• ADEVARUL
• Aderarea României la Schengen: Angela Merkel nu spune nici da, nici ba
Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit joi, la Berlin, cu cancelarul Angela Merkel, principala temă de discuţie fiind aderarea României la spaţiul Schengen, un deziderat impus de şeful statului român încă de la preluarea mandatalui. Vizita în Germnia a venit în contextul în care preşedintele Iohannis caută sprijin din partea tandemului Franţa-Germania, cele mai influente state din UE, un sprijin care poate schimba decisiv poziţia unor ţări ostile României, cum ar fi Olanda sau Finlanda. Conferinţa de presă comună de după întrevedere ne-a arătat o relaţie extrem de apropiată între cei doi lideri, însă cancelarul s-a ferit să spună clar, nemţeşte, fără ocolişuri, dacă România ar trebui să fie primită la masa Schengen sau nu.
• Carmen Iohannis: Cu naveta de la Sibiu îmi este greu, dar deocamdată nu am unde să mă mut
Carmen Iohannis a vorbit, joi seara, la Berlin, la întâlnirea cu românii din diaspora, despre postura sa de Primă-Doamnă şi despe planurile de viitor, fie ele la Sibiu sau la Cotroceni. "Cu naveta de la Sibiu îmi este greu, dar deocamdată nu am unde să mă mut", a spus Carmen Iohannis, cu trimitere la faptul că preşedintele Klaus Iohannis locuieşte acum temporrar în Vila Lac 2, urmând să se mute în Vila Lac 3, dar numai după cefostul preşedinte Traian Băsescu va părăsi locuinţa. Întrebată dacă va renunţa să mai predea limba engleză la Sibiu, Carmen Iohannis a răspuns: "Aş vrea să continui să profesez, măcar pentru jumătrate de normă.Încerc să mă obişnuiesc cu rolul de primă-doamnă, e interesant, dar foarte greu. Emoţii pozitive şi foarte plcăte îmi dau întâlnirile cu oamenii. Mi-ar plăcea să mă implic în educaţie în susţinerea tinerelor talente".
• Războiul hibrid al lui Putin ameninţă Moldova, avertizează Pentagonul şi NATO
Planurile lui Vladimir Putin pentru Europa de Est nu sunt limitate la Ucraina, iar Rusia are deja privirea îndreptată spre Republica Moldova, crede Phillip Breedlove, generalul forţelor armate NATO din Europa. Vestul nu are niciun motiv pentru a considera că Vladimir Putin îşi limitează planurile pentru Europa de Est la Ucraina, iar Republica Moldova este următorul punct pe lista Moscovei, au avertizat joi mai mulţi oficiali din cadrul Pentagonului şi NATO. "Trebuie supravegheate locurile unde o campanie mediatică puternică susţinută de Rusia urmează să fie pusă în aplicare. Este ceea ce se întâmplă în Republica Moldova", a subliniat generalul Breedlove, în faţa Congresului American. Marţi, Nicolae Timofti în timpul conferinţei comune de presă cu Klaus Iohannis, a cerut mai multe investiţii româneşti în audiovizualul de peste Prut. Afirmaţiile lui Timofti vin în contextul în care influenţa grupurilor ruse asupra massmedia din Moldova este de notorietate.
• Preţul final: Ce se alege de afacerile milionarilor români după moartea lor?
Presupusa sinucidere a omului de afaceri braşovean Costel Comana, coproprietarul transportatorului pe cale ferată Regiotrans redeschide discuţia despre destinul companiilor antreprenoriale ale căror fondatori dispar subit. Un destin rezumat de realitatea de până acum la vânzări şi insolvenţă. Decesul recent al lui Comana, în toaleta unui avion ce zbura pe ruta Bogota (Columbia) - San Jose (Costa Rica), a fost prezentat, în presa din Costa Rica, drept o sinucidere. Comana era cercetat de procurorii DNA într-un dosar de corupţie în care au fost împlicaţi şi directori din CFR şi Ministerul Transporturilor. Dacă presa sud americană are dreptate, sinuciderea lui Comana este a doua o copie la indigo a cazului Ilie Vonica, fondatorul grupului farmaceutic Polisano, care s-a sinucis în primăvara anului trecut în contextul arestării preventive a soţiei sale, Dana, în dosarul reţetelor false.
• Jihadiştii din Statul Islamic au distrus cu barosul opere de artă antice dintr-un muzeu din Mosul şi au pus pe foc mii de cărţi vechi
Statul Islamic a publicat un video în care arată cum militanţi jihadişti distrug cu ciocanele şi târnăcoapele artefacte antice aflate într-un muzeu din oraşul irakian Mosul, alfat sub controlul SI. Membri SI fac praf statui vechi datând din timpul imperiului asirian, sculpturi ce au peste 3000 de ani, inclusiv o statuie reprezentând un taur înaripat, o zeitate asiriană datând din secolul al 7 î.Hr. "Aceste ruine, care sunt în spatele meu, sunt idoli şi statui la care oamenii din trecut se închinau, în loc să se închine la Allah" spune cu mândrie un jihadist. "Aşa-numiţii asirieni şi akkadienii şi alţii se rugau la zei pentru război, pentru agricultură şi pentru ploaie şi le aduceau jertfe", adăugă militantul SI, referindu-se la civilizaţiile antice care au trăit în Mesopotamia ( teritoriul actualul al Irakului, estului Siriei şi sudului Turciei) în urmă cu peste 5.000 de ani.
• Dosarul "Mită la Hidroelectrica". Ioan Mihăilă, condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu executare
Ioan Mihăilă, fost membru în Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica şi fost consilier al fostului ministru al Energiei Constantin Niţă, a fost condamnat definitiv, joi, de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti la trei ani de închisoare cu executare pentru dare de mită. În acelaşi dosar a fost trimis în judecată şi Eugen Brădean, fost director de trading la Hidroelectrica. Brădean şi-a recunoscut faptele şi a fost condamnat, pe 5 decembrie 2013, de Tribunalul Bucureşti, la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la dare şi complicitate la luare de mită. În urma deciziei instanţei, Eugen Brădean a fost pus în libertate.
• Comisia Europeană face praf, într-un raport, politicile fiscale din România
Politica fiscală a României este lipsită de continuitate, predictibilitate şi planificare strategică, în timp ce gradul de colectare a TVA rămâne un motiv de îngrijorare, se arată în Raportul de ţară pentru România pe 2015 al Comisiei Europene. În raport se arată că în cursul anului 2014 contribuţiile de asigurări sociale au fost reduse cu cinci puncte procentuale şi a fost introdusă taxa pe construcţii speciale, care a fost modificată şi redusă în ianuarie 2015. În plus a fost introdusă o scutire fiscală pe profitul reinvestit în echipamente tehnologice, care este aplicabilă în perioada iulie 2014-sfârşitul lui 2016. Comisia Europeană notează faptul că astfel de stimulente sunt folosite de regulă mai mult ca instrumente în perioade de scădere economică. De asemenea, consultările cu partenerii sociali legate de unele dintre aceste măsuri au fost limitate, iar termenele de introducere relativ scurte.
• Ce este de făcut pentru o Românie prosperă. 12 paşi în viziunea Societăţii Academice Române
Reducerea taxelor pentru cei cu venituri mici, implicarea băncilor în lupta împotriva evaziunii fiscale, eficientizarea achiziţiilor publice sau impunerea de termene clare pentru realizarea autostrăzilor sunt principalele măsuri recomandate într-un raport al Societăţii Academice Române (SAR) pentru dezvoltarea României. România are nevoie de trecerea la o politică de colectare a taxelor axată pe stimulare, dar şi de eficientizarea sistemului de achiziţii publice şi dezvoltarea infrastructurii, potrivit unui raport lansat de SAR. Raportul, numit "Upgrade România: cum ne valorificăm potenţialul european?", propune 12 soluţii pentru România, printre care şi subvenţionarea producătorilor mici de energie, în special cei pe biomasă, dar şi un sistem flexibil de redevenţe, care să împace şi nevoile bugetului, dar şi necesarul de investiţii în domeniu.
• BANCHERUL
• Seful MasterCard: Noile tehnologii vor produce in curand o adevarata revolutie pe piata bancara
Cosmin Vladimirescu, seful MasterCard pentru Romania si Moldova, avertizeaza ca atat piata bancara, dar si alte industrii, precum telecomunicatiile, transporturile, comertul, posta si chiar administratia publica, vor trece in viitorul apropiat printr-o adevarata revolutie tehnologica ce va schimba dramatic nu doar modul de furnizare a serviciilor, cat mai ales relatia companiilor si autoritatilor cu clientii si intreaga populatie. Iar bancile, atentie, par destul de nepregatite pentru noile provocari, intrucat viteza cu care se misca pentru a adopta inovatia lasa de dorit, situatie de care ar putea profita alti concurenti din afara industriei bancare, precum firmele de tehnologie sau de plati, asa cum se intampla pe pietele dezvoltate, precum cea din SUA.
• Banca Transilvania are mari probleme cu creditele Volksbank!
Banca Transilvania, care tocmai a preluat Volksbank, cu credite de 1,9 miliarde euro in bilant si 190.000 de clienti, s-ar putea confrunta cu o problema si mai mare decat cea a conversiei creditelor din franci elvetieni in lei sau euro, cu aplicarea unor discounturi din datoria clientilor. Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CURIA) tocmai a decis ca dobanda variabila aplicata creditelor, pe care Volksbank si-a rezervat dreptul sa o modifice unilateral, precum si comisionul de risc, pot fi apreciate drept clauze abuzive si modificate sau chiar eliminate de instantele de judecata, asa cum s-a intamplat deja in multe cazuri. Inainte de a fi preluata de Banca Transilvania, in decembrie 2014, Volksbank a pierdut mii de procese in care instantele au decis sa elimine din contracte comisionul de risc, considerat abuziv, comision care reprezinta in jur de o treime din costul total al creditului, compus din dobanda si comisioane. Banca sustine ca a si castigat o parte dintre procese, insa numarul acestora este mult mai mic decat cele pierdute.
• CURENTUL
• Ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, bun pentru DNA
Ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, este confruntat cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice, în perioada în care era Rectorul Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicina Veterinară Bucureşti (USAMVB). Deşi OUG 37/2008 interzicea începând cu anul 2009 achiziţia de mobilier, interdicţie ce a rămas în vigoare până în 2012, USAMVB, a încălcat această interdicţie conform mai multor anunţuri de atribuire publicate în SEAP. Astfel, USAMVB a cumpărat în anul 2010 şi în 2011 mobilier în valoare de peste 500.000 lei fără TVA cu încălcarea interdicţiei stipulate în OUG 37/2008. Dar asta nu e tot. Lucrările de reparaţii la Clădirea Corp A a rectoratului din Bd. Mărăşti nr.59 au constituit un foarte bun pretext pentru conducerea USAMVB de a sifona banii universităţii către firmele prietene.
• Bani negri - de Tia Şerbănescu
Dna Udrea a intrat iar în arest preventiv de astă dată pentru gala Bute unde, potrivit denunţurilor, se antrena la sacul cu bani: secretarul de stat Nastasia i-ar fi dus chiar în biroul de la minister o geantă de voiaj cu 900.000 de euro de la afaceristul Adrian Gărdean. De la Gărdean la gardian au mai trecut câţiva ani întrucât denunţătorii au prins curaj după ce dl. Băsescu a plecat de la Cotroceni. Cam aşa se întâmplă când se schimbă peştii în acvariu. Blaga a făcut pe niznaiul: "nu am niciun fel de relaţie cu Cocoş, n-a adus niciun ban la partid, cine cotiza primea chitanţă". Exact asta susţinea şi dl. Băsescu precizând însă că în campaniile din 2014 au fost "categoric mai mulţi bani negri decât în 2009". Categoric. Îi vedeai pe toţi stâlpii. Dl. Ponta e convins că "Băsescu se teme să nu-l denunţe Udrea" şi de-asta o susţine. Şi el moare de grija altuia - când propria familie are griji cât casa. Imediat Ponta s-a văitat că "mama şi sora mea sunt linşate mediatic doar ca să fiu eu lovit politic". Uşurel. Să-şi dea cu mir, să-şi păzească sutienul. Stai să cadă guvernul! Să vezi atunci denunţuri la adresa lui Ponta. Aşa-i datina: denunţi unul, pică doi. Plata pică pe noi.
• CURIERUL NATIONAL
• Volksbank, pusă la colţ de Curtea de Justiţie
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis ieri, în cauza Bogdan şi Ioana Ofelia Matei vs. Volksbank, că "tribunalele naţionale pot, în principiu, să aprecieze caracterul abuziv al clauzelor incluse în contractele de credit şi asupra ajustării ratei dobânzii sau a comisionului de risc", Tribunalul Specializat Cluj fiind astfel obligat să ţină cont de decizia CJUE în soluţionarea recursului. "Acum, litigiile vor fi repuse pe rol şi vor câştiga consumatorii, iar banca va trebui să restituie dobânzile care au curs de la iniţierea proceselor până în prezent. Aceste costuri, pierderi, ar trebui însă să fie suportate de către managerii şi avocaţii băncii, nu de consumatorii care au câştigat. Rămâne de văzut în sarcina cui va pune banca pierderile suferite ca urmare a neîngheţării contractelor de credit, suspendate pe timpul sesizării CJUE - a managerilor băncii sau a consumatorilor corecţi", a declarat ieri pentru Curierul Naţional avocatul Gheorghe Piperea.
• Cum va înainta insolvenţa Harinvest?
Cale lungă până la recuperarea pagubelor de la Harinvest! Prejudicii în rândul foştilor clienţi ai casei de brokeraj vâlcene calculate de aceştia la 19,3 milioane lei, potrivit listei întocmite la începutul acestei luni, ar urma să fie recuperate abia în Justiţie în măsura în care administratorul judiciar pregăteşte acţiuni în anulare pentru tranzacţii bursiere prezumtiv frauduloase. Până atunci se încearcă scurtarea accesului către Fondul de Compensare a Investitorilor pentru despăgubirile în limita a 20.000 de euro, pentru care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a publicat pe portal o propunere de modificare a regulamentului. "Toată treaba este foarte complicată şi foarte îmbârligată", a declarat unul dintre păgubiţi. Aceştia se declară derutaţi de suprapunerea dintre procesul de insolvenţă a Harinvest cu etape ale urmăririi penale în acest caz şi cu stabilirea de către lichidator a tabelului creanţelor în vederea accesării Fondului de Compensare.
• Hidroelectrica obţine daune minuscule, după o retehnologizare cu rugină de 400 mil. euro
Producătorul de energie a câştigat în instanţele de la Viena dreptul de a executa scrisoare de garanţie de doar 8 milioane euro. Consorţiul austriac care s-a ocupat de retehnologizarea a 5 centrale de pe Oltul Inferior a refuzat să înlocuiască componente din oţel inoxidabil ruginite. După ce a câştigat procesul cu Andritz Hydro, Hidroelectrica speră să obţină acelaşi rezultat şi în faţa celor de la Voith Hydro Holding.
• S-au dublat economiile în aur
Banca Comercială Română (BCR) a vândut, în 2014, circa 220 de kg de aur. De la deschiderea serviciului, din anul 2010 până în prezent, s-au vândut peste 2,5 tone de aur. Media celor mai importante tranzacţii realizate, ca volum, a fost şi de peste 40 kilograme de aur pe tranzacţie şi au fost efectuate de divizia de Private banking. "Suntem extrem de încântaţi de evoluţia tranzacţiilor pe aur din anul 2014. Comparativ cu 2013, s-a dublat numărul de investitori în aur. Marea majoritate a clienţilor a început să cunoască din ce în ce mai mult şi să aprecieze beneficiul diversificării portofoliilor lor de investiţii. Noi recomandăm, în medie, o proporţie de 5-10% din valoarea portofoliului să fie investită în aur. Ca atare, am început să observăm că clienţii sunt interesaţi să cumpere aur în cantităţi mai mici, dar pe o durată de timp mai lungă. Astfel, pot beneficia, în funcţie de volatilitatea preţului, să cumpere aur la preţuri extrem de bune", a declarat, Laura Hexan, BCR.
• Românii şi bulgarii au cel mai mic salariu minim pe economie din UE
România se situează pe penultimul loc la nivelul Uniunii Europene în ceea ce priveşte valoarea salariului minim pe economie, de 218 euro pe lună conform datelor Eurostat publicate ieri. Astfel, la 1 ianuarie 2015, din cele 28 de state membre UE, 22 aveau salarii minime pe economie, însă acestea variază de la 184 euro pe lună în Bulgaria la 1.932 euro pe lună în Luxemburg. Din cele 22 de ţări, la începutul acestui an, zece aveau un salariu minim situat sub nivelul de 500 de euro pe lună. Spre deosebire de nivelurile raportate în anul 2008, salariul minim pe economie a crescut în toate statele Uniunii Europene, cu o singură excepţie: Grecia (scădere de 14 procente). Totodată, în Irlanda, în ultimii şapte ani, salariul minim a stagnat. Cele mai mari creşteri s-au raportat în România, cu 95 de procente, Bulgaria, cu 64%, Slovacia, cu 58 de procente, şi Letonia, cu un avans de 57%.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Instituţiile fiscale nu pot recupera banii încasaţi ilegal de "rechinii imobiliari"
Autoritatea care ar trebui să le dea înapoi proprietăţile celor care au rămas fără ele pe vremea comuniştilor se luptă să recupereze milioane de euro încasate ilegal de cei care s-au dat falşi proprietari. Deşi au decizii judecătoreşti, şefii Autorităţii se pare că se luptă cu mori de vânt. Mai multe persoane care au încasat ilegal bani din conturile Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţii (ANRP) au început să returneze sumele. Pe de altă parte, alţii refuză să dea banii înapoi- deşi instanţa a decis că au primit milioane de lei fără a li se cuvine. Şeful ANRP, George Băeşu, susţine că cei care au înşelat instituţia au fost ajutaţi de executori judecătoreşti, unii au obţinut mai multe despăgubiri în baza unor retrocedări ilegale, alţii au primit despăgubiri supraevaluate - cum este cazul prezentat de procurorii DNA în dosarul în care este implicată şi fosta şefă DIICOT, Alina Bica, - iar alţii au luat bani fără a avea acte care să dovedească că sunt într-adevăr foşti proprietari.
• Bombardierele ruseşti MIG-31 ameninţă Norvegia
Armata rusă a început manevre militare de amploare în Marea Barents, aflată în partea de nord-est a ţării, în apropierea Norvegiei. Armata rusă a început ostentativ manevre militare în Marea Barents. În mod ostentativ ruşii au ridicat de la sol mai multe bombardiere MIG-32 şi simulează atacuri imaginare contra unui duşman puternic. Ministrul Apărării a declarat în acest sens că piloţii ruşi se pregătesc de apărare dacă ar fi atacaţi de inamici. Observatorii politici apreciază că aceste cuvinte fac referire directă la Norvegia, stat membru al NATO. În cadrul manevrelor, care vor dura până la data de 6 martie MIG-urile vor decola din zona Perm, Ural şi vor bombarda Marea Barents. Ministrul Apărării din Rusia a mai declarat că aceste manevre militare şi bombardamente trebuie puse în legătură cu tensiunea din ce în ce mai mare, care se resimte în rândul statelor membre NATO, legat de situaţia din Ucraina.
• Viitorul lider al Rusiei, oligarhul Hodorkovski îl face praf pe Putin
Oligarhul rus Mihail Hodorkovski a ţinut joi o conferinţă la Londra în care a lansat un atac dur la adresa lui Vladimir Putin. Explicând că Putin se visează stăpânul întregii lumi şi nu a doar a părţii de est a Ucrainei, Hodorkovsli a afirmat că "regele este gol" şi că în situaţia actuală din Rusia Putin nu mai are cine ştie ce putere. Anticipând că sfârşitul "domniei " sale se apropie Hodorkovski a apreciat că, după Putin clanuri de mafioţi se vor lupta pentru conducerea ţării. El i-a sfătuit pe occidentali să se alieze încă de pe acum cu opoziţia din Rusia pentru a grăbi finalul erei Putin.
• RECOMPENSĂ URIAŞĂ pe capul cyber-spionului rus care ia câţi bani vrea din toate băncile lumii
Statele Unite oferă o recompensă de 3 milioane de dolari pentru informaţii care ar duce la capturarea şi arestarea lui Evgueni Mikhaïlovitch Bogachev, considerat de justiţia din SUA drept unul dintre cei mai importanţi cyber-spioni. Cunoscut şi după poreclele "ucky12345" şi "slavik" Bogachev a manipulat în aşa fel internetul încât a devalizat conturile de importante informaţii bancare dar şi sume impresionante de bani, în jurul sumei de 100 de milioane de dolari. Departamentul de Stat American îl consideră pe Bogachev "cel mai important cyber-spion al planetei" după cum a afirmat William Brownfield, unul dintre purtătorii săi de cuvânt. Joseph Desmarest, director adjunct al diviziei electronice a FBI a povestit, la o întâlnire cu ziariştii cum o bancă din Florida a privit neputincioasă cum "îi pleacă" 7 milioane de dolari din conturi datorită acestui personaj. După informaţiile deţinute până în prezent ar trăi în Rusia.
• Oprişan: Trei sferturi din şefii CJ în funcţie nu mai candidează dacă se menţine votul indirect
Preşedintele UNCJR, Marian Oprişan, a declarat, joi, că trei sferturi dintre preşedinţii de CJ în funcţie nu vor mai candida şi în 2016 dacă se va menţine varianta de alegere prin vot indirect, adoptată de Comisia de Cod electoral. Oprişan a precizat că nici el nu va mai candida în 2016 dacă modalitatea de alegere va fi indirectă. "Toţi preşedinţii de Consilii Judeţene optează pentru una sau alta din variantele care se referă la alegerea prin vot direct (cu un tur sau cu două tururi, n.r.)", a spus Oprişan.Întrebat ce părere are despre varianta susţinută iniţial de PNL, de alegere a preşedinţilor de CJ în două tururi, Oprişan a precizat că orice variantă în care cetăţenii participă la viaţa publică este mai bună decât alegerea indirectă.
• JURNALUL NATIONAL
• Deutsche Welle, covor cu scaieţi pentru Iohannis în Germania
O publicaţie germană susţinută de la bugetul federal are mari rezerve pentru orientarea progermană a politicii României, curs imprimat de Preşedintele Klaus Iohannis. Un comentator al publicaţiei electronice DW critică orientarea proeuropeană a lui Iohannis, articolul prefaţând vizita Preşedintelui României în Germania. Absurdul situaţiei rezidă din argumentele lui Petre M. Iancu care, într-o situaţie ipotetică paralelă, ar critica un Preşedinte al Republicii Moldova, într-o publicaţie oficială românească, pentru orientarea pro-europeană şi apropiată de Bucureşti. În această ipostază ''de Dâmboviţa'', lui Iancu i-ar suna foarte nesigură apropierea Moldovei de România care ar trebui să-şi găsească alţi parteneri, mai puternici şi mai dispuşi să o sprijine pentru a scăpa de presiunea din Răsărit.
• Udrea loveşte din nou pe Facebook. Despre "Gala Bute" şi mecanismele demne de Kafka
Elena Udrea acuză existenţa a trei "mecanisme" prin care s-ar acţiona împotriva sa în dosarul "Gala Bute". "Oameni de afaceri şi funcţionari din Ministerul Dezvoltării sunt prinşi că au dat şi au luat mită. Probatoriul este format din interceptări, traseul banilor prin conturi şi declaraţii în care îşi recunosc vinovăţia (deşi, iniţial, au negat). Aceşti oameni fac denunţuri împotriva Elenei Udrea (nu există niciun alt fel de probă decât denunţurile). Rezultanta: ei sunt liberi, Elena Udrea este arestată. Deci, declaraţiile împotriva lui Udrea garantează libertatea", a scris echipa de comunicare a Elenei Udrea pe pagina de Facebook a fostului ministru. În mesaj se mai susţine existenţa unor înţelegeri între denunţătorii din dosar, dar şi încercări de influenţare a anchetei.
• NATIONAL
• DNA preia "Fonoteca de Aur"!
DNA a inceput sa intre in posesia unei adevarate "fonoteci de aur" particulare, multi dintre cei anchetati astazi avand grija sa-i inregistreze "pe neveu" pe partenerii de combinatii, chiar atunci cand le-au facut si erau cu totii "frati". Iar dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, de fiecare data, cei care faceau inregistrarile aveau grija ca tovarasii lor, in special demnitarii mituiti, sa fie cat mai expliciti atunci cand recunosteau luarea sumelor de bani. Ceea ce inseamna ca unele anchete privind fapte de coruptie, cu toate ca acestea au fost comise cu multa vreme in urma, pot fi acum redeschise, daca denuntatorii predau, in schimbul primirii unui regim restrictiv juridic mai usor, inregistrarile pe care le tineau acunse de atata timp.
• Se pregateste revenirea lui Maior in PSD
Victor Ponta vrea sa-l tina aproape pe George Maior, sustine deputatul Radu Popa. Mai mult, acesta a dezvaluit ca in partid se vorbeste despre faptul ca functia de presedinte al Consiliului National al PSD a fost rezervata pentru fostul sef al SRI. Desi nu mai este consilierul lui Victor Ponta, deputatul Radu Popa spune ca este inca la curent cu strategiile fabricate in laboratoarele PSD-ului. Una dintre acestea il vizeaza chiar pe fostul director al Serviciului Roman de Informatii, George Maior, care ar urma sa fie "recuperat" in curand de conducerea PSD. "Mai multi parlamentari PSD mi-au spus ca intentia lui Victor Ponta este sa il sustina pe fostul sef al SRI, George Maior, pentru functia de presedinte al Consiliului National al PSD", a declarat parlamentarul, citat de stiripesurse.
• Ponta se simte bine dezechilibrat
Potrivit celui mai recent raport de tara publicat de Comisia Europeana in cadrul Semestrului european 2015, Romania se confrunta cu dezechilibre macroeconomice, ce necesita monitorizare si o serie de masuri in domeniu. Premierul Victor Ponta a declarat ca se simte onorat de compania statelor cu economii dezechilibrate. Raportul Semestrul european 2015 releva dezechilibrele macroeconomice in Romania, ceea ce necesita monitorizare si masuri urgente. Premierul Victor Ponta o fi vazut doar tabelul in care Romania apare alaturi de state dezvoltate, nu si concluziile raportului ce vizează direct tara noastra. "Suntem intr-o companie onoranta, alături de Belgia, Olanda, Marea Britanie, Suedia si Finlanda - de tari care si-au imbunatatit echilibrul macroeconomic, dar care au in continuare nevoie de masuri in acest sens", a spus Ponta.
• PUTEREA
• UNPR Turnu Severin. Constantin Gherghe, miliţian contrabandist, politician traseist, primar iubăreţ
Este plină România de personaje politice exotice, dar traseu politic atât de spectaculos ca al primarului din Turnu Severin, Constantin Gherghe, mai rar. La începuturi, înainte de 1989, Gherghe a fost miliţian, apoi poliţist de frontieră, apoi contrabandist de benzină pe Clisura Dunării, abia apoi student la defuncta facultate de diplome la comandă Decebal din Herculane şi avocat de prestigiu. Deşi târa după el acest impresionant CV, Gherghe s-a aruncat în politică abia în anii 2000. La început la PSD, ca tot severineanul. Apoi a "trădat" PSD pentru PDL, PDL pentru PMP, iar PMP pentru UNPR. Deşi duşman politic conjunctural al penalistului Adrian Duicu, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Gherghe face parte din aceeaşi familie transpartinică ce jupâneşte judeţul şi oraşul: benzinarii.
• Pentru cine e falimentată "Şandramaua"
"Şandramaua", cum numea Victor Ponta Complexul Energetic Oltenia (CEO) în timpul campaniei pentru prezidenţiale, trebuie dusă în faliment şi vândută pe bani puţini. Către cine? Bursa Zvonurilor răspunde: Către firma Envidity Energy, unde preşedinte este consilierul american al premierului Ponta, Wesley Clark, care este interesată să implementeze o tehnologie de gazeificare a cărbunelui în strat. În piaţa de energie circula anul trecut zvonul că rezervele de cărbune din Oltenia au fost concesionate către Envidity pentru 40 de ani, informaţie dezminţită atunci de complex. Şi totuşi, un document arată că sunt discuţii avansate între CE Oltenia şi firma condusă de consilierul lui Ponta. Până în 2012 fosta SNLO înregistra profit an de an, iar după numirea managerului privat, an de an s-au consemnat pierderi uriaşe.
• BNR le plânge de milă băncilor
Oficialii Băncii Naţionale a României (BNR) au ajuns să le plângă de milă băncilor şi spun că împrumuturile în franci elveţieni le-au adus acestora pierderi în ultimii cinci ani, pe fondul provizioanelor constituite pentru împrumuturile neperformante, ca urmare a neplăţii ratelor, dar şi din diferenţa de curs valutar pe care o suportă la rambursarea finanţărilor pe care le-au atras în CHF. "De ce conversia creditelor din CHF în lei generează pierderi şi nu profit diminuat? Pentru că banca, având o poziţie valutară echilibrată, atrăgând finanţare în franci elveţieni ca să acorde credite în franci elveţieni, suportă la rândul ei, cel puţin parţial, majorarea sau deprecierea leului în raport cu francul la momentul în care va cumpăra de pe piaţă franci elveţieni pentru restituirea datoriei", a declarat Virgil Dăscălescu, şeful Serviciului Riscuri Macroprudenţiale din cadrul Direcţiei Stabilitate Financiară a BNR.
• ROMANIA LIBERA
• Înţelegerile oculte dintre producători şi Ministerul Sănătăţii care au blocat ieftinirea medicamentelor
Un pacient român plăteşte cu până la 24% mai mult pentru aceleaşi medicamente decât un german, belgian sau ungur pentru că majoritatea firmelor producătoare de medicamente nu respectă legislaţia care impune practicarea unui preţ maximal, după cum a dezvăluit "România liberă". Acest lucru nu ar fi fost posibil fără complicitatea mai multor miniştri ai Sănătăţii care au semnat, în repetate rânduri, îngheţarea acestor preţuri la medicamente ilegal de mari. Fără nici o bază legală, Ministerul Sănătăţii a închis ochii la nerespectarea unui act normativ care ar fi dus la ieftinirea cu aproximativ 20 la sută a medicamentelor eliberate pe bază de reţetă. Un memorandum semnat de minister şi de marii producători de medicamente, dar negat de ambii parteneri, stabilea în urmă cu trei ani ca preţurile să fie îngheţate, potrivit unor surse din industria farmaceutică.
• Ponta. Să vedeţi ce urmează!
Încă nu am văzut nimic în materie de ce poate fi în stare Victor Ponta pentru a scăpa din încercuire, deşi ceea ce s-a întâmplat când cu plagiatul, cu suspendarea lui Traian Băsescu, Avocatul Poporului, marţea neagră, ICR şi cu salvarea propriei pieli în faţa baronilor PSD a depăşit cu mult marja de toleranţă admisă într-o societate democratică. Or, se vede deja cu ochiul liber: de când şi sora a ajuns la DNA, de când şi mama ar putea face obiectul unor cercetări mai ample ale procurorilor anti-corupţie, Victor Ponta a început să iasă la atac. Problemele, de-acum extrem de personale, pe care le va avea în viitorul apropiat vor face din veninosul Ponta un pericol încă şi mai mare decât ne obişnuise că ar putea fi pentru credibilitatea şi stabilitatea ţării pe care ar fi trebuit să o servească.
• ZIARUL FINANCIAR
• Ministrul finanţelor: Nu mai vreau ca România să participe la banchetul Europei din poziţia de chelner
Ţările din Europa de Vest nu privesc cu ochi buni reducerea de taxe pe care vrea să o facă România, susţine ministrul finanţelor Darius Vâlcov. "Credeţi că Franţa şi Marea Britanie sunt foarte fericite că reducem taxele? Nu. Cine din Europa e fericit că în sânul UE o ţară ca România va deveni aproape un paradis fiscal în 5 ani? Vreţi să rămânem în continuare participanţi la banchetul european în situaţia de chelner? Eu aş vrea să fim în situaţia de invitaţi", a spus ieri ministrul finanţelor, Darius Vâlcov, la Video ZF Live, în contextul unei discuţii despre includerea României în rândul ţărilor cu procedură de dezechilibru macroeconomic, alături de Belgia, Olanda, Marea Britanie, Suedia şi Finlanda. În opinia lui Darius Vâlcov, România nu are ce căuta în această grupă de ţări, în condiţiile în care Marea Britanie a avut un deficit bugetar şi de 4% din PIB, iar Franţa de 4,3%, iar România de doar 2,2% din PIB.
• 300.000 mp de birouri goale în Bucureşti
Rata de neocupare a clădirilor de birouri din Bucureşti a scăzut pe parcursul anului trecut, spre nivelul de 13-14%, dar spaţii de aproximativ 300.000 de metri pătraţi continuă să fie goale, potrivit unei analize a ZF. Acestea provoacă pierderi din neîncasarea chiriilor de circa 100.000 de euro pe zi sau 35 de milioane de euro pe an. Potrivit datelor ZF, aproape jumătate din spaţiile de birouri goale din Bucureşti sunt situate în cinci proiecte, Platinum Business & Convention Center, Global City, Twin Towers Barba Center, IRIDE Business Park şi City Offices, dezvoltări care fie au fost construite în zone mai greu accesibile, fie sunt depăşite din punct de vedere tehnic. Un caz mai aparte este al proiectului City Offices, dezvoltat de omul de afaceri Ioannis Papalekas pe structura fostului centru comercial City Mall.
• Iohannis la Berlin: Ce vrea România de la Germania
Intenţia preşedintelui Klaus Iohannis de a face din Germania un aliat economic şi mai puternic al României a fost întărită ieri de prezenţa sa la Berlin unde şeful statului a subliniat că, pentru Bucureşti, relaţiile economice şi politice cu germanii sunt "de o importanţă strategică". Întreprinderile germane fac afaceri aici de 20 miliarde de euro şi profituri anuale de un miliard de euro, insuficient însă pentru ca Angela Merkel, cancelarul Germaniei, să promită ieri României intrarea în zona Schengen. Klaus Iohannis s-a întâlnit cu preşedintele german Joachim Gauck şi cu cancelarul Angela Merkel. Merkel şi Iohannis au susţinut o conferinţă de presă comună, lucru care nu i se întâmplă foarte des puternicului cancelar. Faptul că vorbesc aceeaşi limbă, că se cunosc de multă vreme poate facilita însă o bună înţelegere între ei.