REVISTA PRESEI - 27.05.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 27 mai 2010

ADEVĂRUL

Ismail nemuritor estem

Actorul Jean Constantin, unul dintre monştri sacri ai scenei româneşti, a încetat din viaţă ieri, în locuinţa sa din Constanţa.

Liceenii: "Vrem să dăm Bac-ul!"

Consiliul Elevilor a cerut ieri profesorilor să renunţe la greva generală pentru a nu-i pune în pericol pe viitorii studenţi. Sindicatele au rămas ferme pe poziţie: Bac-ul nu se dă, iar înscrierea la liceu şi încheierea mediilor rămân sub semnul întrebării. Ministrul Educaţiei va anunţa astăzi măsuri de urgenţă.

Concesii pentru UDMR şi UNPR

Partenerii de Coaliţie ai PDL - UDMR şi UNPR - şi-au impus ieri punctul de vedere şi au obţinut ajustări la programul de austeritate propus de Guvern. Dacă marţi preşedintele Traian Băsescu părea de neînduplecat, ieri, premierul Emil Boc a acceptat mai multe compromisuri: pensia minim garantată, ce are în prezent o valoare de 350 de lei, va rămâne la acelaşi nivel.

România, în era răului cel mai mic

Guvernul a aprobat, în şedinţa de ieri, scrisoarea de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional ce prevede reducerea pensiilor şi a salariilor în sectorul bugetar. Documentul va fi transmis Fondului Monetar Internaţional pentru a fi aprobat în boardul instituţiei la finele lunii iunie.

Economia nefiscalizată reprezintă 25% din PIB

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, spune că producţia rurală nu aduce venituri bugetare, deşi beneficiază de serviciile statului. Şeful băncii centrale a declarat că România nu şi-a rezolvat problemele structurale, iar economia nefiscalizată - provenită mai ales din agricultură - reprezintă 25% din PIB.

CURENTUL

Elevii se răscoală împotriva profesorilor

Sătui de toanele dascălilor care-i folosesc în războiul lor cu guvernanţii, pentru prima oară în ultimii 20 de ani elevii declară război oamenilor de la catedră care, prin greva lor generală, le compromit viitorul. Tinerii din şcoli şi licee s-au săturat să stea într-un stres continuu, întrebåndu-se: "Susţinem sau nu examenele?" Elevii din clasa a XII-a sunt cei mai afectaţi de deciziile iresponsabile ale liderilor de sindicat, întrucåt în această perioadă se desfăşoară probele examenului de bacalaureat.

Abatorul, de Tia Şerbănescu

Ei, ne-am lămurit: nu scăpăm de tăiere. După două săptămâni de zbucium, nervi şi discuţii, ne-am întors de unde am plecat: la scrisoarea iniţială către FMI. Aşadar, totul a fost o fezandare pentru marea tăiere. Pe scurt, tăiem acum 25% din salarii (au!) şi 15% din pensii (vai!) în nădejdea că nu ni se va tăia capul. Deie Domnul să nu aflăm după operaţie că s-a tăiat splina în loc de apendice. Măcar de-am scăpa cu atât - vorba aia, dai o coastă dar scapi de singurătate - numai că nu există această certitudine.

De dragul moţiunii, Crin ataşează PNL la căruţa PSD

În lipsă de alternative la măsurile dure de limitare a crizei pe care puterea este obligată să şi le asume cu orice risc, liderii PSD-PNL se joacă de-a moţiunile simple de cenzură pentru spălarea imaginii acestora în ochii unui electorat fracturat de acutizarea recesiunii economice. Pe de altă parte, în tabăra opoziţiei s-a radicalizat bătălia pentru prim-planul acesteia între social-democraţi şi liberali, astfel încât preşedintele PNL, Crin Antonescu, pare dispus să joace totul pe cartea moţiunii de cenzură pesediste, trecând peste orientarea de dreapta a liberalilor.

Şoc social şi fiscal în programele de austeritate ale Italiei, Spaniei şi Portugaliei

România nu este singura ţară din Uniunea Europeană care a fost afectată de criza economică. Dimpotrivă, sunt state într-o situaţie chiar mai delicată: Italia (PIB/loc - 25.500 euro; somaj de 8,8%), Spania (PIB/loc - 25.700 euro; şomaj de 19,1%) şi Portugalia (PIB/loc - 19.100 euro; şomaj de 10,5%).PIB/loc este exprimat la paritatea puterii de cumpărare pentru anul 2008. Comparativ, în România PIB/loc era de 11.500 euro în acelaşi an. Rata şomajului este înregistrată în luna martie 2010.

Băsescu le-a dat replica sindicaliştilor şi lui Strauss-Kahn

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi seara, că liderii sindicali sunt caraghioşi când vorbesc de corupţia politicienilor, menţionând că sindicaliştii reprezintă şi funcţionari care iau mită, dånd exemple în acest sens vama şi poliţia de frontieră.

Şeful statului a menţionat că nu miniştrii sunt cei responsabili de gestionarea fondurilor, ci funcţionarii, care "vămuiesc" proiecte şi pe care liderii sindicali îi reprezintă.

O foamete catastrofală ameninţă Coreea de Nord

Mai multe organizaţii umanitare au lansat un avertisment cu privire la o foamete catastrofală care riscă să se instaleze în Coreea de Nord, în condiţiile în care SUA şi Coreea de Sud exercită presiuni pentru noi sancţiuni care să fie luate împotriva Phenianului, acuzat de scufundarea unei corvete sud-coreene. Potrivit experţilor, situaţia economică a Coreei de Nord ar putea fi în prezent la fel de gravă precum cea de la sfårşitul anilor "90, cånd foametea a provocat moartea a aproximativ două milioane de persoane.

CURIERUL NAŢIONAL

Sistemul fiscal e la pământ

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a atras atenţia ieri, cu prilejul Forumului financiar 2010 de la Bucureşti, că deficitele bugetare sunt structurale şi de aceea nu pot fi corectate decât pe parcursul câtorva ani. Totuşi, cheltuielile publice trebuie tăiate încă din momentul de faţă întrucât riscul de a întâmpina dificultăţi în finanţarea deficitului sunt foarte ridicate. În paralel însă, statul ar trebui să pregătească o reformă fiscală întrucât zone întregi de economie şi categorii largi de populaţie se sustrag impozitării datorită unei legislaţii deficitare sau concepută de la premise sociale, lipsite de sustenabiliatte financiară.

Guvernul îşi va asuma răspunderea doar după avizul CES

Premierul susţine că măsurile de austeritate vor fi aplicate doar până la sfârşitul acestui an. Guvernul se va reuni în şedinţă pentru a demara procedura de angajare a răspunderii asupra celor două proiecte de legi privind reducerea cheltuielilor şi reglementarea pensiilor doar după ce documentele vor fi discutate şi avizate în Consiliul Economic şi Social (CES), a anunţat premierul Emil Boc. "Noi vom trimite proiectele la CES - vineri este o şedinţă a Consiliului, dacă am înţeles bine - şi după ce vom primi avizul CES, Guvernul se va întruni în şedinţă, îşi va declara angajarea răspunderii şi va trimite proiectele de lege la Parlament", a spus Boc, citat de NewsIn.

România nu va mai creşte pe baza creditării

Steven van Groningen: România va avea creştere economică peste media UE pe termen lung, dar nu din creditare. "Încrederea consumatorului este mult mai scăzută în România, acesta fiind unul din motivele pentru care oamenii ezită să cheltuiască bani". Bruynseels: Chiar dacă ritmul va fi mai puţin alert, economia va creşte, însă nu se va mai întoarce la perioada dinainte de criză. Dacă până înainte de izbucnirea crizei şi a propagării efectelor acesteia în întreaga economie, România a înregistrat o creştere economică bazată în special pe creditele acordate de sectorul bancar, se pare că de acum încolo băncile nu vor mai fi cele care ne vor scoate din această situaţie.

Finanţele dau cu bumerangul în industria jocurilor de noroc

Conform unui proiect de ordonanţă de urgenţă privind modificarea Codului Fiscal, va fi eliminat plafonul de venit neimpozabil de 600 lei pentru câştigurile din jocuri de noroc şi va fi unificată cota de impunere a acestor venituri la 25%. Cota de impunere a venitului obţinut din jocuri de noroc va fi majorată de la 20% la 25% pentru persoane nerezidente.

Specialiştii din piaţă susţin că prin măsura propusă s-ar produce o pierdere lunară directă bugetului de stat de 2,4 mil. lei.

Preţuri incredibile în Bulgaria - Apartamente de lux la 24.000 de euro

Pe litoralul vecinilor noştri poţi lua o garsoniera nouă cu 9.000 de euro. Investiţia se poate amortiza în timp prin închiriere în perioada când nu îţi petreci acolo vacanţa.

O locuinţă mobilată într-un complex nou pleacă de la 300 euro/mp. Preţurile locuinţelor din România au scăzut, dar nu încă suficient, de aceea românii îşi îndreaptă atenţia către apartamentele de pe litoralul bulgăresc pentru că sunt foarte ieftine, vorbim de 300-400 de euro.

Cel târziu în iulie, Voestalpine va începe construcţia fabricii de la Giurgiu

Principala piaţă de desfacere a pieselor de oţel va fi România. Schwarzuhber: Prin producţia noastră vrem să contribuim la succesul Dacia Piteşti şi Ford Craiova. Concernul austriac Voestalpine vrea să înceapă lucrările de construcţie a fabricii de piese din oţel de la Giurgiu, cel târziu în luna iulie, cel mai mare volum de materie primă sosind pe Dunăre, iar austriecii caută facilităţi de descărcare a acesteia în Zona Liberă Giurgiu.

Strauss-Kahn cheamă la ordine Spania

Acesta cere autorităţilor de la Madrid să treacă la "acţiune urgentă şi fermă". Şeful FMI este în total acord cu măsurile de austeritate, însă, să fie aplicate. Aflat la începutul acestei săptămâni în misiune de evaluare la Madrid, directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, a procedat la o analiză asupra efectelor pe care le au "medicamentele" date de Fond economiei bolnave a Spaniei.

EVENIMENTUL ZILEI

Pensionarii privilegiaţi, tăieri cu 70 la sută

Decizie împotriva "pensiilor nesimţite". Guvernul va sista acordarea "subvenţiilor" de la buget pentru pensiile speciale, care vor fi recalculate pe baza contribuţiei la fondul de pensii. Foştii magistraţi, grefieri, aviatori, parlamentari, dar şi cei care au lucrat în diplomaţie sau la Curtea de Conturi vor rămâne doar cu pensia calculată pe baza contribuţiei virate la fondul public de pensii.

Boc face un pas înapoi

Pensiile şi salariile scad, dar nu de la 1 iunie. Guvernul e nevoit să schimbe data de aplicare a măsurilor de reducere a cheltuielilor bugetare. Chiar dacă până alaltăieri guvernanţii dădeau ca sigura ziua de 1 iunie pentru tăierea salariilor în sectorul bugetar cu 25% şi a pensiilor cu 15%, măsura nu se va putea aplica de la această dată. Totodată, şi scrisoarea către FMI va fi trimisă, cel mai probabil, înainte cu câteva zile de şedinţa boardului FMI pentru eliberarea următoarei tranşe de împrumut, de circa 900 milioane de euro.

Europa a intrat în febra măsurilor de austeritate

Italia a devenit ultimul stat UE care anunţă reduceri de cheltuieli. OECD recomandă guvernelor să adopte planuri credibile de consolidare a finanţelor şi să implementeze reforme structurale. Guvernul de la Roma i-a avertizat ieri pe cetăţeni că vor fi nevoiţi să facă "sacrificii grele", Italia devenind astfel ultimul stat european care anunţă un program de austeritate menit să reducă deficitul bugetar şi să restabilească încrederea în Zona Euro.

Filiera irlandeză: spălare de bani, în vizorul poliţiei

Condamnat pentru terorism în Marea Britanie, Cornelius Michael Mc Fadden este anchetat, la Bucureşti, pentru delapidare, bancrută frauduloasă şi alte infracţiuni contabile. Fostul terorist IRA Cornelius Michael Mc Fadden, condamnat, în Anglia, la 15 ani de închisoare, este cercetat, în România, pentru spălare de bani, bancrută frauduloasă, delapidare şi alte infracţiuni la Legea Contabilităţii.

PDL ia meditaţii de la Teo să dea bine pe sticlă

PDL-iştii şi-au luat o firmă de consultanţă să-i înveţe cum să-şi transmită mesajele la televizor. De repetiţiile generale se va ocupa Teo Trandafir. Interesul electoral bate criza în PDL. Imediat ce şi-au anulat public boicotul care viza televiziunile de ştiri, liderii PDL au decis să-şi bage partidul la cursuri intensive de apariţii pe sticlă.

FINANCIARUL

Statul vinde 11,84% din Petrom şi speră să obţină 450 mil. euro

Participaţia guvernului la cea mai mare companie românească ar putea rămâne în final la 0,5%. Confruntat cu o acută lipsă de venituri, statul încearcă să vândă participaţiile minoritare la companiile din energie şi estimează venituri de un miliard de euro. Cea mai mare parte a încasărilor poate veni de la valorificarea unui pachet de acţiuni la Petrom.

Puterea a supraevaluat economiile făcute din tăierile de pensii şi salarii

Cifrele prezentate de Traian Băsescu se bat cap în cap cu datele existente în statisticile oficiale.Cel puţin 100.000 de bugetari şi un milion de pensionari vor "scăpa" de diminuarea veniturilor, nu pentru că ar fi guvernul îngăduitor, ci pentru că au salarii şi pensii mult prea mici pentru a fi reduse În anul electoral 2009, an în care Emil Boc spunea că "am încercat să plafonăm cheltuielile", fondul de salarii a fost majorat cu minimum 1,1 miliarde de lei

Mugur Isărescu: "O corecţie bugetară este inevitabilă"

Guvernatorul BNR crede că majorarea taxelor şi a impozitelor nu este o soluţie. Mugur Isărescu a declarat ieri că trebuie făcută o corecţie a cheltuielilor publice, în timp ce pe partea de venituri trebuie să se intervină prin reforme. Guvernatorul BNR susţine că dacă se taie cheltuielile sunt mai puţine şanse să urmeze o majorare a taxelor şi a impozitelor. Profesorul Nouriel Roubini a spus la rândul său că statele cu deficit bugetar mare au nevoie de austeritate fiscală şi reforme structurale.

Blocajul financiar a scăzut uşor în luna mai, de la 19% la 17% din totalul companiilor

Tot mai multe semne apar că fenomenul de blocaj financiar începe să se restrângă. Ultimul sondaj de conjunctură publicat de Banca Naţională a României arată faptul că, în luna mai, 17% dintre companiile din industrie erau afectate de acest fenomen. Citiţi mâine în "Financiarul" cum s-a îmbunătăţit artificial fluxul de numerar din economie.

Greve şi blocaje în sistemul public, de săptămâna viitoare

În semn de solidaritate, RATB şi Metrorex "nu deschid uşile" pe 1 iunie. Marile confederaţii sindicale din România au anunţat ieri reluarea grevelor începând cu data de 31 mai, în semn de protest faţă de intenţia guvernului de a veni în Parlament cu Legea reducerilor cheltuielilor bugetare. Marius Petcu, liderul CNSLR Frăţia, a declarat că luni vor intra în grevă, pe termen nelimitat, salariaţii din educaţie, sistemul sanitar şi funcţionarii publici.

GÂNDUL

Cum explică statul noile taxe: afectează mai ales persoanele fizice şi salvează 10.000 de bugetari. Ce bani pierdeţi după noul Cod Fiscal

Vor creşte impozitele pe locuinţe, se vor impozita toate tichetele, programatorii rămân fără facilităţi fiscale la salariu iar angajaţii plătiţi pe drepturi de autor vor trebui să ducă la Fisc bani de acasă. Statul speră să obţină astfel 200 de milioane de euro

Taxe şi impozite mai mari pentru bucureştenii din fostele mahalale

Locurile în care s-a construit, unde s-a reabilitat infrastructura, unde s-au ridicat cartiere rezidenţiale sau malluri au fost încadrate în zone superioare de fiscalitate. Teoretic, în 2011, bucureştenii vor plăti aceleaşi taxe şi impozite ca în 2010. Practic, un număr semnificativ de locuitori ai Capitalei vor avea de achitat impozite majorate pentru case şi terenuri.

Boc promite doar şapte luni de chin: "Din ianuarie 2011 se creează premisele să revenim la o creştere sănătoasă"

Boc lasă "să scape" de la tăiere pensia minimă de 350 de lei. Guvernul tot va realiza o economie de 750 de milioane de euro, cu 50% mai mult decât cea necesară. Liderii coaliţiei de guvernământ au anunţat, ieri, victorioşi că au salvat de la tăiere câteva ajutoare minimale oferite de stat românilor săraci.

Videanu nu bagă bani la Petrom, ci vinde şi din ce are acum

Statul român nu numai că nu va participa la majorarea de capital anunţată de austriecii de la OMV, ba chiar va vinde un pachet din acţiunile pe care le deţine în momentul de faţă

După ce directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe, anunţase că va face majorarea capitalului social al companiei chiar dacă statul nu va participa la această operaţiune, Ministerul Economiei a anunţat că va vinde un pachet din acţiunile deţinute.

JURNALUL NAŢIONAL

Bănişorii poporului suveran, sub crampoanele Pandurilor

Hoară îi îmbracă în bani publici pe fotbaliştii lui Condescu. Apocalipsa după Traian e oficială. Cu retuşuri de faţadă, Guvernul a probat ieri scrisoarea către FMI. Premierul Emil Boc a ieşit la rampă şi a anunţat că salariile bugetarilor şi pensiile vor fi diminuate, fără a scădea sub nivelul salariului minim pe eco-no-mie de 600 de lei, respectiv sub pensia socială minimă garantată de 350 de lei, în timp ce venitul minim garantat va fi restrâns şi destinat doar persoa-ne-lor aflate în situaţii financiare dificile.

"Austeritatea" lui Băsescu-Boc bagă România în grevă generală

Premierul Emil Boc a anunţat , după întâlnirea liderilor Coaliţiei, că Executivul îşi va asuma răspunderea pe două proiecte de lege, pentru încadrarea în deficitul bugetar asumat şi pentru pensii, precizând că nici un salariu nu va scădea sub 600 de lei şi nici o pensie, sub 350 de lei.

Statul, înglodat în datorii

România are o legislaţie care încurajează evaziunea, iar sistemele fiscale sunt ciuruite de o listă lungă de excepţii, care reduc încasările la buget. România a avut, în ultimii ani, o creştere economică care s-a bazat, în mare parte, pe acumularea unor dezechilibre, în care datoria externă a ţării pe termen scurt a ajuns la 20 miliarde de euro, potrivit datelor prezentate de Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, la Forumul Financiar de la Bucureşti.

ROMÂNIA LIBERĂ

România dă faliment. Cine o cumpără?

Dacă România ajunge pe taraba de solduri alături de Grecia, investitorii occidentali se vor grăbi să ia la preţ redus lucrurile aflate pe malul Mediteranei, lăsându-i pe chinezi şi ruşi să se bată pe cele româneşti. Preşedintele recunoaşte că România se află în faliment, guvernatorul Băncii Naţionale a României a observat brusc că ţara are aceleaşi probleme

pe care le avea acum 10 ani, când Mugur Isărescu a fost numit în fruntea guvernului pentru a redresa lucrurile, iar prim-ministrul conduce în zig-zag, derapând la fiecare mişcare.

Cum ne afectează sănătatea preţul uleiului

În ciuda sumelor enorme înghiţite de sistemul medical, pacienţii nu simt o îmbunătăţire a serviciilor. Una dintre explicaţii stă în cheltuielile exagerate. De exemplu, un litru de ulei alimentar , cumpărat de spitale, poate costa 3 lei, 5 lei sau chiar 8 lei. Care este preţul corect al achiziţiilor publice din domeniul medical? Şi cine răspunde pentru pierderile provocate de achiziţiile supraevaluate?

Şeful forţelor aeriene poloneze se afla în cabina piloţilor la momentul accidentului

Piloţii aeronavei preşedintelui polonez, Lech Kaczynski, care s-a prăbuşit luna trecută în Rusia, au neglijat mai multe avertismente emise de instrumentele automate de la bordul avionului, a declarat miercuri reprezentantul polonez din cadrul comisiei de anchetă.

Nemţii: Dacia se strică greu!

Logan şi Sandero ocupă locul al 9-lea în clasa mică, înaintea unor modele mai scumpe, precum Opel Corsa, Ford Fiesta, Seat Ibiza, Renault Clio, Toyota Yaris sau Skoda Fabia. Ediţia din acest an a topului realizat de Asociaţia Automobilistică Germană (ADAC), publicată recent, le oferă românilor o surpriză plăcută. În clasa mică, modelele româneşti Dacia Logan şi Sandero ocupă un loc meritoriu, devansând modele occidentale mai scumpe, considerate în România ca fiind mult mai fiabile decât Dacia.

ZIARUL FINANCIAR

Statul vinde tot pentru a face rost de bani: 450 mil. euro pentru 11% din Petrom

Presat de nevoia de lichidităţi şi de majorarea de capital de 600 de milioane de euro pe care Petrom vrea s-o facă, statul se pregăteşte de retragerea din acţionariatul celei mai mari companii din România. Ministerul Economiei, care deţine în prezent 20,6% din acţiunile Petrom (SNP), cea mai mare companie din România, se pregăteşte să vândă prin intermediul bursei un pachet de 11,84% din participaţia sa la capitalul producătorului de petrol şi gaze, tranzacţie din care ar putea încasa peste 450 mil. euro, conform preţurilor cu care s-au tranzacţionat ieri titlurile SNP.

Bursele recuperează din pierderi, dar euro tot scade

Bursele europene s-au detensionat miercuri, urmând trendul impus de Wall Street, iar investitorii s-au arătat mai încrezători ca problemele economice din zona euro îşi vor găsi rezolvarea, iar situaţia din peninsula coreeană se va calma. După ce marţi postau scăderi de 2-3%, bursele europene au revenit ieri pe plus şi au recuperat pierderile din ziua precedentă. Bursa de la Bucureşti a avut evoluţii contrastante, astfel, după ce marţi scădea cu peste 9%, miercuri indicele bursier BET creştea cu o valoare similară, 9,51%, variaţiile de asemenea amploare fiind rare pe bursă.

Guvernul nu se limitează la reducerea salariilor şi a pensiilor, ci pregăteşte noi impozite

Guvernul nu se limitează să reducă cheltuielile cu salariile bugetarilor şi cu pensiile pentru a se încadra într-un deficit de 6,8% (8 mld. euro), ci speră să obţină, în acest an, 205 mil. euro din introducerea unor noi impozite. Potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă de modificare a Codului fiscal care va fi promovat, cel mai probabil, odată cu angajarea răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului, mai multe impozite vor fi introduse, însă nu este clar deocamdată câte dintre ele vor deveni şi literă de lege.

Brokerii cred că mai urmează o majorare la Carpatica după injecţia recentă de 50 mil. lei

Acţionarii Băncii Comerciale Carpatica (BCC) au subscris 50,8 milioane de lei în cadrul majorării de capital în valoare de 62,2 milioane de lei. Analiştii sunt însă de părere că aceasta nu va fi singura majorare de capital la care acţionarii va trebui să participe în 2010.

Cât câştigă membrii de conducere ai Bursei şi ai Depozitarului Central

Cei 15 membri ai Consiliului de Administraţie al Bursei de Valori Bucureşti împreună cu conducerea executivă a operatorului bursier au încasat anul trecut remuneraţii brute în valoare de 1,27 milioane de lei (302.100 euro) la care se adaugă prime brute şi alte beneficii care totalizează 276.600 de lei (65.400 de euro), potrivit prospectului de listare al operatorului pe propria piaţă.

Cum aduce Dinu Patriciu clienţi în magazinele Mic.Ro: împarte gratuit tichete de cumpărături prin cartiere

Prima campanie amplă de promovare a lanţului de magazine de cartier Mic.Ro, controlat de omul de afaceri Dinu Patriciu, încearcă să atragă clienţi oferind gratuit tichete de cumpărături, cu o valoare de 8 lei, în zonele în care a deschis deja magazine, potrivit datelor din piaţă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb