• ADEVARUL
• Ce legi restante moşteneşte noul Parlament
Majorări salariale, eliminarea a peste 100 de taxe nefiscale, un cadru legislativ permisiv pentru fumători, conversia creditelor în franci eveţieni, pensii speciale pentru alte categorii sunt cele mai importante legi care au rămas în aer în precedentul Parlament şi care vor trebui soluţionate definitiv de actualul Legislativ. Aleşii promit că reiau şi marile proiecte eşuate: revizuirea Constituţiei, regionalizarea şi descentralizarea. Precendentul Parlament a lăsat moştenire o serie de legi care au născut mari controverse în spaţiul public. Unele proiecte au fost pasate dinspre Preşedinţie spre Parlament, altele aşteaptă să fie puse în acord cu deciziile Curţii Constituţionale.
• Răzbunarea "golanilor" din Piaţa Universităţii
Chemarea minerilor la Bucureşti pentru alungarea "golanilor" ar putea avea consecinţe pentru Ion Iliescu abia acum. Fostul preşedinte, dar şi alte personaje-cheie ale Mineriadei din 13-15 iunie 1990 sunt acuzaţi de crime împotriva umanităţii. Analiştii susţin că deşi au trecut 26 de ani de la acele evenimente, pedepsirea vinovaţilor ar fi o reparaţie pentru victimele Mineriadei. La sfârşitul săptămânii trecute, Parchetul Curţii Supreme a anunţat punerea în mişcare a acţiunii penale, pentru infracţiuni contra umanităţii, împotriva lui Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu şi Miron Cozma. Analiştii politici susţin că demersul procurorilor militari este un semnal clar că se doreşte pedepsirea vinovaţilor şi că nu este o simplă coincidenţă redeschiderea succesivă a dosarului Revoluţiei şi cel al Mineriadei.
• Călcâiul lui Ahile pentru Sevil Shhaideh
Mai mulţi experţi în politică internaţională invocă legislaţia privind accesul la informaţii clasificate pentru a atrage atenţia că Sevil Shhaideh, propunerea coaliţiei PSD-ALDE-UDMR pentru funcţia de prim-ministru al României, ar putea fi incompatibilă cu funcţia, din cauza trecutului soţului, Akram Shhaideh. Premierul României devine, printre altele, şi vice-preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare al Ţării (CSAT), postură din care are acces la informaţii clasificate extrem de sensibile, referitoare la siguranţa naţională.
• "Culoar" legal pentru Dragnea-premier
Legea care îi interzice lui Liviu Dragnea să fie premier ar putea ajunge în faţa Curţii Constituţionale (CCR), prin intermediul Justiţiei, după ce a fost atacată în instanţă de un lider sindical mai puţin cunoscut. Deşi argumentele juridice din motivare nu stau în picioare, scopul procesului, acela de verificare a constituţionalităţii articolului din legea 90, ar putea fi atins. Bogdan Andrei Valentin, un lider sindical din Prahova, a deschis un proces în contencios administrativ, prilej cu care să fie ridicată excepţie de neconstituţionalitate. Dacă instanţa îi admite excepţia, articolul ajunge pe masa CCR pentru verificarea constituţionalităţii. Cei trimişi în judecată sunt: Administraţia Prezidenţială, PNL, Consiliul Naţional al PSD, Biroul Electoral Central (BEC), Antena 3 şi Romania TV.
• Marile evenimente de pe piaţa de capital în anul 2016
Marcarea pieţei de capital româneşti pe traiectoria către statutul de piaţă emergentă, lansarea emisiunii de titluri de stat Fidelis Centenar şi IPO-ul privat MedLife reprezintă cele mai importante evenimente care au avut loc în sectorul bursier în acest an. De asemenea, Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a lansat un nou instrument financiar, în 2016, respectiv warrants. Pe de altă parte, în acest an nu au fost listări ale companiilor de stat pe bursă, lucru aşteptat de către oficialii BVB şi investitori, se arată într-o retrospectivă Agerpres. Valoarea totală a tranzacţiilor cu acţiuni pe segmentul principal al Bursei de Valori Bucureşti a crescut în acest an cu 3,6% comparativ cu întregul an 2015, la peste 9,122 miliarde lei.
• Premierul japonez Shinzo Abe efectuează o vizită istorică la Pearl Harbor
Shinzo Abe, considerat de către unii drept un naţionalist revizionist, îi face o vizită lui Barack Obama la Pearl Harbor, în Hawaii, unde armata japoneză a ucis peste 2.000 de militari americani pe 7 decembrie 1941 şi a grăbit intrarea Statelor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial. La 75 de ani de la acel eveniment tragic pentru armata americană, premierul japonez vine într-o vizită istorică de două zile la locul atacului în scopul promovării păcii. Shinzo Abe, primul prim-ministru în exerciţiu al Japoniei care merge la Pearl Harbor după 65 de ani, nu intenţionează să prezinte scuze pentru pierderile suferite de armata americană în urma atacurilor armatei japoneze, la fel cum nu a făcut nici Barack Obama în mai, când a vizitat Hiroshima, pentru sutele de mii de victime ale primelor atacuri nucleare din istorie.
• BANCHERUL
• Avocatul Poporului cere justiţiei ca angajaţii CEC Bank să fie consideraţi funcţionari publici
Avocatul Poporului susţine că angajaţii CEC Bank, spre deosebire de cei ai altor bănci private, au statut de funcţionar public si pot fi acuzaţi si judecaţi pentru fapte de corupţie, precum luarea de mită. Instanţele de judecată interpretează însă diferit statutul angajaţilor CEC Bank acuzaţi de fapte de corupţie, unele considerând că sunt funcţionari publici, altele că nu, motiv pentru care Avocatul Poporului a cerut instanţei supreme, Înalta Curte de Casaţie si Justiţie, să lămurească această problemă.
• IFN-urile concurează tot mai puternic băncile
IFN-urile specializate in credite online de valori mici, de câteva sute sau mii de lei, pe termene de câteva săptămâni, maxim o luna, au trecut la un alt nivel, cu împrumuturi de valori mai mari si pe termene mai îndelungate, încercând astfel să preia o parte dintre clienţii băncilor. Astfel, IFN-ul Zaplo, lansat anul trecut in Romania de către grupul financiar 4finance din Letonia, cel care a preluat in acest an si sucursala TBI Bank, si-a făcut un nou site, denumit Onnen.ro, prin care acorda, exclusiv online, credite de maxim 10.000 de lei pe perioade de pana la 2 ani.
• COTIDIANUL
• Băsescu: Societatea Astra a fost prăbuşită teleghidat
Traian Băsescu a comentat în direct în emisiunea "Dosar de Politician" de pe B1TV despre situaţia critică în care se află Dan Adamescu, care suferă de septicemie dar rudele nu sunt lăsate să îl viziteze pe motiv că este condamnat. "Sincer vă spun, eu am dubii serioase cu privire la prăbuşirea reală sau artificială a companiei de asigurări Astra. Mulţi au spus Adamescu - milionarul lui Băsescu. Vă rog să mă credeţi că l-am văzut o singură dată pe acest Adamescu. E teza ticăloşilor. Însă societatea Astra, din punctul meu de vedere, a fost prăbuşită teleghidat să intre alte societăţi de asigurări pe piaţa românească. Dar nu mă pot pronunţa, nu am date certe, doar ce îmi spune instinctul, era prea mare societatea. Este inuman dacă ceea ce relataţi este adevărat. Un om cu septicemie să nu aibă şansa să îşi vadă apropiaţii pentru că i-au expirat cele 5 vizite pe lună", a afirmat fostul preşedinte.
• Dan Adamescu, în stare gravă la spital
Omul de afaceri Dan Adamescu este în stare gravă la spital. Deşi medicii i-ar mai fi dat doar câteva ore de trăit, membrii familiei susţin că nu sunt lăsaţi să intre să-l vadă. Dan Adamescu este internat într-o clinică privată din Bucureşti, starea sa de sănătate s-ar fi agravat în urma unei operaţii suferite la genunchi, acesta suferind de septicemie, transmite Realitatea.net. Afaceristul a fost condamnat anul acesta la 4 ani si patru luni de închisoare pentru fapte de corupţie. Dan Adamescu a depus la 25 octombrie 2016 o cerere de eliberare condiţionată la Judecătoria Sectorului 4, la aproape şase luni de când a fost condamnat la patru ani şi patru luni de închisoare pentru că a intervenit la judecători în dosare de insolvenţă. Reprezentanţii familiei au susţinut că omul de afaceri suferă de 15 boli care s-ar fi agravat din momentul în care acesta a ajuns la închisoare.
• CURENTUL
• Pus de PSD în CNSAS, Cazimir Ionescu a fost în 1989 cureaua de transmisie între FSN şi Securitate
Cazimir Ionescu, inculpat vineri de Parchetul Militar pentru infracţiuni contra umanităţii, e membru al Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii din partea PSD. Ionescu a participat alături de Ion Iliescu la lovitura de stat din 1989 şi a făcut parte din CFSN. Procurorii au anunţat luna trecută că "din actele dosarului rezultă că pentru păstrarea puterii, prin acţiunile desfăşurate şi măsurile dispuse, noua conducere politică şi militară instaurată după data de 22.12.1989 a determinat uciderea, rănirea prin împuşcare, vătămarea integrităţii fizice şi psihice, respectiv lipsirea de libertate a unui număr mare de persoane, fapte care se circumscriu condiţiilor de tipicitate ale infracţiunii contra umanităţii prev. de art. 439 alin. 1 lit. a, g, i şi k Cod penal cu aplic. art. 5 Cod penal.
• CURIERUL NATIONAL
• Brexit: Theresa May i-a chemat pe britanici la unitate in 2017
Părăsind Uniunea Europeana, a subliniat Theresa May in mesajul său de Crăciun, britanicii trebuie "să profite de această oportunitate istorică pentru a-si construi un nou rol, îndrăzneţ, in lume"... Cu partenerii noştri internaţionali, "va trebui sa conlucram pentru promovarea comerţului, creşterea prosperităţii si înfruntarea pericolelor la adresa păcii si securităţii in lume".
• Corului Armatei Roşii a fost puternic lovit de tragedia aviatică din Marea Neagră
O aeronavă Tupolev Tu-154 cu 92 de persoane la bord s-a prăbuşit s-a prăbuşit duminică în Marea Neagră la un kilometru jumătate de ţărm. În avion se aflau membrii celebrului cor al Armatei Rusei, militari şi jurnalişti, arata b1.ro. Aceştia se îndreptau către Latakia, în Siria, unde ar fi trebuit să susţină un concert de Crăciun pentru militarii ruşi staţionaţi la baza militară Khmeimim. Printre victime se afla şi compozitoul şi dirijorul corului, Valery Khalilov. Locotenentul general Khalilov, de origine uzbecă, a dirijat în repetate rânduri corul de la parada de 9 mai, de "Ziua Victoriei", organizată în Piaţa Roşie din Moscova, scrie Adevărul. De altfel, autorităţile ruse au anunţat că din cele de persoane aflate la bord, 64 erau componenţi al Corului Armatei Roşii.
• Băsescu: Dacă Dragnea e sincer, trebuie să colaboreze cu preşedintele
Traian Băsescu i-a transmis lui Liviu Dragnea că, dacă într-adevăr îşi doreşte instalarea Guvernului cât mai rapid, atunci trebuie să colaboreze cu preşedintele Klaus Iohannis. Altfel, tot discursul liderului PSD e doar o demagogie. Totodată, preşedintele PMP a insistat că nu Sevil Shhaideh însăşi este problema cu nominalizarea de premier făcută de Dragnea, ci soţul ei, despre care se ştie că a fost colaborator al regimului sirian Bashar Al-Assad.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Sevil Shhaideh este soţia unui semi-terorist
Doamna Sevil Shhaideh este în centrul unei controverse publice legată de numirea ca prim-ministru. Nu din cauza vreunei întâmplări din CV-ul personal, ci din cauza soţului. Care este de origine siriană, devenit cetăţean român, dar a dobândit cetăţenia într-un mod ciudat, la o lună după ce a cerut-o, durata medie de aşteptare fiind de 8 ani, a susţinut public regimul lui Bashar al-Assad, a distribuit propagandă pro-Hezbollah pe Facebook, este fost funcţionar sirian, timp de 22 de ani a lucrat în ministerul Agriculturii din Damasc. Cam astea ar fi "acuzaţiile", tema generală a celor care se ocupă de acest subiect fiind că votarea lui Sevil Shhaideh va fi un prilej pentru aliaţii din NATO să îşi manifeste neîncrederea şi să ne blocheze accesul la informaţii sensibile.
• "Spionul şef" din dosarul Black Cube a stat 192 de zile în arest pentru fapte "insuficient probate"
Arestat în dosarul Black Cube, fostul ofiţer SRI Daniel Dragomir a fost condamnat joi, într-un alt dosar, de Tribunalul Bucureşti la un an de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată în forma participaţiei improprii. Soţia sa, Marinela Zoica Dragomir, a fost condamnată tot la un an de închisoare cu suspendare pentru aceeaşi infracţiune. După ce a fost ţinut în arest în acest dosar 192 de zile, Daniel Dragomir a fost achitat pentru celelalte infracţiuni pentru care DNA îl trimisese în judecată. Sentinţa Tribunalului Bucureşti nu este definitivă şi poate fi atacată la Curtea de Apel Bucureşti.
• Klaus Iohannis, aşteptat să anunţe numele premierului
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, joia trecută, la finalul consultărilor cu partidele parlamentare că va desemna premierul după Crăciun. Aseară, şeful statului s-a întors de la Sibiu şi, potrivit unor surse parlamentare, Iohannis ar urma ca astăzi să facă desemnarea. PSD a propus-o pe Sevil Shhaideh pentru funcţia de premier, iar PMP l-a propus pe deputatul Eugen Tomac. Potrivit surselor citate mai sus, Iohannis ar fi chemat-o pe Sevill Shhaideh în această dimineaţă la o Cotroceni. Este probabil ca discuţia să vizeze şi informaţiile legate de Akram Shhaideh, soţul candidatei PSD, un cetăţean sirian despre care presa a relatat că este un susţinător al regimului preşedintelui Bashar al- Assad.
• JURNALUL NATIONAL
• Surse: Iohannis nu are nicio întâlnire planificată cu Sevil Shhaideh
Preşedintele Klaus Iohannis nu are programată pentru marţi nicio întâlnire cu premierul propus de PSD Sevil Shhaideh, potrivit unor surse citate de Antena 3. Informaţia a fost dezvăluită luni, de Oana Stancu, la emisiunea Subiectiv, de la Antena 3. "Informaţiile noastre mai arată că nici Liviu Dragnea, nici Sevil Shhaideh nu au fost contactaţi până acum de la Preşedinţie, pentru mâine (marţi - n.r.), a spus jurnalista Oana Stancu. Preşedintele Klaus Iohannis a fost plecat la Sibiu de Crăciun şi ar urma să se întoarcă la Bucureşti luni seara şi să înceapă de marţi demersurile pentru desemnarea premierului. Amânarea deciziei lui Iohannis a survenit în contextul în care au apărut speculaţii privind legăturile soţului lui Shhaideh cu guvernul sirian.
• Record: terminăm anul cu 0 kilometri de autostradă
România a încheiat anul 2016 cu cel mai slab rezultat în materie de kilometri noi de autostradă din 2008 şi până în prezent. Guvernanţii n-au mai inaugurat nici cei 15 kilometri din lotul 2 Lugoj-Deva care trebuiau deschişi circulaţiei anul acesta. Dubii există şi asupra inaugurării ciotului de la intrarea în Capitală, de pe autostrada Bucureşti-Ploieşti (A3). În schimb, autorităţile au lansat anunţul de licitaţie pentru realizarea pe hârtie a "Alternativei Techirghiol", la un cost estimat de 8,9 milioane de lei.
• Asigurătorii urcă spre 7 miliarde de lei
Primele cinci firme de asigurare din România deţin 55,7% din piaţă după primele nouă luni ale acestui an, iar compania Allianz-Ţiriac a redevenind liderul acestei pieţe. În ceea ce priveşte piaţa RCA, primii cinci jucători deţin o cotă de 76%, iar Asirom are cea mai mare cotă, potrivit unui raport al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF). În primele nouă luni ale anului 2016, primele brute subscrise (PBS) pe piaţa asigurărilor din România s-au ridicat la 6,88 miliarde de lei, în creştere cu 12% faţă de perioada similară a anului trecut. "Creşterea pieţei din această perioadă a fost determinată de dinamica ascendentă a segmentului asigurărilor generale, care a înregistrat un avans de 14% faţă de primele nouă luni ale anului precedent, fiind susţinută şi de o evoluţie pozitivă a asigurărilor de viaţă (2%).
• NATIONAL
• Bogdan Diaconu, despre Ghiţă: Dacă a plecat, a făcut-o doar pentru că se temea pentru viaţa sa!
Despre fostul deputat opinia publică a aflat, in urmă cu o săptămâna, că nu se mai ştie nimic de zile bune. Şeful sau de partid, de la care mulţi sperau să afle vreo informaţie preţioasă in privinţa acestui caz, susţine ca nu ştie unde ar putea fi afaceristul. "Toata lumea" mă suna sa mă întrebe de Sebi Ghiţă... unde e?...cum a făcut?...de ce nu ies public sa mă delimitez de el? etc. Am nişte personaje care se plimba prin fata casei mele si care se ţin apoi după mine, cât e ziua de lungă si noaptea de mare. Răspunsul este: nu ştiu unde este...as vrea sa ştiu ca este bine! Daca a plecat in lumea cea mare a făcut-o doar pentru ca se temea pentru viaţa sa! Sper sa fi reuşit să si-o salveze!", a spus Diaconu.
• PUTEREA
• Românul care l-a ajutat fără voie pe teroristul de la Berlin
Un şofer român de camion susţine că a fost abordat pe o autostradă din Franţa de autorul atentatului de la Berlin, tunisianul Anis Amri, care l-a întrebat cum putea ajunge la Lyon, după comiterea atacului, relatează presa spaniolă, citată de Mediafax. Românul Alexandru Gindea, în vârstă de 37 de ani, a fost abordat de un individ, miercuri 21 decembrie, într-o zonă de servicii situată pe Autostrada A20 din Franţa, între localităţile Limoges şi Brive-la-Gaillarde. Zona se află la 400 de kilometri sud de Paris şi probabil teroristul încerca să ajungă în Italia. Individul, care se deplasa cu un alt vehicul, l-a întrebat pe şoferul român, miercuri în jurul orei 22.45, cum putea intra pe autostrada care duce spre Lyon, relatează cotidianul spaniol El Mundo.
• OBAMA şi-a anunţat în premieră planurile de viitor
Preşedintele în exerciţiu al SUA, Barack Obama, s-a declarat luni ''sigur'' că ar fi obţinut şi un al treilea mandat la Casa Albă în cazul în care Constituţia i-ar fi permis să candideze la scrutinul din 8 noiembrie, transmite AFP, citată de Agerpres. În acest interviu el şi-a precizat şi priorităţile pentru perioada următoare, dorind ca pe termen lung să contribuie la crearea ''viitoarei generaţii de lideri, de organizatori, jurnalişti şi politicieni''. Însă pe termen scurt, în lunile care vor urma plecării sale de la Casa Albă, Obama are în plan să ''doarmă'', să petreacă ''vacanţe foarte frumoase'' împreună cu soţia sa, Michelle, şi să scrie. Dar el a exclus o viitoare implicare în politică pentru a nu ''inhiba afirmarea unor voci noi'', neexcluzând totuşi posibilitatea de a interveni în eventualitatea unor ''probleme care ar atinge fundamentele democraţiei noastre''. Pe 20 ianuarie Barack Obama îi va preda atribuţiile de preşedinte lui Donald Trump.
• ROMANIA LIBERA
• Se încheie un an greu pentru marinari. Semne bune pentru 2017
Când economia mondială suferă, industria maritimă suferă la rândul ei, pentru că circa 90% din marfa transportată în lume este cărată cu ajutorul vapoarelor. Când industria maritimă suferă, circa 33.000 de români sunt îngrijoraţi. Acesta este numărul total de oameni care au brevetele şi certificatele necesare pentru a naviga. Aproape jumătate din ei sunt activi. La finalul de an, Sindicatul Liber al Navigatorilor a făcut un bilanţ. Există şi lucruri pozitive, dar şi unele îngrijorătoare. "Shipping-ul trece printr-o perioadă foarte, foarte grea, capacităţile de transport s-au diminuat, companiile mari au dat faliment. Foarte multe nave noi, moderne, sunt trase pe dreapta pentru că au dat faliment companiile", a declarat Adrian Mihălcioiu, preşedintele SLN.
• Rusia, în doliu naţional. Echipele de căutare au găsit trupul pilotului şi resturile avionului prăbuşit în ziua de Crăciun
Rusia este în stare de doliu naţional, ca urmare a tragediei din ziua de Crăciun, când un avion al Ministerului Apărării care transporta 92 de persoane spre Siria s-a prăbuşit în Marea Neagră, în apropiere de staţiunea Soci, informează TASS. Autorităţile au anunţat, luni dimineaţa, că operaţiunea de căutare continuă. Astfel, au fost mobilizate mai multe echipaje şi se estimează că în cursul zilei va fi recuperată o mare parte din epavă. Corpul pilotului avionului Tu-154 care s-a prăbuşit duminică în Marea Neagră cu 92 de persoane la bord, Roman Volkov, a fost recuperat de scafandri de pe fundul mării, informează luni seară agenţia TASS. Scafandrii au mai adus la suprafaţă alte 70 de părţi de cadavre, a declarat o sursă din cadrul serviciilor de intervenţie.
• Justiţia turcă a interzis presei să dea informaţii despre ancheta asupra asasinării ambasadorului Rusiei
Un tribunal din Ankara a interzis presei turce să mai prezinte informaţii asupra anchetei în cazul ambasadorului Rusiei, Andrei Karlov, care a fost asasinat acum câteva zile, informează agenţia Anadolu. Interdicţia de difuzare a informaţiilor se referă atât la imaginile filmate la locul atentatului, cât şi la datele referitoare la alţi suspecţi despre care se presupune că ar avea legătură cu asasinatul. Ambasadorul Karlov a fost împuşcat la Ankara de un fost ofiţer al poliţiei turce şi a murit ulterior la spital. Atentatorul, Mevlut Mert Altintas, a fost lichidat de forţele de ordine. Mevlut Mert Altintas a susţinut că uciderea ambasadorului este un gest de protest la adresa campaniei militare a Rusiei în oraşul sirian Alep.
• ZIARUL FINANCIAR
• Pentru prima dată, apare numele unui român în organizaţia lui Doanld Trump
Pentru prima dată, într-un articol din New York Times, apare numele unui român, Andrew Weiss, care lucrează pentru Doanld Trump de 25 de ani, fiind responsabil cu dezvoltarea proiectelor imobiliare. New York Times, cel mai influent ziar american, a făcut o descriere detaliată a business-ului organizaţiei lui Donald Trump, care acum este obligat să îl dizolve pentru a nu fi în conflict de interese cu poziţia de preşedinte al Statelor Unite, pe care o va ocupa după 20 ianuarie. Andrew Weiss este un imigrant român care a crescut în Brooklyn, şi a fost angajat imediat după ce a terminat şcoala în 1981. După douăzeci şi cinci de ani, după ce a fost alături de Trump în vremuri bune şi vremuri dificile, inclusiv în cadrul eşecului spectaculos al cazinourilor din Atlantic City, Weiss este încă alături de preşedintele SUA, ca vice-preşedinte pentru dezvoltare şi construcţii.
• Ciprian Pahonţu, şeful Romsilva: "În primele 9 luni s-a tăiat ilegal 36.000 metri cubi de lemn"
Ciprian Pahonţu, directorul general al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, instituţia care administrează pădurile statului, spune că a observat o scădere a tăierilor ilegale de lemn în ultima perioadă, datorită înăspririi pedepselor, dar şi datorită noilor instrumente folosite pentru urmărirea masei lemnoase, precum aplicaţiile mobile "Inspectorul Pădurii" sau "Radarul Pădurilor", care permit populaţiei să verifice direct în sistem legalitatea unui transport de lemne. "Nu avem încă situaţia la 12 luni, însă la 9 luni avem din fondul forestier proprietatea statului 36.000 metri cubi de lemn tăiat ilegal. Ca să vă formaţi o imagine, acest lucru înseamnă undeva la 0,4-0,5% din lemnul pe care îl punem noi pe piaţă, evaluaţi", a declarat Ciprian Pahonţu în cadrul unei conferinţe de presă, ce a avut loc la sediul Romsilva, la sfârşitul lunii decembrie.
• Cea mai nouă taxă pe care o vor suporta românii de la 1 ianuarie
De la 1 ianuarie 2017 va intra în vigoare taxa pentru depozitarea deşeurilor la groapa de gunoi, în valoare de 80 de lei/tonă, a anunţat vineri ministru Mediului, Cristiana Paşca Palmer. "Multe autorităţi au solicitat o eşalonare pe mai mulţi ani a plăţii acestei taxe, pentru că nu au asigurată infrastructura . Adică taxa să crească gradual la 80 de lei/tonă. Însă această taxa trebuia introdusă acum cinci ani, iar 2017 este ultimul an până la care UE ne mai permite să prelungim termenul", a declarat ministrul Mediului.