REVISTA PRESEI 25.07.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 25 iulie 2012

ADEVARUL

Referendum cu program prelungit

Curtea Constituţională a hotărât ieri că intervalul orar în care se votează poate fi mai mare. Astfel, românii se vor putea prezenta la urne între orele 7.00 şi 23.00. Stabilirea regulilor referendumului de duminică, ce vizează demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu, şi-a consumat ieri un nou episod. Plenul Curţii Constituţionale a analizat obiecţia de neconstituţionalitate a prevederilor Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind organizarea şi desfăşurarea referendumului, formulată de 63 de parlamentari ai PDL. În urma deliberărilor, cu majoritate de voturi, magistraţii constituţionali au decis că referendumul se va prelungi cu patru ore.

Şapte semne de fraudă ale referendumului

Modul de organizare a referendumului pentru demiterea preşedintelui României, care va avea loc duminică, 29 iulie, conţine mai multe puncte care lasă loc suspiciunilor că votul ar putea fi fraudat. 1. Liste speciale la grămadă. 2. Ştampile fără evidenţă. 3. Cum se numără buletinele. 4. Mai puţine birouri electorale. 5. Fără camere video. 6. Nu există soft electoral. 7. Secţii şi la cârciumă.

Băsescu a descoperit valoarea boicotului

PDL le-a cerut alegătorilor să nu participe la referendum. Traian Băsescu a adoptat şi el aceeaşi variantă pentru a provoca invalidarea votului. Democrat-liberalii şi-au oficializat, ieri, strategia de boicotare a referendumului invocând derapajele USL din ultimele două săptămâni, dar şi controversele privind organizarea evenimentului de duminică. Vasile Blaga a anunţat că partidul pe care îl conduce "face un apel la toţi oamenii de bună-credinţă să nu participe la această mascaradă". "Nu vom valida un şir de abuzuri care au început prin schimbarea Avocatului Poporului, a preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului. În cele din urmă a fost suspendat preşedintele Traian Băsescu", a explicat Vasile Blaga la finalul şedinţei Colegiului Director al partidului.

USL: un gest neconstituţional

În opinia premierului Victor Ponta, decizia PDL de a boicota referendumul validează faptul că legenda lui "Băsescu cel curajos, care merge în faţa poporului" a ajuns la final. "Astăzi, Băsescu este un laş, un mincinos şi un iresponsabil care a distrus România în aceşti ultimi opt ani. Traian Băsescu şi PDL acţionează neconstituţional şi infracţional, deoarece legea prevede că împiedicarea prin orice mijloace a dreptului de a participa la referendum se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi", a declarat Ponta. Senatorul PSD Dan Şova vede în decizia PDL-ului de a boicota referendumul intenţia preşedintelui suspendat Traian Băsescu de a câştiga la masa verde referendumul de teama răspunderii penale.

Senatorul Cezar Măgureanu, omul clanului "Butoane"

Directori de la vârful Fiscului şi comisari din Garda Financiară protejau evaziunea fiscală de zeci de milioane de euro anual. Senatorul Cezar Măgureanu, dar şi doi directori de la ANAF se află în mijlocul unei anchete a procurorilor DIICOT legată de evaziune fiscală şi rambursări ilegale de TVA de peste 40 de milioane de euro. Acţiunea procurorilor a început ieri-dimineaţă cu nu mai puţin de 256 de percheziţii desfăşurate în judeţele Giurgiu, Argeş, Ilfov, Buzău, Gorj, Dolj, Timiş, Bihor, Constanţa şi Vâlcea. Conform procurorilor, senatorul de Giurgiu Cezar Măgureanu, fiica şi ginerele acestuia sunt implicaţi în reţeaua de evazionişti, alături de Octavian Grecu, zis "Butoane", unul dintre capii lumii interlope din Giurgiu.

"Cel mai deştept băiat", decuplat de la Hidro

Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a denunţat contractul semnat cu Energy Holding, care a generat pagube de 1,44 miliarde de lei în ultimii şase ani. Încă un "băiat deştept" a fost deconectat de la energia ieftină primită de la Hidroelectrica, cea mai mare companie de stat intrată în insolvenţă la 20 iunie. De data aceasta este vorba de Energy Holding, companie care a beneficiat ani la rând de o cantitate semnificativă de energie la un preţ mult mai mic decât cel al pieţei. Compania avea al doilea cel mai mare contract de achiziţie de energie cu producătorul de stat, după Alro. Decizia vine după ce negocierile dintre conducerea companiei şi Euro Insol, administratorul judiciar al Hidro, au eşuat.

Declaraţiile care au speriat Vestul

Lupta politică din România, care a adus critici vehemente ale cancelariilor occidentale, a fost şi continuă să fie alimentată de declaraţii neinspirate care afectează şi mai mult relaţiile cu UE. Ministrul român de Externe îl laudă pe Vladimir Putin pentru competenţele sale, în faţa comisiilor de politică externă spunând: "Ar fi bine dacă politicienii de vârf ai Europei ar fi aşa competenţi". Victor Ponta: "Ce, suntem colonie? Ce decide poporul nu poate fi schimbat de nimeni, nici de Băsescu, nici de Merkel". "A pune în vedere actualei puteri să nu mai facă niciun fel de presiune asupra Justiţiei este o exagerare." Crin Antonescu preşedinte interimar al României

Marii industriaşi domină topul exporturilor. 75% produsele exportate sunt industriale

Cele mai recente statistici oficiale arată că produsele manufacturate reprezintă 34% din totalul exporturilor româneşti, la care se adaugă o pondere de peste 41% a maşinilor şi echipamentelor de transport. Asta înseamnă că principalii exportatori trebuie căutaţi în industrie, mai exact în industria prelucrătoare. Giganţii acestui sector, precum Alro Slatina sau ArcelorMittal, dau cea mai mare parte a produselor manufacturate, iar Dacia Piteşti este principalul furnizor de maşini şi echipamente pentru transport. Toate aceste categorii de mărfuri înglobează valori adăugate mari, care conferă o calitate net superioară exporturilor româneşti. România are, desigur, şi exporturi de materii prime, dar acestea reprezintă sub 6% din total şi sunt realizate mai mult de către companii mici, care acţionează în funcţie de oportunităţile imediate, nu în mod strategic.

Spania a intrat în malaxorul crizei

Guvernul spaniol discută cu partenerii europeni un program de salvare. Madridul ar putea solicita o linie de credit pentru a face faţă scadenţelor financiare din 2012 şi pentru a-şi ajuta regiunile. Spania poate recurge la un plan de salvare global "relaxat", prin care să solicite o linie de credit pentru a putea face faţă unei scadenţe de plată de aproape 28 de miliarde de euro în luna octombrie a acestui an. Statul nu poate să o onoreze împrumutându-se de pe pieţele interbancare din cauza dobânzilor actuale de peste 7% care i se cer şi care sunt considerate nesustenabile.

CURENTUL

USL a pregătit deja fraudarea referendumului

Punctul doi al scrisorii trimise de Ponta la Bruxelles , după perdaful primit de la Barroso, făcea referire, negru pe alb, la "abrogarea Ordonanţei de urgenţă 41/2012, în cadrul sesiunii extraordinare a Parlamentului din 17-18 iulie". Sesiunea extraordinară a trecut, iar Ordonanţa 41 /2012 a rămas în vigoare. Spre deosebire de referendumurile anterioare, Ordonanţa guvernului Ponta prevede că în procesele verbale încheiate în fiecare secţie de votare, după numărarea voturilor, să nu se mai menţioneze separat numărul persoanelor care votează pe listele separate, deoarece nu se află în localitatea de domiciliu în ziua votului. De asemenea, procesele verbale nu vor menţiona nici câţi dintre cetăţenii arondaţi de drept la respectiva secţie de votare au votat şi câţi dintre aceştia nu s-au prezentat la vot, fapt ce face extrem dificilă verificarea corectitudinii votului

CURIERUL NATIONAL

Cât costă companiile o recrutare ineficientă

Costurile directe ale unui proces de recrutare deficitar sunt foarte mari, putând ajunge şi la mii de euro pentru un post de nişă. O persoană nepotrivită poate influenţa negativ şi ceilalţi angajaţi, ceea ce va cauza pierderi considerabile pe termen mediu şi lung. De cele mai multe ori, firmele nu acordă importanţa necesară stabilirii profilului candidatului şi pot avea aşteptări nerealiste.

Cum colectează şi risipeşte ANAF banii statului

Conturile persoanelor fizice sunt blocate pentru neplata a câţiva lei, dar "afacerile" care aduc beneficii de milioane de euro angajaţilor Fiscului sunt trecute cu vederea. În dosarul senatorului de Giurgiu, Cezar Măgureanu, sunt cercetaţi doi directori ai ANAF şi 7 angajaţi ai Gărzii Financiare, care au facilitat o evaziune de peste 120 mil. euro.

Cât valorează boicotul la referendum?

Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat, ieri, că neprezentarea la vot la referendum "poate fi mai valoroasă" decât un vot împotriva demiterii sale, el susţinând că prin această atitudine nu este laş, ci acţionează pentru interesul naţional, citează Mediafax. Traian Băsescu a susţinut, într-o discuţie online, că neprezentarea la vot la referendum "poate fi mai valoroasă" decât un vot împotriva demiterii sale, pentru că în acest fel cei care au dat "lovitura de stat" nu pot să-şi valideze demersul prin referendum. Cei care vor să întrerupă mandatul constituţional au şi responsabilitatea să-i convingă pe români să vină la vot. Este obligaţia celor care au aprobat referendumul să probeze că au voturile necesare", a mai spus Băsescu. Liderul grupului PNL din Camera Deputaţilor, Călin Popescu Tăriceanu, a spus, ieri, la sediul USL, că, prin boicotul anunţat de PDL, vor trebui aduşi în mod suplimentar, la vot, pe 29 iulie, între 5 şi 10% din numărul de alegători, ceea ce nu este un lucru uşor.

În toamnă, Hidroelectrica ar putea reveni la normal

Ponta: situaţia Hidroelectrica este un caz vechi de folosire a unor practici neconcurenţiale şi a unor practici de favorizare. "A existat probabil intenţia, dar niciodată acţiunea de a opri contractele bilaterale care au prejudiciat compania". Premierul susţine că societatea va fi curăţată de problemele care împiedicau funcţionarea ei corectă.

Valul de căldură şi seceta severă distrug recoltele de porumb din întreaga lume

SUA se confruntă cu cea mai severă secetă din ultimii 56 de ani, în timp ce ţări precum Italia, România şi Ungaria sunt afectate de căldura din sud-estul Europei. India a amânat sezonul de semănat din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, în timp ce plantaţiile din Australia nu beneficiază de suficientă ploaie. Preţurile la soia şi porumb au atins luni maxime record, iar grâul s-a apreciat cu 51% din 1 iunie.

Depozitele populaţiei şi ale firmelor au scăzut la 191,04 miliarde lei

Depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei s-au redus în iunie faţă de mai cu 0,2%, la 75,518 mld. lei, iar depozitele persoanelor juridice (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) s-au redus cu 3,9%, până la 50,379 mld. lei.

EVENIMENTUL ZILEI

Boicotarea referendumului, o soluţie anti - fraudă eficientă

După semnalul lui Băsescu, PDL a cerut propriului electorat să nu meargă la urne. După ce preşedintele suspendat, Traian Băsescu a dat, luni seară, primul semnal în direcţia boicotării referendumului de pe 29 iulie, PDL a decis ieri, în şedinţa Colegiului Director Naţioanal, că nu va participa la votul de duminică. Democrat- liberalii îşi îndeamnă electoratul să le urmeze exemplul. "Fac un apel la toţi oamenii de bună- credinţă să nu participe la această mascaradă", a declarat ieri preşedintele PDL, Vasile Blaga, la finalul şedinţei. Comentând decizia PDL de a-şi îndemna alegătorii să nu participe la votul de pe 29 iulie, premierul Victor Ponta a declarat că boicotarea referendumului este faptă penală şi, prin boicot, liderii PDL acţionează infracţional.

Ordonanţa 41, "născută" pentru fraudă. Duminică, USL declanşează operaţiunea "Stai acasă şi votezi"

Analiza la rece a modificărilor aduse de Guvernul Ponta Legii Referendumului nu poate ajunge la altă concluzie decât că se urmăreşte o fraudă. Alte explicaţii logice la eliminarea unor bariere din lege nu pot fi găsite. Au existat patru referendumuri naţionale din 2000 până în prezent şi la toate au fost obligatorii formularele cu liste separate pentru voturile suplimentare. Acum această regulă a fost scoasă. Există primari USL în ţară care se laudă că au deja baze de date cu sute de CNP-uri reale. Trebuie doar să le copieze în listele de vot. Duminică vom avea Operaţiunea "Stai acasă şi votezi!"

Bashar al-Assad, pregătit să joace murdar

Tot mai izolat pe plan internaţional, Damascul agită ameninţarea armelor chimice. Americanii sar în ajutorul rebelilor sirieni. Blocajul din sânul Consiliului de Securitate al ONU, pe seama unei rezoluţii occidentale privind situaţia de la Damasc, şi evenimentele din ultimele zile au determinat Statele Unite să îşi sporească ajutorul pentru rebelii sirieni. Concret, americanii vor furniza contestatarilor preşedintelui Bashar al-Assad informaţii ale serviciilor de securitate şi echipamente de comunicaţie. Precizarea a fost făcută de un înalt responsabil al administraţiei de la Washington, care a explicat că SUA fac scenarii post Assad. Casa Albă a ţinut însă să reafirme ieri că Statele Unite nu plănuiesc o intervenţie militară sau o invazie în Siria întrucât "preşedintele Barack Obama consideră că astfel de acţiuni ar fi greşite".

JURNALUL NATIONAL

Marius Oprea: "Băsescu este în momentul de faţă cel mai important moştenitor al Securităţii. Nu are încredere decât în aceste structuri"

Tirajul Jurnalului Naţional de luni, difuzat împreună cu volumul "Adevărata faţă a lui Traian Băsescu" a istoricului Marius Oprea s-a epuizat rapid. La cererea cititorilor, un nou tiraj va ieşi pe piaţă joi, 26 iulie. "Cartea asta nu este o carte pentru o campanie electorală. E o carte despre un om în legătură cu care trebuie să decidem: e bun sau nu să ne fie preşedinte. Noi nu votăm acum politic, nu alegem între Crin Antonescu şi fostul preşedinte Băsescu. Votăm dacă vrem sau nu să mai fim conduşi de Băsescu sau nu. Această carte implică punctul meu de vedere, în mod direct, în legătură cu persoană. Şi nu una oarecare, ci preşedintele ţării. Îmi menţin părerea faţă de el şi cred că nu trebuie să ne mai conducă. Este punctul meu de vedere".

Gheorghe Stelian, partenerul Elenei Udrea, a primit ilegal milioane de euro de la stat. ANRP a aprobat restituiri în baza unor documente false

"La faimoasa Autoritate Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, noii şefi au constatat restituiri ilegale, cu acte false, de 150 de milioane de euro la o persoană. O persoană care a avut decizii pentru terenuri în Ilfov, decizii obţinute cu documente false, a primit de la statul român 150 de milioane de euro", a declarat premierul Victor Ponta, la postul public de televiziune. Primul-ministru a adaugat ca persoana în cauză este "un nume cunoscut", omul de afaceri Gheorghe Stelian. Ponta a anunţat că dosarele cu restituiri ilegale vor ajunge pe masa DNA sau la Parchet pentru a fi cercetate.

Contractul secret dintre Hidroelectrica si Energy Holding a fost făcut public

Contractul secret dintre Hidroelectrica si Energy Holding a fost făcut public de către postul de televiziune Nasul Tv. Energy Holding este al doilea cel mai mare "băiat deştept", după Alpiq, primind o cantitate anuală de 2,5 TWh de energie de la Hidroelectrica. Contractul cu Alpiq a fost desfiinţat vinerea trecută. Energy Holding plătea, în baza contractului bilateral cu Hidroelectrica până în 2019, un preţ de 130 de lei/MWh. În negocierile cu reprezentanţii Hidroelectrica săptămâna trecută, Energy Holding a oferit, începând cu anul 2013, fie 178 de lei/MWh, cu plata anticipată la începutul fiecărei luni contractuale, fie 185 de lei/MWh cu plata la sfârşitul fiecărei luni, "la un termen agreat în comun".

Petiţie la Bruxelles. Să se modifice legea creditelor bancare pentru toţi românii

Decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene a arătat că nu a existat niciun motiv real pentru care OUG 50/2010 să fie practic amputată în Parlament prin clauza care elimină aplicarea acesteia la creditele în derulare. Avocatul Gheorghe Piperea şi câteva asociaţii care apără interesele clienţilor în problemele financiar-bancare vor trimite către Comisia Europeană o petiţie prin care cer ca legea să fie adusă la forma iniţială. De asemenea, aceştia cer CE să atenţioneze autorităţile române şi în legătură cu practica unor bănci care nu pun în aplicare deciziile executorii.

NATIONAL

Basescu da startul bataliei intre Geoana si Antonescu pentru Cotroceni!

Indiferent de rezultatul referendumului de duminica, Traian Basescu nu mai este ce a fost, situatie care practic a dat startul cursei pentru Cotroceni. Basescu se poate intoarce la Cotroceni doar in cazul nevalidarii referendumului prin nerespectarea clauzei de prezenta, ceea ce nu poate fi considerata o victorie. Iar o asemenea intoarcere nu numai ca va fi zilnic contestata de adversari, dar ii va taia definitiv aplombul de mare jucator. Culmea este ca nici situatia viitorului presedinte nu este una prea roza. Si asta din cauza ca pesedistii, in majoritatea lor, sunt deja satui de Crin Antonescu. De aceea, poate, pe piata a inceput sa circule zvonul unei posibile revenirii a lui Mircea Geoana in cartile prezidentiale. Un Geoana despre care se spune ca a dat o tura pe la Washington, unde si-a reactivat relatiile.

Cum a pus DNA mana pe "Prajitura" lui Blejnar

Nori tot mai negri se aduna pe cerul altadata senin al lui Sorin Blejnar. Iar decizia magistratilor ca fostul sef al ANAF sa-si petreaca musai vacanta in Romania nu face decat sa confirme, o data in plus, ca deznodamantul uneia dintre cele mai mari anchete de coruptie este iminent.

PDL, la cules de buletine

Surse din MAI sustin ca pedelistii "inchiriaza" acte de identitate contra cost, pana dupa referendum. Validarea sau nevalidarea referendumului de duminica tine strict de prezenta la vot. De aceea, in timp ce USL se da peste cap sa-i atraga pe romani la vot momindu-i cu intrari gratuite la stranduri, bilete de concert plus alte distractii unde intrarea se face pe baza dovezii ca au votat, pedelistii se straduie sa-i tina pe oameni acasa. Conform unor surse din Ministerul Administratiei si Internelor, una dintre metode ar fi "inchirierea" actelor de identitate pana dupa referendum, contra unor sume cuprinse intre 50 si 100 de lei.

Intelectualii romani ii "lumineaza" pe liderii europeni

Mai multi intelectuali - scriitori, profesori universitari, artisti, cercetatori, au transmis o scrisoare deschisa liderilor europeni, in care demonteaza toate acuzatiile privind incalcarea statului de drept si a democratiei in Romania. Mentionand din capul locului ca nu sunt implicati in viata politica, semnatarii documentului si-au exprimat ingrijorarea fata de reactiile externe cauzate de recentele evenimente din Romania. Acestia au tinut sa-i informeze pe oficialii europeni si asupra faptului ca judecatorii constitutionali au recunoscut ca procedura prin care a fost suspendat presedintele tarii a fost in acord cu Legea fundamentala. Printre semnatarii scrisorii, care a fost transmisa tuturor liderilor europeni, se numara acad. prof. dr. Nicolae Anastasiu, prof. dr. Stelian Tanase, acad. prof. dr. Ioan-Aurel Pop, prof. dr. Zoe Petre, prof. dr. Cristian Parvulescu, prof. dr. Vasile Astarastoae si regizorul Alexandru Pecican.

Justitia, sufocata de plangerile penale pe care si le fac politicienii

O campanie electorala in care amenintarile cu puscaria curg si de o parte si de alta nu are cum sa se termine bine, avertizeaza Alina Mungiu Pippidi. Mungiu afirma ca este o greseala sa fie folosite amenintari cu Justitia si sa fie "inundati adversarii" cu plangeri penale. Pe de o parte, Justitia va fi sufocata de "cauze pur politice", iar pe de alta orice verdict dat va fi contestat de una sau alta dintre tabere, care vor si racni ca doamna legata la ochi este "controlata". De adversari, evident.

PUTEREA

Onorabilii blejnari şi cabana orgiilor

Codruţ Marta, ex-şeful de cabinet al ex-şefului ANAF Sorin Blejnar, şi Sorin Florea, ex-comisarul general adjunct al Gărzii Financiare, au organizat, cu puţin timp înainte de dispariţia soţului ex-matroanei Andreea Marta, o partidă de vânătoare în fondul cinegetic de pe Valea Ialomiţei, fond care este în administrarea asociaţiei AVP Dunărea 2007. Pentru cei care nu ştiu, toţi aceşti ex-onorabili blejnari sunt membri ai Asociaţiei de Vânătoare şi Pescuit Dunărea 2007, al cărei preşedinte este Paul Niculescu din Constanţa - prieten de sânge cu Sorin Florea, zis Frumosu'.

Irigaţiile au ajuns la Guvern

Premierul Victor Ponta şi ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, au prezentat lista cu măsurile pe care le consideră a fi viabile pentru a mai tăia din efectele secetei. În afara uneia singure, toate celelalte au aplicabilitate pentru viitor, dar mesajul de sprijin pentru agricultori a ajuns să fie făcut public înainte de referendum. La aceasta se adaugă şi anunţul cu privire la TVA redusă pentru alimente, dată ca sigură şi nu prea.

"Băieţii deştepţi" vor să-şi ia revanşa în instanţă

"Băieţii deştepţi" pot contesta în instanţă desfiinţarea contractelor cu Hidroelectrica, afirmă avocaţii de la Boştină&Asociaţii. Alpiq, traderul care avea cel mai mare contract bilateral de achiziţie de energie, deja studiază situaţia "din punct de vedere legal". Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din ţară, aflat în insolvenţă, a desfiinţat, în ultimul timp, mai multe contracte de vânzare de energie cu unii traderi privaţi. Ultimul dintre ele, desfiinţat vineri, a fost cu firma elveţiană Alpiq, cel mai mare beneficiar de energie electrică prin aceste contracte bilaterale. Marţi dimineaţă, Alpiq a dat un comunicat de presă în care a anunţat că a început o analiză "din punct de vedere legal" a ruperii contractului cu Hidroelectrica.

Activele SFT, sub sechestru

Ministrul liberal al Transporturilor, Ovidiu Silaghi, a început "devalizarea" Societăţii Feroviare de Turism (SFT), considerată "perla CFR-ului" datorită activelor valoroase din patrimoniu. "Uns" în funcţia de şef al SFT de Ovidiu Silaghi, Octavian Covali, apropiatul fostei directoare SFT Luminiţa Gliga, specializată în executări silite după metoda folosită în cazul hotelului Astoria, a semnat un proces-verbal de sechestru pentru hotelurile şi clădirile aflate în inventarul societăţii. După ce au reuşit în mandatul ministrului Transporturilor Ludovic Orban să piardă hotelul Astoria de lângă Gara de Nord din Capitală, în valoare de zeci de milioane de euro, pentru o datorie de 17.000 de euro, actualii şefi de la Transporturi nu găsesc circa 70.000 de euro pentru a scăpa Complexul Astoria Snagov de executarea silită.

ROMANIA LIBERA

CCR: Dacă referendumul nu este validat, Parlamentul decide ce se întâmplă mai departe

Curtea Constituţională a respins, marţi, ca neîntemeiată sesizarea de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. 3 din Hotărârea Parlamentului nr. 34 din 6 iulie, hotărâre potrivit căreia în cazul în care referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu nu va fi validat, Parlamentul este instituţia care decide ce se întâmplă mai departe, transmite Digi 24. Conform articolului 3 din hotărârea Parlamentului, "în situaţia în care Curtea Constituţională va stabili că nu au fost îndeplinite condiţiile de valabilitate stabilite de lege, Parlamentul României va lua act de hotărârea acesteia şi va decide asupra procedurii de urmat".

Boicotul NU salvează democraţia. De ce trebuie să mergem la vot pe 29 iulie

Luni seară, Traian Băsescu a redevenit muritor. Preşedintele ales al românilor, cel care luptă pentru statul de drept, independenţa Justiţiei şi valorile europene, a ajuns un simplu politician care, ca mulţi alţii, luptă să-şi păstreze scaunul. Este boicotul unui referendum singura soluţie pentru salvarea democraţiei? Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi-a manifestat public îngrijorarea pentru democraţia din România. Ce ar trebui să înţeleagă românii care au încredere în instituţiile europene din atitudinea lui Barosso? Că pe 29 iulie trebuie să meargă să bea o bere, lăsându-i pe "ceilalţi" să se agite cu referendumul? Puţin probabil.

Referendum după regulile USL. Ce urmează?

Juriştii USL chestionaţi de RL asupra "procedurii de urmat" au încercat să acrediteze ideea că sintagma nu ar ascunde nimic subversiv. "Nu ne-am gândit la ceva special. Aşa a fost trecut şi în hotărârea de la referendumul din 2007. Este o formulă pur şi simplu", ne-a declarat deputatul PSD Florin Iordache. Toni Greblă, preşedintele Comisiei juridice din Senat: "Formularea de acolo înseamnă că, în funcţie de rezultat, instituţiile statului vor funcţiona în continuare şi noi, Parlamentul, vom decide". Întrebat ce mai poate decide Parlamentul în cazul invalidării referendumului, senatorul şi-a nuanţat declaraţia: "Ultimul act în procedura referendumului aparţine Curţii Constituţionale. De aici încolo, nimeni nu mai are de făcut nici o obiecţiune, fie că ne place, fie că nu ne place". Dinspre USL, pe surse, este invocată însă chiar şi posibilitatea convocării unui nou referendum, în cazul în care cel de pe 29 iulie nu ar ieşi aşa cum doresc liderii Uniunii.

ZIARUL FINANCIAR

Creşterea cursului leu/euro măreşte ratele la bancă şi "fură" banii din consum

Românii sunt sufocaţi de creditele în euro, amână vacanţele în străinătate, taie din consum, iar companiile numără pierderile. Deprecierea leului cu 7,4% faţă de euro în acest an măreşte factura populaţiei şi companiilor cu credite în valută, amplifică presiunea pe bilanţurile băncilor, erodează profiturile companiilor de pe bursă care se finanţează în valută, scumpeşte importurile şi poate antrena scăderea consumului şi diminuarea încasărilor bugetare din TVA şi accize. Rezervele valutare de la BNR sunt principalul scut de protecţie pentru leu în faţa unei agravări a tensiunilor externe şi interne, iar în iunie rezerva a coborât sub pragul de 33 mld. euro. Preşedintele suspendat Traian Băsescu a declarat însă ieri că Banca Naţională nu mai are resurse să intervină pentru a stabiliza cursul, iar rezervele valutare se aproprie de limita minimă.

Gheorghe Stelian, investitor în imobiliare, ar fi primit ilegal acţiuni de 150 mil. euro la FP

Primul nume care a ieşit la suprafaţă în bula speculativă a retrocedărilor este cel al omului de afaceri Gheorghe Stelian, cunoscut mai ales pentru investiţiile în imobiliare, care alături de alte persoane ar fi primit în 2010 şi în 2011 de la stat acţiuni la Fondul Proprietatea în valoare de 150 milioane de euro în baza unor acte false. De ani de zile sunt cunoscute gravele nereguli din procesul de despăgubire operat de Autoritatea pentru Restituiri, însă abia după ce s-a terminat Fondul Proprietatea încep să apară şi primele capete de acuzare. Gheorghe Stelian a primit pachetul de 800 milioane de acţiuni la Fondul Proprietatea, aproape 6% din capitalul fondului, în 2010 şi în 2011, când la conducerea Autorităţii pentru Restituiri era Crinuţa Dumitrean, numită de PDL.

Fiecare brutărie Paul vinde pâine de peste un milion de euro

Fiecare brutărie Paul a avut anul trecut vânzări de 1,1 milioane de euro, comparabile cu cele ale unui restaurant din Capitală, deşi un restaurant are câteva zeci, chiar sute de locuri în interior şi pe terasă, în timp ce numărul locurilor la mese în cazul Paul este de circa 15-20. Suprafaţa este de asemenea proporţional mai mare. Lanţul de brutării Paul, controlat indirect de omul de afaceri Gabriel Popoviciu, a terminat anul trecut cu o cifră de afaceri de 3,3 milioane de euro, în creştere cu 22% comparativ cu 2010. Compania deţine pe piaţa locală patru unităţi, în Băneasa Shopping City, în AFI Palace Cotroceni, într-o locaţie stradală din zona Dorobanţi şi de asemenea într-un spaţiu stradal la Universitate.

Un sfert dintre cei împrumutaţi sunt restanţieri. Câţi se vor adăuga ca urmare a deprecierii leului?

Deprecierea cu 7% a leului faţă de euro de la începutul anului până în prezent poatemajora nu­mă­rul de restanţieri cu 5-10%, ceea ce va pro­vo­ca dificultăţi băncilor, în condiţiile în care nu­mă­rul clienţilor persoane fizice care au întârzieri la plata ratelor mai mari de 30 de zile ajungea la finalul lunii mai la 210.000 de persoane. Practic, unu din patru români cu un credit de cel puţin 20.000 de lei (4.500 de euro) nu reuşeşte să-şi plătească la timp datoria către bancă. La finalul lunii mai erau peste 850.000 de debitori persoane fizice, care datorau băncilor aproa­pe 89 mld. lei (20 mld. euro), potrivit datelor de la Centrala Riscului de Credit, organismul specializat al BNR care gestionează date despre creditele acordate de băncile comerciale. Restanţele persoanelor fizice au depăşit în luna mai pragul de 5 mld. lei (1,1 mld. euro) şi re­pre­zentau 5,7% din totalul sumelor datorate băncilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb