REVISTA PRESEI 27.11.2013

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 27 noiembrie 2013

ADEVARUL

Privind spre Est cu mânie: după ce a lăsat Noua Europă la mâna Chinei, UE o conjură să nu-i cadă în braţe

În aceste zile, Bruxelles-ul se uită cu furie şi neputinţă spre graniţa sa răsăriteană, acolo unde noii membri ai UE şi principalii competitori ai acesteia practică un joc scăpat de sub controlul birocraţiei europene. La Bucureşti, în ciuda avertizărilor Comisiei Europene, ţările central şi est-europene discută direct cu China acorduri bilaterale care, foarte probabil, sunt premisele unui pas istoric pentru marea putere. Fireşte, în dauna unei Europe divizate şi epuizate de puzderia de crize pe care nu dă semne că ar şti cum să le gestioneze. De asemenea, la Vilnius, în câteva zile, după ce Ucraina i-a întors spatele, UE va consemna oficial eşecul Parteneriatului Estic, usturător în plan geopolitic, energetic şi, nu în ultimul rând, pentru prestigiul şi încrederea în sine a Uniunii.

Bulgarii vor să tragă preşul chinezesc de sub picioarele românilor

Cu toate că premierul Chinei, Li Keqiang, a indicat România drept poartă de intrare pentru chinezi în Europa, oficialii din Bulgaria au promis un "acces mai uşor" prin ţara vecină spre piaţa europeană. Forumul Economic China - Europa Centrală şi de Est, desfăşurat marţi, la Palatul Parlamentului din Bucureşti, nu a fost doar o platformă a declaraţiilor festiviste privind relaţiile comerciale dintre cele două regiuni, ci - dimpotrivă - a devenit o platformă a argumentelor folosită de oficialii din Est pentru a-i ademeni pe investitorii chinezi. Rivalitatea, deja "tradiţională", a Bulgariei şi României s-a manifestat şi aici, chiar dacă premierul chinez, Li Keqiang, părea să fi tranşat lucrurile, indicând România ca poartă de intrare a capitalurilor din ţara asiatică spre Europa. În cadrul Forumului, Bulgaria a ieşit cu argumente precum cota unică de impozitare de doar 10%, rezistenţa la criză, deficit bugetar sub 2% din PIB, porturi la Marea Neagră şi Dunăre sau deschiderea pentru acordarea de ajutoare de stat.

Deutsche Welle - Marea Coaliţie: mai vrea, mai nu se lasă

Liderii taberelor ce ar urma să guverneze Germania în următorii patru ani încearcă să rezolve toate compromisurile posibile pentru a putea forma Marea Coaliţie. Baza social-democraţilor nu este, însă, de părere că pasul e necesar şi bine făcut. Salariul minim pe economie vine. Dacă acest compromis e definitivat, restul detaliilor - inclusiv politicile europene - sunt ca şi rezolvate. SPD nu mai are nici o problemă cu intrarea la guvernare, alături de conservatorii Angelei Merkel. Cel puţin, cei care conduc partidul şi au negociat formartea Marii Coaliţii. Altfel stau lucrurile la baza formaţiunii. Din studiul comandat de Spiegel în rândul membrilor SPD reiese un entuziasm scăzut pentru "succesele" raportate de liderii de la Berlin după fiecare rundă de negocieri cu omologii din partidul Angelei Merkel.

Să spargem misterul noii taxe pe combustibili: denumirea corectă, destinaţia exactă

Noua miză a disputei politice dintre preşedintele Băsescu şi premierul Ponta, adică cei 7 eurocenţi la litrul de carburant ce vor fi plătiţi suplimentar de la 1 ianuarie 2014, au fost prezentaţi în fel şi chip de către oficialii guvernamentali, în funcţie de ministrul care vorbea. Iniţial, premierul Victor Ponta a declarat că e vorba de o taxă specială, care va fi destinată construcţiei de autostrăzi. Ministrul pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova, a spus că e vorba de o acciză specială. Fără să poată estima câţi bani se vor strânge, el a declarat că "e posibil" ca doar "o parte din bani" să meargă la autostrăzi. Luni seara, la o emisiune Realitatea TV, jurnalistul Radu Soviani a încercat aproape o jumătate de oră să smulgă de la purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mirel Palada, răspunsul la întrebarea: e acciză sau taxă specială? Zadarnic însă, căci purtătorul de cuvânt nu a spus un cuvânt în acest sens. Ministrul Bugetului, Liviu Voinea, a oferit ieri o altă explicaţie pentru majorarea preţului la combustibili: nevoia de a avea o inflaţie benefică, sa combatem deflatia.

Povestea ghetoului de lux din Capitală

Două blocuri noi de la marginea Bucureştiului sunt un adevărat teritoriu de război. Locatarii-proprietari sunt la cuţite cu mai mulţi asistaţi social, aduşi în aceleaşi blocuri de către reprezentanţii Primăriei Generale. Conflictul pleacă de la decizia lui Videanu, de a cumpăra 143 de apartamente într-un ansamblu rezidenţial aflat pe Şoseaua Bucureşti-Târgovişte, la preţuri de locuinţe de lux, ca mai apoi să le ofere bucureştenilor evacuaţi din Centrul Vechi sau din casele naţionalizate. Achiziţia a avut loc în 2007. În aceleaşi două blocuri locuiau, încă de atunci, alte 20 de familii care cumpăraseră deja apartamente direct de la dezvoltator, pe sume care ajungeau chiar şi la 200.000 de euro, fără a şti care va fi destinaţia locuinţelor vecine. Consilierii Capitalei au decis ca Primăria Generală să cumpere 18 apartamente dintr-un complex rezidenţial de pe Şoseaua Bucureşti-Târgovişte, pentru a-i despăgubi pe actualii proprietari şi a-i ajuta pe aceştia să părăsească zona.

Israelul prezintă cele mai ample manevre aeriene din istoria sa

Israelul găzduieşte în această săptămână cele mai ample manevre aeriene din istoria sa, cu peste 50 de aparate din patru ţări, desfăşurate în regiunea Deşertului Negev, a anunţat Agerpres. Aceste manevre comune, denumite Blue Flag şi care pentru prima dată se desfăşoară pe teritoriul israelian, includ avioane F-15, F-16, Tornado şi AMX aparţinând forţelor aeriene ale Israelului, Statelor Unite ale Americii, Greciei şi Italiei. "Obiectivul lor este de a îmbunătăţi cooperarea între forţe aeriene prietene, de a împărtăşi şi de a introduce noi tactici şi de a le permite piloţilor să se antreneze în zone care le sunt puţin familiare şi în condiţii meteorologice diferite", a informat armata israeliană. Polonia, care ar fi trebuit să trimită mai multe avioane de luptă, s-a retras de la aceste manevre, din motive bugetare. Cu o durată de cinci zile, manevrele 'Blue Flag' fac parte din strategia SUA de a se antrena cu ţări aliate, potrivit aceleiaşi surse.

CURENTUL

Guvernul Ponta le-a dat verde ruşilor de la Gazprom să distrugă paradisul de la Băile Felix

Celebră în toată Europa, staţiunea balneo-climaterică Băile Felix are şanse foarte mari ca, în viitorul apropiat, să dispară definitiv din ghidurile turistice. Iar asta nu se va întâmpla din cauza cine ştie cărei catastrofe locale ci, pentru că însuşi Guvernul Ponta i-a semnat condamnarea la moarte. Iar cei care vor pune în practică această sentinţă capitală sunt nimeni alţii decât ruşii de la Gazprom, cărora Premierul României şi câţiva dintre subordonaţii lui le-au aprobat să înceapă explorarea şi apoi exploatarea gazelor de şist exact în inima acestui paradis balneo-terapeutic. Guvernul Ponta a adoptat Hotărârea Nr. 887 din 14 noiembrie 2013, privind aprobarea Acordului petrolier de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrul EX - 3 Băile Felix, încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi East West Petroleum Corp. Publicată în Monitorul Oficial Nr. 721 din 22 noiembrie 2013, această Hotărâre de Guvern este sentinţa de condamnare la moarte a staţiunii balneare Băile Felix.

Licenţele radio - repartizate de CNA clientelei politice a USL

Mult mai rapace decât Năstase, Ponta a reuşit deja să călărească toată presa care i-ar fi putut încurca planurile guvernării cu presiuni mediatice. Totul în conivenţă cu liberalii. Practic, cele mai influente televiziuni de ştiri s-au închinat la picioarele lui Ponta, ultima din această serie fiind Antele lui Felix cu care premierul a încheiat un pact de neagresiune pe fondul problemelor din justiţie ale turnătorului fostei Securităţi, Dan Voiculescu. Dar nu numai televiziuni îi stau la picioare lui Ponta, ci încet şi unele ziare critice la adresa guvernării USL au început să-şi deschidă ediţiile cu "realizările marelui cârmaci". În tot acest spectru pervertit al mass-media, încă un segment este pe cale să i se aştearnă la picioare partidului-stat denumit USL. Este vorba despre radiouri, frecvenţe şi licenţe care urmează să servească intereselor USL-ului în anul electoral 2014, atunci când vor fi organizate şi alegeri europarlamentare, dar şi prezidenţiale. Concret, USL îşi pregăteşte în cadrul CNA, acolo unde are majoritate absolută, împărţirea de noi licenţe către personaje apropiate USL-ului.

CURIERUL NATIONAL

Capitala, "codaşă" la debranşări

În zece ani, aproape jumătate dintre locuinţe s-au debranşat de la sistemul centralizat de încălzire, 30% dintre cele 1,39 mil. locuinţe încă branşate aflându-se în Bucureşti. Braşov, Cluj şi Iaşi sunt campioane la debranşări masive, Alba, Ialomiţa, Satu Mare şi Bistriţa Năsăud renunţând în totalitate la CET-uri. Una dintre posibilele explicaţii ar fi subvenţiile generoase acordate de unele municipalităţi, precum Bucureştiul, unde Gcal costă doar 169,88 lei, faţă de 358,54 lei/Gcal în Constanţa.

Veste bună: investiţiile chineze trec Prutul!

Chiar dacă n-am reuşit să facem mai nimic în ultimii 10-20 de ani cu economia, norocul pare a nu ne ocoli pentru că vedem că alţii sunt interesaţi de noi. În această perioadă România revine pe harta intereselor economice şi strategice ale Chinei după o sincopă de două decenii rezultată dintr-un anonimat diplomatic în care noi singuri ne-am aruncat. Efortul de a ne găsi calea către Occident la care a jinduit întreaga societate după căderea "Cortinei de Fier" a absorbit întreaga energie a clasei politice. Integrarea euro-atlantică a devenit un proces unilateral şi abia dacă am mai aruncat vreo privire în restul lumii, ironic probabil către singurele pieţe pe care puteam fi competitivi.

Ultimul "urs" aruncă prosopul

Escaladarea de noi şi noi maxime pe Bursa americană, dar şi pe alte categorii de risc îi determină pe tot mai mulţi dintre "urşii" care mizau pe o criză majoră să capituleze. Ultimul care se declară învins de trendul favorabil este Hugh Hendry, manager de fonduri care la Eclectica Asset Management are în administrare 800 milioane de dolari. La o conferinţă pe teme privind piaţa cuprului, acesta a declarat că traiectoria pieţelor îl obligă să îşi revizuiască prognozele negative. "Nu mai pot spune că sunt bearish. Când pieţele devin parabolice, oamenii care trăiesc în ele devin urmăritori ai trendului, deoarece oamenii care gândesc din punct de vedere calitativ deja au fost scoşi din piaţă", a declarat Hendry potrivit publicaţiei InvestmentWeek citată de portalul financiar Zero Hedge. Hendry recunoaşte că schimbarea sa de opinie ar putea fi considerată de unii chiar ca un semnal pentru un top al pieţei, de vreme ce un "urs" tocmai capitulează. "Poate că ce fac eu aici este de utilitate publică, de vreme ce ultimul urs capitulează. Aveţi tot dreptul să spuneţi "vinde!".

Britanicii au început o anchetă privind manipularea pieţei aurului

Autorităţile britanice au început o anchetă privind manipularea pieţei aurului, vizând procedura prin care se stabileşte preţul de referinţă al metalului preţios, transmite Bloomberg. Preţul de referinţă al aurului la Londra - "London fix" - este publicat de două ori pe zi de firma London Gold Market Fixing Ltd., după câte o teleconferinţă la care participă Barclays, Deutsche Bank, Bank of Nova Scotia, HSBC Holdings şi Societe Generale, notează Bloomberg. Cotaţia este utilizată la scară largă, de companii miniere, bijutieri şi bănci centrale, pentru cumpărarea, vânzarea şi evaluarea rezervelor de aur. Procedura datează de la 1919 şi influenţează decisiv o piaţă de 20.000 miliarde de dolari. Mai mulţi dealeri şi economişti susţin că unii traderi obţin mai rapid decât restul jucătorilor informaţii despre evoluţia şedinţelor de stabilire a cotaţiei de referinţă, pe care le utilizează pentru a câştiga un avantaj incorect pe piaţă.

Voinea: Creşterea accizei la carburanţi a fost o măsură pentru a evita deflaţia

Creşterea accizei la carburanţi a fost o măsură pentru evitarea deflaţiei, al cărei pericol este mai mare decât cel al unei uşoare creşteri a inflaţiei întrucât din deflaţie nu se iese, generând şomaj şi recesiune, a declarat ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea. "Deflaţia este un pericol real, nu doar pentru România, toată Europa este în pragul deflaţiei, Europa îşi pune problema deflaţiei începând cu Germania. Din deflaţie nu se iese, Japoniei i-a luat 20 de ani să iasă din deflaţie şi apoi a venit peste ea criza globală. E mai periculoasă decât inflaţia", a afirmat Voinea. El a arătat că inflaţia ajută la creşterea economică, în timp ce deflaţia conduce la şomaj şi recesiune. "N-am auzit de deflaţie care să ducă la creştere economică. În schimb, inflaţia câtă vreme este controlată ajută la creşterea economică, ajută veniturile bugetare", a spus Voinea.

Cozmanciuc: 3 miliarde euro ar trebui accesate pentru păduri, s-ar crea peste 40.000 de locuri de muncă

Mugur Cozmanciuc, fost secretar de stat în Ministerul Mediului, a susţinut o declaraţie privind importanţa finanţării corespunzătoare a sectorului forestier din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) în perioada 2014 - 2020. Potrivit deputatului, ar fi necesară suma de trei miliarde de euro, care să fie atrasă de Ministerul Agriculturii, care accesează FEADR, în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 - 2020, pentru proiectarea şi execuţia de drumuri forestiere, împăduriri, corectare torenţi, modernizare, prevenirea şi repararea daunelor cauzate pădurilor şi alte măsuri, dar şi pentru plăţi compensatorii pentru deţinătorii de păduri. Noile prevederi ale regulamentului de dezvoltare rurală pentru perioada de programare 2014 - 2020 oferă un cadru mai atractiv realizării proiectelor de împăduriri, arată Cozmanciuc.

EVENIMENTUL ZILEI

ROMÂNIA LUI CRISTOIU. Există un naţionalism chinezesc infinit mai puternic, infinit mai primejdios decît cel rusesc

Există un naţionalism chinezesc infinit mai puternic, infinit mai primejdios decît cel rusesc. Am şi scris - chinezii sînt foarte mîndri la ora actuală de tot ceea ce construiesc. Să nu uităm că ei au construit Marele Zid nu numai pentru a se apăra, dar şi ca o expresie a orgoliului naţional. Deci, în 1996, în Shanghai ni se spunea: < acesta este cel mai mare turn din Asia şi peste cîţiva ani vom construi cel mai mare turn din lume >. În 1996, a apărut o carte în China care se intitula Cînd China va spune nu. Ea a fost scrisă de nişte autori chinezi şi este o carte împotriva hegemoniei americane. Oficialităţile au spus că volumul nu reprezintă un punct de vedere oficial, dar cartea a fost un adevărat best-seller în China. Ea are drept temă superioritatea chinezilor asupra altor popoare şi este scrisă foarte bine. Chiar în prefaţă, autorii scriu că un copil chinez este superior unui copil american pentru faptul că, spre exemplu, copilul chinez poate să fure mere de mic, pe cînd un copil american nu-şi poate permite acest lucru.

FELIX, BÂNTUIT DE TRECUTUL SECURIST. Voiculescu îşi pune colaboratorii de la "Dunărea" în funcţii publice

De o săptămână, Federaţia Română de Hochei pe Gheaţă are un nou preşedinte. El este Florian Gheorghe şi a fost ales din trei candidaţi prezenţi la concurs. Puţini ştiu că acesta este cel mai bun prieten din tinereţe al mogulului media Dan Voiculescu, partener de pahar şi de "nebunii". Într-un fragment din cartea "Adevărul despre Crescent" publicată în 2001, Dan Voiculescu evocă prietenia cu Gheorghe. Pasajul face referire la începuturile Revoluţiei din decembrie '89: "Spre seară (n.r.- 21 decembrie 1989), împreună cu bunul meu prieten, hocheist şi el, Florian Gheorghe, nu înainte de a fi trecut în nefiinţă o sticlă cu whisky, ne-am suit în maşină şi am plecat la Intercontinental să ne continuăm opera revoluţionară (...) Pe neaşteptate a început un tir susţinut dinspre Athenee Palace înspre Palat. Cu mult curaj, demnitate şi simţ al datoriei i-am spus atunci colegului: < Florine, hai, uşcheala, că nu-i de noi, pe aici ne rămân oasele dacă n-o întindem repejor >, scria în urmă cu 12 ani, Dan Voiculescu.

BĂTAIE DE JOC PE BANI PUBLICI. "Dorel" reabilitează Piaţa Muncii. A lăsat banca în mijlocul trotuarului

Trotuare asfaltate de două ori, borduri schimbate fără rost şi spaţii verzi distruse. Aşa se lucrează la un proiect care costă 100 de milioane de lei. După ce Primăria Capitalei a anunţat, pe 21 septembrie, că vor fi reluate lucrările de reabilitare a Pasajului Muncii şi a zonei de deasupra acestuia, investiţie care trebuia să fie gata deja, muncitorii şi-au făcut apariţia în zonă şi au început să lucreze haotic. De exemplu, în această lună, o parte dintre bordurile care delimitează spaţiul verde de pe mijlocul Bulevardului Mihai Bravu au fost schimbate, deşi nu erau sparte. Jumătate din spaţiul verde, care era deja asfaltat, a fost stropit cu smoală, adică pregătit să se poată turna încă un strat de beton, ceea ce s-a şi întâmplat. Mai mult, muncitorii au pus asfalt în zona pietonală, care a fost lărgită aşa de mult încât maşinile abia mai au unde parca. Betonul de pe trotuare a fost spart, iar lăţimea acestora a fost modificată: în unele locuri sunt mai largi, în altele-mai înguste.

JURNALUL NATIONAL

Un incompetent la CCR. Băsescu, chemat în judecată pentru numirea lui Morar judecător la Curtea Constituţională

Acţiune fără precedent în Justiţie, care demonstrează că magistraţii din această ţară ştiu să apere interesele generale ale societăţii în faţa unor politicieni care încearcă prin orice mijloace să controleze Justiţia, plantându-şi oameni servili în posturi-cheie. Asociaţia Magistraţilor din România a depus la Curtea de Apel Bucureşti - Secţia a VIII-ea de contencios-administrativ o cerere de chemare în judecată a preşedintelui României, Traian Băsescu, şi Administraţia Prezidenţială, prin care a cerut anularea Decretului nr. 326/2013 prin care Daniel Marius Morar, fost şef al DNA şi fost consilier al preşedintei CSM Oana Hăineală, a fost numit în funcţia de judecător la Curtea Constituţională pentru un mandat de 9 ani.

Comisarul Traian Berbeceanu, eliberat din arest: "Preţul pe care îl plătesc este pentru o cauză dreaptă"

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au admis recursul lui Traian Berbeceanu împotriva deciziei de prelungire cu 30 de zile a mandatului de arestare preventivă şi au dispus eliberarea acestuia din arest. Instanţa supremă a dispus ca măsură preventivă în cazul lui Berbeceanu interdicţia de a părăsi ţara. Decizia instanţei supreme este definitivă, Traian Berbeceanu urmând să fie eliberat după ce documentele privind hotărârea judecătorilor vor ajunge la locul de detenţie. În 19 noiembrie , Curtea de Apel Bucureşti dispusese prelungirea cu 30 de zile a măsurii arestării preventive în cazul comisarului de la BCCO Alba, Traian Berbeceanu, admiţând astfel cererea procurorilor DIICOT. Întrebat de jurnalişti daca are ceva de declarat, Berbeceanu a declarat: "Am incredere ca se va face dreptate. Stiam ca sunt nevinovat si pana la urma pretul pe care il platesc este pentru o cauza dreapta".

NATIONAL

Afacerile lui Dinu Patriciu, plantatie de sclave sexuale

"National" prezinta detalii incredibile din viata celui care a fost unul dintre cei mai mari oameni de afaceri si care acum se vaita pe la usile instantelor de judecata, cersind micsorarea taxei de timbru. Afacerile lui Dinu Patriciu au devenit o adevarata plantatie de sclave sexuale si asta din dorinta aproape bolnava a miliardarului de a-si satisface poftele sexuale cu diverse subordonate. In decursul anilor, familia Patriciu a instaurat un model de "management" in care legaturile extraconjugale, combinatiile cu subalterne, erau si sunt un modus-vivendi in toate companiile controlate de Serban si Dinu Patriciu. Nici membrii din conducerea firmelor patronate de miliardar nu s-au lasat, evident, mai prejos. Amestecul afacerilor cu viata sexuala nu s-a lasat niciodata cu o finalitate buna, dar intamplarile pe care le vom relata va vor convinge ca ulciorul poate sa mearga de mai multe ori la apa.

Liberalii vor sa-l evacueze pe Geoana

Pentru ca si-a permis sa le atace seful, pe Crin Antonescu, penelistii nu-l iarta pe Mircea Geoana si il toaca pe tema vilei de la RA-APPS, pe care social-democratul o ocupa ilegal. Dupa ce l-au acuzat ca la carte pe Mircea Geoana (Puiu Hasotti: "Inainte de a moraliza pe cineva din politica, ar trebuie sa elibereze imediat vila RA-APPS pe care o ocupa in mod ilegal si imoral"), liberalii si-au comutat atacurile pe registrul ironic. "Ca fost presedinte pentru o noapte, domnului Geoana i se cuvine cel mult o garsoniera. Dar cum sunt convins ca un spatiu de 48 de metri patrati nu-i este suficient actualului senator PSD de Dabuleni, exista doua solutii: fie solicita un CAR de la Fundatia Omenia (un credit de la banca nu este indicat in aceste zile, din motive cunoscute), fie apeleaza la colegii sai din Parlament pentru organizarea unei chete pentru obtinerea unei sume suficiente pentru achizitionarea unui spatiu locativ decent", l-a persiflat senatorul PSD Gigel Stirbu pe "amicul" social-democrat.

CSAT-ul s-a tinut la scurt

Dupa ce a realizat ca nu are cum sa-i strice lui Victor Ponta momentul de glorie, presedintele Traian Basescu i-a expediat repede pe membrii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. In plin summit China-Europa de Est, sefului statului i-a tunat sa convoace CSAT-ul, incercand astfel sa-l boicoteze pe premierul Victor Ponta, care si-a atras in aceste zile un important capital de imagine. Pentru ca in locul lui Ponta s-a trezit cu vicepremierul Gabriel Oprea pe cap, presedintele si-a pierdut rapid apetitul pentru intruniri, sedinta CSAT fiind inchisa dupa fix 15 minute. Chiar si asa, in regim de urgenta, membrii Consiliului au reusit sa avizeze bugetele Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apararii Nationale, Serviciului Roman de Informatii, Serviciului de Informatii Externe, Serviciului de Telecomunicatii Speciale si Serviciului de Protectie si Paza.

Grecii se injecteaza cu HIV pentru ajutoare sociale

Desi grecii au beneficiat de sustinere din partea forurilor internationale, situatia din tara a devenit dramatica. Un raport realizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii arata ca numarul oamenilor infectati cu virusul HIV s-a triplat in Grecia, in ultimul deceniu. Si mai socant este faptul ca s-au descoperit numeroase cazuri recente in care oamenii s-au injectat cu virusul HIV tocmai pentru a primi ajutoare sociale din partea statului. Numai in 2012, s-au inregistrat 1.200 de noi cazuri de oameni infestati cu HIV si se banuieste ca jumatate dintre acestia au recurs la asemenea gest pentru a primi cate 700 de euro pe luna din partea statului. Conform Sky News, exista pericolul ca Grecia sa fie izolata pentru ca numarul cazurilor de oameni infestati cu HIV sa nu se raspandeasca la nivel continental.

PUTEREA

Afaceri prospere în numele sărăciei. Concurenţă acerbă la cazarea în adăposturile sociale

A venit frigul, iar primarului Capitalei, Sorin Oprescu, i s-a amintit că ar fi trebuit să deschidă adăposturile pentru oamenii străzii încă din 15 noiembrie. În primul rând, pentru că a început sezonul rece, iar în cel de-al doilea rând, premierii ţărilor europene veniţi la Forumul China-Europa Centrală şi de Est nu e bine să vadă câţi oameni fără adăpost avem şi cât de săraci suntem. Din comunicatul Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) reiese că tot la 25 noiembrie începe şi programul de identificare a oamenilor străzii în vederea adăpostirii lor odată cu scăderea temperaturilor. Dacă un homeless poate fi cazat în perioada 15 noiembrie-15 martie, dată după care este aruncat în stradă, "piloşii" pot sta în continuare, pentru că plătesc. "180 de lei pe lună este taxa percepută de paznicii adăposturilor pentru fiecare persoană care vrea să stea cazat şi în extrasezon, aproape permanent", explică Raluca Pahonii. Problema este că nimeni nu a văzut tăindu-se vreo chitanţă.

ROMANIA LIBERA

Interviu cu Iulian Fota, consilier prezidenţial pentru probleme de siguranţă naţională. China tachinează şi Rusia la Bucureşti

Consilierul prezidenţial pentru probleme de siguranţă naţională Iulian Fota, 48 de ani, consideră că în Europa Centrală toată lumea recunoaşte "creşterea rolului Rusiei" atât în plan economic, cât mai cu seamă în "calitatea întâlnirilor diplomatice". În acelaşi timp, Fota este de părere că ieşirea Ucrainei şi Armeniei din cursa pentru apropierea de UE, la Summitul de la Vilnius, care va avea loc la sfârşitul săptămânii, este nu doar un succes al Rusiei, ci şi un "eşec" al Uniunii Europene: "Nu-mi place inabilitatea UE de a înţelege mizele, specificul Europei de Est şi lanţul de eşecuri. După eşecul Nabucco, acum Ucraina ne întoarce spatele. Cred că Bruxelles-ul este rupt de realitate şi se confruntă cu o prea costisitoare inabilitate strategică, iar UE începe să nu mai conteze în Europa de Est". China ne face curte într-un joc de mare rafinament geopolitic. Prin Europa Centrală şi de Est China tachinează şi Rusia, UE şi SUA.

Autostrada Soarelui: cum au dat arheologii un tun de un milion de euro

Constantin Chera şi Virgil Lungu au fost trimişi în judecată, fiind acuzaţi de un prejudiciu de peste 4,4 milioane de lei. Primul este acuzat, în calitate de director al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), la data comiterii faptei, de infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, iar Lungu, în calitate de director al Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional (DJCCPCN), la data comiterii faptei, de conflict de interese în formă continuată.

ZIARUL FINANCIAR

Chinezii îi invită pe români să echilibreze deficitul balanţei comerciale cu produse agricole

Noi am prezentat Chinei standuri cu vinuri, şuncă, războaie de ţesut, eugenii şi ceapă, ei au adus laptopuri, tablete şi walkie-talkie rezistente la apă. Li Keqiang, premierul Chinei, a doua mare putere economică a lumii în acest moment, a anunţat ieri într-o conferinţă cu peste 1.000 de participanţi desfăşurată la Palatul Parlamentului că direcţiile de dezvoltare în perioada următoare cu Europa Centrală şi de Est sunt importul de produse agricole din regiune, investiţia în proiecte de infrastructură şi furni­zarea aferentă de echipamente şi tehnologii. "Avem linii de credit pregătite de 10 miliarde de dolari. Încurajăm instituţiile financiare să-şi facă birouri aici. Vrem dublarea comerţului cu Europa de Est în următorii cinci ani. Putem ajunge la o balanţă comercială echilibrată prin importul de carne de oaie, vită şi lactate, precum şi prin trimiterea de turişti chinezi în re­giune", a spus ieri Li Keqiang într-un discurs de aproape jumătate de oră ţinut în cea mai mare sală din Palatul Parlamentului, sala Alexandru Ioan Cuza.

Adrian Vasilescu, BNR: Un filosof în arena economiştilor

Cartea lui Paul Dobrescu, apărută la editura Comunicare.ro, este o carte mai puţin obişnuită. Dacă ar fi intitulat-o "Un filosof analizează economia" n-ar fi greşit deloc. După cinci ani de criză, tema creşterii nesustenabile devine tot mai actuală. O analizează şi Paul Dobrescu. În focul unei crize duble, a unor ţări şi a unui sistem, o criză de mare amploare, propagată pe trei trepte - o criză macroeconomică clasică, o criză a structurilor financiare şi o criză a gestiunii dezvoltării - sănătatea creşterii economice devine tot mai preocupantă. Treptat, ne convingem tot mai mult că reforma structurilor economice este singura şansă, singura măsură în stare să însănătoşească economia lumii. Cheia cărţii este o frază care merită să fie memorată: "Atitudinea faţă de industrie este tot atât de serioasă ca şi cea faţă de o boală de inimă". Astăzi în orice ţară de pe planetă, mare, mijlocie sau mică, industria redevine, după mulţi ani, cea dintâi garanţie pentru o desfăşurare normală a vieţii economice.

Cu un program de stimulare colosal în comparaţie cu cel al SUA, China a susţinut în ultimii cinci ani economia şi bursele lumii. Acum băncile chineze se îndreaptă spre criză

După criza economică şi financiară de după prăbuşirea băncii americane de investiţii Lehman Brothers, China a injectat pe tăcute de aproape trei ori mai multă lichiditate în economia proprie, în cea globală şi în pieţe decât Rezerva Federală a Statelor Unite şi Banca Japoniei la un loc, ceea ce face ca revenirea economiei mondiale să fie dependentă şi vulnerabilă la banii Chinei. Unul dintre rezultatele stimulentelor din China este creşterea activelor din sistemul bancar chinez la o sumă colosală echivalentă cu aproape de două ori şi jumătate PIB-ul ţării, iar băncile chineze sunt pândite de o criză a creditului. În ultimii cinci ani, Rezerva Federală a Stetelor Unite a luat prim-planul luptei marilor state ale lumii cu criza cu un program ameţitor de stimulare economică prin care injectează câte 1.000 de miliarde de dolari pe an în economie şi pieţe prin achiziţii de active. Activele băncilor americane au crescut cu 2.100 miliarde de dolari, iar aceasta datorită unor contribuţii de 2.500 miliarde de dolari din partea Rezervei Federale. Însă în paralel guvernul chinez a rulat propriile programe de stimulare cu lichiditate, iar activele băncilor chineze au explodat cu 15.500 miliarde de dolari, la cota ameţitoare de 24.000 miliarde de dolari, de două ori şi jumătate economia chineză, a doua ca mărime din lume, scrie zerohedge.com.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb