REVISTA PRESEI - 26.05.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 26 mai 2011

ADEVĂRUL

România boicotează summitul de la Varşovia. Traian Băsescu nu va participa la eveniment

Preşedintele Traian Băsescu nu va participa la summit-ul de la Varşovia, întrucât "gazdele reuniunii din acest an au decis invitarea unei entităţi care nu este recunoscută ca stat de către ţara noastră", a confirmat miercuri purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Valeriu Turcan. România se alătură, astfel, Serbiei şi Slovaciei, boicotând summit-ul liderilor din Europa Centrală şi de Sud-Est, care va avea loc la sfârşitul săptămânii la Varşovia. Motivul pare să fie faptul că Polonia a decis să îl invite la reuniune pe preşedintele Kosovo, Atifete Jahjaga.

Iliescu, revoltat că Europa îl caută la Revoluţie

Decizia Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) de condamnare a României în procesul intentat de Doru Mărieş, preşedintele Asociaţiei "21 Decembrie", deschide drumul dreptăţii pentru victimele Revoluţiei. CEDO recomandă României să scoată de la naftalină "Dosarele Revoluţiei" şi avertizează că va sancţiona tergiversarea proceselor. Vehement, Iliescu, primul "emanat" al ţării, contraatacă. CEDO cere explicit României să soluţioneze rapid dosarele penale care privesc victimele din decembrie 1989, conexate în "Dosarul Revoluţiei", şi să elimine obstacolele legislative care ar putea bloca derularea anchetelor. Dreptul la justiţie în cazul morţilor şi al victimelor Revoluţiei nu mai poate fi astfel anulat de prescripţia răspunderii penale, potrivit îndrumărilor Curţii.

Gruparea "Containerul" şi filiera arabă

Zeci de firme ale mafiei arabe îşi au sediile într-un depozit la marginea Bucureştiului. Arabi "racordaţi" la gruparea "Containerul" au vândut între ei firme fictive cu milioane de euro. Spălările de bani se făceau în curtea grupărilor conduse de Baaklini şi Awdi. Mafia porturilor constănţene, condusă de fostul director al Direcţiei Portuare Constanţa Eugen Bogatu (45 de ani) şi protejată de senatorul PDL Mircea Banias (45 de ani) şi secretarul general de la Interne, Laurenţiu Mironescu (43 de ani), are legături cu mafia arabă, reprezentată de libanezul Said Baaklini (46 de ani). Acesta din urmă a fost arestat acum jumătate de an, după ce a încercat să prejudicieze statul român cu ajutorul lui Bogatu, prin returnări ilegale de TVA în dosarul UCM Reşiţa.

BNR se aşteaptă la intrări masive de capital

Guvernatorul Mugur Isărescu a transmis, ieri, că banca centrală ar putea fi în imposibilitatea de a menţine stabilitatea cursului de schimb. Şeful BNR a atras atenţia că intrări masive de capital s-au produs şi în perioada 2005-2008, dar situaţia nu a fost gestionată corect şi a aruncat România în criză. Exportatorii au toate şansele să intre într-o perioadă nefastă dacă previziunile guvernatorului Mugur Isărescu se îndeplinesc. Potrivit acestuia, România va experimenta, cel mai probabil, un nou interval al intrărilor masive de capitaluri, aşa cum s-a întâmplat în perioada 2005-2008, al căror efect ar putea fi aprecierea nesustenabilă a monedei naţionale.

Cum îi nimiceşte Băsescu pe Crin şi pe Ponta

Traian Băsescu şi trupa pedelistă au toate şansele să rămână la putere după următoarele alegeri. Chiar dacă şeful statului s-a prăbuşit în sondaje, Crin Antonescu şi Victor Ponta îi oferă un ajutor nesperat. Liderii Opoziţiei sunt din ce în ce mai lipsiţi de vlagă politică. Nu sunt capabili să răstoarne agenda publică făcută de la Cotroceni şi să vină cu teme majore, serioase şi de impact pentru public. În ultimele luni nu au declanşat cu niciun atac politic original care să îi lase cu gura căscată pe români, să îi facă să înţeleagă cât de nociv este actualul regim şi să creadă că USL este alternativa. Domnul Antonescu şi domnul Ponta aleg să participe la emisiuni de televiziune unde mestecă doar subiecte banale.

Unde au plecat toţi oamenii preşedintelui

Aflat la al doilea mandat prezidenţial, Traian Băsescu s-a despărţit de toţi consilierii cu "greutate", unii dintre aceştia îngroşând în prezent rândurile Opoziţiei. Vasile Blaga, primul plecat de la Cotroceni, reprezintă şi el Opoziţia din PDL, după pierderea cursei pentru preşedinţia partidului. Seria plecării consilierilor prezidenţiali numiţi în funcţie de Băsescu în 2004, la începutul primului său mandat de şef al statului, a fost deschisă chiar de Blaga. El a părăsit funcţia de consilier pe probleme de securitate naţională pentru a ocupa postul de ministru al Administraţiei şi Internelor.

Lecţiile istoriei, de Andrei Pleşu

Cred că est-europenii (şi mă gândesc acum la români) n-au învăţat cine ştie ce din istoria lor recentă. Nimeni nu învaţă mare lucru din istorie. Din mai multe motive. Mai întâi, foarte puţină lume ştie, cu adevărat, istorie. În general, nu avem cunoştinţă decât de istoria pe care am trăit-o. Iar experienţa noastră de viaţă e netransmisibilă. Pentru cei din generaţiile de după noi, "istoria recentă" e o sumă de istorioare pe care "bătrânii" le tot povestesc, obsesiv, plicticos, vorbind de unii singuri. Cine n-a trăit nemijlocit anii "50, "60, "70 şi "80 nu poate percepe realitatea comunistă decât ca pe o ciudăţenie, un viciu de generaţie, o colecţie de anecdote, orori şi legende aparţinând mai curând ficţiunii decât realităţii de fapt. "De ce n-aţi făcut ceva?" - întreabă unii tineri. "De ce n-aţi organizat mari proteste de stradă?" O dovadă că trăim în lumi mutual etanşe. Asta explică, în parte, energia polemică a "noii stângi", pentru care "dictatura comunistă" e o definiţie hiperbolică, rău intenţionată, a unui derapaj istoric accidental, iar anticomunismul - o formă retrogradă de proastă dispoziţie.

CURENTUL

Geoană şi Drăgoteasca vor da cu subsemnatul pentru SOV

Într-o şedinţă secretă, fără public, desfăşurată vinerea trecută la Tribunalul Bucureşti, avocaţii lui Sorin Ovidiu Vîntu au solicitat admiterea aducerii în faţa instanţei a lui Mircea Geoană şi a Corinei Drăgotescu, prostovanul - respectiv amorul lui SOV. Surse din preajma apărătorilor lui SOV ne-au adus la cunoştinţă că cei doi vor fi audiaţi, ca martori ai lui Vîntu, cel mai probabil în data de 17 iunie, cånd va avea loc următorul termen de judecată în dosarul legat de favorizarea infractorului Nicolae Popa. Apărătorii lui Vîntu nu au dezvăluit strategia legată de audierea celor doi martori, dar atåt Mircea Geoană, cåt şi Corina Drăgotescu apar în discuţiile mai mult decåt interesante purtate de SOV la sfårşitul lui 2009, cånd era monitorizat atent de procurori în ancheta privind favorizarea lui Nicolae Popa.

Cătălin Chelu - acuzat că devalizează Electroargeş

Crescut la şcoala de şmecheri a speculantului Sorin Ovidiu Vîntu şi folosit multă vreme ca "săgeată" a acestuia pe piaţa de capital, proaspăt-liberatul din puşcărie Cătălin Chelu continuă să devalizeze la drumul mare societăţi pe care le-a preluat cu sprijinul tatălui FNI. El a fost acuzat recent de liderii sindicali de la fabrica de aparate electrocasnice Electroargeş SA din Curtea de Argeş, unde este acţionar principal, că a încasat dividende de peste 2,7 milioane de lei încălcånd o decizie a AGA prin care se hotăråse ca profitul din 2010 al firmei să fie reinvestit. Mai mult, o altă sumă importantă de bani a fost virată, contrar aceleiaşi decizii a AGA, în contul unei societăţi controlate de Cătălin Chelu.

Isărescu: Romånia a fost foarte aproape de un "infarct" în 2009

România a fost foarte aproape de un "sudden stop", adică de oprirea bruscă a intrării de capitaluri străine, echivalentul medical al unui infarct, însă acest lucru a fost evitat deoarece s-a reacţionat la timp, a declarat, ieri, guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu.

Parul de Tia Serbanescu

În dosarul lui Mironescu reapare şi dl Blejnar, şeful ANAF, deşi în general se vorbeşte codificat şi despre "omul de la capătul tunelului". Altădată i se zicea "luminiţa de la capătul tunelului". Acum Luminiţa s-a făcut om. Cine-i omul? Al cui e? Rămåne un mister - căci caracatiţa corupţiei din vămi se întinde de la vlădică pånă la opincă: respectiv de la "rege şi regină" la vămile din vest şi până la omul simplu din est - deşi dna Boagiu consideră că PDL "nu are o criză de credibilitate ci o criză de sinceritate" când îşi dă corupţii la DNA. Şi dna Boagiu a fost sinceră: "vestea proastă e că în Romånia nu poţi face treabă decât cu parul". Parul, adică legea. De unde şi cântecul popular: parul să fie de soc, să nu mă omori de tot.

Deficitul bugetar a coborât la 0,8% din PIB în primele patru luni

Veniturile au depăşit cheltuielile cu 829 milioane de lei în aprilie. Deficitul bugetar a coborât la 4,4 miliarde de lei după primele patru luni, reprezentând 0,8% din PIB faţă de 1% din PIB în primul trimestru, pe fondul unui surplus de peste 800 milioane lei în aprilie, susţinut de reducerea cheltuielilor de capital şi de personal şi a subvenţiilor. "Pe fondul creşterii încasărilor şi a menţinerii cheltuielilor în limitele programului anual, în luna aprilie s-a înregistrat un uşor execedent de 829 milioane lei", se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice.

CURIERUL NAŢIONAL

Cine trage pentru viitoarea creştere?

Mugur Isărescu spune că schimbarea modelului economiei româneşti nu poate fi predeterminată, dar imprimarea unei direcţii este posibilă prin adecvarea politicilor macroeconomice. Rolul covârşitor şi decizia vor aparţine însă capitalului privat, iar pe termen mediu fluxurile externe se vor relua. Emil Boc: România a redevenit locul unde merită să investeşti. Conturarea unui nou model al economiei româneşti cade în sarcina capitalului privat, politicile macroeconomice au rolul de a influenţa comportamentul investitorilor, a afirmat guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, la cea de-a opta ediţie a Forumului Financiar organizat de Forum Invest şi BNR. Totuşi, politicile macroeconomice ale autorităţilor trebuie adecvate inteligent în întâmpinarea fluxurilor investiţionale care ar trebui să se reia pe termen mediu, a mai arătat Isărescu.

De ce nu se investeşte în România în cercetare şi dezvoltare de medicamente?

În domeniul cercetării şi dezvoltării de medicamente există o concurenţă puternică între ţări în a oferi cel mai potrivit mediu. România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană atunci când vine vorba de investiţiile pentru cercetare şi dezvoltare de medicamente, potrivit unui raport realizat la cererea Parlamentului European care analizează efectele reglementărilor naţionale asupra accesului pacienţilor europeni la medicamente. Astfel, în ţara noastră media este de cinci euro per capita. Primele trei ţări din Uniune unde se investesc cei mai mulţi bani pentru cercetarea şi dezvoltarea de medicamente sunt Danemarca, cu 190 de euro per capita, Belgia cu 170 euro per capita şi Suedia, cu 80 euro per capita). La polul opus, alături de România, se află Portugalia -15 euro per capita - şi Grecia, cu 17 euro per capita.

Google lansează sistemul de plată cu telefonul mobil

Gigantul motor de căutare pe Internet intră pe un nou segment de piaţă, unde va concura cu marile companii ale industriei financiare precum Visa. "Evenimentul cu partenerii" organizat de Google a aprins imaginaţia fiecăruia, speculându-se că va fi lansat sistemul de plăţi cu telefonul.

"Să construim viitorul împreună" - N. Nazarbayev

O caracteristică importantă a Adresării Preşedintelui Kazahstanului din acest an o reprezintă faptul aceasta a deschis un an politic foarte special pentru ţară - aniversarea a 20 de ani de Independenţă a Republicii Kazahstan, când, pe de o parte, se pot face totalurile pentru perioada precedentă, şi pe de altă parte - să se formuleze noi obiective pentru viitor. Această abordare în două direcţii este prezentă în Adresarea Preşedintelui Kazahstanului către naţiune, în care este evidenţiat un indicator integrat al progresului ţării (creşterea PIB pe cap de locuitor de 12 ori) şi identificate sarcinile urgente, care trebuiesc rezolvate în următorii cinci - zece ani. Anul va trece sub motto-ul "20 de ani de pace şi creaţie".

EVENIMENTUL ZILEI

Şpaga din vămi ne-a sărăcit cu 50 de miliarde euro

Valoarea medie a şpăgii şi evaziunii fiscale în Portul Constanţa a fost, în 2010, de 2,5 miliarde de euro în condiţiile în care traficul a scăzut de aproape trei ori faţă de 2007. Sumele vehiculate în dosarul dosarul "Şpagă în Portul Constanţa" sunt halucinante. Un simplu calcul matematic arată că, într-un an, mita totală plătită împreună cu evaziunea fiscală aferentă putea ajunge şi la 2,5 miliarde de euro. La fel şi paguba produsă bugetului consolidat al Uniunii Europene, căci aceasta ar fi fost destinaţia taxelor vamale neachitate la intrarea prin Portul Constanţa. Luând ca bază de calcul o şpagă medie de 20% din valoarea taxelor eludate, cifrele vorbesc de la sine. Un alt amănunt ar fi acela că cifrele sunt aferente traficului de containere din 2010, din Portul Constanţa, care este cu aproape 300% mai mic faţă de cel din 2007.

Interceptările le-au pus cătuşe contrabandiştilor din port

Probele care au dus la arestările din scandalul "Portul Constanţa" au fost obţinute în urma ascultării telefoanelor. "Omul de la capătul tunelului" rămâne un mister. Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au dispus, în noaptea de marţi, arestarea a 28 de persoane, acuzate că fac parte din reţeaua care intermedia contrabanda în Portul Constanţa. Potrivit avocaţilor, sute de interceptări sunt probele cele mai importante în dosar. Discuţiile purtate pe telefon de membrii grupării par să le fi pus cătuşele la mâini celor inculpaţi în dosar, susţin apărătorii celor incriminaţi. "Cele mai multe interceptări sunt elocvente. Acestea ar fi probele. Dosarul este bine instrumentat, nu am ce comenta", a declarat unul dintre avocaţii aflaţi marţi noaptea la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Nouriel Roubini vorbeşte astăzi la Forumul Financiar 2011

Nouriel Roubini, profetul crizei, va ţine un discurs astăzi, la Bucureşti, în faţa înalţilor oficiali, bancherilor, analiştilor şi jurnaliştilor din întreaga regiune a Europei de Sud-Est, în cadrul Forumului Financiar 2011, un eveniment financiar de anvergură organizat de Forum Invest împreună cu Banca Naţională a României (BNR) şi susţinut de "Evenimentul zilei" şi "Capital". În total, la acest eveniment participă, timp de două zile, peste 400 de persoane. Totodată, în cea de-a doua zi a evenimentului, alături de cunoscutul economist cofondator al Roubini Global Economics, va lua cuvântul şi Mugur Isărescu, guvernatorul băncii centrale.

Dan Adamescu şi Doru Buşcu se bat pe brandul "Academia Caţavencu"

SC Caţavencu SA va fi scoasă la licitaţie mâine, la trei săptămâni după ce Tribunalul Bucureşti a anunţat intrarea în faliment a companiei. Cel mai valoros este considerat brandul "Academia Caţavencu", al cărui preţ este estimat la 150.000 de euro. Doru Buşcu, director editorial la Academia Caţavencu, şi jurnalista Sabina Fati s-au înscris la licitaţia pentru cumpărarea mărcii Caţavencu. Cei doi au plătit garanţia de participare, în valoare de 45.000 de euro. Potrivit lui Doru Buşcu, care a avut o intervenţie în această dimineaţă la Radio Guerrilla, Sabina Fati îl reprezintă pe omul de afaceri Dan Adamescu, cel care deţine şi cotidianul România Liberă. Lichidatorul judiciar, General Group Expert SRL, a anunţat licitaţia printr-un anunţ din cotidianul România Liberă, publicat ieri şi preluat de paginademedia.ro.

Summitul G8: Marile puteri caută un nou şef al FMI

Liderii ţărilor industrializate vor încerca să ajungă la un compromis privind succesorul lui Dominique Strauss-Kahn. UE a strâns rândurile în spatele lui Christine Lagarde. Revoltele din lumea arabă, consecinţele dezastrului nuclear de la Fukushima, dar, mai ales, cursa pentru şefia FMI - acestea vor fi subiectele care vor domina agenda summitului G8 care debutează astăzi în orăşelul francez Deauville. În contextul unor lupte de culise intense pentru impunerea succesorului lui Dominique Strauss-Kahn, liderii marilor puteri sunt constrânşi să ajungă zilele acestea la un compromis privind viitorul director al instituţiei financiare. Nu întâmplător, cu doar o zi înaintea celei de-a 37-a reuniuni a principalelor puteri ale lumii, candidatul Franţei, Christine Lagarde, considerată favorită în această cursă, şi-a anunţat oficial candidatura pentru post.

Clădiri de sute de milioane de euro, abandonate în Capitală

Deşi valorează fiecare zeci, sute de mii sau chiar milioane de euro, disputele juridice sau lipsa banilor au transformat mii de ruine din Bucureşti din surse de profit în focare de infecţie. Construcţii începute înainte de 1990 şi neterminate nici în ziua de azi. Clădiri ridicate în ultimii ani şi nefinalizate din varii motive (de cele mai multe ori, pentru că dezvoltatorii au rămas fără bani). Dar mai ales imobile vechi, care nu au reuşit încă să-şi capete un statut juridic clar după ce peste ele au trecut, pe rând, tăvălugul naţionalizării şi haosul retrocedărilor. Potrivit ultimelor date, în Bucureşti sunt în lucru peste 42.400 de dosare de retrocedare în baza Legii nr. 10/2001. În cei zece ani care au trecut de la adoptarea acesteia, au fost emise doar 13.800 de dispoziţii de retrocedare şi au avut loc efectiv numai 2.971 de puneri în posesie.

FINANCIARUL

Elbit, reprezentată de Dudu Ionescu, devine furnizorul de bază al Armatei

Societatea israeliană, manageriată de fostul ministru al Apărării, derulează contracte de zeci de milioane de euro cu structurile MApN. Afacerile cu tehnică militară fur­ni­zată statului au adus profituri considerabile fostului ministru taranist al Internelor Constantin Dudu Ionescu, în prezent mana­ger al holdingului Elbit Systems Israel şi membru al PDL. Numai anul trecut socie­tatea israeliană Elbit Systems a furnizat tehnică de peste 48 de milioane de lei. Istoricul afacerilor societăţii israe­liene în România s-a scris încă de la începutul anilor "90 şi s-a derulat în timp chiar sub mandatul lui Constantin Dudu Ionescu la MApN între anii 1999-2000.

Fondul Proprietatea a pierdut 50 de milioane de euro din valoare într-o singură zi

Cotaţia a atins un nou nivel minim de la listarea la Bursă, trecând sub pragul de 0,49 lei/acţiune. Preţul acţiunilor FP la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) este tot mai atrac­tiv pentru investitorii care încă nu au luat poziţii de cumpărare, dar din ce în ce mai dezamăgitor pen­tru acţionari. După şedinţa de ieri, FP şi-a redus capitalizarea cu încă 50 de milioane de euro, ajungând la un nou minim de la listare, de 0,482 lei/acţiune. Analiştii nu găsesc o justificare a scăderii puternice sub pragul de 0,5 lei/acţiune, dar potentialul real al FP va fi vizibil după transferul pachetului deţinut de stat.

În aprilie, companiile şi-au mutat depozitele din valută în lei

Decizia pare motivată de aprecierea leului în raport cu euro. Creditarea a avansat în aprilie faţă de martie cu 0,3%, păstrând un uşor ritm de creştere pozitiv şi la nivel anual, de 2,3%. Populaţia a rămas orientată către împrumuturile în valută, cu un sold al finantarilor în devize străine aproape dublu faţă de cel în lei. Datele BNR publicate ieri mai arată că persoanele fizice continuă să economisească, iar companiile, pe fondul aprecierii monedei naţionale, îşi mută depozitele din valută în lei. Depozitele rezidenţilor clienţi ne­guvernamentali s-au redus în aprilie cu 0,2% faţă de luna precedentă, până la nivelul de 171,1 miliarde de lei. Comparativ cu aprilie 2010, avansul a fost pozitiv, de 2,3%.

Analiştii: Statul are nevoie de o politică de management a datoriei publice coerentă

Experţii contactaţi de ,,Fin.ro" spun că maturităţile împrumuturilor depind foarte mult de consolidarea fiscală. Statul ar trebui să se împrumute mai des pe termen lung pentru a avea o politică de management a datoriei publice mai coerentă şi pentru a evita eventualele presiuni generate de vârfuri de plată, sunt de părere analiştii chestionaţi de ,,Fin.ro". Potrivit acestora, maturitatile creditelor contractate de Ro­mâ­nia depind foarte mult de consolidarea fiscală şi de gradul de încredere pe care investitorii îl au în economie.

Marea Britanie, Franţa şi Germania rămân cele mai atractive economii europene

România se află la rubrica "altele" în elaborarea planurilor de investiţii, companiile ţin cont în primul rând (63%) de infrastructură de transport şi logistică a ţărilor analizate în luarea deciziei, stabilitatea socială cântăreşte 54%. Cabinetul internaţional de audit Ernst&Young a publicat ediţia a 10-a a "barometrului" atractivităţii diferitelor ţări europene, din prisma investitorilor străini. Prima constatare: Uniunea Europeană a captat anul trecut 26% din fluxul mondial de investiţii, cotă aproape egală cu ponderea ei în Produsul Intern Brut (PIB) global. Informaţiile au fost colectate telefonic din partea a 205 lideri de întreprinderi, dintre care 41% sunt directori financiari.

JURNALUL NAŢIONAL

Adriana Mironescu: "Soţul meu citea materiale provenite din CSAT. Nu l-au verificat înainte serviciile?" Interviu cu Adriana Mironescu, soţia fostului secretar general al MAI

Într-un interviu acordat Jurnalului Naţional, ziarista Adriana Mironescu, soţia fostului secretar general al MAI, spune că acesta era certat de doi ani cu Mircea Banias, presupusul său complice din port, că soţul său a demisionat înainte să fie demis de premierul Boc, că avocaţii arestaţilor n-au avut acces la probe şi că faimoasa sumă de 8.000 de lei era destinată, sub formă de vin, unui protocol PD-L. "Avocaţii n-au avut posibilitatea să vadă nicio probă din dosar, fiindcă nu li s-a pus la dispoziţie nici un act de urmărire penală. Inculpaţii şi avocaţii au avut doar posibilitatea să se uite pe ele, câteva ore, în data de 23 mai, asta în timp ce procurorii instrumentau cauza de un an. Singurul document pus la dispoziţia avocatului soţului meu este rezoluţia de începere a urmăririi penale, care cuprinde încadrarea juridică şi, pe scurt, faptele care i se reţin în sarcină.

Ce nu se spune în dosarul vameşilor. Noaptea cuţitelor lungi în PDL începe la Constanţa cu arbitrii de la DNA.

În 2008, după eşecul de la alegerile locale, conducerea centrală a hotărât ca vedeta în urcare a partidului să preia temporar conducerea PDL Constanţa. Misiunea sa a fost un eşec, Udrea nu a reuşit să pună organizaţia pe picioare, ba, mai mult, a stârnit o răzmeriţă între pedelişti. Cu greu taberele au făcut o pace de ochii lumii, dar urmările trecerii Elenei Udrea nu s-au uitat, astfel încât şi la recentul Congres al partidului organizaţia nu l-a sprijinit pe Boc, ci pe rivalul Blaga. Senatorul Banias a rămas un "prieten" al Elenei, care, se ştie, nu uită şi nu iartă. Secretarul general al MAI, Mironescu, s-a aflat şi el în vârtejul acestui conflict intern, asta fiind una din laturile ghemului de interese uriaşe care se ciocnesc în vămile din Portul Constanţa Sud Agigea.

Demitere în afacerea Portul Constanţa

Şeful Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă (SIPI) al judeţului Constanţa, comisar şef George Popa, a fost eliberat din funcţie în cadrul anchetei demarate de DGIPI vizând unele structuri privind îndeplinirea atribuţiilor de serviciu în cazul lui Laurenţiu Mironescu.

NAŢIONAL

Serviciile au declansat "Marea Ascultare"

Liniştitoarea placă băgată mereu la înaintare de către directorul SRI despre cele "doar" 2 000 de mandate de interceptare existente este contrazisă de informaţiile bombă intrate în posesia noastră. Pentru că George Maior a uitat să spună că acest tip de ascultare legal este deja desuet, toate structurile specializate preferând de departe metoda ambientală. Astfel, mai nou, în posesia SRI au intrat "maşini copaci" de peste 130 000 euro, cu zeci de "rădăcini" de monitorizare şi care demonstrează că Serviciile au declanşat cu adevărat "Marea Ascultare"! Peste tot! Practic, noile dotări tehnice ultraperformante intrate în posesia Serviciilor româneşti cu sprijin occidental permit ascultarea oricui, oriunde şi oricând.

Vasilescu: Opoziţia ascunde şi ea prazi tentante pentru DNA

În loc să se bucure că DNA îi uşurează munca, rărind rândurile Puterii, Opoziţia se teme că i-a venit rândul să cotizeze şi ea cu "un peste mare". "Nu ştiu ce părere aveţi voi, dar eu cred că după reţinerile astea spectaculoase (un senator luat din toale la prima oră, un secretar general MAI şi un primar - toţi PDL), urmează un peste mare din opoziţie", a declarat Vasilescu pentru "Naţional". Îngrijorarea ei este sporită de curajul procurorilor de a se atinge de persoane considerate din principiu intangibile pe plaiurile noastre mioritice: "Dacă l-a luat DNA-ul pe finul lui Băsescu (Laurenţiu Mironescu, fostul secretar general al MAI), credeţi că mai poate fi ceva politic?".

PUTEREA

"Pilele" lui Faris, cu dosare penale. El, încă poliţist activ. Personajul pentru care şi-au pierdut funcţiile capii MAI şi ai Jandarmeriei, transferat la Şcoala de Poliţie de la Câmpina

Afaceristul Cornel Faris, personajul central al scandalului angajărilor ilegale din MAI, a fost repartizat ca ofiţer în structura Şcolii de Agenţi de Poliţie Câmpina. Inspectoratul General al Poliţiei Române susţine că această măsură a fost impusă de legislaţia existentă. Potrivit oficialilor, IGPR era obligat prin lege să-i găsească lui Cornel Faris o funcţie conform competenţelor, astfel că omul de afaceri din localitatea ilfoveană Bragadiru, devenit poliţist în împrejurări ce sunt cercetate de procurorii Parchetului General şi cei ai DNA, a fost repartizat la Şcoala de Agenţi de Poliţie din Câmpina, unde ocupă în prezent o funcţie de execuţie în cadrul Departamentului administrativ.

După ce a stabilit că va concedia peste 1.000 de salariaţi, CFR Călători s-a împrumutat ca să stingă creditele de anul trecut luate pentru asigurarea salariilor

După ce, anul trecut, Societatea Naţională de Transporturi Feroviare CRF Călători SA a făcut împrumuturi în bănci pentru a putea acoperi cheltuielile salariale, luna aceasta aceeaşi instituţie a cerut deschiderea unei noi linii de creditare pentru a plăti împrumutul de anul trecut. De această dată, noul credit va fi însoţit de disponibilizarea a peste 1.000 de salariaţi ai companiei, aşa cum rezultă din strategia de reorganizare teritorială. CFR Călători SA a obţinut deja un credit de aproximativ 1,2 milioane de euro dintr-un total estimat pentru anul acesta de 10,5 milioane de euro.

Nostradamus de Dâmboviţa. Profeţiile ratate ale politicienilor români

Politicienii români se bat în profeţii în ultima vreme. Traian Băsescu, Adrian Năstase, Sebastian Lăzăroiu, Dan Voiculescu duc o luptă acerbă pentru titlul de "Nostradamus de România". Cu toţii au însă o mică problemă în a deveni cel mai mare profet: clarviziunile lor sfârşesc prin a nu se îndeplini. Ziarul "Puterea" vă prezintă câteva dintre ultimele profeţii ale politicienilor. Traian Băsescu e în continuare preşedinte, Emil Boc e tot premier, iar Elena Udrea nu a preluat conducerea, nici a PDL, nici a Guvernului. Criza economică continuă să se simtă în România ca la ea acasă.

Afacerea Port Constanţa duce la "omul de la capătul autostrăzii"? Parchetul: Serviciile de informaţii au ştiut de afacerile lui Laurenţiu Mironescu

ÎCCJ a decis, ieri-dimineaţă, emiterea de mandate de arestare pentru 30 de zile pe numele a 29 de persoane, dintre care unul în lipsă în dosarul grupării Banias-Mironescu-Bogatu. În timp ce doi dintre capii grupării au fost arestaţi, senatorul Mircea Banias are doar interdicţia de a părăsi ţara. Surse judiciare au declarat că din datele strânse până în prezent, prejudiciul adus bugetului statului se ridică la peste 60 de milioane de euro. Anchetatorii spun că fiecare transport era "taxat" cu 7.000 de dolari. Procurorii susţin că la dosarul cauzei există interceptări telefonice care pot proba activitatea infracţională a lotului din Portul Constanţa. Interceptările au fost efectuate de SRI, la cererea Parchetului, conform legii.

ROMÂNIA LIBERĂ

Vină. Serviciul secret al MAI este acuzat că nu a semnalat problemele penale ale fostului secretar general. Scandalul Mironescu - Sfârşitul "Doi ş"un sfert"?

DGIPI, serviciul secret al Ministerului Administraţiei şi Internelor, riscă să fie desfiinţat deoarece nu a blocat numirea pe funcţia de secretar general a lui Laurenţiu Mironescu, arestat preventiv în dosarul evaziunii şi contrabandei de zeci de milioane de euro din Portul Constanţa. "Lipsa de profesionalism, pasivitatea sau poate chiar complicitatea unor ofiţeri DGIPI cu gruparea infracţională au făcut ca ministrul Traian Igaş şi premierul Emil Boc, care l-au numit pe Mironescu în funcţie, să fie supuşi oprobriului public" spun surse din cadrul MAI. Potrivit competenţelor, DGIPI trebuia să facă verificări şi apoi să avizeze sau nu numirea pe funcţia de secretar general a lui Laurenţiu Mironescu.

Infrastructură. Alianţa celor trei regate ale asfaltului promite că termină lucrările până în decembrie. Culisele împăcării de pe Autostrada Ploieşti

Constructorii autostrăzii Moara Vlăsiei-Ploieşti ar fi de acord cu terminarea autostrăzii începute până în decembrie, fără a primi alţi bani. Ca urmare, contractul nu se mai reziliază, spune ministrul Transporturilor. Din trei "regi ai asfaltului" care şi-au dat mâna pentru a construi 40 de km de autostradă între Moara Vlăsiei şi Ploieşti doar unul mai poate să-şi termine porţiunea fără vreun efort supraomenesc. Este vorba de Dorinel Umbrărescu care de altfel a continuat să lucreze - inexplicabil - şi după notificarea de reziliere a contractului, terminând 90% din lucrări. Ceilalţi doi - Costel Căşuneanu şi Dan Beşciu - îşi retrăseseră de mult majoritatea utilajelor, iar acum sunt în jurul a 50% din lucrări.

Cum a ajuns Felix preşedintele USL. Şi ce planuri are în iulie

Dan Voiculescu a anunţat deja nu doar preluarea conducerii USL, ci şi dezintegrarea PDL, care în cele din urmă i-ar putea aduce pe tavă funcţia de premier. Dan Voiculescu ştie mai bine decât Crin Antonescu şi Victor Ponta tot ce se întâmplă în cotloanele puterii, de aceea a preluat conducerea Uniunii Social Liberale (USL) şi a pregătit chiar strategia de preluare a puterii în România. Pentru Voiculescu e esenţial să demonstreze că ştie cum trebuie demontată actuala majoritate parlamentară şi care sunt paşii mărunţi pe care-i face Traian Băsescu, de aceea e primul care dă ştirile şi care prevede lunar suspendarea preşedintelui.

Vasile Dâncu, PSD: Este cea mai disciplinată, consistentă coaliţie de guvernare. Opoziţia îşi măsoară puterea

Fostul senator PSD, Vasile Dâncu, a declarat pentru romanialibera.ro că actuala coaliţie de guvernare este cea mai disciplinată guvernare, chiar dacă este fragilă. "Se vorbeşte mult despre fragilitatea acestei puteri. Părerea mea este că e doar una dintre speranţele opoziţiei. Mi se pare cea mai disciplinată, fragilă statistic, cantitativ, matematic, dar cea mai consistentă, disciplinată coaliţie, pentru că este condusă direct de Traian Băsescu, care ştie cum să-şi ţină sub ascultare vaporul. Restul sunt jocuri, pe care evident cred că le pot face UDMR sau minorităţile, pentru că de asta au venit în politică, dar cred că această coaliţie a funcţionat coerent de fiecare dată", a spus Dâncu în emisiunea "Dezbaterile RL", moderată de jurnalista Sabina Fati.

ZIARUL FINANCIAR

Stere Farmache, preşedintele BVB: Este ultima şansă pentru listarea Romtelecom

Fostul ministru al comunicaţiilor Dan Nica susţine că statul este chiar obligat să listeze acţiunile Romtelecom. Vânzarea acţiunilor Romtelecom deţinute de statul român către grupul elen OTE fără a lista niciun pachet de titluri şi pe bursă ar fi "o mare şi imensă eroare" în condiţiile în care contractul de privatizare semnat în 2003 prevede o asemenea operaţiune, declară Dan Nica, vicepreşedinte al PSD.

Isărescu: Vin capitaluri mari şi trebuie să fim atenţi cu cursul

BNR va încerca să atenueze volatilitatea cursului, în condiţiile în care România s-ar putea confrunta cu intrări masive de capitaluri străine care pot duce la aprecierea monedei naţionale, însă nu este posibil ca o bancă centrală "să se bată cu pieţele externe" singură, spune guvernatorul BNR Mugur Isărescu

Greii de pe Wall Street au luat cu asalt Varşovia. La Bucureşti e linişte

Peste 700 de companii şi investitori din Europa, SUA şi Asia au confirmat participarea la cel mai mare summit de IPO-uri din regiunea Europei Centrale şi de Est organizat de bursa din Varşovia (WSE). Din România au confirmat participarea 12 oficialităţi şi companii. Din păcate, la Bucureşti nu se desfăşoară niciun summit de acest gen care să atragă investitorii pe piaţa locală. La Varşovia, pe 25 şi 26 mai, are loc cel mai mare eveniment destinat Ofertelor Publice Iniţiale de acţiuni (IPO-uri) din Europa Centrală şi de Est, organizat de Bursa de Valori din Varşovia.

Danone măreşte producţia şi angajează oameni

Danone România, cel mai mare producător local de iaurturi, spune că la cât de scăzut este consumul românilor, criza nici măcar nu s-a simţit pe acest segment. Pe de altă parte însă, tot acest consum mic reprezintă oportunitatea de creştere în ochii francezilor care vor demara anul acesta lucrările la extinderea capacităţii de producţie din Bucureşti şi vor angaja noi oameni. Danone a ajuns anul trecut la afaceri de 476 de milioane de lei (113,3 milioane de euro), în creştere cu 10% comparativ cu 2009, principalii factori pe care s-a bazat această evoluţie pozitivă fiind lansările de produse şi promoţiile.

Schimbările de la CEC rămân în stand-by până se decide soarta lui Ialomiţianu

Preconizatele schimbări în componenţa echipei de management a CEC Bank au rămas în suspensie până când se vor finaliza discuţiile privind o eventuală schimbare a ministrului finanţelor Gheorghe Ialomiţianu, afirmă surse bancare. Andrei Stamatian, 34 de ani, care fusese iniţial nominalizat pentru postul de prim-vicepreşedinte al CEC, iar nominalizarea a fost respinsă de BNR, s-a prezentat azi la Viena, la o conferinţă a băncilor de economisire-creditare în scop locativ, ca preşedinte al Raiffeisen Banca pentru Locuinţe, funcţie pe care a preluat-o în urmă cu un an şi jumătate. BNR a respins şi desemnarea lui Răzvan Andrei Micu, consilier al ministrului finanţelor, pentru un post de vicepreşedinte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb