REVISTA PRESEI 27.02.2016

Willy Homner
Revista Presei / 27 februarie 2016

ADEVARUL

Liviu Negoiţă, fostul primar al Sectorului 3, urmărit penal pentru abuz în serviciu

Liviu Negoiţă, fostul primar al Sectorului 3, a fost vineri la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) unde a fost înştiinţat că este urmărit penal pentru abuz în serviciu într-un dosar ce vizează construirea unui bloc într-o zonă protejată istoric. În faţa procurorilor a ajuns şi Nicuşor Dan, candidat la Primăria Capitalei, care a declarat că el a făcut o plângere penală în acest caz. Potrivit unui comunicat emis de DNA, în perioada 2008 - 2009, Liviu Negoiţă, Marius Mihăiţă şi Ştefan Dumitraşcu, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu referitoare la verificarea legalităţii actelor întocmite, au eliberat patru autorizaţii de construire şi certificatele de urbanism aferente acestor autorizaţii, referitoare la un imobil de pe Calea Dudeşti, cu nerespectarea normelor de urbanism şi protecţie a zonelor în care se găsesc monumente istorice.

Atac dur la adresa ministrului Sportului

Numirea Elisabetei Lipă în funcţia de Ministru al Tineretului şi Sportului nu e privită cu ochi bună de toată lumea, fosta mare canotoare având destui contestatari. Unul dintre ei este Harris Wallmen, antrenor al lotului naţional Federaţiei Române de Karate Kyokushin, care lansează acuze dure la adresa ei. "Draga domnule presedinte Johannis, draga domnule Ciolos, din punctul de vedere al strategiei pentru sport, guvernul vostru de tehnocrati e un esec. Opriti dezastrul la care s-a angajat doamna Lipa cit mai e timp, pentru ca altfel, cind o sa cada din barca, si va cadea, o sa va traga pe toti la fund dupa ea", a scris acesta pe contul FRKK.

Milionarul Ilie Carabulea şi-a notat într-o agendă politicienii şi înalţii funcţionari cărora le-a dat mită

Una dintre probele DNA în cazul senatoarei Doina Tudor este o agendă care a aparţinut milionarului Ilie Carabulea, patronul Carpatica Asig. Acesta îşi nota meticulos în acest document fiecare cadou, băuturi fine sau produse alimentare, pe care le-ar fi dat unor demnitari. Senatoarea Doina Tudor, reţinută joi de procurorii anticorupţie, va fi prezentată vineri magistraţilor Curţii Supreme cu propunerea de arestare preventivă. Tudor este acuzată de complicitate la luare de mită. Cel care a denunţat că ar fi dat mită o 500.000 de euro este milionarul Ilie Carabulea. Interesul lui era să muşamalizeze rezultatul unui control al CSA la Carpatica Asig, lucru care s-a şi întâmplat. Banii ar fi trebuit să ajungă la Daniel Tudor - care era preşedinte al CSA, ulterior vicepreşedinte al Autoritatea de Supraveghere Fiscală (ASF). Pentru acest lucru, milionarul ar fi apelat la relaţiile secretarului general al Senatului, Ovidiu Marian, fost senator PDL în legislatura 2008-2012.

Saga lui guru Bivolaru

Unul dintre cei mai căutaţi români, Gregorian Bivolaru, zis "Guru", zis "Grieg", zis "Magnus Aurolsson", a părăsit Suedia, ţară undea avea azil politic, şi a fost prins în Franţa. Yoghinul este condamnat pentru acte sexuale cu o fetiţă de 15 ani. Gregorian Bivolaru (63 de ani) a fost arestat, vineri, în Franţa, la trei ani de la momentul în care Tribunalul Sibiu a emis un mandat de urmărire internaţională pe numele său. Gregorian Bivolaru fusese condamnat, pe 14 iunie 2013, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), la şase ani de închisoare cu executare pentru act sexual cu un minor în formă continuată, decizia fiind definitivă. Gregorian Bivolaru a plecat din România după ce a fost trimis în judecată, în august 2004, fiind arestat în aprilie 2005, în Suedia. În noiembrie 2005, autorităţilor române li s-a respins cererea de extrădare a acestuia. Ulterior, în decembrie 2005, fondatorul MISA a primit azil politic din partea autorităţilor suedeze şi şi-a luat numele de Magnus Aurolsson.

Alegeri legislative Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin a dat ordin Serviciului Federal de Securitate (FSB) să pună capăt oricărei încercări din partea unor "duşmani din afară" de a se amesteca în alegerile parlamentare din toamnă din Rusia. "Eu am citit documentele dumneavoastră (ale FSB, n .red.) care sunt prezentate periodic, precum şi informaţiile concrete despre faptul că de alegerile din septembrie din Rusia se pregătesc şi duşmanii noştri din afară'", a afirmat liderul de la Kremlin într-un discurs ţinut vineri în faţa colegiului FSB, relatează agenţiile TASS şi Interfax, citate de Agerpres. "Încercările de amestec din afară în aceste alegeri şi în viaţa politică internă (a Rusiei) reprezintă o ameninţare directă la suveranitatea ţării", a subliniat preşedintele rus. "Sarcina FSB şi a altor instituţii este de a face totul pentru a pune capăt activităţii acelora care încearcă sau care pot încerca să folosească lozinci naţionaliste, xenofobe şi radicale pentru a provoca dezbinare în societate", a adăugat el.

Sondaj IRES. PSD, considerat partidul cel mai orientat spre Rusia

PSD este considerat partidul din România orientat cel mai mult spre Rusia, în timp ce PNL este văzut drept partidul cu cea mai mare deschidere spre Occident, potrivit unui sondaj IRES. Studiul "Partidele politice din România - percepţii şi reprezentări", realizat de Institutul Român de Evaluare şi Strategie (IRES), a urmărit, pe lângă aspecte legate de simpatie sau susţinere a unor partide politice, şi observarea modului cum e percepută atitudinea acestora faţă de Rusia şi Occident. La întrebarea "Care dintre următoarele partide credeţi că este orientat mai mult spre Occident?", 31% din respondenţi au indicat PNL-ul, la mare distanţă fiind PSD-ul, cu 18%. 2% din respondenţi consideră că ALDE e orientat mai mult spre Occident faţă de alte partide, în timp ce UDMR-ul şi Mişcarea Populară sunt percepute asemănător de aproximativ 2% din cei întrebaţi.

Războiul RCA continuă, şoferii ameninţă că vor protesta în martie

Transportatorii rutieri ameninţă că vor protesta, după 15 martie, la Parlament şi ar putea bloca şi drumurile din ţară, nemulţumiţi că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) nu intervine pentru a stopa scumpirea poliţelor RCA. Companiile de transport cer parlamentarilor să oprească, prin lege, creşterea preţurilor asigurărilor, a declarat preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România, Vasile Ştefănescu, citat de news.ro. Transportatorii şi-au exprimat în repetate rânduri nemulţumirea, în ultimele luni, legată de scumpirea chiar şi de câteva ori a poliţelor de asigurare de răspundere civilă auto (RCA). "După 15 martie vrem să protestăm la Parlament. Obiectivul nostru este acum Parlamentul României, for tutelar pentru ASF. Mişu Negriţoiu confundă instituţia numită ASF cu propriul lui SRL", a spus Ştefănescu, pentru news.ro.

Guvernul german nu ştie unde se află 130.000 de migranţi sosiţi anul trecut

Unul din opt migranţi care sosesc în Germania dispare după înregistrarea lui de către autorităţi, scrie vineri cotidianul Sueddeutsche Zeitung, în baza unor informaţii oferite de Ministerul de Interne, relatează agenţia DPA. Pe de altă parte, Ambasada Afganistului în Germania anunţă că mii de afgani se întorc acasă, nemulţumiţi că nu îşi pot reîntregi familiile. Aproape 13% din cei 1,1 milioane de migranţi şi refugiaţi înregistraţi în Germania anul trecut nu s-au prezentat la centrele de primire la care au fost trimişi, a precizat Ministerul german de Interne solicitat în acest sens de Partidul Die Linke (stânga). Aceasta înseamnă peste 130.000 persoane cărora li se pierde urma, notează Agerpres. Multe dintre aceste persoane ar fi putut pleca în alte ţări, ar putea munci la negru sau ar putea fi implicate în activităţi infracţionale, a mai precizat ministerul german.

EVENIMENTUL ZILEI

ARTMARK, cea mai mare casa de licitaţii de arta a fost PERCHEZIŢIONATĂ de procurori

În ultimele două zile, procurorii au făcut percheziţii la două galerii de artă din Bucureşti. Mai multe persoane sunt bănuite că ar fi deţinut ilegal artefacte care aparţin patrimoniului naţional. Potrivit ultimelor date, publicate de www.flux24.ro, una din casele de licitaţii vizate a fost ARTMARK, cea mai mare casă de licitaţii de artă. Astfel, au fost ridicate 2.000 de tablouri semnate de pictori celebri, peste 1.000 de monede antice, printre care trei kosoni de mare valoare. Conform reporterntv.ro, oamenii legii au mai confiscat şi statuete. Obiectele de artă ar fi trebuit să fie deţinute în mod normal de reprezentanţii Muzeului Naţional de Istorie. În urma acestei acţiuni, procurorii au deschis un dosar penal in rem pentru spălare de bani.

Nicu Păun află azi la prânz dacă merge la "Beciul Domnesc"

Astăzi, la amiază, magistraţii ICCJ vor hotărâ dacă deputatul Nicu Păun, alias Nicky Scorpion va dormi în arest următoarele 30 de zile. Deputatul Nicolae Păun a fost reţinut joi după-amiază de DNA pentru 24 de ore, urmând să meargă vineri în faţa magistraţilor Curţii Supreme pentru judecarea propunerii de arestare preventivă. După aproape şase ore de audieri, Păun a fost reţinut de procurorii anticorupţie, fiind scos în cătuşe din sediul DNA. Magistraţii au anunţat, aseară, târziu, că decizia în cazul acetuia va fi anunţată, astăzi, la prânz. Deputaţii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun sunt anchetaţi în acelaşi dosar pentru presupuse infracţiuni legate de Asociaţia Partida Romilor "Pro Europa".Nicolae Păun, preşedinte al Asociaţiei Partida Romilor ''Pro Europa'', este acuzat de folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, având ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene

Femeile din spatele bărbaţilor puternici ai României. Elena Stolojan s-a ocupat mereu de afacerile familiei

Soţiei lui Teodor Stolojan i se poate aplica zicala "tace şi face". Discretă în spaţiul public, Elena Stolojan se ocupa de afacerile familiei. Prezenţă discretă în viaţa publică, Elena Stolojan are o căsnicie de aproape 47 de ani cu fostul premier. Spune despre soţul său că " a fost mereu un om foarte serios şi atent cu copiii", dar şi că "s-au completat reciproc". Ea i-a fost alături în momente dificile şi a fost prezentă în spaţiul public, doar ca să vorbească, de cele mai multe ori, despre cel mai dificil moment al carierei lui politice: retragerea din cursa prezidenţială în 2004, în favoarea lui Traian Băsescu.

Instanţa Supremă redeschide un dosar care vizează 13 nume grele: procurori, deputaţi si poliţişti

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a confirmat redeschiderea urmăririi penale într-un dosar care vizează 13 persoane cu funcţii importante din judeţul Prahova - procurori, poliţişti, un deputat şi şefi ai unor instituţii publice, printre care şeful Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma. Viorel Dosaru, actual subsecretar de stat în Ministerul de Interne, se află printre persoanele vizate. Dosarul ar fi fost clasat, în 2014, de fostul procuror DNA, Lucian Papici. Conform datelor de pe site-ul oficial al ÎCCJ, publicate de Agerpres, dosarul a fost înregistrat pe 9 februarie. Ancheta a pornit de la dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro.

Vladimir Putin NU ŢINE CONT de nimeni. S-a întâlnit cu mai-marii FSB şi A DECIS ATACUL

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a luat recent o decizie care poate tulbura din nou atmosfera internaţională, şi aşa foarte tensionată. Liderul de la Kremlin a comunicat că Rusia va continua raidurile aeriene îndreptate contra "organizaţiilor teroriste" din Siria chiar şi în condiţiile intrării în vigoare a armistiţiului programat sâmbătă. "În mod evident, bombardamentele împotriva grupurilor teroriste din Siria vor continua", a declarat Putin la o întâlnire cu membri ai conducerii Serviciului federal de Securitate (FSB), conform gandul.info. Cu toate că acordul de încetare a focului stabilit de SUA şi de Rusia ar urma să intre în vigoare sâmbătă în Siria, adversarii regimului Bashar al-Assad nu se aşteaptă ca armata siriană şi Rusia să îl accepte. Rebelii susţinuţi de occident sunt consideraţi terorişti de către autorităţile siriene şi ruseşti.

JURNALUL NATIONAL

Atac cu rachetă în baza Kandahar în care se află şi militari români

O rachetă a căzut, vineri, în baza militară Kandahar din Afganistan, fără a se înregistra victime sau pagube materiale, informează Ministerul Apărării Naţionale (MApN). "Vineri, 26 februarie, a fost declanşată o alarmă de atac cu rachete în baza militară Kandahar din Afganistan. Conform primelor informaţii, în jurul orei 17,45, ora României, în bază a căzut o rachetă. Incidentul nu s-a soldat cu nicio victimă sau pagube materiale", precizează MApN, într-un comunicat remis AGERPRES. Potrivit sursei citate, tot personalul bazei s-a adăpostit, conform procedurilor, în zonele special amenajate. "Ministerul Apărării Naţionale monitorizează atent atât desfăşurarea misiunilor de către militarii români, cât şi măsurile şi procedurile de siguranţă în cazul acestora. România are dislocaţi în Afganistan aproximativ 600 de militari", se mai arată în comunicatul MApN.

Gianni Infantino e noul preşedinte al FIFA

Italo-elveţianul Gianni Infantino este noul preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Fotbal (FIFA), în urma alegerilor desfăşurate vineri la Zurich, anunţă presa internaţională. În al doilea tur al alegerilor, Gianni Infantino a obţinut 115 voturi. El a fost urmat de Şeicul Salman bin Ebrahim Al Khalifa (Bahrain), cu 88 de voturi, şi Prinţul Ali Bin Al Hussein al Iordaniei, cu 4 voturi, în timp ce francezul Jerome Champagne nu a primit niciun vot. La vot au luat parte 207 federaţii naţionale. Pentru ca un candidat să fie declarat învingător după al doilea tur de scrutin, trebuie a să obţină majoritatea simplă a voturilor - 104. Federaţia Română de Fotbal, prin preşedintele său, Răzvan Burleanu, îşi anunţase intenţia de a vota pentru Infantino.

Într-un deceniu, statul uşurat de 2 mld. Euro

În perioada 2005-2014 ,controalele Curţii de Conturi au identificat un prejudiciu adus statului român de peste două miliarde de euro. Potrivit unui raport al Curţii, la sfârşitul anului trecut, DNA şi Parchetele nu soluţionaseră mai bine de jumătate din sesizări. Pe 422 dintre ele continuă să se aştearnă praful, iar statul să fluiere a pagubă. Cele mai multe sesizări au vizat săvârşirea infracţiunilor de abuz şi neglijenţă în serviciu, dar au fost şi cazuri în care inspectorii Curţii au identificat infracţiuni de delapidare, fals şi uz de fals. Deşi DNA şi, în general, justiţia se află în plină cruciadă împotriva corupţiei, la data de 31 decembrie 2015, erau nesoluţionate 105 sesizări în care prejudiciul estimat depăşeşte suma de 500.000 de euro. În total, vorbim despre un prejudiciu estimat de Curtea de Conturi la 8.424.252.230 lei (1.914.550.000 euro).

O misiune a FMI vine la Bucureşti pe 2 martie pentru evaluarea anuală a economiei româneşti

O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de noul şef al instituţiei pentru România, Reza Baqir, va efectua o vizită în România în perioada 2 - 15 martie 2016, pentru evaluarea anuală a economiei româneşti, se arată într-un comunicat al reprezentantului regional al FMI pentru România şi Bulgaria, Guillermo Tolosa, transmis, vineri, AGERPRES. Membrii misiunii FMI vor avea întâlniri cu reprezentanţi ai autorităţilor române, ai partidelor politice, cu sindicate, asociaţii de business, cu reprezentanţi ai mediului academic şi ai sistemului bancar. Consultările periodice prevăzute de Articolul IV din Statutul Fondului constituie un exerciţiu de supraveghere care este obligatoriu pentru toate statele membre. Scopul consultărilor în baza Articolului IV este examinarea situaţiei financiare şi economice la nivel naţional şi formularea unor recomandări generale referitoare la politicile monetare.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb