REVISTA PRESEI 27.12.2013

Willy Homner
Revista Presei / 27 decembrie 2013

ADEVARUL

Teodorovici se mută în chirie cu aproape un milion de euro pe an. Care sunt cerinţele ministrului

Ministerul Fondurilor Europene va închiria în clădirea Tower Center International de la Piaţa Victoriei un spaţiu pentru care va plăti 900.000 de euro pe an, bani proveniţi din fonduri europene. Cerinţa expresă a Ministerului Fondurilor Europene este dotarea birourilor demnitarilor cu scaun tapiţat cu piele şi dulapuri din lemn. Conform documentaţiei de atribuire, mobilierul pentru spaţiile utilizate de demnitari şi funcţionarii publici de conducere trebuie să cuprinda "1 scaun cu tapiterie de piele, 1 birou tip manager, 2 roll-box-uri; o masa de sedinta cu scaune de minim 6 persoane (doar pentru demnitari), 1 cuier, 2 dulapuri din lemn". De asemenea, imobilul trebuie sa fie amplasat ultracentral (zona 0) sau central (zona I). Un alt criteriu a fost proximitatea faţă de mijloacele de transport în comun: "imobilul sa fie amplasat la o distanta maxima de 700 m fata de o statie de metrou si de 200 m fata de un alt mijloc de transport in comun".

Cum încearcă Ponta să-i ia lui Băsescu vila de protocol Covasna. Care sunt armele preşedintelui

Premierul Victor Ponta i-a pregătit o surpriză preşedintelui Traian Băsescu chiar în Ajunul Crăciunului. O ordonanţă de urgenţă, care nu a figurat pe ordinea de zi înaintea şedinţei de guvern, transfera vila de protocol Covasna din subordinea Administraţiei Prezidenţiale în cea a ministerului de Apărare, condus de social-democratul Mircea Duşa. Potrivit guvernului, actul normativ nu putea suferi amânare. "Necesitatea stringentă a identificării şi transmiterii în administrarea MApN a unui imobil care să corespundă exigenţelor speciale ale cooperării internaţionale în domeniul militar", este explicaţia oficială a Executivului. Potrivit Constituţiei, preşedintele României este comandantul forţelor armate şi îndeplineşte funcţia de preşedinte al CSAT. Cu aceste atribuţii în domeniul apărării, Traian Băsescu se poate bucura în continuare de luxul de la Covasna. Neînţelegerile pot apărea, însă, dacă cele două părţi vor dori să meargă la vilă în acelaşi moment.

Autostradă umflată cu 50 de milioane de euro

Compania de Autostrăzi a dat pe ochi frumoşi contractele pentru construcţia Autostrăzii Cernavodă-Medgidia-Constanţa, alegând ofertele cele mai scumpe. Neregulile sunt consemnate în ultimul raport public al Curţii de Conturi. Contractul pentru construcţia ultimelor două sectoare ale Autostrăzii Soarelui a fost parafat în ianuarie 2009. Chiar dacă oferta FCC/Alpine a fost de 564 de milioane de lei (131 de milioane de euro), iar Mochlos/Danya a oferit 628 de milioane de lei (146 de milioane de euro), Colas SA a câştigat contractul cu o oferta cea mai scumpă - 634 de milioane de lei (147 de milioane de euro). În această perioadă, CNADNR a fost condusă de interimarul Cristian Duică, fost director general adjunct al companiei în ministeriatul lui Radu Berceanu.

Ionel Blănculescu, la Adevărul Live: Anul viitor nu va fi unul de creştere galopantă, dar din 2015 ar trebui să vedem una

Jurnalistul "Adevărul" Cristian Unteanu l-a avut invitat, la Adevărul Live, pe analistul economic Ionel Blănculescu, consilierul prim-ministrului Victor Ponta. Cei doi au discutat despre situaţia economică a României şi a Europei, despre nivelul de trai al românilor şi ce se va schimba în următorii ani. Cristian Unteanu şi Ionel Blănculescu au discutat, la final de 2013, despre cum se va schimba România în următorii ani. Această ediţie a Adevărul Live a acoperit şi subiecte ca protestele împotriva exploatării gazelor de şist şi expoatării de la Roşia Montană, dar şi problemele din sistemul medical românesc. Ionel Blănculescu, care este şi blogger Adevărul, a spus că abia din 2015 se poate spune că România ajunge la un nivel mai ridicat al situaţiei economice. Până atunci, contează cum se descurcă în relaţia cu China, dar şi în cea cu Uniunea Europeană.

Premierul turc a anunţat o remaniere majoră a Guvernului. Proteste violente au reizbucnit în Istanbul

Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat miercuri seara o remaniere majoră a cabinetului său, după ce recent trei miniştri au demisionat din Guvern, în urma acuzaţiilor de corupţie, informează BBC. După o serie de discuţii cu preşedintele turc, Abdullah Gul, premierul Erdogan a decis să înlocuiască 10 miniştri, aproape jumătate din Guvernul pe care îl conduce. Unul din miniştrii care şi-a dat demisia, E. Bayraktar, cel care avea portofoliul Mediului, i-a cerut premierului Erdogan să demisioneze el însuşi. Fostul ministru al Mediului a insistat că o mare parte din proiectele de infrastructură care fac obiectul cercetării penale au fost semnate de premierul Erdogan, prin urmare şi el ar trebui să elibereze funcţia. "Vreau să îmi exprim opinia potrivit căreia stimatul prim-ministru ar trebui să demisioneze", a spus E. Bayraktar, fostul ministru al Mediului.

CURIERUL NATIONAL

McDonalds a închis site-ul unde le recomanda angajaţilor să nu consume fast-food

Compania McDonald's şi-a închis temporar, miercuri, site-ul dedicat personalului, McResource Line, pe care îşi sfătuia angajaţii să nu consume mâncăruri de tip fast-food, ci meniuri mai sănătoase, bazate pe fructe şi legume. "Mâncărurile de tip fast-food reprezintă alternative rapide şi accesibile ca preţ (...) faţă de mâncarea gătită. Chiar dacă sunt convenabile şi economice pentru un stil de viaţă ocupat, meniurile fast-food sunt de obicei bogate în calorii, grăsimi saturate, zahăr şi sare şi expun oamenii riscului de obezitate", se spunea pe acest site, informează dailymail.co.uk. "Deocamdată, trecem prin operaţiuni de mentenanţă, pentru a vă oferi cea mai bună experienţă posibilă. Ne cerem scuze pentru aceste upgrade-uri care sunt în curs de desfăşurare", se arată pe site-ul principal al companiei McDonald's, care a confirmat închiderea paginii de internet McResource Line, informează CNN.

Deficitul bugetar la sfârşitul lui noiembrie, cu un 1% din PIB sub ţinta pentru tot 2013

Deficitul bugetar a crescut în luna noiembrie cu 2,2 miliarde de lei, de la 7,6 miliarde de lei în luna anterioară la 9,8 miliarde de lei, respectiv 1,56% din PIB, nivel cu aproape un punct procentual sub ţinta de 2,5% convenită pentru acest an cu Fondul Monetar Internaţional. După primele zece luni, deficitul bugetului general consolidat reprezenta 1,21% din PIB. Execuţia bugetară s-a încheiat cu excedent în luna octombrie, informează Mediafax. Autorităţile române au negociat cu FMI în luna noiembrie o nouă ţintă de deficit pentru acest an, în creştere de la 2,3% la 2,5% din PIB, diferenţă care să se reflecte exclusiv în cheltuieli suplimentare pentru co-finanţarea proiectelor realizate din fonduri europene.

Mesajul de Crăciun al lui Edward Snowden: Un copil născut astăzi nu va şti niciodată ce înseamnă un moment privat

Edward Snowden, fostul consultant al Agenţiei americane pentru Securitatea Naţională (NSA), a transmis "un mesaj alternativ" de Crăciun, cerând încetarea activităţilor masive de supraveghere a comunicaţiilor. Discursul transfugului refugiat în Rusia a fost difuzat de postul britanic Channel 4 ca alternativă la mesajul tradiţional de Crăciun al reginei Elizabeth a II-a, scrie Mediafax. "Un copil născut astăzi nu va mai avea nicio concepţie de protejare a vieţii private. Nu va şti niciodată ce înseamnă un moment privat, un gând neînregistrat", a spus Snowden, în vârstă de 30 de ani, care a primit azil politic temporar în Rusia după ce a dezvăluit informaţii secrete despre programele americane de monitorizare a comunicaţiilor. Snowden a făcut referire la George Orwell, explicând că tehnicile de supraveghere descrise de acesta "erau nimic comparativ cu ce există în prezent".

Gazprom a început să folosească fracturarea hidraulică în Banatul sârbesc

NIS, compania sârbă controlată de monopolul rusesc Gazprom, prin divizia petrolieră Gazprom Neft, a început să utilizeze tehnologia fracturării hidraulice cu spumă la câteva dintre câmpurile sale petroliere din Voivodina (Banatul sârbesc), în parteneriat cu americanii de la Halliburton, ca parte a programului de creştere a eficienţei activităţilor de explorare şi producţie ale NIS Gazprom, scrie energyreport.ro. "Este cea mai modernă metodă utilizată în exploatarea zăcămintelor inaccesibile de hidrocarburi. Tehnologia respectă în totalitate standardele UE legate de protecţia mediului", a anunţat NIS Gazprom.

EVENIMENTUL ZILEI

OPOZIŢIA AMEŢITĂ ÎŞI CAUTĂ ÎNCĂ LIDERUL. PDL-ul condus de Blaga, vinovatul principal pentru dezbinarea Dreptei

Cu un şef nou ales în urma unor suspiciuni de fraudă, democrat- liberalii au fost principala frînă pentru coagularea Opoziţiei. Confruntaţi cu o majoritate guvernamentală USL de 70%, reprezentanţii Opoziţiei au eşuat în a se opune cu succes acesteia, consumându- şi energiile în lupte fratricide. PDL, Forţa Civică, PMP şi PNŢCD nu au reuşit să coaguleze Dreapta, liderii acestor partide împiedicându-se de orgoliile mult prea mari. Sub conducerea interimară a lui Vasile Blaga, începutul anului 2013 găseşte PDL dezbinat. Alegeri interne cu scandal, excluderi şi suspendări din partid, încăpăţânarea de a coagula Dreapta doar în jurul PDL şi o cursă "aranjată" pentru desemnarea prezidenţiabilului. Pe scurt: un an de PDL sub şefia lui Vasile Blaga.

Un virus informatic face ravagii în întreaga lume. Infectează calculatoarele şi cere recompensă

Potrivit unui raport al unei firme de securitate, în jur de 250.000 de calculatoare cu sistemul de operare Windows au fost infectate cu un virus care cere recompense. Virusul Cryptolocker, care a infectat în jur de 250.000 de calculatoare cu Windows din întreaga lume, criptează datele utilizatorilor şi le cere o recompensă pentru a le decoda. Utilizatorilor li se prezintă o numărătoare inversă, pe parcursul căreia pot plăti recompensa cerută, scrie BBC Online. În cazul României, utilizatorilor li se cere 200 de lei pentru a-şi debloca PC-urile. Compania de securitate Dell SecureWorks a publicat o listă cu site-urile care găzduiesc periculosul virus, însă avertizează că noi site-uri devin contaminate în fiecare zi.

Fonduri "fantomă" în buget. Ce s-a întâmplat cu jumătatea de miliard de lei pentru minimis

Cele 500 de milioane de lei alocate în acest an acestui program, care nu s-a mai derulat, au rămas necheltuite în exerciţiul bugetar din 2013. După două încercări de a lansa schema de minimis, un program dedicat întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM), încercări soldate cu eşec, jumătatea de miliard de lei alocată finanţării pentru 2013 a rămas la stat, potrivit informaţiilor obţinute de Evz. Este un nou exemplu de fonduri fantomă din buget, ce pot fi cheltuite discreţionar de Executiv. Ultima informaţie oficială despre aceste fonduri pentru minimis este cea de la rectificarea bugetară care avut loc la finele lunii octombrie. În articolul 27 al proiectului de rectificare se menţionează că "se autorizează Ministerul Economiei, în anul 2013, să încheie contracte în limita sumei de 500.000 mii lei pentru finanţarea schemei de ajutor de stat având ca obiectiv acordarea de ajutoare de minimis pentru investiţiile realizate de IMM".

Sondaj CSCI. Victor Ponta, FAVORIT în cursa pentru Cotroceni

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidenţiale, premierul Victor Ponta ar fi favorit, relevă un sondaj CSCI realizat în perioada 18-22 decembrie, publicat de România TV. Astfel, Victor Ponta ar câştiga cursa pentru Palatul Cotroceni cu 32% din voturi, în timp ce Crin Antonescu ar obţine 24%. Mihai Răzvan Ungureanu ar primi 21% din voturi, Cătălin Predoiu 8%, iar Dan Diaconescu 6%. Dacă s-ar organiza turul doi al alegerilor prezidenţiale, Victor Ponta ar obţine 59% din voturi dacă ar concura cu Crin Antonescu, cotat cu 41%. Dacă în turul doi l-ar avea adversar pe Mihai Răzvan Ungureanu , Ponta ar obţine 66% din voturi, iar Cătălin Predoiu contracandidat ar obţine 67 de procente. Sondajul CSCI a cuprins şi întrebări legate de alegerile europarlamentare din 2014 şi arată că PSD ar obţine 41% din voturi, PNL 19%, PDL - 17%, UDMR şi PPDD câte 6%, iar Mişcarea Populară - 5 %.

Pacepa: "Ceauşescu a fost executat pentru a i se închide gura. Iliescu este un COMUNIST profesionist"

Generalul Ion Mihai Pacepa, şef - adjunctul spionajului lui Nicolae Ceauşescu, a declarat, într-un interviu pentru emisiunea "Aktualitatea", de pe B1 TV, că Nicolae Ceauşescu a fost asasinat pentru a i se închide gura şi a nu se ajunge la un proces public, în care acesta ar fi putut face dezvăluiri despre foştii săi tovarăşi. "La 28 decembrie 1989 ziaristul francez Franz Oliver Giesbert a scris în prestigiosul ziar francez Le Figaro că dacă Ceauşescu ar fi avut parte de un proces public, el "ar fi putut face dezvăluiri cu privire la foştii săi tovarăşi care, după ce s-au certat cu el, au devenit gorbaciovişti şi tronează astăzi în Consiliul Frontului Salvării Naţionale. De aceea era urgent să i se închidă gura, era urgent să fie omorât", a mai spus fostul şef-adjunct al spionajului din România.

JURNALUL NATIONAL

Am întâlnit şi occidentali fericiţi în România şi Bulgaria. France Presse scrie despre vesticii instalaţi la noi, în Est

Împinşi de criză, seduşi de preţul redus al terenurilor agricole sau dintr-o simplă atracţie, mii de europeni s-au instalat în Bulgaria şi în România, profitând de oportunităţile oferite de Europa emergentă, notează corespondentul agenţiei France Presse într-un reportaj dedicat vesticilor care au ales "Estul". În timp ce în Marea Britanie unii se tem de o "invazie" de români şi de bulgari după deschiderea pieţei muncii la 1 ianuarie 2014, o dezbatere "isterică", după cum o caracteriza comisarul european Laszlo Andor, România şi Bulgaria primesc tot mai mulţi străini, potrivit Eurostat şi statisticilor naţionale, numărul acestora fiind de 145.000, dintre care cel puţin 52.000 sunt înregistraţi ca provenind din Uniunea Europeană.

Deficitul bugetar a urcat la 1,56% din PIB în noiembrie. Spaţiul pentru decembrie este de 1% din PIB

Deficitul bugetar a crescut în luna noiembrie cu 2,2 miliarde de lei, de la 7,6 miliarde de lei în luna anterioară la 9,8 miliarde de lei, respectiv 1,56% din PIB, nivel cu aproape un punct procentual sub ţinta de 2,5% convenită pentru acest an cu Fondul Monetar Internaţional, informează mediafax.ro. După primele zece luni, deficitul bugetului general consolidat reprezenta 1,21% din PIB. Execuţia bugetară s-a încheiat cu excedent în luna octombrie. Autorităţile române au negociat cu FMI în luna noiembrie o nouă ţintă de deficit pentru acest an, în creştere de la 2,3% la 2,5% din PIB, diferenţă care să se reflecte exclusiv în cheltuieli suplimentare pentru co-finanţarea proiectelor realizate din fonduri europene. Veniturile bugetului general consolidat au totalizat 182,6 miliarde lei (29,2% din PIB) în primele 11 luni şi au fost cu 4,1% mai mari în termeni nominali faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit Ministerului Finanţelor.

PUTEREA

Managerii CFR SA şi CFR Călători, pe făraş

Managerii privaţi din CFR SA (Infrastructură) şi CFR Călători, au zilele numărate la conducerea celor două companii. Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, care şi-a exprimat public în repetate rânduri nemulţumirea faţă de modul în care managerii înţeleg să conducă cele două societăţi feroviare, a trimis o sesizare Ministerului Finanţelor Publice (MFP) cu privire la o serie de nereguli constatate în urma unei analize efectuate asupra respectării prevederilor legale cu privire la guvernanţa corporatistă. Potrivit unui comunicat al Ministerului Transporturilor, conducerile celor două companii nu respectă cerinţele formulate în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 109 din 2011 privind guvernanţa corporatistă a întreprinderilor publice, respectiv articolul 39 alin. 2, ce obligă la publicarea pe site-ul companiei a politicii şi a criteriilor de remunerare a administratorilor şi directorilor.

Propuneri la UE pentru facilitarea exploatării gazelor de şist

Companiile care exploatează gaze şi petrol de şist ar putea scăpa de controalele repetate care ar trebui să stabilească efectele asupra mediului. Ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene au discutat noile reglementări în domeniu şi eu exclus evaluarea obligatorie a impactului asupra mediului, aşa cum ceruse o comisie a Parlamentului European. Nu a fost luată în considerare nici recomandarea prin care companiile ar fi trebuit să informeze în avans comunităţile afectate de exploatări şi să obţină aviz pozitiv de la toate instituţiile centrale şi locale, notează Digi24. Pentru a deveni lege la nivelul Uniunii Europene, aceste reglementări trebuie aprobate de Parlamentul European şi de miniştrii Mediului din ţările Uniunii Europene.

România mai are de plătit 14 miliarde de dolari la FMI

14 miliarde de euro mai are România de plătit Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale din împrumutul luat în 2009. Până acum, Banca Naţională şi Ministerul Finanţelor au rambursat creditorilor externi şapte miliarde de euro, din care cinci miliarde doar în acest an. În total, România va da înpoi 21 de miliarde de euro pentru împrumutul luat în 2009. Calendarul de plată se termină în 2016 pentru Banca Naţională, şi în 2023 pentru Ministerul de Finanţe.

ROMANIA LIBERA

Deputaţii votează azi arestarea preventivă a lui Gheorghe Coman

Camera Deputaţilor urmează să se reunească, vineri, pentru a se pronunţa prin vot asupra cererii de arestare preventivă a lui Gheorghe Coman, după ce Comisia juridică a avizat favorabil, luni, solicitarea în acest sens, informează Mediafax. Secretarul Camerei Deputaţilor, deputatul Eugen Nicolicea, a fost întrebat dacă liderii grupurilor parlamentare au ridicat problema mobilizării parlamentarilor la şedinţa de plen, pentru întrunirea cvorumului, în condiţiile în care şedinţa este programată imediat după Crăciun. "Crăciun, ne-Crăciun, termenele sunt termene ... eu întotdeauna am susţinut că regulamentele trebuie să fie respectate, chiar dacă ai situaţii neplăcute", a răspuns Nicolicea. Deputatul a afirmat că în situaţia în care nu va fi întrunit cvorumul de şedinţă vineri în plenul Camerei Deputaţilor preşedintele de şedinţă va anunţa la momentul respectiv data următoarei şedinţe în care subiectul va fi repus pe ordinea de zi.

Obama a promulgat bugetul SUA

Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a promulgat joi bugetul pentru următorii doi ani. Acest gest transformă compromisul obţinut cu dificultate în Congres, între democraţi şi republicani, în lege, se arată într-un comunicat al Casei Albe, citat de Mediafax. Din Hawaii, unde se află în vacanţa de sfârşit de an împreună cu familia, preşedintele a promulgat un text menit să transmită semnalul unei stabilităţi fiscale, după psihodrama provocată de paralizia parţială a administraţiei federale în octombrie. Acest compromis între cele două partide, aprobat la jumătatea lui decembrie de către cele două Camere ale Congresului, stabileşte cadrul cheltuielilor pentru 2014 şi 2015, anulând totodată tăierile automate care urmau să intre în vigoare la 1 ianuarie. Printr-o anulare parţială a politicii de austeritate, cheltuielile federale, după doi ani de scădere istorică, urmează să înregistreze o creştere în 2014, de la 967 de miliarde de dolari cât a fost în 2013 la 1.012 miliarde în 2014 şi 1.014 miliarde în 2015. Cheltuielile militare, care urmau să înregistreze o reducere, vor creşte uşor.

ZIARUL FINANCIAR

Cei mai mari chiriaşi de la parterul blocurilor: Casele de marcat ale supermarketurilor au luat locul ghişeelor din bănci

Băncile, unul dintre principalii chiriaşi ai spaţiilor de la parterul blocurilor în anii de boom, au început în ultimii ani, pe fondul crizei, să îşi închidă din agenţii şi sucursale sau să reducă spaţiile alocate acestora. Sute de agenţii şi sucursale au dispărut în ultimii ani, iar în multe cazuri spaţiile lăsate de ele sunt în continuare goale. În ultima perioadă însă, pe locul lăsat liber de ele şi-au pus sigla branduri supermarketuri şi magazine de proximitate, unul dintre puţinele businessuri care încă se extinde. O explicaţie poate fi faptul că vânzările de alimente au fost cel mai puţin afectate de criză în contextul în care românii şi-au raţionat bugetul şi au renunţat la produsele care nu erau de strictă necesitate precum electrocasnice, haine sau mobilă. Mai mult, creditarea a îngheţat, astfel că multe din achiziţii au fost amânate.

Ce acţiuni ar putea aduce anul viitor dividende mai mari decât dobânzile bancare

Cel puţin 15 companii de pe bursă le-ar putea oferi investitorilor dividende mai mari decât dobânzile bancare, în următorul an, iar în unele cazuri randamentele din dividende ar putea fi chiar duble faţă de dobânzile actuale. În prezent, băncile plătesc dobânzi de 4-5% la depozitele în lei, iar analiştii prevăd ca tendinţa dobânzilor în următorii ani să fie de stagnare, dacă nu de scădere în continuare. Astfel, tot mai mulţi deponenţi caută plasamente mai bine remunerate. O alternativă pot fi acţiunile cotate la bursă, iar dintre acestea companiile care plătesc în fiecare an dividende consistente sunt favoritele investitorilor, deoarece oferă un flux de venit în fiecare an, fără ca investitorii să fie nevoiţi să-şi vândă acţiunile. Cele mai mari randamente ale dividendelor sunt aşteptate şi în acest an la SIF-uri, care au distribuit în ultimii doi ani cea mai mare parte a profiturilor către acţionari.

Planurile Tinmar Ind pentru 2014: cel mai mare trader de energie îşi propune o creştere de 25%

Tinmar Ind, cel mai mare trader privat de energie electrică din România, deţinut de omul de afaceri din Câmpina, Augustin Oancea, şi-a bugetat pentru anul viitor o creştere a cifrei de afaceri de 25%, până la 2,13 miliarde de lei (484 de milioane de euro), potrivit datelor transmise de companie. Firma care alimentează cu energie companii precum Dacia, cel mai mare exportator al României, Kronospan sau combinatele din grupul Interagro, controlat de omul de afaceri Ioan Niculaie, spune de la anul va ajunge în peste 3.000 de locuri de consum. "Începâd cu 01.01.2014 depăşim 350 de clienţi consumatori finali însumând peste 3.000 de locuri de consum", explică George Voicu, directorul de furnizare al Tinmar Ind. În ceea ce priveşte profitul net, compania se bazează anul viitor pe un câştig de 90 de milioane de lei, în creştere cu 12,5% comparativ cu cel estimat pentru finalul anului 2013.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb