• ADEVARUL
• Vin preţuri nesimţite
Cresc taxele şi preţurile, avertizează membrii Guvernului, după ce Curtea Constituţională a respins cererea de reducere a pensiilor cu 15%. Premierul Emil Boc susţine că Guvernul a pregătit deja un plan B. Miniştrii Cabinetului nu văd însă altă soluţie decât majorarea TVA şi a cotei unice de impozitare. Decizia luată de Curtea Constituţională a României (CCR) a trimis ieri Guvernul în mai multe şedinţe pentru discutarea unor planuri de rezervă la reducerea parţială a cheltuielilor bugetare. Variantele după decizia CCR conduc la ipoteze: creşterea TVA de la 19% la 24% şi o creştere a cotei unice.
• Boc a ajuns la vorba FMI
Miniştrii Cabinetului Boc au recunoscut ieri că, în acest context, este aproape imposibil ca Guvernul să nu umble la taxe. \"Ministrul de Finanţe trebuie să calculeze în acest moment cum se poate obţine suma care lipseşte din buget. A treia cale decât creşterea taxelor nu prea există în acest moment\", a declarat ministrul Mediului, Laszlo Borbely.
• Tănăsescu: "Va creşte inflaţia\"
"Există mai multe opţiuni şi creşterea TVA este una dintre ele. Ar mai putea fi şi o combinaţie între creşterea TVA şi a taxei pe veniturile salariaţilor. Trebuie mers pe soluţia cea mai simplă, care aduce încredere şi soliditate procesului de consolidare fiscală pe termen mediu şi lung\", a declarat ieri Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI, într-o emisiune la The Money Channel. Tănăsescu a mai spus că o eventuală modificare TVA va avea ca efect creşterea inflaţiei
• Creşteri de taxe în alte ţări
Grecia: TVA a fost mărită de la 19% la 23%, iar accizele pentru alcool, tutun şi benzină au crescut cu 10%. Marea Britanie: guvernul a majorat recent TVA de la 17,5% la 20%. Spania: TVA a crescut de la 16% la 18%. Letonia: impozitul pe venit a fost majorat de la 16% la 23%, iar TVA a crescut de la 18% la 21%. Lituania: guvernul de la Vilnius a crescut TVA de la 18% la 21% şi impozitul pe profit cu 5%. Bulgaria: guvernanţii au renunţat la mărirea TVA, vor să crească însă impozitul pe venit. Ţările care au cea mai mare TVA din Europa (25%) sunt Ungaria, Danemarca şi Suedia.
• Decizia Curţii Constituţionale duce cursul euro la 4,28 lei
Cursul de schimb a reacţionat rapid după ce Curtea Constituţională a declarat că reducerea cu 15% a pensiilor este neconstituţională şi a urcat la maximul ultimelor şapte luni. Banca Naţională a României (BNR) a anunţat ieri o referinţă de 4,2808 lei/euro, mai sus cu aproape cinci bani faţă de cotaţia precedentă, nivel nemaiatins de la 23 noiembrie 2009.
• Dacia cucereste inimile nemţilor
Visul a devenit realitate, cel puţin pentru unii români. Dacia se bate, de la egal la egal, cu un sinonim al fiabilităţii, BMW. Mai mult, Dacia este învingătoare exact acasă la bavarezi, în Germania. Marca Dacia s-a clasat pe locul al doilea într-un studiu al satisfacţiei posesorilor de vehicule din Germania realizat de JD Power şi revista germană "Auto Test\". Marca românească a obţinut 836 de puncte din 1.000, la egalitate cu BMW. Dacia Logan s-a poziţionat pe locul al doilea în clasamentul modelelor de clasă mică.
• Dunarea şi Prutul au ieşit din matcă. Dunărea a inundat faleza oraşului Galaţi
Dunărea a depăşit cu 21 de centimetri cota de inundaţie, iar Prutul a ajuns aproape până la buza digului. "Previziunile sunt din cele mai sumbre. Ne aşteptăm ca Valea Oraşului şi Zona Bădălan să fie indundate. Ne pregătim pentru ce este mai rău, mai ales sâmbătă sau duminică, când va ajunge la Galaţi viitura pe Dunăre\", a declarat Eugen Chiriţă, purtător de cuvânt la Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.
• Qatar: Mecca afacerilor şi a diplomaţiei
Anul acesta, când majoritatea economiilor lumii dau înapoi sau, în cel mai bun caz, se bucură de o redresare firavă, Qatarul a anunţat o creştere de 23% (faţă de anul trecut, când a fost de 10%). PIB-ul pe cap de locuitor a ajuns în 2009 la aproape 84.000 de dolari, cel mai ridicat din lume, departe de cel al SUA, de 46.000 de dolari şi surclasând cu uşurinţă cele 22 de state din Liga Arabă (Kuweitul, cu 38.000 de dolari sau Arabia Saudită, cu 23.000 de dolari).
• Sandero se bate cu nemţii pe piaţa sud-africană
La Pretoria se fabrică maşina despre care localnicii spun că va înlocui de pe piaţă Volkswagenul Golf. Africa de Sud este o ţară în care găseşti orice maşină doreşti, de la limuzinele americane până la Loganul românesc, fabricat însă sub însemnele Renault. În acest turn Babel automobilistic, modelul Sandero al Daciei pare să fi ocupat o parte din piaţă destul de importantă. Maşina se fabrică la Pretoria, cu piese aduse din România şi asamblate într-o uzină Toyota.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Creşterea taxelor sau 300.000 de bugetari concediaţi
Curtea Constituţională a pus guvernul în situaţia de a găsi în câteva ore o soluţie pentru a acoperi gaura de aproape 1,5 miliarde de euro, rămasă după anularea tăierii pensiilor. Respingerea reducerii pensiilor cu 15% a lăsat o gaură în buget de peste 1,3 miliarde de euro, care trebuie acoperită din majorarea taxelor sau disponibilizarea unui sfert din personalul bugetar, potrivit calculelor EVZ. Dacă autorităţile decid să nu crească TVA şi cota unică, banii s-ar putea obţine din restructurarea numărului de bugetari cu 300.000 de persoane, fără a lua însă în calcul cheltuielile sociale ulterioare, plăţi compensatorii şi şomaj, care vor pune presiune pe buget.
• Scor de 5-4 la Curte
Testul lui Boc la Curtea Constituţională a depins de un singur vot. Zoltan Puskas, judecătorul propus de UDMR, a stricat maşina de vot pe care se baza puterea, votând împotriva reducerii cu 15% a pensiilor şi stabilind scorul la 5-4. \"Niciodată nu am fost rugat de foştii mei colegi din UDMR să votez într-un anume fel. Votul meu a fost dat pe baza convingerii mele juridice, pentru neconstituţionalitate\", a declarat Zoltan Puskas.
• La mâna parlamentului: Tăierea cu 25% a salariilor bugetarilor riscă să se amâne încă o lună
Dacă pensiile vor rămâne neatinse, punerea în practică a tăierii cu 25% a salariilor revine la mâna parlamentului. Deşi nu mai poate fi anulată, măsura riscă să nu mai poată fi aplicată de la 1 iulie, aşa cum calcula guvernul, ci să fie amânată cu cel puţin o lună. Astfel, pentru ca salariile aferente lunii iulie să fie tăiate, legea trebuie să ajungă în Monitorul Oficial până joi, iar parlamentul să o modifice în prealabil într-o şedinţă a Camerelor reunite.
• BNR nu agreează o creştere de TVA
O majorare a TVA cu cinci puncte procentuale, variantă lansată pe surse, nu e agreată de oficialii băncii centrale, întrucât va avea efecte negative asupra inflaţiei şi va fi resimţită de toată populaţia. Totuşi, între creşterea cotei unice şi majorarea TVA, cea de-a doua are mai multe şanse de izbândă. Surse guvernamentale ne-au precizat că una dintre variante prevede menţinerea TVA şi a cotei unice doar pentru profit şi majorarea impozitelor pe venituri alături de disponibilizarea a circa 100.000 de angajaţi din sectorul bugetar, din cei 1,29 milioane.
• Privaţii îşi fac cele mai negre scenarii
Scumpirea produselor şi serviciilor, extinderea evaziunii fiscale, reducerea investiţiilor şi creşterea şomajului sunt doar câteva dintre efectele din economie pe care le va avea o decizie a guvernului de majorare a taxelor principale. O astfel de măsură va lovi \"în moalele capului\" companiile, şi aşa slăbite de criză, spun reprezentanţi din mediul privat.
• Consecinte
Decizia de ieri a Curţii Constituţionale ar putea duce la amânarea tranşei de la FMI, în valoare de 850 de milioane de euro, deprecierea leului, instabilitate politică şi creşterea riscului de ţară, majorarea costurilor de finanţare pentru stat, dar şi a dobânzilor, întrucât Finanţele vor trebui să se împrumute pe termen scurt, lucru care va crea presiune în piaţă, spun economiştii.
• Sassu i-a deschis lui Patriciu uşa TVR
Fostul director al televiziunii publice a înlesnit parafarea unor contracte între Adevărul Holding şi TVR. După câteva zile, Dinu Patriciu l-a \"recompensat\" cu o funcţie de director în trustul său. Concret, deşi televiziunea naţională are infrastuctura necesară producerii în regim propriu a unor emisiuni, Sassu a pus la cale un plan prin care acestea vor fi realizate de trustul lui Dinu Patriciu. Mai mult, până când îşi intră de fapt în atribuţii în holdingul lui Dinu Patriciu, Sassu s-a autopropus în funcţia de preşedinte al Comisiei de alegere a noilor membri ai consiliului de administraţie (CA) din partea salariaţilor TVR, alegeri care au avut loc ieri.
• Alegeri în televiziunea publică
Alegerile pentru desemnarea reprezentanţilor salariaţilor în Consiliul de Administraţie (CA) al TVR au avut loc ieri, la ora închiderii ediţiei procesul fiind în desfăşurare.
Aproximativ 2730 de angajaţi au avut dreptul să voteze doi reprezentanţi pentru noul CA al TVR şi doi supleanţi ai acestora. Conducerea TVR a fost demisă prin respingerea în parlament a raportului de activitate. CA al TVR este alcătuit din 13 membri, numiţi astfel: opt din partea grupurilor parlamentare, unul din partea preşedinţiei, unul din partea guvernului, doi din partea angajaţilor şi unul din partea minorităţilor.
• România, sub cod de vreme rea: weekend cu ploi şi inundaţii
Românii nu vor scăpa de vremea mohorâtă nici în acest sfârşit de săptămână. Aşa au avertizat, ieri, meteorologii şi hidrologii, care se aşteaptă la precipitaţii abundente şi la inundaţii, în special în nordul, estul şi sudul ţării. Astfel, potrivit specialiştilor Centrului Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Mediului, judeţele din nordul şi estul ţării se vor afla sub cod galben şi portocaliu de inundaţii până duminică.
• Grecia îşi vinde insulele pentru a-şi plăti datoria externă
Grecia vrea să vândă sau să concesioneze pe termen lung unele dintre cele 6.000 de insule, pentru a-şi plăti datoria externă, scrie The Guardian, în ediţia electronică de astăzi. The Guardian a aflat că o parte a insulei Mykonos, una dintre destinaţiile turistice de top din Grecia, este de vânzare. Zona este o treime deţinută de guvern, care caută un cumpărător dornic să injecteze capital într-un complex turistic de lux, potrivit unei surse apropiate negocierilor.
• România vrea investiţii germane. Berlinul încurajează reforma
Ministrul român de externe, Teodor Baconschi, i-a spus ieri omologului său german, Guido Westerwelle, aflat în vizită la Bucureşti, că România aşteaptă noi investiţii germane. Baconschi a intrat în detalii, punctând domeniile ce aşteaptă investiţii şi companiile pe care România ar dori să le vadă pe piaţă.