează că un eventual colaps al grupului petrolier ar ameninţa securitatea energetică, industria şi locurile de muncă din SUA, citează Mediafax.

România ar putea fi reîmpărţită în regiuni după 2013

Udrea: Reorganizarea ar duce la o mai bună colectare a taxelor. Boc: Împărţirea în opt regiuni nu mai răspunde nevoilor noastre. România ar putea fi reîmpărţită în alte regiuni de dezvoltare după anul 2013, dar nu din motive etnice, ci pentru mai buna colectare a taxelor şi mai buna administrare a serviciilor publice, au conchis ieri ministrul Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea, şi premierul Emil Boc, în cadrul seminarului "Oportunitatea reorganizării administrativ-teritoriale a României în plan regional".

EVENIMENTUL ZILEI

Următoarea tranşă de împrumut de la FMI, sub semnul întrebării

O nouă amânare din partea Curţii Constituţionale pe cele două proiecte de legi pune sub semnul întrebării eliberarea următoarei tranşe din împrumutul extern. În urmă cu o săptămână, reprezentantul României la Fond, Mihai Tănăsescu, era convins că măsurile de austeritate vor fi adoptate până la întâlnirea boardului. "Eu sunt convins că vom intra în board pe 28 iunie, pentru că au fost depăşite problemele cu adoptarea măsurilor de austeritate", a declarat Tănăsescu, citat de "Ziarul Financiar".

Încă o minune la Caracal: "Şcoala Dan Diaconescu"

Patru din şase elevi model ale căror poze tronează pe panoul şcolii generale pe care a absolvit-o patronul OTV sunt membri ai familiei sale: el, fraţii şi tatăl lor.

Produsele de lux nu se vor scumpi datorită criticilor UE

Guvernul a renunţat la reintroducerea accizelor pe parfumuri, bijuterii, cristaluri, haine de blană şi iahturi, după ce Comisia Europeană a avertizat că măsura încalcă normele europene. Prevederea prin care guvernul reintroducea acciza pe produsele de lux a fost eliminată din textul ordonanţei de urgenţă pentru combaterea evaziunii fiscale, aprobat de guvern acum mai bine de trei săptămâni.

Două soluţii alternative la încălzirea centralizată

Statul intenţionează să elimine subvenţiile la căldura furnizată în sistem centralizat, aşa că preţul gigacaloriei s-ar putea dubla, în unele cazuri. Alte variante de încălzire au la bază electricitatea. Astfel, pe piaţa românească a început, de pildă, să se comercializeze aşa-numita folie termică, ce se bazează pe încălzirea cu radiaţie infraroşie. Razele infraroşii încălzesc direct obiectele (pereţii, mobilierul) şi persoanele din încăpere. O altă variantă de încălzire este cea pe bază pe convectoare electrice cu acumulare de căldură. Aceste aparate au în interior nişte cărămizi speciale, care se încălzesc electric, iar apoi radiază căldură mai mult timp.

Dărnicia băncilor, forţată de taxa statului

Odată cu impozitarea câştigurilor din economiile populaţiei, bancherii au hotărât să "contraatace" pentru a nu-şi pierde clienţii cu depozite. Taxarea câştigurilor din economii, cu 16%, a făcut băncile să devină ceva mai darnice cu privire la bonificaţiile oferite la depozite pentru populaţie. Teama de a nu-şi pierde banii clienţilor din depozite a îndemnat instituţiile de creditare să scoată noi produse prin care să menţină sau chiar să atragă tot mai mulţi clienţi.

FINANCIARUL

Programul antievaziune a fost desfiinţat de Comisia Europeană

"Măsurile dure" anunţate iniţial au fost "pierdute" pe drumul dintre Palatul Victoria şi Monitorul Oficial. Executivul nu a făcut publice schimbările aduse ordonanţei. Ordonanţa de urgenţă privind unele măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale a fost modificată în şedinţa de guvern de ieri şi publicată în Monitorul Oficial în aceeaşi zi. Atât prim-ministrul, cât şi ceilalţi reprezentanţi ai Executivului "au uitat" să declare public că au discutat acest subiect în şedinţa respectivă.

S-a "pierdut" ordonanţa prin care se introduc biruri noi pentru profesiile liberale

Nimeni de la guvern sau de la Ministerul Finanţelor nu a putut explica modul în care vor fi impozitate veniturile provenite din activităţi independente. Ordonanţa de urgenţă privind introducerea unor noi impozite, adoptată miercuri de guvernul Boc, s-a "împiedicat" la apariţia în Monitorul Oficial din cauza neclarităţilor privind profesiile independente.

UGSR îşi va recupera patrimoniul deţinut înainte de 1989

După mai bine de 20 de ani, instanţele din România au aprobat înregistrarea juridică a Uniunii Generale a sindicatelor din România (UGSR), ceea ce va transfera de drept patrimoniul sindicatelor antedecembriste în proprietatea UGSR. Această sentinţă definitivă şi irevocabilă va lăsa "sindicatele libere", adică marile confederaţii constituite după 1989 - ALFA, CSDR, BNS şi Frăţia-, fără patrimoniul estimat la aproape un miliard de euro pe care îl au doar în administrare.

GÂNDUL

Guvernul face terapie de şoc cu primarii. Investiţiile care se taie: de la reabilitarea termică a blocurilor la AquaLand

Guvernul vrea să taie 22% din banii alocaţi primăriilor şi să le oblige să concedieze până la 40% din angajaţi. Şcolile trec în subordinea aparatului central. Primarii ar putea fi obligaţi în acest an să dea afară până la 40% din angajaţi, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă realizat de Ministerul Finanţelor împreună cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, obţinut de Gândul. Ministrul Finanţelor Sebastian Vlădescu a declarat, miercuri seara, la un post de televiziune, că zeci de mii de funcţionari din primării vor fi concediaţi.

Shoppingul sfidează criza. Noi retaileri "atacă" România

Românii îşi vor putea cheltui banii rămaşi după reducerile de salarii în şi mai multe centre comerciale. Fie că este vorba despre supermarketuri, fie că vorbim de intrarea pe piaţă a unor noi branduri din zona modei, piaţa locală de retail dovedeşte că este departe de a fi saturată. Grupul Carrefour a anunţat deschiderea, azi, a celui de-al patrulea supermarket din Bucureşti.

JURNALUL NAŢIONAL

Terorişti, criminali, traficanţi...

Ziariştii au ajuns din sursă de informare sursa relelor. Strategia Naţională de Apărare, înaintată de CSAT Parlamentului, în care campaniile de presă sunt consi-derate vulnerabilităţi pentru siguranţa statului, pare să fie punctul culminant al unei campanii bine puse la punct prin care Administraţia Băsescu face un dublu joc: testează piaţa pentru a putea vedea cât de mult poate forţa lucrurile în a închide gura presei adversare puterii şi acoperă mediatic un moment deosebit de important pentru viaţa de zi cu zi a românilor, decizia Curţii Constitu-ţionale în cazul legilor sărăciei.

Decapitarea lui Videanu, în impas

Aripa Udrea-Băsescu din PDL a eşuat miercuri seara în încercarea de a da o lovitură tripletei BVB prin înlocuirea lui Adriean Videanu (foto) din funcţia de primvicepreşedinte al partidului, ca urmare a presiunilor făcute în ultima perioadă inclusiv de la Palatul Cotroceni. Şedinţa de miercuri seara a conducerii PDL nu a reuşit decât să adâncească şi mai mult conflictul dintre cele două tabere, după ce Videanu şi Blaga, după o strategie pusă la cale cu o seară înainte, la Palatul Mogoşoaia, au lansat un atac la adresa premierului Boc, căruia i-au cerut să opereze rapid o remaniere a miniştrilor incompetenţi.

Niculae ia subvenţii mascate

Guvernul Boc se pregăteşte să taie din pensii, dar nu renunţă la subvenţiile acordate baronilor din energie. Patronul InterAgro, Ioan Niculae, consumatorul numărul 1 din ţară, cumpără cel mai ieftin gaz pentru că aşa spune o lege dată de Parlament. Deşi iniţial ajutorul mascat expira în octombrie, Executivul se pregăteşte să îi prelungească favorurile, potrivit unui articol publicat de Financiarul.

ROMÂNIA LIBERĂ

Falimentul moral al presei, de Cristian Câmpeanu

Cât poţi continua să vorbeşti despre cum nu eşti lăsat să vorbeşti înainte să îţi dai seama că eşti ridicol? Atunci când ore după ore după ore vin diverşi oameni la televizor şi strigă cu indignare - fără îndoială, genuină - că Băsescu încalcă libertatea de expresie şi că vrea să ucidă presa cu glonţul de argint al siguranţei naţionale ceva nu este în regulă în toată povestea.

Interviu cu ambasadorul; SUA la Bucureşti: "România este cel mai bun prieten al Americii din regiune"

După 130 de ani de relaţii bilaterale, România şi Statele Unite au un parteneriat strategic solid, afirmă Mark Gitenstein, ambasadorul SUA la Bucureşti.

ZIARUL FINANCIAR

Oamenii de afaceri cer Guvernului externalizări, privatizare şi licitaţii centralizate

Dacă Guvernul Boc nu va veni şi cu măsuri de relansare a economiei, reducerea cheltuielilor nu va avea efect. Oamenii de afaceri spun că nu este suficientă tăierea salariilor şi a pensiilor şi sunt de părere că statul trebuie să iasă mai mult din economie, să externalizeze cât mai multe servicii de control şi încasare a banilor şi să vândă participaţiile minoritare în special la companii precum Petrom şi Romtelecom, dar şi să asigure un preţ minim garantat în agricultură.

H&M intră în Unirii, Plaza şi Mall

Retailerul suedez de îmbrăcăminte H&M, cu afaceri globale de 10 mld. euro în 2009, a anunţat că va deschide, în primăvara anului viitor, primele magazine la nivel local, centrele comerciale alese pentru dezvoltare, Unirea Shopping Center, Plaza şi Bucureşti Mall, fiind unele dintre cele mai importante din punctul de vedere al traficului zilnic. "H&M a semnat un contract pentru primul magazin în Bucureşti, România. Vom deschide într-unul dintre cele mai mari centre comerciale, situat în vestul Bucureştiului", au declarat pentru ZF reprezentanţii H&M.

Bancherii sunt gata să preia acţiuni la firme

Mai multe banci se gandesc deja sa preia actiuni la companii aflate in restructurare in schimbul creditelor acordate, odata ce BNR va aproba proiectul de regulament care va permite detinerea temporara de actiuni in cadrul unor operatiuni de asistenta pentru recuperarea creantelor.

Ordonanţa de modificare a Codului fiscal, "rătăcită" pe drumul spre Monitorul Oficial

Mediul de afaceri şi experţii fiscali aşteptau ieri cu nerăbdare ca modificările aduse de Guvern Codului fiscal să fie în sfârşit publicate în Monitorul Oficial, măcar cu o săptămână înaintea intrării în vigoare a noilor reguli, la 1 iulie. Ordonanţa de urgenţă, a cărei aprobare în Guvern a fost anunţată miercuri seară, nu apăruse însă până ieri după amiază. În schimb, au început să circule zvonuri privind reţinerea documentului pentru modificări suplimentare.

Câţi bani va obţine statul de la companiile din proprietatea sa dacă le ia tot profitul la buget

Unele companii aflate în portofoliul Ministerului Economiei spun că deja şi-au virat tot profitul de anul trecut la bugetul de stat, în contextul în care la finalul şedinţei de guvern de miercuri, premierul Emil Boc, a declarat că 90% din tot ce vor câştiga companiile de stat şi regiile autonome va fi dat la bugetul de stat "în semn de solidaritate".

Randamentul dividendului la FP, între 13% şi 100%

Randamentele pe care le aduc dividendele Fondului Proprietatea (FP), dacă valoarea acestora va fi aprobată de acţionari la 0,08 lei/acţiune, pot depăşi 25% pentru acţiunile achiziţionate în 2010, în timp ce pentru titlurile cumpărate mai ieftin anul trecut randamentele se dublează. Fondul Proprietatea, la care este acţionar Ministerul Finanţelor cu o participaţie de 56% alături de un număr de 3.700 de persoane fizice şi juridice, are de distribuit sub formă de dividende profituri în valoare de 1,19 mld. lei înregistrate în 2008 şi 2009.

Impozitarea pe Bursă se schimbă într-o săptămână, dar nimeni nu ştie cum se aplică

Noile modificări ale Codului fiscal, aprobate de guvern miercuri, majorează cota de impozitare pentru deţinerile mai mari de un an la 16%, de la 1% cât era până în prezent.Brokerii sunt însă de părere că impactul asupra pieţei nu va fi unul semnificativ, în condiţiile în care majoritatea investitorilor prezenţi pe piaţa locală oricum sunt preponderent speculativi şi nu au deţineri mai mari de un an în piaţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb