REVISTA PRESEI - 26.04.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 26 aprilie 2010

ADEVĂRUL

Dezastru în spitale: şi bogaţii fug din România

Prezentatoarea TV Dana Războiu a anunţat că pleacă din România "supărată şi revoltată" de starea sistemului sanitar. Soţia omului de afaceri Bogdan Enoiu şi prezentatoarea principalului jurnal de ştiri de la Kanal D caută o ţară cu un sistem de sănătate mai bun pentru copiii ei.

Bonul ţăranilor din piaţă, isterie fără rost

Oficialii din Ministerul Agriculturii spun că producătorii agricoli nu vor trebui să aibă casă de marcat şi să emită bon fiscal. Deşi agricultorii din pieţe ar fi trebuit să se autorizeze deja la Registrul Comerţului, oficialii încă se mai gândesc care este diferenţa între producători şi ţărani.

Puciştii în robe ştiau ce fac

Trei dintre judecătorii Curţii Constituţionale i-au avertizat pe ceilalţi şase că secretizarea din oficiu a declaraţiilor de avere, odată cu mutilarea Legii ANI, este ilegală. Degeaba. Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Lucian Mihai, confirmă că judecătorii nu aveau dreptul legal să extindă verificarea la articolele asupra cărora nu au fost sesizaţi.

Constituţia, născută din conflictele lui Taian Băsescu

Multe dintre textele revizuite lasă impresia că autorii au avut ca sursă de inspiraţie "ciocnirile" dintre şeful statului şi adversarii săi politici. Dacă noua lege fundamentală ar fi fost în vigoare până acum, Traian Băsescu nu ar fi fost suspendat, iar Liviu Negoiţă ar fi avut toate şansele să devină premier.

CAPITAL

Cel mai puternic laser din lume va fi construit în România

Platforma de la Măgurele ar putea găzdui cel mai important proiect cu finanţare europeană, care are un buget de 300 de milioane de euro. În urma investiţiei aici ar urma să se construiască un oraşel pentru 1.000 de persoane.

Ieşim din recesiune cu întârziere de trei trimestre faţă de zona euro

Creşterea economică mondială continuă, dar pericolele nu s-au încheiat. Ieşirea României din recesiune ar putea fi întârziată de majorarea şomajului şi de creditarea redusă.

CURENTUL

Metehne, de Tia Şerbănescu

Dl Boc a încercat să explice situaţia recurgând la specificul naţional: "lucrăm cu români, care au metehnele lor". Multă lume s-a supărat deşi, sincer vorbind, împărtăşim întru totul frustrarea premierului: şi noi lucrăm cu guvernanţi români care au metehnele lor - semnalate şi de dl Victor Ponta, prinţul moştenitor al PSD: "dacă am fi în locul lui Boc, Berceanu şi Videanu, sper că am fura mai puţin". Speranţă deşartă - de când Curtea Constituţională ne-a "obstaculat" (vorba dlui Năstase) privirea asupra declaraţiilor de avere care ne-ar fi permis să le comparăm - motivând că a ucis-o pe ANI în legitimă apărare a dreptului averilor la viaţă privată.

De-a ce se mai joacă George W. Bush?

Tocmai mă întrebam deunăzi ce-o mai fi făcånd recentul fost preşedinte american George W. Bush, cånd aflu ce va fi să facă: va (re)veni la Bucureşti ca să lanseze un post de televiziune cu previzibil răsunet. Ziarul grupului care dă drumul şi postului TV s-a născut în prezenţa lui Gorbaciov, iar dacă se va mai da pe piaţă şi altceva mass-media, ar putea fi de faţă Papa Benedict, Madonna ori secretarul general al ONU, întrucât am înţeles că pe agenda lui Dalai Lama Romånia nu este în faţă. Să înţelegem, din toate astea, că ursitoare de vază de tip Gorbaciov şi Bush II ţin cu "Puterea" (nu cea de la Cotroceni, desigur)?

PSD şi PNL boicotează dezbaterea asupra modernizării României

Construcţia parlamentului unicameral, implementarea euroregiunilor de dezvoltare şi modificarea Constituţiei sunt în momentul de faţă cele mai importante chestiuni asupra cărora puterea şi opoziţia trebuie să descopere consensul politic, astfel încât clivajele existente din procesul posttranziţie să se încheie. Pe de altă parte, modernizarea României este o realitate din ce în ce mai arzătoare, la trei ani de când ne-am integrat în familia europeană, proces fragmentat din diferite motive electorale de alianţa subterană PSD-PNL.

Românii pot vizita mai uşor Statele Unite"

O vizită turistică în SUA nu mai este de mult un vis pentru pentru românii care îşi permit acest lucru. Cu toate acestea, procedurile de obţinere a unei astfel de vize pot pune unele probleme pentru cei care doresc să păşească pe teritoriul Statelor Unite. Pentru a afla mai multe informaţii despre acest demers, ziarul "Curentul" a avut plăcerea să discute despre chestiunea vizelor pentru SUA cu domnul consul general al Statelor Unite în România, Jim Grey, care ne-a explicat că mecanismul de obţinere a vizei este unul destul de simplu, dacă toţi paşii necesari sunt făcuţi în mod corect de cetăţenii care doresc să obţină fie o viză turistică, fie una de lucru.

CURIERUL NAŢIONAL

Firmele offshore, refugiu sau optimizare?

Înfiinţarea unei astfel de companii poate aduce mari avantaje. Biriş: Oamenii de afaceri îşi fac o astfel de afacere pentru a-şi muta profitul. De asemenea, poţi să-ţi ascunzi banii înainte de divorţ sau să-ţi înmatriculezi maşina în Vanuatu. Oricine, fie om de afaceri ori companie, îşi poate înfiinţa o firmă într-un paradis fiscal. Nu costă prea mult, nu e nevoie de multe acte. Cu o sumă cuprinsă între 1.000 şi 10.000 de euro poţi avea în maximum o lună propria ta "firmă-fantomă" prin care se vor derula operaţiunile curente fără a plăti taxe către statul român.

AVAS s-a culcat pe-o ureche în perioada 2005 - 2006

Activitatea postprivatizare a Arcelor Mittal Galaţi, Petrom SA şi Rafinăria Astra nu a fost monitorizată în totalitate. În cazul Arcelor, Curtea de Conturi a cerut calcularea penalităţilor, cumpărătorul LNM Holdings NV fiind notificat să plătească peste 1,6 mil. Dolari.

Târâş-grăpiş spre 2020

Preşedintele Traian Băsescu a apreciat, vineri, că pentru România va fi dificil să atingă nişte ţinte stabilite prin Strategia Europa 2020, arătând că, spre exemplu, ţinta legată de alocarea a 3% din PIB pentru cercetare, nu poate fi îndeplinită. "Cred că pentru România va fi extrem de dificil să atingă nişte ţinte care să fie cât mai apropiate de ceea ce propune Comisia Europeană.

Cioloş: Subvenţiile nu vor reduce decalajul dintre agricultorii români şi cei europeni

""Problema costurilor mai ridicate din agricultura românească nu poate fi rezolvată decât prin investiţii pe termen lung"". Olteanu: Nivelul actual al subvenţiilor nu va reduce decalajul de competitivitate dintre România şi UE.""Agricultorul român primeşte puţin peste 100 de euro pe suprafaţă, iar cel european are aproximativ 400 de euro"".

Cum ar putea România să facă de râs FMI

FMI ne-a obişnuit deja, în stilul inconfundabil al prognozelor sale care pot îngropa sau reînvia o economie, cu una caldă, una rece. World Economic Outlook, raportul care a pus pe jar elita economică a a României, transmitea, în prima fază, o notă proastă: în loc de creştere cu 1,3 procente, estimările pentru anul 2010 au fost reduse la o proiecţie de 0,8 la sută. Jumătate de punct procentual de scădere, o nimica toată, ar spune neiniţiaţii.

Criza a schimbat ierarhia zonelor de lux

Dacă în urmă cu doi ani Primăverii era zona cu cele mai scumpe apartamente, acum Cişmigiul deţine această titulatură. În acelaşi timp, şi preţurile locuinţelor au suferit ajustări considerabile, chiar şi de 50% .

Componentele pentru construcţia conductei Nabucco costă 3,5 miliarde de euro

Consorţiul a lansat deja etapa de precalificare, data scadentă pentru participare fiind 17 mai. Compania azeră SOCAR va furniza anual 12 miliarde metri cubi de gaze pentru Nabucco. Nabucco Gas Pipeline International, compania de proiect care va realiza acest gazoduct, a lansat săptămâna trecută procesul de precalificare pentru procurarea de componente necesare pentru construcţia conductei, a căror valoare este de 3,5 miliarde de euro, astfel încât să fie respectat calendarul prevăzut de către consorţiu pentru începerea construcţiei, respectiv sfârşitul anului viitor.

EVENIMENTUL ZILEI

Recuperator pentru o zi

Reporterii EVZ au petrecut o zi pe teren cu colectorii de datorii ai EOS KSI care au mers la diferite adrese din Bucureşti pentru a încerca o recuperare a restanţelor adunate în urma creditelor neplătite. Majoritatea creditelor nereturnate sunt din vremea împrumutului cu buletinul, perioadă în care tot românul a dat iama în bancă să-şi cumpere ba o plasmă, ba un aer condiţionat. Puţini sunt cei care chiar au luat credit pentru că au avut nevoie.

România îi pune pe fugă pe investitorii străini

Din ce în ce mai mulţi întreprinzători mici şi mijlocii veniţi din statele vestice se lovesc de birocraţie, corupţie şi infrastructura deficitară şi decid să-şi mute afacerile în alte ţări.

Mulţi fermieri din Elveţia visează să emigreze în România, unde pot cumpăra şi administra suprafeţe mari de pământ, în timp ce la ei în ţară terenurile sunt mici şi din ce în ce mai puţine.

Cartea neagră a regimului abuziv de la spitalul CF2

Aducerea pe criterii politice a directorului Constantin Tănase a fost un dezastru pentru spital: angajări clientelare, sporuri ilegale pentru conducere, amenajări de lux în propriile birouri. Constantin Tănase a dat 300.000 de lei pe reamenajarea birourilor directorilor când spitalul n-avea penicilină pentru bolnavi. Spitalul CF 2 Bucureşti este decorul unui roman gotic. Cadre medicale şi pacienţi sunt îmbarcaţi pe o corabie în derivă al cărei comandant, managerul Constantin Tănase, îşi pierduse de mult busola.

Lili şi Teo, show după blocurile gri din Berceni

Două doamne - Liliana Mincă şi Teo Trandafir - s-au luptat fără menajamente pentru deputăţia Bercenilor. O încleştare dură a sacoşelor cu pui, făină şi conserve. Dusă în fiecare bucătărie, palier sau scară de bloc de pe raza cartierului bucureştean. Acuzaţiile grave - de la mită electorală până la vandalism - au împănat campania chiar şi în ziua votului.

Cum să eviţi unele taxe ale băncilor, la depozitul tău

O soluţie avantajoasă la retragerea banilor din economiile proprii este să apelaţi la cardul pe care-l aveţi la bancă. Altă variantă prin care se pot ocoli unele taxe este serviciul de internet banking. Taxele de retragere a unei sume pe care băncile le percep la ghişeu pot fi uşor ocolite de beneficiarii conturilor dacă au un card emis de instituţia care le gestionează economiile, potrivit revistei "Capital". În general, când se lichidează un depozit, banii sunt transferaţi în contul curent al clientului.

Poliţele RCA vor fi mai scumpe în cinci ani decât cele Casco

Şoferii români plătesc acum printre cele mai mici tarife din Europa la asigurările auto obligatorii. Preţurile asigurărilor auto obligatorii vor continua să crească până la un nivel situat peste cel practicat la asigurările facultative. "Poliţa RCA va deveni asigurarea auto principală din punctul de vedere al preţului în România, în cinci ani", afirmă şeful biroului auto de la Generali, Radu Ionescu, citat de revista "Capital". Această evoluţie va fi determinată de creşterea despăgubirilor, inclusiv cele pentru vătămări corporale, dar şi de scăderea treptată a tarifelor Casco.

FINANCIARUL

Guvernanţii se încurcă în minciuna disponibilizărilor din sistemul bugetar

INS anunţa că numarul de funcţionari a crescut anul trecut cu 26.000 de angajaţi. Guvernul evită să spună câţi au fost concediaţi în ultimul an . Guvernul face noi calcule legate de disponibilizările din sistemul bugetar. Anul acesta ar trebui concediaţi 4% dintre angajaţii de la stat, reprezentând aproximativ 65.000 de salariaţi. Ca şi până acum, calculele ar putea rămâne însă doar pe hârtie. Executivul se pare că se gândeşte deja la o variantă "ajutătoare", şi anume ca toate salariile să rămână "îngheţate" şi anul viitor.

Bechtel nu va lua credite pentru continuarea lucrărilor

Dacă Guvernul României va asigura finanţare ca lucrările la Autostrada Transilvania să continue, Bechtel va lucra pe trei şantiere, Câmpia Turzii - Turda, Gilău - Nădăşel şi pe tronsonul 3C, din judeţul Bihor. Compania Bechtel a precizat că nu va contracta niciun credit pentru continuarea proiectului. "Să vedem care va fi soluţia pentru finanţarea lucrărilor, pentru că, în acest moment, nu există niciuna. Varianta luării unui credit de către Bechtel nu este posibilă.

Străinii cred în economia românească. În ţară, managerii sunt pesimişti

ZEW: Suntem pe locul 2 în regiune la atractivitate pentru investiţiile străine directe. Aşteptările privind evolutia economiei naţionale s-au îmbunătăţit, arată atât un sondaj realizat de Centrul European pentru Cercetare Economică (ZEW), cât şi indicele încrederii calcultat de Comisia Europeană. Motivele acestei evoluţii ţin, pe de o parte, de atractivitatea economiei româneşti pentru investiţiile străine directe, iar pe de altă parte, de consumul privat.

GÂNDUL

100 de spitale româneşti nu ar trece testul septic

Doar 15 - maxim 20 dintre cele 450 de spitale româneşti s-ar putea acredita, dacă procesul s-ar face conform normelor europene, spune Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România. Ca să treacă testul european, spitalele noastre ar trebui să investească sume uriaşe, pe care însă nu le au. Consilierul ministrului Sănătăţii, Molnar Geza, preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, dă şi un procent: maxim 80% (adică aproape 100) dintre spitale ar trece testul septic, dacă se mai pun la punct cu respectarea normelor legale.

Cum am pierdut 875 milioane de euro gratis de la UE pentru drumuri

Pentru a nu majora deficitul bugetar, România a renunţat la finanţări europene nerambursabile de 875 milioane de euro. Anul acesta, Transporturile au primit doar 8,5% din suma necesară pentru cofinanţarea proiectelor pe bani europeni

Limitată de deficitul bugetar impus de FMI şi incapabilă să reducă cheltuielile cu funcţionarea statului, România a fost nevoită să refuze bani europeni nerambursabili care totalizează 875 milioane de euro.

Casele rău-platnicilor vândute de bănci, în curând cu 50% mai ieftine

Pentru că sub 10% dintre anunţuri atrag clienţi, bancherii spun că nu au de ales şi vor trece la scăderi sensibile de preţ, pentru a nu sta luni de zile cu banii blocaţi în apartamente sau vile nevândute. În ciuda miilor de anunţuri de licitaţii de terenuri sau de locuinţe afişate pe siturile băncilor, foarte puţine persoane cumpără de la bancheri bunurile scoase la vânzare în urma procesului de executare silită a rău-platnicilor.

JURNALUL NAŢIONAL

"Geoană de fraier a pierdut alegerile"

Primarul Sorin Oprescu a declarat că Mircea Geoana a fost fraier că a pierdut alegerile şi ca niciodată în România nu o să se mai întâlnească o coaliţie ca cea de atunci. Niciodată în România nu o să se mai vadă o coaliţie atât de puternică. Două coaliţii care se confruntă. La un moment dat aveam impresia că şi Mircea Geoană, şi Traian Basescu sunt în afara jocului. Era pur şi simpu la unii dorinţa de a a schimba, la alţii dorinta de a păstra.

10 la sută din recoltă, calamitate de îngheţ

Iarna prelungită şi temperaturile foarte scăzute au afectat peste 10% din recoltă. Stratul de zăpadă a protejat culturile de îngheţ, dar apa abundentă rezultată după dezgheţ a compromis recoltele de toamnă. În plus, temperaturile reduse din luna martie şi începutul lui aprilie vor întârzia recoltele de primăvară. Rezultatul anului agricol depinde acum de perioada imediat următoare.

ROMÂNIA LIBERĂ

Cum să distrugi un monument în numai 10 ani

Reabilitarea uneia dintre cele mai aglomerate artere din Bucureşti - Bulevardul Aviatorilor - a fost tergiversată timp de un deceniu din simple motive de procedură. Urmarea: sub mandatele a cinci primari generali, mulţi şoferi şi-au băgat maşinile în service, iar patrimoniul cultural a fost serios afectat.

Ipoteză şocanţă în cazul de la spitalul CFR2: răzbunare?

Cazul artistei Amelia Antoniu - care a intrat în comă după ce s-a infectat cu o bacterie în Spitalul CFR 2 din Bucureşti - scoate la iveală lucruri şocante. Apar alte cazuri dramatice, iar în acelaşi timp medicii se acuză între ei şi lansează ipoteze surprinzătoare privind cauzele infectării pacientelor. Medici din Spitalul CFR 2, care au dorit să ră­mână sub protecţia anonimatului, susţin că în această unitate sanitară există un adevărat conflict între fostul manager Constantin Tănase şi anga­jaţii săi. Doctorii nu exclud chiar ipoteza unei răzbunări.

Probleme penale în pădurea Mogoşoaia

Fostul director al SPP şi consilier pre-zidenţial al lui Ion Iliescu, generalul (r) Dumitru Iliescu este cercetat penal de poliţiştii de la IPJ Ilfov pentru tăieri ilegale făcute în pădurea Mogoşoaia. Generalul SPP este cercetat şi pentru modul în care şi-a ridicat o vilă chiar în pădurea Mogoşoaia.  "După ce şi-a făcut casa, acesta a tăiat foarte multă pădure din jurul locuinţei, fără să aibă nici o autorizaţie. La final a pus şi barieră în pădure. De altfel, după ce şi-a terminat casa, Iliescu şi familia sa au asfaltat o porţiune defrişată pentru a avea drum de acces la locuinţă", au declarat pentru RL surse judiciare.

SĂPTĂMÂNA FINANCIARĂ

Mărirea şi decăderea "Imperiului Prisma"

Marile lanţuri de magazine şi un aventurier cubanez au "demolat" primul hipermarket de lângă Bucureşti. Retailerul de materiale de construcţii şi bricolaj Hornbach, care a cumpărat în 2007 vechiul spaţiu al complexului Prisma Corbeanca, construieşte un magazin ce urmează a fi inaugurat la începutul anului viitor. Investiţia în acest proiect este estimată în jurul a 40 de milioane de euro, iar magazinul va avea o suprafaţă totală de 24.000 de metri pătraţi. Fostul proprietar al imobilului, Cristian Ţânţăreanu, priveşte azi cu nostalgie cum răsare noul complex.

Topul milionarilor din salariu

O radiografie a salariilor încasate anul trecut, realizată cu ajutorul datelor furnizate de direcţiile finanţelor publice din judeţe şi din Capitală, arată că problemele economice au afectat în mod dramatic veniturile trecute de firme pe cărţile de muncă ale lucrătorilor. Dacă în 2008 cea mai mare leafă declarată a fost de aproximativ 400.000 de lei lunar, în 2009 cel mai fericit angajat a plecat acasă cu puţin peste 200.000 de lei. Este vorba despre veniturile oficiale pentru care angajatorii au depus fişe fiscale.

Maturitatea Bursei-o ţintă greu de atins

Acum, când există o concurenţă pu­ternică în regiune, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) ar trebui să schim­be radical modul de abordare a dezvol­tă­rii pieţei de capital şi să-şi im­ple­men­teze proiectele în ritm accelerat. În ultimii ani, Bursa de Valori Bucureşti s-a comparat tot mai des cu pieţele de capital vecine şi concluzia a fost me­reu ace­eaşi - nu avem încă o piaţă matură. Este regretabil totuşi să constatăm că în 15 ani de la reîn­fi­inţarea Bursei nu s-a reuşit recupe­rarea decalajului faţă de pieţele ve­cine.

Clienţii băncilor, puşi să plătească şi pentru devalorizarea caselor

După ce au fost nevoiţi să achite dobânzi majorate la credite din cauza crizei financiare, acum clienţii băncilor, în special cei care au pro­bleme cu rambursarea ratelor, sunt ameninţaţi că trebuie să su­por­te şi consecinţele devalorizării substanţiale a locuinţelor cumpărate cu banii băncilor, a căror cursă în acor­da­rea cât mai multor finanţări a ajutat la crearea "balonului" imobiliar.

ZIARUL FINANCIAR

OTP discută cu Carabulea cumpărarea pachetului de control la Carpatica

OTP este fostul CEC ungar, listat în 1995. Carpatica este una din cele două bănci care au mai rămas cu capital privat românesc. OTP Bank, cel mai mare grup financiar maghiar, este în discuţii cu omul de afaceri sibian Ilie Carabulea pentru cumpărarea pachetului de control la Carpatica, una dintre puţinele bănci cu acţionariat privat românesc, afirmă surse din piaţa financiară.

Tănasescu critică încetineala Guvernului

Guvernul nu a făcut mare lucru în materie de reforme în trimestrul I, aşa că misiunea FMI vine de această dată la Bucureşti cu propuneri de "măsuri foarte concrete" pentru reducerea deficitului bugetar, afirmă Mihai Tănăsescu, reprezentantul Romaniei la Fond.

Declaraţiile de avere ale demnitarilor încep să fie şterse de pe internet

Începând din această săptămână, instituţiile publice vor începe să scoată de pe paginile lor de internet declaraţiile de avere ale demnitarilor şi funcţionarilor, ca urmare a unei decizii a Curţii Constituţionale (CC) potrivit căreia publicarea averilor încalcă "dreptul la viaţa privată".

Miliardarul Lakshmi Mittal şi-a dublat averea într-un an

Averea cumulată a celor mai bogaţi 1.000 de britanici a crescut cu aproape o treime în ultimul an, până la 335,5 mld. lire sterline (386,9 mld. euro), în ciuda incertitudinilor de pe plan economic, potrivit topului realizat de ziarul Sunday Times, scrie The Telegraph. Omul de afaceri de origine indiană Lakshmi Mittal, proprietarul celui mai important producător de oţel din lume, a rămas în continuare cel mai bogat britanic, cu o avere estimată la 22,45 mld. lire sterline (25,9 mld. euro), dublu faţă de anul anterior.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb