REVISTA PRESEI 25.10.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 25 octombrie 2011

ADEVARUL

Berlusconi răspunde "rânjetului" Franţei şi Germaniei: Nimeni nu poate să ne dea nouă lecţii

Premierul italian Silvio Berlusconi răspunde "rânjetului" dintre preşedintele francez Nicolas Sarkozy şi cancelarul german Angela Merkel la adresa abilităţii Italiei de a implementa la timp toate reformele necesare. "Ne îndreptăm momentan cu paşi timizi spre un guvern al zonei euro, dar mai sunt încă multe de făcut. Germania Angelei Merkel este conştientă de acest lucru şi munca sa va avea parte de o colaborare loială din partea noastră. Nimeni din UE nu se poate auto-denumi comisar şi vorbi în numele guvernelor alese de popoarele din Europa. Nimeni nu este în măsură să dea lecţii partenerilor," a spus Berlusconi într-un comunicat privind situaţia crizei datoriilor suverane din UE, după consiliul european de duminică(23 octombrie), potrivit publicaţiei "Corriere della Sera".

Austeritate la sânge anul viitor

Traian Băsescu a declarat că deficitul bugetar pentru anul 2012 trebuie să fie mult mai mic de 3%, dar fără tăieri de pensii şi de salarii. "Am ajuns toţi la concluzia că trebuie revizuită ţinta de deficit. Datorită costurilor de finanţare, este bine să abordăm bugetul 2012 cu un deficit mult mai mic de 3%", a fost mesajul transmis de Traian Băsescu la finalul unei întâlniri cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, premierul Emil Boc şi membrii Executivului cu atribuţii în domeniul economic. "Datorită situaţiei regionale, bugetul anului 2012 trebuie să fie extrem de prudent. Nu neapărat pentru că nu s-au găsit bani pentru a finanţa deficitul, dar finanţarea deficitului este extrem de scumpă", a explicat Traian Băsescu.

Mâine, Ziua euro

Tensiunile dintre partenerii europeni tind să explodeze în preajma unei reuniuni cruciale pentru viitorul monedei unice şi al construcţiei europene. Liderii tuturor statelor UE sunt convocaţi pentru a doua oară la Bruxelles mâine, într-o reuniune de la care se aşteaptă un răspuns credibil la criza datoriilor. Tensiunile între marii actori ai jocului european sunt însă uriaşe. Cei 27 se vor întâlni înaintea consiliului suplimentar dedicat numai statelor din zona euro, într-o încercare a liderilor europeni de a include statele noneuro în discuţiile despre criza financiară actuală. Strategia anticriză a fost schiţată la Consiliul desfăşurat duminică, dar răspunsul oficial este aşteptat după reuniunea de mâine.

Risc de 50% pentru o nouă recesiune

"Ingineria financiară" a Europei nu este de-ajuns pentru a pune capăt crizei datoriilor de stat, a declarat ieri economistul american Nouriel Roubini, care a avertizat că există o probabilitate de 50% ca Statele Unite, Europa şi Marea Britanie să reintre în recesiune în următoarele 12 luni. Cel care a anticipat, cu patru ani înainte, criza mondială izbucnită în 2008 a remarcat o extindere a crizei datoriilor şi la unele bănci franceze şi belgiene. "Există, din păcate, un risc de cel puţin 50% ca, în următoarele 12 luni, în SUA, Marea Britanie, zona euro şi în toate economiile avansate să vină, mai degrabă, o nouă recesiune decât o relansare economică", a declarat Nouriel Roubini, citat de Bloomberg.

Producţia industrială din zona euro, cea mai abruptă contracţie din mai bine de doi ani

Sectorul serviciilor şi producţia industrială din zona euro au înregistrat, în octombrie, cel mai rapid ritm de scădere din mai bine de doi ani, alimentând prognozele care anunţă reintrarea Europei în recesiune în viitorul apropiat. Un indice pentru zona euro realizat de Markit Economics prin sondarea managerilor din sectorul serviciilor şi din industrie a scăzut la 47,2 puncte în octombrie, de la 49,1 puncte. Evoluţia a fost cu mult sub aşteptările analiştilor, care estimau că, în octombrie, indicele va înregistra un nivel de 48,8 puncte, potrivit unui sondaj Bloomberg.

Băncile se luptă cu UE. Nu vor să accepte pierderi mai mari la împrumuturile Greciei

Cele mai mari grupuri bancare din lume, care au operaţiuni ample pe piaţa europeană, se opun deciziei UE de a le obliga să suporte pierderi de până la 60% din valoarea împrumuturilor pe care le-au acordat Atenei. Măsura propusă de curând de liderii europeni face parte din planul acestora pentru salvarea Greciei prin reducerea poverii datoriei publice a acesteia. Practic, creditorii privaţi ai Atenei - bănci comerciale şi fonduri de investiţii - ar fi obligate să suporte pierderi de până la 60% din valoarea obligaţiunilor guvernamentale elene pe care le deţin. Iniţial, la 21 iulie, liderii UE au decis ca pierderile suportate de creditorii privaţi să fie de 21%, însă, în urma insistenţelor Germaniei, procentul a fost majorat.

Cum vede Biserica Catolică rezolvarea crizei. Vaticanul cere o "Bancă Centrală Mondială" şi condamnă "idolatria pieţelor"

Fondul Monetar Internaţional nu este nici el absolvit de păcate. FMI nu mai are puterea să stabilizeze finanţele mondiale şi să controleze riscurile. În poate cea mai politizată luare de poziţie de până acum, Vaticanul a cerut luni crearea unei "autorităţi publice globale" şi a unei "bănci central mondiale" care să controleze instituţiile financiare ce au devenit ineficiente şi depăşite de actuala criză. Documentele emise de departamentul de Justiţie şi Pace al Vaticanului ar putea să devină manifestul mişcării "Occupy Wall Street", comentează Reuters. "Criza economică şi financiară prin care trece lumea ar trebui să determine pe oricine, simplu om sau popor, să examineze în profunzime principiile şi valorile culturale şi morale aflate la baza coexistenţei noastre în societate", îndeamnă Vaticanul.

După ce Realitatea TV s-a rupt în două, Elan şi Ghiţă s-au întâlnit în taină în această noapte

Patronul Realitatea Media Elan Schwartzenberg şi Sebatian Ghiţă, fostul manager al postului de ştiri, s-au întâlnit luni noapte într-un restaurant din Centrul Captialei. Întrevederea a avut loc la mai bine de 24 de ore de când jurnaliştii rămaşi de partea lui Ghiţă, care transmiteau din studiourile din Casa Presei Libere, au rămas fără emisie după ce echipa "Schwartzenberg" a început să transmită pe aceeaşi frecvenţă dintr-un sediu nou. Ghiţă şi Elan au luat masa împreună timp de aproape de trei ore şi au discutat într-o atmosferă destinsă, delectându-se împreună cu muzica unui cântăreţ american şi glumind între ei. La masă se afla şi Sergiu Toader, cel care a preluat de câteva zile conducerea postului Realitatea TV, deţinut de Elan.

Sute de mii de unguri îşi pierd pensiile

Guvernul Orban a desfiinţat pensionarea anticipată, proiectul de lege având caracter retroactiv. Aşa cum a propus în sesiunea parlamentară din primăvară, guvernul ungar desfiinţează pensionarea anticipată, proiectul de lege având caracter retroactiv. Miile de unguri care au protestat în primăvară nu au reuşit să convingă guvernul lui Viktor Orban să renunţe la proiect. În consecinţă, sute de mii de persoane îşi vor pierde pensiile, precum şi o serie de alte drepturi aferente calităţii de pensionar. Foştii beneficiari vor primi ajutoare sociale, care sunt supuse altor reglementări, mult mai puţin favorabile. Ajutoarele sociale pot fi desfiinţate dacă se consideră că cel care se bucura de pensionare anticipată poate să se reintegreze în activitate.

CURENTUL

Eroii denigraţi iar laşii aniversaţi: Regele Mihai, "călăul" cu mâinile curate pentru mareşalul Antonescu

Mai nou, România s-a împărţit în două categorii: republicani şi monarhişti. În "regalişti" şi "oamenii preşedintelui" sau istorici şi politicieni. Cert este că prezenţa de astăzi a regelui Mihai în Parlament pentru a ţine un discurs, parte a unor manifestări adunate sub titulatura de "Jubileu 90", a stârnit puternice pasiuni în societate. Nici criza economică, nici greutăţile sociale, nici lipsa investiţiilor nu a mai contat în faţa supărării unor politicieni deveniţi peste noapte "monarhişti" care au blamat la unison, opinia preşedintelui Traian Băsescu vizavi de momentul "23 august 1944", atunci când România a decis să îşi abandoneze aliaţii militari de până atunci pentru a trece în cealaltă tabără.

Vosganian acuză Turcia pentru eşecurile sale de la Bruxelles

Dacă în urmă cu cinci ani, liberalul Varujan Vosganian era răpus şi el de servicii secrete, la fel ca şi preşedintele Emil Constantinescu, motiv pentru care nu ar fi reuşit să obţină funcţia de comisar european, penelistul de etnie armeană a găsit, mai nou, alt vinovat pentru această "catastrofă". Este vorba de Turcia. În 2006, avocaţii senatorului liberal Varujan Vosganian demarau procedurile pentru acţionarea în instanţă a fostului ofiţer CIE Liviu Turcu, a directorului cotidianului "Jurnalul Naţional", Marius Tucă, dar şi a Editurii "Intact". Supărat pe publicarea unui materialul în această publicaţie, de către Liviu Turcu, potrivit căruia Varujan ar fi colaborat cu Securitatea, liberalul intenta atunci cu surle şi trâmbiţe un proces care l-ar fi liniştit doar pentru suma de 300.000 de euro.

CURIERUL NATIONAL

Puterea Germaniei creează teamă în Europa

Criza economică a zguduit puternic modelul postbelic al Europei şi Germania ia din ce în ce mai mult deciziile, ceea ce produce tensiuni în zona euro. De-a lungul timpului, rolul Germaniei în Europa a fost acela de a asigura banii, nu conducerea, şi având în vedere amintirile legate de războaiele mondiale, europenii au fost precauţi în privinţa unei dominaţii germane, la fel şi germanii înşişi, conform analizei realizate de cotidianul Washington Post. În timp ce multe state se chinuie să-şi plătească datoriile, doar cancelarul Angela Merkel are destui bani pentru a-i salva. Iar preţul pe care îl cere Merkel - control mai puternic asupra modului cum funcţionează economiile acestor state - declanşează semnale de alarmă în capitalele europene.

Cum pot fi salvate companiile de stat cu datorii

CITR: Soluţiile sunt managementul privat şi reorganizarea judiciară. Problemele companiilor de stat sunt supraîndatorarea şi activitatea curentă, care produce pierderi. Dintre cele 30.000 de companii aflate în insolvenţă, doar 4 la sută sunt în reorganizare. Soluţia agreată de Guvern în discuţiile cu FMI privind numirea unor manageri privaţi în fruntea unor companii de stat este salutată de Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR), aceasta subliniind efectele pe care le pot avea derularea unui management privat în paralel cu măsurile de insolvenţă. Într-un comunicat remis ieri presei, CITR atrage atenţia asupra faptului că, "în actualul context economic dificil, managementul privat, dublat de măsurile de eficientizare a activităţii specifice procedurii insolvenţei, sub supravegherea unui administrator judiciar, pot duce la privatizarea cu succes a companiilor de stat supraîndatorate".

De ce abandonează investitorii BVB?

Lichiditatea slabă cronicizată de la Bursa de Valori Bucureşti este o consecinţă a retragerii treptate a investitorilor. Aceştia migrează către extern, în condiţiile în care pe piaţa locală oferta este slab diversificată atât din punctul de vedere al instrumentelor, cât şi a emitenţilor. Dumitru Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC), a declarat pentru Curierul Naţional că numărul jucătorilor activi nu depăşeşte cu mult reperul de 1.000 de persoane. În consecinţă, volumele ating cote de avarie, numeroşi emitenţi de la categoria I abia adunând câteva mii de lei într-o şedinţă de tranzacţionare, în timp ce unele acţiuni nu se tranzacţionează cu zilele.

Merrill Lynch: Ratingul SUA va fi probabil redus până la sfârşitul anului de încă o agenţie

Ratingul triplu A al Statelor Unite va fi probabil redus de încă una dintre cele trei mari agenţii de evaluare financiară înainte de sfârşitul anului, din cauza deficitului bugetar ridicat, anticipează Bank of America Merrill Lynch, transmite Reuters. Ratingul va fi redus dacă politicienii din Congres nu vor reuşi să ajungă la un acord pentru un program pe termen lung de reducere a deficitului, avertizează banca. Standard & Poor's (S&P) a coborât în august ratingul SUA de la "AAA" la "AA+", din cauza deficitului bugetar ridicat şi a trendului ascendent al datoriei publice.

Alpha Bank şi Eurobank au amânat votul privind fuziunea

Acţionarii Alpha Bank şi EFG Eurobank Ergasias vor dezbate pe 4 noiembrie fuziunea celor două bănci greceşti, după ce adunările acţionarilor programate pentru ieri la Atena au fost amânate din lipsă de cvorum, transmite Reuters, citează Mediafax. Amânarea adunărilor acţionarilor din lipsă de cvorum este o situaţie obişnuită în Grecia, deoarece legea impune o participare minimă de două treimi dintre acţionari pentru prima convocare.

Liderii UE fac progrese privind finanţarea Fondului de Stabilitate

Liderii UE au făcut progrese la summit-ul de duminică spre o strategie de combatere a crizei datoriilor de stat, apropiindu-se de un acord privind recapitalizarea băncilor şi modul în care va fi efectuată procedura de "leveraging" (pârghie) a Fondului de Stabilitate, transmite Reuters. Deciziile finale au fost amânate până la un nou summit, convocat miercuri, iar mărimea pierderilor creditorilor privaţi ai Greciei rămâne un subiect sensibil, care generează divergenţe largi la vârful UE. Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a cedat în faţa opoziţiei Germaniei faţă de folosirea de fonduri nelimitate de la Banca Centrală Europeană (BCE) pentru combaterea crizei. Zona euro ar putea apela la economiile emergente, precum China şi Brazilia, pentru sprijin financiar pe piaţa obligaţiunilor de stat.

EVENIMENTUL ZILEI

Cel mai mare secret din viaţa Regelui Mihai

Regele Mihai împlineşte astăzi 90 de ani. Este ultimul supravieţuitor dintre şefii de stat din timpul celui de-al doilea război mondial. De la vârsta de 20 de ani a fost în vâltoarea evenimentelor. A trăit şi a văzut multe. S-au scris zeci de volume despre viaţa sa. Dar impresionanta biografie a Majestăţii Sale ascunde încă multe taine. Probabil că cea mai mare dintre taine este "Telegrama de la Stockhom". Prin care Moscova anunţa în dimineaţa lui 23 august 1944 că e gata să încheie un armistiţiu cu Mareşalul Antonescu. Cu toate acestea, Antonescu a fost arestat, iar sovieticii au intrat pe teritoriul României, fără nici un acord scris. Un interviu incendiar cu istoricul Constantin Corneanu.

Elan Schwartzenberg, patronul Realitatea TV: "Prizonierii nu se împuşcă în cap, îi ofer şansa lui Sebastian Ghiţă de a se reabilita"

Conferinţa de presă a fost organizată la Willbrook Platinum Business, noul sediu al Realităţii TV, de unde postul de ştiri a început să emită aseară. Schwartzenberg spune că vor rezolva toate probleme logistice, legate de studiouri şi echipamente până la Crăciun. "Am în spate un grup potent financiar, din afara ţării. De regulă, prizonierii nu se împuşcă în cap, îi ofer şansa lui Ghiţă de a se reabilita. A intervenit în politica editorială", a mai spus Schwartzenberg. Tot legat de Ghiţă, Elan Schwartzenberg a susţinut că îl poate reprimi pe aceasta în echipa Realităţii TV numai în cazul în care patronul Asesoft îşi va cere scuze atât în faţa lui, cât şi în faţă de ceilalţi membri ai echipei. "Nu ne-am arătat chiloţii unul altuia niciodată", a comentat Schwarzenberg vizavi de acuzele ce i-au fost aduse de realizatorul TV Corina Drăgotescu.

Delegaţia FMI vine din nou la Bucureşti. Misiunea începe astăzi şi durează până pe 7 noiembrie

Delegaţia Fondului Monetar Internaţional (FMI) se află, începând de astăzi, la Bucureşti, pentru cea de-a treia evaluare a acordului stand-by de împrumut încheiat cu autorităţile române. După cum anunţaseră reprezentanţii FMI în România, misiunea care începe astăzi este programată să se finalizeze pe data de 7 noiembrie. La finalul vizitei, oficialii Fondului îşi vor prezenta concluziile în cadrul unei conferinţe de presă. "Misiunea va avea întâlniri cu autorităţile, precum şi cu reprezentanţii partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, băncilor şi societăţii civile", potrivit declaraţiei lu Tonny Lybek, reprezentantul FMI în România şi Bulgaria.

Italienii, deranjaţi de atitudinea batjocoritoare a lui Sarkozy faţă de ţara lor

"Gesturile şi expresiile care ridiculizează ţară noastră sunt inoportune", a declarat astăzi ministrul italian de Externe, Franco Frattini, întrebat despre atitudinea pe care preşedintele francez Nicolas Sarkozy a avut-o faţă de Italia, ieri, la Bruxelles, un gest pe larg comentat astăzi de presa din Peninsulă, relatează AFP. Preşedintele Sarkozy "aspiră evident la o componentă franceză în conducerea Băncii Centrale Europene (BCE) şi probabil că ar fi dorit ca Lorenzo Bini-Smaghi să fie retras", a declarat ministrul italian. Parisul a susţinut candidaura lui Mario Draghi la şefia BCE şi se aştepta ca Bini Smaghi să cedeze unui francez postul său din Comitetul Executiv al BCE, astfel încât Franţa să nu se regăsească fără reprezentant în acest organism, explică AFP, preluată de Agerpres.

JURNALUL NATIONAL

Preşedintele CSM cere demisia Gabrielei Bârsan. Prin acest gest, judecătoarea de la ÎCCJ ar îndepărta suspiciunile asupra "aparenţei de imparţialitate"

Horaţius Dumbravă , preşedintele CSM, declară că demisia Gabrielei Bârsan din funcţia de preşedinte al Secţiei de Contencios Administrativ a instanţei supreme ar însemna un act de demnitate şi de respect pentru profesie. "Eu nu contest sub nici o formă dreptul doamnei judecător de a ataca decizia CSM. Accesul liber la justiţie este un drept fundamental al oricărui cetăţean. Problema este că tocmai secţia condusă de domnia sa urmează să se pronunţe asupra recursului, ceea ce ar pu­tea face să planeze suspiciuni asupra unei aparenţe de imparţialitate. De aceea, ar fi un gest de onoare ca doamna judecător să-şi dea demisia din funcţia de preşedinte al Secţiei de Contencios Administrativ şi Fiscal a ÎCCJ, pentru ca justiţia să nu fie şi mai mult târâtă într-un scandal inutil.

Rolls Royce, la Craiova

Reprezentanţi de top ai Honeywell, Makino, Mott MacDonald, Rolls Royce şi Portsmouth Aviation se vor întâlni joi la Consiliul Judeţean Craiova pentru a discuta cu autorităţile române şi afaceriştii locali despre posibilitatea unor investiţii în zona municipiului Craiova şi în judeţul Dolj. Întâlnirea de lucru este intitulată "Platforma industrială a Craiovei - oportunităţi de dezvoltare" şi la aceasta vor participa Jakub Hoda - reprezentantul Diviziei de Apărare şi Industrie Aerospaţială din cadrul Honeywell, Reinhard Gruber - vicepreşedinte Makino Europa şi manager pentru unitatea care se ocupă de Europa Centrală, David Tarant - director în cadrul Mott MacDonald şi Călin Huma - director de dezvoltare în cadrul Portsmouth Aviation şi reprezentant al Rolls Royce în România.

SUA recuperează miliarde de dolari din Elveţia

Băncile elveţiene vor plăti, probabil, miliarde de dolari Statelor Unite ale Americii şi vor preda numele a mii de americani bogaţi, deţinători de conturi secrete, pentru a încheia amiabil o anchetă de evaziune a autorităţilor SUA, potrivit Bloomberg. Ancheta vizează 11 instituţii financiare, între care şi Credit Suisse, suspectate că ajută clienţi americani să ascundă bani de Fisc. Elveţia, cel mai mare paradis fiscal pentru bogaţi, vrea să fie finalizată ancheta şi să-şi păstreze tradiţia de decenii a secretului bancar. "Elveţienii ar vrea să scape plătind, după ce au făcut la fel şi cu alte ţări. Pentru Statele Unite nu este în primul rând o chestiune de bani. Este vorba despre aplicarea legilor la fel tuturor contribuabililor", a declarat David Rosenbloom, avocat neimplicat în negocieri de la firma de avocatură Caplin & Drysdale Chartered.

Marile muzee ale lumii se mută la Abu Dhabi

În capitala Emiratelor Arabe Unite, Abu Dhabi, a început construcţia unui inedit cartier cultural, care va cuprinde clădiri rezervate celor mai importante muzee ale lumii. Compania pentru Investiţii şi Dezvoltarea Turismului a anunţat luni că primul "client" va fi celebrul Luvru, care va funcţiona cu o secţiune la Abu Dhabi, începând din 2012. Următorul muzeu pe lista arabilor va fi, confornm AP, Guggenheim.

NATIONAL

Demnitarii, "afurisiti" de Patriarhul Daniel

Patriarhul Daniel le-a batut obrazul parlamentarilor, deranjat de faptul ca acestia nu s-au grabit sa declare ziua de 30 noiembrie, Sfantul Andrei, sarbatoare nationala. Dupa luni bune de asteptari, Prea Sfintia Sa a trimis o noua scrisoare Parlamentului, prin care-si exprima dezamagirea fata de dezinteresul manifestat de senatori si deputati. Considerand ca demersul initial nu a fost pe deplin inteles, Patriarhul Daniel le-a mai explicat inca o data importanta pe care aceasta zi o are pentru ortodoxie. Concret, inalta fata bisericeasca a precizat ca Sfantul Andrei este unul dintre cei mai populari sfinti, fiind proclamat si inscris in calendar drept Ocrotitorul Romaniei.

Senatorii PSD i-au dat lui Geoana cu pontajul in cap

Mircea Geoana nu se dezice, ramanand campionul gafelor politice. Pe langa atacurile lansate la adresa conducerii partidului, pesedistul i-a calcat pe bombeu si pe colegii din Senat. Dupa ce a asistat pasiv la debandada din Senat, unde de cateva saptamani nu exista cvorum de sedinta, Mircea Geoana si-a amintit ca este presedintele acestei Camere, prin urmare trebuie sa faca ceva. Ce exact, nu prea stia, dar noroc cu colegul Titus Corlatean, care a propus sanctionarea drastica a chiulangiilor. Potrivit unor surse din grupul PSD din Senat, Geoana a prins din zbor ideea, ba chiar a mai plusat, aratandu-se dispus sa umble din greu la banii colegilor.

Seful Erste Bank a ascuns pierderile ca sa-si ia prima de 1,3 milioane euro

Presa austriaca si politicienii de la Viena pun intrebari incomode sefului Erste Bank, Andreas Treichl. El este banuit ca a ascuns situatia reala a bancii, pentru a-si incasa bonusul anual. In mass-media au inceput sa circule acuzatii dure la adresa lui Treichl, care ar fi manipulat, spun ziaristii austrieci, bilantul bancii. Banuielile pornesc de la faptul ca, pe primele noua luni, grupul a raportat un profit net de 700 de milioane de euro, pentru ca ulterior sa raporteze pierderi de circa 800 de milioane de euro. Presa cere implicarea procuraturii in acest caz, iar socialistii austrieci, aflati la guvernare, sustin ca Treichl ar fi incasat un bonus financiar de 1,3 milioane de euro pe baza unui bilant care s-a dovedit a fi neadevarat.

Bruxelles vrea sa bage in tribunal statele nealiniate bugetar

Guvernul economic european va fi procurorul care va trimite in judecata statele UE care nu respecta disciplina bugetara. Presedintele Consiliului European si mai nou al "statelor din zona euro", Herman van Rompuy, nelipsit de la sfatul de taina al Bilderbergilor, a anuntat niste modificari ale Tratatului de la Lisabona, in sensul intaririi guvernantei economice a Uniunii monetare. Cu alte cuvinte, cele 17 "principate" din zona euro vor fi ajutate mai mult decat restul, pana la 27, care sunt in afara zonei cu criza! In acest sens, presedintele Sarkozy s-a si ratoit la premierul britanic David Cameron, pentru ca acesta "uraste euro dar vrea sa se amestece in intalnirile noastre"!

PUTEREA

"Vaccinuri" contra licitaţiilor

Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) au depistat recent două cazuri în care a fost invocată o stare de urgenţă atunci când nu era cazul, pentru a se sări peste etapa obligatorie a publicării unui anunţ de participare. Protagonişti: unul dintre cei mai mari distribuitori de pe piaţa farmaceutică naţională Farmexpert DCI SA şi Autoritatea de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti (ASPMB). Firma Farmexpert a fost fondatăşi patronată de medicul Eugen Banciu, un afacerist milionar de top. Acum, deţine doar 40% din companie.

Borbely dă cu primarii de pământ

Întâlnirea pe care preşedintele României, Traian Băsescu, a avut-o cu unii miniştri, ieri, la Controceni, se pare că s-a lăsat cu supărare din cauza modului în care sunt administrate fondurile europene. Ca reacţie, ministrul mediului a trecut la atenţionări, vecine cu ameninţările, la adresa celor responsabili cu implementarea proiectelor, ultima pedeapsă fiind retragerea finanţărilor, acum, în an electoral. Ministrul mediului, Laszlo Borbely, şi-a arătat vehement nemulţumirea cu privire la modul în care se derulează Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu, reproşurile lui fiind extreme de dure după întâlnirea pe care a avut-o cu preşedintele Traian Băsescu.

Exporturile au crescut cu 37%

Exporturile româneşti au crescut cu 36,9%, în primele două decade ale lunii octombrie 2011, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2010, în timp ce importurile au avut creşteri de 20,3%, a declarat Mihai Ionescu, secretar general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR). "Pe tot parcursul anului 2011, cu excepţia lunii august, exporturile româneşti au avut o creştere mult mai însemnată decât importurile. Astfel, deficitul balanţei comerciale va continua să scadă în acest an. Cursul de schimb a fost unul dintre factorii care a dus la aceste rezultate, dar şi expansiunea firmelor româneşti pe mai multe pieţe.

Cursul euro poate ajunge la 5 lei

Analiştii economici întrevăd o perioadă neagră pentru România în lunile următoare, cu scenarii apocaliptice, care includ creşterea cursului monedei europene până la 5 lei, şomaj şi chiar volatilizarea banilor din bănci. În schimb, analistul economic Ilie Şerbănescu se fereşte să dea un pronostic privind cursul de schimb euro/leu. "România este în recesiune, un nou val de recesiune este inevitabil. Nu ştim exact ce va decide FMI, nu îi mai văd pe Emil Boc sau pe Traian Băsescu să-şi mai asume încă o reducere a salariilor. "Totul ajunge la BNR, chiar şi aşa, BNR are o limită, inflaţia va creşte cât va fi nevoie pentru a fi realizat obiectivul impus de FMI", ne-a spus Şerbănescu.

Blănculescu: Titlurile de stat nu mai sunt atractive

Analistul financiar Ionel Blănculescu afirmă că al doilea val de recesiune economică înseamnă criza datoriilor suverane. "Al doilea val este mai periculos. Băncile din zona euro au împrumuturi în valoare de aproximativ 3.000 miliarde de euro, iar statele europene nu mai rambursează creditele. State precum Italia, Spania sau Grecia au împrumutat foarte mulţi bani de la bănci. Dacă statele nu mai dau banii înapoi, toate economiile firmelor sau persoanelor fizice tind să se pulverizeze. Băncile pot spune: de azi, nu mai aveţi bani în cont. În opinia sa, există riscul ca băncile să nu mai împrumute România, "pentru că titlurile de stat nu mai sunt atractive". Trebuie să schimbăm macazul, avem nevoie de relansare economică prin atragerea de fonduri de pe alte pieţe, cum ar fi China, India, Arabia Saudită sau chiar Brazilia.

ROMANIA LIBERA

Cum se căpuşează sănătatea: 80% din bugetul îngrijirilor la domiciliu, la o firmă de partid

Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) a virat în patru ani 4,7 milioane de euro, destinaţi îngrijirilor la domiciliu, unei singure firme. Aceasta aparţine secretarului general adjunct al filialei PDL sector 3, Alina Ion. Alicia Medical Expert este acuzată de umflarea deconturilor, dar CASMB a conchis după fiecare control că totul este în regulă. Între anii 2007 şi 2010, Casa de Sănătate Bucureşti (CASMB) a virat în conturile furnizorului de îngrijiri la domiciliu Alicia Medical Expert peste 18,3 milioane lei pentru servicii de specialitate prestate asiguraţilor CASMB. Asta, în condiţiile în care, pe ultimii patru ani, bugetul destinat acestui tip de îngrijiri a fost de circa 23 milioane lei, iar cifra de afaceri a societăţii a fost în perioada respectivă de 19,7 milioane lei.

Război în timp de austeritate

Restricţiile bugetare bulversează priorităţile militare ale SUA, dar noul secretar al Apărării, Leon Panetta, promite că armata americană va rămâne "cea mai puternică din lume". Washingtonul se confruntă cu opţiuni dificile pentru a asigura o apărare responsabilă într-o perioadă de austeritate. Confruntate cu o datorie care ame­ninţă echilibrul economic al ţării, Statele Unite au decis tăierea bugetului federal şi Apărarea este una dintre principalele victime ale austerităţii - bugetul armatei va fi redus cu circa 450 miliarde de dolari în următorii zece ani.

ZIARUL FINANCIAR

Preşedintele nu ar trebui să întrebe de ce trebuie să plătim preţul crizei din Europa, ci ar trebui să se întrebe ce a făcut el ca să nu-l plătim

De ce să plătim noi, România, prin dobânzi mai mari, stoparea fondurilor europene sau retragerea liniilor de finanţare indecizia liderilor europeni în privinţa găsirii unei soluţii viabile pentru stoparea crizei din zona euro? Astfel se întreba preşedintele Băsescu înainte de a sta la masă cu liderii Europei la finalul săptămânii. În 2010 preşedintele a tăiat salariile bugetarilor cu 25%, iar guvernul Boc a mărit TVA-ul de a lovit economia în plin. Dar a făcut mai mult decât atât? Pierderile întreprinderilor de stat nu s-au stopat, 35 de mari companii au o gaură anuală de 500 de milioane de euro, iar în 30 de luni de criză şi-au dublat datoriile, care au ajuns la 2,2 miliarde de euro. Dar unde sunt banii din fondurile europene care ar fi trebuit să fie principala sursă de finanţare a economiei. Această întrebare preşedintele Băsescu nu şi-o pune public?

Creşte tensiunea în sistemul bancar. României îi trebuie un nou acord de la Viena pentru a opri băncile să scoată bani

Ameninţată din nou de recesiune, România se confruntă cu peri­colul real ca băncile străine să oprească finanţarea, iar liderii zonei euro ar trebui să găsească o soluţie de tipul fostului acord de la Viena extinsă la nivelul întregii Uniuni Europene pentru a preveni reduceri ale expu­nerilor pe ţările de la periferia UE şi a susţine continuarea creditării. Dar mai pot fi convinse bănci precum Erste, So­ciété Générale, Raif­feisen, UniCre­dit, Alpha Bank sau Eurobank să se angajeze că nu vor scoate bani din România şi vor con­ti­nua să finanţeze statul şi economia acum când au nevoie de orice eu­ro pentru propria lor recapitalizare?

Cheltuielile cu dobânzile s-au triplat în ultimii trei ani şi devin un factor de risc pentru buget

Cheltuielile cu dobânzile de plată ale statului, care s-au triplat în ultimii trei ani, vor continua ascensiunea, devenind un factor de risc important pentru controlul situaţiei fiscale. Obligaţiile vor creşte în anii următori, având în vedere că Finanţele vor avea sume de rambursat la FMI din 2012 şi la Comisia Europeană din 2015, dar şi dobânzi de plătit.

Cu fondurile pe POR blocate, cu facturile oprite la rambursare, Băsescu vrea să-l convingă pe Barroso să fie indulgent cu România

Preşedintele Traian Băsescu se întâlneşte astăzi la Bruxelles cu preşedintele Comisiei Europene José Manuel Durao Barroso pentru a-i smulge promisiunea de reluare cât mai rapidă a finanţărilor UE pentru România, în condiţiile în care Bucureştiul nu mai transmite la Bruxelles, din iunie, cereri de rambursare a cheltuielilor făcute cu programele UE, o parte din fondurile pe Programul Operaţional Regional (POR) sunt blocate, iar un orizont de timp pentru remedierea problemelor nu se întrevede. Peste zona de atragere a fondurilor europene, extrem de sensibilă pentru România - întrucât banii UE ar fi "gratis", în vreme ce tot ceea ce cheltuieşte acum România pe programele europene sunt bani împrumutaţi - pluteşte o ceaţă deasă.

Puternicele familii care controlează Alpha şi Eurobank nu reuşesc să dea drumul fuziunii. Apare spectrul naţionalizării

Alpha Bank şi Eurobank, cele două mari bănci greceşti care controlează în Ro­mânia instituţii de credit de top 10 - Alpha Bank şi Bancpost, au eşuat ieri în dema­rarea fuziunii, iar în presa elenă începe să se vor­bească despre naţionalizări - cel puţin pe o anumită perioadă. Deja statul este acţionar mi­noritar al Alpha Bank şi ar ur­ma să-şi menţină prezenţa în viitoarea bancă Alpha Eurobank rezultată din fuziune. Dacă se concretizează ipoteza ştergerii a până la 60% din datoria suverană a Greciei, băncile ele­ne vor suferi pierderi masive, acţiunile se vor prăbuşi pe bursă şi vor fi necesare injecţii de capital din partea statului.

Băncile sunt descoperite în faţa tensiunilor. Topul băncilor în funcţie de raportul credite/depozite

Băncile locale sunt prinse pe picior greşit de tensiunile care macină pieţele financiare, după ce au mizat prea mult pe finanţările furnizate de băncile-mamă şi au ajuns la dezechilibre mari între creditele acordate şi depozitele atrase de la clientelă. Cele mai mari 14 bănci locale după activele deţinute, care au împreună peste 86% din piaţă, au dat credite cu o valoare cumulată de circa 213 miliarde de lei (50 mld. euro) şi au atras de la clienţi depozite de numai 167 miliarde de lei, ceea ce înseamnă un raport credite/depozite de 127%. Media la nivelul sistemului bancar era la jumătatea anului de 118%, potrivit datelor publicate de BNR. Raportul credite/depo­zi­te diferă însă în mod dramatic de la o bancă la alta, ajungând de la 64% în cazul CEC Bank la peste 550% în cazul austriecilor de la Volksbank.

Încă un scandal pe bursă: consiliul de administraţie al Broker l-a demis disciplinar pe directorul general

Grigore Chiş, unul dintre cei mai experimentaţi brokeri de pe bursa locală, a fost adus la conducerea Broker Cluj în iulie 2009, ca să redreseze compania după cel mai mare scandal din istoria bursei. Acum el este dat afară tot cu scandal după o serie de neînţelegeri cu membrii CA. La mai puţin de trei ani de la cel mai mare scandal din istoria bursei, respectiv cel de fraudă de la sucursala Deva a Broker Cluj, aceeaşi societate este ţinta unui nou scandal în urma căruia directorul general Grigore Chiş a fost demis pe motive disciplinare de către consiliul de administraţie al societăţii. Anunţul demiterii lui Chiş a fost făcut ieri public pe bursă după ce vineri consiliul de administraţie al Broker a convocat adunarea generală a acţionarilor (AGA) pentru data de 28 noiembrie, pentru a informa acţionarii cu privire la cercetarea prealabilă a directorului general.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb