REVISTA PRESEI (27.03.2010)
• ADEVARUL
• Impozitul forfetar, spaima vedetelor
Afacerile administrate de actorii şi cântăreţii români vor intra sub incidenţa viitorului Cod Fiscal, creând o confuzie generală în lumea showbizului autohton. Artiştii cred că Fiscul le-a luat în vizor activităţile comerciale tocmai pentru că ei nu se pricep la taxe şi impozite, astfel că statul le poate lua oricât din venituri. După ce coboară de pe scenă sau ies din platourile de filmare, cei mai mulţi dintre artişti se ocupă şi de unele afaceri, în domenii precum taximetria, alimentaţia publică, turismul sau îngrijirea corporală.
• Marfă pe alese la "stâna" Capitalei
Peste 20 de ciobani din Dolj, Teleorman, Giurgiu şi Călăraşi au venit ieri să vândă miei în piaţa special amenajată în sectorul 4. În prima zi, bucureştenii au cumpărat de la "stâna" din Capitală peste 700 de miei. În ţară, românii aleg ofertele de criză, achiziţionând carnea pentru Paşte pe datorie.
• "Marea debarasare" n-a avut succes
În prima zi a campaniei naţionale de colectare a echipamentelor din deşeuri electrice şi electronice (DEEE), românii nu s-au înghesuit să-şi arunce vechiturile din casă. De exemplu, în sectorul 6 al Capitalei, bucureştenii au scos în faţa blocului foarte puţine televizoare cu tuburi, imprimante sau monitoare depăşite de vremuri. Deşi ministrul Mediului, Laszlo Borbely, speră ca anul acesta cantitatea adunată să fie mult mai mare decât în 2009, operatorii de salubritate sunt sceptici.
• Mărsuri de Florii în Capitală
Credincioşi ortodocşi şi catolici vor celebra sărbătoarea Floriilor astăzi şi mâine, pe străzile Bucureştiului, cu flori şi crenguţe de salcie. Peste 12.000 de persoane vor participa în Capitală la procesiunile organizate pentru marcarea intrării Mântuitorului în Ierusalim. Patriarhia Română organizează un pelerinaj astăzi, în ajun de Florii, la care vor participa preoţi şi credincioşi din Bucureşti şi din judeţul Ilfov. Procesiunea ortodocşilor va începe la Mănăstirea Radu Vodă, situată lângă Piaţa Unirii, la ora 16.15.
• Aberaţii în inima Europei
Belgienii francofoni (valoni) nu-şi pot cumpăra case în anumite zone din Flandra, în baza unui decret local numit "locuieşte în regiunea ta". Deşi aflate la câteva zeci de kilometri distanţă, instituţiile europene, extrem de exigente în alte cazuri, închid ochii la naţionalismul flamanzilor. Păţania unui cuplu belgian francofon din Bruxelles, relatată pe larg în cotidianul "De Staandard" sub titlul "Bun venit în republica sovietică Flandra!", a făcut recent vâlvă, întărind imaginea xenofobă a regiunii amintite.
• Plan UE-FMI pentru Grecia
Cele 16 ţări ale zonei euro au căzut de acord asupra unui plan de salvare a Greciei de la faliment, care include şi bani de la FMI. Acesta nu prevede cifre, dar oficiali de la Bruxelles au declarat pentru BBC, sub protecţia anonimatului, că pachetul total ar putea fi de circa 22 de miliarde euro. Soluţia a fost găsită în cadrul unei întâlniri pe marginea summitului şefilor de stat ai Uniunii Europene, desfăşurat la Bruxelles joi şi vineri.
• România vrea diplomaţi calificaţi în SEE
Preşedintele Traian Băsescu a anunţat la Bruxelles că doreşte să participe la o reuniune a Executivului european, ca să cunoască noua echipă a Comisiei Europene şi să le prezinte comisarilor situaţia României. Traian Băsescu a mai declarat că doreşte ca România să trimită "diplomaţi calificaţi" la Bruxelles pentru a face parte din corpul diplomatic european, respectiv Serviciul European de Externe (SEE).
• EVENIMENTUL ZILEI
• Turnul care pierde 280.000 de euro lunar
Cea mai înaltă clădire din România, Bucharest Tower Center, cu 22 de etaje şi înaltă de 120 de metri, are, de mai bine de un an, ca locatari doar praful şi liniştea. Clădirea a rămas exact cum au lăsat-o zugravii, cu folii care acoperă marmura şi mocheta, iar singura urmă de activitate e un anunţ lipit pe o uşă de sticlă: "Atenţie, se închid gazele". Potrivit calculelor făcute de reprezentanţii Tower Center International SRL, la final, după compartimentarea etajelor şi finalizarea amenajărilor interioare, investiţia ar ajunge undeva la 60 de milioane de euro.
• Voicu externat şi liber să plece din ţară
Procurorii anticorupţie le-au trimis ieri magistraţilor Curţii Supreme cererea de arestare a senatorului PSD, Cătălin Voicu. Judecătorii urmează să decidă însă abia marţi dacă acesta va fi aruncat după gratii. Potrivit procedurii penale, acesta ar urma să fie citat, la adresa din buletin, pentru a se prezenta în faţa instanţei. Până atunci, e însă liber să părăsească România, cu atât mai mult cu cât pe numele său nu există vreo interdicţie.
• Scrisoare deschisă către CSM
Protestul judecătorilor care cer o poziţie fermă a CSM cu privire la magistraţii anchetaţi, ce încă mai judecă, a scos la iveală un conflict mai vechi: reformă contra conservatorism.
Scrisoarea deschisă trimisă către Consiliul Suprem al Magistraturii (CSM) de Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) şi semnat, până ieri, de 250 de magistraţi din toată ţara, arată, dincolo de actul de protest în sine, o "schismă" în sistemul judiciar.
• Carnea de miel , la acelaşi preţ ca în 2009
Pentru prima dată din ultimii ani, românii nu vor mai fi nevoiţi să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru a avea miel de Paşte. Ca în fiecare an, înainte de Paşte, euforia cumpărării cărnii de miel ia amploare, motiv pentru care comercianţii acestui produs nu pierd ocazia să tragă cât mai mult de preţ. Se pare totuşi că turbulenţele economice şi-au spus cuvântul şi în acest an şi au mai temperat creşterile de preţ pentru miel şi carnea de miel.
• De unde cumperi cel mai ieftin
Calculele arată că, dacă te aprovizionezi din angro, faci o economie de 25% în Capitală şi de peste 40% în Iaşi sau Timişoara. Cele mai scumpe magazine sunt cele de cartier.
Printre dube şi maşini ticsite de cutii, care pleacă ţintă să alimenteze micile magazine de cartier, în depozitele angro au început să apară tot mai mulţi clienţi care cumpără cu sacoşa. Singura atracţie - preţul mic.
• Floriile scot românii la plimbare
Ouă încondeiate, produse ecologice, dar şi mobilă pictată. Toate pot fi achiziţionate la târgurile organizate special de Florii. Chiar dacă meteorologii anunţă pentru acest weekend ploi şi temperaturi maxime de 15 grade Celsius, românii îşi pot "însenina" sărbătoarea de Florii cu o vizită la unul dintre târgurile care şi-au deschis deja porţile nu doar în parcuri, ci şi în marile muzee ale Capitalei.