REVISTA PRESEI 27.01.2012

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 27 ianuarie 2012

ADEVARUL

FMI pune condiţii şi mai grele Guvernului

Fondul va scădea prognoza de creştere economică, dar va menţine ţinta de deficit bugetar, care va fi şi mai greu de atins în noile condiţii. La mijlocul acestei săptămâni a început a patra evaluare a acordului de tip preventiv semnat de România cu FMI, iar delegaţia condusă de Jeffrey Franks va face turul ministerelor şi al instituţiilor în aceste zile pentru a lua pulsul economiei. Având în vedere contextul economic european extrem de nefavorabil în care ne aflăm, la finele acestei vizite FMI va revizui din nou, în scădere, prognoza de creştere economică pentru acest an, potrivit unor surse apropiate discuţiilor. Totuşi, ţinta pentru deficitul bugetar nu va fi modificată şi va rămâne 1,9% din PIB, însă va fi mult mai greu de atins, în condiţiile în care România va finaliza anul cu un PIB mai mic decât cel estimat până acum. Astfel că Guvernul va fi nevoit să reducă şi mai mult cheltuielile.

Europa de Est va duce greul

FMI a avertizat că Europa Centrală şi de Est va resimţi cel mai puternic impactul crizei din zona euro, ca urmare a legăturilor comerciale puternice cu economiile zonei euro. Analiştii FMI anticipează o creştere de 1,1%, faţă de 2,7% cât sperau anterior.Tot în urmă cu trei zile, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a înrăutăţit prognoza de creştere economică a României pentru acest an de la 1,1% la 0,8%. Până în octombrie anul trecut, BERD aştepta o creştere de 3,8% a PIB-ului României. Pe lângă înrăutăţirea estimărilor privind PIB-ul, delegaţia FMI din aceste zile va pune un foarte mare accent pe liberalizarea pieţelor de gaze şi electricitate. Acest lucru va însemna creşterea treptată a tarifelor, care vor ajunge la nivelul celor din vestul Europei până în 2015.

Şeful statului s-a întâlnit ieri cu preşedintele Raiffeisen Bank

Preşedintele Traian Băsescu s-a întâlnit la Palatul Cotroceni cu Steven van Groningen, preşedintele Raiffeisen Bank şi al Consiliului Investitorilor Străini. Cei doi au discutat despre necesitatea dezvoltării capitalului românesc prin stimularea economisirii. "Preşedintele României a fost informat cu privire la noile reglementări ale Băncii Naţionale a Austriei cu privire la cerinţele de capital şi lichiditate, domnul van Groningen apreciind că impactul acestor reglementări va fi nesemnificativ pentru România", se arată într-un comunicat de presă publicat pe site-ul Preşedinţiei.

Primul atac în lupta cu agenţiile de rating: Illinois a dat în judecată Standard&Poor's pentru alimentarea crizei

Procurorul general al statului american Illinois a dat în judecată agenţia de rating Standard & Poor's (S&P). Învinuirea? A alimentat criza ipotecară şi financiară din SUA prin atribuirea de calificative exagerate instrumentelor financiare garantate ipotecar, după cum transmite Reuters. S&P, în încercarea de a-şi creşte cota de piaţă, a comis o fraudă şi şi-a compromis independenţa prin acordarea de ratinguri incorecte, în foarte multe cazuri maxim "AAA", pentru a intra în graţiile băncilor de pe Wall Street ce emiteau aceste instrumente financiare. "Agenţia fabrica sute de milioane de dolari pe an prin atribuirea de calificative. Fără să fie susţinute de agenţiile de rating, aceste instrumente financiare nu ar fi fost cumpărate de mulţi investitori", a afirmat procurorul general al Illinois, Lisa Madigan.

Fenomenul de încălzire globală poate avea şi efecte benefice asupra economiei reale

Consecinţele încălzirii globale nu sunt de dorit, însă există şi efecte pozitive ale modificării climei. Dacă se adaptează noilor condiţii, economia poate beneficia de fenomenul de încălzire globală, iar în planul sănătăţii populaţiei, numărul de îmbolnăviri şi decese cauzate de iernile reci ar putea scădea semnificativ. Un raport realizat de o comisie guvernamentală din Marea Britanie asupra riscurilor generate de modificarea climei arată că întreprinderile care ar putea beneficia de încălzirea globală sunt în principal cele care exportă produse peste Oceanul Arctic. Topirea gheţarilor deschide noi rute de navigaţie spre Asia şi Pacific, ceea ce înseamnă drumuri mai scurte şi costuri de combustibil şi timp reduse, notează publicaţia financiară "Financial Times".

Românii nu au învăţat lecţiile crizei. Se împrumută tot în valută

Anii de criză care au adus deprecieri semnificative ale leului în raport cu euro sau cu francul elveţian par a fi daţi uitării de români. Deşi românii s-au gândit de două ori înainte de a mai lua un împrumut de la bancă, având în vedere că procesul de creditare a bătut pasul pe loc în 2011, cei care s-au împrumutat, au ales să-şi facă datorii în valută. Aceştia au ignorat riscul ca leul să-şi continue deprecierea, iar ratele lor să crească de la o lună la alta, aşa cum s-a întâmplat în ultimii ani. Singurul segment care a înregistrat creştere în 2011 este cel al împrumuturilor pentru locuinţe în euro. În rest, scădere pe linie.

Germania este de vină pentru criză! David Cameron îi atacă pe nemţi la Davos

Premierul britanic David Cameron a criticat modelul economic al nemţilor, vorbind despre dezechilibrele comerciale care au dus la izbucnirea şi escaladarea crizei. "Aceasta este o problemă a deficitelor comerciale, nu doar a deficitelor bugetare", a spus Cameron, făcând aluzie la economia bazată pe exporturi a Germaniei. Declaraţiile lui Cameron vin la doar câteva zile după ce Organizaţia Internaţională a Muncii, instituţie din cadrul ONU, a publicat un raport care arată că politicile Germaniei în ceea ce priveşte salariile reprezintă una dintre problemele structurale care a dus la izbucnirea crizei şi la propagarea acesteia. În mod surprinzător, Angela Merkel, cancelarul Germaniei, i-a dat dreptate lui Cameron în ceea ce priveşte balanţele comerciale, notează jurnaliştii "Financial Times", prezenţi la Forum. Singura diferenţă este că Merkel vrea ca Grecia, Spania şi Italia să devină mai "germane", în timp ce Cameron vrea ca Germania să devină mai puţin "nemţească", notează aceştia.

Francul depreciat şi o rată a dobânzii joasă, ar putea supraîncălzi economia Elveţiei

Limita impusă asupra cursului francului elveţian faţă de euro de către Banca Naţională a Elveţiei (SNB), ar putea provoca supraîncălzirea economiei dacă autorităţile nu sunt suficient de vigilente asupra efectelor acestuia, conform unui raport publicat de către Financial Stability Board (FSB). "Combinaţia dintre acest prag şi o dobândă-cheie redusă ar putea rezulta în crearea excesivă de credite şi ar contribui la apariţia de dezechilibre pe pieţele de proprietăţi şi imobiliare", a declarat Financial Stability Board (FSB - un grup de lucru format din reprezentanţi ai ministerelor de finanţe şi ai băncilor centrale din Europa, cu sediul în Basel, care are ca obiectiv reglementarea sectorului bancar la nivel global) în cadrul unui document de evaluare a Elveţiei, citat de agenţia de ştiri Bloomberg.

CURENTUL

Ioan Oltean trage sforile să o pună pe Dorina Danielescu la şefia ANI

De la alegerea sa în funcţia de secretar general al PDL , Ioan Oltean are o singură grijă. Nu e vorba de partid, Oltean devenind celebru după ce a uitat să înregistreze la tribunal modificările la statutul PDL, punând astfel în pericol existenţa de drept a formaţiunii, ci de lărgirea cercului său de influenţă la nivelul instituţiilor statului. Ziarul "Curentul" a făcut recent o trecere în revistă a oamenilor numiţi în diverse funcţii importante graţie lobby-ului făcut de secretarul general al PDL Ioan Oltean. Lista nu e scurtă şi nici poziţiile ocupate de oamenii recomandaţi de Oltean nu sunt deloc de neglijat. Dimpotrivă. Fostul ministru Ioan Botiş, fostul secretar de stat Ioan Andreica, fosta şefă a ANRP Crinuţa Dumitrean şi fostul preşedinte al ANOFM, Silviu Bian, îşi datorează cu toţii ascensiunea lui Ioan Oltean, care i-a ajutat să obţină poziţii de invidiat.

Marius Pieleanu a fost prins la curve

Sociologul Marius Pieleanu se află pe lista VIP-urilor care au frecventat, contra cost, curvele de lux din bordelul basarabeanului Efim Potval, poreclit Fima, dezvăluie Cancan. Mai mult, el este martor în dosarul penal deschis pe numele "peştelui" de peste Prut, alături de alţi 21 de beneficiari ai serviciilor sexuale oferite de prostituatele acestuia. Sursa de mai sus nu precizează însă şi dacă Pieleanu a contactat vreo boală venerică pe care să i-o fi transmis apoi soţiei sale, Manuela, studentelor de la SNSPA, sau partenerilor săi de la Antena3, printre care sunt Gâdea, Ciutacu, Badea şi Dana Grecu. Aşadar, aflăm, Pieleanu se prostituează nu numai în timpul serviciului, ci şi în timpul său liber.

România, sub asediul zăpezii

Copii născuţi în zăpadă, sute de oameni blocaţi în maşini înzăpezite şi salvaţi de militari şi jandarmi din nămeţi, cu tancurile sau elicopterul. Drumuri naţionale şi autostrăzi blocate mai mult de zece ore, zeci de localităţi în beznă şi fără apă, şcoli închise, nervi întinşi de aşteptare din cauza întârzierilor mari ale trenurilor şi mijloacelor de transport sau după anularea mai multor curse aeriene. Mai multe drumuri naţionale, între care şi DN1, dar şi autostrăzile care leagă Bucureştiul de Piteşti şi Constanţa, au fost paralizate ore în şir de viscolul care a spulberat cu furie zăpada. După numai o zi de ninsoare abundentă în judeţele care au primit cod portocaliu sau galben de viscol şi ninsoare, Capitală a fost în alertă cu toate instituţiile implicate în situaţii de urgenţă.

CURIERUL NATIONAL

Ce mai trebuie reglat la sistemul fiscal?

Ionuţ Dumitru: În mod cert, România are nevoie de o reformă în sistemul fiscal pentru a creşte colectarea de taxe şi impozite. "Suntem într-un moment în care trebuie să nu mai umblăm la taxe. Va trebui ca sistemul să fie mai puţin birocratic, din patru declaraţii să fie una şi aceea să se depună online". Nicolescu (CNIPMMR): Eliminarea impozitului pe profitul reinvestit ar avea efecte pe termen scurt, mediu şi lung substanţiale

AVAS cere încă 25 mil. lei pentru reprezentanţă juridică la Washington

Peste 22 mil. lei sunt necesare în cazurile Rodipet şi IMUM Medgidia. Restanţele de anul trecut din aceste două dosare se ridică la 607.000 lei. Pentru cel de-al treilea, Roussalis vs. România, câştigat deja, instituţia a plătit numai anul trecut 2,1 mil. lei. Aşa cum ne-a obişnuit deja de când a intrat în incapacitate de plată, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului cere din nou Guvernului importante sume de bani pentru reprezentanţa juridică a României în cazurile de privatizare aflate pe rolul Curţii Internaţionale de Arbitraj de la Washington (ICSID), de data aceasta suma necesară ridicându-se la peste 25 mil. lei.

Angela Merkel a deschis cea de-a 42-a ediţie a Forumului Mondial de la Davos

Grava criză cu care se confruntă europenii în prezent a fost subiectul principal al discursului Angelei Merkel în deschiderea Forumului de la Davos. Un spaţiu amplu a fost consacrat necesităţii solidarităţii europene, fără a-şi lua mai multe angajamente vizând soluţionarea crizei datoriilor. Şi cu acest prilej, dna Merkel şi-a exprimat opoziţia faţă de majorarea fondurilor europene de stabilitate, cerută de FMI, şi a respins ideea unei extinderi a rolului Băncii Centrale Europene în ajutorarea ţărilor din sudul Europei. În viziunea sa, în Europa trebuie operate reforme profunde în modul ei de funcţionare, astfel încât să se ajungă la un model federal "a l'Allemagne".

China ajunge la salarii ca în Europa de Est, dar rămâne mai atractivă pentru investitori

Salariile oferite de unele fabrici din China au ajuns la niveluri asemănătoare cu Europa de Est, din ţările UE precum România şi Bulgaria, însă diferenţa simţitoare este că acestea nu dispun de un număr suficient de muncitori pentru a deschide fabrici cu sute, mii sau zeci de mii de angajaţi, precum sudul Chinei, transmite Financial Times (FT). Diferenţele ce fac din China o ţară mai avantajoasă în contextul creşterii salariilor, care împing unii investitori să-şi relocheze fabricile, sunt calificarea forţei de muncă, mărimea ţării, infrastructura, lanţurile de aprovizionare şi dezvoltarea pieţei de consum.

EVENIMENTUL ZILEI

Eterna "surpriză" a iernii româneşti: ninge în ianuarie! Românii se aruncă cu capul în nămeţi din grabă sau prostie

Deşi autorităţile nu au încetat să anunţe înrăutăţirea vremii, mii de români au plecat la drum. Într-o maşină, între Adunaţii Copăceni şi Călugăreni, în judeţul Giurgiu, au fost descoperiţi un bărbat mort şi o femeie în stare foarte gravă. Ambele persoane aveau degerături, iar maşina era acoperită de zăpadă şi se vedea doar antena. Sudul României a fost acoperit de zăpadă şi măturat de viscol. "Şoc": Viscoleşte în toiul iernii! Până la urmă, nimic surprinzător pentru luna ianuarie. Oricâte breaking news-uri ar fi la televiziunile de ştiri, totuşi suntem în toiul iernii. Pe lângă cei care au avut treburi urgente de rezolvat şi nu puteau să le amâne, au fost şi foarte mulţi care au ignorat prognoza meteorologilor, care au anunţat insistent că se instalează viscolul şi ninsoarea. În jur de 800 de maşini au fost blocate pe drumuri. O fetiţă din Gălbinaşi, Călăraşi, a născut asistată de medici prin telefon. Elicopterul nu a putut să efectueze intervenţia din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. Mama şi copilul sunt sănătoşi.

Ponta, tamponat de Antonescu pe zona serviciilor de informaţii

Liderii USL Victor Ponta şi Crin Antonescu au nou motiv de dispută: ce vor face cu serviciile de informaţii când vor ajunge la putere. Liderul PSD vrea să-i menţină în funcţii pe actualii şefi ai instituţiilor. Liderul PNL se declară însă nemulţumit de servicii, şi spune că nu Ponta e cel care va decide. "Hai să vorbim despre lucruri serioase că nu avem timp de aşa ceva..", i-a cerut Ponta lui Antonescu încercând să amâne o confruntare pe această temă. Analiştii cu simpatii antonesciene l-au taxat în cor pe Ponta. Victor Ciutacu a fost cel mai dur cu Ponta. "A fost cea mai mare gafă politică", a exaclamat Ciutacu declarându-se "stupefiat".

Coşmarul devine realitate. Cum simţim pe propria piele recesiunea euro

De la relativ probabilă, scăderea economiei în zona unică a devenit aproape sigură, pentru că oficialii europeni nu au reuşit încă să găsească o rezolvare pentru criză, spun analiştii consultaţi de EVZ. Cele mai mari trei puteri economice din vestul Europei dau semne că sunt aproape de recesiune. Germania, locomotiva continentului, a încheiat ultimul trimestru al anului trecut pe minus, respectiv cu o scădere de 0,25%, iar Franţa a avut şi ea un trimestru de scădere, în prima parte a anului 2011. Marea Britanie a anunţat, la rândul său, scădere pe trimestrul patru, iar celor trei li se alătură Italia care, trasă în jos pe toboganul datoriilor, a înregistrat un minus de 0,2% în trimestrul trei. Avem semnale puternice de slăbire din patru economii care cumulează circa 60% din PIB-ul întregii zone euro.

Ion Cristoiu: "Traian Băsescu s-a hotărât să-i arunce pe PDL-işti la lei"

Analistul politic Ion Cristoiu a decriptat, pentru "Evenimentul zilei", în cinci puncte, discursul ţinut ieri seară de preşedintele Traian Băsescu. În debutul analizei sale cu priviire la semnificaţiile discursului prezidenţial, Ion Cristoiu a remarcat că, spre deosebire de alte dăţi, acum şeful statului nu a mai răspuns la întrebări în mod "ţepos". "Dacă această intervenţie se dovedeşte expresia unei decizii luate de Traian Băsescu în transformare capitală, cei mai îngrijoraţi ar trebui să fie pedeliştii deoarece ar putea trage concluzia că Traian Băsescu a hotărât să-i arunce la lei. Deci, adio frumoaselor vremuri când aflaţi la strâmtoare, liderii PDL ridicau privirea spre Palatul în care stă Zeus aşteptând ca acesta să facă o minune şi să-i salveze", a conchis Ion Cristoiu.

Soros: Faceţi ce zic nemţii şi veţi ajunge rău. Ei ies mereu deasupra

"Dintr-un oarecare punct de vedere, ei au cea mai de succes economie. Cum ar putea restul lumii să-i iubească, în felul acesta?", explică omul de afaceri George Soros faptul că Germania face tabără separată în cadrul zonei euro. "Din păcate, nu este deloc adevărat. Vorbim de un sistem închis, unde Germania este un creditor constant. Într-un sistem închis, nu toată lumea poate fi creditor. Trebuie să existe creditori în datornici. Astfel, Germania cere imposibilul (referire la măsurile de austeritate impuse altor state n.r.). Se întâmplă să faci cum zic ei. Apoi chiar dacă Europa intră într-o spirală deflaţionistă, Germania se descurcă mereu mai bine decât ceilalţi. Germania va continua să crească, în timp ce statele greu-îndatorate vor trebui să plătească prime de risc mari şi să cadă în recesiune", explică omul de afaceri care adaugă faptul că în felul acesta valoarea euro se depreciază, ceea ce este, de asemenea, un avantaj pentru nemţi, care au astfel, un avantaj pentru exporturi.

JURNALUL NATIONAL

Băsescu serveşte Fondul Monetar cu bancuri. Experţii FMI sunt îngrijoraţi de creşterea economică

Protestele din Piaţa Universităţii şi nemulţumirile românilor au ajuns subiect de glumiţe la Palatul Cotroceni. Preşedintele Traian Băsescu l-a primit ieri pe noul director executiv în cadrul FMI, Menno Snel. La începutul întâlnirii, Băsescu l-a întrebat pe oficialul FMI: "Cum se vede România de la Washington?". "La ultimele întâlniri au fost foarte multe complimente faţă de modul în care aţi administrat ţara în criză", a răspuns Menno Snel. Băsescu i-a replicat: "Poate la următoarea noastră întâlnire o să trimitem nişte oameni care protestează în Bucureşti... (râsete - n.r.) În legătură cu succesele noastre". "Sunt oricând pregătit", a punctat la rândul său Menno Snel. Devenind sobru după gluma-gafă, Băsescu a adăugat că problemele sociale nu au fost generate de FMI, ci sunt responsabilitatea Guvernului.

Românii caută soluţii pentru criză în toiul ei - analiză Deutsche Welle în limba română/Hotnews

În mod normal, austeritatea nu ar trebui să fie o măsură a vremurilor de criză. Dimpotrivă, perioadele sănătoase sunt cele în care administratorii politicilor publice ar trebui să împingă guvernanţii către cumpătare şi săbuinţă, pe de o parte, şi să ofere pieţelor stocuri de resurse pentru vremurile tulburi. Pare un decupaj din manualele inaplicabile; situaţia aparent ideală se regăseşte, însă, în ultimul deceniu al Germaniei, relatează Deutsche Welle. În urmă cu nouă ani, cancelarul Gerhard Schröder îşi punea în cap întreaga naţiune şi, mai ales, pe proprii colegi de partid şi susţinători social-democraţi cu un pachet de legi care umblau la însuşi fundamentul modului de viaţă al cetăţenilor Republicii Federale.

100 de miliarde euro, datoria externă

Datoria externă totală a României a atins 96,88 miliarde de euro în luna noiembrie 2011, cu aproape 5% mai mult decât anul trecut, potrivit unei analize elaborată de Andreea Paul-Vass, consilier de stat al primului-mi­nistru, citată de Agerpres. Datoria externă totală a României a atins 96,88 miliarde de euro în luna noiembrie 2011, cu aproape 5% mai mult decât anul trecut, iar pentru 2012, prognozele indică o datorie externă totală de 101,53 miliarde de euro.

NATIONAL

UE ne dubleaza pretul benzinei!

Fondul Monetar International atrage atentia ca embargoul SUA si UE asupra petrolului iranian va scumpi titeiul si carburantii. Iranul vrea sa stopeze imediat toate livrarile catre Europa. Cotatiile mondiale actuale sunt de peste 111 dolari/baril pentru titeiul Brent, dar ar putea depasi nivelul de 150 dolari pe baril, atins in ianuarie 2008. In aceste conditii, pretul carburantilor va creste simtitor la nivel mondial, iar in Romania va depasi orice estimare. De ce spunem acest lucru? In ultimii trei ani, desi pretul titeiului s-a mentinut mult sub 100 de dolari pe baril, benzina si motorina s-au scumpit in Romania cu peste 70%, iar la unii producatori, cu peste 80%. Drept urmare, in cazul in care pretul mondial al titeiului se va majora cu "doar" 30% in perioada urmatoare, benzinarii romani isi vor freca fericiti mainile: pot dubla pretul actual al carburantilor, deoarece acum, spre deosebire de alti ani, chiar au motiv!

Sunt celebre, locuiesc in vile si nu se plang de bani. Totusi, si vedetele au probleme cu viscolul. Vantul puternic le-a adus nametii la usa, impiedicandu-le sa iasa din case.

Din cauza troienelor, Oana Roman a ramas blocata in casa ei din cartierul Azur, Pipera. Singura si neconsolata, ea a cerut ajutorul vecinilor. "Sunt sinistrata! Sunt singura acasa si n-am lopata", s-a plans ea pe Facebook. La scurt timp, fanii au inceput sa faca primele glume. "Am gasit solutia. Fa-ti in baie sauna, stai vreo 3-4 ore si apoi poate poti iesi pe geam. Ai grija sa nu ramai blocata!", a comentat ironic un "prieten". "Sa iti poti permite casa in Pipera si sa n-ai o lopata?", s-au mirat altii. Ei au sfatuit-o sa ia zapada cu oala ca sa-si croiasca drum si sa arda calorii.

Ponta, agent electoral pentru Dan Diaconescu

Liderul social-democrat, Victor Ponta, ii prezice un viitor politic stralucit otevistului Dan Diaconescu. PPDD-ul lui Dan Diaconescu are toate sansele sa ajunga cel mai important partid de opozitie din Parlament. O spune chiar presedintele PSD, Victor Ponta, care recunoaste ca blocajul dintre Putere si Opozitie baga voturi in buzunarele formatiunilor "antisistem". "Se confirma in toate sondajele, si ale opozitiei, si ale puterii, si ale celor independenti, ca partidul aflat la guvernare a fost ajuns din urma de partidul domnului Dan Diaconescu. Eu consider ca blocajul acesta intre Opozitiei si Putere duce un numar important de voturi catre un partid antisistem, dar care nu are solutii".

PUTEREA

Deszăpezirea, sabotată de Compania de Autostrăzi

Dezastrul fără precedent care a cuprins România în ultimele două zile, în urma viscolului şi a valului de ninsori, se datorează "reformei" făcute de conducerea Companiei Naţionale de Autostrăzi prin reducerea numărului de utilaje cu 40-60% de pe raza fiecărui judeţ din ţară. Autorităţile responsabile s-au dovedit total neputincioase în lupta cu natura, astfel că DN1, cel mai cunoscut şi circulat drum din ţară, a fost închis pentru prima dată în ultima jumătate de secol, în cursul nopţii şi zilei precedente.

Cum s-a văzut din Modrogan "intervenţia" lui Traian Băsescu

Discursul lui Traian Băsescu a constituit un bun prilej pentru cei din PDL de a trage concluzii şi de a-şi face planuri politice. Dacă unii au înţeles că reformarea partidului este vitală şi că trebuie găsite soluţii întrucât are o "imagine erodată", alţi pedelişti au fost doar impresionaţi de discursul "magistral".

Austriecii zguduiţi de corupţie ne oferă asigurări

Sistemul bancar austriac se confruntă cu scăderea ratingului de ţară şi scandaluri de corupţie, însă doreşte să ofere asigurări de stabilitate în România. Preşedintele Traian Băsescu l-a primit ieri la Cotroceni pe preşedintele Raiffeisen Bank, Steven Cornelis van Groningen, care a declarat că noile reglementări ale Băncii Naţionale ale Austriei vor avea un impact nesemnificativ asupra României. Preşedintele Băsescu şi-a exprimat anul trecut temerea că băncile austriece vor limita creditările din România. În paralel cu întâlnirea de la Cotroceni, premierul Emil Boc trebuia să se întâlnească ieri cu Andreas Treichl, CEO Erste Group Bank. Banca Centrală a Austriei a adoptat în noiembrie 2011 un set de măsuri prin care bănci ca Erste şi Reiffeisen trebuie să se asigure că creditarea din subsidiarele străine nu va depăşi dincolo de 110% depozitele şi finanţarea atrase de pe pieţele locale unde funcţionează.

Şah american în apele Chinei

Douăzeci de ani după ce SUA au retras bazele militare din Filipine, Washingtonul se află în discuţii cu Manila pentru o prezenţă militară în ţara din Asia de Sud-Est. Atitudinea din ce în ce mai agresivă a Chinei legată de disputele teritoriale şi drepturile asupra resurselor din Marea Chinei de Sud a determinat autorităţile din Filipine să negocieze o nouă alianţă cu SUA. Este prima mutare a Casei Albe împotriva "duşmanului nenumit", China.

Arabia Saudită, pe calea înarmării nucleare

Arabia Saudită a avertizat Organizaţia Nord-Atlantică (NATO) de faptul că va propune politici care ar putea conduce la "consecinţe neasumate şi potenţial dramatice" în cazul în care Iranul va obţine arma nucleară, precizează Reuters, care citează publicaţia "The Guardian". Pentru a contracara creşterea influenţei Iranului în regiune, nu este exclus ca Riadul să înceapă dezvoltarea propriului său program nuclear. Prinţul saudit Turki al-Faisal, fost ambasador în Marea Britanie şi Statele Unite, dar şi ex-liderul serviciilor secrete saudite, a avut un schimb de replici cu un oficial NATO.

Telefonul mobil, interzis în doliu

Autorităţile din Coreea de Nord au declarat că toţi cei care vor fi prinşi că încearcă să treacă graniţa ilegal în China sau folosesc telefoanele mobile în timpul celor 100 de zile de doliu în memoria fostului lider Kim Jong-il vor fi consideraţi "criminali de război", scrie "The Telegraph". Anunţul autorităţilor de la Phenian a fost făcut în contextul unui număr tot mai mare de nord-coreeni care au fugit din ţară din cauza foametei. Majoritatea celor care încalcă aceste directive ale regimului nord-coreean ajung să fie trimişi în lagăre de concentrare pentru o durată însemnată de ani.

ROMANIA LIBERA

INCREDIBIL. Utilaje de deszăpezire, trimise de Oprescu, s-au întors pentru că nu aveau roviniete

Primarul Oprescu a cerut firmei Romprest să trimită utilaje de deszăpezire la Otopeni pentru a debloca drumul spre aeroport, însă şoferii acestora au fost nevoiţi să se întoarcă din drum pentru că nu aveau roviniete. Speriaţi de controalele Poliţiei, după ce au trecut de graniţa Bucureştiului, ei au revenit în oraş pentru a cumpăra roviniete şi abia apoi au plecat în misiune. Pentru maşinile care lucrează la deszăpezirea arterelor de circulaţie din Capitală nu au fost cumpărate roviniete pentru că acestea nu ies din oraş. Utilajele de la Romprest au fost solicitate să intervină la Otopeni pentru că ele erau mai aproape de locul respectiv, firma ocupându-se de deszăpezirea sectorului 1.

EXCLUSIV RL. Cum încearcă USL să cumpere susţinerea societăţii civile. DOCUMENT SENZAŢIONAL

În urmă cu câteva zile, prin semnătura copreşedinţilor Victor Ponta (PSD) şi Crin Antonescu (PNL), USL a transmis unor organizaţii neguvernamentale un proiect de pact de colaborare cu societatea civilă, care cuprindea printre altele asigurări de finanţare din bani publici. Aceste organizaţii neguvernamentale sunt coagulate într-o coaliţie care susţine protestele din Piaţa Universităţii. Din această coaliţie fac parte circa 30 de organizaţii, printre care Societatea Academică Română, reprezentată de Alina Mungiu-Pippidi, ProDemocraţia (Cristian Pîrvulescu), Centrul pentru Jurnalism Independent (Ioana Avădani), Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (Ionuţ Sibian), Salvaţi Dunărea şi Delta (Liviu Mihaiu), Agenţia de Monitorizare a Presei Active Watch (Mircea Toma). Potrivit unor surse, liderii USL ar fi fost încurajaţi de faptul că aceste organizaţii au susţinut protestele împotriva puterii şi au refuzat dialogul cu ministrul Teodor Baconschi

"Băsescu a înnebunit"? Sau Ponta&Antonescu nu stiu pe ce lume traiesc

"Cine este desprins de realitate? Băsescu, care vorbeşte despre stabilitate economică şi politică şi de prioritatea de a promova politici care să creeze locuri de muncă sau Ponta&Antonescu, Antenele şi cuirasatele care cer isteric demisia preşedintelui, a guvernului şi a parlamentului "acum şi aici" pentru că "aşa cere poporul"

Israelul va ataca Iranul în 2012 în pofida opoziţiei fostului şef al Mossad

Israelienii estimează că Iranul este la nouă luni distanţă de a finaliza pregătirile militare pentru a face faţă unui atac israelian şi la 15 luni distanţă de a rezista unui atac american din cauza puterii de foc superioare a celor din urmă. Bergman citează un oficial de rang foarte înalt potrivit căruia "Americanii ne spun că mai e timp, dar noi le spunem că nici ei înşişi nu au mai mult de şase-nouă luni mai mult decât noi şi de aceea trebuie să înăsprească la maximum regimul sancţiunilor acum pentru a epuiza această cale".

ZIARUL FINANCIAR

Băncile se împrumută între ele mai ieftin. Când vor scădea şi ratele la credite?

Costurile la care băncile se împrumută între ele au scăzut constant în ultimele săptămâni datorită lichidităţii abundente de pe piaţă, iar clienţii cu credite ale căror dobânzi se resetează în această perioadă vor avea de plătit în următoarele trei sau chiar şase luni rate lunare mai mici. Impactul scăderii dobânzilor interbancare este vizibil mai ales în cazul creditelor de valori mari. Spre exemplu, rata lunară la un credit ipotecar de 170.000 de lei (echivalentul a 40.000 de euro) pe 30 de ani, la dobânda medie de pe piaţă, coboară cu peste 100 de lei dacă indicatorul de care este legat costul creditului scade cu un punct procentual.

Final de mandat pentru Bruynseels la BCR. Treichl vine la Bucureşti să instaleze trei noi şefi la cea mai mare bancă

La capătul mai multor luni de zvonuri şi speculaţii, austriecii de la Erste sunt gata să anunţe public schimbările pe care le-au hotărât în echipa de top management a BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă. Britanicul Dominic Bruynseels, 52 de ani, este înlocuit de cehul Tomas Spurny, 46 de ani. Andreas Treichl, şeful Erste, era aşteptat ieri la Bucureşti, avea stabilită şi o întâlnire cu premierul Emil Boc pentru a discuta planurile de implicare a austriecilor în economie în acest an, dar şi o listă de solicitări ale acestora pentru uşurarea condiţiilor de business, însă programul a fost dat peste cap de condiţiile meteo.

Statul a plătit 1 mld. euro pentru întreţinerea drumurilor, dar a fost învins de nămeţi într-o noapte

Companii de construcţii printre care se numără Spedition UMB, Tehnostrade (controlate de Dorinel Umbrărescu), Tehnologica Radion (Theodor Berna), Delta ACM 93 (Florea Diaconu) şi Euroconstruct Trading 98 (Dan Besciu şi Sorin Vulpescu) au câştigat contracte cu o valoare totală de 1 miliard de euro pentru întreţinerea şoselelor şi autostrăzilor din România. Cu toate că statul cheltuie astfel sute de milioane de euro pe an pentru ca aceste companii să aibă capacitatea de a interveni rapid în situaţii de urgenţă cum a fost cea de ieri, blocarea a sute de maşini şi a mii de oameni în nămeţi chiar şi pentru mai mult de 20 de ore în ţară a arătat că banii sunt plătiţi, dar pe teren intervenţiile nu se fac la timp.

Europa are nevoie de un nou ingredient pentru a trece de criză: creştere economică

Atmosfera de la Forumul Economic Mondial de la Davos este destinsă în condiţiile în care cei 2.600 de invitaţi - politicieni, bancheri sau oameni de afaceri - sunt optimişti şi văd zona euro îndepărtându-se de pe marginea prăpastiei, cu toate că situaţia din Europa poate încetini redresarea economiei mondiale. O strategie de creştere este ingredientul lipsă din coctailul de politici pe care liderii din zona euro îl folosesc pentru a salva moneda unică de la dispariţie. Fără redresare economică, realegerea va fi un obiectiv dificil de atins pentru preşedinţii europeni care vor trece prin alegeri în perioada următoare, scrie agenţia de presă Thomson Reuters.

Obama mai poate împrumuta 1.200 de miliarde de dolari. Senatul american a ridicat limita de îndatorare a SUA la 16,4 trilioane de dolari

Senatul Statelor Unite ale Americii a aprobat joi ridicarea limitei de îndatorare a SUA (debt ceiling) la 16,4 trilioane de dolari (16.400 de miliarde de dolari), de la nivelul anterior de 15,2 trilioane de dolari care a fost atins la finalul lunii decembrie. Votul din Senat lasă loc administraţiei lui Obama să mai împrumute 1.000 de miliarde de dolari, însă analiştii fac deja pariuri privind câte luni vor fi necesare pentru ca noua limită să fie atinsă. În prezent, datoria publică a SUA creşte cu circa 125 de miliarde de dolari pe lună, ceea ce înseamnă că noua limită ar putea fi atinsă în circa nouă luni.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb