• ADEVARUL
• Românii habar nu au ce să facă în caz de cutremur
Cutremurul de 5,3 pe scara Richter din noaptea de vineri spre sâmbătă a demonstrat că românii habar nu au cum să reacţioneze în caz de seism. Imediat după cutremur, sute de apeluri au fost primite la dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti - Ilfov şi nu pentru a fi anunţate urgenţe, ci pentru ca oamenii să se informeze despre cum ar trebui să reacţioneze după seism. "La dispeceratul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti - Ilfov (...) au fost apeluri prin care cetăţenii întrebau cum ar trebui să procedeze imediat după cutremur, să părăsească sau nu locuinţa", anunţau reprezentanţii Inspectoratului la doar o oră de la producerea seismului care a durat 10 secunde.
• Cum îi pune PSD pe foştii baroni la adăpostul imunităţii parlamentare
Foşti şi actuali lideri judeţeni ai PSD vor candida la alegerile parlamentare pe un loc eligibil pentru Senatul României. Acelaşi Liviu Dragnea, care a rupt lanţul influenţei baronilor locali în urmă cu un an, când nu le-a mai permis să candideze pentru un post în conducerea centrală a partidului, şi-a dat binecuvântarea acum pentru ca unii dintre ei să se afle pe listele PSD la alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016. Astfel, baroni de generaţie veche, precum Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Paul Stănescu, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Olt, Ion Călinoiu, fost preşedinte al Consiliului Judeţean Gorj, Dragoş Benea, preşedintele Consiliului Judeţean Bacău, vor ocupa printre primele poziţii în judeţele lor pe listele pentru Senatul României.
• Elveţienii dau puteri sporite serviciilor secrete
Elveţienii au spus masiv "da", duminică, unei legi a informaţiilor care autorizează serviciile secrete să le supravegheze comunicaţiile telefonice şi activităţile pe Internet, potrivit primelor estimări cu privire la rezultatul referendumului, relatează AFP. Aproximativ 66% s-au pronunţat în favoarea legii, potrivit unor estimări realizate pentru televiziunea elveţiană de institutul gfs.bern după închiderea secţiilor de votare la ora locală 12.00 (13.00, ora României). Această estimare are o marjă de eroare de plus sau minus trei procente. Referendumul a fost organizat în contextul în care ameninţarea teroristă este foarte puternică în Europa. Marea majoritate a elveţienilor a votat prin corespondenţă şi pe Internet, ceea ce permite o numărare foarte rapidă a buletinelor de vot.
• Minciunile lui Gabriel Oprea. Cum i-au desfiinţat martorii apărarea fostului vicepremier
Senatorul demisonar Gabriel Oprea îşi pregăteşte apărarea privind acuzaţia de ucidere din culpă. Dacă îşi va depune demisia din Parlamentul României, cererea de avizare a începerii urmării penale va ajunge la Klaus Iohannis. Senatorul a făcut o listă de 11 "adevăruri" în cazul accidentul în urma căruia a murit Gigină. În esenţă, el spune că nu a dat ordin să fie însoţit de echipaje ale poliţiei rutiere, deci nici de motociclist, că nu a impus viteza de deplasare şi că motocicleta fusese reparată în acea săptămână. "Niciodată nu am impus o viteză de deplasare, iar viteza medie cu care ne-am deplasat pe traseu în seara respectivă a fost de 59,41km/h (stabilită prin expertiză). Viteza legală în zonă era de 60 km/h",a spus Oprea.
• Jaful de 1 miliard de euro
Sistemul de irigaţii din judeţul Galaţi a fost ruinat sistematic de administrarea defectuoasă, de privatizările dubioase şi de hoardele de hoţi. În ultimele trei decenii, bunuri evaluate la circa un miliard de euro, care ar fi asigurat irigarea a 100.000 de hectare, au dispărut în neant. Situat la intersecţia a trei mari cursuri de apă - Dunărea, Siretul şi Prutul - judeţul Galaţi a fost considerat tot timpul ca având un imens potenţial agricol dacă s-ar fi reuşit irigarea în condiţii eficiente a celor aproape 300.000 de hectare de teren arabil. De altfel, în intervalul 1970-1989, în judeţul din sudul Moldovei s-au făcut investiţii colosale în sistemul de irigaţii, a căror valoare era estimată la peste 1,4 milioane de dolari, adică echivalentul a peste 1,2 miliarde de euro.
• PRU ni-i livrează pe Ponta, premier, şi pe Ghiţă, ministru al Comunicaţiilor
Partidul România Unită (PRU), condus de deputatul Bogdan Diaconu, a prezentat oferta guvernamentală a partidului, cu Victor Ponta în funcţia de premier şi cu Sebastian Ghiţă în cea de ministru al Comunicaţiilor. PRU încearcă, astfel, să bage zâzanie între Victor Ponta şi PSD. Cabinetul prezentat de Bogdan Diaconu, pe pagina sa de Facebook, este condus de Victor Ponta şi are următoarea componenţă: Bogdan Diaconu - MAI, Daniel Savu - MApN, Camelia Khraibani - Sănătate, Mihai Sturzu - Cultură, Ionuţ Goidescu - Mediu, Gheorghe Saghian - Agricultură, Sebastian Ghiţă - Comunicaţii, Ion Eparu - Educaţie, Mirel Palada - Muncă, Andrei Piticaş - Transporturi, Ioan Axente - Economie, Ionuţ Săvoiu - Dezvoltare Regională, Dumitru Badrăgan - Justiţie, Mihai Precup - Finanţe, Cristina Iţcuş - Fonduri Europene şi Sarmiza Andronic - Diaspora.
• Fiscul românesc vrea să fure modelul eBay
Magazinul de pe strada Măriuca din Capitală, unde Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) vinde bunurile confiscate, are deja tradiţie în rândul căutătorilor de chilipiruri. ANAF se pregăteşte să treacă în faza superioară, prin crearea unui magazin online. Zilele trecute preşedintele ANAF, Dragoş Doroş, a anunţat că Fiscul pregăteşte un portal unde va încerca să vândă online, inclusiv prin licitaţie, bunurile confiscate. "Pentru anumite produse, preţurile vor fi fixe, dar pentru altele preţul se va stabili prin licitaţie", a explicat Doroş, citat de Agerpres. Cel mai cunoscut portal din lume unde produsele sunt cumpărate atât pe bază de preţ fix, cât şi prin licitaţie, este eBay.com. De regulă, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală vinde "la bucată", folosind un preţ prestabilit, când are pe stoc doar câteva produse şi apelează la licitaţii când are de valorificat cantităţi mari.
• Conducta Giurgiu-Ruse, pas decisiv spre exportul de gaze
Sistemul de transport al gazelor din România a fost conectat duminică la cel din Bulgaria, după ce constructorii au tras pe sub Dunăre conducta principală a gazoductului Giurgiu-Ruse. Acesta va face parte din proiectul BRUA, care va permite exportul gazelor de la Marea Neagră spre Austria şi Bulgaria. Cele trei companii implicate în proiectul gazoductului Giurgiu-Ruse, compania de stat Transgaz, firma românească privată Inspet Ploieşti şi constructorul austriac Habau, au tras pe sub Dunăre conducta principală a gazoductului. Gazoductul va face parte din proiectul Bulgaria - România - Ungaria - Austria (BRUA), care va lega reţelele de gaze naturale din cele patru state şi va permite exportul gazelor de la Marea Neagră spre Austria.
• Viktor Orban îndeamnă UE să înfiinţeze un "oraş uriaş al refugiaţilor" pe coasta Libiei
Uniunea Europeană ar trebui să înfiinţeze un "oraş uriaş al refugiaţilor" pe coasta Libiei şi să analizeze acolo cererile de azil ale refugiaţilor care vin din alte ţări africane, a declarat sâmbătă premierul ungar Viktor Orban, relatează Reuters. Orban a făcut această declaraţie la Viena, la finalul unui summit al unor state membre UE şi ţări din Balcani pe tema crizei refugiaţilor. Premierul populist de dreapta a oferit puţine detalii despre proiectul său şi a apreciat că influenţa sa în aceste probleme este mică. Însă el a insistat asupra faptului că frontierele externe ale Uniunii Europene ar trebuie să se afle sub un "controlul total" - inclusiv frontiera de la Marea Mediterană, unde Libia poate juca un rol.
• BANCHERUL
• Creditele pentru locuinţe acordate de bănci populaţiei au atins un nou record istoric
Creditele pentru locuinţe acordate de bănci populaţiei au atins un nou nivel record in luna august, in ciuda faptului că garanţiile pentru împrumuturile prin programul Prima Casa erau aproape epuizate iar băncile au majorat avansul la creditele ipotecare standard, din cauza legii privind darea in plată. Astfel, soldul de credite imobiliare in lei a crescut cu aproape un miliard de lei in august, la 26,1 miliarde lei in august, de la 25,2 miliarde lei cate erau in iulie, arata statisticile BNR. Este un ritm de creştere apropiat de cel din lunile precedente. Creditele imobiliare in euro au scăzut la 27,4 miliarde lei in august, de la 27,7 miliarde lei in iulie, in timp ce creditele in CHF au scăzut la aproximativ 2,6 miliarde lei, de la 2,7 miliarde lei in luna precedentă.
• CAPITAL
• 13 euro pentru a intra pe teritoriul UE?
UE vrea să extindă masiv controalele la frontierele sale. Cine vrea să intre, trebuie să se înregistreze sau să solicite o viză de acces. Obiectivul este sporirea securităţii. Măsurile nu îi vor afecta pe cetăţenii UE. Australia îl are demult, SUA din 2007: un sistem electronic de înregistrare a tuturor celor care intră pe teritoriul lor fără a avea nevoie de vize. Un astfel de sistem doreşte să introducă acum şi Uniunea Europeană, pentru a controla mai bine cine intră în şi cine iese din spaţiul comunitar. Sistemul a fost planificat deja de mai mulţi ani, cu scopul de a anula anumite lacune de securitate. La fel ca în SUA, călătorii care vor intra în UE şi care nu au nevoie de viză se vor înregistra în avans pe Internet. În acest sens, ei vor fi nevoiţi să achite o taxă, la fel ca în SUA. Potrivit funcţionarilor UE, taxa va fi curpinsă între 13 şi 50 de euro.
• RCS&RDS va colecta taxa TVR
Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune a aprobat încheierea unui contract de mandat cu RCS&RDS pentru colectarea taxei TV. RCS&RDS va colecta taxa TV de la clienţii de energie ai companiei, la fel ca furnizorii cu care TVR are contract. Taxa este colectată, în prezent, de către Electrica, Enel Energie Muntenia, Enel Energie, CEZ şi E.ON. Printre clienţi se află şi TVR. RCS&RDS a câştigat licitaţia organizată de Societatea Română de Televiziune pentru furnizarea de energie electrică şi va încasa 2,2 milioane de lei, fără TVA. Contractul este valabil până în iulie 2017.
• Câţi bani au investit chinezii în străinătate
Investiţiile chineze în străinătate au înregistrat o creştere rapidă în ultimii 13 ani, volumul acestora ajungând, în 2015, la 145,67 miliarde dolari, plasând China pe locul doi la nivel mondial, a declarat Zhang Xiangchen, adjunctul reprezentantului chinez pentru negocieri comerciale internaţionale al Ministerului de Comerţ. Datele statistice privind investiţiile directe chineze în străinătate în anul 2015, arată că fluxul investiţiilor a înregistrat o creştere de 18,3% comparativ cu anul anterior, reprezentând 9,9% din investiţiile globale. Stocul investiţiilor directe chineze în străinătate a ajuns la 1.097,86 miliarde USD, plasând China pe locul opt la nivel mondial.
• CURENTUL
• După doi ani de circ, Firea şi-a retras plângerea împotriva preşedintelui Băsescu
Numai bună acum de urmărit penal pentru denunţ calomnios, Gabriela Firea a renunţat la plângerea făcută lui Traian Băsescu pentru şantaj şi ameninţare. Prezentă în studioul Antenei 3, Fire a declarat: "Confirm ceea ce aţi aflat pe surse de la Parchet, din surse judiciare. Este adevărat. Nu a fost decizie simplă, m-am sfătuit cu familia mea, cu domnul avocat Bolcaş ...să ştiţi că şi cu mulţi bucureşteni.
• CURIERUL NATIONAL
• Industria laptelui, în impas
Preţul unui litru de lapte plătit de procesatori fermierilor români este de 40 - 60 de bani, fapt ce duce spre faliment majoritatea fermelor de vaci. Fermierii români reclamă întârzieri nepermise în plata fondurilor europene şi naţionale pentru agricultură şi spun că subvenţiile sunt singura şansă de redresare. MADR a emis un ordin care transpune un regulament european prin care fermierilor li se dă un ajutor financiar de 14 euro/100 kg de lapte ca să-şi reducă producţia de lapte timp de 3 luni.
• Siria: Reuniune a Consiliului de Securitate
Acordul de încetare a focului in Siria, intervenit la 9 septembrie intre Washington si Moscova, a murit. In ciuda apelurilor comunităţii internaţionale, a contactelor ruso-americane, raidurile aeriene ale avioanelor lui Assad si ale aliatului sau rus au fost reluate cu si mai mare forţa la Alep. Consiliul de Securitate a fost convocat de urgenţă duminică, după ce in cursul nopţii de sâmbătă spre duminică, la Alep au continuat, fără întrerupere, bombardamente de o violenţă nemaiîntâlnita de la declanşarea in urma cu cinci ani a războiului din Siria, soldate cu mulţi morţi, in special femei si copii îngropaţi sub ruinele clădirilor distruse.
• Clasamentul universităţilor cu cea mai bună reputaţie din lume în 2016
În premieră, o universitate britanică este cel mai puternic brand universitar. Oxford a detronat Caltech. Clasamentul universităţilor cu cea mai bună reputaţie din lume este dominat şi anul acesta de universităţile din Statele Unite ale Americii, cu 7 instituţii în top 10 (două dintre ele împărţind locul 10), deşi prima poziţie este revendicată, în premieră, de Marea Britanie, cu Universitatea Oxford, scrie hotnews.ro. Alte două instituţii britanice şi una elveţiană şi-au făcut drum în eşantionul primelor 10 universităţi. Topul celor mai puternice branduri universitare la nivel global este realizat anual de Times Higher Education. Universităţile din Asia îşi continuă ascensiunea şi în ediţia din acest an. România are 4 universităţi în top, 2 în intervalul 601-800, şi două în intervalul 801+.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Cum au fost băgate RADET şi ELCEN în insolvenţă
900 de milioane de euro, banii pentru un sistem de termoficare nou, risipiţi pe subvenţii. În doar şase ani, Primăria Bucureştiului a cheltuit sume extrem de mari pentru subvenţionarea preţului gigacaloriei, plătit de populaţie. Cu aceşti bani, Capitala ar fi putut avea un sistem de termoficare nou-nouţ. Circa 1,2 milioane de bucureşteni tremură la gândul că o să îngheţe în locuinţe în această iarnă. Sistemul centralizat de încălzire e în colaps. Producătorul de energie termică ELCEN, dar şi distribuitorul RADET îşi vor cere astăzi "la pachet" insolvenţa la Tribunal, pentru a se proteja de creditorii, care pot oricând închide robinetele, după ce lanţul datoriilor a ajuns la fabuloasa cifră de circa 3,6 miliarde de lei.
• Băncile, silite să-şi schimbe abordarea. O instanţă îi blochează pe recuperatorii de credite bancare
O decizie a Judecătoriei Sectorului 2 ar poate fi folosită ca precedent judiciar în procese având ca obiect contestaţie la executare şi i-ar putea ajuta pe mii de români a căror credite neperformante au ajuns în mâinile recuperatorilor, după ce băncile, din diverse motive, au preferat să nu îi execute silit. În esenţă, judecătoareaValentina Liliana Petrescu a admis contestaţia la executare formulată de un bucureştean prin intermediul avocatului Adrian Cuculis (Hotărârea nr. dosar: 3592/300/2016, nr hotărâre: 4429/2016) şi a scris negru pe alb: "anulează executarea înseşi în dosarul de executare nr. (...) al BEJ Cojocaru Bogdan Mihai". În motivarea acestei soluţii, judecătoarea scrie că prin cesionarea de către bănci a contractelor neperformante de credit către recuperatori, acestea îşi pierd valoarea de titlu executoriu.
• Traian Băsescu acuză o ÎNSCENARE în dosarul fratelui său
Dezvăluire incredibilă făcută de fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, în cazul fratelui său, Mircea, condamnat la închisoare pentru că ar fi primit 250.000 de euro de la familia lui Bercea Mondial pentru ca interlopul să fie lăsat în pace de justiţie. Liderul PMP susţine că fosta preşedintă a Tribunalului Olt a fost condamnată la 8 ani de închisoare petru că a primit mită să îl lase pe Bercea în libertate, iar fratele său nu figurează printre cei care au mituit-o pe judecătoare. Astfel, el acuză o înscenare.
• DUELUL Trump - Clinton: TENSIUNE uriaşă înaintea de prima dezbatere TV
Trump şi Clinton se vor întâlni luni noaptea în prima lor confruntare directă pentru Casa Albă, pentru care fiecare dintre candidaţi s-a pregătit în mod special. Tensiunea creşte înaintea primei dezbateri televizate de luni, între Donald Trump şi Hillary Clinton, înfruntare la vârf între doi candidaţi total opuşi ca fel de a fi şi care s-au şi pregătit în mod foarte diferit. Confruntarea de luni noaptea Trump - Clinton, găzduită de Universitatea Hofstra, din Hempstead, New York, şi transmisă de NBC de la ora locală 21.00 (4.00 AM, ora Bucureştiului), este cu atât mai crucială cu cât ea are loc cu numai şase săptămâni înainte de alegerile pentru Casa Albă din 8 noiembrie, în condiţiile în care sondajele dau rezultate strânse: Clinton are un uşor avantaj, însă acesta a scăzut spectaculos în ultimele săptămâni.
• JURNALUL NATIONAL
• Raed Arafat, la Sinteza zilei: "Este cel mai grav mesaj care poate fi dat unei populaţii!"
Arafat a comentat, la Antena 3, atacul fără precedent la adresa Guvernului lansat chiar de către şeful Corpului de Control al premierului, care a scris pe Facebook că "dacă acest cutremur ar fi fost un exerciţiu privind pregatirea pentru un mare cutremur, acesta tocmai a eşuat, în aspecte elementare: informarea publicului şi coordonarea rapidă a reacţiei". "Este cel mai grav mesaj care poate fi dat unei populaţii. Indiferent care este stadiul de pregătire, indiferent care este situaţia. În România putem proba oricând că pregătirea este în creştere. Totul depinde însă şi de bani şi de resurse. Nu stăm pe loc (...) Dacă era cineva din stradă, nu conta poate", a spus Raed Arafat.
• Producţia de vin din România, mai mare decât cea din Franţa
Producţia naţională de vin în acest an va fi în jurul cantităţii de 4 milioane de hectolitri, cu circa 11% mai mare decât anul trecut, cea mai mare creştere a producţiei, de 20%, fiind înregistrată în zona Moldovei, potrivit unui comunicat al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului, remis, duminică, AGERPRES. Din punct de vedere calitativ, acumulările de zaharuri din struguri sunt proprii obţinerii vinurilor de calitate în acest an, menţionează producătorii. La nivel European, în debutul verii, Franţa anunţa diminuarea producţiei de struguri, iar Spania anunţa creşteri, ceea ce va genera la nivel mondial un preţ de vânzare mai mic pentru vinul vărsat, consideră specialiştii.
• NATIONAL
• Chinezii vor produce la Braşov accesorii pentru limuzinele Mercedes
Compania Ningbo HuaXiang Electronic Co Ltd, specializată in domeniul componentelor auto si cea germano - romana Hib Rolen Trim, au semnat, la Bucureşti, un memorandum privind construcţia unei hale de producţie, ce va avea o suprafaţă de 15.000 de metri pătraţii, unde vor fi fabricate piese pentru automobilele Mercedes, din clasa A si B. Investiţia, care se ridică la 30 de milioane de dolari, oferă 265 de noi locuri de munca si va fi finalizată până la jumătatea anului 2019. Concret, la Braşov se vor fabrica decoraţiuni interioare pentru bord, portiere si consola centrală ale Mercedesurilor destinate pieţei din Europa.
• Calatorii de pe Otopeni, terorizaţi de conducerea tehnocrată
Compania Naţionala Aeroporturi Bucureşti a adoptat noi reglementari pentru orele de check-in. Iar agenţiile care operează pe "Henri Coandă" au primit deja o "circulară" prin care "CNAB recomanda pasagerilor câteva soluţii in situaţia traficului intens de la orele de vârf in Aeroportul Otopeni". In fapt, este vorba doar de doua soluţii mari si late :" Prezenta la check-in se va face cu 3 ore înainte de zbor iar check-in-ul se închide cu o oră înainte de plecare". Mai mult chiar, in încheierea circularei, conducerea CNAB recunoaşte că "in prezent, aeroportul Otopeni este foarte aglomerat si se înregistrează un flux foarte mare de pasageri, mai ales in zona controlului de securitate si a controlului paşapoartelor".
• PUTEREA
• Şi Hidroserv intră în insolvenţă. Administrator judiciar va fi o firmă "clientă" a DNA şi DIICOT
Anul 2016 e al insolvenţelor în sectorul energetic. După Complexul Energetic Hunedoara, unul din cei mai mari producători de energie, iar apoi Elcen şi RADET, cei doi mari jucători care asigură căldura în Capitală, şi după ce Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) din Drobeta Turnu Severin a intrat în faliment tot în acest an, a venit rândul Hidroserv să intre în insolvenţă. Hidroserv este controlată 100% de Hidroelectrica, care tocmai a ieşit din insolvenţă, în luna iunie după ani ani. Administrator judiciar va fi CITR (cea mai mare casă de insolvenţă, n.r.). Firma se află sub cercetarea penală a DIICOT şi DNA", au declarat surse oficiale din cadrul companiei, pentru ziarul PUTEREA.
• Consolidare, demolare sau expropriere. Lista blocurilor cu risc seismic ridicat, o mare minciună
Cutremurul de sâmbătă, 24 septembrie, de 5,3 grade pe scara Richter, a arătat faţa hâdă a statului în raport cu cetăţenii. Clădirile foarte vechi cu risc seismic pericol public sunt puţine, iar cele de patrimoniu, şi mai puţine. În schimb, sunt cel puţin câteva zeci de blocuri trecute ilegal şi fără bază tehnică pe lista celor cu risc seismic ridicat, pe care rechinii imobliari vor să pună mâna de peste 20 de ani. Pentru aceste sute de familii, Primăria Capitalei nu face nimic, dimpotrivă, vrea să-i determine pe oameni să pună ipoteci pe locuinţe sau să-i exproprieze. Blocuri înregistrate fals cu risc seismic pericol public au trecut cu brio peste cutremurul de sâmbătă, niciun pic de tencuială nefiind cazută.
• Antreprenorii n-au bani nici de mâncare!
Mai mult de o treime din întreprinzătorii şi patronii chestionaţi de Institutul Naţional de Statistică (INS) în cadrul unui studiu au afirmat că nu reuşesc să adune bani de vacanţă, nici măcar să îşi plătească la timp facturile de întreţinere sau ratele bancare, iar unii chiar că nu-şi pot asigura o masă consistentă. Informaţiile rezultă din studiu "Condiţiile de viaţă ale populaţiei din România", realizat de INS şi citat de MEDIAFAX. Potrivit INS, 45,8% din gospodăriile conduse de oamenii de afaceri, categorie în care sunt incluşi patronii, dar şi lucrătorii pe cont propriu (şi aici este o slăbiciune a studiului, fiindcă amestecă mere cu pere), se confruntă cu dificultăţi mari şi foarte mari în acoperirea cheltuielilor curente şi 38,7% nu-şi pot acoperi la timp cheltuielile legate de locuinţă sau de plata ratelor bancare.
• ROMANIA LIBERA
• Ministerul Apărării minte ca să-şi apere fostul ministru . Gabriel Oprea, avansat ilegal la gradul de general
O comisie burduşită cu generali ai Armatei, ministrul Apărării, Puiu Paşcu, şi preşedintele Ion Iliescu au conlucrat impecabil pentru ca, în 2001, Gabriel Oprea să fie avansat la gradul de general. Avansarea, însă, s-a făcut ilegal. În exclusivitate, "România liberă" a obţinut de la Ministerul Apărării probele care arată fără dubiu cum mai multe articole de lege au fost încălcate cu bună ştiinţă. Rezultatul: un căpitan în rezervă a sărit peste două grade (maior şi locotenent-colonel) total misterios, a fost reactivat colonel şi, într-un an, a devenit general de brigadă (general cu o stea). Totul se întâmpla în primul an al ultimului mandat de preşedinte al lui Ion Iliescu, la doar un an după ce Oprea devenise doctor prin plagiat.
• Afaceri ascunse de acum 10 ani. Iese la iveală modul cum şi-au mărit averile Gabriel Oprea şi Victor Ponta
Gabriel Oprea s-a învecinat timp de trei luni cu familia Ponta în Voluntari, dar i-a cumpărat terenul, l-a unit cu latifundia sa şi a construit acolo o vilă de peste 600 mp cu piscină şi teren de tenis. A închiriat apoi totul unei grădiniţe şi, în final, a donat copiilor săi întreaga proprietate de 3.295 mp. Gard în gard, se află un cartier de vile din vânzarea cărora generalul Oprea a încasat 2,5 milioane de euro în 2007, se arată într-o investigaţia reaizată de Rise Project. "Iniţial, o bucată de 1.000 mp fusese revendicată şi dobândită de trei localnici la jumătatea anilor "90. Oamenii au vândut în 2002: jumătate (500 mp) a ajuns la un samsar, cealaltă - la soţii Victor Viorel Ponta şi Elena Roxana Ponta. Victor Ponta şi fosta lui soţie au fost doar trei luni proprietari de facto ai celor 500 mp. În acea perioadă, Ponta era şeful Corpului de Control al guvernului condus de Adrian Năstase, iar Gabriel Oprea - prefectul Capitalei.
• ZIARUL FINANCIAR
• Creditul privat a scăzut în august pentru a treia lună consecutiv după legea dării în plată
Creditarea a dat semne de oboseală în lunile de vară, înregistrând trei luni consecutive de scădere, după apariţia legii privind darea în plată a imobilelor. În termeni anuali, avansul creditării a frânat la 0,7%. Soldul creditelor acordate de bănci populaţiei şi companiilor a scăzut în august pentru a treia lună consecutiv, ajungând la 215,4 miliarde de lei (48,4 mld. euro), ceea ce ar putea indica că bancherii sunt din nou reticenţi să îşi asume riscuri în economie. Creditul privat a scăzut în august cu 0,3% faţă de luna anterioară, potrivit datelor BNR. An la an soldul împrumuturilor pentru populaţie şi companii se menţine cu greu pe linia de plutire, în condiţiile în care afişează o rată de creştere de numai 0,7%. Este prima dată de la începutul acestui an când creditul privat înregistrează un avans anual de sub 1%.
• FP scoate la vânzare acţiuni OMV Petrom pentru mărirea free-floatului companiei petroliere
Fondul Proprietatea (FP), unul dintre cei mai tranzacţionaţi emitenţi de pe piaţa de capital de la Bucureşti, scoate la vânzare prin intermediul unei oferte publice o parte din participaţia sa de 19% în compania petrolieră OMV Petrom (SNP), cu scopul de a mări free-floatul sau numărul acţiunilor libere la tranzacţionare, se arată într-un comunicat publicat pe bursă de către reprezentanţii Fondului. Fondul Proprietatea transmite că "urmăreşte creşterea lichidităţii acţiunilor societăţii şi în acelaşi timp să rămână un investitor pe termen lung dedicat dezvoltării cu succes a societăţii", se mai arată în comunicat. De asemenea, Fondul este de acord, în anumite condiţii, ca pentru o perioadă de 360 zile de la data închiderii ofertei să nu mai vândă alte acţiuni SNP.
• România rămâne cu cea mai redusă pondere a exporturilor în PIB din regiune
Începând cu anul 2000 exporturile României au crescut puternic graţie creşterii economice, investiţiilor străine şi apropierii de UE. La 15 ani de la debutul uneia dintre cele mai faste perioade de dezvoltare din istoria recentă, România rămâne însă în urma economiilor din regiune din perspectiva performanţelor exporturilor. Exporturile României de bunuri şi de servicii, de 65 de miliarde de euro în 2015, sunt cele mai mici din regiune, raportate la PIB - 40,9% din PIB, faţă de media UE de 43,5% din PIB, sau faţă de Polonia (49,2% din PIB), Croaţia (49,4% din PIB), Bulgaria (66,5% din PIB), Cehia (83,8% din PIB) sau Ungaria (83,8% din PIB), relevă studiul "Ghidul exportatorului român" pus în dezbatere publică la finele săptămânii de InvestRomania.