REVISTA PRESEI 27.06.2017

Willy Homner
Revista Presei / 27 iunie 2017

REVISTA PRESEI 27.06.2017

Mihai Tudose a fost desemnat premier de Iohannis

Social-democraţii l-au propus pentru şefia Guvernului pe Mihai Tudose, politician suspectat de legături cu serviciile secrete şi implicat într-un scandal de plagiat, acuzaţii pe care Liviu Dragnea le-a demontat. Opoziţia a criticat alegerea PSD, însă preşedintele Klaus Iohannis l-a acceptat pe Tudose, motivând că trebuie să pună capăt crizei politice. Conducerea PSD a decis ca urmaşul lui Sorin Grindeanu să fie tot un membru al Guvernului Grindeanu: Mihai Tudose, ministru demisionar al Economiei, cel care a deţinut acelaşi portofoliu şi în guvernarea Ponta.

Modificări importante la Codul Fiscal vor intra în vigoare din acest an

Modificări importante aduse la Codul Fiscal prin Legea de aprobare a OUG3/2017, trimisă spre promulgare, vor intra în vigoare începând chiar de anul acesta. Ele privesc atât impozitul pe profit, cât şi impozitul microîntreprinderilor şi codul de TVA, potrivit consultantului fiscal Cornel Grama. Una dintre modificări prevede că asociaţiile de proprietari, pentru că sunt persoane juridice române, intră în sfera contribuabililor plătitori de impozit pe profit. Totodată, şi firmele care au avut în 2016 afaceri cuprinse între 100.001 şi 500.000 de euro vor aplica impozitul "micro", chiar dacă desfăşoară efectiv activităţi vizate de impozitul specific.

Cine va conduce ASF: Preşedintele comisiei de buget a Camerei Deputaţilor şi fostul soţ al Olguţei Vasilescu

Deputatul PSD Leonardo Badea a fost avizat favorabil luni, cu majoritare de voturi, de Comisiile reunite de buget-finanţe, pentru funcţia de preşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară, scrie News.ro. Membrii Comisiilor l-au mai avizat favorabil, cu 35 de voturi "pentru", 5 "împotrivă" şi 6 "abţineri", pe Ovidiu Răzvan Wlassopol, pentru postul de prim-vicepreşedinte al ASF. Leonardo Badea a declarat, la finalul şedinţei comisiilor de specialitate, că nu vine pentru o funcţie, ci pentru un proiect.

Dubla măsură a BOR în cele două scandaluri sexuale care au zguduit biserica

Cazul episcopului din Huşi, şantajat de trei preoţi din motive de homosexualitate, şi cel al preotului-cântăreţ Cristian Pomohaci sunt tratate în mod diferit de oficialii Bisericii Ortodoxe Române. În timp ce preotul Pomohaci a fost retras de la slujire şi este ameninţat cu caterisirea imediată, în cazul episcopului superiorii aşteaptă finalizarea anchetei penale.

PSD a decis să se scufunde în ridicol. De ce l-a ales Dragnea pe Tudose

În esenţă, două acuzaţii mari şi late au fost aduse lui Grindeanu. Prima, că nu mai ascultă de partid, având alt "spate" politic. Adică, în limbajul activiştilor PSD, era subordonat serviciilor. A doua, că a picat examenul în faţa evaluatorului Darius Vâlcov. Faţă de "acoperitul" Grindeanu, suspectat de legături cu serviciile, Tudose este descoperit de-a binelea! Întreaga sa evoluţie ţine de legături cu serviciile, acolo s-a specializat, acolo şi-a dat doctoratul, la academia serviciilor a devenit lector! Dacă pe Grindeanu l-au dat afară pentru suspiciuni, pe Tudose nici nu trebuia să-l primească la şedinţa de partid! Dar, asta nu contează. Ceea ce ieri era un capăt de acuzare pentru Grindeanu, pentru Tudose este o legendă cu ofiţeri acoperiţi. Iar în ceea ce priveşte evaluarea, Tudose a primit calificativul "zero realizări" la Ministerul Economiei pe care l-a condus sub Grindeanu.

Trump a salutat decizia Curţii Supreme privind migraţia

Preşedintele american Donald Trump a salutat decizia Curţii Supreme de a permite intrarea în vigoare parţială a ordinului executiv semnat în martie prin care interzice intrarea pe teritoriul SUA a migranţilor din Iran, Libia, Somalia, Sudan, Siria şi Yemen, ţări pe care le descrie drept "predispuse la terorism", relatează BBC News. "Ca preşedinte, nu pot permite accesul în ţara noastră al oamenilor care vor să ne facă rău", a adăugat el. Trump a mai spus că interdicţia va intra în vigoare în decurs de 72 de oră de la aprobarea de către instanţă. Curtea Supremă americană i-a oferit luni o victorie preşedintele Donald Trump, limitând deciziile instanţelor inferioare care au blocat ordinele de interzicere a intrării pe teritoriul SUA a cetăţenilor din şase ţări cu populaţie majoritar musulmană.

Formaţiunea fostului premier italian Silvio Berlusconi revine în forţă pe scena politică

Cel de-al doilea tur al alegerilor municipale de duminică din Italia au oferit o surpriză: formaţiunea de centru-dreapta a fostului premier Silvio Berlusconi, Forza Italia, şi aliaţii săi au înregistrat scoruri nesperat bune, relatează Politico şi Bloomberg. Peste patru milioane de italieni au fost chemaţi la urne în cele peste 100 de oraşe în care niciun candidat nu a reuşit să câştige peste 50% la primul tur al localelor din data de 11 iunie, notează "The Telegraph". Potrivit proiecţiilor, candidaţii susţinuţi de Berlusconi se aflau pe primul loc în mai multe oraşe, inclusiv la Verona şi la Genova, acest din urmă oraş fiind de 50 de ani un bastion al stângii. Scrutinul de sâmbătă a fost ultimul test electoral înaintea alegerilor legislative ce ar urma să aibă loc în primăvara anului viitor.

BANCHERUL

Euforia consumului continuă: romanii obţin împrumuturi record de la bănci, in timp ce finanţările pentru firme bat pasul pe loc

Creditele de consum acordate de bănci populaţiei au stabilit un nou record de creştere in luna mai, de 1,2 miliarde lei, fată de doar 200 milioane lei in aprilie si numai 100 milioane lei in luna mai a anului trecut, arată statisticile BNR. Creditele de consum acordate de bănci au avut in luna mai o valoare mai mare decât împrumuturile pentru locuinţe, iar finanţările pentru firme au stagnat. Soldul creditelor de consum in lei a urcat astfel in luna mai la 37,3 miliarde lei, cu 4,6 miliarde lei peste nivelul din aceeaşi luna a anului trecut. Acestora li se adaugă si creditele in valuta, care nu se mai acordă in prezent, astfel că totalul creditelor de consum deţinute de populaţie se ridica la 53 miliarde lei, in creştere de la 51,7 miliarde lei in mai 2016. Comparativ, volumul creditelor pentru locuinţe este mai mare, de 60,5 miliarde lei, însă in luna mai au crescut cu 900 milioane lei, mai puţin decât cele de consum.

COTIDIANUL

Trăiască sistemul cu preşedinte cu tot! - Cornel Nistorescu

Sistemul politic românesc se perfecţionează cu fiecare zi care trece. Oameni mai slabi, mai agăţaţi, mai uşor de manevrat ocupă poziţii din ce în ce mai importante. Progresul nostru este inexplicabil. Obţinem rezultate din ce în ce mai bune cu oameni din ce în ce mai slabi. Cu un trecut prin universitate ca gîsca prin apă, am avut la industrie un om care nu ştie ce-i aia o cheie de 19-22 şi cum funcţionează un atelier de întreţinere. O diplomă la o universitate scoasă din spuma mării nu face faţă nici pe un scaun de secretar de primărie comunală. Şi acolo trebuie să ai habar de legislaţie, să ştii de acte şi să pricepi mersul lumii necăjite. Ce merite are Mihai Tudose? Ce performanţe a înregistrat marele nostru economist? Ce studii? Ce lucrări? Ce experienţă? PSD-ul ne-a pus în faţa unui om care nu depăşeşte opera lui Liviu Dragnea.

Mihai Tudose, nominalizarea PSD de prim-ministru, este omul SRI

Dacă voiau să ducă definitiv în derizoriu funcţia de prim-ministru, cei de la PSD nu puteau să aleagă alt nume decît al lui Mihai Tudose, ministrul demisionar din cabinetul Grindeanu, supranumit chiar de colegii săi "ministrul Zero"! În evaluarea lui Vâlcov, Tudose avea 0 (zero) proiecte implementate şi 17 nerezolvate. Teza de doctorat a lui Mihai Tudose a fost susţinută în anul 2010 la Academia Naţională de Informaţii ,,Mihai Viteazul", adică la SRI, avîndu-l drept conducător pe generalul SRI de brigadă Constantin Onişor. Titlul lucrării a fost "Protecţia infrastructurii critice - element strategic dinamic în sectorul de securitate" şi a fost publicată cu o laudatio semnată de Florian Coldea, dar şi cu un elogiu semnat de George Maior, fostul director al SRI!

Tăriceanu îl execută pe salvatorul Hidroelectrica

Deputatul Remus Borza, care a salvat Hidroelectrica de "băieţii deştepţi" din energie ce au vlăguit-o ani la rând, a fost exclus luni din ALDE pentru că a votat împotriva moţiunii de cenzură depuse împotriva Guvernului Grindeanu. Anunţul a fost făcut de Călin Popescu Tăriceanu luni, după şedinţa ALDE în care s-a decis susţinerea lui Mihai Tudose ca premier. Borza a opinat, după ce a fost exclus din ALDE, că liderul formaţiunii, Călin Popescu-Tăriceanu, "va rămâne singur să stingă lumina" dacă va continua "să excludă din partid, în medie, câte un parlamentar indezirabil pe lună".

CURENTUL

UMF Iaşi şi-a minţit propriii studenţi invocând o recomandare ARACIS

Liga Studenţilor (LS IAŞI) condamnă vehement declaraţiile publice iresponsabile ale conducerii Universităţii de Medicină şi Farmacie "Gr. T. Popa" din Iaşi (UMF Iaşi) prin care aceasta aruncă asupra Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) vina majorării abuzive a taxei de şcolarizare. În niciunul dintre rapoartele sale ARACIS nu face o astfel de recomandare! În urma manifestaţiei de protest organizată miercuri, 21 iunie, în faţa UMF Iaşi, la care au participat peste 200 de studenţi, în toate declaraţiile publice ale conducerii UMF, se aruncă vina asupra ARACIS, care ar fi făcut în rapoartele de la ultima vizită de evaluare instituţională recomandări de majorare a taxelor pentru a alinia UMF Iaşi celorlalte universităţi de medicină şi farmacie din ţară.

CURIERUL NATIONAL

Liber la irigaţii gratuite

MADR: Legea care permite fermierilor să aibă acces la apă gratuit îşi produce efectele. Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, despre staţia de pompare Pietroiu-Ştefan cel Mare, din judeţul Ialomiţa: Staţia este în funcţiune şi există solicitări din partea beneficiarilor pentru irigarea unei suprafeţe de 10.500 hectare, până la această dată fiind irigate 4.300 hectare. Legea 133/2017, care a intrat în vigoare pe 12 iunie 2017, le permite fermierilor să primească apă gratuit pentru irigarea culturilor.

Antreprenori: Guvernul să limiteze obligaţia analizei de risc

Guvernul ar trebui să rescrie complet legislaţia care obligă firmele din România să cheltuiască bani pe analize de risc la securitatea fizică, astfel încât numai companiile cu risc mai ridicat să aibă această obligaţie, iar restul firmelor să-şi decidă singure măsurile de protecţie - cer antreprenorii şi managerii membri ai asociaţiei Romanian Business Leaders. Ei contestă Hotărârea Guvernului nr. 301/2012 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor.

11 ani de închisoare în trei dosare penale, pentru Dinel Staicu

Judecătoria Sector 4 Bucureşti a admis, vineri, o cerere de contopire a pedepselor formulate de omul de afaceri craiovean Dinel Staicu, condamnat definitiv în trei dosare penale la cinci, şapte şi nouă ani de închisoare. Cele trei pedepse au fost contopite în una de 11 ani de puşcărie, din care Staicu a executat deja şapte ani. Potrivit Legii privind executarea pedepselor, Dinel Staicu ar putea fi deja eliberat condiţionat din Penitenciarul Jilava.

Martin Schulz, preşedintele Partidului Social-Democrat din Germania, îşi înăspreşte tonul la adresa Angelei Merkel

La Congresul social-democraţilor germani de la Dortmund, într-un discurs-fluviu, de aproape o oră şi jumătate, Schulz a atacat cu o severitate fără precedent "forţele dezlănţuite ale capitalismului", a promis germanilor gratuitate a educaţiei, "începând de la creşe până la universităţi" şi a dat asigurări că nu va intra în nicio coaliţie guvernamentală care nu acceptă legiferarea "căsătoriilor pentru toţi". A anunţat că SPD se va opune creşterii bugetului apărării la care Angela Merkel s-a angajat în cadrul obiectivelor stabilite de NATO. Schulz s-a pronunţat pentru o "Europă paşnică", o "Europă democratică, luminată şi tolerantă pentru care s-au luptat Helmut Kohl şi François Mitterrand".

FP îi solicită preşedintelui să nu promulge legea porturilor

Fondul Proprietatea a transmis o scrisoare către preşedintele Klaus Iohannis, subliniind mai multe motive care, în viziunea Fondului, reprezintă o bază puternică pentru nepromulgarea unei legi adoptate recent de Parlament şi care aduce modificări Ordonanţei Guvernului nr 22/1999 privind administrarea porturilor, întrucât obstrucţionează puternic dezvoltarea economică a tuturor porturilor româneşti. Argumentaţia Fondului este bazată atât pe considerente de constituţionalitate, cât şi de natură economică, reliefând articole din lege care încalcă prevederi constituţionale, în plus faţă de impactul economic negativ şi privilegiile nedrepte generate în favoarea operatorilor portuari.

Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la compania Gaz Sud

Consiliul Concurenţei a anunţat luni că a efectuat inspecţii inopinate la sediul companiei Gaz Sud şi la punctele de lucru ale acesteia din Bucureşti, Ilfov, Ialomiţa şi Braşov. Inspecţiile s-au derulat în cadrul investigaţiei privind un posibil abuz de poziţie dominantă al Gaz Sud pe piaţa serviciilor de avizare tehnică a proiectelor, recepţie şi punere în funcţiune a instalaţiilor de utilizare a gazelor naturale. Investigaţia va analiza posibila impunere a unor tarife inechitabile pentru prestarea serviciilor respective, consumatorilor care s-au racordat la sistemul de alimentare cu gaze naturale în localităţile şi zonele geografice pentru care compania deţine licenţă de distribuţie.

Tribut plătit de jurnalişti în lupta împotriva terorismului

Irakul este, în acest moment, unul dintre statele în care şi-au pierdut viaţa cei mai mulţi jurnalişti angajaţi în distrugerea grupului terorist Statul Islamic. Reportères sans frontières (RSF) a publicat un bilanţ al ziariştilor ce şi-au pierdut viaţa în lupta împotriva terorismului, precizând că în războiul antiterorist din Irak şi-au pierdut viaţa, din 2014 până în prezent, 29 de jurnalişti. După vestea tragică că doi jurnalişti - unul francez, Stephan Villeneuve (48 de ani) şi altul irakian Bakhtiyar Addad (41 de ani) - au murit în teatrul de lupte crâncene din aceste zile la Mossul, în urma exploziei unei mine, în timp ce lucrau la un reportaj, sâmbătă a venit o altă veste, la fel de tragică: experimentata jurnalistă de origine elveţiană Veronique Robert, ce s-a aflat alături de cei doi colegi şi fusese doar rănită, a decedat şi ea.

EVENIMENTUL ZILEI

Olguţa A RATAT ŞANSA CARIEREI. Toţi membrii PSD vorbesc despre asta

Secretarul general adjunct al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat, ieri, că acei colegi care au fost propuşi pentru funcţia de premier în Comitetul Executiv Naţional al partidului şi care au refuzat, au avut argumente "foarte corecte". "Olguţa Vasilescu, de exemplu, şi-a asumat legea salarizării şi toate obiectivele în următorii ani de zile, toată România aşteaptă lucrul ăsta. A explicat foarte clar: 'ca să fiu prim-ministru trebuie să las tot proiectul acesta al meu pentru altcineva. Nu, vreau să-l duc mai departe. O să mai fie discuţii de salarizare şi cu confederaţiile sindicale, vor fi negocieri, vor fi categorii sociale nemulţumite. Avem, până la finalul acestui mandat, foarte multe lucruri de făcut. Eu aş vrea să mă ocup de asta', a spus Olguţa Vasilescu", a precizat el.

Pacepa: Atacurile la adresa lui Trump, o acţiune a KGB de subminare a Statelor Unite

Publicaţia americană Independent Journal Review l-a întrebat pe generalul de 88 de ani ce părere are despre acuzaţiile legate de presupusele legături cu Rusia care îl asaltează pe Donald Trump. Fostul adjunct al Direcţiei de Informaţii Externe a răspuns: "Actuala campanie anti-Trump - inclusiv acuzaţiile total lipsite de substanţă privind legăturile sale cu Rusia - sunt rezultatul a opt ani de guvernare socialist-progresistă în Statele Unite. De obicei, istoria se repetă, şi dacă ai trăit două vieţi, aşa ca mine, ai toate şansele să vezi cum aceasta se repetă chiar sub ochii tăi."

Tudose a fost denunţat la DNA

Surse juridice aduc la lumină detalii surprinzătoare despre Mihai Tudose, unica propunere PSD pentru funcţia de prim-ministru, în locul lui Sorin Grindeanu. Jurnaliştii de la Comisarul.ro scriu că Mihai Tudose a fost denunţat la DNA de Ilie Carabulea. Pentru suma de 300.000 de euro! Mai mult, numele lui Tudose apare pe agenda cu sume date de Carabulea la diverşi. A fost membru al Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, comisie care a votat (printre care şi el) şi modificat nivelul de vechime necesar pentru a deveni membru neexecutiv la ASF (acum 3 ani) pentru a-l putea ajută pe Marian Mîrzac (arestat în dosarul Carpatica-Carabulea) să devină membru în conducerea ASF (lucru care s-a şi realizat).

Noroc fenomenal pentru Gheorghe Ştefan!

Fostul primar al oraşului Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, cel care primise şase ani de închisoare în dosarul Microsoft, a primit o pedeapsă nouă, redusă aproape la jumătate. Magistraţii Curţii de Apel Ploieşti au admis o contestaţie formulată de Gheorghe Ştefan împotriva unei decizii a Tribunalului Dâmboviţa care a respins contestaţia la executare formulată de acesta cu privire la pedeapsa de şase ani de detenţie pe care a primit-o în dosarul Microsoft, scrie Agerpres. Instanţa a constatat că sunt incidente dispoziţiile articolului 19 din Legea 692/2002 (care prevăd posibilitatea de reducere a pedepsei ca urmare a cooperării în calitate de martor pentru alte cauze asemănătoare - n.r.) şi a redus de la şase ani la trei ani şi şase luni închisoare pedeapsa principală aplicată condamnatului prin decizia pronunţată de ÎCCJ în dosarul Microsoft în data de 3 octombrie 2016.

JURNALUL NATIONAL

SRI dezminte implicarea în desemnarea lui Mihai Tudose

Serviciul Român de Informaţii publică un comunicat de presă în care dezminte implicarea instituţiei în desemnarea lui Mihai Tudose pentru funcţia de prim-ministru: "Respingem categoric orice încercare de a implica SRI în dispute politice, în numirea premierului României sau alte acţiuni care nu ţin de misiunile asumate potrivit cadrului legal. Considerăm aceste afirmaţii din spaţiul public denigratoare şi menite să afecteze imaginea instituţiilor fundamentale dintr-un regim democratic. SRI îşi reafirmă determinarea de a rămâne echidistant, neimplicat politic şi concentrat pe îndeplinirea misiunilor sale cu respectarea strictă a legii".

Constanţa, mai puternică decât tot restul Regiunii SE la un loc

Regiunea de Dezvoltare Sud- Est este a doua ca mărime din cele opt existente în România, alcătuită din judeţele Brăila, Buzău, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vrancea. Regiunea are peste 2,5 milioane de locuitori şi o structură etnică foarte variată, cu importante comunităţi de romi, turci, tătari, lipoveni şi greci. Circa 40% din populaţie lucrează în agricultură, deşi există aici câteva din cele mai importante obiective industriale din România: Centrala Nucleară Cernavodă, combinatul Arcelormittal, rafinăria Petromidia, Insula Mare a Brăilei, Portul Constanţa etc. Regiunea SE avea anul trecut 525.000 de angajaţi şi un salariu mediu net lunar de 1.762 lei. Cei mai mulţi angajaţi activau în judeţul Constanţa - 171.900, urmat, la mare distanţă, de Galaţi, cu 108.200.

Leul va intra în picaj în următoarele 12 luni

Moneda naţională se va deprecia, iar cursul de schimb va sări de 4,6 lei, în următoarele 12 luni, potrivit unui sondaj al asociaţiei profesioniştilor în investiţii CFA România realizat printre membrii proprii. În scenariul cel mai pesimist un euro ar valoare 4,8 lei, iar în cel normal 4,6 lei. Şi analiştii bancari au estimat un curs leu-euro în intervalul 4,6-4,8 lei pentru finalul acestui an. Majoritatea membrilor CFA România estimează o depreciere a leului în următoarele 12 luni care va afecta nu numai populaţia cu datorii în euro, ci şi statul care va trebui să plătească mai mult pentru împrumuturile pe care le are în moneda europeană.

Soldul creditului acordat firmelor şi populaţiei a crescut cu 0,7%, în mai, la 224,7 miliarde lei

Soldul creditului acordat de bănci firmelor şi populaţiei a crescut cu 0,7% în mai, faţă de luna precedentă, până la 224,7 miliarde lei, se arată într-un comunicat de presă al Băncii Naţionale a României (BNR) remis, luni, AGERPRES. Creditul guvernamental a crescut în luna mai 2017 cu 1,4% faţă de luna aprilie 2017, până la 101,36 miliarde lei. La 31 mai 2017, creditul guvernamental a crescut cu 11,5% (10,8% în termeni reali) comparativ cu 31 mai 2016. Conform BNR, masa monetară în sens larg (M3) a înregistrat la sfârşitul lunii mai 2017 un sold de peste 321,28 miliarde lei. Faţă de luna aprilie 2017 aceasta a crescut cu 0,7% (0,4% în termeni reali), iar în raport cu mai 2016 masa monetară s-a majorat cu 10,5% (9,8% în termeni reali).

Viteza melcului, frânată de caniculă

Odată cu apariţia temperaturilor caniculare, cei de la CFR fac ceea ce ştiu ei mai bine de ani de zile. Introduc restricţiile de viteză. Potrivit unui comunicat al celor de la CFR Călători ieri au fost introduse resticţii de viteză pe mai multe tronsoane de circulaţie din Banat, Oltenia, sud-vestul Transilvaniei şi local în Muntenia, după ce ANM a lansat o avertizare meteo pentru temperaturi ridicate. CFR Călători a informat că trenurile îşi vor reduce viteza cu 20-30 km/h. De fapt, trenurile care la noi oricum circulă cu o viteză mică, ieri au circulat cu o viteză foarte mică. Într-o lume în care trenurile de mare viteză vor fi concurate în scurt timp de cele cu levitaţie magnetică, la noi viteza medie a trenurilor de pasageri a fost anul trecut de 43,80 km/h, după ce în 1990 ea era de 60 km/h.

NATIONAL

Operaţiunea SIE "Ghost 256"!

Se pare că, in zilele ce au trecut, am asistat la una dintre cele mai spectaculoase operaţiuni de tip "troll" din istoria serviciilor secrete de la noi. Servicii care, cu toata mobilizarea lor, cu siguranţă nu ar fi reuşit să dea o asemenea lovitura fără un real sprijin logistic informaţional din partea partenerilor noştri strategici. Oricum, cert este ca o mănă de foşti "acoperiţi total", sau "ghost", aşa cum sunt denumiţi in sistemul american si care au făcut parte din experimentala unitate 256 din cadrul Serviciului de Informaţii Externe au muscat momeala de a lua de bune asigurările date ca vor reveni din nou atât pe prim-planul scenei politice, dar si la butoanele câtorva servicii secrete de la noi.

Iohannis îmbracă haina militara!

Cu toata ţigănia politica din Romania zilelor noastre, întâlnirile lui Klaus Iohannis cu cei mai importanţi lideri europeni aproape ca au trecut neobservate. Si, totuşi, in aceste zile Iohannis a făcut o mutare strategica care se poate dovedi una de-a dreptul istorică. Si care vine la foarte puţin timp după angajamentul luat la Washington, unde s-a parafat in mare tratatul de reînarmare al României, in urma măririi bugetului Ministerului Apărării, cu armament american de ultima ora. "Neamţul" a anunţat public ca Romania va da bani pentru bugetul Armatei Uniunii Europene. Iar tara noastră devine astfel primul jucător est-european in cadrul PESCO, fondul de apărare si desfăşurare a grupului de luptă al Uniunii Europene.

Facerea premierului, mult zgomot pentru nimic

Mult zgomot pentru nimic. Furtuna intr-un pahar cu apa. Alarma generala la toate posturile de televiziune. Fiecare avea cate o lista si ii dădea ca siguri pe toţi pentru funcţia de prim-ministru. Urma sa avem vreo 15 premieri. Cel puţin. Floarea analiştilor făcea conclav si se jura cu mana pe Facebook ca iese ala de-l prorocesc ei. Căt iureş pentru un avort anunţat! Apetitul presei pentru circ s-a dovedit fără limite. Seara de seara asistai la un aranjament ieftin, in care moderatorii lansau un nume, iar politicienii se repezeau să comenteze. Vorbeau orice, sa aibă emisiunile substanţă, vezi Doamne.

PUTEREA

Scandal la DNA: Şase procurori părăsesc instituţia

Continuă scandalul în DNA, după ancheta internă cerută de Laura Codruţa Kovesi în urma înregistrărilor cu şefa DNA făcute publice. Şase procurori au cerut Consiliului Superior al Magistraturii încetarea activităţii la Direcţia Naţională Anticorupţie şi continuarea la o altă unitate de parchet. Printre aceştia se numără şi şeful Serviciului pentru combaterea infracţiunilor de corupţie împotriva intereselor financiare ale UE, Claudiu Dumitrescu. Solicitările celor şase procurori urmează să fie luate în discuţie marţi, când va avea loc şedinţa Secţiei pentru procurori, din cadrul CSM.

Băsescu, acuze DURE la adresa lui Iohannis: TRĂDARE

Traian Băsescu a izbucnit în furie, în timpul unei intervenţii telefonice la România TV, după numirea oficială a lui Mihai Tudose în funcţia de premier. Fostul preşedinte al României îl atacă pe Klaus Iohannis pe care îl consideră responsabil pentru o mascaradă politică. Mai mult, Băsescu îl acuză pe acesta de trădare la nivel înalt. "Iohannis a făcut cel mai urât lucru pe care l-a făcut vreodată vreun preşedintele al României din 89 până în prezent, în condiţiile în care el practic a simulat consultările. Nu vreau să fac speculaţii, se puteau face multe lucruri care se rezolva aceste probleme. Nu înţeleg de ce el s-a odihnit la Sibiu şi apoi a venit cu urgenţa luni. Dacă e adevărat, ce a scris DC News este revoltător".

ROMANIA LIBERA

Mihai Tudose, evaziune fiscală în cazul doctoratului plagiat

Mihai Tudose a terminat prima facultate la 30 de ani la o universitate privată. După vârsta de 28 de ani a început o goană nebună în care a achiziţionat numeroase titluri şi diplome. Cel mai strălucitor, titlul de doctor obţinut în anul 2010 în domeniul Ştiinţelor Militare la Academia Naţională de Informaţii, este suspect de plagiat. Un sfert din lucrare, aproximativ 50 de pagini, este copiat dintr-o altă lucrare de doctorat, susţinută în 2009 de comisarul-şef Radu Andriciuc, la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza". "Domnul Tudose m-a contactat şi i-am cedat drepturile de proprietate, ca pentru orice marfă. Era 2008 şi aveam nişte probleme financiare. A fost vorba de câteva mii de euro", a spus comisarul-şef.

Vicepremierul Jianu a îngropat proiectul e-Romania

Augustin Jianu, încă ministru al Comunicaţiilor, a aruncat ultima lopată de pământ peste "cadavrul" e-Romania. Pentru acest proiect, Ministerul Comunicaţiilor a plătit aproximativ 12 milioane de euro. În scurtul său mandat, Jianu s-a asigurat că ministerul pe care-l conduce a lăsat cu totul de izbelişte acest proiect-mamut: echipamentele hardware şi aplicaţiile software au fost lăsate fără garanţie şi mentenanţă. Ministerul Comunicaţiilor a lansat, în vara anului 2009, portalul naţional e-Romania, un site prin care se urmăreau stimularea "democraţiei participative" şi oferirea de facilităţi extinse de informare a cetăţenilor.

Senatorii au aprobat Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară

Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe în perioada vacanţei parlamentare, în domenii care nu fac obiectul legilor organice, a fost adoptată, luni, de Senat, potrivit Mediafax. În acest context, parlamentarii din opoziţie au reacţionat, calificând situaţia drept "un teatru al absurdului". "Parcă suntem în teatrul absurdului. Noi astăzi nu avem guvern. Noi astăzi nu avem program de guvernare adoptat de Parlament. Cum să abilităm un Guvern să emită ordonanţe? Am întrebat şi în Comisia Juridică, care guvern este cel abilitat şi pentru ce? Pentru că regula de bază a delegării legislative porneşte de la ideea de previzibilitate", a spus senatorul liberal Daniel Fenechiu, precizând că PNL va vota împotrivă.

ZIARUL FINANCIAR

"Domnul Tudose". Cum a ajuns PSD să-l facă pe Klaus Iohannis cel mai mare politician la ora actuală, iar Liviu Dragnea să-i ţină pardesiul

PSD, partidul care a câştigat zdrobitor alegerile parlamentare de la finalul lui 2016, l-a propus pe Mihai Tudose, un anonim din eşalonul doi al partidului, pentru funcţia de prim-ministru. Klaus Iohannis, preşedintele României, l-a nominalizat rapid, numindu-l public "domnul Tudose". Un asemenea apelativ, mai rar. Nu Mihai Tudose, ci simplu, "domnul Tudose", ca la un administrator de bloc pe care îl ştie toată lumea şi care îţi deschide uşa la orice oră, în încercarea de a rezolva problemele. Mihai Tudose, 50 de ani, asta şi face pentru PSD: încearcă să rezolve o problemă, aceea de a ocupa o funcţie de prim-ministru pe care alţii au refuzat-o.

Anuarul ZF Cei mai mari jucători din economie - businessul românesc în 2016 într-un catalog de o sută de pagini

Creşterea economică de 4,8% din 2016 s-a văzut în mod diferenţiat în conturile de profit şi pierdere ale celor mai mari companii din România a căror evoluţie este surprinsă în anuarul Cei mai mari jucători din economie. Astfel, mari companii din petrol şi gaze, din electricitate sau din industrie şi-au văzut veniturile în scădere, în timp ce jucători din farma, celuloză şi hârtie, mobilă, logistică şi ţigări şi-au majorat cifra de afaceri cu 10%-15%. Anuarul Cei mai mari jucători din economie surprinde evoluţia în business a 800 de companii din diverse sectoare de activitate. Au fost selectate 80 de industrii, de la petrol şi gaze, siderurgie, producţie şi distribuţie de materiale de construcţii, agricultură, producţie de auto, farma până la IT, e-commerce, avocaţi, fonduri de investiţii sau firme de asigurări.

Sobolewski: Am reuşit să convingem MSCI că bursa românească a îndeplinit condiţiile de gestiune a riscurilor în procesul de decontare

Ludwik Sobolewski, CEO al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), a declarat pentru ZF că operatorul pieţei de capital de la Bucureşti a convins agenţia MSCI că îndeplineşte condiţiile de gestiune a riscurilor în procesul de decontare, însă până la o eventuală promovare a acesteia la categoria de piaţă emer­gentă din partea agenţiei americane mai sunt paşi de urmat. Ca un nou obiectiv, operatorul bursei bucureştene doreşte să introducă con­turile "omnibus" (conturile colective), pentru a se plia mai mult pe cerinţele investitorilor globali.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb