REVISTA PRESEI - 27.07.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 27 iulie 2010

ADEVĂRUL

Militarii români, dosarele secrete şi copilul afgan

Documentele secrete publicate de site-ul de investrigaţii Wikileaks sunt jenante nu numai pentru Casa Albă, ci şi pentru Armata Română. Sute de civili afgani ar fi fost omorâţi din cauza greşelilor comise de forţele NATO dislocate în regiune.Militarii români au fost şi ei protagoniştii unor astfel de evenimente care nu au ajuns niciodată în presă. Astfel, la 27 martie 2007, românii ar fi ucis, accidental un copil afgan, în aproprierea bazarului Puli Alam.

Negocieri cu FMI: cota unică de 10%

Mandatul cu care ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, este abilitat de către coaliţia de guvernare să negocieze cu delegaţia FMI referitor la măsurile fiscale nu e încă public, dar cea mai vehiculată variantă arată cam aşa: TVA va creşte de la 24% la 25%, iar cota unică de impozitare va scădea de la 16% la 10%. De cealaltă parte, Jeffrey Franks, şeful delegaţiei FMI care a demarat ieri, la Bucureşti, negocierile cu oficialii români, spune că România a făcut progrese în ultima perioadă, dar ar mai trebui accelerate reforma pensiilor şi măsurile pentru salarizarea unică.

Ungaria: "Pugilistul" Orban nu acceptă condiţiile FMI

România pare decisă să preia de la Ungaria rolul de favorită a FMI după ce premierul ungar Viktor Orban a preferat rolul de boxer celui de pudel în relaţia cu instituţia internaţională, potrivit blogului cotidianului britanic "Financial Times". "Ungaria a fost pentru mult timp favorita FMI, din cauza zelului pentru măsuri de austeritate arătat încă din 2006. Dar, preferând rolul de boxer celui de pudel, Viktor Orban, noul premier ungar, a transmis Fondului săptămâna trecută că îşi poate păstra sfaturile", notează reporterii "Financial Times".

Unul din patru ajutoare sociale, anulat la control

Procentul de fraude găsite la acordarea Venitului Minim Garantat (VMG) creşte pe măsură ce verificările se apropie de final. La 2 iulie, echipele de control găsiseră nereguli în 23,5% din dosare. După două săptămâni, la 16 iulie, procentul celor care luau VMG nemeritat urcase la 25% din total.

Interesele din spatele revoltei de la Cogealac. Miza: alt proiect eolian

Oficialii CWP au explicat că disensiunile pe tema instalării turbinelor eoliene datează de mai mult timp, chiar dacă firma constructoare are toate avizele necesare. Mai mult, amplasamentele turbinelor sunt proprietate privată, fiind ori cumpărate de CEZ, ori concesionate pe 49 de ani de la localnici. Dezvoltatorul eolian arată că primarul Cati Hristu se află în conflict de interese, întrucât atât el, cât şi o firmă deţinută de soţia sa au încheiat contracte pentru cesionarea unor terenuri din comună către o altă companie care construieşte un parc eolian în zonă, respectiv Eolica Dobrogea, proiect achiziţionat recent de spaniolii de la Iberdrola.

Franţa şi Al-Qaida, în război total

Asasinarea unui fost inginer francez, Michel Germaneau, luat ostatic la 19 aprilie de gruparea Al-Qaida în Magrebul islamic (AQMI), a provocat reacţii extrem de dure din partea lui Nicolas Sarkozy, dar şi a liderilor AQMI. După ce a convocat de urgenţă, ieri-dimineaţă, un consiliu restrâns de Apărare şi Securitate, preşedintele francez a confirmat moartea lui Germaneau şi a precizat că "acest act barbar, odios, nu va rămâne nepedepsit".

Restanţele în valută s-au dublat

Valoarea ratelor restante ale populaţiei şi firmelor cu credite în valută a urcat cu 100% în primul semestru, la 1,64 miliarde de euro. Peste 700.000 de români nu reuşesc să-şi mai ramburseze creditele. Restanţele în lei şi valută au crescut cu 75% de la începutul anului, până la 3,12 miliarde de euro. Scăderea veniturilor, scumpirea bunurilor de consum şi deprecierea leului în raport cu euro a erodat capacitatea românilor şi a companiilor de a-şi mai plăti la timp ratele la creditele contractate cu câţiva ani în urmă.

CURENTUL

Reţeaua Vântu 3: Politicieni şi analişti

Poate unul dintre cei mai importanţi piloni pe care se clădeşte imperiul politico-economic al lui Sorin Ovidiu Vântu este cel format din politicieni şi analişti, o adevărată armată care împânzeşte societatea românească atât în instituţiile statului, cât şi pe ecranele televizoarelor la care ne uităm în fiecare zi, acolo unde ne sunt servite imagini şi portretizări apocaliptice ale peisajului actual, dar şi ale viitorului ţării noastre. Realitatea încearcă zilnic să inoculeze spectatorilor ideea colapsului şi să creioneze peisajul unei decadenţe irecuperabile a societăţii în care trăim.

Sănătatea bugetului, mai importantă decât creşterea lui

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu, a declarat ieri că România nu poate marşa pe măsuri de ieşire din recesiune anul acesta, ci se poate axa doar pe sănătatea bugetară, iar dacă FMI nu vede o scădere de 3% în 2010, acest fapt se datorează efectului de bază. Adrian Vasilescu a explicat că "Fondul Monetar Internaţional (FMI) pleacă de la teoria efectului de bază" când spune că o scădere economică de 3% este mult prea drastică pentru 2010.

Ponta nu a muşcat momeala lui Voiculescu în privinţa suspendării preşedintelui

Vacanţa parlamentară şi ideile năstruşnice par să meargă mână în mână în aceste zile în tabăra opoziţiei, care îşi pregăteşte foarte atent răfuiala din toamnă cu puterea şi cu şeful statului prin prisma moţiunii de cenzură şi a iniţiativei liderului PC, Dan Voiculescu, de suspendare a preşedintelui. În fapt, această solicitare discretă a preşedintelui fondar al PC ar fi putut fi utilă lui Ponta dacă la preşedinţia Senatului nu ar fi fost Mircea Geoană şi nu ar fi fost făcută peste mâna sa de către Voiculescu, adversarul declarat al lui Băsescu.

În aşteptarea marii răfuieli!

Preşedintele PSD a precizat ieri, clar şi răspicat, că prioritate are demiterea Guvernului Boc, şi nu suspendarea preşedintelui. "Categoric preşedintele Traian Băsescu este principalul vinovat de situaţia din ţară, în primul rând prin numirea lui Emil Boc şi a guvernului acestuia, dar dorinţa noastră nu este de a accentua o criză, ci de a da soluţii la această criză", a afirmat liderul social-democrat. Potrivit acestuia, social-democraţii vor continua peste vară campania de strângere de semnături pentru moţiunea de cenzură, deşi liberalii nu au semnat încă.

Secrete ale războiului din Afganistan, dezvăluite pe Internet

Cotidianul "New York Times", care a dezvăluit duminică, împreună cu alte două publicaţii, documente difuzate pe site-ul Wikileaks, sugerează că acestea ar indica faptul că Pakistanul, un aliat oficial al SUA, permite membrilor serviciului său de informaţii să trateze direct cu talibanii. Este vorba, totodată, şi despre rapoarte referitoare la război întocmite de armată la faţa locului şi conţinånd inclusiv date despre numărul celor ucişi, despre pierderi şi ameninţări.

CURIERUL NAŢIONAL

Cât va scădea economia anul acesta?

Cifrele avansate de analişti se învârt în jurul unei contracţii de 3%. Anul viitor, în cel mai bun caz putem spera la o stagnare. ING: Există o serie de indicatori care vor avea un impact negativ şi asupra creşterii economice de anul viitor. Continuarea acordului cu FMI necesită sacrificii, care se vor manifesta printr-o scădere economică de 2,5% în acest an, iar în 2011 o stagnare a PIB ar putea fi considerată o evoluţie bună, anticipează economiştii de la Capital Economics Londra. "Într-un contrast flagrant cu evenimentele recente din Ungaria, măsurile fiscale de austeritate anunţate de guvernul român au menţinut până acum pe linia de plutire acordul cu FMI, însă vor necesita sacrificii".

Concurenţa vrea să modifice sancţiunile pentru concentrările economice

Amenda maximă este de 2 milioane de lei, iar cea minimă de 5.000 lei. Consiliul Concurenţei a supus ieri dezbaterii publice o serie de proiecte de modificare a Legii concurenţei, o parte dintre acestea fiind legate de individualizarea sancţiunilor privind omisiunea sau furnizarea de informaţii inexacte, refuzul de a se supune unei inspecţii şi alte încălcări referitoare la efectuarea operaţiunilor de concentrare economică. Nivelul de bază se determină în funcţie de gravitatea şi durata faptei, ca punct de plecare pentru determinarea acestui nivel avându-se în vedere cifra de afaceri totală realizată de contravenient în anul anterior sancţionării.

Boc nu renunţă la taxarea suplimentară a averilor mari

Agathon (ACPR): Nu vom ieşi din criză impozitând câteva sute de oameni bogaţi, avem nevoie de măsuri de creştere economică. "Din păcate, în România sunt prea puţini bogaţi şi prea mulţi săraci"". Guvernul lucrează la un proiect care prevede impozitarea suplimentară a averilor mari, considerând că aceste averi nu sunt impozitate la valoarea reală, a declarat, ieri, premierul Emil Boc. "Avem în analiză un proiect care porneşte şi de la propunerea UNPR, pentru impozitarea averilor mari, foarte multe averi probabil nu sunt impozitate la valoarea reală. Propunerea UNPR este o bază de pornire, există şi alte variante în lucru", a spus Boc, la postul public de radio.

BNR: Creditele restante au crescut cu 67%, în S1

Creditele restante au crescut în primul semestru cu 67%, la 13,6 miliarde de lei, majorându-şi ponderea în total împrumuturi de la 4,05% la 6,4%, potrivit datelor Băncii Naţionale a României (BNR), citate de Mediafax. Ca valoare, creditele restante erau la finele lunii iunie cu 5,4 miliarde de lei mai mari decât nivelul din decembrie 2009 şi cu 992 milioane de lei peste soldul din mai. Totodată, ponderea restanţelor în total împrumuturi s-a situat la finele anului trecut la 4,05%, în creştere deja de la doar 1,4% în decembrie 2008, şi a urcat treptat în primele şase luni din 2010.

EVENIMENTUL ZILEI

Investiţiile străine, miza reducerii cotei unice

Chiar dacă s-ar crea premisele pentru atragerea de investitori, analiştii sunt sceptici în ceea ce priveşte puterea guvernului de a lua o astfel de decizie. Deşi reducerea cotei unice este considerată una dintre cele mai semnificative măsuri ale guvernului Boc, analiştii nu au convingerea că autorităţile române au puterea să ia o astfel de măsură. "E o gândire frumoasă pe termen lung, dar noi nu avem resurse pe termen scurt", spune analistul Bogdan Baltazar. Potrivit lui, anul acesta ţinta de deficit e de 6,8%, iar în 2011 va fi de 4,4% din PIB, iar o reducere a cotei unice lasă o gaură de vreo două puncte procentuale din PIB.

Cristian Tabără, cercetat de procurori pentru viol

Pe numele directorului Departamentului Film al TVR există un dosar penal, bazat pe plângerea depusă de o fetiţă de 12 ani, fiica uneia dintre fostele lui iubite. Acesta neagă vehement acuzaţia. Directorul Departamentului Film al TVR, Cristian Tabără, este cercetat de procurorii bucureşteni.

Economiile "la promoţie" le fac ochi dulci clienţilor bancari

Câteva bănci au reînceput să dea bonificaţii ceva mai mari la depozitele în euro, acestea ajungând la valori de peste 4%. Perioadele de economisire nu sunt totuşi standard. Băncile au revenit la sentimente mai bune în ultima perioadă, astfel că au început din nou să "curgă" ofertele la produsele de economisire în euro, cu dobânzi de peste 4%, dar nu în perioadele obişnuite de depozitare. Dacă vreţi să economisiţi pe perioade standard precum 3, 6 sau 12 luni, luaţi-vă gândul, pentru că majoritatea băncilor care au oferte promoţionale au pe numere de zile precum 111 sau 84 şi exemplele pot continua.

FINANCIARUL

Compania UTI a blocat accesul operatorilor de cablu la reţeaua Netcity

"Este o găinărie a domnului Urdareanu", consideră Radu Petric, preşedintele Asociaţiei de Comunicaţii prin Cablu Reţeaua ar fi trebuie finalizată încă din anul 2008. Proiectul reţelei metropolitane pentru comunicaţii Netcity, atribuit companiei UTI Systems, a îngropat în haos providerii, abonaţii acestora, dar şi mare parte din infrastructura Capitalei. Un haos generat de incompetenţa contractantului care, sub umbrela unui contract ilegal, potrivit Consiliului Concurenţei, continuă să jongleze după bunul plac cu banul şi domeniul public.

Analiştii: Emisiunea de titluri de stat în valută ar putea fi chiar suprasubscrisă

Ei spun că băncile ar fi fost totuşi mai interesate de finanţarea economiei reale. Mâine, Finanţele vor lansa prima emisiune de titluri de stat în valută din acest an. Analiştii spun că, în acest moment, lichiditatea în euro pe piaţă este scăzută, iar succesul operaţiunii ar fi fost mai mare dacă anterior ar fi fost redus nivelul rezervelor minime în valută. Pe de altă parte, aceştia consideră că obligarea dealerilor primari de a subscrie cel puţin 10% din valoarea emisiunii îi va asigura acesteia subscrierea în totalitate.

Surprinzător, FMI remarcă iar "progresele" României, la doar două luni de la "dezastru"

Şeful misiunii de evaluare a FMI consideră că prognoza de scădere a PIB cu 3% este pesimistă. Misiunea de evaluare a FMI a început ieri, în mare secret, în condiţiile în care nicio autoritate nu ştia agenda Fondului. Totuşi, şeful misiunii, Jeffrey Franks, susţine că prognoza de scădere a economiei cu 3% este pesimistă. Deşi datele şi prognozele se schimbă în rău, Fondul a remarcat ieri "progresul semnificativ" din ultimele luni şi că "lucrurile se mişcă foarte bine" în unele domenii.

GÂNDUL

România ar putea ajunge să plătească salariile raţionalizat - scenariu luat în calcul de oficiali

FMI a ajuns la Bucureşti şi i-a găsit pe oficialii Guvernului Boc cu o mare problemă: nivelul arieratelor, respectiv datoriile mari pe care statul le are către mediul privat, scrie Gândul. Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI, a avertizat încă de acum două săptămâni că acordarea tranşei a şasea din acord, de 900 de milioane de euro, depinde şi de reducerea arieratelor. Abia ajuns în România, şeful misiunii Fondului la Bucureşti, Jeffrey Franks, a anunţat că FMI va lua în calcul pentru 2010 o recesiune mai adâncă de 0,5% din PIB, dar până la 3%.

Guvernul pare că a rămas fără soluţii

Cabinetul Boc este în continuare dator FMI cu aprobarea în Parlament a noii legi a pensiilor şi cu clarificarea legii unitare de salarizare în sistemul bugetar. Cum majorarea TVA va duce, inevitabil, la scăderea consumului, deci la o recesiune şi mai adâncă, guvernul ia acum în calcul din ce în ce mai multe măsuri menite să readucă economia pe plus. Una dintre ele este scăderea cotei unice, pe profit, aplicată firmelor, pentru a opri falimentele şi a încuraja investiţiile şi angajărilor.

Bonul lui Boc. Cum fac grecii, americanii sau britanicii ca să reducă evaziunea

Românii vor putea strânge bonurile fiscale începând cu data de 1 octombrie sau de la 1 ianuarie anul viitor, în speranţa de a primi înapoi de la stat o anumită sumă de bani. Aflat acum în lucru la Ministerul Finanţelor, proiectul de act normativ prin care românii vor putea cere bani de la stat în schimbul prezentării bonurilor fiscale de la cumpărături va intra în vigoare din ultimul trimestru al acestui an sau de la 1 ianuarie 2011, a anunţat premierul Emil Boc.

Modelul elen, cel britanic şi cel american

Guvernul de la Bucureşti se poate inspira din legislaţia Greciei, care stipulează că cetăţenii sunt scutiţi de plata impozitului în cazul veniturilor declarate de până în 12.000 de euro pe an. În schimb, ei trebuie să aducă facturi din care să reiasă că au cheltuit cel puţin 30% din suma declarată ca venit. După ce a intrat în vigoare această reglementare legislativă, s-a înregistrat o creştere cu 7,8% a veniturilor din TVA la bugetul statului, în aprilie 2010 faţă de aceeaşi lună din 2009.

Elena Udrea prezintă brandul turistic la Shanghai. Nadia, Hagi şi Ilie Năstase participă, Zamfir cântă

Brandul de turism al României urmează să fie prezentat joi, la Shanghai, când este şi ziua României din cadrul Expoziţiei Mondiale 2010 organizate în oraşul chinez. Din delegaţia României fac parte ministrul turismului, Elena Udrea, şi ministrul afacerilor externe, Teodor Baconschi. Aceştia vor fi însoţiţi de foştii sportivi Nadia Comăneci, Ilie Năs­tase şi Gheorghe Hagi, dar şi de mu­zi­cianul Gheorghe Zamfir. Conform comunicatului Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, caracteristicile brandului vor fi "subliniate prin recitalul maestrului Gheorghe Zamfir".

JURNALUL NAŢIONAL

Stăpânul plajelor sălbatice

Radiaţii electromagnetice peste limitele admise, poluare fonică, riscul poluării accidentale cu compuşi chimici periculoşi, utilizaţi pentru propulsia rachetelor sol-aer, posibilitatea căderii elementelor de muniţie de artilerie şi rachete sunt doar câteva dintre pericolele la care sunt expuşi sătenii din localitatea Corbu, situată în aproprierea Capului Midia, în urma aplicaţiilor militare care se desfăşoară în Tabăra de Instucţie şi Poligonul de Trageri Sol-Aer "General Ion Bungescu".

Franţa vrea să scape de ţigani

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, va prezida mâine o reuniune consacrată romilor şi nomazilor, o întâlnire cu care pretinde că şi-a propus să înceapă "lupta împotriva delincvenţei" şi să dea startul pentru desfiinţarea tuturor taberelor abuzive. Reuniunea vine la puţin timp de la o serie de violenţe comise de nomazi la Saint-Aignan, unde un membru al comunităţii lor a fost împuşcat de jandarmi, pentru că nu oprise la un control.

Ceauşescu, votat postum

Dacă Ceauşescu ar participa la alegerile prezidenţiale, alături de alţi lideri ai partidelor politice, ar fi votat de 41% dintre subiecţii unui sondaj de opinie realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES). În schimb, 52% dintre subiecţi spun că nu i-ar acorda votul, iar 5% nu ştiu dacă ar pune sau nu ştampila în dreptul numelui lui Ceauşescu.

PDL face legea-n Parlament

Maşinăria de vot a PDL funcţionează perfect pentru că e unsă bine cu voturi repetate, tăierea microfonului deputaţilor din Opoziţie, prelungirea şedinţelor peste termenul-limită atunci când majoritatea îi aparţine, suspendarea şedinţelor, atunci când Opoziţia e majoritară, şi multă ipocrizie. Puterea şi Opoziţia nu reuşesc să se pună de acord asupra proiectelor legislative pe care ar trebui să le dezbată în sesiunea extraordinară cerută de preşedintele Traian Băsescu. PDL cere, ca şi şeful statului, Legea ANI şi alte două proiecte care ţin de Justiţie, PSD vrea şi dezbaterea odonanţei de mărire a TVA, iar PNL plusează cu propriile legi economice.

Zece întrebări pentru Fondul Monetar, de Ilie Şerbănescu

A trecut mai bine de un an de la încheierea acordului cu FMI. Şi, în ciuda prezentării sale ca o salvare şi chiar în ciuda unor, de altminteri, foarte suspecte indulgenţe din partea instituţiei financiare de la Washington, lucrurile merg din rău în mai rău, luând în ultimul timp chiar o alură abruptă în acest sens. Atunci când o ţară cu un buget de numai vreo 40 de miliarde de euro este pusă să împrumute 20 de miliarde de euro, din care 70% pentru alţii spre a le asigura acestora finanţare, ţara respectivă nu poate merge decât către o fundătură, indiferent ce strângeri de curea i s-ar cere şi administra.

ROMÂNIA LIBERĂ

Unde au ascuns românii tezaurul de frica ruşilor

200 de tone de aur, reprezentând tezaurul Băncii Naţionale a României, au stat ascunse în 1944-1947, într-o peşteră de la poalele Munţilor Vâlcan, la doi paşi de Mănăstirea Tismana. Operaţiunea, desfăşurată în mare secret, a avut ca scop protejarea averii naţionale de trupele sovietice care se pregăteau să invadeze ţara. În oraşul Tismana mai trăiesc astăzi puţini oameni care au apucat timpurile când mănăstirea fusese transformată într-o adevărată cazemată.

Pieile-roşii atacă în Dobrogea

Filmul ultimilor 20 de ani de capitalism românesc s-a turnat ieri, într-un sat din Dobrogea: Cogealac. Un western, de bună seamă. Pieile-roşii au atacat cu pietre moriştile de vânt pe care încercau să le ridice feţele palide. Cowboii au ripostat cu gloanţe de cau­ciuc. Povestea are tot ce trebuie pentru un scenariu hollywoodian (sau bollywoodian) de succes. Agitatorul: primarul comunei, într-un conflict mai vechi cu investitorii. Melodrama: o dispută mai veche între doi competitori - CEZ şi Iberdrola - pentru acelaşi teren. Conflictul social: liderii locali se bat pe jurisdicţii şi taxe.

Piraeus adună bani să cumpere ATE Bank

Piraeus Bank, mama băncii cu acelaşi nume din România, intenţionează să umble la indicatorii de solvabilitate sub pretextul unor potenţiale achiziţii. Oficiali ai grecilor au declarat ieri pentru Financial Times că banca va beneficia de o majorare de capital de cel puţin 1,1 miliarde de euro, bani destinaţi în primul rând unor potenţiale achiziţii tot din sistemul bancar elen. Cele două instituţii vizate, ATE Bank şi Hellenic Post Bank, se află la polii opuşi ai rezultatelor ultimului test de stress efectuat de Banca

Centrală Europeană.

ZIARUL FINANCIAR

Boc atacă averile oamenilor de afaceri, singurii care pot scoate ţara din criză

Primul-ministru a declarat ieri că este analizată impozitarea averilor mari. "Deja pe străzile României circulă maşini înregistrate în Bulgaria. Asta se va întâmpla şi cu averile persoanelor fizice", spun oamenii de afaceri. O nouă taxă, pe averile mari ale populaţiei, ar putea speria şi mai mult capitalul local, după doi ani de criză în care majoritatea oamenilor de afaceri şi-au văzut averile înjumătăţite

Cristi Borcea face 20 de milioane de euro din transportul de carburanţi

Cristi Borcea, unul dintre acţionarii clubului de fotbal Dinamo, cunoscut şi pentru afacerile pe care le-a derulat în domeniul petrolier (grupul Crimbo), a bifat anul trecut afaceri de 20,3 milioane de euro, cu 13% mai mult comparativ cu anul 2008, în dreptul companiei Transpeco Logistics&Distribution, un business specializat în transportul produselor petroliere. Compania Transpeco Logistics&Distribution în care Borcea deţine 50% din acţiuni a lucrat anul trecut cu o marjă de profit brut de aproape 50%, deşi condiţiile de piaţă au fost potrivnice comerţului cu benzină şi motorină, vânzările de carburanţi scăzând cu circa 6%.

Franks a stat peste 6 ore la BNR pentru a discuta despre reluarea creşterii economice

Vizita de evaluare a misiunii FMI conduse de Jeffrey Franks a început ieri cu discuţii prelungite de peste 6 ore la Banca Naţională, oficialul Fondului anunţând că printre subiectele avute în vedea urma să figureze în mod neobişnuit şi readucerea economiei pe creştere. La precedentele vizite, Franks invoca drept tematică de discuţii la BNR numai chestiunile de politică monetară şi de soliditate a sistemului bancar, menţionarea unor subiecte precum creşterea economică şi politica fiscală fiind o premieră.

Se gândesc băncile, acum că au analizele la zi, să reia creditarea?

Testele de stres au scos la iveală că majoritatea băncilor europene sunt sănătoase. Acum, că acest obstacol a fost trecut, în faţă iese un altul, nu mai puţin dificil. Băncile trebuie să strângă miliarde de dolari prin finanţare pe termen lung pentru a putea oferi noi credite, scrie The Wall Street Journal.

De ce nu sunt credibile rezultatele?

Deşi băncile se mândresc cu sănătatea lor "robustă", analiştii şi economiştii sunt însă de altă părere. Wolfgang Münchau, unul dintre cei mai influenţi editorialişti din presa de business, scrie în Financial Times că dacă ai încerca să testezi maşini sau jucării de aceeaşi manieră în care Uniunea Europeană a aplicat testele de stres băncilor, ai ajunge în închisoare. El îşi susţine punctul de vedere spunând că mecanismul a fost astfel calibrat pentru ca rezultatul obţinut să fie unul stabilit anticipat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb