REVISTA PRESEI 27.11.2014

V.B.
Ziarul BURSA #Revista Presei / 27 noiembrie 2014

ADEVARUL

Dan Mihalache, şeful Cancelariei lui Iohannis, fost om de casă al PSD

Dan Mihalache, posibil viitorul şef al Cancelariei Prezidenţiale, este absolvent al Facultăţii de Drept şi doctorand în Ştiinţe Politice la S.N.S.P.A. Încă de pe băncile Facultăţii, Mihalache a început să lucreze ca jurnalist. A fost, pe rând, reporter, redactor, publicist şi comentator la ziarul "Azi", ziarul de partid al FSN din anii 90. În politică a intrat în 2004, moment în care premierul Nicolae Văcăroiu, l-a numit expert guvernamental şi consilier al ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul. Trecutul lui Dan Mihalache, cel care ar urma să preia şefia Cancelariei prezidenţiale, se împleteşte armonios cu istoria recentă a PSD. În perioada 2001-2004, Mihalache a fost consilier al premierului Adrian Năstase, iar la alegerile parlamentare din 2009, a obţinut un mandat de deputat pe listele PSD. Timp de un an, viitorul şef al Cancelariei prezidenţiale s-a bucurat şi de privilegiile calităţii de a fi membru în Parlamentul European. A părăsit rândurile PSD în 2009, atunci când a mers alături de liberalul Crin Antonescu pentru a deveni director de comunicare şi strategie al campaniei liderului PNL.

Echipa lui Iohannis pentru Cotroceni începe să prindă contur

Preşedintele ales al românilor, Klaus Iohannis, a început procesul de selecţie a consilierilor cu care va lucra imediat ce se va instala la Palatul Cotroceni. Potrivit unor surse liberale, patru dintre viitorii consilieri prezidenţiali au fost ieri, la Palatul Cotroceni, pentru a se pune la curent cu modul de funcţionare a Administraţiei Prezidenţiale. Potrivit unor surse liberale, Dan Mihalache, Andrei Muraru, Cosmin Marinescu şi George Scutaru au mers la Cotroceni în pregătirea preluării de către Klaus Iohannis a mandatului de preşedinte. Potrivit surselor citate, noul preşedinte s-a decis deocamdată asupra celor patru nume: Dan Mihalache, Andrei Muraru, George Scutaru şi Cosmin Marinescu. George Scutaru este consilier personal al lui Klaus Iohannis. Cosmin Marinescu, împreună cu Andreea Paul Vass şi Gheorghe Ialomiţianu, s-a ocupat în campania electorală de consilierea lui Klaus Iohannis pe probleme economice. George Scutaru a condus grupul parlamentar al PNL.

Moscova lucrează la un nou focar separatist, în Bugeac: "Republica Populară Basarabia"

Analiştii de la centrul ucrainean Da Vinci AG avertizează despre pericolul autoproclamării unei noi republici separatiste în sud-vestul Ucrainei, în regiunea Bugeac, care să acţioneze ca pârghie pentru destabilizarea Republicii Moldova şi cap de pod în cazul unui asalt asupra regiunii Odessa. Zvonurile despre declararea unei noi entităţi separatiste s-au înteţit de la începutul acestui an. Aceasta ar putea fi creată de către membrii unei organizaţii ilegale din regiune, care activează în interesul Federaţiei Ruse. "Este discutată varianta ca această "republică" să se extindă şi pe teritoriul Republicii Moldova, ceea ce ar provoca destabilizări pe teritoriul a două state, care astăzi sunt în zona de interes a Kremlinului", spun experţii de la centrul analitic ucrainean Da Vinci AG, citaţi de Unian. Aceştia analizează mai multe scheme după care s-ar forma şi extinde "Republica Populară Basarabia". În Republica Moldova s-ar începe cu destabilizarea situaţiei din Găgăuzia, în raioanele Basarabeasca şi Taraclia, iar paralel în regiunea transnistreană.

Moştenitori penali de viţă nobilă. Cum a înhăţat ilegal prinţul Paul pădurea de la Snagov

Paul al României (numele din buletin al lui Paul Lambrino) este cercetat în dosarul în care Viorel Hrebenciuc şi fiul său Andrei sunt învinuiţi pentru implicare în retrocedarea ilegală a 90.000 de hectare de pădure, din Suceava. Mai exact, procurorii anticorupţie spun că există dovezi că prinţul şi soţia sa ar fi încercat să obţină ilegal reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren forestier de aproximativ 30.000 de hectare situat pe raza oraşului Broşteni, judeţul Suceava. Aceasta însă nu este singura acuzaţie de acest gen pe care autorităţile i-o aduc lui Paul Lambrino. Ba din contră: nepotul ilegitim al lui Carol al II-lea este suspectat că ar sta în spatele jafului asupra Pădurii Snagov, iar Curtea de Conturi a descoperit ilegalităţile în 2012. Mai mult, auditorii au şi trimis un raport Parlamentului României, Ministerului Justiţiei şi Ministerului Finanţelor cu privire la modul în care Paul a primit peste 46 de hectare de pădure. Sesizarea a rămas însă fără răspuns.

Elena Udrea, la Adevărul Live: Am semnalat colegilor din Guvernul Boc că la ANRP se vorbeşte de fapte de corupţie

Preşedintele PMP, Elena Udrea, a vorbit, la Adevărul Live, despre relaţia sa cu Alina Bica, fosta şefă DIICOT, despre cum a reuşit Klaus Iohannis să răstoarne rezultatul în turul doi al alegerilor prezidenţiale, dar şi despre viitorul său şi al partidului pe care îl conduce. "Relaţia mea cu doamna Bica nu are nimic de a face cu posibila implicare a doamnei Bica în dosarul retrocedărilor. Am construit această relaţie pornind de la faptul că doamna Bica aviza actele legislative în Guvern. Sper că doamna Bica îşi poate dovedi nevinovăţia. Nu aş comenta mai mult de implicarea sa. În vremea în care făceam parte în Guvernul Boc am semnalat că la ANRP se vorbeşte de fapte de corupţie la adresa preşedintei. Am spus că am auzit că acolo se întâmplă fapte de corupţie. Reacţia instituţiilor şi a colegilor a fost că eu mă înşel şi că lucrurile sunt ok. Sunt dintre cei care au semnalat că este grav, ilegal, ce se întâmplă la ANRP. Nu dau numele colegilor, dar vorbim de colegii din Guvernul Boc."

Ruleta rusească: Moscova ar renunţa la gazoductul South Stream dacă Uniunea Europeană crede că tranzitul de gaze naturale prin Ucraina este sigur

Rusia ar putea renunţa la construcţia gazoductului South Stream, care este programat să traverseze Marea Neagră şi să alimenteze statele sud-estul Europei, dacă Uniunea Europeană consideră că nu există niciun risc în privinţa tranzitului din Ucraina, a declarat Alexei Ulyukaiev, ministrul rus al Dezvoltării Economice. "South Stream este un mod de a elimina riscul de tranzit pentru consumatorii europeni, dacă aceştia cer scăderea riscurilor atunci vom construi South Stream, iar dacă nu există cerere, atunci nu o vom construi", a spus, miercuri, Ulyukayev ziariştilor, în Germania. El a adăugat că statele care nu sunt îngrijorate de riscurile asociate cu siguranţa livrărilor de gaze naturale via Ucraina "ar trebui să preia aceste riscuri asupra lor". Declaraţia ministrului rus vine la doar două zile după ce Alexander Gladkov, şeful departamentului pentru producţia şi transportul gazelor şi ţiţeiului din cadrul Ministerului Energiei, că lucrările de construcţie ale South Stream continuă conform planului.

BANCHERUL

Bancile romanesti vor trece in 2015 printr-un exercitiu de evaluare cuprinzatoare (AQR)

Bancile romanesti vor fi supuse in 2015 unui exercitiu de evaluare cuprinzatoare (Asset Quality Review - AQR) fara precedent, urmat de un test de stres, dupa modelul celor realizate recent la nivel european, pentru a satisface cerintele Bancii Centrale Europeane (BCE) inainte ca aceasta sa preia supravegherea directa a celor mai mari banci romanesti, cel mai probabil primele trei (BCR, BRD si Banca Transilvania), dupa aderarea Romaniei la Uniunea Bancara, din 2017. Restul bancilor vor fi supravegheate in continuare de catre BNR. Virgil Dăscălescu, sef serviciu in cadrul Direcţiei Stabilitate din BNR, a declarat ieri, in cadrul seminarului EU-Cofile, ca exista doua variante ce urmeaza a fi stabilite pentru modul de realizare a exercitiului: una ca BNR sa realizeze AQR urmand ca BCE sa-l recunoasca, iar a doua varianta ca exercitiul sa fie facut de BCE cu ajutorul BNR. Toate bancile romanesti ce urmeaza a fi supravegheate de BCE vor fi supuse evaluarii cuprinzatoare. Bancile ce nu vor fi supravegheate de BCE vor trece si ele printr-un proces de evaluare, dar nu conform rigorilor BCE, pentru ca acesta este un proces de durata, costisitor, si trebuie analizate costurile si beneficiile unui asemenea exercitiu, a precizat acesta.

Banca Transilvania anunta ca negociaza preluarea Volksbank

Banca Transilvania anunta intr-un comunicat trimis Bursei de Valori Bucuresti (BVB) ca deruleaza negocieri pentru preluarea Volksbank Romania. Daca tranzactia se finalizeaza, banca din Cluj condusa de Horia Ciorcila va ajunge a doua ca marime din Romania dupa BCR, depasind BRD. Volksbank are active de aproximativ 11 miliarde lei, in timp ce Banca Transilvania a ajuns la active de 34 miliarde, astfel ca impreuna ar detine in total 45 miliarde euro, mai mult decat cele 43,5 miliarde euro la cat au scazut activele BRD in septembrie. "Banca Transilvania informează investitorii cu privire la faptul că, în prezent, sunt în derulare negocieri cu privire la o potenţială achiziţie de către BT a pachetului integral de acţiuni la Volksbank România. Precizăm că discuţiile sunt în continuare în desfăşurare şi nu a fost semnat, până la acest moment, niciun document angajant de către BT cu privire la acest subiect.

CURENTUL

Sturzu confirmă indirect că demolatoarea analiză a votului tinerilor şi din diaspora e a TSD

Ieri, în mediul on-line a apărut o analiză atribuită TSD care analizează pierderea alegerilor de către Victor Ponta, în contextul în care sondajele exit-poll arată că sub 30% din tineri au votat candidatul PSD. Situaţia e asemănătoare şi la absolvenţii de studii superioare. În analiză se arată că sub actualul leadership al PSD, în frunte cu Victor Ponta, potenţialul atragerii de electorat tânăr "nu a fost deloc fructificat" în partid şi că sub conducerea lui Victor Ponta există o "lipsă de promovare democratică a tinerilor la nivel naţional" în PSD. "În plus, în Diaspora, acolo unde mulţi tineri studiază şi au un loc de muncă, Victor Ponta a fost preferat de doar 10,27% dintre votanţi." Analiza pleacă de la întrebarea "De ce nu a fost votat Victor Ponta de tineri?" şi continuă cu informaţia că în PSD "umbla mitul" că tinerii nu sunt interesaţi de alegeri şi că politicienii nu ar trebui să-i ia prea mult în calcul. Una din concluziile analizei confirmă că PSD a încercat să controleze votul cu o prezenţă scăzută la vot şi cu diaspora:

Întoarcerea - de Tia Şerbănescu

Chemat în Camera Deputaţilor la o dezbatere pe tema eşecului organizării votului în diaspora, premierul Ponta, uşor bosumflat, cu aer de gheişă obosită, a regretat cele întâmplate dar a considerat că "am plătit preţul politic pentru asta" - pierzând alegerile. S-o creadă el. A plătit doar avansul. Restul îl va plăti în propriul partid.. La ieşire, Ponta a pretins în faţa presei că şi-a făcut temele: "aşa cum am învăţat din victorii, aşa învăţ şi din înfrângeri". Problema cu el este că învaţă greu şi uită repede - dar nu se dezvaţă deloc de năravuri: sfidând evidenţa (fotografiile din club la Dubai) a declarat că sunt "numai minciuni" dintr-un "scenariu al unui ofiţer acoperit din presă" pe care l-a şi deconspirat acoperindu-se de ridicol. Întrebat dacă totuşi a fost în Dubai, premierul s-a răsucit pe călcâie şi a zbughit-o în timp ce Ghiţă, colegul său de nisip, a declarat sentenţios: "nu comentez viaţa personală a nimănui". Doar la Ghiţă tv unde vieţile personale ale adversarilor sunt făcute zob. Chiar: ce-o să se facă Ponta când n-o să mai poată arunca vina pe dl. Băsescu? Probabil că va acuza greaua moştenire pe care şi-a lăsat-o ca premier, în timp ce el însuşi, în calitate de deputat şi candidat s-a împotrivit. Apoi va mărturisi că şi el a votat tot cu Iohannis.

CURIERUL NATIONAL

MFP va face emisiune de titluri de stat pentru populaţie

Guvernul a aprobat, la propu­nerea MFP, Hotărârea de Guvern care reglementează instrumentul de datorie publică guvernamentală reprezentat de titlurile de stat adresate persoanelor fizice (populaţiei) ce vor fi emise pe piaţa reglementată administrată de Bursa de Valori Bucureşti SA, ca şi instrument de retail, instrument utilizat de altfel de majoritatea ţărilor Uniunii Europene. Actul normativ se găseşte postat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, la rubrica Transparenţă Decizională. Titlurile de stat pentru populaţie nu au mai fost emise din anul 2005, atunci când acestea se distribuiau prin trezoreriile locale într-o formă materializată. Noul instrument introdus prin HG va reprezenta o alternativă sigură de investiţie/economisire pentru populaţie, garantată de statul român, iar titlurile de stat vor fi emise în forma dematerializată.

Se concentrează prejudiciile la "Apă Grea"

În urma controalelor efectuate de Administraţia Finanţelor Mehedinţi s-au descoperit diferenţe de declarare în documentele contabile de peste 10 mil. euro. Durac (AJFP Mehedinţi): Prejudiciul constatat a fost creat în ultimii 6 ani. RAAN nu a mai fost verificată din punct de vedere fiscal de 10 ani. Prejudiciul creat prin contractele pentru procesarea cărbunelui energetic încheiate în perioada 2009 - 2013 se ridică la peste 7 mil. euro

Iohannis: Corupţia e cea mai mare problemă de siguranţă naţională

Preşedintele ales Klaus Iohannis a afirmat că în lupta anticorupţie este nevoie de o asanare morală a clasei politice, informează B1.ro. "De foarte multă vreme se discută despre marile scandaluri de corupţie, anchetele care se desfăşoară cu repeziciune înfăţişează un peisaj sumbru. O ţară paralizată de corupţie. Trebuie să înţelegem că o Românie în care politicieni şi oameni de afaceri se unesc pentru a devaliza bugetul public este o Românie asasinată. Ele arată cum am ajuns ca societate şi cât de urgentă trebuie să fie schimbarea. Aceasta este România anormală de care trebuie să ne despărţim cât de curând, pentru a construi România oamenilor normali", a declarat Iohannis. "E necesar un amplu proces de asanare morală a clasei politice, şi de mult curaj şi intransigenţă a instituţiilor implicate", a precizat el.

Asociaţia Investitorilor avertizează că ne putem întoarce la abuzurile anilor "90

AIPC consideră că modificările propuse la Legea pieţei de capital privind ridicarea dreptului de preempţiune al acţionarilor minoritari la majorările de capital poate avea consecinţe asupra pieţei. Asociaţia atrage atenţia că există un risc real ca, în urma schimbărilor, să fie redeschisă o practică curmată cu 10 ani în urmă, constând în diluarea acţionarilor minoritari. Solicitarea vizează eliminarea proiectului. Cu o majoritate de 66% din drepturile de vot prin decizie în AGA acţionarii minoritari ar putea fi diluaţi unilateral în urma unei propuneri de modificare a Legii pieţei de capital aflată în dezbatere publică pe portalul Ministerului Finanţelor Publice. Avertismentul este lansat de Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) care consideră că schimbarea articolului 240 al Legii 297/2004 ce ar urma să înlesnească ridicarea dreptului de preferinţă al unor acţionari poate avea "consecinţe negative semnificative asupra acţionarilor minoritari ai societăţilor listate".

STUDIU: 8% din averile lumii se află în zonele paradisurilor fiscale

Aproximativ 7.600 de miliarde de dolari, adică 8% din bogăţia mondială, sunt deţinute de persoane particulare în paradisuri fiscale, afirmă un recent studiu apărut în Journal of Economis Perspectives, potrivit ziarului francez Les Echos. Pe primul loc în top se află familiile europene cu averi de aproximativ 2.600 miliarde de dolari localizate în state în care fiscalitatea slabă cooperează cu opacitatea financiară, potrivit francezului Gabriel Zucman, profesor asistent la London School of Economics. Imediat în top pe locul doi se află asiaticii înstăriţi cu 1.300 miliarde de dolari, urmaţi la distanţă mică de cei americani cu 1.200 miliarde de dolari. În top se mai află persoane particulare din ţările Golfului Persic cu 700 de miliarde de dolari, afirmă Zucman, autorul studiului "Bogăţia ascunsă a naţiunilor. Anchetă asupra paradisurilor fiscale" (2013). Studiul nu ţine cont decât de activele financiare şi de bunurile mobile şi imobiliare, care de asemenea ar putea fi ascunse de serviciile fiscale naţionale.

EVENIMENTUL ZILEI

Cătălin Voicu şi "Reţeaua generalilor" care au căpuşat Electrica

Un dosar de corupţie la una din cele mai controversate companii de stat, Electrica SA, dezvăluie modul în care să face trafic de influenţă la cel mai înalt nivel. O firmă aparent modestă din Târgu-Jiu, Tech Safety, a primit contracte de la companii de stat sau autorităţi locale. Martorii au explicat că în spatele ei sunt de fapt alte persoane. Potrivit DNA, creierul afacerii ar fi fostul parlamentar Cătălin Voicu (PSD). Cătălin Voicu este în prezent încarcerat la Penitenciarul Rahova, unde execută o condamnare de 7 ani pentru corupţie.

Populaţia a devenit cel mai bun informator pentru DNA

În acest an, denunţurile românilor au reprezentat 42% din dosarele realizate de procurorii anticorupţie. Urmează instituţiile statului, presa şi serviciile de informaţii. Numărul mare de dosare finalizate de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) i-a convins pe români să reclame tot mai multe fapte de corupţie. Faţă de anii precedenţi, sesizările de la populaţie au crescut cu aproximativ 63%. "În 2014 am primit 1.684 sesizări de la persoane fizice/ juridice private, faţă de 1.032 în anul 2010. Am înregistrat peste 4.500 de dosare. 42% din dosare au fost constituite din denunţurile de la persoane fizice/juridice private, iar în 41% din cazuri au fost sesizări ale unor instituţii publice, altele decât serviciile de informaţii", a spus ieri Laura Kovesi, procuror-şef DNA. Ca o comparaţie, în urmă cu patru ani, dosarele cele mai multe plecau de la materiale primite de la Serviciul Român de Informaţii (SRI). "Deşi e o percepţie referitoare la creşterea implicării SRI în activitatea DNA, am constatat că în acest an doar 17% din dosare au avut la bază o sesizare din oficiu pe baza informaţiilor din mass-media sau primite de la serviciile de informaţii".

Prima şedinţă a conducerii PSD, după înfrângere

Prima analiză serioasă a ceea ce s-a întâmplat la alegeri şi strategia care trebuie urmată, atât la nivelul partidului, cât şi la nivelul guvernării sunt principalele subiecte de pe agenda Comitetului Executiv al PSD care se reuneşte astăzi. Atmosfera se anunţă tensionată, în condiţiile în care unii dintre social-democraţi au cerut deja demisii, ieşirea de la guvernare sau convocarea urgentă a unui congres. În acelaşi timp, premierul Victor Ponta a avertizat că va uza de "toată autoritatea pe care încă o mai are în partid" pentru a-i sancţiona pe cei care încearcă să profite de această conjunctură pentru a face jocuri politice, mergând până la excluderea din partid. Suspendat din funcţia de vicepreşedinte şi purtător de cuvânt, Dan Şova a spus că va merge la şedinţa partidului, chiar dacă nu a fost convocat. În aceeaşi situaţie se află şi primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, suspendat şi el din funcţia de vicepreşedinte în timpul campaniei electorale. Dan Şova şi Marian Vanghelie au fost printre cei care au cerut demisia preşedintelui executiv Liviu Dragnea, care a fost şeful campaniei.

Ce ASCUNDE Obama desprei ISIS? CIA, prinsă la ÎNGHESUIALĂ! Dezvăluiri incredibile ale unui ofiţer american

ISIS este cea mai mare şi cea mai bogată grupare teroristă din istorie, care controlează cel mai vast teritoriu şi deţine cel mai mare arsenal militar. Casa Albă a declarat-o inamicul său numărul unu. Dar tot mai multe informaţii apar despre rolul administraţiei Obama în finanţarea, înarmarea şi antrenarea ISIS, ca armă pentru a dărâma regimul Assad din Siria. Acum, ea pare că a scăpat de sub control. Sau poate că nu... CIA supraveghea livrările de arme din Libia către Siria, în timpul atacului din 2011 asupra reşedinţei diplomatice americane din Benghazi, potrivit unui raport al Comisiei pentru serviciile secrete a Camerei Reprezentanţilor. Dar controversatul raport al Comisiei afirmă că CIA nu a efectuat livrări "neautorizate" de arme către rebelii din Siria, făcând să planeze o confuzie şi mai mare asupra a ceea ce făceau cei circa 25 de ofiţeri CIA şi antreprenori în portul libian.

JURNALUL NATIONAL

315 miliarde de euro. Preşedintele Comisiei Europene anunţă crearea unui nou Fond european pentru investiţii strategice

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunţat miercuri un plan destinat să mobilizeze 315 miliarde de euro pentru investiţii în Europa, cu scopul de a relansa creşterea economică şi de 'a repune Europa la muncă', relatează France Presse. "Creăm un nou Fond european pentru investiţii strategice care va permite mobilizarea a circa 315 miliarde de euro în următorii trei ani", a declarat Juncker în faţa Parlamentului European, reunit la Strasbourg. 'A venit timpul să începem munca şi să repunem Europa la muncă. (...) avem nevoie de un nou început şi de noi investiţii', a subliniat el. 'Îmi imaginez copii la o şcoală din Salonic pe calculatoare ultimul răcnet, îmi imaginez un francez încărcându-şi maşina electrică pe autostradă', a declarat preşedintele Comisiei Europene, indicând posibile proiecte de investiţii. Planul se va baza pe o parte din bugetul european şi pe BEI (Banca Europeană de Investiţii), braţul financiar al UE, dar nu va fi alimentat prin contribuţiile directe ale statelor membre, chiar dacă uşa este lăsată deschisă pentru ca toate statele să participe.

Milionarul lui Băsescu, 330 de hectare din pădurea statului

Puiu Popoviciu, celebru pentru afacerea Băneasa, este pe cale să pună mâna pe 10% din pădurea Snagov, adică pe circa 330 de hectare. Dezvăluirea a fost făcută miercuri, la emisiunea Sinteza zilei, de la Antena 3. Rechinii imobiliari pare că au căzut în propria plasă. Din urma lor, mafia imobiliară se pune în mişcare şi revendică proprietăţi. Puiu Popoviciu, celebru pentru relaţia specială pe care o are cu Ioana Băsescu, fiica cea mare a preşedintelui, este la un pas să intre în posesia a 330 de hectare din pădurea Snagov, cu ajutorul unor interpuşi. Pădurea Snagov, din judeţul Ilfov, se întinde pe 3.000 de hectare, iar cele 330 de hectare teren construibil care urmează să-i revină lui Popoviciu reprezintă 10% din întreaga suprafaţă. Pădurea Snagov este cunoscută ca o ţintă constantă a rechinilor imobiliari, iar când nimeni nu credea că mai e ceva de luat, a apărut Puiu Popoviciu. Primele demersuri de recuperare a pădurilor au început în 2005 şi implicaţi în acest caz mai sunt Băicoianu Ion şi Nasta Marius Ion.

Salariul minim va creşte din 2015

De această măsura vor beneficia circa 1,5 milioane de salariaţi, dintre care 489.000 sunt bugetari. Premierul Victor Ponta a declarat ieri că se poate ajunge la un buget echilibrat pentru anul viitor, având în vedere creşterea economică şi încasările bugetare. "Vor fi negocieri dificile, însă, în acest moment, pe baza creşterii economice şi a încasărilor bugetare şi a modului în care, până la urmă, fiecare dintre dumneavoastră v-aţi făcut treaba, putem să avem un buget echilibrat în 2015 pe aceste principii. Nu alte taxe şi impozite, scăderea CAS-ului, indexarea pensiilor şi ceea ce deja am negociat şi adoptat pe Sănătate şi Educaţie", a declarat premierul în şedinţa de guvern. Salariul de bază minim se va majora de la 1 ianuarie 2015 cu 75 de lei, ajungând la 975 de lei, potrivit unui proiect al Ministerului Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV).

NATIONAL

Angajatii lui Adrian Sarbu, coada la audieri in dosarul de evaziune fiscala

Sute de angajati ai firmelor care au detinut Media Pro, apartinand lui Adrian Sarbu, dau explicatii in fata anchetatorilor in dosarul in care omul de afaceri este acuzat de o evaziune fiscala de peste 26 milioane de euro. Pe langa angajati din Pro TV, Publimedia si Mediafax, sunt audiate si vedete ale trustului, precum Andi Moisescu sau Lucian Mandruta. Cel putin 700 de fosti sau actuali angajati ai grupului de presa Mediafax ar urma sa fie interogati la Inspectoratul General de Politie din Bucuresti intr-unul dintre cele mai mari dosare de evaziune fiscala. Practic, vor da cu subsemnatul toti cei care au semnat, in calitate de beneficiari, contracte de Drepturi de Autor cu cateva firme aflate in atentia anchetatorilor si in spatele carora s-ar afla nimeni altul decat Adrian Sarbu. Surse din cadrul mega-anchetei sustin ca Sarbu nu ar fi platit taxele pentru aceste contracte timp de mai multi ani.

Gabi Oprea, tartorele retrocedarilor din Ilfov!

Dupa Microsoft si EADS, urmatorul dosar vedeta care va zgudui clasa politica romaneasca, atat cat a mai ramas din ea, este cel al retrocedarilor. Iar dupa cum sustin sursele National, unul dintre polii majori de influenta in acest domeniu a fost grupul coordonat din umbra de Dan Cornel Baranga, nimeni altul decat mana dreapta a actualului ministru de Interne, Gabi Oprea. Ancheta in acest caz se anunta una de-a dreptul exploziva, mai ales dupa ce procurorii anticoruptie au aflat ca s-ar fi incercat tragerea lor pe sfoara, prin ascunderea unor documente incriminatorii, chiar daca acestea au fost cerute oficial. Numai ca, in loc sa ajunga la DNA, actele respective ar fi fost dosite in arhiva Prefecturii Ilfov, prin intermediul unui functionar public, sef de Serviciu.

Geoana ii face agenda lui Ponta in PSD

Esecul de la prezidentiale l-a reactivat pe Mircea Geoana. "Nevorbit" de multa vreme, senatorul PSD nu mai conteneste sa le povesteasca social-democratilor ce au de facut in urmatoarea perioada. Profitand de tensiunile din PSD, Mircea Geoana s-a apucat sa-i dea lectii politice lui Victor Ponta. Cursul instensiv de social-democratie a venit la pachet si cu niscaiva indicatii privind activitatea guvernamentala, indicatii care nu i-au picat prea bine premierului. Concret, Geoana a cerut adoptarea unui set de criterii care sa stea la baza selectarii membrilor Guvernului si care sa cuprinda, printre altele, integritatea, competenta si experienta profesionala. "Astept la Comitetul Executiv sa avem o discutie foarte serioasa impreuna cu conducerea partidului si conducerea guvernului cu privire la ceea ce este obligatoriu de facut in aceasta perioada - o ampla restructurare a guvernului nostru.

PUTEREA

MAFIA LEMNULUI. Proprietarii de pădure, hăituiţi de autorităţi şi de "băieţii deştepţi"

Un proprietar de pădure acuză autorităţile statului că nu fac mai nimic pentru a proteja fondul forestier, ba chiar creează, prin birocraţie, premisele prin care încurajează tăierile ilegale. În condiţiile în care în România se taie 3 hectare pe oră (n.n. - potrivit unui studiu Greenpeace), Alexandru Mihăilescu vorbeşte despre un "sistem" de tip mafiot care îi determină pe cei care deţin păduri şi vor să le conserve să renunţe la dreptul de proprietate în favoarea unor persoane interesate de exploatarea în masă. Alexandru Mihăilescu şi sora lui au grijă de peste 1.000 de hectare de pădure în zona Runcu, judeţul Dâmboviţa, proprietate a mamei lor, Maria Nicola Antoaneta Mihăilescu, descendenta lui Ştefan Racoviţă Vodă.

Moscova îşi face Comandament Arctic: Armata rusă vrea să controleze şi Nordul îngheţat

Kremlinul nu priveşte cu ochi buni consolidarea forţelor NATO în estul Europei. În consecinţă, strategii ruşi se pregătesc să îşi întărească prezenţa militară în zona arctică, înainte să o poată face occidentalii. Preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat miercuri înfiinţarea unui Comandament Arctic de apărare. Acesta va avea sediul la o bază navală a Flotei Nordului şi va deveni operaţional pe 1 decembrie. Pentru a-şi întări capacităţile militare, armata rusă va construi în zonă cel puţin 13 aerodromuri şi zece staţii radar. Autorităţile ruse şi-au propus totodată formarea unui contingent care să reunească toate structurile armatei şi să pună la punct o reţea de unităţi militare care să poată găzdui trupe, nave de război, dar şi aeronave. Conform Ministerului rus al Apărării, noul comandament va include Flota Nordului, două brigăzi de război şi mai multe unităţi de apărare aeriană.

ROMANIA LIBERA

Iohannis caută o soluţie pentru debarcarea lui Ponta

Preşedintele ales, Klaus Iohannis, pledează pentru schimbarea majorităţii parlamentare şi a Guvernului. "România liberă" a încercat să analizeze ce variante de combinaţii politice poate încerca PNL, ţinând cont de structura actualului Legislativ. Klaus Iohannis a anticipat că mai mulţi parlamentari ar putea abandona coaliţia premierului Victor Ponta în următoarele săptămâni într-un număr suficient de mare pentru a determina o schimbare a Guvernului anul viitor. Într-un interviu acordat Reuters, Iohannis a estimat că votul prezidenţial va eroda majoritatea controlată de PSD şi de aliaţii săi. "Toată lumea vrea să fie de partea câştigătoare. Prin urmare, este posibil ca în următoarele săptămâni sau luni să avem schimbări în Parlament", a declarat Iohannis.

Autostrada electorală a crăpat la zece zile de la inaugurare

Nici nu a părăsit bine ministrul Transporturilor, Ioan Rus, autostrada Sibiu-Orăştie, inaugurată de acesta pe 14 noiembrie 2014, cu două zile înainte de turul 2 al alegerilor prezidenţiale, că au şi apărut primele fisuri pe calea de rulare a acesteia, în zona kilometrului 60 (lotul III, secţiunea Cunţa-Sălişte). Cauza este graba cu care Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) s-a grăbit să facă inaugurarea, în condiţiile în care nu au fost efectuate lucrările de consolidare ale terasamentului autostrăzii şi ale zonelor învecinate. Potrivit presei locale sibiene, este vorba de o fisură lungă de zece metri, largă de un centimetru, apărută pe banda întâi de circulaţie. CNADNR spune că problema apărută va fi soluţionată de constructor pe banii lui, că autostrada are garanţie patru ani, că încă nu s-a făcut recepţia şi că nu există nici un pericol pentru conducătorii auto.

ZIARUL FINANCIAR

Topul celor mai valoroase 100 de companii din România

Petrom, Romgaz, Fondul Proprietatea, Hidroelectrica şi Orange conduc topul, fiind evaluate la aproape 16 mld. euro. Ziarul Financiar lansează astăzi a noua ediţie a anuarului Top 100 cele mai valoroase companii din România, realizat, la fel ca şi în anii anteriori, în parteneriat cu casa de investiţii Capital Partners. Anuarul este un demers teoretic, o încercare de a transforma în valori tangibile rezultatele economice ale firmelor. Cele mai valoroase 100 de companii mai au mult de recuperat pâ­nă să ajungă la nivelul record din anul 2007, de 100 mld. euro, însă decalajul s-a redus. În ediţia din acest an, firmele din top 100 au fost evaluate la 55 mld. euro, cu aproape 5 mld. euro mai mult faţă de 2013. "Acest avans (de 9% al valorii companiilor din top - n.red.) a fost susţinut în parte de creşterea economică, dar în mai mare măsură de creşterea profitabilităţii compani­ilor nelistate şi scăderea semnificativă a îndatorării companiilor, atât a celor listate, cât şi a celor nelistate", a spus Mihai Zamfir, analist la casa de investiţii Capital Partners.

Salariu mediu de CEO în România: 9.800 euro brut/lună

Un CEO din România are un pachet salarial mediu de 9.825 de euro brut pe lună, în timp ce un exectutiv pe o funcţie similară din Elveţia, Germania sau Marea Britanie câştigă dublu, arată un studiu realizat la nivel global de compania de executive search Pedersen & Partners. Această valoare include salariul de bază, bonusul primit în bani şi beneficiile pe termen lung (de tipul acţiunilor în companie), iar în calcul nu sunt incluse beneficiile "tradiţionale", cum sunt maşinile de serviciu, asigurările sau pensiile private. "Se observă o preferinţă a managerilor din România către pachetele de beneficii flexibile, fenomen care a apărut înainte de criză, a fost stopat în timpul crizei şi care a început să fie reluat în ultima perioadă. Angajatorii şi-au dat seama că beneficiul psihologic adus de oferirea de beneficii flexibile este mai mare decât costul asociat unui astfel de pachet", a spus Mona Neagoe, country manager în cadrul Pedersen & Partners.

BCR şi BRD se bat cu Raiffeisen, BT şi Nomura pentru a vinde bonduri de 500 mil. euro ale Primăriei Capitalei

Două consorţii formate din BCR -BRD şi Raiffeisen Bank, Banca Tran­silvania şi banca japoneză Nomura au depus ofertele pentru a intermedia emiterea şi vânzarea unor obligaţiuni ale Pri­măriei Bucureştiului denominate în lei în valoare maximă de echivalentul a 500 mil. euro (2,2 mld. lei), potrivit unor surse din piaţă. Obligaţiunile se vor lista la bursa din Bucureşti, banii atraşi urmând a fi folosiţi pentru ca municipalitatea să plătească euroobligaţiunile care expiră în iunie 2015. Ieri la ora 11.00 a expirat termenul-limită pentru depunerea ofertelor, iar la ora 12.00 a fost programată deschiderea ofertelor. Valoarea estimată a contractului de intermediere este de 6,45 milioane de lei, fără TVA, potrivit anexei la caietul de sarcini publicat de primărie. Consorţiul care va fi de­sem­nat câştigător va trebui să pregă­tească oferta, să întocmească prospectul de ofertă ce trebuie avizat de ASF şi să vândă oferta investitorilor.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb