REVISTA PRESEI 26.04.2014

Willy Homner
Revista Presei / 26 aprilie 2014

ADEVARUL

Băsescu: Avem nevoie de o nouă lege a Sănătăţii. Ce s-a întâmplat la Spitalul de Arşi e o confirmare

Preşedintele Traian Băsescu a vorbit, în prima zi de campanie electorală pentru alegerile europarlamentare, despre subiectele care ar trebui incluse de partide în cadrul dezbaterilor. De asemenea, el a făcut un apel la clasa politică, pe care a îndemnat-o să lucreze la o nouă lege a Sănătăţii. "România are nevoie urgent de o nouă lege a sănătăţii, care să-i trateze pe medici cu respectul cuvenit. Pe de altă parte, pacienţii să îşi primească drepturile de suport din partea statului în sistemul medical românesc. Fac un apel la cei responsabili să ia proiectul pe care am intenţionat cu Boc să-l punem în dezbatere publică. E actual şi e proiectul care poate scoate din mizerie personalul medical şi poate reduce riscurile la care sunt supuşi cei care ajung în spitalele din România. Atunci s-au manifestat cu violenţă şi cu toată influenţa lor cei care trăiesc de pe urma corupţiei din sistemul românesc de sănătate şi au utilizat masele de manevră din Piaţa Universităţii. Proiectul poate fi reanalizat, rapid ajustat şi se poate trece la implementare lui."

România are 15 kilometri de poteci desfundate care au statut de Drum Naţional

Din totalul de 17.110 kilometri de drumuri naţionale (DN), 15 kilometri nu au niciun acoperământ asfaltic, nu sunt nici măcar pietruite, ci sunt pur şi simplu nişte fâşii de pământ, reiese din statisticile oficiale. Şi sunt drumuri naţionale, adică pe ele trebuie să plăteşti rovinietă, altfel rişti sancţiuni severe. Pe lângă cei 15 kilometri de drumuri naţionale de pământ, România mai are şi 260 de kilometri de drumuri naţionale pietruite. Restul de 16.612 kilometri sunt drumuri naţionale cu acoperământ asfaltic, arată datele comunicate vineri de Institutul Naţional de Statistică. Situaţia aceasta cu DN-urile de pământ este consemnată încă de la primele raportări statistice privind căile de transport ale României, respectiv din anul 2007. Pe atunci, România avea 17 kilometri de poteci desfundate cu statut de drum naţional - ruşinea Europei - şi iată că în cei 7 ani trecuţi de atunci nu au fost modernizaţi decât doi kilometri. DN 5A (în judeţul Giurgiu), DN 65D (în Argeş, la câţiva kilometri de Piteşti) şi DN 1T (în Sălaj) sunt tronsoanele care, deşi n-au fost pietruite, nici măcar asanate, sunt de pământ şi au pretenţii de DN.

Agentia Moody's a îmbunătăţit perspectiva ratingului României de la negativă la stabilă

Agenţia de evaluare financiară americană Moody's a decis, vineri, să îmbunătăţească perspectiva ratingului Baa3 al României de la negativă la stabilă, notând că evoluţia bună a indicatorilor macroeconomici va continua şi în acest an. Potrivit unui comunicat al agenţiei, Moody's a hotărât să menţină ratingul Romaniei pentru datoriile pe termen lung la nivelul Baa3, iar cel pentru datorii pe termen scurt la P-3, deoarece consideră că avansul Produsului Intern Brut (PIB) va fi susţinut de creşterea exporturilor, precum şi de absorbţia fondurilor europene, în pofida unui consum intern care ar putea rămâne la nivelul anterior crizei. Agenţia de evaluare mai notează că nivelul moderat al datoriei publice şi deficitul bugetar atenuează într-o oarecare măsură o parte din riscurile reprezentate de dependenţa Guvernului de creditele externe.

Liviu Voinea: deficitul bugetar din primul trimestru a coborât la 0,1% din PIB, faţă de 0,6% în aceeaşi perioadă din 2013

"Din execuţia bugetară pe primul trimestru al anului 2014 rezultă că se continuă procesul de reducere a deficitului bugetar, acesta fiind de 0,14% din PIB faţă de 0,67% din PIB aferent aceleiaşi perioade a anului precedent", informează Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget. "Deficitul bugetului general consolidat pe primele trei luni ale anului ne asigură încadrarea în ţintele agreate cu organismele financiare internaţionale", arată Liviu Voinea, într-un comunicat al Ministerului Finanţelor. Potrivit ministrului, "la sfârşitul trimestrului I a.c. se înregistrează un sold primar pozitiv 0,23% din PIB faţă de un sold primar negativ de 0,18% din PIB aferent trimestrului I 2013". Soldul primar al bugetului general consolidat reprezintă soldul bugetului general consolidat din care au fost deduse plăţile de dobânzi aferente datoriei publice. Altfel spus, dacă nu aveam de plătit dobânzi, bugetul ar fi înregistrat un excedent în primul trimestru.

IMM-urile vor primi peste trei miliarde de euro în tronsonul financiar european 2014-2020

În perioada de programare 2014-2020, peste trei miliarde de euro sunt alocate pentru a sprijini activităţile IMM-urilor, conform propunerii de Acord de Parteneriat transmise Comisiei Europene la sfârşitul lunii martie, a anunţat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici. Oficialul român a participat vineri la Reuniunea ministerială informală a miniştrilor responsabili pe tema politicii de coeziune, organizată de către preşedinţia greacă, la Atena. Temele principale ale întrunirii au fost pregătirile pentru utilizarea fondurilor europene alocate statelor membre pentru perioada 2014-2020, cu accente pe dezvoltarea urbană, respectiv pe susţinerea activităţii IMM-urilor.

România ar putea primi de la S&P un rating de recomandare pentru investiţii, după şase ani de "junk"

"Ministrul Bugetului Liviu Voinea a spus că S&P ar putea ridica România la nivelul de investment grade, în 2014", scrie Erste Group Research într-o notă publicată vineri. Nivelul de rating "investment grade" recomandă investitorilor asumarea de riscuri în economia sau pe titlurile financiare ale unei ţări, iar un rating sub "investment grade", numit cel mai des "junk", declară ca nerecomandabilă investiţia în economia respectivă. Analiştii de la BCR, membri ai echipei Erste Group Reserch, se întreabă dacă "este prea puţin" ceea ce ar decide S&P, sau dacă decizia ar veni "prea târziu". Decizia S&P vine la mai mult de doi ani după ce agenţia Fitch a făcut acelaşi lucru. Totodată, Mooddy's, a treia mare agenţie de rating a lumii, a păstrat rating-ul care recomandă România investitorilor, şi să nu a retrogradat-o la categoria "junk", în ciuda crizei.

Veste devastatoare pentru PRO TV

Mai multe vedete de la PRO TV vor migra din toamnă către Antena 1, unde se vor alătura echipei Monei Segall. Ea a negociat nu numai pentru echipa de producţie, ci şi pentru vedete. Trei nume certe până acum, potrivit unor surse din grupul PRO, confirmate de surse din Antena 1: Smiley şi Pavel Bartoş, prezentatorii de scenă de la "Românii au talent", plus Loredana Groza, fosta jurată de la "Vocea României".

Cum a debutat campania electorală: Ponta şi-a început ziua cu o baie de mulţime, Băsescu a terminat-o cu o declaraţie de presă

În prima zi de campanie electorală, lideri politici, precum Victor Ponta, au coborât în mijlocul oamenilor, în timp ce alţii, cum a fost şi cazul preşedintelui PNL Crin Antonescu, au preferat să comunice cu alegătorii prin intermediul conferinţelor de presă. Încă de dimineaţă, în primele ore de campanie electorală, premierul Victor Ponta s-a deplasat în judeţul Dâmboviţa pentru a lua parte la o serbare câmpenească. Cu ocazia zilei comunei Nucet, Ponta a făcut o baie de mulţime la mânăstirea din localitate, la care s-au strâns zeci de mii de oameni. Toţi primarii PSD din Dâmboviţa au fost convocaţi la Nucet pentru a-l întâmpina pe preşedintele partidului. Alături de Victor Ponta la Nucet au fost prezenţi miniştrii Rovana Plumb, Remus Pricopie şi Constantin Niţă, precum şi candidaţii la alegerile europarlamentare Ecaterina Andronescu, Viorica Dăncilă, Victor Boştinaru şi Maria Grapini. "Îi doresc mult succes, atât lui, pentru funcţia de preşedinte al ţării şi sunt convinsă că va fi preşedintele României", a spus primarul din Nucet, social-democrata Luisa Bărboiu.

Traian Halalai, EximBank: "Avem şi capacitatea, şi disponibilitatea de a susţine comunitatea de business"

Într-un material publicat în ediţia curentă a FP România, preşedintele EximBank spune că obiectivul strategic al băncii pentru 2014 rămâne susţinerea cât mai multor proiecte de business care să contribuie la dezvoltarea capitalului autohton, cu impact la nivelul comunităţii locale şi al economiei în general. Traian Halalai: Anul acesta vom pune accentul pe susţinerea activităţilor de producţie, iar companiile cu acest obiect de activitate vor reprezenta un grup-ţintă de clienţi căruia îi vom acorda o importanţă sporită. Vom continua, desigur, să acordăm atenţie şi să promovăm interesele firmelor româneşti exportatoare. Sintetizând, obiectivul nostru principal rămâne identificarea şi susţinerea cât mai multor proiecte ale firmelor. Ne-am dinamizat activitatea comercială - expunerea pe segmentul de creditare s-a majorat anul trecut cu 60% faţă de decembrie 2012 - şi ne-am extins portofoliul de clienţi încheind acorduri financiare cu unii dintre cei mai reprezentativi jucători din economie, precum Alro, Antibiotice Iaşi, Agricover IFN, Grup Servicii Petroliere, Adrem Invest sau Romcab.

Şapte observatori OSCE dispăruţi în estul Ucrainei sunt în custodia separatiştilor proruşi

Şapte observatori ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa daţi dispăruţi în estul Ucrainei au fost capturaţi de separatişti proruşi la Slaviansk, anunţă Ministerul ucrainean de Interne, citat de AFP. "Persoane rămase neidentificate au oprit vineri dimineaţă un microbuz în care erau 13 pasageri, inclusiv şapte reprezentanţi ai OSCE, cinci militari ucraineni şi şoferul", a precizat Ministerul de Interne de la Kiev. "Persoanele capturate se află într-un sediu local al serviciilor speciale ocupat de insurgenţi", adaugă instituţia. Membrii români ai misiunii de monitorizare a OSCE aflată în Ucraina nu se află printre observatorii cu care Ministerul ucrainean de Externe susţine că a pierdut legătura, informează MAE român. Ministerul ucrainean de Externe a anunţat că a pierdut legătura cu membri ai misiunii militare a OSCE aflaţi în regiunea Doneţk, potrivit unor publicaţii ucrainene şi ruse.

EVENIMENTUL ZILEI

Noua doctori retinuti în dosarul "Şpagă pentru sâni"

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au reţinut nouă medici de la Spitalul Clinic de Urgenţă de Chirurgie Plastică, Reconstructivă şi Arsuri. Anchetatorii au dezvăluit, pentru "Evenimentul zilei" că printre cadrele medicale care îşi vor petrece următoarele 24 de ore în arest se numără şeful Secţiei Chirurgie Plastică, conferenţiar doctor Nicolae Antohi. Alături de el, a fost reţinut şi chirurgul vedetelor, Vitalie Stan, manager şi director medical al unităţii sanitare. Cercetările vizează 16 medici o asistenţă şi nouă pacienţi. Cadrele medicale sunt acuzate că au luat bani pentru operaţii estetice şi au decontat, în fals, intervenţii chirurgicale de altă natură la Casa de Asigurări Sociale a Municipiului Bucureşti (CASMB).

Cel mai influent investitor imobiliar din România loveşte din nou

Omul de afaceri grec Ioannis Papalekas (37 de ani), unul dintre cei mai activi investitori imobiliari din România, a reuşit să majoreze capitalul companiei sale Globalworth, care a realizat în ultimele luni tranzacţii în valoare de circa 360 mil. euro, cu 144 mil. euro, mai puţin cu 28% decât şi-a propus la iniţierea procedurii în 25 martie. Din suma atrasă, 79 mil. euro au fost obţinuţi prin emiterea de noi acţiuni în cadrul Globalworth, care este listată pe piaţa alternativă a Bursei de la Londra, iar restul prin transferul unui credit în valoare de 65 mil. euro de la UBS către York Capital şi Oak Hill Advisors, doi dintre cei mai reputaţi investitori financiari ai lumii. Fondurile obţinute vor fi investite parţial în dezvoltarea proiectelor deţinute în acest moment de Globalworth (circa 23 mil. euro), pentru achiziţia şi dezvoltarea de noi oportunităţi imobiliare care fie au fost contractate, fie sunt în stadii avansate de negociere (circa 56 mil. euro) şi pentru rambursarea creditului de 65 mil. euro accesat la UBS, care trebuie încheiată în 18 decembrie 2014.

Directorul Credidam susţine că nu a făcut evaziune fiscală

Ştefan Grigoriu, directorul Credidam, face precizări în legătură cu raportul ANAF şi spune că nu a cheltuit nejustificat drepturile de autor ale artiştilor. Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi (Credidam) dezminte categoric acuzaţiile că ar fi folosit banii colectaţi pentru membrii săi în alte scopuri decât cele legale. Reamintim că "Evenimentul zilei" a prezentat, pe 23 aprilie, faptul că o parte din cele zece milioane de euro provenite anual din drepturile de autor sunt cheltuite suspect de Credidam, Araiex şi Unart, cele trei organizaţii de gestiune colectivă a drepturilor de autor a 12.500 de artişti. "Afirmaţia că ANAF ar fi constatat, în urma unui control la CREDIDAM, "o evaziune fiscală în valoare de 1,2 milioane de euro este lipsită de orice temei juridic", se precizează în dreptul la replică semnat de Ştefan Grigoriu, directorul Credidam.

Ponta cu miniştrii în campanie în judeţul penalilor

Vineri după amiază, premierul Victor Ponta a ajuns cu elicopterul la Drobeta Turnu Severin în cadrul unei vizite electorale în judeţul penalilor. Înainte de a ajunge la Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare o parte din miniştrii săi au făcut vizite de documentare, între acestea numărându-se Nicolae Bănicioiu la Spitalul Judeţean unde a primit raportul de la managerul Doina Borugă, cercetată în dosarul de corupţie în care sunt arestaţi preventiv Adrian Duicu, Ştefan Ponea şi Constantin Popescu iar alte zeci de persoane cu funcţii de decizie de la nivelul judeţului sunt cercetaţi în stare de libertate; miniştrii Nicolaescu şi Niţă au pregătit terenul la RAAN, iar Liviu Dragnea a purtat discuţii cu primarii, la sediul Consiliului Judeţean pe parcursul mai multor ore.

Gabriel Oprea, către prefecţi: Cine nu trece testul europarlamentarelor, poate privi viitoarele alegeri la televizor

Vicepremierul Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne, le-a transmis, ieri, prefecţilor că alegerile europarlamentare din 25 mai reprezintă un test, iar cine nu-l trece este posibil să nu mai ocupe funcţia deţinută la viitoarele alegeri. "Nu vă ascund că acesta este un test şi pentru viitoarele alegeri. Cine nu trece testul europarlamentarelor, nu ştiu cum să mă exprim mai plastic, poate va privi viitoarele alegeri la televizor", a avertizat Gabriel Oprea. El le-a solicitat prefecţilor, în videoconferinţa organizată la sediul MAI, să îl informeze dacă mai este vreo problemă în vreun judeţ, pentru a fi remediată "de urgenţă". "Vreau să vă spun, cu subiect şi predicat, că în următoarea lună nu există concediu, nu există zile libere sau weekend. Vom fi la datorie 24 de ore din 24, 7 zile din 7 şi ştiţi foarte bine că nu spun vorbe mari şi nici nu glumesc. Nici eu nu voi avea zile libere, deci nu ezitaţi să solicitaţi sprijin dacă aveţi nevoie", a mai spus Oprea. El a transmis un mesaj către toţi angajaţii MAI, anume de a respecta legea întocmai, indiferent de actorii electorali.

JURNALUL NTIONAL

Cine se va arde la Spitalul de arşi

Ancheta deschisă de procurori la Spitalul de Arşi din Bucureşti vizează şi conducerea acestei unităţi medicale de elită. Sursele judiciare au lăsat să se înţeleagă răspunderea unor medici, dar şi a unor complicităţi la nivel managerial în fraudarea sistemului asigurărilor de sănătate. Descinderile şi ridicarea de acte medicale caută să demonstreze că pacienţii erau internaţi în regim de urgenţă şi apoi beneficiau de operaţii estetice decontate de casa de asigurări, deşi aceste intervenţii nu sunt acoperite legal de casă. Bugetul Spitalului de arşi din Bucureşti se ridică la circa 15 milioane de lei anual, asigurat în proporţie majoritară de decontările pentru servicii medicale. Directorul medical al spitalului, care girează conform informaţiei disponibile pe site-ul instituţiei şi funcţia de manager, este doctorul Stan Vitalie, născut în 1971 la Chişinău, a cărui declaraţie de avere arată că are o proprietate la Mogoşoaia împreună cu Marcenco Natalia, medic la acelaşi spital, care este specialistă în efectuarea de implanturi şi operaţii estetice.

Sculptorul de nasuri, trântit de starleta Priscilla

Un prim caz de fraudare a asigurărilor de sănătate la Spitalul de arşi, aflat în plină anchetă a procurorilor, a fost dezvăluit de o pacientă. Priscilla Gutiţă, o starletă aspirantă la publicitate, a declarat în poarta spitalului că a fost operată de doctorul Antohi, plata fiind făcută la clinica privată şi intervenţia la spital. Doctorul Nicolae Antohi este conferenţiar la Universitatea de Medicina Carol Davilla, şef de secţie la Spitalul de arşi şi proprietar al clinicii private Antohi Medical Center. Clinica privată se află în apropierea spitalului de stat. Veniturile declarate ale doctorului Antohi sunt de circa 150.000 lei la clinica privată şi de trei ori mai mici la spitalul de stat şi din activitatea didactică. Doctorul Antohi este şi el născut la Chişinău, ca şi managerul Spitalului de arşi, şi este recunoscut drept cel mai bun specialist în operaţii de rinoplastie. Multe vedete şi-au corectat nasurile la doctorul Antohi, supranumit şi sculptorul de nasuri.

Majoritatea românilor consideră condiţiile de muncă din ţară drept proaste şi în continuă înrăutăţire

Potrivit celui mai recent sondaj, 64% dintre români apreciază condiţiile de muncă din propria ţară drept proaste, iar 55% consideră că, în plus, ele s-au şi înrăutăţit în ultimii 5 ani. În acelaşi timp, ei sunt mulţumiţi în proporţie de 75% şi, respectiv, 72% în ceea ce priveşte timpul de lucru şi echilibrul între viaţa profesională şi cea profesională. Acestea sunt doar câteva dintre concluziile referitoare la România din studiul Eurobarometru ce analizează modul în care criza a afectat calitatea muncii în Uniunea Europeană. Condiţiile de muncă analizate includ următoarele: timpul de lucru, organizarea muncii, sănatatea şi siguranţa la locul de muncă, reprezentarea angajaţilor, relaţia cu angajatorul. Sondajul a fost realizat în cele 28 de state membre, între 3 şi 5 aprilie 2014. La studiu au participat 26.571 de respondenţi din diferite grupuri sociale şi demografice, care au fost intervievaţi prin telefon (fix şi mobil), în limba lor maternă.

Litoralul pentru toţi: şase zile de cazare la 159 de lei

70 de agenţii distribuie aproape 5.000 de locuri în cele 38 de hoteluri înscrise în program. Programul "Litoralul pentru toţi" ediţia de primăvară va începe pe 5 mai şi se va încheia pe 15 iunie şi oferă preţuri începând de la 159 lei de persoană fără mic dejun pentru o vacanţă de şase zile şi ajung la 985 de lei pentru cinci stele all inclusive. Până în prezent în program s-au înscris 38 de hoteluri din staţiunile de pe litoral, care pun la dispoziţie 5.408 de locuri pe serie. La fel ca în celelalte ediţii ale programului, camerele vor fi puse în vânzare pe citeriul "primul venit, primul servit". Locurile vor fi vândute în peste 70 de agenţii din toată ţara, ceea ce înseamnă că, la sfârşitul ediţiei de primăvară 2014 a programului, cel puţin 32.000 de turişti vor putea beneficia de vacanţe pe litoral la tarife reduse, estimează patronatele care au demarat programul.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ptr doamna Grapini, asigur doua saptamani meditatii intense, gratuit, la limba gramatica romana si in plus niste ore de dictie in engleza, pentru a putea aparea la pupitru in caz ca promoveaza la europarlare. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb