REVISTA PRESEI - 27.10.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 27 octombrie 2010

ADEVĂRUL

Superoferta zilei: miting cu moaşte

În jur de 80.000 de sindicalişti din toată ţara vor protesta astăzi în faţa Guvernului şi vor mărşălui apoi spre Palatul Parlamentului, în vreme ce în zona Patriarhiei sunt aşteptaţi peste 30.000 de pelerini. Votarea moţiunii de cenzură şi prăznuirea Cuviosului Dimitrie cel Nou sunt motivele pentru care traficul va fi blocat toată ziua, de la Arcul de Triumf până la Dealul Mitropoliei. Protestatarii se vor afla în Piaţa Victoriei la ora 10.00. O oră mai târziu vor pleca în marş pe traseul Bulevardul Magheru - Piaţa Unirii - Piaţa Constituţiei, unde vor rămâne până la ora 17.30 ca să aştepte rezultatul votului de la moţiunea de cenzură.

Miting la Parlament, rugăciune la Mitropolie

De la ora 12.00 până în jurul orei 23.00 nu se va circula pe Calea 13 Septembrie, de la intersecţia cu Bulevardul Tudor Vladimirescu, pe Bulevardul Unirii, de la intersecţia cu Bulevardul Regina Maria, pe Bulevardul Naţiunile Unite pe Bulevardul Libertăţii, între Splaiul Independenţei şi Rond George Coşbuc, pe strada Izvor şi pe strada B.P. Hasdeu, de la Pod Hasdeu până la intersecţia cu Bulevardul Tudor Vladimirescu. La finalul mitingului va fi restricţionat în totalitate traficul rutier pe Splaiul Independenţei, între Piaţa Unirii şi Pod Operă, pe ambele sensuri de mers. Restricţia va fi valabilă între orele 22.00 şi 23.00.

Noi stenogramele în dosarul "ALRO": Comandantul a preluat controlul asupra problemei

Comandantul (Traian Băsescu) s-a implicat activ în dosarul ALRO şi a avut o discuţie "extrem de serioasă" cu fostul ministru al Economiei, Codruţ Şereş, potrivit unei noi stenograme prezentate de Realitatea TV. Stenograma prezentată de Realiatatea TV arată cum Comandantul (Traian Băsescu, potrivit procurorilor) "a preluat controlul asupra problemei" şi a pus în 24 aprilie 2006 rezoluţia pe memorialul ALRO.

Aleşii PDL "sabotează" legile Guvernului Boc

Parlamentarii Puterii au ajuns să voteze împotriva legilor susţinute de Guvern sau să le abandoneze prin chiul. Majoritatea parlamentară a dat ieri rateu după rateu atât în Camera Deputaţilor, cât şi în Senat. Zguduit de scandalurile recente legate de fraudarea votului le Legea pensiilor şi de adoptarea reducerii TVA din "greşeală", Guvernul pare să aibă tot mai multe probleme în plan parlamentar. Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a declarat ieri că partidul său ar putea modifica Regulamentului Camerei Deputaţilor astfel încât dezbaterile cele mai importante să se desfăşoare în plen, şi nu la comisii. Toader a răspuns astfel solicitării preşedintelui Traian Băsescu de schimbare a modului în care sunt adoptate legile.

PSD a câştigat un vot pentru moţiune. Mai lipsesc 19

Cabinetul Boc dă azi testul moţiunii de cenzură, însă emoţiile sunt mai mult de partea PSD, care nu a reuşit să strângă cele 236 de voturi necesare pentru demiterea Executivului. În pofida lipsei de susţinere şi a disensiunilor care au apărut chiar în interiorul Opoziţiei, cu mai puţin de 24 de ore înaintea votului, preşedintele PSD, Victor Ponta, se arăta extrem de optimist în privinţa debarcării Cabinetului Boc. "Ne mai lipsesc doar patru voturi pentru ca moţiunea să treacă", a declarat ieri liderul PSD Victor Ponta.

Viktor Orban face lobby pentru autonomie de la Chişinău

Premierul ungar, Viktor Orban, a promis, în vizita de la Chişinău, că va ajuta Republica Moldova să scape de vizele pentru UE şi că îi va oferi asistenţă europeană. Republica Moldova este apreciată în UE pentru că acceptă multilingvismul, descentralizarea şi autonomia. Viktor Orban a fost primit cu pâine, sare şi un pahar de vin chiar la piciorul avionului de către şeful guvernului moldovean, Vlad Filat. Vizita de o zi a premierului Ungariei la Chişinău a avut loc în contextul în care Ungaria va prelua, la 1 ianuarie 2011, preşedinţia semestrială a Uniunii Europene. Ea a fost legată, oficial, şi de avansarea relaţiilor cu ţările incluse în parteneriatul estic al UE.

Bruxelles cere antrepozite fiscale

Comisia Europeană presează autorităţile române cu reintroducerea unei facilităţi pentru comercianţii intracomunitari de produse alcoolice. Eliminarea antrepozitelor fiscale de la 1 septembrie loveşte în afacerile corecte din domeniul băuturilor accizabile, potrivit reprezentanţilor din domeniu. Ieri, începând cu ora 16.30, finanţatorii externi şi reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor Publice şi ai ANAF s-au întâlnit pentru a negocia pe marginea Ordonanţei 54/2010, privind unele măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale. Încă din primele zile ale discuţiilor, delegaţia Comisiei Europene a transmis că măsura eliminării antrepozitelor de depozitare pentru comercianţii de băuturi alcoolice în regim intracomunitar trebuie anulată.

CURENTUL

Profesorii care dau meditaţii - premianţi la evaziune fiscală

Sunt printre cei mai vocali bugetari şi sunt întotdeauna pregătiţi pentru proteste împotriva guvernanţilor. Arma lor favorită este şantajul. Forţează mâna autorităţilor pe spinarea elevilor - anul şcolar începe cu greve şi ameninţări de blocare a cursurilor şi se sfârşeşte cu declaraţiile liderilor sindicali despre amânarea pe termen nedefinit a bacalaureatului. Mai nou, intră în greva foamei cerând majorarea salariului cu 50%. Sunt profesorii care cer "respect" şi mai mulţi bani! Se declară intelectuali, dar scandările din timpul marşurilor îi fac deseori să roşească şi pe huliganii galeriilor de fotbal. Spun că salariile mizerabile obţinute după ce şi-au pierdut tinereţile prin facultăţi nu le asigură un trai decent şi sunt forţaţi să trăiască din meditaţii. Asta în condiţiile în care piaţa meditaţiilor este estimată la aproximativ 320 milioane de euro anual.

Stelică Tănase şi "m..a cu hidrantul" după "normele BBC". CNA-ul în faţa unei decizii istorice: reînnoirea licenţei Realitatea TV, vidanjă pentru "grivei"

Cota de nesimţire a slujbaşilor lui Vîntu de la Realitatea TV a atins cote homerice. Ieri, în numele Realitatea TV Stelian Tănase a venit în faţa CNA solicitånd reînnoirea licenţei postului - ciomag media al lui SOV, pe temeiul că va aplica "normele BBC" în funcţionarea operativă a televiziunii unde suptul prin batistă a devenit normă. Acelaşi Stelică care ne-a oferit o mostră jenantă şi slugărnicie abjectă în dialogurile sale cu stăpânul Vîntu, căruia îi pupă inelul ca ultimul gedesist. Contextul este acela al anunţului public al preluării "managementului" Realitatea de grupul Asesosft, al lui Sebastian Ghiţă.

Director Hidroelectrica: Vosganian a obligat compania să cumpere energie scumpă de la Paroşeni

Fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian a obligat Hidroelectrica, în 2008, să cumpere, pentru o perioadă de zece ani, electricitate scumpă de la termocentrala Paroşeni, care are "costuri marginale", a declarat, ieri, directorul general al companiei, Mihai David. Acesta a prezentat presei o solicitare în acest sens a Termoelectrica, semnată la 15 iulie 2008 de Vosganian, prin care Hidroelectrica era obligată să cumpere energia de la Paroşeni, pentru ca termocentrala să aibă fonduri pentru investiţiile de mediu.

Învăţămintele lui Iliescu către fiul său, Victor Ponta

Pe lângă lecţiile de marxism-leninism predate cu pasiune de Ion Iliescu noului său pupil, Victor Ponta, bătrânul stalinist nu a avut grijă ca din învăţămintele transmise urmaşului său politic să nu lipsească manualul de organizare a unei mineriade. Ce-i drept, la acest capitol, Iliescu este maestru, trebuie să recunoaştem, fiind singurul şef de stat care a reuşit să dea jos un prim-ministru şi să înăbuşe o mişcare democratică folosindu-se de braţul înarmat cu bâte al unei categorii sociale, minerii. Cum minerii nu mai reprezintă în România anului 2010 o forţă socială capabilă să producă schimbări, Ponta, sfătuit de taica Iliescu, a pus la cale fix în ziua moţiunii de cenzură o amplă mişcare aşa-zis sindicală, făcută cu membrii PSD şi cu oamenii adunaţi de primari social-democraţi pentru o vizită plătită la Bucureşti.

Micul Paris, de Tia Şerbănescu

Dl Ponta a anunţat că va fi în fruntea marşului muncitoresc, după modelul liderilor socialişti de la Paris. Iată că acum redevenim şi noi "micul Paris" - taman când capitala Franţei a redevenit "Comuna din Paris". În pregătirea asaltului, rezerviştii din armată au atacat Palatul Cotroceni cu lozinci degradate şi degradante ("ieşi afară, javră ordinară"), au ars portretele preşedintelui şi şepci militare - profund nemulţumiţi că pierd pensiile speciale deşi cele sub 3.000 de lei rămân neatinse. Probabil că protestatarii aveau dublu sau triplu - dacă la 30 de milioane consideră că mor de foame. Urâtă manifestare: rezerviştii au dat milităria jos din pod - dar au dat-o prea jos, cu ei cu tot.

CURIERUL NAŢIONAL

Ce se va întâmpla cu OUG 50?

Franks: Aplicarea noilor reglementări la creditele vechi ar putea avea efecte negative pentru România. ANPC a transmis Fondului că îşi menţine poziţia privind aplicarea Ordonanţei la creditele în derulare. Schnecker: Dacă pentru contractele noi se pot aplica reglementările, pentru celelalte este greu să vii acum cu o lege care să le modifice. Oficialii FMI sunt îngrijoraţi în privinţa aplicării directivei Comisiei Europene privind creditele populaţiei şi la contractele aflate în derulare, întrucât ar putea duce la apariţia unor "efecte negative pentru România", şi au cerut reprezentanţilor ANPC să găsească o soluţie.

Concurenţa nu acceptă reguli în contabilitate

În 1996, Corpul experţilor contabili a fost desemnat de Guvern să stabilească modul de determinare a onorariilor. Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a anunţat ieri că a amendat Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) cu 950.000 euro pentru că a încălcat principiile concurenţei fixând tarifele practicate de membrii săi. Potrivit preşedintelui Consiliului, în urma unei investigaţii declanşate de Consiliul Concurenţei în anul 2009, s-a arătat că CECCAR a stabilit onorariile în profesia contabilă încă din anul 2001, chiar dacă în anul 2000 fusese avertizat de autoritatea de concurenţă să nu adopte un astfel de act. În 2004, Regulamentul de stabilire a tarifelor a fost actualizat, iar sumele au fost transformate în euro. Pentru a fi aplicate de toţi membrii săi, în 2009, conducerea CECCAR a decis publicarea în Monitorul Oficial a Regulamentului care stabilea nivelurile onorariilor.

Comisia de muncă din Senat: Bărbaţii se pensionează la 64 de ani, femeile la 60

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a părăsit sala de şedinţă, declarând că nu este de acord cu amendamentul adoptat de senatori. Traian Băsescu a retrimis Parlamentului Legea sistemului unitar de pensii publice, cerând vârsta de pensionare la 63 de ani pentru femei. Membrii comisiei au adoptat, ieri, un amendament propus de grupul PSD cu ocazia dezbaterii cererii de reexaminare a Legii pensiilor transmisă Parlamentului de către preşedintele Traian Băsescu. Acest amendament stabileşte vârsta standard de pensionare de 64 de ani pentru bărbaţi şi de 60 de ani pentru femei şi a întrunit 6 voturi "pentru", 3 voturi "împotrivă" şi o abţinere.

Ministerul Sănătăţii vrea banii CNAS

Ministerul Sănătăţii intenţionează aducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate în subordine, scoaterea Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate din administrarea Ministerului de Finanţe Publice şi trecerea acestuia în administrarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, potrivit unui comunicat de presă al ministerului transmis ieri. Astfel, Ministerul Sănătăţii va promova în perioada următoare un nou pachet legislativ prin care urmăreşte eficientizarea mai multor domenii din Sănătate, atât financiar, cât şi în domeniul resurselor umane. Palmed: Aceasta ar fi o gravă eroare, întrucât CNAS va monopoliza sistemul şi va utiliza banii în alte scopuri.

România ar putea plăti 2 mld. euro pentru Nabucco

Pe cehi i-ar costa 112 milioane de dolari. Costul total estimat al proiectului se ridică la 7,9 mld. euro.

Costurile aferente construcţiei gazoductului Nabucco ar putea fi mult mai mari decât cele estimate iniţial de oficialii consorţiului, odată ce numai partea României ar putea ajunge la 2 miliarde de euro. Sorin Keszeg, şeful biroului relaţii internaţionale al Transgaz, a declarat ieri pentru The Money Channel că anul viitor România va trebui să-şi plătească o parte din proiect. "Aş spune că vorbim de 2 mld. euro pe toată perioada de construire a conductei, în această sumă fiind incluse şi partea de equity pe care trebuie să o aducă acţionarul Transgaz, şi partea de garanţii de prefinalizare care sunt solicitate de către creditori.

RA-APPS îşi evaluează activele, în vederea vânzării

RA-APPS a început să îşi evalueze propriile active, invocând legea care permite vânzarea acestora, şi a angajat cinci firme care să indice valoarea bunurilor din patrimoniu, după ce a anunţat că nu mai poate administra unele imobile din cauza crizei, iar preşedintele Băsescu a cerut privatizarea regiei.

Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a primit opt oferte şi a angajat, prin licitaţie deschisă, cinci firme, respectiv Romanian Expert Consulting, Fenco, Tehnic Rom Expert Consulting, Lero Advanced Consulting şi Rom Caro Service, cu un contract în valoare totală de 410.000 lei, pentru evaluarea activelor aflate în administrarea regiei, informează Mediafax.

EVENIMENTUL ZILEI

65 de lei/spectacol, onorariul unui actor

Cu aceşti bani faci o echilibrare la vulcanizare. Dar e tot atât cât încasează Marius Manole, una dintre vedetele TNB, care joacă în opt piese, cu cinci roluri principale, cam 15-20 de spectacole lunar."Problemele tale... hi-hi", râde Radu Afrim când îl prinde pe Marius Manole dând interviu "Evenimentului zilei". Dintr-un minut în altul trebuie să înceapă repetiţia la ultima premieră de la Teatrul Naţional Bucureşti. Iar tânărul actor va avea din nou un rol principal. Marius Manole are suflet de artist. Spune mirat, aşteptând un răspuns: "Joc în opt spectacole, fac cinci roluri principale, asta înseamnă foarte mult, şi am salariu de 1.100 lei net. Am vechime opt ani şi categoria I de muncă".

PNL lasă baltă PSD până la anul

Dacă guvernul Emil Boc nu va fi demis astăzi, PNL nu va mai susţine altă moţiune până în primăvară. Liberalii nu par dispuşi să mai susţină o altă moţiune de cenzură a PSD, dacă astăzi guvernul nu va fi demis. Chiar dacă social-democraţii şi-au anunţat deja intenţia de a elibera Palatul Victoria de PDL-işti după asumarea pe legea educaţiei, liderii PNL sunt rezervaţi. Argumentul, invocat de vicepreşedintele liberalilor Relu Fenechiu este simplu: un astfel de demers ar fi un eşec. "Legea educaţiei conţine nişte prevederi, benefice pentru UDMR, aşa încât ei şi minorităţile vor vota în favoarea acestei legi", a explicat el. Doar "un cutremur" politic ar putea modifica însă acest scenariu.

Miza din spatele trecerii CNAS la minister: 4 miliarde de euro

Bugetul uriaş gestionat de asigurări e motivul real pentru care ministrul sănătăţii ţine să-şi subordoneze CNAS, susţin analiştii. O măsură similiară a fost luată în guvernarea Năstase. Intenţia anunţată ieri de ministrul Cseke Attila, de a subordona Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) Ministerului Sănătăţii (MS) e văzută mai degrabă "ca un război între palate decât ca o necesitate". "Ministrul sănătaţii nu poate să-şi ia ochii de la bugetul interesant al CNAS"; "E o schimbare totală de filosofie a sis temului. Patru miliarde de euro, cât se învârt acum în sănătate, e o sumă importantă", sunt câteva dintre comentariile experţilor.

Directorul Hidroelectrica, Mihai David, la "100%": "Sistemul i-a inventat pe băieţii deştepţi, pentru că avea nevoie de ei"

Sistemul i-a inventat pe "băieţii deştepţi", cam în 1998 - 2000, pentru că a avut nevoie de ei. Hidroelectrica era parte din Conel (Renel) atunci, energia se vindea centralizat, iar preţul energiei "hidro" era derizoriu, de cinci dolari, în condiţiile în care preţul pe piaţă era de 50 de dolari, pentru că restul de bani se folosea pentru a subvenţiona energia produsă pe partea de "termo". Aceste firme - numite astăzi "băieţi deştepţi" - au venit să plătească un preţ mai bun decât plătea Conel-ul atunci, cumpărau energie şi o vindeau mai departe. - Hidroelectrica a avut nevoie mereu de contracte pe termen lung şi foarte lung pentru că nu deţine în proprietate nimic, nici hidrocentralele, nici barajele, nici altceva. Şi dacă nu ai contracte pe termen lung, nicio bancă nu îţi dă bani.

William Brânză: "Dacă Băsescu ar fi suspendat, diaspora ar vota tot împotrivă"

Liderul PDL diaspora, William Brânză, spune că preşedintele este singura personalitate de încredere pentru românii din străinătate şi transmite PSD că diaspora nu poate fi minţită. Românii din străinătate nu pot fi "condamnaţi" decât pentru votul sincer pe care l-au dat până acum şi că nu au putut fi cumpăraţi la alegeri. Este răspunsul pe care i-l dă, într-un interviu acordat EVZ, liderul PDL diaspora, William Brânză, şefului PSD, Victor Ponta, care a susţinut că "stranierii" au votat pentru Traian Băsescu din răzbunare. Democrat-liberalul mai spune că, dacă scenariul suspendării preşedintelui se va repeta, românii din străinătate vor vota din nou împotriva demiterii şefului statului.

Sistem de fentare a dărilor

Unii oameni de afaceri care au solicitat instanţelor intrarea în insolvenţă depun declaraţii fiscale rectificative, astfel încât să figureze la stat ca având de plătit taxe şi impozite mult mai mici. Unii oameni de afaceri care au demarat procedurile de intrare în insolvenţă au găsit o soluţie de a plăti impozite şi TVA mai mici decât ar fi trebuit în mod normal. Potrivit Codului Fiscal, societăţile comerciale trebuie să depună, de două ori pe an, "declaraţii privind livrărileprestările şi achiziţiile efectuate pe teritoriul României". Astfel, patronii firmelor respective depun o asemenea decla raţie informativă, iar cu câteva zile înainte de primul termen stabilit de instanţă în procesul privind intrarea în insolvenţă, e depusă o nouă declaraţie, de această dată rectificativă, în care va loarea impozitului şi a TVA-ului datorate statului scade semni ficativ. Odată declanşată procedura de insolvenţă, ori ce pro ceduri judiciare sau financiare împotriva societăţii respective sunt suspendate, potrivit legislaţiei în vigoare.

FINANCIARUL

FMI: Aplicarea retroactivă a OUG 50 va avea efecte negative pentru economie

Deja BNR a arătat că veniturile băncilor vor scădea cu aproximativ 600 mil. euro. Totuşi, şeful misiunii, Jeffrey Franks, consideră că trebuie îmbunătăţită protecţia consumatorului în ţara noastră, în special în domeniul financiar. Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a declarat ieri că aplicarea OUG 50 şi la contractele aflate în derulare implică riscuri pentru economie şi efecte negative pentru România. Totodată, a afirmat că preşedintele ANPC a înţeles situaţia şi, ca atare, se aşteaptă ca aceasta să găsească o soluţie. Din declaraţiile ulterioare ale şefului Protecţiei Consu-ma-torilor rezultă însă că nu va renunţa la retroactivitate.

Demagogie: Cheltuielile cu bunuri şi servicii sunt în creştere

Analiştii spun că plăţile nu sunt transparente. România se află sub presiunea Fondului Monetar Internaţional pentru a reduce deficitul bugetar, însă statul nu reuşeşte să-şi restrângă cheltuielile, deşi are tot mai puţine surse de finantare. După primele nouă luni ale anului au crescut faţă de perioada similară a anului trecut, cheltuielile cu dobânzile, cu bunuri şi servicii, dar şi cu asistenţa socială. Plăţile cu dobânzile au avansat cu 21%, până la 5,13 miliarde de lei, din cauză că România se împrumută tot mai mult, iar costurile de finanţare devin mai ridicate. Cheltuielile cu bunuri şi servicii au crescut cu 1,3% într-un an, până la 20,92 miliarde de lei, ceea ce arată faptul că instituţiile statului încă nu vor sa strângă cureaua. Cele cu asistenţa socială s-au majorat cel mai mult, cu 9,3%, de la 47,3 miliarde de lei anul trecut la 51,6 miliarde de lei în prezent.

Corupţia din sistemul public ne plasează pe locul 69 la nivel global

La nivelul UE, doar Grecia şi Bulgaria stau mai rău decât noi. În 2010 corupţia este mai înfloritoare decât în ultimii doi ani. Trendul descendent ar putea influenţa companiile străine să-şi relocheze afacerile. Guvernanţii manifestă un interes tot mai scăzut pentru combaterea corupţiei din sistemul public şi au abandonat reformele sistemice cu impact. Constatările sunt cuprinse într-un raport privind gradul în care este percepută existenţa corupţiei din sectorul public. Potrivit Indicelui de Percepţie a Corupţiei, lansat ieri de Transparency International, România înregistrează un scor de 3,7 pe o scară de la 1 la 10, unde 1 este gradul maxim de corupţie.

Posibila preluare de către Apple a ridicat acţiunile Sony cu 3%

Compania fondată de Steve Jobs are 51 de miliarde de dolari cash pentru achiziţii.Alte posibile ţinte pentru preluare sunt Facebook, Disney, Adobe sau EA Sports. De la începutul lunii, mai multe zvonuri de preluări şi fuziuni au neliniştit IT-ul mondial. Se pare că este rândul com-paniei Apple să devină actor principal într-o tranzacţie importantă: achiziţia Sony, unul dintre cei mai importanţi producători de electronice şi IT. Alte posibile achiziţii mai sunt EA Sports sau Facebook. Speculaţiile au influenţat Bursa de la Tokyo.

Norvegia, Danemarca şi Finlanda sunt cele mai prospere ţări din lume

Centrul londonez de studii analitice Legatum Institute a publicat ieri ratingul prosperităţii pe 2010. Este pentru a patra oară când experţii britanici întocmesc acest clasament, care, potrivit propriilor afirmaţii, ia în calcul atât bunăstarea populaţiei din cele 110 state analizate, cât şi sistemul de sănătate sau calitatea vieţii. Potrivit analiştilor menţionaţi, studiile se concentrează pe unul sau mai mulţi factori care definesc gradul de civilizaţie şi dezvoltare al diferitelor ţări, din punctul de vedere al condiţiilor de muncă şi de viaţă. Prin urmare, cea mai prosperă ţară din lume este considerată Norvegia, urmată de Danemarca, Finlanda şi Australia. În ediţia de anul trecut a ratingului, actuala ocupantă a primei poziţii s-a aflat pe treapta a 5-a, după Finlanda, Elveţia, Suedia şi Danemarca. Oricum, ţările scandinave, catalogate pe baza unui sondaj Gallup drept cele mai fericite ţări ale Planetei, ocupă şi acum primele locuri în top.

Creşterea producţiei de gaze naturale lichefiate va antrena ieftinirea gazului metan

În următorii ani, Australia intenţionează să ajungă la o producţie de gaze lichefiate de 102 mil. tone pe an şi să devină lider mondial. Criza economică mondială, creşterea spectaculoasă a producţiei gazelor de sisturi în Statele Unite, darea în folosinţă şi construcţia de noi uzine de prelucrare a gazelor lichefiate au bulver-sat piaţa mondială a gazelor natu-rale. O primă consecinţă a constituie scăderea inevitabilă a preţului la gazul metan. Pe acest fundal, Australia încearcă să detroneze Qatarul din poziţia de lider al pieţei mondiale a gazelor lichefiate.

GÂNDUL

Stenogramele "marelui miting de 80.000 de oameni". Reporterul Gândul s-a "angajat" o zi în staff-ul organizatorilor

Capitala va fi paralizată astăzi de un miting despre care organizatorii spun că va fi cel mai mare pe care bucureştenii l-au văzut în ultimii ani.într-un oraş în care sunt aşteptaţi 80.000 de mitingişti. Pe lângă sindicalişti, vor fi şi membri PSD, partidul făcând în ultimele 24 de ore un adevărat tur de forţă pentru mobilizarea activiştilor, după cum puteţi citi în "stenogramele" discuţiilor pe care reporterul gândul, "angajat" pentru o zi în staff ul organizatorilor pesedişti, le-a purtat cu teritoriul.

Cum s-au certat liderii Coaliţiei de guvernare cu reprezentanţii FMI. Rezumatul unor discuţii aprinse de 2 ore şi jumătate în care "s-au enervat toţi"

Fiasco la întâlnirea dintre liderii Coaliţiei de guvernământ şi reprezentanţii Fondului Monetar în România, veniţi să ia pulsul economiei româneşti şi să bată palma pe un viitor acord. Politicienii români s-au lovit de inflexibilitatea oficialilor FMI, fapt ce a condus la o iritare colectivă. "Am avut senzaţia că discut cu peretele acesta din faţă. Indiferent de ce spuneam. Da, dădeau din cap afirmativ în timp ce vorbeam, după care îşi spuneau poezia. Şi este îngrozitor să ai senzaţia că tu comunici cu cineva care înţelege ce-i spui, după care el spune acelaşi lucru", a povestit, pentru gândul, liderul minorităţilor naţionale din Parlament, Varujan Pambuccian.

Din acest grup au fost racolaţi "trădătorii" care vor vota pentru căderea Guvernului. Ce spun parlamentarii PDL care nu vor să stea în banca lor

23 de voturi despart PSD şi PNL de dărâmarea Guvernului Boc. Calculele opoziţiei se bazează atât pe potenţialii trădători din tabăra pedelistă, cât şi pe atragerea de partea moţiunii a parlamentarilor neafiliaţi la grupurile politice. Mai mulţi parlamentari PDL au anunţat, pentru gândul, că miercuri nu vor sta în bănci la vot, aşa cum le-a cerut conducerea de partid. Reuşita demiterii guvernului este condiţionată de hotărârea de ultim moment pe care o vor lua o parte dintre parlamentarii puterii, nemulţumiţi, pe de o parte de guvernul Boc şi, pe de altă parte, de faptul că au fost marginalizaţi în partid.

Metrul pătrat de parcare din Bucureşti se vinde la preţ de apartament ultracentral

Raritatea locurilor de parcare din Capitală face ca preţul lor să nu dea înapoi în faţa crizei. În cazul ansamblurilor rezidenţiale de lux, o astfel de anexă costă chiar şi 20.000 de euro Deşi nu au nici măcar o fereastră sau un perete despărţitor, locurile de parcare sunt unele dintre cele mai valoroase proprietăţi imobiliare, cel puţin în Bucureşti. O dovedeşte nivelul ridicat pentru care încă se tranzacţionează un metru pătrat al unei asemenea dependinţe. "Costul începe de la 7.000 - 8.000 de euro, plus TVA şi ajunge până la 20.000 de euro, plus TVA, în cazul unor ansambluri de lux din centrul şi nordul Capitalei", a declarat pentru gândul Mihaela Pană, şef al departamentului rezidenţial al companiei DTZ Echinox.

Paradoxul crizei: numărul românilor cu salarii de peste 1.000 E a crescut cu 11.000

Numărul românilor cu salarii brute de peste 1.000 de euro a crescut cu aproape 11.000 de persoane în perioada octombrie 2008-octombrie 2009. Criza i-a favorizat pe angajaţii buni, care au câştigat mult mai bine într-o perioadă de scădere a economiei, în timp ce românii cu calificări slabe nu au avut decât de suferit. Este concluzia care rezultă din analiza evoluţiei numărului de salariaţi din economie în perioada octombrie 2008 - octombrie 2009, potrivit datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică (INS) la solicitarea gândul.

JURNALUL NAŢIONAL

"Mă simt abandonat de preşedinte"

Emilian Popovici, ofiţer al Forţelor Aeriene Române, acum în rezervă cu o pensie "nesimţită", a dorit acum o săptămână să-i înapoieze preşedintelui Băsescu prin intermediul redacţiei noastre ceasul oferit ca simbol al moralului ridicat pe frontul de luptă din Afganistan. Obiectul a fost dat însă unei delegaţii a militarilor în rezervă care au protestat luni la Cotroceni şi care trebuia să-l predea preşedintelui. Ceasul a fost însă ars.

Moţiunea, la vot, România, în stradă

100.000 de oameni sunt aşteptaţi astăzi să iasă în stradă pentru a-şi cere salarii, pensii şi condiţii de viaţă normale pentru o ţară europeană, dar şi pentru a sprijini moţiunea de cenzură "Moţiunea României majoritare - moţiunea populară" iniţiată de Opoziţie. CNSLR-Frăţia a anunţat că va aduce la miting peste 50.000 de oameni, fiind confirmate deja 1.000 de autocare care îi vor transporta pe sindicalişti, astfel că în stradă vor fi peste 100.000 de persoane.

Boc umblă după bani pentru a plăti ţepele luate de Stolo

Mai exact, Guvernul Stolojan a contractat un credit de 10 milioane de dolari în 1992, pe o perioadă de 30 de ani, pentru importul de bumbac fibră de peste Ocean. Garantarea creditului a fost făcută de Guvern, iar importul a fost făcut de cinci firme desemnate prin licitaţie. După ce au luat bumbacul, firmele respective au plătit dobânzile până în 1998, după cum a explicat preşedintele Comisiei de industrii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu (PSD), după care au refuzat să mai facă plăţile.

Remanierea Guvernului sau operaţiunea "Fă-te că-ţi pasă!"

Înlocuirea a şase miniştri din Cabinetul Boc nu era atât de stringentă pentru românul de rând, aşa cum s-a lăsat să se înţeleagă. "O echipă sacrificată de la bun început". Este caracterizarea făcută de preşedintele Traian Băsescu celor şase miniştri ai Cabinetului Boc încă din ziua de 3 septembrie când i-a învestit în funcţie. Atunci Ion Ariton îl înlocuia pe Adriean Videanu la Ministerul Economiei, Gheorghe Ialomiţianu pe Sebastian Vlădescu la Finanţe, Ioan Botiş pe Mihai Şeitan la Ministerul Muncii, Valerian Vreme pe Gabriel Sandu la Comunicaţii, Valeriu Tabără pe Mihail Dumitru la Agricultură şi Anca Boagiu pe Radu Berceanu la Transporturi.

ROMÂNIA LIBERĂ

Cum a ajuns Hidro un butoi cu miere

Cele trei metode prin care "băieţii deştepţi" obţin profituri de pe urma Hidroelectrica. Scandalul Alro este doar ultimul episod dintr-un serial de capă, spadă şi trădare financiar-contabilă vechi de 40 de ani. În anii "70, România se împrumutase masiv pentru investiţii în marile combinate siderurgice, chimice, în rafinării sau centrale electrice. Printre ele - şi o mare parte din reţeaua de hidrocentrale. Când Ceauşescu a hotărât să plătească datoria externă cu orice preţ, efectele au putut fi măsurate uşor: întuneric, frig, foame. Puţini ştiau raţiunea economică exactă. În limbaj financiar-contabil, planul lui Ceauşescu era "să amortizeze mai rapid mijloacele fixe pentru a trece la surplus operaţional".

Cât de mică face CSM "mica reformă din justiţie", de Laurenţiu Mihu

Auspicii fericite au făcut ca demnitarii să dea verde "micii reforme". De luna viitoare, mandatele de arestare, divorţurile, contestarea amenzilor şi termenele date în procese să vor supune unor norme noi, de natură, măcar teoretic, să dinamizeze actul de justiţie. Aşadar, bilă albă pentru parlamentari (că au votat "pentru"), bilă albă pentru ministrul Justiţiei (în calitatea sa de promotor), bilă albă pentru preşedinte (pentru că a promulgat legea). Aici se termină cu vestea bună. Vestea proastă e alta: aceste reglementări tehnice sunt un pas important, dar total insuficient pentru confortul justiţiabilului şi pentru aerisirea unui sistem atât de îmbâcsit.

Moţiunea de cenzură: PSD - şanse, PNL - dubii, PDL - mână forte

Cu mai puţin de 24 de ore înaintea votului, soarta Cabinetului Boc este incertă. În timp ce PSD declară că îi mai lipsesc doar câteva voturi pentru căderea Guvernului, PNL consideră că şansele ca moţiunea de cenzură să treacă au fost reduse drastic de hotărârea PDL de a se abţine de la vot. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a anunţat ieri că opoziţia ar mai avea nevoie de patru voturi pentru demiterea Guvernului. "Există promisiuni ferme din partea unor parlamentari independenţi şi PDL de a nu fi respectată decizia luată la nivel de coaliţie de a nu participa la vot", a declarat Ponta.

Pierd americanii Europa în favoarea Rusiei?

Geopolitică. Deschiderea franco-germană spre Moscova trezeşte suspiciuni la Washington. Cel puţin aşa se întreba ieri International Herald Tribune, care constată că administraţia Obama a reacţionat neconvingător la recentul summit franco-germano-rus de la Deauville.Era o vreme când Statele Unite reuşeau să îi cheme la ordine pe aliaţii europeni din NATO care deviau de la ortodoxia doctrinară şi decizia lor era literă de lege. Acum, iritarea bine disimulată a administraţiei Obama faţă summitul de săptămâna trecută de la Deauville între Angela Merkel, Nicolas Sarkozy şi Dmitri Medvedev nu mai impresionează pe nimeni.

Executorii bancari: La licitaţii obţinem 50% din preţul iniţial

Vânzările de locuinţe scoase la licitaţie de bănci urmează mersul întregii pieţe imobiliare: oferta creşte, cererea tinde spre zero. Menţionăm că de la a treia licitaţie băncile sunt obligate să accepte cel mai bun preţ oferit, indiferent de sumă. Iar băncile nici nu prea au motive pentru a forţa vânzarea locuinţelor pierdute de clienţii rău-platnici. "În prezent, pe calea executării silite se pot obţine preţuri medii între 50% şi 60% din valoarea rezultată în urma raportului de reevaluare, întocmit în cadrul procedurii", spune pentru RL Liviu Fenoghen, preşedintele Asociaţiei Profesionale a Executorilor Bancari. Potrivit acestuia, sumele obţinute pot fi şi mai mari, în funcţie de caracteristicile locuinţei scoase la licitaţie, însă cazurile în care preţul ajunge la valoarea iniţială sunt foarte rare.

ZIARUL FINANCIAR

Titlurile de stat vor avea în sfârşit cotaţii zilnice de referinţă, rezultate din tranzacţii

Un nou set de indicatori de referinţă stă să apară pe piaţa financiară locală: în fiecare zi bancară la ora 12:00 vor fi stabilite cotaţii de fixing pentru titluri de stat din diferite emisiuni ale Ministerului Finanţelor, după modelul calculului ROBOR devenit principala referinţă pentru costul creditelor în lei.

Investitorii în certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat, începând cu băncile, dar şi fonduri de pensii, fonduri de investiţii şi companii de asigurări, până la companii nefinanciare şi persoane fizice vor avea în sfârşit nişte repere de preţ solide, bazate pe cotaţii ferme afişate de un grup de bănci selectate de BNR şi care vor avea în spate un set de reguli clare, inspirate din practica pieţelor din Vest.

Topul companiilor după rezervele de bani gheaţă

Energia stă pe munţi de cash. Companiile din domeniul energetic dispuneau la sfârşitul anului trecut de cele mai multe lichidităţi conform unui top transmis de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC) la solicitarea ZF. Cele mai multe lichidităţi le avea la 31 decembrie 2009 Enel Distribuţie Muntenia, în valoare de 1,8 miliarde de lei (peste 400 milioane de euro), ceea ce înseamnă mai mult decât dublul cifrei de afaceri din anul respectiv de circa 732 de milioane de lei.

Băsescu: Încercăm scoaterea din deficitul bugetului de stat a deficitului fondului de pensii

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că speră să găsească înţelegere la nivelul Consiliului European şi al Parlamentului European pentru scoaterea din deficitul bugetului de stat a deficitului fondului de pensii. "Mandatul demnitarilor români care abordează problemele de stabilitate fiscală la nivel european şi naţional, în discuţiile cu Bruxelles-ul, e extrem de limpede: să încercăm să scoatem din deficitul bugetului de stat deficitul generat de bugetul de pensii.

1 la 0 pentru Templeton în prima confruntare directă cu statul: Romgaz scapă de donaţia de 400 mil. lei la buget

Într-un comunicat emis ieri, oficialii Franklin Templeton au confirmat faptul că donaţia în valoare de 400 mil. lei a fost retrasă de pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acţionarilor Romgaz care a avut loc pe 18 octombrie. Ministerul Economiei este principalul acţionar al producătorului de gaze, cu o participaţie de 85% din capital, în timp ce Fondul Proprietatea, recent intrat în administrarea companiei americane Franklin Templeton, deţine restul de 15% din capital. "Vom continua să monitorizăm situaţia îndeaproape şi ne vom strădui să construim un dialog cu părţile implicate pentru a ne asigura că viitoarele propuneri pe acest subiect vor fi cu adevărat în interesul Romgaz şi că nu vor prejudicia acţionarii, precum Fondul Proprietatea", au declarat oficialii Franklin Templeton.

CNVM e datoare vândută la păgubiţii FNI

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), autoritatea de supraveghere a pieţei de capital, va fi nevoită să achite eşalonat suma record de circa 50-60 de milioane de euro pe care este obligată să o plătească drept despăgubiri investitorilor FNI. Efortul financiar s-ar putea întinde pe o perioadă estimată între cinci şi zece ani şi ar putea bloca activitatea Comisiei, având în vedere că Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, instituţia care s-a ocupat până acum de plăţi, a avut de nenumărate ori conturile blocate de investitorii care nu şi-au primit daunele. Prăbuşirea FNI din anul 2000 a lăsat circa 300.000 de persoane fără 300 de milioane de dolari.

Lucian Croitoru: este ineficienta cand este necesara o marja de 4% doar pentru pentru sustinerea costurilor administrative

Cand bancile au nevoie ca in costul unui credit sa includa o marja de 4% doar pentru a-si acoperi costurile administrative - de la salariile angajatilor pana la chiriile pentru sediile unitatilor si furnizori- ineficienta este evidenta, spune Lucian Croitoru.

BNR are cel mai mult aur dintre băncile centrale din Est

Banca Naţională deţine cea mai mare rezervă de aur dintre băncile centrale din regiune, cu 103,7 tone, deşi după valoarea totală a rezervelor internaţionale este depăşită cu mult de banca centrală a Poloniei. BNR ţine în aur circa 10% din valoarea rezervelor internaţionale, care mai cuprind şi rezervele de valută. Cele 103,7 tone de aur ale BNR valorau 3,2 mld. euro la sfârşitul lunii august (pe baza cotaţiilor de pe pieţele internaţionale), în timp ce rezervele valutare (în principal deţineri de obligaţiuni guvernamentale, dar şi depozite în valută la bănci străine) totalizau 31,5 mld.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb