REVISTA PRESEI 27.06.2014

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 27 iunie 2014

ADEVARUL

"Famiglia" lui Romeo Stavarache

Primarul municipiului Bacău, liberalul Romeo Stavarache (51 de ani), a fost reţinut, ieri, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Bacău, şi este urmărit penal pentru luare de mită. Alături de edilul-şef, au mai fost reţinuţi Liviu Goian, fratele lui Dorin Goian, fost fotbalist al Stelei, şi Liviu Cenuşă, văr al lui Stavarache. Toţi au fost duşi în regim de urgenţă în faţa judecătorilor cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile. Procurorii DNA de la Serviciul Teritorial Bacău au arătat că cei trei au luat mită peste 3 milioane de lei, în perioada 2008 - 2011, de la patru oameni de afaceri locali, pentru a le intermedia semnarea unor contracte pe bani publici la Primăria Bacău. Schema de corupţie a urmat acelaşi model în toate cele cinci cazuri pentru care procurorii au strâns probe. Oamenii de afaceri erau puşi să semneze contracte de sponsorizare a televiziunii locale 1-TV Bacău, deţinută de Liviu Goian, a publicaţiei "Ziarul de Bacău", patronată de Liviu Cenuşă, şi a Asociaţiei "Top Sport", administrată de Constantin Apostol, şeful Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Est şi cumătru al lui Stavarache.

Cine sunt cei doi noi magistraţi care îl vor judeca pe cel care controlează Antena Grup

Dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), în care unul dintre inculpaţi este Dan Voiculescu, a fost repartizat unui nou complet de judecată de la Curtea de Apel Bucureşti. Noii judecători sunt Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea. Aceştia iau locul judecătorilor Stan Mustaţă, arestat pentru fapte de corupţie, şi Florică Duţă, care a cerut brusc pensionarea, imediat după ce partenerul său a fost arestat. Noii membri ai completului, care vor judeca dosarul începând din 1 iulie, au promovat de curând de la Tribunalul Bucureşti la Curtea de Apel din Capitală. Bogdan şi Mihalcea sunt văzuţi între colegi ca fiind duri şi corecţi. Camelia Bogdan a judecat, printre altele, dosarul de favorizare a lui Nicolae Popa, în care a fost condamnat Sorin Ovidiu Vîntu, iar Mihai Alexandru Mihalcea a respins o cerere de eliberare condiţionată a aceluiaşi om de afaceri.

Mazăre îl trage pe deputatul Radu Babuş în Dosarul Retrocedărilor

Primarul Constanţei, Radu Mazăre (PSD), a ajuns, joi, din nou, la sediul local al DNA, pentru o nouă serie de audieri. Conform procurorilor anticorupţie, au fost extinse cercetările în dosarul deschis în februarie 2014, în care figurează şi numele lui Mazăre, şi care are la bază o serie de retrocedări din municipiul Constanţa şi din staţiunea Mamaia. Extinderea cercetărilor vizează vânzarea unui teren de 11.890 de metri pătraţi, în centrul staţiunii Mamaia, tranzacţie efectuată între Regia Autonomă de Exploatare a Domeniului Public şi Privat (RAEDPP), subordonată municipalităţii, şi o firmă apropiată primarului. De altfel, noile cercetări îl au în vizor şi pe parlamentarul de Constanţa Radu Babuş (PSD), care, în 2007, atunci când s-a efectuat tranzacţia, era directorul Regiei.

Teodor Baconschi a demisionat din PMP

Fostul ministru de Externe, candidat fără succes la alegerile europarlamentare şi la un post de vicepreşedinte al PMP, i-a prezentat demisia liderului PMP, Elena Udrea. "Am încheiat un capitol, fără să-mi modific valorile", a scris Baconschi, pe Facebook. Fostul ministru a postat şi demisia înaintată preşedintelui PMP, Elena Udrea. "Doamnă Preşedinte, subsemnatul Teodor Baconschi - membru fondator al Partidului Mişcarea Populară - vă rog să primiţi demisia mea din formaţiunea pe care o conduceţi", se arată în conţinutul demisiei. Adrian Papahagi, membru fondator al PMP alături de Baconschi, a dat de înţeles că Elena Udrea este vinovată pentru demisia fostului ministru. "Este o înfrângere majoră pentru noul preşedinte, Elena Udrea, care a preferat să se înconjoare cu sicofanţi fără anvergură şi a marginalizat complet vocile critice din partid. Poate fi mulţumită: a scăpat de un odios intelectual cu doctorat la Paris (mai rezistă totuşi vreo 3-4 în partid, însă nu se ştie pentru câtă vreme)", a scris Papahagi, tot pe Facebook.

"Eminenţa cenuşie" de la Kremlin, vizită secretă la Bucureşti

Aleksandr Dughin, ideologul preşedintelui rus Vladimir Putin ce propăvăduieşte reconstituirea imperiului rus, s-a aflat în România la începutul acestei săptămâni. Dughin a fost fotografiat, marţi, la restaurantul Diesel din Floreasca, alături de Eugen Mihaescu (fost ambasador UNESCO), de soţia lui Eugen Mihaescu, de scriitorul Mircea Popa şi de Călin Mihăescu, iniţiator al Mişcării Eurasia în România, scrie pe blogul său Robert Turcescu. Dughin ar fi venit în Bucureşti pe 22 iunie şi a plecat spre Rusia pe 25 iunie, notează jurnalistul. Prezenţa ideologului lui Putin în România a fost confirmată pentru Hotnews de Mircea Popa. Acesta a spus că Dughin "s-a întâlnit cu mai multe feţe bisericeşti", fiind interesat de proiectul său eurasiatic. Potrivit HotNews.ro politologul rus a avut o serie de întâlniri judeţul Neamţ şi Suceava cu diverşi stareţi de la mănăstiri din zonă.

Borza: Producătorii eolieni ar trebui să plătească taxă pe vânt

Din cele 28 de state ale Uniunii Europene, un număr de 24 nu au deloc tarif pe apă, iar din cele patru care au, România are nivelul cel mai mare, nivelul fiind de cinci ori mai mare decât în Franţa, a declarat Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica. "Vântul este pentru eoliene sursă primară de energie, să plătească şi ei. La fel şi pentru fermele de energie fotovoltaică. Ba mai mult, primesc bonus 2-3 certificate verzi, adică 100 de euro pe fiecare MWh produs", a afirmat el, la un forum bursier. Borza a mai afirmat că impactul taxei pe stâlp asupra companiei este de 40 de milioane de euro, energia pe care producătorul e obligată de ANRE să o furnizeze populaţiei aduce pagube de 50 de milioane de euro din cauza preţului fixat sub costuri, în vreme ce tariful pe apă uzinată contabilizează 80 de milioane de euro care se scurg din conturile companiei. "Fără taxa pe apă, fără taxa pe stâlp şi fără piaţă reglementată, Hidroelectrica ar avea garantat un profit anual de 300 de milioane de euro", a spus Borza.

Partidul lui Băsescu, exclus prin lege din Biroul Electoral Central

Guvernul a modificat Legea pentru alegerea Preşedintelui României şi, printr-un amendament introdus cu mare fineţe, a scos Partidul Mişcarea Populară (PMP), formaţiune năşită de Traian Băsescu, din viitorul Birou Electoral Central pentru alegerile prezidenţiale. Modificarea a fost făcută printr-un procedeu devenit tradiţional pentru actualul Guvern: ordonanţa de urgenţă. Faptele stau în felul următor. Guvernul a modificat, subit, articolul 2 din "Legea pentru alegerea preşedintelui României", adăugând încă o literă (e), care defineşte noţiunea de partid parlamentar, deşi o astfel de definiţie nu era necesară în legea pentru alegerile prezidenţiale. "Partide politice parlamentare sau formaţiuni politice parlamentare - partidele şi formaţiunile politice care au obţinut în urma ultimelor alegeri generale pentru Parlamentul României mandate de deputaţi sau senatori care au candidat pe listele acestora sau pe listele unei alianţe politice sau electorale din care au făcut parte partidele sau formaţiunile politice respective".

BANCHERUL

Avocatul Gheorghe Piperea a convins Inalta Curte de Justitie ca "conclavul atomic" al judecatorilor de la Curtea de Apel Bucuresti a fost de partea Volksbank in procesul colectiv cu clientii

Dupa ce a pierdut la Curtea de Apel un proces colectiv cu Volksbank pe tema clauzelor abuzive din contractele de credit, avocatul Gheorghe Piperea s-a lansat public in acuzatii dure la adresa judecatorilor care au pronuntat respectiva solutie, despre care spune ca au fost interesati sa fie de partea bancii, intrucat si ei ar avea credite. "Conclavul atomic - con chiave, inchis cu cheia pentru a da o solutie in mod imperativ", spune profesorul de drept la Universitatea Bucuresti despre judecatori. Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis recursul initiat de Piperea impotriva deciziei Curtii de Apel, instanta care a dat dreptate Volksbank in procesul colectiv in care sunt implicati in jur de 80 de clienti ai bancii, care cer in principal eliminarea comisionului de risc din contractele de credit, considerat o clauza abuziva, comision care reprezinta in jur de 30% din costul total a creditelor in franci elvetieni (CHF). Instanta suprema nu a dat insa o solutie favorabila pentru Piperea, adica nu a stabilit ca sunt abuzive prevederile din contractele de credit ale Volksbank, ci a decis ca acest proces trebuie sa se rejudece de catre Curtea de Apel, adica de o alta instanta a acestei curti, nu de "conclavul atomic".

CURENTUL

Costel Căşuneanu, suspectat de dare de mită în dosarul lui Romeo Stavrache

Omul de afaceri Costel Căşuneanu este suspectat că ar fi dat mită primarului Romeo Stavrache, reţinut joi de procurorii anticorupţie, au confirmat surse judiciare. Portalul bacău.net a relatat ieri că Stavrache, reţinut joi de DNA pentru că ar fi primit mită peste 2,3 milioane lei de la patru oameni de afaceri, ar fi condiţionat emiterea unor documentaţii urbanistice de acordarea unor sume de bani. "În dosarul lucrat de DNA Bacău apare şi numele potentului om de afaceri Costel Căşuneanu , acesta din urmă prezent la pachet cu societăţile ASERO SRL şi PA & CO Internaţional pe care le controla în intervalul 2008 - 2009. Din datele existente în dosar, rezultă că ASERO SRL urma să deruleze un proiect în municipiul Bacău, finanţat cu fonduri europene (construirea unui centru de afaceri). Procurorii spun că Stavarache, alături de Constantin Aposotol, au condiţionat emiterea documentaţiilor urbanistice necesare demarării proiectului de finanţarea, de către Căşuneanu, a Asociaţiei < Top Sport > şi a societăţii Ligone Internaţional. Căşuneanu s-a executat, virând 398.000 lei în conturile Asociaţiei < Top Sport >, precum şi 421.000 lei în conturile Ligone Internaţional", potrivit portalului.

Afaceristul Dinu Patriciu n-a adus probe ca să poată divorţa. Rămâne căsătorit cu Dana Patriciu

Afaceristul Dinu Patriciu rămâne căsătorit cu Dana Patriciu, după ce Judecătoria Buftea a admis, joi, o cerere prin care aceasta reclama faptul că soţul său nu a susţinut cererea de divorţ. Decizia nu este însă definitivă. Instanţa a mai decis ca din 24 septembrie să înceapă judecarea cererii reconvenţionale formulate de Dana Patriciu. Cererea reconvenţională este mijlocul procedural prin care pârâtul dintr-un proces formulează pretenţii proprii împotriva reclamantului. Potrivit legii, pârâtul poate face cerere reconvenţională dacă are pretenţii în legătură cu cererea reclamantului. Altfel spus, în cadrul procesului de divorţ intentat de omul de afaceri, Dana Patriciu a ridicat anumite pretenţii referitoare la cererea de separare. Divorţul cerut de Dinu Patriciu a fost intentat în februarie 2013 la Judecătoria Sectorului 1 şi a avut, până să fie mutat la Buftea, 14 termene.

CURIERUL NATIONAL

De ce Electrica este privatizarea deceniului

Cel mai important exerciţiu de piaţă al Bursei româneşti, oferta publică primară derulată la Electrica SA, s-a închis cu succes, au anunţat ieri ofertanţii. Nivelul de subscriere a fost de 200%, apreciat drept unul confortabil de ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu. Consultantul financiar Doru Lionăchescu a declarat pentru Curierul Naţional că aceasta este prima privatizare cu adevărat făcută prin intermediul Bursei, în condiţiile în care statul cedează controlul spre deosebire de listările precedente care au presupus vânzarea unor pachete minoritare. Având în vedere climatul mai puţin favorabil din pieţe, acesta este şi unul dintre secretele succesului ofertei, pentru că altminteri probabil mulţi investitori ar fi ezitat să îşi facă intrarea într-o companie în care statul rămâne majoritar. Participarea investitorilor de retail a fost substanţială, nivelurile de suprasubscriere fiind de peste opt ori pe tranşa cu discount şi cea a persoanelor fizice cu disponibilităţi băneşti mai ridicate.

De ce vrea Hidroelectrica să scape de microhidrocentrale?

Hidroelectrica mai deţine în jur de 100 de microhidrocentrale pe care intenţionează să le vândă, organizând în acest sens, în septembrie, o licitaţie deschisă cu strigare pentru 27 de centrale hidroelectrice de mică putere. Remus Borza, reprezentantul EuroInsol, administrator judiciar al Hidroelectrica, a explicat pentru Curierul Naţional că în total compania a avut 124 de astfel de unităţi, iar la ora actuală mai deţine în jur de 100 de microhidrocentrale pe care intenţionează să le vândă. "Sunt o piatră de moară", a continuat Borza. Astfel, costurile cu aceste microhidrocentrale sunt foarte mari, atât cele de întreţinere, cât şi cele de producţie. "Preţul de producţie ajunge la 6.000 de lei pe megawatt. La Porţile de Fier costul este de 73 de lei, iar preţul mediu din piaţă ajunge la 1.700 lei", ne-a mai spus administratorul judiciar al Hidroelectrica, adăugând că nu pot fi păstrate acele unităţi care au costuri de producţie mai mari cu 20% decât preţul mediu din piaţă.

Ioan Niculae, urmărit penal pentru spălare de bani

Omul de afaceri Ioan Niculae, fiica acestuia, fosta soţie şi o apropiată a lui sunt urmăriţi penal de procurorii DIICOT, acuzaţi fiind de sustragere de sub sechestru şi spălare de bani. Dosarul în care sunt cercetaţi Ioan Niculae, Domniţa Niculae (fosta soţie), Adina Niculae (fiica) şi Nicoleta Toncea (apropiata omului de afaceri) a fost deschis ca urmare a unor tranzacţii care ar fi fost făcute pentru a se evita sechestrarea unor bunuri în dosarul Romgaz-Interagro. Domniţa şi Adina Niculae, precum şi Nicoleta Toncea sunt acuzate de sustragere de sub sechestru şi spălare de bani, Ioan Niculae fiind urmărit penal şi pentru instigare la abuz în serviciu, dosar în care ar fi vizaţi şi opt funcţionari de la Cadastru. Omul de afaceri, fosta soţie, fiica şi apropiata au fost audiaţi, ieri de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimă Organizată şi Terorism (DIICOT) în calitate de suspecţi. Ulterior, procurorii au pus sub sechestru mai multe bunuri ale acestora, inclusiv asupra bunurilor sustrase de sub sechestru.

Füle: Admiterea României şi Bulgariei în UE a afectat credibilitatea procesului de extindere

Comisarul european pentru Extindere, Stefan Füle, a declarat că admiterea României şi Bulgariei în Uniunea Europeană a pus sub semnul întrebării credibilitatea procesului de extindere a Uniunii Europene, atât statele membre cât şi cele candidate devenind nemulţumite de ritmul lent al procesului integrării. Întrebat, într-un interviu acordat Euractiv Cehia, ce s-a schimbat în domeniul procesului de extindere în ultimii cinci ani, Stefan Füle a precizat că cea mai mare provocare pentru UE a fost restabilirea credibilităţii pierdute, privind procesul de extindere şi că statele candidate trebuie să demonstreze că legislaţia adoptată este funcţională.

Fed avertizează băncile din SUA că va înăspri verificările

Rezerva Federală a SUA (Fed) a avertizat băncile active pe piaţa americană că va înăspri testele prin care evaluează capacitatea acestora de a rezista la o eventuală criză financiară, iar verificările vor avea loc regulat, pentru ca instituţiile de credit să remedieze vulnerabilităţile identificate. Banca centrală va acorda o atenţie sporită elementelor macro ale testelor de stres, precum expunerea comună a mai multor instituţii de credit şi riscul pe care îl reprezintă pentru sistemul financiar, a declarat şeful diviziei de reglementare din cadrul Fed, Daniel Tarullo, potrivit cotidianului Financial Times. Testele de stres anuale ale Fed sunt critice pentru băncile din SUA, pentru că decid dacă instituţiile financiare sunt suficient de solide financiar pentru a majora dividendele sau pentru a răscumpăra acţiuni proprii. În cazul subsidiarelor din SUA ale unor bănci străine, verificările decid în ce măsură acestea pot plăti grupului-părinte dividende mai mari.

EVENIMENTUL ZILEI

Cătălin Predoiu: Declaraţia Parlamentului a fost o inculpare de probe, o greşeală politică inadmisibilă

Prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, a declarat, joi seară, în cadrul emisiunii "Sub semnul întrebării" de pe B1 TV, că declaraţia privind demisia preşedintelui Traian Băsescu adoptată, miercuri, de Parlament, a fost o greşeală politică inadmisibilă. "Ce s-a întâmplat în Parlament a fost o judecare de probe, o asumare de vinovăţie. Există o legătură directă între ce s-a întâmplat în 2012 şi ce se întâmplă acum. Până acum s-a încercat acapararea justiţiei, acum s-a schimbat tactica, se încearcă denigrarea justiţiei", a afirmat acesta. "În plus, s-a mai întâmplat un lucru grav, s-a trimis acea declaraţie către cancelariile occidentale, ceea ce este inadmisibil. E inacceptabil să externalizezi un conflict politic intern, şi pe baza unei minciuni. Ce au făcut Ponta şi Tăriceanu este un act clar de subminare a prestigiului României în străinătate. Aici nu ne jucăm de-a interesele personale.", a mai spus Predoiu. Parlamentarii PDL şi PMP au absentat de la votul din Parlament de miercuri.

"Austro-Ungaria" lui Vladimir Putin

În timp ce UE caută să dea un răspuns comun agresiunii ruse din Ucraina, Viena şi Budapesta încheie acorduri economice cu Moscova, lovind în unitatea blocului comunitar. Austria şi Ungaria au rupt rândurile UE pentru a încheia separat acorduri economice cu Rusia, în pofida situaţiei tensionate din Ucraina, unde Bruxelles- ul acuză Moscova că intervine direct pentru a destabiliza fosta republică sovietică, în drumul ei către Uniunea Europeană. Marţi, la Viena, în prezenţa preşedintelui rus Vladimir Putin, compania austriacă OMV şi cea rusă Gazprom au semnat un contract pentru construirea celor 50 de kilometri din sectorul austriac al conductei South Stream, un proiect neagreat de UE. În discursul său, preşedintele austriac Heinz Fischer a criticat sancţiunile impuse Rusiei de UE după invadarea Crimeei. "Nimeni nu câştigat de pe urma acestor sancţiuni. Nu ajută pe nimeni să tragă foloase de pe urma lor" a declarat liderul austriac, citat de publicaţia electronică EUObserver.

Victor Ponta: Pe 2 noiembrie va fi primul tur al alegerilor prezidenţiale

Premierul Victor Ponta a anunţat, ieri, în şedinţa de guvern, că Executivul va adopta o hotărâre care va stabili că primul tur al alegerilor prezidenţiale va avea loc pe 2 noiembrie iar cel de-al doilea tur - pe 16 noiembrie. Tot ieri, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă privind modificarea şi completarea Legii nr. 370/2004 pentru alegerea Preşedintelui României. Potrivit notei de fundamentare a OUG, principalele modificări aduse legii sunt majorarea termenului de stabilire de către Guvern a datei alegerilor de la 45 la 60 zile înainte de ziua votării. De asemenea, potrivit Agerpres se are în vedere modificarea termenului de depunere a candidaturilor la 45 de zile înaintea datei votării, astfel încât la data începerii campaniei electorale acestea să fie definitive.

JURNALUL NATIONAL

Traian Băsescu la BRUXELLES: Preşedintele României mai avea puţin şi era evitat şi de covorul roşu

Prin voinţa proprie, Preşedintele României a dorit să participe la reuniunea Consiliului European, însă a fost evitat de absolut toţi liderii europeni prezenţi la eveniment. Culmea, la un moment dat, Traian Băsescu a încercat să poarte un dialog cu cancelarul german Angela Merkel, însă doamna Merkel a folosit la minim politeţea, răspunzându-i fugar preşedintelui român, apoi ignorându-l. Pornit la drum cu ideea că anturajul liderilor europeni îi va oferi un scut temporar împotriva acuzaţiilor de implicare în trafic de influenţă cu clanuri mafiote, cu care se confruntă în ţară, Traian Băsescu doar s-a plimbat pe străzile Bruxelles-ului, cu o etichetă de paria invizibilă, lipită chiar pe locul pe care alt'dat stătea şuviţa!

Scandal în PNL înainte de congres: Crin, atacat de Norica, din cauza nevestei

Înaintea congresului extraordinar de vineri al PNL în cadrul căruia va fi modificat Statutul partidului astfel încât liberalii să treacă de la ALDE la PPE, europarlamentarul Norica Nicolai a lansat un atac fără precedent la adresa lui Crin Antonescu, spunând că a renunţat "la tot" şi a pierdut partidul pentru ca soţia sa, Adina Vălean să fie vicepreşedinte al Parlamentului European din partea popularilor europeni. "Crin Antonescu nu cred că mai poate reveni vreodată în fruntea PNL sau să mai fie candidat la alegerile prezidenţiale. Din păcate, pentru un preţ prea mic, Crin Antonescu a pierdut partidul. Ca să îşi pună soţia vicepreşedinte al Parlamentului European, Crin Antonescu a renunţat la tot", a spus Norica Nicolai la Realitatea tv. Fostul lider al PNL a reacţionat imediat, făcându-şi publică frustrarea de a fi soţul Adinei Vălean. Crin Antonescu a declarat că Norica Nicolai "vorbeşte alte prostii" şi că "Adina nu e nevasta mea în politică, ea e Adina Vălean. Ea a ajuns unde a ajuns când eu încă nu eram preşedinte al PNL".

NATIONAL

Miliardarul Ioan Niculae, cu familia si amanta la DIICOT

Ioan Niculae, fiica sa, fosta sotie, dar si amanta acestuia sunt urmariti penal de procurorii DIICOT, pentru sustragere de sub sechestru si spalare de bani. Toti cei patru au fost audiati, ieri, la DIICOT, unde au aflat noile acuzatii ce li se aduc. Cel mai bogat roman a reusit performanta de a-si arunca in ghearele anchetatorilor toata familia, inclusiv amanta. Si asta deoarece, printre ingineriile financiare pentru care este cunoscut, Ioan Niculae a vrut sa mai bifeze una: sustragerea de sub sechestru. Sediul DIICOT a fost, ieri, locul de reuniune a familiei Niculae. Procurorii le-au "dat intalnire" lui Ioan Niculae, fostei sotii a acestuia, Domnita Niculae, fiicei omului de afaceri, Adina Niculae, dar si amantei celui mai bogat roman, Nicoleta Mariana Toncea, cunoscuta sub porecla de "Boticut". Cei patru sunt acuzati de spalare de bani si sustragere de la sechestru, dosarul fiind deschis ca urmare a unor tranzactii suspecte.

"Vulpea" si-a bagat coada in schimbarea Guvernului Ponta!

Viata devine tot mai grea pentru seful Guvernului. In timp ce Liviu Dragnea il impinge deja fatis spre prapastia candidaturii la Palatul Cotroceni, celalalt vicepremier, Gabi Oprea, este gata sa cedeze santajului asa numitului "Grup de la Cluj", care are programata pentru aceasta toamna nu doar o larga remaniere a cabinetului Ponta, ci chiar o schimbare fundamentala de Guvern. Cert este ca, spre nemultumirea inca neexprimata public a premierului, "Vulpea" Virgil Ardelean deja si-a bagat coada in matrapazlacurile politice de la Bucuresti. Unde, separat de campania dezlantuita a DNA, "Doi s'un sfert"-ul lui Gelu Oltean, ostas loial al chestorului Virgil Ardelean, ii prelucreaza informativ la greu pe oamenii cei mai apropiati ai lui Victor Ponta. Care deja s-a convins pe deplin de "loialitatea" DGIPI, serviciul secret care, odata intrat in subordinea sa direct, a inceput deja sa-i execute pe liderii pesedisti din "generatia Ponta".

UEFA a platit Stelei peste 15 milioane de euro!

Pentru participarea in editia trecuta a Ligii Campionilor, Steaua Bucuresti a primit de la UEFA peste 15 milioane de euro. Trei meciuri in grupele UEFA Champions League, rezultate mediocre si o cota decent de market share inseamna pentru Steaua 15,2 milioane de euro. Atat i-a revenit clubului patronat de Gigi Becali pentru participarea in editia trecuta a celei mai puternice competitii intercluburi din lume. Prin comparatie, castigatoarea Real Madrid s-a ales cu 57.414.000 de euro. De remarcat ca Steaua are mai multi bani decat FC Basel ( adversara ei din grupa E), Porto sau Sahtior Donetk, formatii cu prezente constante chiar in fazele superioare ale grupelor UCL.

PUTEREA

Guvernul dă drumul la Electorată

Executivul a adoptat, în şedinţa de joi, ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea Codului fiscal, prin care se reglementează unele deduceri pentru credite în cazul persoanelor fizice cu venituri mici. Forma finală a schemei fiscale pentru restructurarea creditelor, denumită Electorata, se va aplica pentru persoanele cu venituri brute de cel mult 2.200 de lei/lună, dar cu o reducere a plafonului cu care banca poate diminua rata lunară de plată, de la 50% la 35%. Deducerea din venitul lunar impozabil a fost menţinută la 900 de lei, restructurările fiind permise până la finele anului 2015. Astfel, fiecare client care va obţine o restructurare a creditelor în condiţiile solicitate de stat ar putea primi un beneficiu lunar de cel mult 144 de lei, aferent impozitului de 16% aplicat la suma maximă deductibilă.

Guşă şi Dughin

Marele gânditor de dreapta Olavo de Carvalho spunea, în 2009: "Ţineţi minte acest nume, Aleksandr Dughin, veţi mai auzi de el. Eu deja de ani de zile vorbesc de Aleksandr Dughin. Aleksandr Dughin este omul cel mai important din lume! Nimeni n-are habar. Nu veţi citi niciodată numele individului în < New York Times > şi n-o să-l vedeţi la CNN! Fiţi atenţi. Este omul cel mai important din lume! E un filosof rus nebun. Nebun şi dement, gnostic. Ar vrea să facă, spune el, Uniunea celor Trei. Cei Trei sunt: A Treia Romă (Biserica Ortodoxă Rusă), al Treilea Reich şi Internaţionala a Treia. Deci, alăturarea tradiţionalismului rus, în plus nazi-fascismul şi comunismul, totul pentru ca să lovească Occidentul". Ei bine, zilele trecute, Dughin a fost în România, ca să-şi promoveze proiectul Eurasia. În toamna anului trecut, s-a văzut la Bucureşti cu Adrian Năstase, Ilie Bădescu şi colonelul Dogaru - reprezentant al miliţienilor şi securiştilor "trecuţi în rezervă", puşi la dispoziţia diverşilor oligarhi şi capi ai lumii interlope, mici şi mari. Bursa Zvonurilor a întrebat în dreapta şi stânga cine a fost în spatele vizitei de săptămâna aceasta. Răspunsul: Cozmin Guşă. Se repoziţionează băieţii!

Vulpea coordonează A Treia Frăţie a Securităţii

În spatele acţiunilor care au dus la arestarea lui Mircea Băsescu se află şeful DGIPI (cunoscută ca Doi şi un sfert) Gelu Oltean. Dar cel care controlează jocul este nimeni altul decât Virgil Ardelean (foto), celebra Vulpea. Acesta şi-a făcut o superreţea, un serviciu de informaţii paralel, care cuprinde şefi din DGIPI, DIICOT, Spălarea Banilor... Şi alţii la fel de grei din sistem, care, finanţaţi de Ion Ţiriac, îşi duc planul de a pune mâna pe toate butoanele României la capăt. În plan, Ponta este doar unealta. Cunoscătorii susţin că în înregistrările discuţiilor lui Mircea Băsescu cu membrii clanului Bercea Mondial se observă uşor că romii folosesc "discursul" lui Gelu Oltean. Pe de altă parte, servilismul lui Pavel Abraham, în afară că e funciar, se datorează vizitei Corpului de Control al premierului la Agenţia Naţională Antidrog (ANA), unde a descoperit multe minuni făcute de avocatul lui Bercea Mondial pe când conducea Agenţia. Actualul şef al ANA, Sorin Oprea, cică l-a dat cu mare drag în gât pe predecesorul său.

ROMANIA LIBERA

Ce poate face Ioan Rus la cârma Ministerului Risipei

Noul ministru al Transporturilor, Ioan Rus, intră nu atât într-un minister al "risipei", după cum a afirmat ieri acesta în prima sa ieşire publică, cât într-un minister al marilor tunuri date pe bani publici. Nici n-a intrat bine în pâine, şi noul ministru al Transporturilor se plânge că este foarte mult de lucru în instituţia în fruntea căreia a fost numit. În prima sa conferinţă de presă susţinută ieri, conferinţă în care Rus a refuzat să răspundă oricăror întrebări venite din partea jurnaliştilor, ministrul a spus că în instituţia pe care o va conduce ­este foarte mult de lucru şi îşi propune să reducă "risipa" atât din punct de ­vedere al resurselor materiale, cât şi umane. Rus a arătat că va avea nevoie de puţin timp pentru ­a-şi da seama ce are de făcut, "mai bine eventual decât până acum". Noul ministru al Transporturilor a declarat că în acest minister este foarte mult de lucru, că va încerca să înţeleagă care sunt problemele şi să identifice soluţiile.

Antonescu: Dreapta are două opţiuni de prezidenţiabil, eu sau Iohannis

Fostul preşedinte al PNL Crin Antonescu a declarat, joi seară, la Realitatea Tv, că partidele de dreapta au în prezent, în mod concret, două opţiuni valabile pentru candidatul la prezidenţiale, în persoana sa, sau a lui Klaus Iohannis, precizând însă că personal nu doreşte să intre în această cursă, dar nu exclude. "Asta nu e o decizie pe care o iau eu, asta este o decizie pe care o ia conducerea partidului. Eu nu pot împiedica pe nimeni dacă doreşte, să testeze acest lucru, dar de asemenea nu insist (...) Nu doresc să candidez, consider că trebuie căutată o variantă cu mai multe şanse", a afirmat fostul lider al PNL.

ZIARUL FINANCIAR

Anomalia statistică a şomajului: De ce are România şomaj de 7% şi Spania de 26% când în ambele doar unu din trei locuitori lucrează

România are o rată a şomajului de doar 7% la o populaţie de 20 de milioane de persoane din care 6 milioane lucrează cu sau fără forme legale, în timp ce în Spania şomajul este de 26%, în contextul în care aproape o treime din popu­laţia Spaniei (14 din 46 de milioane de persoane) are statut de salariat. În Polonia, unde tot 31% din popu­laţia stabilă lucrează, şomajul este de peste 10%, în timp ce în Italia, care are o rată mai mică a populaţiei angajate, de 28% din totalul locuitorilor, şomajul depăşeşte 12%, potrivit datelor centralizate de ZF pe baza informaţiilor din 2013 publicate de Eurostat. Cum se explică şomajul scăzut din România, care cuprinde doar 700.000 de oameni, în contextul în care 2,6 milioane de persoane apte de muncă nu sunt nici şomeri, dar nici salariaţi? "Aceste statistici sunt înşelătoare, rata şomajului este scăzută pentru că mulţi oameni lucrează în agricultura de subzistenţă, abia îşi duc traiul de pe o zi pe alta, lucrează o bucată de pământ sau au o grădină", a explicat analistul economic Aurelian Dochia.

Dell: România este o zonă strategică pentru extinderea noastră în regiune

Gigantul american Dell va continua să investească şi să se dezvolte în România, în condiţiile în care subsidiara locală este una dintre zonele strategice pentru companie prin intermediul căreia Dell deserveşte nu doar piaţa autohtonă, ci şi pieţele din regiune şi chiar din întreaga Europă. "Afacerile Dell din România sunt în creştere. România este una dintre pieţele noastre cheie în Europa de Sud-Est, unde ne concentrăm pe dezvoltare şi unde vom majora investiţiile. Folosim România şi Bucureştiul pentru a ne extinde şi dezvolta în regiune", a declarat pentru ZF Aongus Hegarty, preşedintele Dell pentru regiunea Europa, Orientul Mijlociu şi Africa (EMEA), aflat într-o scurtă vizită la Bucureşti pentru a identifica oportunităţile de dezvoltare ale companiei pe plan local.

Creditele în lei cresc, dar nu acoperă scăderea celor în valută. Primul semnal de alarmă: economisirea nu mai creşte

Creditul în lei pentru populaţie şi firme a crescut cu 7% în luna mai faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar stocul total de finanţări s-a apropiat de nivelul de 90 mld. lei, pe fondul accelerării vânzărilor de credite ipotecare şi de consum. Comparativ cu luna anterioară, creşterea este de 1,2% sau echivalentul a peste un miliard de lei, potrivit datelor BNR. La nivel agregat, creditul privat a scăzut însă cu 2% în termeni nominali faţă de luna mai 2013, până la 217 miliarde de lei, în condiţiile în care creditarea în valută se prăbuşeşte. Soldul finanţărilor acordate în euro sau alte valute a ajuns la 28,9 mld. euro (echivalentul a 127 mld. lei). Creditarea în lei a accelerat vizibil în ultimele luni, de la un ritm anual de creştere de circa 2% la începutul lui 2014, în condiţiile reducerii dobânzilor şi a restricţiilor impuse la vânzarea de credite în valută. Dobânzile la creditele de consum în lei tind spre 10%, după ce anul trecut creditele corporate şi cele ipotecare au ajuns, de asemenea, la rate de o singură cifră.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb