REVISTA PRESEI 27.08.2013

Willi Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 27 august 2013

ADEVARUL

Atacarea Siriei este iminentă

Delegaţia ONU care a ajuns luni în Siria pentru a ancheta suspiciunile de atac cu arme chimice a fost ţintită de obuze de mortier şi focuri de lunetă, alimentând controversele privind folosirea de gaze toxice împotriva poporului sirian. Convoiul a fost atacat atunci când se îndrepta către cartierul din capitala Damasc în care săptămâna trecută ar fi murit până la 1.300 de persoane în urma unui presupus atac chimic. Experţii, nu au fost răniţi, dar au fost forţaţi să se întoarcă din drum şi au putut pătrunde în suburbia respectivă abia câteva ore mai târziu. Indiferent de rezultatele anchetei ONU, o intervenţie militară vestică în Siria pare iminentă, în contextul în care mai mulţi oficiali înalţi din SUA, Marea Britanie, Franţa, Germania şi Turcia au arătat că aprobarea ONU nu reprezintă o condiţie pentru lansarea unei ofensive.

România atacă monopolul gazului rusesc în Republica Moldova

Gazoductul Iaşi-Ungheni, ale cărui lucrări sunt programate să demareze începând de marţi, marchează atât expansiunea energetică a României în regiune, cât şi "eliberarea" Republicii Moldova de sub dominaţia companiei de stat ruseşti Gazprom. Asta în condiţiile în care preţul de import din ţara noastră se va situa sub cel perceput de gigantul rus, dar peste nivelurile actuale pentru producţia internă din România, potrivit unei analize "Adevărul". Conducta va avea o lungime de 44 de kilometri, din care 33 de kilometri pe teritoriul României, o capacitate de 1,5 miliarde de metri cubi, şi are menirea să interconecteze sistemele naţionale de transport ale celor două ţări. Costurile realizării gazoductului Ungheni-Iaşi se ridică la 26,5 milioane de euro, din care 7 milioane de euro sunt contribuţia Uniunii Europene. Ucraina se aşteaptă, la rândul său, să semneze un acord pentru importul de gaze naturale din România în luna octombrie.

Traian Băsescu: "Crin Antonescu nu o să ajungă niciodată preşedinte. Nu ştie ce e aia"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni că funcţia de preşedinte nu va fi ocupată niciodată de către Crin Antonescu pentru că nu ştie ce înseamnă să fi preşedinte, nu ştie să respecte funcţia. Era o ceremonie dedicată colegei lui. Şeful statului a mai vorbit despre priorităţile Ministerului de Transporturi, despre pactul de coabitare dintre acesta şi premierul Victor Ponta şi despre creşterea şomajului în rândul tinerilor. Liderii USL şi-au încheiat vacanţa şi au reuşit, după 45 de zile, să dea o nominalizare pentru Transporturi. Este un progres, deşi s-au întors nervoşi din concediu. Poate se calmează aflând care este situaţia ţării. Când Guvernul condus de Ponta a preluat guvernarea , şomajul era de 6, 7 %. În iunie, şomajul a ajuns la 7,6 %. Creşterea de exporturi nu înseamnă şi creşterea numărului de locuri de muncă. În luna iunie, şomajul era 7,6%, dar în iulie, România a mai înregistrat un plus de 29.000 de şomeri. Un alt semnal de alarmă este dat de faptul că investiţiile străine în România au scăzut cu aproape 20%.

Crin Antonescu: "Băsescu şi toţi trompeţii arată că le e frică că voi fi preşedinte"

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a discutat luni seară, la Antena 3, despre numirea Ramonei Mănescu în fruntea Ministerului de Transporturi, despre pactul de coabitare dintre preşedinte şi premier, dar şi despre poziţia USL faţă de Traian Băsescu în cele 67 de săptămâni rămase până la expirarea mandatului prezidenţial. "Domnul Băsescu a scăpat un adevăr astăzi. Pactul rămâne în vigoare pentru că este obligatoriu, prin intermediul Constituţiei. Dar putem să analizăm astăzi cui i-a fost benefic pactul de coabitare. Nu există niciun sens a coabitării cu nimeni. Cu Traian Băsescu nu se poate coabitare, Victor Ponta a încercat. Eu nu pot să fiu sigur dacă voi fi sau nu preşedinte, dar despre talentul profetic al lui Traian Băsescu mă îndoiesc. Toate aceste afirmaţii de domnul Băsescu şi toţi trompeţii arată că le e frică că voi fi preşedinte."

Guvernul stoarce bani şi din alambicul de ţuică al românilor. Cât vor plăti gospodarii la acciza pe rachiu, începând din 1 septembrie

Acciza pe ţuica şi rachiurile obţinute în gospodărie, pentru consum propriu, creşte de la 375 la 500 de euro pe hectolitrul de alcool pur. Măsura îi scandalizează pe gospodari. Odată cu majorarea cotei-standard a accizei pe alcool, pe care o plătesc marii producători de spirtoase, de la 1 septembrie va creşte şi cota redusă, datorată de gospodarii care fac ţuică pentru propriul consum, în limita a 50 de litri de alcool pur. Cota-standard creşte de la 750 la 1.000 de euro/hectolitrul de alcool pur, iar cota redusă - pe care trebuie s-o plătească gospodarii - va ajunge la 500 de euro/hectolitru de alcool pur, de la 375 de euro, cât este în prezent. Concret, dacă un gospodar umple damigeana de 50 de litri de ţuică la 25% alcool, el are, din punct de vedere fiscal, 12,5 litri de alcool pur pentru care va trebui să plătească echivalentul a 62,5 euro (aproximativ 275 de lei). Iar dacă în damigeană va avea pălincă la 60% concentraţie de alcool, atunci se consideră că are 30 de litri de alcool pur şi va trebui să plătească echivalentul a 150 de euro (660 de lei).

Vosganian merge la Kiev pentru negocieri privind recuperarea investiţiilor României în Krivoi Rog

Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, va efectua marţi o vizită oficială la Kiev pentru a relua negocierilor cu partea ucraineană în vederea recuperării cheltuielilor efectuate de România în cadrul participării la construirea combinatului minier de la Krivoi Rog. România a investit în combinat, înainte de anul 1989, aproximativ 800 milioane dolari. Lucrările de construcţie la Krivoi Rog au fost iniţiate de Uniunea Sovietică, în anul 1983, dar nu au fost finalizate. După dezmembrarea URSS, Ucraina a primit 56,8% din acţiuni, România 27% şi Slovacia 18,2%. În ultimii ani autorităţile de la Bucureşti au anunţat în mai multe rânduri că vor să renunţe la participaţia deţinută la combinatul din Ucraina. În urmă cu trei ani, ministrul Economiei de atunci, Adriean Videanu, afirma că România ar putea vinde participaţia deţinută la combinatul de la Krivoi Rog către ArcelorMittal, acţionarul majoritar al unităţii.

România, aproape de deschiderea unui nou zăcământ de uraniu

Sunt şanse foarte mari ca Guvernul să găsească bani pentru exploatarea unui nou zăcământ de uraniu în judeţele Neamţ şi Harghita, în perimetrul Tulgheş-Grinţieş, a declarat Maricel Popa, secretar de stat în cadrul Departamentului pentru Energie din cadrul Ministerul Economiei. Zăcământul de la Tulgheş (Harghita) - Grinţieş (Neamţ) este considerat cel mai bogat din ţară. Zăcământul de Crucea-Botuşana a fost deschis în urmă cu 30 de ani şi este singurul aflat în exploatare în România. La mina Crucea lucrează aproximativ 700 de angajaţi.

Complexul Oltenia: BERD pune condiţii ce nu pot fi acceptate nici de companie, nici de Ministerul Energiei pentru finanţarea lucrărilor de la Turceni

Licitaţia pentru modernizarea cazanului de la grupul 6 al termocentralei Turceni nu are un câştigător anunţat până acum deoarece Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pune condiţii ce nu pot fi acceptate nici de către companie, nici de Ministerul Energiei, potrivit Complexului Energetic Oltenia. "Nu poate fi anunţat un câştigător până nu se asigură sursa de finanţare. Nu există termen impus pentru anunţarea câştigătorului. Nu se poate vorbi despre responsabili şi vinovaţi, ci este numai o problemă de conjunctură nefavorabilă, finanţatorul (BERD) punând la această oră condiţii ce nu pot fi acceptate nici de companie, nici de Ministerul Energiei", arată Laurenţiu Ciurel, managerul companiei, într-un răspuns la o solicitare a ziarului "Adevărul". Ciurel arată că pierderea finanţării poate avea loc "doar dacă BERD se dovedeşte în continuare inflexibilă, iar condiţiile de finanţare, adică dobânzi, comisioane, garanţii sunt peste media pieţei la acest moment".

CURENTUL

Familia Mănescu şi filiera finlandeză

Începând de luni, 26 august, Ramona Mănescu, este noul ministru al Transporturilor. La o primă vedere a C.V.-ului Ramonei Mănescu se poate observa că, din 2010, aceasta este Preşedinta Consiliului de Coordonare al Şcolii Româno-Finlandeze din Bucureşti. Nimic neobişnuit până aici. Numai că lucrurile se complică atunci când, în aprilie 2013, soţul şi edilul de la Sectorul 6, Rareş Mănescu alocă de la bugetul sectorul 6 o sumă de circa 750.000 de lei pentru pregătirea şi perfecţionarea cadrelor din învăţământul şcolar şi preşcolar din sectorul 6 conform modelului finlandez. Proiectul este derulat din banii bugetului local al sectorului 6 împreună cu Asociaţia Centrul Creştin din Bucureşti. Frapant este faptul că în nota justificativă a acestui program ce se derulează de la începutul până la sfârşitul lui 2013, 450.000 lei se duc pe mesele participanţilor şi doar 60.000 de lei se duc pe materiale didactice. La fel, numai 61.200 de lei merg pentru cazarea, transportul, masa şi onorariul formatorilor finlandezi.

Trai nineacă! Directorul general al Transgaz va încasa 180.000 de euro pe an

Directorul general al Transgaz (TGN) ar putea primi o remuneraţie brută lunară de 10.000 euro şi un bonus brut de 60.000 euro pe an, dacă realizează o serie de obiective de performanţă, potrivit proiectului de contract de mandat, care va fi discutat în AGA pe 23 septembrie. Contractele de mandat ale conducerii companiei vor avea o durată de patru ani. Membrii neexecutivi ai Consiliului de Administraţie (CA) al Transgaz, inclusiv preşedintele Consiliului, vor primi o remuneraţie egală cu salariul mediu brut pe ultimele 12 luni în ramura de activitate, iar membrul CA care ocupă şi funcţia de director general va încasa o sumă egală cu şase salarii medii brute pe ultimele 12 luni în ramura de activitate. CA al Transgaz este condus de Ion Sterian, administrator al companiei din 2007. Ceilalţi administratori sunt avocatul Ştefan Radu Cernov, George Bogdan Iliescu (director la BRD Corporate Finance), Ion Petru Văduva (fost CEO al Ţiriac Holdings) şi econo­mistul Nicolae Vlad Neacşu, propus de Fondul Proprietatea. Văduva deţine şi funcţia de director general al Transgaz.

CURIERUL NATIONAL

Peste 1 mld. euro, investiţiile asumate de Transgaz până în 2017

În următorii patru ani, Transgaz va investi peste un miliard de euro în interconectarea cu sistemele de transport din Bulgaria, Ungaria şi Moldova, modernizarea şi reabilitarea conductelor existente, compania de transport al gazelor naturale luând în calcul şi interconectarea cu Serbia şi Croaţia, scop în care va demara discuţii cu autorităţile competente din cele două ţări. Potrivit Strategiei de administrare a Transgaz pentru perioada 2013 - 2017, compania are în vedere consolidarea rolului său de transportator al gazelor naturale pe piaţa energetică europeană şi naţională, ca urmare a cerinţelor Uniunii Europene privind dezvoltarea interconectării SNT cu sistemele de transport similare din ţările vecine, a evidenţierii unor rezerve semnificative de gaze naturale în bazinul Mării Negre şi a perspectivei pe termen lung privind gazele de şist.

Cine este "vulturul" de la Fondul Proprietatea?

Jurnalistul de investigaţii Greg Palast descrie comportamentul de hoitar al fondurilor Elliott, principalul acţionar de la FP. După ce a pus în genunchi Grecia, şeful acestora, Paul Singer, vrea să arunce din nou Argentina în criză forţând plata integrală a unor datorii care au făcut deja obiectul restructurărilor. Practicile acestuia au supărat Administraţia Obama şi marile bănci de pe Wall Street. Fondul Proprietatea (FP) avea la data de 31 iulie a.c. în proporţie de 58,04% din capitalul social subscris şi vărsat acţionari instituţionali străini, spune ultima raportare a administratorului societăţii, compania financiară americană Franklin Templeton. Totuşi, ideea că FP nu este neapărat un plasament ideal pentru investitorii de portofoliu o arată faptul că principalul acţionar este un fond caracterizat de un profil ridicat de risc. Manchester Securities Corp. şi Beresford Energy Corp. deţin concertat, conform portalului Bursei, 15,21% din titlurile Fondului, ambele societăţi fiind parte a grupului Elliott, a cărei activitate investiţională are o componentă importantă în achiziţia şi fructificarea datoriilor aflate sub incidenţă de neplată.

Rusia avertizează SUA asupra consecinţelor unor posibile intervenţii militare în Siria

Seful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, a avertizat ieri Statele Unite că o posibilă intervenţie militară în Siria ar atrage consecinţe "extrem de grave" pentru Orientul Mijlociu, în special în ţări precum Irak sau Libia, "care sunt în continuare destabilizate", se arată într-un comunicat al Ministerului rus de Externe, citat de Mediafax. Secretarul de stat american John Kerry i-a sunat duminică pe secretarul general al ONU şi pe miniştrii de Externe britanic, francez, canadian şi rus pentru a le spune că are "foarte puţine îndoieli" cu privire la utilizarea de arme chimice de către Damasc pe 21 august, când au fost omorâţi sute de civili. În acest context, ONU a trimis, ieri, experţi care să demareze o anchetă la faţa locului. În urma acestui demers, "Rusia îndeamnă la reţinere în exercitarea unor presiuni asupra Damascului, să nu se cedeze provocărilor şi să se încerce să se creeze condiţii normale pentru ca misiunea ONU să poată efectua o anchetă minuţioasă şi imparţială la faţa locului", se arată în acelaşi comunicat.

Miliardarul Donald Trump, acuzat că a înşelat studenţii şcolii sale de business

Americanul Donald Trump este acuzat de fraudarea mai multor studenţi care au urmat cursurile unui institut pe care acesta îl patronează, procurorii solicitând plata unor despăgubiri de 40 milioane de dolari, scrie CNN. "Monetizând statutul de vedetă, Trump a apărut în mai multe spoturi publicitare, cu promisiuni false, pentru a convinge oamenii să plătească zeci de mii de dolari pe care nu îi aveau pentru cursuri pe care nu le-au mai primit", a declarat procurorul general al statului New York, Eric Schneiderman într-un comunicat, citează Mediafax. Procurorul solicită 40 milioane de dolari de la Trump, banii reprezentând amenzi şi sumele necesare pentru despăgubirea persoanelor înscrise la cursurile promovate de miliardar. Şcoala lui Trump oferă cursuri de imobiliare, managementul activelor, antreprenoriat şi acumularea averii. Preţurile pornesc de la aproximativ 1.500 de dolari pentru un workshop de 3 zile şi ajung la 35.000 de dolari pentru un pachet complet.

EVENIMENTUL ZILEI

Băsescu: "Drumul pe care merge ţara este periculos"

Preşedintele le-a transmis liderilor USL să nu mai stea prin emisiuni televizate, ocupaţi cu scandalurile politice, ci să se ocupe de problemele reale cu care se confruntă oamenii. Liderii USL s-au întors "nervoşi" din concediu, motiv pentru care preşedintele Traian Băsescu i-a informat că şomajul este în creştere. "Este timpul ca Victor Ponta să guverneze, nu să se lupte politic", i-a transmis şeful statului premierului. Relansarea investiţiilor din bani europeni şi de la bugetul de stat trebuie să fie o prioritate majoră a Guvernului, a spus Traian Băsescu trăgând totodată un semnal de alarmă cu privire la faptul că şomajul este în creştere. "Şomajul este în creştere, românii sunt tot mai mult preocupaţi de siguranţa locului de muncă şi tot mai mulţi se întreabă dacă îşi pierd sau nu locul de muncă", a spus şeful statului. Potrivit acestuia, cifra şomajului pe luna iulie ar putea atinge 8%.

EXCLUSIV EVZ. Plângere penală în Elveţia. Câţi bani îi cer lui Jean Valvis moştenitorii binefăcătorului şi finanţatorului său, Hans Bertschmann?

Tribunalul din Geneva ar putea hotărî astăzi începerea urmăririi penale împotriva omului de afaceri Jean Valvis, la cererea moştenitorilor binefăcătorului şi partenerului său, multi-milionarul elveţian Hans Bertschmann. În joc sunt zeci de milioane de euro, sumele provenite din vânzarea de către Valvis a firmelor Dorna Apemin şi LaDorna şi din care Bertschmann, partener egal în businessuri, n-a văzut mare lucru. În luna aprilie 2009, la un an de la decesului lui Hans Bertschmann, moştenitorii acestuia au formulat o plângere penală împotriva lui Jean Valvis pentru infracţiunile de înşelăciune, abuz de încredere şi gestiune frauduloasă. Jean Valvis, care astăzi pozează într-un om de afaceri cu background solid şi cu fler greco-elveţian, un adevărat self-made man, şi-a început de fapt cariera de business în 1992 atunci când l-a cunoscut pe Bertschmann, prin intermediul fiicei acestuia, Caroline.

Gruia Stoica este anchetat de DIICOT Iaşi

Gruia Stoica, Vasile Răducan (tatăl lui Gruia Stoica) şi Vasile Didilă (fratele afaceristului) sunt anchetaţi de DIICOT Iaşi privind privatizarea companiei Transbordare Vagoane Marfă. Sechestrul pe bunurile şi activele firmei lui Gruia Stoica a fost instituit într-un dosar care datează din 2005 şi în care acuzaţiile se referă la evaziune fiscală, spălare de bani, fals în înscrisuri şi abuzuri comise de acţionari, dar şi de foştii directori ai companiei, scrie Sursa Zilei. Gruia Stoica, propritarul GFR, este anchetat de procurorii DIICOT Iaşi într-un dosar care vizează documentele contabile ale companiilor SC Grup Feroviar Român, Transbordare Vagoane Marfă SA şi Rapid Com SRL. Urmărirea penală a fost extinsă timp de mai mulţi ani, iar dosarul a trecut inclusiv pe la Curtea Constituţională. Procurorii au obţinut o expertiză care atestă un prejudiciu de peste 30 de milioane de euro.

VATICANUL se teme de declanşarea "unui RĂZBOI MONDIAL" în caz de intervenţie în Siria

Într-un interviu la Radio Vatican, EpiscopulAlepului, Antoine Audo, a avertizat luni în privinţa unei intervenţii armate în Siria, care ar contribui, în opinia sa, la "un război mondial", în timp ce publicaţia Vaticanului a criticat lipsa de "prudenţă" a celor care iau în calcul o asemenea opţiune, informează Mediafax. "Sperăm că intervenţia Papei pentru a favoriza un dialog real între diferite părţi aflate în conflict, pentru a găsi o soluţie, să poată fi un prim pas pentru a nu folosi arme şi pentru a ne asigura că oamenii pot călători, comunica, dialoga", a subliniat Antoine Audo, episcop catolic caldeean şi preşedinte al organizaţiei umanitare Caritas Siria. "Aceasta este ceea ce aşteptăm: o forţă internaţională care să ajute la dialog şi să nu facă război", a insistat el. Papa Francisc a făcut apel, duminică, pentru "reducerea armelor la tăcere", denunţând "multiplicarea masacrelor şi atrocităţilor" în Siria, şi a solicitat "comunităţii internaţionale să găsească o soluţie".

JURNALUL NATIONAL

Miza dosarului "Fraudă la referendum"

Trecerea unui an de la referendumul pentru suspendarea lui Băsescu Traian din funcţia de preşedinte al României nu a confirmat nici pe departe suspiciunile de "fraudă masivă". Cele câteva dosare instrumentate de Parchetele impulsionate de Daniel Morar şi de Codruţa Kovessi nu dau amploare neregulilor la vot clamate de stafful lui Băsescu. Campania de propagandă a agenţilor de influenţă băsişti desfăşurată în afara ţării a avut ca obiectiv intoxicarea liderilor europeni şi a aliaţilor principali din NATO cu teoria "loviturii de stat" care urma "să paralizeze democraţia" pentru a "subjuga apoi Justiţia independentă din România". Cancelariile occidentale au marşat la aceste elucubraţii şi, "propagandiştii" au capacitat şi lideri ai UE, prin intermediul presiunii exercitate de Partidul Popular European, să formeze un zid diplomatic eficient pentru apărarea lui Băsescu. Fără "fraude majore", dar cu "nume grele" iată noua strategie a DNA în dosarul referendumului. Aceasta ar putera "spăla" onoarea pierdută a clicii băsiste din jurul Monicăi Macovei şi Codruţei Kovessi. Miza dosarului nu mai este aflarea "adevărului" inventat ci salvarea celor care l-au salvat pe Băsescu Traian de la suspendare.

De ce nu vine Pacepa în România

După 35 de ani de la fuga în Occident generalul Ion Mihai Pacepa a primit invitaţia să revină în România pentru un ciclu de conferinţe. Invitaţia a fost emisă de Adrian Muraru, istoric, preşedinte executiv al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului. Pacepa, care a primit azil politic şi apoi cetăţenie americană, a refuzat reîntoarcerea în ţară, dar a lăsat o portiţă deschisă pentru dialog. Moraru, fost colaborator al lui Vladimir Tismăneanu, şi-a justificat invitaţia prin dorinţa de a afla adevăruri din perioada comunistă când Pacepa a deţinut înalte funcţii în Securitate, în Direcţia de Informaţii Externe (spionaj) şi de consilier al preşedintelui Ceauşescu. Generalul se teme însă pentru siguranţa lui fizică şi de aceea se poate iniţia un sistem de comunicare prin videoconferinţe, a precizat Muraru.

Deficit de 0.96 din PIB după primele şapte luni ale anului

Execuţia bugetului general consolidat aferentă primelor şapte luni indică un deficit reprezentând 0,96% din PIB (6,02 miliarde de lei) rezultat din venituri în urcare cu 5,2% şi cheltuieli mai mari cu 4,1% faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent. La finele lunii iunie, deficitul bugetar s-a plasat la 1,06% din PIB. România s-a angajat în faţa FMI să se încadreze în acest an într-un deficit bugetar pe cash de 2,1% din PIB. Comparativ cu primele şapte luni din 2012, deficitul bugetar a scăzut cu 950 milioane de lei, respectiv de la 1,19% din PIB. Veniturile au urcat în intervalul ianuarie-iulie cu 5,2%, la 116,1 miliarde de lei, şi reprezintă 18,5% din PIB, potrivit datelor Ministerului Finanţelor. Încasările din impozitul pe profit au avansat cu 2,1% faţă de perioada similară din 2012, evoluţie susţinută de creşterea sumei colectate de la companii cu 5,9%.

NATIONAL

SRS trambiteaza ruperea USL-ului

Sorin Rosca Stanescu sustine ca liberalilor le-a cam ajuns cutitul la os si sunt satui pana peste cap de combinatia cu pesedistii. Conform senatorului PNL, nemultumirea liberalilor a atins cele mai mari cote in tara, de unde unele voci pomenesc deja de separare. Suficient de tare cat sa se ia in calcul dezbaterea acestei variante la intalnirile USL programate sa aiba loc la Constanta, sustine Rosca Stanescu. In context, SRS lasa sa se inteleaga ca supararea cea mare vizeaza nu atat desconsiderarea ministrilor PNL, cat lasarea primarilor prada DNA si ANI. Situatie pe care liberalii tin mortis sa o rezolve cumva, chiar daca Victor Ponta vrea ca lucrurile sa ramana asa cum sunt, pentru ca nu cumva sa-si deterioreze el relatiile abia infiripate cu liderii occidentali. Liberalii nu se-ncurca insa in imaginea externa a lui Ponta, ci reclama la tot pasul ca ei sunt cei vanati, cu dedicatie, de DNA si ANI.

"Taifunul" Dinel Staicu zguduie Justitia!

Interceptarile de la dosar arata ce spagi se cereau pentru a evita "Completul negru", condus de judecatoarea Livia Stanciu. Dinel (Nutu) Staicu a intrat in istoria Justitiei ca fiind primul roman care, chemat la audieri de catre procurorii anticoruptie, a venit cu bocceluta gata pregatita si a cerut insistent sa fie arestat. Insa tocmai acelasi controversat personaj este gata sa bulverseze un intreg sistem, zeci de magistrati tremurand acum la gandul ca, datorita guralivului nostalgic al comunismului, pot schimba statutul de procurori sau judecatori cu cel de detinuti. Iar ampla operatiune de monitorizare a fostului finantator al Universitatii Craiova i-a dus pe cei de la DNA pana la nume grele din Justitie, inclusiv membri ai DIICOT, ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie si ai Curtii Supreme.

Ultima gaselnita a consumatorilor de etnobotanice: se drogheaza cu seminte de zorele!

Inchiderea "magazinelor de vise" i-a determinat pe consumatorii de droguri sa se orienteze rapid catre buruienile si florile din ograda, pe Internet fiind postate zeci de retete de droguri preparate din matraguna, ciumafaie sau din frumoasele zorele si trompeta-ingerilor. Nevoia i-a impins pe consumatorii de droguri sa improvizeze. Reporterii "National" au descoperit pe Internet zeci de retete de droguri, realizate la domiciliu, cu eforturi minime, fapt ce ar trebui sa alerteze autoritatile. Cele mai cautate sunt banalele zorele. De fapt, semintele acestora, care pot fi achizitionate de la orice magazin cu articole de gradinarit. Consumatorii marturisesc faptul ca "potiunea magica" se prepara rapid, oferind sfaturi pretioase si detalii despre efectele incredibile ale drogurile facute in bucatarie care contin LSA, o substanta inrudita cu LSD-ul.

PUTEREA

Povestea coşarului: împarte grâul "norocos" în Centrul Istoric şi vrea autorizaţie să muncească

Se spune, din popor, că dacă un coşar te atinge cu peria murdară de funingine îţi aduce noroc. Evident, trebuie să-i dai ceva pentru bunăvoinţa sa. Din păcate, meseria nu mai este foarte căutată, iar cei care mai vor să cureţe hornurile întâmpină dificultăţi în a-şi face treaba. Străbate zilnic străzile din Centrul Istoric al Capitalei cu o pompă după umăr şi împărţind boabe de grâu trecătorilor. El este nea Sandu, coşarul din Centrul Vechi, cel care spune că încearcă să aducă noroc şi fericire oamenilor. Şi nu puţini sunt cei care susţin că nea Sandu chiar le aduce noroc. De multe ori coşarul este chemat chiar de oameni care susţin că au câştigat la pariuri sportive sau şi-au cunoscut persoana iubită după ce au purtat în buzunar grâu de la nea Sandu.

Ponta să guverneze şi să renunţe la luptele politice. Antonescu nu o să fie niciodată preşedinte

Traian Băsescu a ţinut o conferinţă de presă, luni seară, în care a criticat dur Guvernul Ponta, spunând că este timpul ca premierul să guverneze şi să renunţe la luptele politice. Şeful statului a ţinut să precizeze că lansarea investiţiilor din bani europeni şi de la bugetul de stat trebuie să fie o prioritate majoră a Guvernului, trăgând totodată un semnal de alarmă cu privire la faptul că şomajul este în creştere. Traian Băsescu a făcut declaraţiile de presă după ce Ramona Mănescu a fost numită ministru al Transporturilor, ceremonia de învestitură având loc la Cotroceni. Şeful statului a ţinut să precizeze că Victor Ponta trebuie să înţeleagă că, înainte de a fi copreşedinte USL, este primul-ministru al Guvernului.

ROMANIA LIBERA

Cursul euro-accize. Se repetă scenariul din ultimii 5 ani? Ricoşeu. În acest an, socotelile BNR pentru cursul de toamnă pot fi încurcate de Fed, banca centrală a SUA

În acest moment cursul euro-leu este sub valoarea din 1 octombrie 2012 deci statul poate încasa mai puţin din accize anul ce vine. Niciodată în ultimii 5 ani leul n-a fost însă mai puternic pe 1 octombrie decât era cu un an în urmă iar pentru cei ce cred în repetarea scenariului, câştigul din creşterea cursului euro-leu poate fi de minim 2%. Ne-am obişnuit ca fluctuaţiile cursului de schimb să dea emoţii de mai multe ori pe an debitorilor şi jucătorilor din comerţul exterior. Interesant de remarcat, în ultimii 5 ani am avut un euro mai scump la 1 octombrie faţă de nivelul anului precedent de fiecare dată, cu recorduri în 2009 (+13,7%) şi 2008 (+11,4%) şi o creştere de numai 0,4% în 2010. Anul trecut, saltul a fost de 3,77% iar în 2011 euro s-a apreciat cu 2,01%. Or, o creştere de 10% a cursului echivalează cu un spor de 1,2% din veniturile fiscale ale statului, deloc de neglijat când nu prea îţi faci planul la încasări.

"Summitul generalilor" la Amman

La Amman, în Iordania, a început luni o reuniune a înalţilor ofiţeri din mai multe ţări, având ca temă opţiunile militare posibile în cazul unei riposte împotriva Siriei. Summitul este condus de generalul american Martin Dempsey, şeful comandamentului Statelor Majore ale armatelor SUA, şi de omologul său iordanian, asistaţi de Sir Nicholas Houghton, general, şeful forţelor armate ale Marii Britanii. Se preconiza participarea unui număr important de generali din Germania, Canada, Italia, Arabia Saudită şi Qatar, reuniunea coincizând cu misiunea experţilor ONU la locul atacului chimic de lângă Damasc, care încearcă să afle ce s-a petrecut şi cine este în spatele acestor atrocităţi în urma cărora au murit sute de femei şi copii. Principalii actori ai unei eventuale operaţiuni militare contra Siriei (consideraţi a fi SUA, Marea Britanie şi Franţa) dispun deja de mijloace militare substanţiale în regiune.

Arhive SECRETE. Operaţiuni clandestine ale CIA susţinute de SUA - şapte guverne străine, înlăturate. "Era loviturilor de stat"

După recunoaşterea oficială a rolului CIA în lovitura militară din Iran în 1953, Foreign Policy a publicat lista celor şapte state care au în comun înlăturarea guvernelor lor prin lovituri de stat clandestine susţinute de SUA. Guatemala, Congo, Republica Dominicană, Vietnam, Brazilia, Chile şi Iran. Istoria CIA din a doua jumătate a secolului al XX-lea relevă o eră a loviturilor de stat, operaţiuni americane "de la început până la final". Mai mulţi lideri naţionali, doi dictatori şi aleşi democratic au fost prinşi în mijlocul Războiului Rece americano-sovietic, ceea ce i-a costat funcţia, CIA încercând să instaleze "omul lor" ca şef de stat. De atunci, guvernul american a recunoscut public unele din acţiunile sale clandestine, dar în alte cazuri implicarea agenţiei americane de informaţii este doar suspectată. Exemplul cel mai recent este cel egiptean - în pofida declinului influenţei americane asupra puterii de la Cairo, teoriile complotului sugerează că Frăţia Musulmană şi guvernul susţinut de militari sunt pârghiile prin care Statele Unite nu riscă să piardă Egiptul.

ZIARUL FINANCIAR

Cât timp mai poate rezista România cu această anomalie economică: mai mulţi pensionari decât salariaţi

Statisticile privind structura actuală a populaţiei României ilustrează cea mai vulnerabilă fracţie a economiei româneşti: numărul de salariaţi / numărul de pensionari. De 15 ani, numărul sala­riaţilor, plătitorii de taxe care alimentează şi bugetul fondului public de pensii, este mai mic decât numărul de pensionari. În 1990 erau 8,1 milioane de salariaţi şi 3,5 milioane de pensionari. Situaţia s-a schimbat dramatic în 2012, când 4,3 milioane de angajaţi plăteau contribuţii pentru 5,3 milioane de pensionari. Analiştii economici susţin că aceasta este cea mai gravă anomalie a economiei şi a societăţii româneşti. "În ritmul actual, cred că în mai puţin de zece ani, în România nu se vor mai putea plăti pensiile şi va trebui să se împrumute. Am decăzut din punct de vedere economic atât de mult, încât nu trebuie să ne aşteptăm la vreun miracol, cu cât trece timpul, cu atât va fi mai costisitor", este de părere profesorul universitar Mircea Coşea, care a fost membru al partidelor politice PDSR (până în 1997) şi apoi al PNL (până în 2007).

Degeaba schimbi miniştrii când îi înghite imediat directorimea din ministere

Epopeea găsirii unui ministru al transporturilor de către Partidul Naţional Liberal se înscrie în acelaşi mecanism uzat al rulării la vârf a unui corp de politicieni desprins de corpul funcţionarilor din subordine. Fenechiu, Silaghi, Săpunaru, până la urmă Ramona Mănescu. Nicio urmă de personalitate sau de proiect propus nu-i diferenţiază pe aceştia pentru a spune: iată ce pierdere că nu mai e Silaghi şi că ar fi Săpunaru, sau că nu e Săpunaru şi vine Mănescu. Toată energia se îndreaptă către cine va fi deţinătorul portofoliului şi ce declaraţii face, însă în linia a doua şi a treia din ministere parcă ar fi o gaură neagră. Ziarul Financiar a cerut lista primilor 50 de oameni din fiecare minister al României cu CV-urile lor. Dar opacitatea este maximă. Aceste informaţii ar trebui să fie pe site-ul fiecărei instituţii, ca să ştie investitorii sau partenerii cu cine au de a face. Corpul funcţionarilor din ministere este o nebuloasă pentru orice petent. De fapt ei fac jocurile şi "scuipă" orice element străin în momentul în care nu corespunde cu sistemul.

Petru Văduva câştigă mai mult la stat decât la Ţiriac

Petru Văduva, managerul privat care a preluat anul acesta funcţia de CEO al transportatorului de gaze naturale Transgaz Mediaş (TGN), una dintre cele mai valoroase companii de stat, va încasa un salariu lunar brut de 10.000 de euro (circa 7.400 de euro net), potrivit formei contractului de mandat care va fi aprobată în adunarea generală a acţionarilor din septembrie. Pe lângă salariul fix, el ar mai putea încasa un bonus anual de 60.000 de euro (brut) condiţionat de îndeplinirea criteriilor şi obiectivelor de performanţă stabilite în contract, privind nivelul investiţiilor puse în funcţiune de companie, profitul ope­raţional (EBITDA), productivitatea pe angajat şi nivelul cheltuielilor din exploatare. Salariul lui Văduva la Transgaz ar putea fi mai mare decât cel pe care l-a încasat în calitate de CEO al Ţiriac Holdings, unul dintre cele mai mari grupuri de firme private din România, controlat de omul de afaceri Ion Ţiriac.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb