• ADEVARUL
• USL s-a rupt. PNL a divorţat în patru puncte de PSD şi cere demisia lui Ponta
USL s-a rupt. Membrii Delegaţiei Permanente a PNL au votat cu o majoritate covârşitoare ieşirea partidului de la guvernare, tranşând astfel situaţia tulbure care persistă în USL de mai bine de două săptămâni. Liberalii i-au cerut demisia premierului Victor Ponta. Crin Antonescu: Este o decizie care s-a luat cu un vot covârşitor, dar care nu s-a luat uşor. Este o decizie pe care nu ne-am dorit-o. Ni s-a părut onest, cinstit să nu prelungim un festival de ipocrizie, o nesfârşită responsabilitate de la unii la ceilalţi, şi să constatăm că USL nu mai există, pentru că nu mai avea sens să existe, pentru că nu mai urmăream cu toţii obiectivele angajate. Prin încălcarea flagrantă a înţelegerii politice de către premierul Victor Ponta, PNL a decis să pună capăt unei crize politice. PNL a decis să ia act cu luciditate şi cu demnitate şi să retragă miniştrii din Cabinet. Mâine, toţi miniştrii şi demnitarii PNL şi vor depune demisia, la secretariatul Guvernului. A doua decizie este să cerem demisia domnului Victor Ponta, care a primit mandatul de premier în urma unui vom pentru o alianţă din care şi noi făceam parte.
• Borza: Hidroelectrica a intrat din nou în insolvenţă. Compania de stat a pierdut un proces la Curtea de Apel
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, care a ieşit din insolvenţă în iunie 2013, a intrat din nou în procedură de reorganizare judiciară, după ce a pierdut un proces la Curtea de Apel. Avocatul Remus Borza, fost administrator judiciar al Hidroelectrica, proprietarul companiei Euro Insol, a confirmat pentru "Adevărul" reintrarea Hidroelectrica în insolvenţă. De asemenea, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, a confirmat pentru "Adevărul" intrarea în insolvenţă, dar a precizat că va reveni cu mai multe detalii atunci când decizia motivată a judecătorilor va fi făcută publică. Potrivit publicaţiei electronice Focus Energetic, dosarul pierdut are numărul 22456/3/2012/a1. În acesta, "băieţii deştepţi", respectiv Alpiq Romenergie, Alpiq Romindustries, EFT AG, EFT România, Energy Holding, dar şi constructorul Andritz Hydro au depus contestaţii la tabelul creanţelor. Traderii au cerut daune de 1,3 miliarde de lei pentru contractele denunţate.
• Omerta la ASF. Salariaţii, obligaţi prin semnătură să nu dea declaraţii procurorilor. Judecătorii au respins arestarea preventivă a lui Ruşanu
Dan Radu Ruşanu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), fiind suspect în dosarul "Carpatica" în care este acuzat de complicitate la abuz în serviciu. Marţi noapte, judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis să respingă propunerea de arestare preventivă a lui Ruşanu. Tribunalul Bucureşti a respins marţi noapte propunerea de arestare preventivă pe numele lui Dan Radu Ruşanu, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). În consecinţă, el va părăsi arestul miercuri de la ora 13.30, conform ordonanţei de reţinere. Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti. Dan Radu Ruşanu i-a obligat pe angajaţii ASF să semneze că nu dau declaraţii în faţa procurorilor DNA, potrivit unor surse judiciare. ASF precizează că angajamente de confidenţialitate au fost semnate şi înainte de înfiinţarea ASF de către salariaţii fostelor Autorităţi: CSA, CNVM, CSSPP.
• Ucraina a tăiat drastic importurile de gaz din Rusia. În replică, Kremlinul ameninţă cu scumpiri
Compania de stat ucraineană Naftogaz a redus importurile de gaze ruseşti de la 147 la 28 de milioane de metri cubi pe zi, fapt care i-a înfuriat la maxim pe liderii de la Kremlin. Luni, primul-ministru rus, Dimitri Medvedev, a avertizat că preţul gazului, care scăzuse ca parte a ajutorului tip bailout acordat Ucrainei, "va reveni la niveluri înalte", notează Reuters. Statisticile oficiale arată că Ucraina consumă anual mai mult de 55 de miliarde de metri cubi de gaz şi peste 50% din această cantitate este importată de la Gazprom Rusia. Anul trecut, exporturile Gazprom către Europa s-au cifrat la 161,5 miliarde de metri cubi de gaz. Contactat de Reuters, un oficial al Gazprom a refuzat să comenteze atitudinea Kievului de a-şi reduce importurile, dar a spus că tranzitul gazului către Europa nu este afectat de această măsură. În luna decembrie 2013, Rusia a agreat reducerea preţului gazului livrat Ucrainei la 268,5 dolari/1.000 mc (de la aproximativ 400 de dolari/1.000 mc).
• Vot important în Parlamentul European. Confiscarea extinsă a averilor, propusă de Monica Macovei, urmează să fie implementată în toată Europa
Directiva privind punerea sub sechestru şi confiscarea bunurilor provenite din infracţiuni, al cărei raportor este europarlamentarul Monica Macovei, a fost adoptată cu o largă majoritate de voturi de Parlamentul European: 631 de voturi pentru. Transpunerea Directivei este obligatorie pentru toate statele membre ale Uniunii Europene. Un pilon important al Directivei este confiscarea extinsă a veniturilor care nu se pot justifica legal. De exemplu, dacă eşti condamnat pentru o sumă mică de trafic de droguri - 1.000 de euro - , judecătorul îţi evaluează toată averea şi, dacă nu o poţi justifica, ţi-o confiscă, prezumând că provine tot din trafic de droguri. Un alt pilon al acestei directive este confiscarea de la terţi. Grupurile de criminalitate organizată transferă bunuri şi bani către terţe persoane, în scopul de a evita confiscarea.
• ING: Ruperea USL ar putea duce cursul de schimb la 4,55 lei/euro, spre nivelul maxim al acestui an
Ruperea Uniunii Social-Liberale (USL) ar putea împinge euro spre nivelul maxim al acestui an, cursul de schimb putând ajunge la 4,55 lei/euro, potrivit analiştilor ING, care precizează că deprecierea leului ar însă una temporară. "În pofida unei reacţii calme a leului până acum la tensiunile politice, credem că o despărţire formală a alianţei de guvernamânt ar putea împinge moneda locală spre minimele anului de circa 4,55 lei/euro. Credem însă şi că o astfel de mişcare va fi temporară, întrucat ne aşteptăm ca banca centrală să continue tiparul sterilizării excesului de lichiditate din piaţă, mai ales în condiţiile în care o astfel de activitate este motivată de recentele intrări de fonduri europene", se arată într-un raport transmis de ING Bank.
• Cazul satului retrocedat din Arad a ajuns la DNA
Procurorii DNA Timişoara şi poliţiştii arădeni au descins, ieri-dimineaţă, în cinci locaţii situate pe raza judeţului Arad. Printre acestea se numără două cabinete notariale din Arad şi un ocol silvic din satul Nadăş. Procurorii efectuează cercetări în cazul retrocedărilor de la Nadăş, existând suspiciuni privind săvârşirea, de către mai multe persoane, a unor infracţiuni de corupţie, cu un prejudiciu estimat la peste 20,9 milioane de euro şi 290.000 de lei. Anchetatorii caută documente conform cărora două persoane au fost declarate moştenitori ai unei familii din Naidăş. Mai exact, doi membri ai familiei Colţeu au fost declaraţi moştenitori ai familiei Grosz, prin o a treia persoană, Ecaterina Mairovitz. După ce au primit certificatul de moştenitori, soţii Colţeu au solicitat şi obţinut retrocedarea a 8.645 hectare de teren, inclusiv cel pe care se află majoritatea caselor, cimitirul şi biserica din satul arădean Nadăş.
• Rusia creează premise pentru intervenţie militară în Ucraina şi oferă cetăţenie locuitorilor din Crimeea: "Dacă vreţi să rămâneţi cu Rusia, vă vom susţine"
După ce 10.000 de oameni au strigat la Sevastopol "Mamă Rusia, salvează-ne de fasciştii de la Kiev", Moscova a anunţat că va oferi cetăţenie tuturor locuitorilor din Crimeea. Mai mulţi parlamentari ruşi au sosit luni noapte în Crimeea, peninsula pro-rusă a Ucrainei, transmite Euronews, şi au fost întâmpinaţi de oficiali locali. Parlamentarii liberal-democraţi din Rusia au venit în Crimeea pentru a transmite mesajul că toţi locuitorii de aici pot solicita cetăţenie rusă. Parlamentarii ruşi au transmis de asemenea că, dacă locuitorii din Crimeea preferă să se alăture din nou Rusiei, atunci decizia lor va fi susţinută de Moscova, transmite Euronews. Fostul lider sovietic Nikita Hruşciov a dăruit Crimeea Ucrainei în anii 50, în semn de prietenie între cele două ţări. În 2008, când a pornit războiul cu Georgia, Rusia susţinea că-şi protejează cetăţenii din Abazia şi Oseţia.
• CURENTUL
• Guvernul scoate din buget 10 milioane de euro pentru creşterea salariilor primarilor în an electoral
Camera Deputaţilor a aprobat, marţi, majorarea salariilor primarilor de la 1 iulie 2014, un amendament în acest sens fiind introdus la ordonanţa 103/2013, la propunerea vicepremierului Liviu Dragnea. Reprezentantul Guvernului a arătat că nu vor fi alocaţi bani în plus la buget şi că măsura se aplică de la 1 iulie pentru încadrarea în plafonul bugetar. De asemenea, aceasta a arătat că la consiliile judeţene nu se va face nicio mărire de salarii, vor creşte doar salariile primarilor şi a viceprimarilor de comune. Potrivit articolelor adoptate de deputaţi, începând cu data de 1 iulie 2014, pentru funcţiile de demnitate publică alese de la nivelul administraţiei publice locale, indemnizaţiile se stabilesc potrivit Legii cadru 284/2010, respectiv prin înmulţirea coeficienţilor de ierarhizare prevăzuţi cu valoarea de referinţă de 600 lei.
• UDMR strânge mâna PSD în uşa negocierilor
Parlamentarii Uniunii Democrate a Maghiarilor Române (UDMR) joacă dur cartea guvernării cu PSD-ul care îi uitase de câţiva ani, de pe vremea când avea circa 70% în Parlament. Situaţia din USL i-a determinat pe cei de la PSD să încerce să atragă noi aliaţi după ce retragerea liberalilor din guvern pare iminentă. Chiar dacă are o majoritate în Parlament, noul USD (PSD+UNPR+PC) are nevoie de susţinere din partea altor formaţiuni politice precum UDMR sau grupul minorităţilor. Iniţial, ieri dimineaţa, PSD-iştii au încercat să invoce prevederile acordului de colaborare din 2012 dintre PSD şi UMDR, însă liderii maghiari au jucat abil situaţia şi le-au atras atenţia celor de la PSD că atunci aveau 70% iar acum atârnă de un fir de aţă cu numai 50%, o vulnerabilitate politică foarte parte care ar putea fi exploatată uşor de opoziţie. În urma negocierilor de ieri după-amiază au apărut pe surse o serie de informaţii potrivit cărora liderii UDMR au cerut de la PSD un post de vicepremier şi două portofolii ministeriale.
• CURIERUL NATIONAL
• 2014, un an înşelător pentru economie
Analistul economic, Mircea Coşea: "Anul 2014 va înregistra o creştere a consumului intern nu foarte mare, dar va înregistra, pentru că Guvernul având două elemente electorale importante de rezolvat va forţa creşterea veniturilor. Decontarea acestor creşteri care se face pe bază ireală - pentru că nu avem o creştere corespunzătoare a productivităţii muncii - se va face după alegeri în anul 2015. Deci, 2014 după părerea mea este un an înşelător, se va crea impresia că este un an bun care va duce economia în sus dar bazele sunt artificiale ceea ce înseamnă că 2015 va deconta toate cheltuielile. Asta şi pentru că această creştere economică a anului 2013 nu este valorificată productiv. Creşterea economică din 2013 este pierdută prin cheltuielile guvernamentale mai mari şi prin evaziune, deci nu avem o bază solidă de declanşare a economiei în 2014 ci doar această impresie că economia merge bine. Efectele nu sunt încă cunoscute, deci nu am mari speranţe că anul 2013 va fi continuat cu o rată de creştere măcar asemănătoare în 2014 şi în continuare".
• Este Uniunea Europeană pregătită pentru aderarea Ucrainei?
Licărirea de speranţă pentru un viitor ucrainean mai bun în Europa ar putea menţine ţara unită. Atunci când Viktor Iuşcenko a apărut din măruntaiele Revoluţiei Portocalii ca noul preşedinte al Ucrainei în anul 2005, părea că Europa se afla la picioarele lui. Liderii Uniunii Europene erau atunci dornici să aducă laude noului erou al ordinii democratice occidentale. Iuşcenko s-a folosit de această popularitate pentru a transmite un mesaj simplu - Ucraina vrea să devină membru al Uniunii Europene. Cu cât repeta mai mult acest mesaj, cu atât devenea mai evident că Europa nu era pregătită să încheie un astfel de angajament. La summitul UE-Ucraina din 2006, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat răspicat: "Ucraina nu este gata şi nici noi nu suntem gata". În schimb, liderii europeni au oferit un acord de cooperare consolidată, care a căzut departe de aşteptările ucrainene.
• Praktiker România, cumpărată de omul de afaceri turc Omer Susli
Praktiker România a fost preluată de către Search Chemicals, companie românească care îl are ca acţionar pe Omer Susli, preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci la nivelul regiunii Balcani şi fost preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD). Potrivit unui comunicat de presă transmis ieri, în cursul zilei de 24 februarie a fost definitivată preluarea Praktiker România de către Search Chemicals, o companie românească înfiinţată în anul 2003, care se bazează pe un capital integral privat. În urma acestei preluări, profilul brandului şi obiectul de activitate al companiei vor rămâne neschimbate.
• China, la cea mai mare devalorizare a yuanului din ultimii 20 de ani
Moneda naţională chineză s-a depreciat cu 1% în numai 7 zile. Analiştii suspectează de intervenţii banca centrală şi cred că scopul acesteia este îndepărtarea fluxurilor speculative de capital. O vânzare accelerată de yuani pentru o slăbire a monedei naţionale a Chinei de 0,95% în raport cu dolarul american în numai şapte zile reprezintă cea mai importantă depreciere pentru respectiva pereche valutară din 1994 încoace. Agresivitatea mişcării din piaţă sugerează că aceasta ar fi putut fi realizată chiar de către banca centrală a Chinei, transmite portalul financiar Zero Hedge, care pune în discuţie dacă nu cumva asistăm la încheierea trendului multianual de întărire a yuan-ului. Analiştii Băncii franceze Societe Generale se întreabă în ce măsură China nu a devenit parte în războiul valutar global în care fiecare zonă monetară importantă încearcă să îşi susţină competitivitatea economiei depreciind artificial propria monedă.
• EVENIMENTUL ZILEI
• ROMÂNIA LUI CRISTOIU: Ultima Cuvîntare a lui Victor Ponta pe post de Nicolae Ceauşescu al USL
De la apelul prefaţator, Victor Ponta a trecut la pledoaria fierbinte pentru ca liberalii să rămînă în Guvern. Victor Ponta a încheiat fără a anunţa că-l acceptă pe Klaus Johannis în guvern ca vicepremier. De ce a mai ţinut o Cuvîntare acum, în ultimul ceas al USL? Din acelaşi motiv pentru care, în 21 decembrie 1989, Nicolae Ceauşescu a ţinut o cuvîntare la Mitingul fatal. Ce voiau românii de la Ceauşescu? Libertate, un trai mai bun, vize pentru plecarea din ţară. Ce le-a oferit Ceauşescu? Un apel la luptă, sub conducerea sa, împotriva imperialiştilor anglo-ruso-americani. Ce vor liberalii de la Victor Ponta? Mai multă libertate de mişcare în cadrul Coaliţiei, tratarea ca parteneri egali. Ce le-a oferit Victor Ponta marţi după-amiază? Un Apel la luptă împotriva lui Traian Băsescu! A lipsit suta de lei a lui Ceauşescu!
• USL s-a rupt! PNL a decis ieşirea de la guvernare. Antonescu: "Să nu prelungim festivalul de ipocrizie"
Delegaţia Permanentă a PNL, reunită în şedinţă la Parlament, a decis în această seară ieşirea de la guvernare. Cu puţin timp înainte de şedinţa PNL, Victor Ponta a făcut un ultim apel către liberali să nu rupă USL şi să nu iasă de la guvernare. Conform unor surse PNL, votul a fost de 180 pentru, patru împotrivă şi patru abţineri. Radu Stroe, Călin Popescu Tăriceanu, Ioan Ghişe, Andrei Gerea şi Daniel Chiţoiu au fost cei care au votat împotrivă. Călin Popescu Tăriceanu, după şedinţă: Fiecare are dreptul la opţiune. Rămâne să mă gândesc ce rămâne de făcut.
• Fostul boss al PRO TV-ului cumpara un hotel de lux si un domeniu schiabil in Italia!
Presa italiana a notat recent ca Adrian Sarbu, fostul patron al PRO TV-ului, a venit in statiunea montana Pragelato, din nordul Italiei, provincia Torino, pentru a negocia cu autoritatile locale o afacere de anvergura. Sarbu, printr-o firma pe care o controleaza si care efectueaza transportul de teleferic, telescaun si teleschi in Sinaia, Busteni si Predeal, vrea sa investeasca 4 milioane de euro in partiile de schi si transportul pe cablu din statiunea italiana, inchise in aceasta iarna din lipsa fondurilor. In vizorul lui Sarbu este si o partie folosita la Olimpiada de iarna, Torino 2006, in concursul de schi fond, dar si un hotel luxos pe care fostul boss de la PRO TV s-ar fi angajat sa il restaureze. Tot presa italiana scrie ca "Sarbu vrea sa aduca la Pragelato zecile de mii de turisti romani care acum aleg Austria ca destinatie pentru sporturile de iarna".
• JURNALUL NATIONAL
• Crin Antonescu: Dacă sunt al dracului, mă pot întâlni şi de 120 de ori pe zi cu Băsescu
În conferinţa de presă susţinută de Crin Antonescu, la întrebarea unui jurnalist despre vinovăţia lui Victor Ponta în destrămarea alianţei USL, preşedintele PNL a răbufnit. "Domnul Ponta povesteşte despre ce consilieri am sau nu eu. Ultima sa fixaţie este domnul Guşă. Domnul Gusă nu a fost şi nu e consilierul meu. Că mai îndrăznesc să vorbesc când şi când cu el fără să-l informez pe domnul Ponta, uite că sunt un om al dracu' şi nu îl informez. Dacă sunt al dracului, mă pot întâlni de 120 de ori pe zi cu Băsescu şi dacă vreau nu informez", a declarat Crin Antonescu. La insistenţele unui jurnalist privind existenţa unei alte întâlniri cu Traian Băsescu, Crin Antonescu a răspuns: "De la scandalul de la Antena 3. Păi nu vă daţi seama că totuşi nu sunt Tarzan. Mi-e frică de mor, mi-e o frică de mor. Nu vă uitaţi la mine, că nu sunt Tarzan, mi-e o frică de mor! Mi-e frică de domnul Ciuvică, de domnul Gâdea, de domnul Badea, nici nu mai trec prin cartierul ăla, nu trec podul Cotroceni! ".
• Războiul din asigurări declanşat de Băsescu
Doi dintr-o lovitură: preşedintele Autorităţii de Supraveghere Fiscală, Dan Radu Ruşanu, a fost pus sub urmărire penală şi reţinut pentru 24 de ore, iar fostul ministru al Finanţelor, Daniel Chiţoiu, ar putea fi pus sub urmărire pentru constituirea unui grup infracţional. Traian Băsescu şi-a pus astfel în aplicare ameninţările directe asupra conducerii ASF, care îndrăznise să controleze şi să ia măsuri de administrare specială la compania Astra Asigurări, deţinută de apropiatul său miliardarul Dan Adamescu. Războiul din piaţa asigurărilor ia o turnură radicală prin implicarea instituţiei prezidenţiale şi a "braţului înarmat" al regimului Băsescu - DNA. Astfel, acest scandal devine unul politico-financiar cu implicaţii majore în cele două domenii. Reţinerea lui Ruşanu şi urmărirea penală a lui Chiţoiu sunt menite să intimideze conducerea PNL doar cu câteva ore înainte de decizia decisivă pentru menţinerea USL. Aripa Ruşanu pleda pentru menţinerea alianţei şi rămânerea la guvernare, opunându-se pe canale oculte sciziunii promovate de Crin Antonescu.
• Hannes Swoboda: Ieşirea PNL de la guvernare nu este un gest foarte responsabil, nu cred că ajută foarte mult ţara
Într-un interviu acordat RFI, Hannes Swoboda, liderul socialiştilor din Parlamentul European, consideră că decizia PNL de a ieşi de la guvernare nu este un gest responsabil şi că nu ajută foarte mult ţara. "Din punctul meu de vedere, nu este un gest foarte responsabil, ţinând cont că vorbim de un Guvern de succes, care a făcut o treabă bună şi care are rezultate economice bune. Nu ştiu ce se ascunde în spatele deciziei, de ce fac asta liberalii, dar oricum, nu cred că ajută foarte mult ţara". a declarat Swoboda pentru RFI. Swoboda respectă decizia liberalilor dar nu crede că această mişcare politică va avea consecinţe pozitive asupra evoluţiei PNL, prin dezamăgirea celor care îl vedeau drept un partener în lupta dusă împotriva regimului instaurat de Traian Băsescu.
• NATIONAL
• Videanu cerseste protectia nevestei lui Antonescu!
Adriean Videanu, desi retras strategic din prim-planul vietii politice, are totusi de infruntat rechizitoriile tot mai stufoase ale procurorilor cu privire la unele fapte suspecte de coruptie si comise pe vremea cand era un mebru marcant al guvernului. Insa dupa ce s-a intalnit de doua ori, in Bucuresti, cu Crin Antonescu, Videanu a ajuns acum sa alerge cu limba scoasa prin strainataturi dupa sotia acestuia, europarlamentarul Adina Valean. Liderul pedelistilor bucuresteni pare sa fi ramas tributar crezului ca anchetele procurorilor pot fi influentate printr-un singur telefon, asa ca se agita, de ceva vreme, sa caute pe cineva care ar putea sa apese pe butoanele justitiei. Fstul vicepremier si ministru al Economiei este acuzat de favorizarea unor parteneri privati.
• USL (n: 2011- d: 2014) Odihneasca-se in pace si pe stanga, si pe dreapta!
Cum rost de impacare nu mai era, liberalii si pesedistii, in loc sa opteze pentru o despartire cat de cat eleganta, au ales un divort urat, cu atacuri, acuzatii si reprosuri. Ca sa-si pledeze cauza, ambele parti au incercat sa arunce vina de la una la alta. "Pentru interese meschine, liberalii au abandonat proiectul USL ", au strigat pesedistii. "Noi nu am plecat, PSD ne-a dat afara", au ripostat liberalii. In ansamblu, nici unii si nici altii nu au avut sange in instalatie sa-si asume esecul proiectului USL si au dat-o in continuare in dramolete. In avanpremiera divortului, senatorii PNL si PSD s-au duelat in voturi, fiecare tabara votand doar ca sa-i faca in ciuda celeilalte. Rezultatul: liberalii au votat pentru respingerea unui proiect unde erau co-initiatori. Proiectul in cauza modifica legea finantarii partidelor politice si il avea ca initiator si pe liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti. Victime colaterale ale divortului PNL - PSD au mai fost, tot ieri, proiectul de modificare a legii administratiei publice locale si legea privind procedurile de insolventa.
• RCS&RDS, pasibila de plata a 65 milioane de euro
Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus trimiterea spre rejudecare instantei de fond a dosarului 29690/3/2011, avand ca obiect obligarea RCS&RDS SA la plata sumei de 65 milioane de euro pentru nerespectarea dispozitiei articolului 82 din Legea nr. 504/2002. Practic, acest articol prevede obligatia companiilor de cablu de a nu solicita bani de la abonati pentru posturile care se inscriu in regimul "must carry". Acest regim presupune difuzarea gratuita a posturilor tv catre abonatii companiilor de cablu. Ceea ce nu stiu insa romanii platitori de abonamente este ca in cei aproximativ cinci euro pe care ii platesc companiilor de cablu pentru un pachet de baza, majoritatea o reprezinta televiziunile libere la retransmisie, pentru care nu ar trebui sa dea nici un ban. Posturile "must carry" reprezinta 70 la suta din totalul pietei TV si sunt principalul motiv pentru care romanii se aboneaza la firmele de cablu. RCS&RDS are aproximativ 3,5 milioane de abonati si a surprins recent prin reusita de a integra postul propriu, Digi 24, in lista de televiziuni "must-carry", fapt ce a dus la retragerea UPC din ANCOM.
• PUTEREA
• Ministrul Culturii, Gigel Ştirbu, tânjeşte după sediul Bibliotecii Naţionale
Ministrul Culturii, Gigel Sorinel Ştirbu, îi ameninţă pe angajaţii Bibliotecii Naţionale a României (BNR) că-i acţionează în judecată dacă refuză să semneze procesul-verbal de predare a unor spaţii din clădire. În replică, angajaţii spun că ministrul schimbă funcţiile BNR, iar publicul nu va mai avea acces în bibliotecă. Fără nici o informare prealabilă, în noiembrie 2013, angajaţii BNR s-au trezit cu un document emis de Ministerul Culturii, prin care erau informaţi că, prin HG 862, Guvernul a transferat o parte din clădire către minister. În 2002, fostul premier Adrian Năstase a vrut să mute sediul Guvernului în incinta Bibliotecii Naţionale, iar câţiva ani mai târziu, Silviu Prigoană a propus mutarea Parlamentului acolo. Angajaţii bibliotecii s-au sesizat şi s-au salvat. Dar acum, ministerul ameninţă că dă biblioteca în judecată dacă nu semnează actele de predare-primire ale spaţiului şi va cere şi daune pentru prejudiciile aduse.
• Datoriile CNADNR şi ale CFR, achitate din bugetul de stat
Guvernul a găsit "soluţia" pentru plata datoriilor companiilor feroviare către furnizorii de electricitate, precum şi pentru datoriile acumulate de CNADNR: bugetul de stat. Decizia de a achita parţial sau total aceste datorii este prevăzută în scrisoarea de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), care mai prevede, printre altele, intrarea în insolvenţă sau lichidare a altor societăţi cu pierderi. În condiţiile în care datoriile companiilor feroviare şi ale Companiei Naţionale de drumuri se achită din bani publici, impactul managementului privat angajat în aceste entităţi de stat pare, practic, nul. Potrivit scrisorii de intenţie convenită cu FMI, care urmează să fie aprobată de Guvern, alte companii vor fi trecute în insolvenţă sau lichidare, pe această listă fiind deja incluse Intervenţii Feroviare, Romavia şi Servicii Energetice Oltenia, informează Mediafax.
• Gazprom vrea să-şi dubleze numărul de benzinării din România
Gazprom vrea să-şi dubleze numărul de benzinării din România până la finele acestui an, spune Ileana Sorina Bălţatu, director general adjunct al NIS Petrol, divizia din Serbia a Gazprom Neft. Până în prezent, NIS Petrol a deschis în România 14 benzinării sub brandul Gazprom, scrie Agerpres. Bălţatu menţionează că societatea şi-a propus să deţină o cotă de piaţă de 10% în următorii ani. Întrebată dacă NIS Petrol are în plan achiziţia altor lanţuri petroliere, Bălţatu a subliniat că se analizează toate oportunităţile oferite de piaţă. Gazprom Neft, aripa petrolieră a gigantului rus de stat Gazprom, a intrat pe piaţa din România în urmă cu doi ani, prin intermediul diviziei din Serbia, NIS Petrol. În prezent, Gazprom deţine, prin intermediul NIS Petrol, concesiunea a şase perimetre petrolifere de explorare în România.
• ROMANIA LIBERA
• Dividendele surclasează dobânzile bancare. Există şi riscuri?
În condiţiile în care mai multe bănci testează în acest moment pragul de 2% pe an la depozite, tentaţia obţinerii unor dividende reprezentând dublul sau triplul dobânzilor bancare prin investiţii la bursă e mare. Pentru comparaţii relevante, orientaţi-vă însă spre companiile ce dau dividendele din profit, şi nu din lichidări de active. Avem deja bănci ce plătesc mai puţin de 2% la scadenţele scurte (1-3 luni). Cu greu mai ai acces la o dobândă bancară apropiată de 4% pe an, şi asta doar la scadenţele "lungi" (1 an şi peste). Mulţi încep să privească cu coada ochiului acţiunile listate la bursă, mai ales când prin media răzbat ştiri de genul "acţionarii emitentului X vor primi 10-15% din preţul acţiunii sub formă de dividende". Unde este adevărul? E chiar atât de simplu să primeşti de mai multe ori dobânda bancară plasându-ţi banii în acţiuni? Pentru oricine doreşte să investească la bursă pentru dividendele companiilor şi nu doar speculativ, pentru oscilaţiile conjuncturale ale preţurilor, identificarea potenţialelor ameninţări care pot dilua profiturile companiilor reprezintă cel mai important exerciţiu pentru obţinerea pe termen lung a unor câştiguri superioare dobânzilor bancare.
• De ce lucrează muncitorii pe strada Berzei
Primul segment din bulevardul Buzeşti-Berzei-Uranus, gata la jumătatea lunii ianuarie şi inaugurat cu mândrie de municipalitate, nu este, de fapt, chiar gata. Asfaltul abia uscat e iarăşi ciuruit de picamerele muncitorilor. "Aşa ne-au zis, să-l facem din nou", spun muncitorii celor care îi întreabă, contrariaţi, de ce asfaltul de pe bulevardul Berzei este din nou scormonit, la mai puţin de două luni de la finalizare. "În zonă se fac lucrări pentru realizarea unei < pastile > (scuar) de reglementare a circulaţiei. Această lucrare s-a impus urmărind rezultatele implementării sensurilor unice. Lucrările se fac pe cheltuiala constructorului, în baza contractului", explică reprezentanţii Biroului de Presă al Primăriei Capitalei.
• Băncile europene se pregătesc pentru o nouă eră
Uniunea bancară europeană este un pas evident şi necesar, ca şi mecanismul rezoluţiei bancare, spune viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, Bogdan Olteanu. "Se consideră că acest mecanism este necesar. Noi credem în acest mecanism la Banca Naţională. Uniunea bancară este un pas evident şi necesar, iar un mecanism comun de rezoluţie este parte integrantă a acestei Uniuni Bancare şi el trebuie implementat şi convenit de cât mai multe ţări membre ale Uniunii Europene. Este vorba de ţările care nu sunt în uniunea monetară, pentru că cele care sunt nu mai au libertatea de a alege sau nu să aplice mecanismul", spune Bogdan Olteanu. Comisia Europeană a propus un mecanism unic de rezoluţie pentru Uniunea Bancară, care să completeze mecanismul unic de supraveghere din 2012. Mecanismul rezoluţiei bancare este menit să centralizeze competenţele-cheie şi resursele, pentru a gestiona eşecul oricărei bănci din zona euro şi din alte state membre participante la Uniunea Bancară.
• ZIARUL FINANCIAR
• Prima zi a ZF Power Summit '14: Statul caută investitori pentru creşterea producţiei de energie
Proiectele strategice pentru 2014 în energie sunt hidrocentrala de la Tarniţa, venirea chinezilor la Nuclearelectrica, reducerea cu 85% a necesarului de certificate de energie verde pentru marii consumatori industriali şi negocierea noilor redevenţe cu Petrom. Marii investitori din sectorul energiei, companii de utilităţi şi petrolişti, aşteaptă din partea statului semnalele în materie de strategie pentru a-şi decide direcţiile de investiţii pe viitor, fie că este vorba despre mixul de surse de generare a electricităţii sau despre redevenţele pentru exploatarea ţiţeiului şi gazelor naturale. După un nou an de schimbări bruşte de politică şi taxe noi, mesajul transmis în prima zi a celei de-a treia ediţii a ZF Power Summit a fost "vrem predictibilitate şi stabilitate".
• SIF-urile ar trebui să se concureze, nu să se cumpere între ele
Ioan Cuzman, cel care a condus SIF Banat-Crişana (SIF 1) din funcţia de preşedinte timp de 18 ani până în 2012, când a venit la cârmă Dragoş Bîlteanu, spune că între SIF-uri ar trebui să existe competiţie şi că nu înţelege motivul pentru care ASF a ridicat interdicţia ca aceste societăţi să nu se cumpere între ele. Fostul preşedinte al SIF Banat-Crişana a fost raportat ieri pe bursă că a vândut un pachet de 19.000 de acţiuni la SIF 1 pentru 24.000 de lei şi un alt pachet de acţiuni în valoare de 14.000 de lei la Biofarm, compania pe care SIF 1 o controlează alături de SIF Muntenia. Întrebat de ce a vândut acţiunile, Cuzman a răspuns că "aveam nevoie de lichidităţi". El s-a retras complet din activitatea SIF-ului, iar acum predă la Universitatea Vasile Goldiş din Arad şi în paralel acordă consultanţă în afaceri şi management.
• Fondul Proprietatea pregăteşte cea mai mare vânzare de până acum: o participaţie de peste 5% din Petrom
Fondul Proprietatea a selectat Goldman Sachs şi Wood să pregătească vânzarea unei participaţii consistente din OMV Petrom (SNP), potrivit unor surse din piaţă. Pachetul în discuţie ar fi de minimum 5%, iar valoarea tranzacţiei ar porni de la 275 mil. euro şi ar putea urca până la un miliard de euro dacă fondul decide să-şi vândă întreaga participaţie de 19%. Activitatea tot mai slabă de pe bursă din ultima perioadă, precum şi faptul că acţiunile OMV Petrom nu au reacţionat aproape deloc la profitul record anunţat săptămâna trecută de companie ar putea avea legătură cu intenţia Fondului Proprietatea (FP) de a vinde un pachet de minimum 5% din Petrom în perioada următoare, potrivit unor surse din piaţa de capital.