REVISTA PRESEI 25.08.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 25 august 2016

ADEVARUL

Cutremur devastator în Italia: Un român mort şi alţi 9 daţi dispăruţi de familii

Centrul european de seismologie la Marea mediterană a anunţat că epicentrul seismului a fost localizat la nord-est de Roma, lângă Norcia, în Umbria, iar Institutul american de geofizică USGS a anunţat că acesta a avut magnitudinea de 6,2. Premierul italian Matteo Renzi a anunţat miercuri seara că bilanţul cutremurului din Umbria a ajuns la cel puţin 120 de morţi, transmite Sky News. Alte 150 de persoane sunt date dispărute în continuare după seism, ceea ce înseamnă că bilanţul ar putea creşte în continuare. Ministerul român de Externe a anunţat decesul unui cetăţean român în urma cutremurului. MAE precizează că ambasada României la Roma va asigura întreaga asistenţă consulară necesară în acest caz. Totodată, două persoane de cetăţenie română au fost identificate printre răniţi şi se află internate pentru îngrijiri medicale. De asemenea, un număr de 9 cetăţeni români rezidenţi în zona sinistrată au fost daţi dispăruţi de către aparţinători.

Biden îi cere scuze lui Erdogan că nu a vizitat Turcia mai repede, după tentativa de puci

Vicepreşedintele american Joe Biden şi-a cerut scuze miercuri de la preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru că nu a vizitat mai repede ţara, după tentativa de puci din 15 iulie, în condiţiile în care încearcă să reducă tensiunile cu Ankara, relatează AFP şi Reuters. Anterior, în cursul unei întâlniri cu premierul turc Binali Yildirim, Biden a dat asigurări că Washingtonul cooperează cu Ankara privind extrădarea clericului de opoziţie Fethullah Gulen, pe care Guvernul turc îl acuză că a orchestrat tentative de puci. Biden a subliniat, însă, că Statele Unite Unite au nevoie de dovezi, pentru a putea respecta procedurile legale. Declaraţiile vin la câteva ore după ce preşedintele Erdogan a avertizat că Washingtonul "nu are nicio scuză" să nu îl extrădeze pe Gulen, care trăieşte într-un exil autoimpus în SUA din 1999.

Cu sau fără uniforme? Disputa eternă a începutului de an şcolar

Reintroducerea uniformelor ca ţinută obligatorie în şcolile din România este un subiect mereu actual şi extrem de disputat. Parlamentarii României s-au aplecat de mai multe ori asupra acestei teme şi există mai multe iniţiative legislative care, însă, nu au avut o finalitate. În momentul de faţă, decizia rămâne la mâna celor care conduc şcolile. Argumentele pentru purtarea uniformelor sunt de cele mai multe ori de ordin social. Mulţi dintre profesori, părinţi şi elevi consideră că uniforma e o investiţie financiară mai mică, care nu scoate din bugetul familiei sume la fel de mari ca şi ţinutele schimbate zilnic. Pe de altă parte, cea mai puternică opinie în favoarea uniformelor e minimalizarea actelor de tachinare permanentă a altor copii pe baza vestimentaţiei lor, mai ales în prezent, când hainele sunt un simbol al statutului social al individului.

Ne trebuie 1.000 de ani să împădurim România

România are nevoie de cel puţin 1000 de ani pentru a împăduri cele 2 milioane de hectare de sol care s-au degradat în ultimele zeci de ani, deşi noi ar trebui să facem asta în următorii 20 de ani. În plus, dacă ritmul accelerat de defrişări continua, în mai puţin de 200 de ani, am putea rămâne fără păduri. Ultimul program care sprijinea împădurirea s-a oprit din cauza celor din Ministerul Mediului, acuză silvicultorii. "Angajaţii Administraţiei Fondului de Mediu nu mai vor să lucreze la acest program, nu mai vor să semneze pentru el şi nici să facă plăţi" a declarat pentru Libertatea, Dan Popescu, preşedintele Asociaţiei Profesionale a Prestatorilor de Servicii în Silvicultură (APPSS).

Afacerile de miliarde dezvoltate pe internet

Gândit iniţial ca un proiect militar, internetul a devenit, la 25 de ani de la lansarea sa publică, un adevărat succes comercial, acesta fiind mediul în care înfloresc companii precum Google, Facebook, Amazon, PayPal, Ebay, Twitter sau Alibaba. Internetul a sărbătorit ieri 25 de ani de când a fost deschis pentru publicul larg. De-a lungul acestui sfert de veac, internetul a devenit "casă" pentru sute de mii de companii, unele dintre acestea ajungând, între timp, adevăraţi giganţi online, a căror valoare se ridică acum la sute de miliarde de dolari. Cea mai cunoscută companie care activează pe internet este Google, numele său fiind sinonim cu căutarea de informaţii online. Compania a fost fondată în anul 1997 de către Larry Page şi Sergey Brin, iar acum are o capitalizare bursieră de 537 de miliarde de dolari la valoarea de ieri a acţiunilor.

Femeile care poartă burkini în Nisa sunt dezbrăcate de poliţişti

Autorităţile locale din mai multe oraşe franceze, printre care cele din Nisa şi din Cannes, au adoptat în ultimele săptămâni interdicţii privind purtarea costumului de baie burkini, atrăgând atenţia asupra îmbrăcămintei religioase în contextul celor mai recente atacuri teroriste care au zguduit Franţa. Aceste iniţiative sunt susţinute de Guvernul socialist Valls, potrivit căruia costumul de baie burkini contravine principiilor seculare ale Franţei. La Nisa, autorităţile au trecut deja la treabă şi au început să dezbrace femeile din burkini. Potrivit unei fotografii, patru poliţişti înarmaţi i-au cerut unei femei musulmane să renunţe la burkini pe plaja din faţa Promenadei Englezilor, unde 86 de persoane au fost ucise în urmă cu mai bine de o lună.

Vara înecaţilor

În ciuda avertizărilor repetate şi a interdicţiilor clare, turiştii ignoră toate regulile de siguranţă şi fac baie în mare, cu copii cu tot, riscându-şi viaţa. Un avocat din Bucureşti a fost scos cu forţa din apă şi încătuşat. Turiştii de pe litoral au ajuns groaza salvamarilor, care trebuie să se ia la harţă cu cei care nu vor să respecte interdicţiile de îmbăiere. Sunt câteva reguli simple: când marea este agitată, vântul suflă tare, curenţii sunt puternici sau valurile sunt mari, nu este permis scăldatul în mare. Restricţia are un singur rol: acela de a proteja viaţa. Peste 60 persoane au ignorat în acest sezon turistic orice recomandare a Salvamarului şi au intrat în apă punându-şi viaţa în pericol. Dintre acestea, 18 au murit. Aceasta este statistica Serviciului de Ambulanţă a Judeţului Constanţa, până la acest moment.

BANCHERUL

CSM spune că declaraţiile lui Steven van Groningen afectează independenta justiţiei

În şedinţa din data de 23 august 2016, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a apreciat că afirmaţiile domnului Steven van Groningen, preşedinte al Patronatelor Bancare din România şi CEO al Raiffeisen Bank, cuprinse în scrisoarea Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR) transmisă CSM, MJ, INM şi curţilor de apel, publicată pe site-ul "lumeajustiţiei.ro" în data de 8 iulie 2016, sunt de natură să afecteze imaginea instanţelor judecătoreşti, aducând atingere independenţei şi imparţialităţii sistemului judiciar în ansamblul său.

Reacţia CPBR la comunicatul CSM publicat ieri:

"După cum am mai explicat cu mai bine de o luna in urma, Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) nu a urmărit prin scrisoarea transmisă către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) niciun fel de imixtiune în actul de justiţie. Scrisoarea a fost trimisă cu intenţia obiectivă de a releva soluţii diametral opuse date de instanţe in cazuri identice, in contextul existentei unei legislaţii considerata a fi unitară. Noi am plecat de la premisa că judecând pe baza legislaţiei existente, unitare, instanţele vor oferi soluţii la fel de unitare, contribuind la sporirea predictibilităţii pentru toate pârţile. În acest context reprezentanţii CPBR au considerat oportun să pună la dispoziţie informaţii si expertiză tehnică în ceea ce priveşte funcţionarea produselor şi serviciilor financiare, însă fără a avea intenţia de a influenţa actul de justiţie."

Ritmul de creştere al creditelor in lei a scăzut la cel mai redus nivel din ultimul an

Ritmul de creştere al creditelor in lei acordate de baci populaţiei si firmelor a scăzut in iulie la cel mai scăzut nivel din ultimul an, pe fondul epuizării plafoanelor de garanţii pentru creditele Prima Casă, creşterea avansului la creditele imobiliare standard din cauza legii privind darea in plată, precum si a reducerii volumelor de finanţări pentru firme. Conform statisticilor privind indicatorii monetari publicaţi de BNR, soldul creditelor in lei a avansat in iulie, faţă de luna precedentă, cu doar 0,5%, echivalentul a 560 milioane lei, la un total de 11,9 miliarde lei, faţă de un ritm lunar de 1,2% in iunie si 0,9% in iulie 2015. Ritmul anual de creştere al soldului creditelor in lei a scăzut astfel la 15,7%, cel mai scăzut nivel din august 2015, când era de 15%. Asta după ce in aprilie creşterea anuala a creditelor in lei ajunse la un record al ultimilor ani, de 21,1%.

CURENTUL

Sindicalistul lui Vîntu face jocurile PSD. Ca de obicei.

Dumitru Costin, preşedintele BNS, fostă slugă a lui Sorin Ovidiu Vîntu, a transmis un comunicat plin de tupeu prin care anunţă că refuză să propună experţi Ministerului Muncii care demarează un studiu independent privind salariul minim dar anunţă că e posibil să conteste studiul. Dumitru Costin alături de Iacob Baciu, Ion Popescu, Achille Duţu, sindicalişti şi Ioan Chelaru, senator, sunt foşti servitori de-ai lui Sorin Ovidiu Vîntu care, în mod cu totul de neînţeles, încă se află în poziţii cheie pentru statul român.

COTAR: ASF vrea să falimenteze firmele româneşti de transport

"Asiguratorii, impreuna cu ASF-ul aflat sub comanda dl. Misu Negritoiu, au declansat in presa o noua campanie de dezinformare a cetatenilor, pentru a incerca in mod lamentabil, sa justifice majorarile de cost ale preturilor RCA aplicate transportatorilor, taximetristilor si celor 6 milioane de cetateni care asista neputinciosi la aceasta debandada a preturilor RCA", se arată într-un comunicat transmis CURENTUL. "In conditiile in care ASF refuza sistematic sa comunice un pret de referinta justificat pentru politele RCA, COTAR a efectuat aceste calcule, rezultatul fiind urmatorul: La un cost al RCA-ului de 1200 euro/an la un camion, asiguratorii obtin profit! La un cost al RCA-ului de 1300 lei/an la un taxi, asiguratorii obtin profit! Ce se intampla cu diferenta de la 1200 euro la 5000 de euro? (5000 Euro = pret RCA/camion/an in 2016) Dar cu diferenta de la 1300 lei la 3600 lei? (3600 lei = pret RCA la un taxi/an in 2016)

EVENIMENTUL ZILEI

Dezvăluiri stupefiante din Dosarul Hexi Pharma

"Toate produsele analizate la Cantacuzino au acţiune bactericidă şi fungicidă! Au omorât toţi viruşii, toţi microbii şi toţi fungii!" Evenimentul zilei a intrat în posesia unor informaţii incendiare legate de testarea biocidelor de la Hexi Pharma la Institutul Cantacuzino din Bucureşti. Surse judicare ne-au dezvăluit că autorităţile au ridicat probe sigilate de la depozitul din Mogoşoaia şi din mai multe spitale, le-au testat eficienţa şi au constatat că biocidele Hexi Pharma au trecut proba bacteriologică.

Statul vrea să facă zeci de mii de locuinţe, deşi admite că aruncă banii pe fereastră

Guvernul vrea să construiască în următorii cinci ani 15.500 de apartamente destinate închirierii, deşi admite în Strategia Naţională a Locuirii că investiţiile realizate până acum în această direcţie sunt inadecvate, deoarece favorizează familiile care nu sunt sărace. În Strategia Naţională a Locuirii, document întocmit de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice pe baza recomandărilor Băncii Mondiale, autorităţile româneşti recunosc că majoritatea subvenţiilor publice oferite în sectorul locuirii vizează familiile cu venituri medii şi că banii statului sunt direcţionaţi către beneficiari care nu au nevoi urgente.

Californiul 252, metal radioactiv rar, dezvoltat de Putin sub furnalele dintr-o baza strategica

Oamenii de ştiinţă aflaţi sub comanda preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin, au ajuns la o performanţă pe care n-a mai atins-o decât o ţară. Fizicienii ruşi dezvoltă Californiul 252, un metal radioactiv foarte rar şi care poate fi folosit ca sursă de neutroni pentru reactoarele nucleare, dar şi pentru crearea unor bombe atomice. În afară de Rusia, doar Statele Unite ale Americii mai deţin secretul tehnologiei de fabricare a Californiului 252, care costă 27 de milioane de dolari / gramul. Acest metal este atât de rar încât în acest moment se crede că există doar 8 grame în toată lumea. Este nevoie de perioade lungi şi de multe procedee pentru fabricarea lui. În bazele de cercetare de la Oak Ridge National Laboratory (SUA ) şi Dimitrovgrad (Rusia) este nevoie de ani pentru a obţine Californiu 252, folosit şi în scopuri medicale.

Ipotezele bombă despre viitorul Guvern, marile partide şi Parlament

În subteranele politicii a început să circule tot mai frecvent o teorie explozivă cu privire la viitorul Guvern al României. Lansată iniţial de la Palatul Cotroceni, în urmă cu câteva luni de zile, informaţia unui Guvern PSD-PNLde 70% a început să prindă tot mai mult contur, în ciuda faptului că ambele partide au promis că nu se vor alia cu "duşmanul". Treptat, scenariul a prins viteză. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu a spus că în laboratoarele de la Cotroceni se lucrează intens pentru un mare Guvern de uniune naţională, format din cele mai mari partide, care să aibă o super-majoritate în Parlament şi care să poată să schimbe Constituţia. Fostul premier Victor Ponta a spus şi el că există riscul unei asemenea manevre şi a îndemnat PSD să nu facă această greşeală fatală pentru că va însemna sfârşitul partidului. Cel mai nou lider politic care a vânturat scenariul este preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care a spus că sunt elemente care pot să conducă la un astfel de Guvern.

JURNALUL NATIONAL

Cătălin Tolontan: "Statul nu controlează aceste produse. Aceasta a fost principala noastră dezvăluire"

Scandalul dezinfectanţilor în România este, fără exagerare, cel mai mare scandal din anul 2016. Jurnalistul Cătălin Tolontan a fost cel care a prezentat prima dată aceste informaţii, într-o anchetă semnată GSP. Informaţiile prezentate de jurnalistul GSP au fost confirmate de autorităţi la acel moment. Dar toată povestea a fost dată peste cap ieri, când procurorul general al României, Augustin Lazăr, a explicat că rezultatele testelor de eficienţă pe unul dintre loturi a fost "şi pozitiv şi negativ". Cu alte cuvinte, Augustin Lazăr a anunţat că informaţia prezentată de Cătălin Tolontan nu este 100% corectă. Scandalul a căpătat proporţii odată cu moartea lui Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, firma care se ocupa de aceşti dezinfectanţi şi care a fost luată în vizorul autorităţilor imediat după dezvăluirea făcută de jurnalistul Cătălin Tolontan.

Sume recuperate de la datornici

Piaţa de recuperare creanţe va atinge 2,7 miliarde de euro şi va înregistra un avans cu opt procente peste nivelul de anul trecut. "Având în vedere evoluţia din primul semestru, ne aşteptăm ca piaţa să crească cu 200 milioane euro în 2016, respectiv să ajungă la 2,7 miliarde de euro", a declarat Cătălin Neagu, director general şi fondator Top Factoring. Acesta a mai precizat că valoarea medie a creanţelor ajunge la 1.400 euro pentru clienţi din banking şi la 190 de euro pentru cei din telecom, domeniile în care activează compania de recuperare de creanţe Top Factoring. Băncile externalizează creditele cu probleme către firmele de recuperatori.

Românii dau un miliard de euro pe medicamente

Aproape 4,89 miliarde de lei, echivalentul unui miliard de euro, au lăsat românii în farmacii, anul trecut. În plus, statul a mai plătit încă o dată şi jumătate această sumă pentru consumul de compensate şi din spitale. În total, piaţa de medicamente s-a ridicat la 11,7 miliarde lei, circa 2,6 miliarde de euro. O gospodărie cheltuie, în medie, 58,22 de lei lunar pentru medicamente cu diferenţe mari între familiile tinere care consumă lunar produse farmaceutice de numai 25 de lei şi cele de pensionari care sar de 93 de lei. Cum în ţară există 7 milioane de gospodării rezultă că lunar consumul se ridică la 407 milioane de lei, iar anual la 4,89 miliarde de lei. Peste aceşti bani, farmaciile şi lanţurile de distribuţie de produse farmaceutice mai încasează de la stat şi plata aferentă medicamentelor compensate total sau parţial, precum şi pe cele distribuite în spitale şi policlinici.

Producătorii cer reintroducerea "taxei pe raft"

Mai mulţi producători au solicitat parlamentarilor să modifice legea supermarketurilor, care obligă marile magazine să vândă în proporţie de 51% alimente româneşti, pentru a le permite să acorde discounturi sau să plătească retailerii pentru serviciile de promovare. Altfel spus, să fie reintrodusă celebra "taxă pe raft". Producătorii au spus că doresc astfel de servicii, care îi ajută la vânzare, iar reprezentanţii supermarketurilor au arătat că nu îşi permit să editeze broşurile de promovare a diferitelor produse doar cu finanţare proprie. Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, la 11 iulie, legea care obligă marile magazine să vândă în proporţie de 51% alimente din producţia internă.

NATIONAL

Război imobiliar intre "oamenii preşedintelui"

Încă si acum, unii dintre cei mai mari datornici care apar pe "lista ruşinii" cu care ANAF încearcă zadarnic sa-si mai spele păcatele fata de contribuabilii români datează de pe vremea in care Sorin Blejnar declanşa o operaţiune fără precedent in Romania. A fost o vreme când "regii imobiliarelor" încasau lovitură după lovitura de la Sorin Blejnar, cel care a crezut ca le dă "decisiva" după ce a trecut la întocmirea de plângeri penale împotriva celor vizaţi. Însă, la începutul anului 2012, Direcţia Naţionala Anticorupţie ii dădea pur si simplu una in moalele capului lui Sorin Blejnar, după ce procurorii au dat prima rezoluţie de neîncepere a urmăririi penale in cazul unei persoane reclamate penal de către ANAF pentru neplata unui TVA pe care nu-l colectase in perioada 2005-2007! Tocmai DNA-ul condus la acea vreme de către "loialistul" băsist Daniel Morar le dă toate planurile peste cap.

Poliţiştii, puşi de lideri pe taraba PNL!

Cu ceva vreme in urmă, "National" dezvăluia in exclusivitate intenţiile unora dintre cei mai importanţi lideri sindicalişti ai poliţiştilor de a intra in politica. Cunoscut drept omul care îşi dă cu părerea despre orice la televizor, vicepreşedintele Sindicatului National al Poliţiştilor si Personalului Contractual a fost agent principal de politie in comuna Grădiştea, din judeţul Călăraşi. După care a ieşit la pensie, ceea ce nu-l opreşte să încaseze lunar si aproximativ 2.000 de euro "leafa de la sindicat". Iar acum, pe baza acestui CV de-a dreptul impresionant, Dumitru Coarnă vrea musai să acceadă in Parlament. Din partea Partidului National Liberal acum, dacă uşile PSD-ului i s-au închis in nas. Însă nici aici nu pare sa fi nimerit unde trebuie, din moment ce a ajuns sa negocieze pe "mănă moartă" lui Corneliu Dobritoiu, generalul condamnat in dosarul apartamentelor de serviciu.

Cat costa Casa Alba

132 de camere, un teren de golf si unul de baschet, totul pe 5100 de metri pătraţi. In curând, Barack Obama va părăsi clădirea pe care o ocupa de opt ani, pentru a-i face loc lui Hillary Clinton. Sau lui Donald Trump. In ipotetica varianta ca impresionanta clădire ar fi scoasa la vânzare, siteul Barron's si agenţia imobiliara Gray Real Estate au realizat un preţ estimativ minim, avansând o suma de 90 de milioane de dolari pentru reşedinţa situata la adresa 1600, Pensylvannia Avenue, Washington. Incluzând preţiosul mobilier si obiectele istorice din Casa Alba, agenţia Gray Real Estate a estimat o suma de 250 milioane de dolari. In timp ce siteul imobiliar Zillow merge mai sus, estimând un preţ de 389 milioane de dolari, dar neuitând să precizeze că, pentru moment, Casa Alba nu este pe piaţă.

PUTEREA

Argumente istorice şi fapte. România va fi ocolită de terorism

E ţara noastră cu adevărat ameninţată de terorism? Se justifică interceptarea tuturor comunicaţiilor şi interferenţa serviciilor secrete în viaţa privată a cetăţenilor de rând? Resursele publice şi fondurile europene pe care SRI doreşte să le cheltuiască nu ar merita o destinaţie mai utilă? De unde vine ura dintre europeni şi musulmani, după o îndelungată simbioză relativ paşnică? Iată cum ar putea fi atenuate animozităţile şi de ce România este şi va rămâne o ţară sigură. Islamul este cea mai tânără religie monoteistă, cea mai modernă şi mai realistă doctrinar, principial. Prin faptul că s-a implicat direct, punctual şi practic în viaţa cotidiană, în social şi administrativ, în juridic şi militar, în edilitar şi sanitar, tratând aspectele concrete ale naturii umane cu egală preocupare, Islamul riscă să pară anacronic, atâta timp cât normele metodologice, de aplicare, nu sunt tratate într-un mod actual.

Banii din primele RCA umflate pleacă peste graniţă

Transportatorii acuză companiile multinaţionale de asigurări şi Autoritatea pentru Supraveghere Financiară (ASF) că vor să-i falimenteze prin majorarea preţurilor poliţelor obligatorii de asigurare pentru răspundere civilă auto (RCA) şi că autorităţile nu iau de urgenţă măsuri să oprească aceste scumpiri. În plus, lasă sumele strânse astfel să plece în afara ţării de la subsidiarele multinaţionalelor de asigurări care operează în România. Calculele prezentate pentru ziarul PUTEREA de către Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) arată că preţurile pentru poliţele RCA sunt de 2 până la 4 ori mai mari decât ar fi normal. În consecinţă, asociaţiile transportatorilor ameninţă în continuare cu proteste la nivel naţional, care vor avea loc la jumătatea lunii septembrie.

ROMANIA LIBERA

Scandal în cinematografie, pe bani publici

Doi regizori au contestat la Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC) rezultatele concursului de selecţie a proiectelor care vor primi credite pentru realizarea de filme. Toma Enache şi Ioan Cărmăzan au reclamat faptul că mai mulţi dintre câştigătorii proiectelor făcuseră parte din juriul care a decis cine primeşte banii, deşi legea interzicea acest lucru. Cei doi regizori s-au referit la alţi doi colegi ai lor, Radu Jude şi Alex Baciu, care au făcut parte din comisiile de selecţie la categoria "Ficţiune" în 2014, dar care au câştigat finanţări în 2016. Radu Jude a primit 2.369.500 lei pentru filmul "Pentru asta te-ai născut", unde este regizor şi scenarist. Filmul "Alice T", la care Alex Baciu este coscenarist, a primit 1.747.200 lei. Ambele filme au concurat la categoria "lung-metraj".

Manual de ocolit legea de la ANAF

O bombă lăsată de fostul şef al Fiscului, Gelu Ştefan Diaconu, care a fost detonată de succesorul său, Dragoş Doroş. Aşa cataloghează oamenii de afaceri Ordinul preşedintelui ANAF privind condiţionarea înregistrării în scopuri de TVA, care a intrat recent în vigoare, prin publicarea sa în Monitorul Oficial. În mare, actul normativ păstrează condiţionările impuse de vechea legislaţie, adoptată pe vremea când Fiscul era condus de Gelu Ştefan Diaconu. Pe scurt, în momentul în care o firmă a depăşit plafonul cifrei de afaceri de 220.000 lei, ea este obligată să solicite înregistrarea în scopuri de TVA în termen de 10 zile de la finele lunii când s-a depăşit plafonul. Ei bine, aici intervine bomba: dacă firma nu este înmatriculată în România, ci este doar o reprezentanţă sau o sucursală a unei companii străine, primeşte automat înregistrarea în scopuri de TVA.

ZIARUL FINANCIAR

Companiile energetice de stat de pe bursă stau cu un miliard de euro cash în lipsă de idei de investiţii şi de competenţă managerială

Companiile din energie se odihnesc pe perne de cash. Funizorii de echipamente caută protecţie în insolvenţă sau peste graniţe. Cele mai mari cinci com­panii energetice listate de stat sau în care statul are în continuare un cu­vânt greu de spus aveau la finalul primului semestru 4,39 mld. lei (972 mil. euro) bani cash în conturi, cu 23% mai mult decât la fi­na­lul anului trecut, acumularea de li­chi­dităţi fiind în cele mai multe cazuri aso­ciată şi cu o lipsă de creativitate în ceea ce priveşte proiectele de investiţii. De asemenea, se pune problema inclusiv a competenţei managementului acestor companii, lipsit de ambiţie, în condiţiile în care firme similare din regiune s-au extins puternic, inclusiv în România. Pe lângă această sumă, Electrica, Transgaz, Transelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, campionii statului din energie pe bursă, mai "ocrotesc" sume im­portante în depozite sau obligaţiuni, investiţii stabile, dar care aduc recompense pe măsura riscului asumat.

BNR poate răsufla uşurată. Ritmul de creştere a creditării în lei s-a domolit

Împrumuturile pentru populaţie au avansat cu 29%, în timp ce la companii creşterea este de doar 4,4%. Creditele în lei au continuat să crească în iulie, până la un nou maxim istoric de 119,5 mld. lei, însă ritmul de creştere a înceti­nit, atât în cazul împrumu­tu­rilor pentru populaţie, cât şi pe segmentul companii. Datele BNR indică o creştere a creditului neguvernamental în lei cu 15,7% an/an în iulie faţă de 16,2% an/an în iunie. Împrumuturile în lei acordate persoanelor fizice au avansat cu 29% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar soldul a ajuns la 61,2 mld. lei, ascensiunea temperându-se după mai multe luni în care ritmul de creştere a fost peste 30%. În cazul companiilor, creşterea creditării a fost de doar 4,4%, faţă de iulie 2015, la 58,3 mld. lei. Unii analişti anticipează şi pentru perioada următoare încetinirea ritmului de creştere şi pe segmentul retail şi pentru corporate.

România face cerere să devină membră a Băncii Asiatice pentru Investiţii condusă de China

Guvernul a aprobat ieri un memorandum prin care autorizează Ministerul de Finanţe să transmită conducerii Băncii Asiatice pentru Investiţii în Infrastructură (AIIB) o scrisoare prin care România îşi exprimă oficial interesul de a deveni membru al băncii. Banca Asiatică pentru Investiţii în Infrastructură (AIIB), văzută de cei mai mulţi economişti drept o contrapondere la Banca Mondială condusă de Statele Unite, este o iniţiativă a Chinei lansată anul trecut şi devenită funcţională la începutul anului şi la care au aderat deja 57 de ţări "regionale" sau "nonregionale". Deocamdată însă aceasta finanţează, potrivit ultimelor date disponibile, un singur proiect în Bangladesh. Potrivit unei statistici publicate pe site-ul băncii şi datată 6 iulie, 44 dintre ţările care au semnat apartenenţa la AIIB aveau deja subscrise sume totale de 85,9 miliarde de dolari americani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb