REVISTA PRESEI 27.10.2016

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 27 octombrie 2016

ADEVARUL

Finanţistul lui Merkel, la Bucureşti. Învăţămintele sale pentru români

România, în ce priveşte gradul de îndatorare, are un nivel de 40% din PIB şi trebuie păstrată această valoare, a spus Wolfgang Schauble, ministrul de Finanţe al Germaniei, în cadrul conferinţei evenimentului "România: oportunităţi de investiţii într-o economie globală plină de provocări", dedicat investitorilor. Pentru reducerea şomajului şi a deficitului de forţă de muncă bine calificată, România ar trebui să implementeze modelul educaţiei duale, prin care să fie încurajate toate formele de specializare. Trebuie stimulată mobilitatea forţei de muncă în special în rândul tinerilor şi este nevoie ca "tot mai mulţi tineri să îşi găsească de lucru peste hotare", mai consideră Schauble. De asemenea, este nevoie de uniune monetară şi, deşi "România nu este încă membră a zonei euro, stabilitatea acestei zone trebuie păstrată", a mai spus ministrul de Finanţe al Germaniei.

Klaus Iohannis: Nu voi renunţa la condiţia ca viitorul premier să nu fie penal

Klaus Iohannis bate şaua moralităţii ca să priceapă Liviu Dragnea, preşedintele PSD care, în ciuda faptului că este condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, îşi doreşte să devină premier după alegerile parlamentare din decembrie. Invitat ieri la Adevărul Live, preşedintele Klaus Iohannis a desfiinţat modalitatea prin care Liviu Dragnea a trecut prin Parlament proiectul celor 102 taxe nefiscale, lege care se află pe masa preşedintelui la promulgare. Şeful statului l-a acuzat de populism pe Liviu Dragnea, a cărui ambiţie de a ajunge premier au fost curmată din nou de Iohannis. Preşedintele a respins posibilitatea desemnării unui premier penal.

Nicuşor Dan: "Ar fi un dezastru ca Liviu Dragnea să fie premier după alegeri

USR a prezentat ieri achiziţiile tehnocrate pentru alegerile parlamentare: miniştrii Cristian Ghinea şi Vlad Alexandrescu, plus încă şapte secretari de stat din Guvernul Cioloş. Nicuşor Dan a lansat un atac dur la adresa liderului PSD, Liviu Dragnea, care speră să prindă funcţia de premier după parlamentare, deşi are în CV o condamnare la doi de ani de închisoare cu suspendare. Liderul USR crede că la alegerile din decembrie românii vor avea de ales între Dacian Cioloş - candidatul susţinut de PNL şi USR, şi Liviu Dragnea, candidatul alianţei PSD-ALDE.

Greşelile pe care le-a făcut Romania in tratarea victimelor Colectiv

Deşi se ştia de ani de zile care este situaţia sistemului sanitar de la noi, din păcate, a fost nevoie sa moară 64 de oameni pentru ca autorităţile romane sa vorbească pentru prima data despre focarele de infecţie din spitale si sa îşi pună problema sa ia masuri. Secţia de terapie intensiva a Spitalului de Arşi a fost închisă, iar noul centrul de arşi de la Floreasca, a fost, in sfârşit, deschis. Iar acum, guvernul a anunţat ca va deconta tratamentele răniţilor pana la finalul lui 2018. Prea puţin, însă - spun furioşi supravieţuitorii. "A fost o greşeală să spună ne descurcăm" asta crede şeful secţiei de arşi de la Spitalul Militar din Bruxelles. Medicul face referire la autorităţile romane care au susţinut in primele zile de la incendiu că din spitalele noastre nu lipseşte nimic.

"Amiral Kuzneţov" în Mediterană, forţa directă de susţinere implicată în Siria?

În drum spre coastele siriene, prezenţa crucişătorului greu purtător de avioane "Amiral Kuzneţov", şi a grupului maritim care-l însoţeşte, constituie unul dintre punctele majore de preocupare pentru NATO, relevată ca atare de Secretarul General Jens Stoltenberg în prezentarea făcută înaintea ministerialei de apărare. Îngrijorarea, confirmată de alte surse oficiale din cadrul Alianţei constă în faptul că Rusia, în acest mod, ar putea adăuga o importantă capacitate de intervenţie în teren, complicând şi mai mult situaţia, exacerbând riscurile şi aşa extraordinar de mari care planează asupra populaţiei civile din zona unde deja se vorbeşte despre dezastru umanitar, miniştrii de Externe ai UE acuzând deja forţele ruse de comiterea unor crime de război.

Rusia a declasificat prima imagine cu noua rachetă nucleară Satan 2

Rusia a declasificat prima imagine cu racheta Satan 2, denumirea sub care este cunoscută noua sa rachetă balistică termonucleară intercontinentală RS-28 Sarmat, relatează presa internaţională. Centrul balistic rus Makeev a declasificat o primă fotografie cu Satan 2, viitoarea sa rachetă cu rază de acţiune de 10.000 km şi care va fi capabilă să distrugă în câteva secunde un teritoriu "de dimensiunile Texasului sau Franţei", prin cele 12 focoase nucleare de care poate dispune, potrivit agenţiei ruse Sputnik. Conform presei ruse, prima treaptă a rachetei PDU-99 a fost testată în august, iar un focos hipersonic ar fi fost testat în luna aprilie. Noua versiune a rachetei Sarmat, destinată să înlocuiască rachetele R-36M, este prevăzută să intre în serviciu la sfârşitul anului viitor.

"Băieţii deştepţi" ai creditelor în franci elveţieni

Printre cei care ar urma să beneficieze de legea conversiei la cursul istoric, dacă aceasta se va aplica fără praguri privind valoarea creditului, s-ar număra şi persoane care au împrumutat peste un milion de franci elveţieni pentru a investi în acţiuni la bursă. Sunt români care au contractat credite de peste un milion de franci elveţieni, sau chiar peste două-trei milioane de franci, pentru a face investiţii mobiliare, cum sunt acţiunile listate la bursă, sau au utilizat sumele pentru diverse afaceri, fără să achiziţioneze un imobil, a declarat pentru "Adevărul" Eugen Rădulescu, şeful Direcţiei stabilitate financiară din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR).

Două cutremure au lovit centrul Italiei în interval de o oră

Două cutremure, cu magnitudinea de 5,4, respectiv 6,1 au fost resimţite în centrul Italiei, inclusiv la Roma, miercuri, la doar două luni după ce un siesm a distrus sate şi a ucis aproape 300 de persoane, relatează The Associated Press şi Rai News. Primarul localităţii Ussita, situată în apropierea epicentrului, a anunţat o situaţie catastrofală în localitate după producerea celui de-al doilea cutremur, similar cu anunţul făcut de primarul din Amatrice la seismul din luna august. "Localitatea noastră a dispărut" a declarat Giuliano Rinaldi pentru Rai News, notând că mai multe clădiri - incluzând biserica - au fost distruse parţial sau total în urma seismului. Cu toate acestea, edilul din Ussita a adăugat că "este încrezător" în faptul că nu există victime, cel puţin în această localitate, deoarece majoritatea locuitorilor se aflau deja în stradă în urma primului seism.

Dan Andronic, urmărit penal, deschide lista PMP Giurgiu

Dan Andronic, patronul ziarului "Evenimentul Zilei", urmărit penal de DNA, va deschide lista PMP Giurgiu pentru Camera Deputaţilor. Dan Andronic este cel care îl ajută pe Traian Băsescu, liderul PMP, să-şi scrie memoriile celor zece ani petrecuţi la Cotroceni. Consultantul politic şi jurnalistul Dan Andronic este judecat în dosarul retrocedării ilegale a fermei Băneasa şi a 47 de hectare din Pădurea Snagov, alături de omul de afaceri Remus Truică, Prinţul Paul şi alte 19 de persoane, între care trei cetăţeni israelieni.

Avioane Typhoon vor face poliţie aeriană în România

Marea Britanie va trimite avioane Typhoon în România. Este prima oară când aceste aparate de război sunt aduse în ţara noastră. Ele vor participa la misiuni de poliţie aeriană. Anunţul a fost făcut de ministrul Apărării din Marea Britanie. Acesta a declarat că decizia a fost luată ca urmare a contextului în care atât ţara noastră şi partenerii din regiune au cerut să se întărească securitatea în zona Mării Negre, potrivit Digi24. Avioanele Typhoon vor participa la misiuni de poliţie aeriană şi vor contracara orice încălcare a spaţiului aerian NATO în zona de sud-est. Avioanele de tip Typhoon sunt noi, intrând în dotarea forţelor aeriene în anii 2000 şi au fost prezente în mai multe zone de război, în special în Afganistan.

BANCHERUL

Curtea Constituţională clarifică decizia referitoare la legea dării in plată

Curtea Constituţională precizează că legea dării in plată se poate aplica tuturor contractelor de credit in derulare, inclusiv celor acordate in perioada dinainte de criză, aşadar se aplica retroactiv, dar cu condiţia ca instanţele de judecată să verifice dacă cererile de dare in plată sunt justificate, mai exact daca se aplica principiul impreviziunii din Codul Civil, au declarat surse oficiale din cadrul instituţiei, pentru Bancherul.ro. Decizia Curţii Constituţionale este aşadar una echilibrată, întrucât nici nu permite darea in plată in orice condiţii, cum ar vrea avocaţii clienţilor băncilor si politicienii populişti, atât de la PNL cat si de la PSD, dar nici nu interzice această soluţie clienţilor băncilor, de a renunţa la credit, daca împrejurările se justifică.

CURENTUL

Preşedintele ALDE Braşov, Aristotel Căncescu reţinut din nou de DNA pentru luare de mită

DNA anunţă că "procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Braşov au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 26 octombrie 2016, a inculpatului CĂNCESCU ARISTOTEL ADRIAN, la data faptelor preşedinte al Consiliului Judeţean Braşov şi preşedinte al filialei judeţene a unui partid politic, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de: - luare de mită (3 fapte), - abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit în formă continuată. Inculpatul Căncescu Aristotel Adrian urmează să fie prezentat la data de 27 octombrie 2016, Tribunalului Braşov, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Theodor Paleologu a strâns semnăturile necesare pentru a candida independent la Camera Deputaţilor

Theodor Paleologu a reuşit să strângă semnăturile necesare candidaturii ca independent la Camera Deputaţilor. "Mîine depun dosarul de candidatură ca independent la Biroul Electoral Central. Rog mult pe toţi susţinătorii şi simpatizanţii, pe toţi adepţii competiţiei democratice să-mi aducă azi formularele cu semnături. Avem practic numărul necesar de semnături, dar e important să-l depăşim pentru a lăsa loc de eventuale anulări. Vă aştept azi cu ceai şi biscuiţi la Casa Paleologu, în strada Armenească 34. Sîntem pe baricade, numărăm şi îndosariem sute de formulare, aşa că puteţi veni la orice oră, pînă seara tîrziu. Orice formular, orice semnătură în plus contează. Şi e cel mai sigur mijloc de a-mi face o mare plăcere...", a anunţat poate cel mai simpatic politician român.

CURIERUL NATIONAL

RAR şi ARR, datorii de 39,1 mil. euro

Raportul de audit "Performanţa activităţii de inspecţie şi control rutier", publicat de Curtea de Conturi, arată că Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) are de recuperat de la ARR şi RAR 39,1 milioane euro, sumă datorată de cele două entităţi după unificarea activităţilor de control în trafic ale RAR, ARR, CNADNR, în cadrul ISCTR. Păgubit este ISCTR, care a iniţiat zeci de acţiuni în instanţă pentru recuperarea acestei sume, datorate după unificarea activităţilor de control în trafic ale RAR, ARR, CNADNR, în cadrul ISCTR. Informaţia este furnizată de Curtea de Conturi în cadrul Raportului de audit "Performanţa activităţii de inspecţie şi control rutier"

Cele mai performante companii din Capitală, premiate de CCIB la Topul firmelor din municipiul Bucureşti

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) organizează astăzi cea de-a XXIII-a ediţie a Topului firmelor din municipiul Bucureşti, eveniment de referinţă pentru viaţa economică a Capitalei. Potrivit organizatorilor, la ceremonia de înmânare a premiilor participă, alături de manageri ai celor mai performante companii bucureştene, personalităţi de prim-plan din spaţiul economic, academic şi diplomatic din România, membri ai Guvernului, oficialităţi de la nivelul Instituţiei Prefectului, primăriilor de sector şi organizaţiilor neguvernamentale.

Serviciile, pe locul 2 în topul insolvenţelor

Intrarea în insolvenţă a companiilor RADET, Hidroserv şi ELCEN a crescut procentul societăţilor din domeniul serviciilor până la 22%, acesta fiind al doilea sector afectat de insolvenţe, după cel al industriei, care totalizează 55%. "Serviciile au urcat pe locul al doilea în clasamentul insolvenţelor din România, în urma intrării în insolvenţă a RADET şi Hidroserv, arată o analiză realizată de CITR. Societatea, cu un portofoliu de peste 850 de proceduri, a realizat o radiografie a sectoarelor dominante în piaţa insolvenţei din rândul companiilor cu impact în economie (companii cu valoarea activelor imobilizate mai mare de un milion de euro)", a informat ieri CITR.

Piaţa de fuziuni şi achiziţii din România s-a prăbuşit în prima jumătate a acestui an

Valoarea tranzacţiilor înregistrate în primul semestru al acestui an a scăzut cu aproape 50%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Dacă în prima parte a anului trecut erau efectuate tranzacţii de 2,1 miliarde de dolari, în acest an valoarea s-a situat în jurul a 1,1 miliarde de dolari. Şi la nivelul regiunii Europei Centrale şi de Sud-Est s-a înregistrat o scădere, dar de doar 14,3%.

Lidl inaugurează un nou concept de magazin

Lidl continuă investiţiile în România prin inaugurarea magazinului cu numărul 201, cu un format unic. Noua unitate va fi situată pe Şoseaua Pantelimon, nr. 111A, Bucureşti, şi se va deschide astăzi, 27 octombrie. Noul magazin se bucură de un format unic în România: construit pe structura demisol şi parter, unitatea din Pantelimon este singura de acest fel din România. Parcarea unităţii este situată la parter, iar accesul clienţilor spre zona comercială, aflată la demisol, se face cu ajutorul scărilor rulante. În linie cu demersurile către sustenabilitate ale Lidl, magazinul este dotat cu un acoperiş verde, primul din portofoliul companiei. Astfel, vegetaţia amplasată pe acoperiş are rolul de a reduce efectul de seră din oraş, absorbind praful şi dioxidul de carbon şi producând oxigen, dar şi de a coborî temperatura ambientală.

RCS&RDS: Am finalizat refinanţarea grupului

RCS&RDS si Cable Communications Systems N.V. (societatea mama a RCS&RDS, controlata de miliardarul orădean Zoltan Teszari) au finalizat refinanţarea grupului printr-o emisiune de obligaţiuni in valoare de 350 milioane euro si un împrumut sindicalizat in valoare de până la 1,687 miliarde lei, a anunţat miercuri operatorul de comunicaţii fixe. Sumele obţinute prin aceste operaţiuni de finanţare au fost folosite pentru rambursarea anticipata a obligaţiunilor in valoare totala de 450 milioane euro emise de Cable Communications Systems in 2013, precum si unor facilităţi contractate de RCS&RDS in 2015 si, respectiv, 2016.

USR nu îşi poate folosi sigla în campanie

Uniunea Salvaţi România nu poate folosi sigla în campanie. Magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins miercuri o contestaţie făcută de preşedintele USR, Nicuşor Dan, iar decizia instanţei este una definitivă, informează B1 TV. Biroul Electoral Central a respins pe 22 octombrie folosirea semnului electoral al USR, pe motiv că acesta nu se deosebeşte de sigla pe care a folosit-o USB în campania pentru alegerile locale, aşa cum cere legea. Recent, liderul USR, Nicuşor Dan, a susţinut că în acest moment nu este pusă în pericol candidatura reprezentanţilor formaţiunii la alegerile parlamentare. În acest context, USR va trebui să găsească o nouă siglă cu care să se prezinte la scrutinul din 11 decembrie. Pe de altă parte, tot miercuri, fuziunea dintre USR şi USB a fost aprobată de Tribunalul Bucureşti.

EVENIMENTUL ZILEI

Candidatul unic pro-european la Preşedinţia Republicii Moldova: Maia Sandu

Şi ceea ce trebuia să se întâmple, sa întâmplat! Marian Lupu, preşedintele PDM s-a retras din cursa electorală pentru Preşedinţia Republicii Moldova şi i-a lăsat locul ca şi candidat unic al forţelor pro-europene Maiei Sandu. La scurt timp, şi liderul PPEM, Iurie Leancă, a anunat retragerea din cursă. Beneficiarul acestor voturi, devenit candidatul unic pro-european, a respins partial susţinerea încercând să se păstreze la distanţă de Vladimir Plahotniuc în această fază, pentru a nu transforma turul doi al scrutinului într-unul pro/anti-oligarh sau pro/anti-stat captive şi a putea pasa responsabilitatea unei apropieri de Vladimir Plahotniuc cel puţin în egală măsură către Igor Dodon, cu care acesta s-ar fi întâlnit în Cipru şi ar fi negociat şi fuziunea celor două partide, PSRM şi PDM.

Traian Băsescu dezvăluie un plan murdar: "Ticăloşii vor să slăbească România"

Fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a declarat în direct la B1 TV, în emisiunea moderată de Silviu Mănăstire, că România este slăbită pentru a fi pusă pe "tava cuiva". Întrebat a cui este acea "tavă", fostul şef de stat a declarat că nu ştie încă. "Obiectivul este distrugerea elitelor politice şi economice. Toţi ticăloşii au trecut la altfel de acuzări. (...) România se îndreaptă către o mare păcăleală. Sunt ţări care sunt pe picioarele lor şi ţări legumă. Cineva lucrează ca România să fie legumă. Ceea ce face Cioloş este una dintre marile ticăloşii de după 1989. Iar teoria cu tineri care ne spun că ne trebuie administratori nu politicieni va îngropa ţara", acuză Traian Băsescu. "Va veni şi ziua în care o să judecăm în mod real probele. Peste 5 ani, aşa cum se deschid dosarele "Mineriadei", se vor deschide şi dosarele anilor 2015 şi 2016", adaugă Traian Băsescu.

NATO pregăteşte forţe de descurajare a Rusiei, în regiunea baltică

Statele membre NATO pregătesc trupe pentru o forţă care să intimideze Rusia, în regiunea baltică, mediul internaţional fi ind îngrijorat de voiajul navelor de război ruseşti, care au plecat spre Siria, pentru a ataca în Alep. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat că miniştrii Apărării din Canada, Germania, Marea Britanie şi SUA au discutat, ieri, la Bruxelles, un plan referitor la batalioanele pe care le vor conduce în statele baltice şi Polonia, iar alţi aliaţi confirmă contribuţiile lor la forţa de apărare. "Acest lucru arată că NATO poate fi responsabilă, este capabilă să se adapteze unei Rusii mai încrezute", a spus el.

JURNALUL NATIONAL

Tăriceanu: Klaus Iohannis s-a angajat într-un joc electoral periculos

Călin Popescu Tăriceanu a comentat într-o emisiune tv ultimele declaraţii făcute de Klaus Iohannis privind desemnarea viitorului premier. "Nu am observat în Constituţie să existe criterii suplimentare care să ducă la stabilirea persoanei premierului. În Constituţie se spune că partidul sau coaliţia care are majoritatea în Parlament în urma votului cetăţenilor dă candidatul la funcţia de premier. Preşedintele formalizează această situaţie. Constituţia nu îi dă posibilitatea preşedintelui să aleagă ce premier doreşte. El trebuie să numească premierul care a rezultat din alegeri, din votul oamenilor. Orice altă condiţionare este în afara Constituţiei", a zis Călin Popescu Tăriceanu.

Romgaz a dat patru contracte unei firme investigate de Consiliul Concurenţei pentru licitaţii trucate

Compania Romgaz SA Mediaş, deţinută în majoritate de statul român, continuă seria contractelor atribuite firmelor afaceristului Mircea Vescan, vizate de o investigaţie, derulată în anul 2014, de către Consiliul Concurenţei, cu sprijinul DIICOT, referitoare la posibila trucare a unor licitaţii organizate de Transgaz. Mircea Vescan, cel care controlează una dintre companiile investigate, Armax Gaz SA Mediaş, a deţinut funcţia de consilier al ministrului Economiei, Varujan Vosganian, şi a intrat în atenţia opiniei publice la sfârşitul anului 2010, după ce a achiziţionat lucrarea "Car cu boi", semnată de Nicolae Grigorescu, pentru care a plătit suma de 155.000 de euro.

Liviu Dragnea: Eliminarea taxei radio-tv nu înseamnă bani mai puţini

"Eliminarea celor două taxe nu presupune în niciun caz că cele două posturi vor dispune de mai puţine fonduri. Dimpotrivă, propunerea PSD le poate asigura o finanţare mai consistentă şi mai predictibilă. Astfel, în locul celor două taxe, care până acum erau plătite în mod direct de cetăţeni, atât televiziunea publică, dar şi radioul public vor primi anual, de la bugetul de stat, o sumă fixă pentru fiecare cetăţean al României. Aceste sume fixe vor fi aprobate în fiecare an, de către Parlament, prin Legea bugetului de stat, fără a mai implica alte negocieri ulterioare cu factorii de decizie de la nivel guvernamental", spune Dragnea.

NATIONAL

Tot ce a putut sa facă Guvernul pentru Colectiv

Mare anunţ mare al ministrului Sănătăţii: râniţii in urma incendiului din clubul Colectiv, care au fost trataţi sau urmează să fie trataţi in străinătate, vor beneficia încă doi ani de decontarea tratamentului din partea statului. "Suma la dispoziţie va fi inclusă in bugetul pentru fiecare an. Vorbim de bugetul lui 2017 si 2018. Din bugetul alocat in 2016 pentru decontarea de tratament pentru pacienţii din Colectiv in străinătate a fost doar într-o foarte mica măsură folosit. Una dintre explicaţii sunt greutăţile birocratice, pe care le-am eliminat in noua ordonanţa", a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii.

PSD merge tot pe mana tehnocraţilor

Social-democraţii vor să-i dea şah preşedintelui Iohannis: i-au găsit un tehnocrat pur-sânge numai bun de premier. Social-democraţii au răscolit Bruxelles-ul (pepiniera oficiala de tehnocraţi a României) si s-au oprit asupra europarlamentarului Sorin Moisa - un fel de frate geamăn al lui Ciolos. Care, culmea, i-a si fost şef adjunct de cabinet comisarului european pentru agricultura numit Dacian Ciolos, dar spre deosebire de acesta din urmă Moisa este bun prieten cu Liviu Dragnea. Dezvăluirea numelui i-a surprins neplăcut atât pe Dragnea (care nu voia sa-si expună alesul tirului taberei Iohannis înainte de vreme) cat si pe Moisa însuşi.

Romania, fărâmiţata de Bruxelles!

Este foarte posibil ca pe 4 decembrie să se decidă soarta României, cel puţin ca stat naţional si unitar. In Italia se organizează un referendum fără precedent, propus de unul dintre "fundamentaliştii" europeni, premierul Matteo Renzi si puternic susţinut de către liderii marilor cancelarii occidentale deopotrivă si de reţeaua globala a noii societăţi civile. Este vorba despre transpunerea in practica a unui proiect pilot de modificare a Constituţiei din Peninsulă, astfel încât Italia să fie condusă de un aşa-numit parlament regional. Iar dacă acest proiect atât de controversat va fi adoptat, atunci, după cum susţin chiar reprezentanţii ai ţării noastre la Bruxelles, următoarea ţară vizată pentru implementarea semi-federalizării administrative este România.

"Orgii" sado-masochiste la Ministerul Transporturilor!

Conducerea tehnocrată a TAROM-ului se cearta cu şefii tehnocraţi din Ministerul Transporturilor. Culmea este însă ca si unii si alţii fac parte din aceeaşi "barca" tehnocrata, fiind propulsaţi pe mandatul fostului ministru Dan Costescu. Însă nebunia pare să fi început după ce înţelegerea prealabilă franco-germana privind "marea împărţeala" a principalelor "perle" aviatice din custodia Transporturilor a picat. Cei de la Lufthansa au pus ochii pe TAROM, in timp ce francezii si-au suit deja sacii in căruţa lui Julien Ciolos pentru preluarea acţiunilor la Aeroportul Otopeni. Însă calicia a dus la ruperea acestei înţelegeri si inclusiv la formarea a doua tabere la nivelul conducerii MT, una aservită francezilor si cealaltă germanilor.

PUTEREA

Campioana alungată. O balerină de 11 ani este forţată de autorităţi să plece din ţară

Duminică s-a încheiat, la Sibiu, concursul internaţional de balet Young Stars Ballet Competition (YSBC), o selecţie de talente autohtone şi de pe alte meleaguri (Bulgaria, Macedonia), pentru şcolile de balet şi dans internaţionale. Bucureşteanca de 11 ani Ruxandra Maria Popa a câştigat locul 1 atât la balet clasic profesionişti, cât şi la balet contemporan profesionişti, concurând la categoria 11-14 ani, cu pretendente la titlu toate mai vârstnice şi deci mai experimentate. Ruxandra a primit burse de studii nu la una, ci la trei mari şcoli de balet din Vest: Zurich, Munchen şi Berlin! Onorarea burselor din cele trei oraşe occidentale este condiţionată tot de capacitatea familiei de a susţine financiar aceste "extravaganţe".

Lucrările la Arcul de Triumf, finalizate în 2018

Serviciul de Cultură din Primăria Capitalei a constatat deficienţe majore la consolidarea, restaurarea şi conservarea Arcului de Triumf din Capitală, datorate proiectantului. În plus, trebuie înlocuită reţeaua electrică, inclusiv iluminatul arhitectural. Bugetul alocat a fost de 30 de milioane de lei, iar constructorului nu i se vor imputa neajusurile create. Din aceste motive, Municipalitatea a decis prelungirea contractului de finalizare a contractului până la 31 decembrie 2018 şi includerea lui în categoria "proiecte nefuncţionale". Una dintre primele promisiuni din actualul mandat ale Gabrielei Firea a fost aceea că se va defila pe sub Arcul de Triumf în 2016. Patru luni mai târziu, primarul general ne spune că nici în 2018 nu se va putea defila, deoarece Arcul de Triumf este "un proiect nefuncţional".

Primăria Capitalei mituieşte presa: Acces gratuit la evenimente culturale şi în parcările publice

Primăria Capitalei a iniţiat un proiect de hotărâre prin care jurnaliştii vor avea acces gratuit la evenimentele culturale, precum şi utilizarea gratuită a parcărilor publice din Bucureşti. Toate acestea vor fi posibile numai în baza legitimaţiei de serviciu. Scopul acestor "avantaje" este acela de a populariza activităţile culturale ale Municipalităţii. Astfel, jurnaliştii ar putea merge la circ, la teatrele aflate în subordinea Municipalităţii sau la expoziţii fără să plătească biletul de intrare. Cererea pentru aceste gratuităţi a fost făcuta de Asociaţia Presei Romane, o asociaţie fantomă, fără activitate profesională.

ROMANIA LIBERA

Ultimul tun al lui Sorin Oprescu. Afaceri controversate pe seama unor copii bolnavi

Peste 200 de milioane de lei a decis Primăria Capitalei să aloce, în 2009, pentru construirea unui spital pentru copii cu aproape trei sute de paturi. După şapte ani, proiectul are un bilanţ negru: construcţia, gata în proporţie de 80%, este sistată din 2015. Deşi municipalitatea a plătit cea mai mare parte din bani, sute de copii sunt privaţi de un tratament corespunzător. Singurul câştigător - o firmă deţinută de parteneri de afaceri ai fostului primar Sorin Oprescu. Pe 16 decembrie 2009, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a decis să aloce 44,2 milioane euro pentru extinderea, modernizarea şi echiparea Spitalului Clinic de Copii "Dr. Victor Gomoiu". Noua unitate urma să aibă 278 de paturi, pe şapte etaje. Suprafaţa totală construită - 19.260 mp.

Israelul şi-a rechemat ambasadorul de la UNESCO

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a anunţat miercuri rechemarea pentru consultări a ambasadorului ţării sale la UNESCO, în urma unui nou vot privind Ierusalimul de Est, partea palestiniană a oraşului ocupată de Israel în 1967, relatează AFP citată de Agerpres. 'Teatrul absurdului continuă, am decis să-l rechemăm pe ambasadorul nostru la UNESCO pentru consultări şi vom decide ce măsuri să luăm faţă de această organizaţie', a anunţat într-un comunicat biroul prim-ministrului. O comisie a UNESCO a adoptat miercuri o decizie care acuză 'lucrările ilegale' ale Israelului în Oraşul vechi din Ierusalim, evocând 'Esplanada Moscheilor', spre marea nemulţumire a statului evreu care numeşte zona 'Muntele Templului'.

ZIARUL FINANCIAR

Resursa internă, fără impact: carburanţii fără taxe sunt mai scumpi în România decât în state fără resurse

Intrarea pe piaţa carburanţilor a marilor lanţuri de hiper/supermarketuri ar duce la creşterea concurenţei. Într-un raport dat astăzi publicităţii, Consiliul Concurenţei atrage atenţia asupra gradului redus de concurenţă în piaţa carburanţilor. Alte pieţe slab concurenţiale sunt: cimentul, notarii, cardurile, gazele naturale şi farmaciile. În vara acestui an, preţurile fără taxe ale carburanţilor din România erau mai mari faţă de media europeană. Astfel, ben­zina şi motorina fără taxe de la pom­pele petroliştilor de aici erau mai scumpe decât cele vândute în Austria, o ţară cu resurse neglijabile de petrol, lucru care dovedeşte că producţia internă aduce puţine avantaje consumatorului final în ceea ce priveşte preţul. Creşterea competiţiei în acest sector de aproape 10 miliarde de euro ar fi una dintre soluţiile care ar putea reduce preţurile.

Ministrul german al finanţelor: România are una din cele mai dinamice rate de creştere economică din UE

Wolfgang Schäuble a ţinut să reamintească faptul că Germania este partenerul comercial numărul unu al României: Vrem să ajutăm România să devină şi mai atractivă pentru investiţii. Este important să se evite conflicte între investitorii străini şi cei români. România are una dintre cele mai dinamice rate de creştere economică din Uniunea Europeană (UE) şi un nivel al datoriei publice mai mic de 40% din PIB, care trebuie menţinut, a declarat Wolfgang Schäuble, ministrul german al finanţelor.

Cheltuielile de investiţii ale statului au scăzut cu 9% la nouă luni

În primele nouă luni din an nu a fost dat în folosinţă niciun kilometru nou de autostradă. Guvernul nu are ce face pentru că cheltuielile totale i-au crescut cu 4% în urma deciziei de anul trecut a Parlamentului de majorare a salariilor, în vreme ce veniturile totale i-au scăzut cu 2% ca urmare a aceloraşi decizii de reducere a taxelor. Prin urmare, guvernul reduce cheltuielile cu investiţiile asupra cărora are control şi care sunt mai mici la nouă luni cu 2,2 mld. lei an/an, deşi, potrivit legii bugetului, ele trebuie să crească în 2016 cu 3,6 mld. lei. La ce bun atunci "duduie economia", dacă creşterea economică de 5% preconizată pentru 2016 nu se vede în niciun kilometru nou de autostradă dat în folosinţă de la începutul anului? Cheltuielile statului pentru investiţii (din buget şi din fonduri UE) au scăzut în primele nouă luni cu 9%, comparativ cu primele nouă luni din 2015, în vreme ce cheltuielile de personal au crescut cu 10%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb