• ADEVARUL
• 12 ţări trebuie să ne achite datorii de 2,3 miliarde de dolari, de pe vremea lui Ceauşescu
Statul român are de recuperat datorii pe care unele "ţări pretine" regimului Ceauşescu nu le-au achitat. România şi-a luat adio de la 241 de milioane de dolari, bani datoraţi de state aflate în incapacitate de plată. Sfârşitul anilor '70 şi anii '80 au însemnat pentru români o luptă continuă pentru supravieţuire. O goană neîntreruptă pentru hrană şi alimente. În paralel, tot ce se producea bun în ţară pleca la export: produse agricole, confecţii, utilaje, servicii pe proiectare şi montaj, armament. De ele se bucurau popoare "pretine" lui Ceauşescu, precum Sudan, Congo, Nigeria, Somalia, Tanzania, Irak. Conform cifrelor oficiale, transmise de Ministerul Finanţelor ziarului "Adevărul", la 30 iunie 2012 România încă mai avea de recuperat 2,355 miliarde de dolari. Top 3 creanţe către România: 1. Cuba - 1,2 miliarde; 2. Irak - 878,5 milioane; 3. Sudan - 169,8 milioane.
• Creanţe cărora li s-au pierdut urma: America, China şi Sri Lanka
Fost ministru de Externe în timpul regimului comunist, Ştefan Andrei (81 de ani) scoate la iveală creanţe mai puţin cunoscute, care ar fi fost vândute pe bani grei de "băieţi deştepţi". În cartea Laviniei Betea "I se spunea Machiavelli", scoasă de Editura Adevărul, Andrei Ştefan vorbeşte despre o creanţă pe care statul român o avea de recuperat de la Sri Lanka. Este vorba de vagoane produse la Arad şi la Caracal. Imediat după Revoluţie, Întreprinderea de comerţ exterior Mecanoexport ar fi vândut creanţele unei firme din Taiwan şi Coreea de Sud cu 60 la sută din valoarea iniţială. De asemenea, fostul înalt demnitar vorbeşte şi despre o mină pe care statul român o cumpărase în America. "S-a vândut după 1989. Nu ştiu cui şi cum s-a vândut. Nu eram printre cei care au condus România, ci la închisoare. Mina se afla în apropierea unui port, însă era un port cu destinaţie militară", explică Ştefan Andrei.
• USL - ARD, 6-3 la milioanele de lei primite până acum în campanie
USL a primit până acum donaţii în valoare totală de peste şase milioane de lei, dublu faţă de suma obţinută de PDL. Partidele şi alianţele care participă la alegerile parlamentare din 9 decembrie au primit donaţii în valoare totală de 12.452.989 de lei în primele două săptămâni de campanie, potrivit centralizării efectuate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP). USL a primit cele mai consistente donaţii, în valoare de 6.401.278 de lei. Din această sumă, 765.362 de lei reprezintă donaţii de la persoane juridice şi 5.635.916, de la persoane fizice. Orientarea oamenilor cu bani către prezumtivii câştigători ai alegerilor nu este o noutate, fenomenul manifestându-se la fiecare rundă de alegeri. Acum, USL are 57% în ultimul sondaj IMAS şi pare în măsură să formeze viitorul Guvern.
• Băsescu: Doar Ceauşescu a crezut că poate spune ceva în ţară şi altceva în Europa. A venit un al doilea, Victor Ponta
Preşedintele a susţinut prima declaraţie de la Cotroceni, după Consiliul European de la Bruxelles. Traian Băsescu a reprezentat România la acest Consiliu, dar liderii europeni nu au ajuns la un acord privind proiecţia bugetară a Uniunii Europene, în perioada 2013-2020. "Totul are o limită în tratamentul pe care îl accept de la mincinoşi. Am văzut interviuri cum ne spune domnul Ponta că doreşte coabitarea. Nu poţi, pentru presa externă, să ai nevoie să spui: coabitez, ştiu ce am făcut, iar în ţară să-l utilizezi pe Băsescu pe afişe, în minicuni, în declaraţii. În această epocă nu poţi să spui ceva în ţară şi altceva în Europa. Doar Ceauşescu a crezut că poate spune ceva în ţară şi altceva în Europa. A venit un al doilea, Victor Ponta."
• Ponta îi răspunde lui Băsescu: "Este exact ca Ceauşescu, în ultima parte: disperat!"
Premierul Victor Ponta a ţinut să îi dea replica preşedintelui Traian Băsescu, după atacurile de astăzi. Premierul susţine că Traian Băsescu este în campanie electorală pentru ARD şi este disperat pentru că vede cum i se distruge sistemul pe care el şi apropiaţii săi l-au construit. "Domnul Băsescu este în campanie electorală şi în fiecare seară simte nevoia să iasă şi să mai spună ceva. Domnul Băsescu se comportă mereu aşa (n.r. ca un birjar). Fie că este vorba de domnul Dobriţoiu, fie că este vorba de domnul Antonescu, fie că este vorba de mine, primul impuls este să reacţionezi. Pe de altă parte, mă gândesc la următorul lucru: de ce îl urăsc atât de mult oamenii pe domnul Băsescu? De opt ani ne-a impus un scandal continuu, o nesiguranţă, o domnie a minciunii. Este totuşi omul care a distrus România. A distrus bugetari, pensionari, oameni care şi-au pierdut viaţa, la propriu, din cauza măsurilor pe care ei (n.r. regimul Băsescu) le-au luat", a declarat Victor Ponta.
• Acord între FMI şi zona euro pentru a reduce datoria Greciei
Zona euro şi Fondul Monetar Internaţional au căzut de acord în noaptea de luni spre marţi să reducă datoria Greciei la 124% din PIB până în 2020, au anunţat surse europene, o decizie ce deschide calea deblocării ajutorului financiar pentru Grecia, informează AFP. După peste zece ore de discuţii, miniştrii de finanţe ai zonei euro şi FMI s-au înţeles ca datoria Greciei să fie redusă la 124% din PIB până în 2020, faţă de o ţintă iniţială de 120% susţinută de FMI, potrivit acestor surse, care nu au precizat modalităţile de a se ajunge la acest obiectiv. Acest lucru reprezintă o reducere a datoriei Greciei de circa 40 de miliarde de euro până în 2020, potrivit acestor surse.
• CURENTUL
• "Victor Ponta pentru noi, este Ceauşescu doi" şi le dă arhitecţilor "indicaţii preţioase"
"Victor Ponta pentru noi, este Ceauşescu doi" şi-o fi spus, în sinea lui, arhitectul şef care se ocupă de renovarea Teatrului Naţional. Şi asta pe bună dreptate: din momentul în care a aflat că mulţi români au cam început să-l regrete pe Nicolae Ceauşescu, premierul "Copy-paste" s-a gândit că a sosit vremea să calce şi el pe urmele "Măreţului Cârmaci". Motiv pentru care, fără să stea prea mult pe gânduri, a decis că primul pas pe care-l are de făcut este să reînnoade nobila tradiţie a "vizitelor de lucru". Vizite care n-ar avea, bineînţeles, niciun haz dacă nu ar fi garnisite cu niscaiva "indicaţii preţioase". Premierul a amintit ca spaţiul dintre scaune e prea mic. În plus el a mai sugerat, dar fără să explice şi de ce, că balconul ar trebui micşorat si s-a interesat dacă va fi schimbat candelabrul, pentru că în opinia lui nu s-ar mai potrivi după renovare.
• Băsescu despre o nouă ameninţare cu suspendarea: "Domnul Antonescu a dat al 8173-lea avertisment, după care a căzut pe spate şi a adormit"
Preşedintele Traian Băsescu a criticat ieri liderii USL pentru susţinerea dreptului de veto al României, motiv pentru care ar fi primit o serie de ironii din partea mai multor lideri europeni. "Trebuie să vă spun că toată lumea se aştepta să spun veto şi mă întrebau dacă ne-am hotărât să ieşim din UE. Sigur, e o gluma, dar am primit mici înţepături, cum e cu veto-ul României în condiţiile în care România este unul dintre primele trei state cu creştere procentuală a alocărilor faţă de exerciţiul actual", a declarat Băsescu. El a mai spus că, la stadiul actual, "ne calificăm pe podium" din perspectiva creşterii alocărilor fondurilor europeni , rămânând de văzut dacă România va fi, din acest punct de vedere, pe locul I, II sau III. În ceea ce priveşte viitorul guvern, Traian Băsescu a declarat, ieri, că mai sunt două săptămâni de campanie şi "să nu creadă cineva că se pot numi guverne pe poveşti", el menţionând că este un avertisment extrem de serios, pe care-l face public către partide.
• CURIERUL NATIONAL
• Medicamentele ieftine dispar din ţară
În timp ce autorităţile iau în calcul importul pentru produsele ieftine, producătorii spun că acestea se află în ţară, dar sunt exportate din cauza reglementărilor. Mihai (APMGR): Medicamentele accesibile nu pot rămâne în ţară doar prin mecanisme economice, ţinând cont de actualul nivel de reglementare şi de taxare. Decizia de a exporta aceste produse vine în contextul în care producătorii de generice sunt "omorâţi" de taxa clawback.
• Uztel, falimentată de Euro Insol şi autorităţi?
Acţionarul majoritar al Uztel Ploieşti, Asociaţia Uztel, acuză administratorii judiciari - Euro Insol şi Euroinsol Consulting - că, sprijiniţi fiind de ANAF şi reprezentanţi ai Justiţiei, vor să falimenteze producătorul de echipament şi utilaj petrolier, vânzând activele la preţuri derizorii, deşi compania nu este în situaţie falimentară. Potrivit Asociaţiei Uztel, societate care deţine peste 83% dintre titlurile companiei, Euro Insol, ANAF şi reprezentanţi ai Justiţiei au făcut "abuzuri fără precedent" asupra producătorului de utilaje petroliere, care ar viza "dezindustrializarea României".
• Şi totuşi, cât de bună a fost ziua de Black Friday?
Cea mai mediatizată zi din ultima perioadă, Black Friday sau Vinerea Neagră mai pe româneşte, tradiţie de cumpărături adusă de la americani, a trecut. A fost un succes pentru unii, în special retailerii, a adus dureri de cap pentru alţii, cu precădere clienţii. Pentru doar a doua ediţie a acestei zile incendiare de cumpărături, Black Friday-ul românesc a fost neaşteptat de bun pentru retaileri. Mai ales pentru cei din electro-IT, categoria de comercianţi care au adus, pentru prima dată în România, acest concept anul trecut. Flanco a înregistrat încasări de 12 milioane de euro, în cea mai aglomerată zi de cumpărături. Altex şi Mediagalaxy au vândut produse în valoare de 15 milioane de euro. Cifrele din online arată o explozie atât a valorii, cât şi a numărului tranzacţiilor.
• Executările silite de la Oltchim vor fi anchetate de procurorii anticorupţie
Tentativa de vânzare a unor active ale Arpechim şi cele două procese de încuviinţare a executării silite formulate de Electrica Furnizare SA şi casa de avocatură "Muşat şi Asociaţii" împotriva Oltchim i-au trezit suspiciuni premierului Victor Ponta, care a anunţat ieri că aceste proceduri ar trebui verificate şi de procurorii anticorupţie. "În aceste zile, prin firmele controlate de domnul Roibu şi domnul Videanu, se tot pornesc aşa zise executări silite, firme off-shore, cu care domnul Roibu a încheiat contracte şi în spatele cărora se află Videanu. Domnul Chiţoiu a depus deja plângeri penale, vom depunde în continuare şi după ce domnul Morar termină cu interviurile şi cu lansările de cărţi la un moment dat, când va avea timp, se va ocupa şi de devalizarea Videanu-Roibu a Oltchim", a declarat Ponta, citat de Mediafax.
• Distrugerea datoriilor, grăbită de spirala fricii
Nicole Foss, consultant pe energie şi analist financiar, anticipează o nouă etapă agresivă de contracţie a creditului care va conduce la un colaps al economiei speculative. Panica investitorilor va amplifica procesul deflaţionist. Preţurile vor scădea, însă oamenii vor avea într-atât de puţini bani încât nivelul de trai va fi mai jos decât în prezent. Pământul are tot mai puţin de oferit ca resurse, plăcinta din care ne hrănim cu toţii se îngustează, iar în faţa noastră este o criză comparabilă doar cu cea asociată Marii Ciume de la jumătatea secolului al XIV-lea, a declarat recent Nicole Foss, consultant pe energie şi analist financiar, într-un interviu pentru Press TV. Un şoc financiar va premerge impasul social major în condiţiile în care cantitatea de credit este mult mai ridicată decât activele nemijlocite din economia reală.
• EVENIMENTUL ZILEI
• EXCLUSIV EVZ. Patru preoţi au căzut în "capcana Gigi Becali"
Se zice că banul e ochiul dracului. Un experiment EVZ demonstrează că până şi preoţii cedează în faţa unor promisiuni pecuniare. L-am ales pe Gigi Becali, ştiută fiind dărnicia lui pentru lăcaşurile de cult. EVZ a convins un "careu de popi", din colegiul în care candidează Becali, ca, în schimbul promisiunii unor donaţii consistente, să-i facă acestuia campanie electorală în cadrul slujbelor de duminică, lucru strict interzis de Patriarhie. Unul dintre ei a plusat şi chiar şi-a pus biserica la dispoziţia lui Gigi Becali, pentru ca latifundiarul din Pipera să-şi lipească afişe electorale. Alţii au dat sfaturi despre cum trebuie procedat pentru ca enoriaşii să fie mai uşor de manipulat electoral sau despre cum pot fi fentate directivele Patriarhiei. Ultimii doi preoţi ştiau foarte clar că ceea ce fac încalcă preceptele Patriarhiei. Totuşi, au zis că riscă. Totul pentru bani.
• Ion Cristoiu: Traian Băsescu trebuie să meargă la rupere, oricum îl suspendă USL
Jurnalistul Ion Cristoiu a comentat discursul preşedintelui Traian Băsescu cu privire la deciziile luate la Consiliul European. Acesta a remarcat o schimbare în declaraţiile preşedintelui şi a subliniat că şeful statului trebuie să apere instituţia prezidenţială. "Eram sigur, nu că va vorbi despre UE, ci că ne va ţine o lecţie financiar-contabilă despre cum funcţionează Uniunea Europeană. M-a surprins! (...) Mie mi-a plăcut. Traian Băsescu era la un moment dat prostănac al naţiunii. Că îl înjura Crin Antonescu înainte de a pica în somn, era o problemă, că îl înjura Victor Ponta, şi asta era o problemă, dar începuse să polemizeze cu el Dobriţoiu, Nicolăescu, Corlăţean. Mai era un pic şi cred că începea să-l înjure filipinezii. Deja era penibil, era foarte grav pentru instituţia preşedinţiei şi această autotăcere nu i-a adus o creştere în sondaje", a spus Ion Cristoiu, în cadrul emisiunii "Ultimul cuvânt", de pe B1 TV.
• VÂNZAREA ANULUI. Ce se întâmplă dacă magazinele Real devin Auchan
Cel puţin două - trei hipermarketuri ar putea fi închise şi câteva sute de locuri de muncă desfi inţate, dacă retailerul francez îşi va prelua competitorul. Anunţata vânzare de către grupul german Metro a magazinelor Real, către retailerul francez Auchan, s-ar putea concretiza în câteva zile. Tranzacţia va conduce inevitabil la închiderea unor magazine pe piaţa locală, spun specialiştii. "Real a investit enorm în România. Era normal ca, în timp de criză, să nu reuşească să îşi amotizeze investiţiile, dar ceea a determinat decizia de vânzare de pe piaţa locală, de care se vorbeşte de ceva vreme, este şi un rezultat al strategiei slabe din ultimul timp şi, bineînţeles, a situaţiei la nivel de grup", a spus pentru EVZ un consultant în fuziuni.
• FRAUDĂ MASIVĂ: 40.000 de antibiotice prescrise pe UN SINGUR CNP. "O asemenea doză e pentru toată viaţa!"
Reţeta virtuală şi cardul electronic sunt singurele instrumente pentru reducerea "scurgerilor" din sistem, este de părere ministrul Sănătăţii, Raed Arafat. Arafat a vorbit, în cadrul unei dezbateri, despre o situaţie de fraudă flagrantă. "S-a descoperit că un medic prescrisese 40.000 de doze de antibiotic pe un singur CNP. O asemenea doză este pentru toată viaţa bolnavului", a subliniat ministrul.
• JURNALUL NATIONAL
• Cât plăteşte fiecare român pentru a ajuta fermierii francezi? Contribuţia României la bugetul UE
Fiecare român plăteşte, anual, 52,12 euro pentru bugetul Uniunii Europene, se arată într-o hartă interactivă a bugetului UE, întocmită de publicaţia The Guardian. În sectorul agricol, fermierii francezi sunt principalii beneficiari ai contribuţiilor cetăţenilor români. Astfel, fiecare român contribuie cu 4,38 euro pentru susţinerea agriculturii din Franţa. Un top zece al beneficiarilor arată în felul următor:
• Facultate particulară închiriez spaţiu pentru NUNŢI şi BOTEZURI. Ce urmează?
Universităţile private au fost, ani de zile, fabrici de diplome şi afaceri profitabile pentru cei care le-au înfiinţat. În ultimii doi ani, datele problemei au început să se schimbe, iar facultăţile private trebuie să găsească soluţii de avarie, în contextul în care tot mai puţini elevi reuşesc să treacă cu brio examenul de Bacalaureat şi ţinând cont că Bac-ul profesional ar putea fi, chiar din 2013, o opţiune pentru absolvenţii de liceu. În 2011 şi 2012, aproape 200.000 de elevi au picat examenul Bacalaureat. Acest lucru arată, pe de-o parte, situaţia dezastruoasă din sistemul de învăţământ preuniversitar şi îngroaşă cifrele de la şomaj. Pe de altă parte, eşecul este echivalent şi cu intrarea pe o pantă descendentă a "fabricilor de diplome".
• NATIONAL
• Puiu Popoviciu vrea sechestru pe averea lui Cristian Sima
O firma controlata de oamenii de afaceri Puiu Popoviciu, Nicolae Badea si Radu Dimofte a cerut in instanta sechestru asigurator pe averea brokerului fugar Cristian Sima. Tatika Investments Limited, o societate comerciala inregistrata in paradisul fiscal Cipru, controlata de dinamovistul Nicolae Badea si de vesnicii asociati Gabriel "Puiu" Popoviciu si Radu Dimofte incearca sa recupereze banii de la brokerul fugar Cristian Sima. Este vorba despre aproape 400.000 de euro, bani pe care Tatika Investments i-a oferit lui Sima pentru a fi investiti si care s-au "evaporat" odata cu disparitia brokerului.
• DNA si-a facut armata de denuntatori si martori profesionisti!
Rezultatele bilantului DNA sunt impresionante. Numai ca "desecretizarea" listei denuntatorilor pe care s-a bazat mare parte din anchete ar putea arunca in aer intreaga Justitie. In cam toate marile dosare care au castigat simpatia marilor cancelarii occidentale, cei care au semnat denunturile sunt oameni de casa ai DNA. O adevarata armata de profesionisti care fac ba pe martorii-asistenti, ba denunta in stanga si in dreapta, avantajele obtinute in schimbul colaborarii fiind evidente. Printre primii care au acceptat "perversitatile" procurorilor anticoruptie se numara controversatul afacerist Genica Boerica. Inculpat in mai multe dosare penale, acesta a devenit denuntatorul lui Adrian Nastase in dosarul "Matusa Tamara", fiind ulterior implicat intr-un cerc vicios de astfel de "combinatii" in care au fost atrase alte zeci de persoane.
• Dobritoiu si Fota se bat in strategii de securitate
Ministrul Corneliu Dobritoiu si consilierul prezidential Iulian Fota s-au incaierat pe strategia nationala de aparare. Ringul de lupta: aula Academiei Romane. In opinia consilierului Fota, documentul a fost folosit de ministrul Apararii doar ca pretext pentru exprimarea pozitiei sale anti-Basescu. Concret, Dobritoiu a criticat adoptarea, de catre CSAT-ul condus de seful statului, a unor masuri imposibil de pus in practica din cauza lipsei resurselor financiare necesare si trimiterea strategiei la Parlament dupa expirarea termenului prevazut de lege. In replica, Fota a intrerupt discursul ministrului, acuzandu-l pe acesta ca minte si ca politizeaza in mod nepermis discutia.
• PUTEREA
• Infringement pentru obstrucţionarea exportului. CE a pus ochii pe gazul românesc
Comisia Europeană (CE) a mai deschis o procedură de infringement împotriva României, pentru că nu respectă legislaţia comunitară ce permite exportul de gaze naturale. În prima fază, liberalizarea exportului ar fi o grea lovitură dată economiei naţionale, care ar fi obligată să-şi completeze necesarul de consum cu gaz din import, care are preţuri de trei ori mai mari decât cel autohton. Pe de altă parte, ţara noastră a stabilit cu UE un calendar de liberalizare a preţurilor, ceea ce presupune că această procedură nu va mai avea acelaşi impact negativ.
• Un canadian, şef la Banca Angliei
Şeful Băncii Centrale a Canadei, Mark Carney, va prelua postul de guvernator al Băncii Angliei (BoE) de la 1 iulie 2013, a anunţat luni ministrul britanic de Finanţe, George Osborne, transmite Reuters. "Mark Carney este recunoscut ca unul din cei mai buni guvernatori de bancă centrală din generaţia sa", a declarat George Osborne în faţa Parlamentului britanic. "Este, pur şi simplu, cea mai bună, mai experimentată şi mai calificată persoană din lume pentru a fi următorul guvernator al Băncii Angliei", a adăugat Osborne. Mark Carney va conduce Banca Canadei până în luna mai 2013, iar din luna iulie va începe un mandat de cinci ani la Banca Angliei.
• Ion Stan, exemplul perfect de mafiot judeţean
Tentativa de denigrare a procurorilor DNA este un fapt la ordinea zilei, dar că posibila arestare a pesedistului Ion Stan e o diversiune marca Băsescu&Maior reprezintă o noutate. Noutate, pentru că deputatul Stan este vicepreşedintele Comisiei de supraveghere a SRI. Adică are acces la toate documentele secrete şi la toate rapoartele depuse de şefii SRI în Parlament. Iar în viziunea şmecherilor care i-au sărit în apărare - desigur, fără vreun interes pecuniar sau de altă natură -, Ion Stan i-ar fi deranjat prin comentarii şi aprecieri atât pe George Maior, cât şi pe Traian Băsescu. De asemenea, şmecherii mai spun că, odată cu venirea la putere în PSD a lui Victor Ponta, statutul lui Ion Stan de mare şef de Dâmboviţa a fost spulberat la cererea lui... Mihai Răzvan Ungureanu!
• Hidroelectrica suspendă forţa majoră de la 1 decembrie
Compania Hidroelectrica va suspenda clauza de forţă majoră invocată în contractele de vânzare a energiei electrice de la 1 decembrie 2012, urmând să livreze cantitatea totală cumpărătorilor şi să încheie anul cu pierderi cuprinse între 70 şi 80 milioane de euro, a declarat administratorul judiciar al societăţii, reprezentantul Euro Insol, Remus Borza.
• ROMANIA LIBERA
• De ce a pus statul român în pericol sănătatea a mii de bebeluşi?
În timp ce autorităţile încearcă să arate că situaţia bebeluşilor care s-au îmbolnăvit după ce au fost vaccinaţi împotriva TBC este ţinută sub control, medicii par depăşiţi de numărul mare al cazurilor. Reporterul RL a constatat ieri că, în interval de o oră, la Institutul Pneumologic pentru Copii din Bucureşti s-au înregistrat două cazuri noi de copii cu ganglioni umflaţi. Vă reamintim că o comisie de experţi din cadrul Ministerului Sănătăţii a decis sistarea vaccinării împotriva tuberculozei, după ce un număr de 115 bebe-luşi au avut reacţii adverse severe la vaccinul importat din Danemarca. Dintre aceştia, 44% au necesitat tratament specific (tuberculostatic), 20% au fost operaţi şi 6% au luat antibiotice. Autorităţile estimează că peste 200.000 de copii au fost vaccinaţi cu produsul danez. Ministerul Sănătăţii a importat acest ser, după ce producătorul român de vaccin BCG, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare "Cantacuzino", nu a mai primit autorizaţie de funcţionare.
• Scoală-te, Antonescu, scoală-te, Ponta!
Nişte politicieni superficiali din România, pe care doar conjunctura favorabilă îi va aduce la putere pe 9 decembrie pentru următorii patru ani, se remarcă aproape zilnic prin aroganţa cu care fac declaraţii despre UE şi liderii acesteia. "România nu este o colonie a Uniunii Europene!", spun răspicat conducătorii USL, acompaniaţi din puşcărie de fostul prim ministru Adrian Năstase. Dar ce este, mă rog, acum România în Europa? Antonescu, Ponta şi Voiculescu omit să precizeze un fapt indiscutabil: România este acum mai dependentă ca niciodată de Uniunea Europeană. Există şi unele avantaje din această situaţie dar şi foarte multe dezavantaje. Iar pentru faptul că România nu poate pur şi simplu să supravieţuiască în acest moment fără ajutorul UE sunt responsabili în mod direct politicienii care au guvernat-o în ultimii 20 de ani.
• ZIARUL FINANCIAR
• Varujan Vosganian - 100% că nu ar trebui să fie din nou la Finanţe
Liberalii şi-au anunţat, printr-un schimb de mesaje către presă puţin spus nepotrivit, de tipul "vă arăt eu că nu ştiţi bine ce ştiţi", că Varujan Vosganian este propunerea lor pentru poziţia de ministru de finanţe. Liderul PNL a spus că 99% dl. Vosganian va fi ministru de finanţe, dl. Vosganian a revenit după o lămurire şi s-a dat drept ministru "100%". Dar oricâte catastrofe (impozitul forfetar, majorarea TVA într-o noapte) s-au întâmplat în domeniul fiscal de când a plecat din această poziţie Varujan Vosganian, în decembrie 2008, tot este absurd să aduci la Finanţe unul din cei responsabili de îngenuncherea României în faţa creditorilor internaţionali. Varujan Vosganian a fost ministru de finanţe în 2007 şi 2008, ani care puteau fi cei mai buni pentru România dacă la Finanţe era un om care chiar urmărea bugetul de venituri şi cheltuieli şi nu arunca cu banii în stânga şi-n dreapta.
• Câteva sute de brokeri, bursa şi CNVM au lucrat ieri pentru 13.000 de euro
Bursa de Valori Bucureşti a înregistrat luni tranzacţii de 11,8 mil. lei (2,61 mil. euro), aproape duble faţă de vineri. Tot ieri, bursa de la Varşovia a avut tranzacţii de 100 mil. euro, bursa de la Praga a rulat 22 mil. euro, iar cea de la Budapesta circa 15 mil. euro. În termeni de business, tranzacţiile de ieri de pe bursă au generat comisioane de circa 13.000 de euro pentru firmele de brokeraj, luând în calcul un comision mediu de 0,5% pe tranzacţie (vânzare şi cumpărare), din care 4.200 de euro merg la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), operatorul de piaţă care are circa 50 de angajaţi şi un director general care câştigă circa 10.000 de euro pe lună, iar 2.000 de euro merg la CNVM, autoritatea de suprave-ghere, cu peste 200 de salariaţi şi comisari plătiţi cu 10.000 de euro pe lună. Restul de 6.800 de euro le rămân celor 50 de firme de brokeraj, iar din aceşti bani trebuie acoperite costurile cu sediul, facturile la tele-fon şi internet şi sala-riile celor câteva sute de brokeri, analişti şi angajaţi de back-office.
• De ce ar investi fondurile străine pe bursa de la Bucureşti când acţiunile nemţeşti le aduc câştiguri de 60%?
Faptul că Bursa de la Bucureşti a ieşit de pe radarele fondurilor străine este perfect explicabil când bursa germană, una dintre cele mai mari din lume, aduce câştiguri de cinci ori mai mari. Indicele DAX, care urmăreşte evoluţia celor mai importante 30 de companii germane, a crescut cu 24% de la începutul anului, în timp ce indicele BET al primelor zece companii listate la Bucureşti a crescut în acest an cu 10%, în lei. În euro, creşterea BET este şi mai redusă, de 5%, din cauza deprecierii leului. Cea mai mare creştere din indicele DAX a avut-o în acest an producătorul de componente auto Continental, cu un avans de 67%. În comparaţie, cea mai mare creştere din BET au avut-o acţiunile Petrom (SNP), cea mai mare companie locală, şi este de 38% (în lei) sau 33% (în euro), adică de două ori mai mică.