• ADEVARUL
• Transilvania, din nou vedetă în presa străină. BBC a publicat o spectaculoasă galerie foto
Atmosfera arhaică a satelor româneşti şi bisericile fortificate ale Transilvaniei sunt evocate, pe BBC, într-o galerie foto care surprinde, de fapt, ceea ce văd turiştii străini în această parte a României: "bătrâna" cetate a Sighişoarei, Branul lui Dracula, porţi sculptate şi viu colorate, gospodăriile ţăranilor cu un iz medieval şi tradiţii străvechi. O imagine spune mai mult decât o mie de cuvinte. La fel este şi în cazul a şase fotografii de pe site-ul BBC sub denumirea "Tradiţiile medievale ale Transilvaniei". Imaginile vorbesc despre o regiune a României unde miturile şi legendele străvechi, inclusiv cel al lui Dracula, sunt la ele acasă. O zonă unde găseşti istoria la orice pas şi fiecare casă are povestea ei.
• Crin îl execută pe Călin prin "locotenenţii" Ruşanu şi Stroe
Dan Radu Ruşanu şi Radu Stroe au cerut excluderea lui Călin Popescu Tăriceanu din PNL, după ce acesta a contestat candidatura lui Crin Antonescu la prezidenţiale. Antonescu susţine că nu este de acord. Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a declanşat o adevărată furtună în PNL după ce a propus organizarea de alegeri interne pentru stabilirea candidatului la prezidenţiale. Propunerea vine în contextul în care Crin Antonescu a fost desemnat candidatul USL la prezidenţiale, anul trecut, de congresele PSD şi PNL. "Aceste alegeri interne pentru stabilirea candidatului la Preşedinţie trebuie organizate nu mai devreme de 2014, nu există niciun fel de raţiune pentru a le organiza mai devreme", a explicat Tăriceanu.
• Dincolo de summit. Chile îşi vede de vinuri, de somon, de cupru şi de Pacific. Corespondenţă din Santiago
În ultima zi a Summitului UE-CELAC se vede mai clar ca acum câteva zile, în iarna de la Bucureşti, că America Latină e în cea mai bună dintre istoriile ei. O fi fost Summitul UE-CELAC, dar adevărul e că liderii europeni nu stârnesc interes printre chilienii de rând. Vedeta a fost Raul Castro, fratele lui Fidel, excentricul Raul, care doarme la ambasadă, e păzit de mai bine de trei duzini de gărzi de corp. Ziarele chiliene i-au dedicat ediţii speciale. A prins, fără excepţie, prima pagină. Merkel, Barroso? Glumiţi. Dacă îi ştiu, chilienii îi găsesc, oricum, plictisitori. E încă o revoluţie în desfăşurare în inimile acestor oameni. La finalul summitului UE-CELAC, Traian Băsescu a subliniat că schimburile comerciale între România şi statele din America Latină au explodat în 2012: "Schimburile comerciale au crescut cu 47% în primele 11 luni ale anului trecut. România a exportat de 700 de milioane de euro în America Latină.
• România scapă pe moment de pericolul nuclear de la Belene. Harta reactoarelor riscante din Europa
Bulgarii au invalidat duminică, prin lipsă de prezenţă, referendumul privind dezvoltarea capacităţii nucleare, ceea ce ar putea însemna "îngroparea" definitivă a controversatului proiect de la Belene. Centrala nucleară de la Belene, considerată unul dintre cele mai riscante proiecte nucleare din Europa, ar putea fi închisă definitiv, ca urmare a rezultatelor referendumului de duminică din Bulgaria - primul din perioada postcomunistă a statului. Doar 20,3% din bulgarii cu drept de vot s-au prezentat duminică la referendumul privind dezvoltarea energiei nucleare a statului. Pentru ca scrutinul să fie valid, rata de prezenţă trebuia să fie de cel puţin 60,2% din populaţia cu drept de vot, adică aproximativ 4,3 milioane de bulgari. Dintre cei care s-au prezentat, peste 60% s-au arătat în favoarea construirii unei noi centrale nucleare.
• "Octombrie Roşu", ameninţarea din adâncul Internetului este în hibernare, iar un român studiază fenomenul
"Octombrie Roşu" este o campanie de spionaj cibernetic care a debutat în 2007 şi a vizat, în special, state est-europene. Laboratoarele Kaspersky, companie recunoscută pe plan internaţional în ceea ce priveşte securitatea informatică, studiază comportamentul "Octombrie Roşu" şi a explicat de ce nu a fost detectată ameninţarea în aceşti 5 ani. "«Octombrie Roşu» este fantastic", consideră Costin Raiu, membru al echipei de cercetare Kaspersky. "Atacatorii au scris aproximativ 1.000 de module diferite pentru a fura datele." El, împreună cu alţi peste 30 de angajaţi distribuiţi în întreaga lume, se ocupă de testarea noilor ameninţări. Raiu a avut primul contact cu "Octombrie Roşu" în octombrie 2012, când l-a primit de la un informator.
• CAPITAL
• EXCLUSIV Războiul de un miliard de euro: Becali vs Popoviciu
Deşi conflictul celor doi importanţi oameni de afaceri este de notorietate, prea multe detalii despre ce s-a întâmplat între ei nu au apărut niciodată. Capital reface întreaga poveste, un adevărat thriller de business, cu o miză şi cu implicaţii uriaşe. Astăzi este primul termen al procesului intentat de DNA unui grup de oameni de afaceri şi foşti angajaţi ai statului, aceştia din urmă fiind acuzaţi că au prejudiciat interesele statului. Spus mai direct, procurorii contestă modul în care a obţinut Gabriel Popoviciu terenul din Băneasa, unde acum se află cel mai important proiect imobiliar din România. De unde a pornit totul, cum a ajuns terenul la Popoviciu, cine sunt personajele-cheie şi, mai ales, ce s-ar putea întâmpla mai departe cu proiectul Băneasa?
• Guvernul sufocă economia cu biruri noi
În loc de reforme şi restructurări în sectorul public, Guvernul vine cu taxe noi şi în creştere, care vor afecta sectorul privat, pentru a finanţa majorări de salarii şi pensii. Câteva măsuri se disting detaşat din pachetul de"cârpeli" fiscale şi sunt văzute ca lovind cel mai puternic în economie. În primul rând, e vorba de obligarea microîntreprinderilor să plătească impozit de 3% pe cifra de afaceri, fără a avea posibilitatea deducerii pierderilor dintr-un an fiscal. Până acum puteau opta pentru impozit pe profit. În plus, plafonul pentru această categorie de firme a fost redus practic la jumătate, spune avocatul Gabriel Biriş, de la 100.000 euro la 50.000 euro, chiar dacă se vorbeşte de un plafon de 65.000 euro (220.000 lei în echivalent). Acesta e calculat pe cursul euro de la aderarea în UE, cu 22% mai mic decât cel din prezent.
• FMI se interesează de ASF, megasupraveghetorul dorit de Guvern
Reprezentanţii celui mai mare creditor extern al României au avut întâlniri cu lideri ai celor doua uniuni reprezentative pentru piaţa asigurărilor. Oamenii de la FMI au fost, se pare, de acord cu profesioniştii din piaţă care susţin că termenul dat de autorităţi pentru înfiinţarea noii structuri de supraveghere este mult prea scurt. Reprezentaţii asigurătorilor şi brokerilor de asigurări din România au avut ocazia de a-şi exprima poziţia privind crearea Autorităţii de Supraveghere Financiară şi in faţa Fondului Monetar Internţional. UNSICAR şi UNSAR, cele două uniuni care reprezintă profesioniştii din piaţa locală de asigurări, nu au făcut niciun secret din faptul că se împotrivesc construiri unei magastructuri de supraveghere, mai ales într-un termen atât de scurt ca cel dat de Guvern, doar trei luni.
• DEUTSCHE WELLE: România, o pată de ruşine pe harta Europei
La Bucureşti continuă cronica marilor neadecvări ale puterii USL-iste la democraţie, stat de drept, separarea puterilor, justiţie independentă. În consecinţă, imaginea externă a României se resimte în continuare grav. Sub bagheta magică a penalilor din USL din plin reprezentanţi atât în parlamentul supraponderal al ţării, cât şi în obezul său guvern, România redevine în viteză mare ce-a fost sub Ceauşescu: o pată de ruşine pe harta Europei. Mai nou, Consiliul Europei s-a văzut nevoit să reacţioneze faţă de noua lovitură grea aplicată justiţiei de mai marii USL-işti. În reacţie la "legea super-imunităţii parlamentare", după cum se poate intitula amendamentul adoptat în această săptămână de majoritatea USL-istă din forul legislativ, secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjörn Jagland şi-a manifestat preocuparea.
• CURIERUL NATIONAL
• Procesul fraudării CFR Mesagerie intră în linie dreaptă
Procesul fraudării CFR Mesagerie, înregistrat la Tribunalul Bucureşti la data de 21 decembrie 2012, a început cu o amânare necesară citării martorilor care pot da detalii în acest dosar. Următorul termen a fost stabilit pentru data de 18 februarie 2013. În acest dosar sunt inculpaţi fraţii Hassan şi Mehdi Awdi, Bassam Raymond Istambouly şi Iordan Bădeanu, părţi responsabile civilmente fiind firmele Monalisa Investments, Supremo Media, Southern Cross Parklane, Network Press Concept (fosta Rodipet) şi Piramid Corporation, iar CFR Mesagerie, prin administratorul judiciar Euro Insol - parte civilă. În acest dosar, fraţii Hassan şi Mehdi Awdi sunt acuzaţi de spălarea banilor, delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi evaziune fiscală.
• Merkel il calmeaza pe "furtunosul" Cameron. La orizont un "cuplu anglo-german?"
Pozitia foarte conciliatoare a dnei Merkel la Davos, fara a consulta sau antrena si Franta - care a criticat pozitiile exprimate de Cameron - ii determina pe unii analisti sa creada in posibilitatea unei convergente intre prima si a treia economie europeana. Numai ca, asa cum se stie, intre conceptul european britanic si cel german sunt nu doar asemanari in puncte cum ar fi crestrea economica , competitivitatea, liberul schimb, ci si diferente sensibile, intre altele in politicile sociale sau in privinta continutului Tratatului de la Lisabona privind avantajele si obligatiile membrilor UE.
• ArcelorMittal provoacă un seism în siderurgia belgiană
Guvernul belgian este decis să caute un investitor serios care să asigure activitatea instalaţiilor de la Liege pe care Lakshmi Mittal vrea să le închidă. Lideri politici şi miniştri îl acuză pe Mittal de trădare, acesta nerespectând angajamentele luate iniţial. Deputatul belgian Alain Mathot: "Nu-mi este ruşine să spun direct că ne aflăm în faţa unei secături, a unui escroc". ArcelorMittal a anunţat joia trecută închiderea definitivă a 6 instalaţii de transformare şi finisare a oţelului ("fază la rece") în regiunea Liege, punând în pericol locurile de muncă ale 1.300 de angajaţi.
• Băncile centrale pun în pericol generaţiile viitoare
Politica monetară relaxată a primit critici dure la Forumul Economic Mondial de la Davos. Economistul Nouriel Roubini spune că băncile centrale trebuie să oprească robinetul cu bani ieftini înainte de a provoca o nouă criză. Davide Serra, manager al fondului Algebris: Tipărirea de bani reprezintă un furt de la copiii noştri. Nouriel Roubini, profesor la Stern School of Business de pe lângă Universitatea din New York, şi managerul de fond Davide Serra au criticat în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos politica monetară care are la bază rate de dobândă zero şi relaxare cantitativă, transmite publicaţia britanică The Telegraph.
• Cererea de eliberare condiţionată depusă de Vîntu, respinsă de instanţă
Tribunalul Bucureşti a respins, vineri, cererea de eliberare condiţionată a omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu, decizia judecătorilor fiind definitivă. Tribunalul Bucureşti a judecat, vineri, contestaţia lui Vîntu împotriva deciziei Judecătoriei sectorului 4, care respinsese cererea de eliberare condiţionată a acestuia după executarea a două treimi din pedeapsă. La şedinţa de vineri, procurorul a susţinut că omul de afaceri a purtat din penitenciar peste 3.300 de discuţii telefonice şi că nu a respectat anumite norme ale închisorii. După deliberări, cei trei judecători ai Tribunalului au respins recursul omului de afaceri astfel, că acesta execută în continuare pedeapsa de un an de închisoare, dată în cazul de şantaj a lui Sebastian Ghiţă.
• Datoriile publice ameţitoare ale unor state europene
Eurostat a dat publicităţii cifrele oficiale referitoare la datoriile cele mai mari ale unor membri ai UE. La sfârşitul anului 2012, constată Eurostat, Grecia avea o datorie publică de 301,193 miliarde de euro, reprezentând 152,6% din PIB. Guvernul grec a anunţat că Grecia nu poate rambursa, aşa cum fusese prevăzut, cele 400 miliarde de euro primite prin aşa-numitul "plan de salvare". Nici italienii nu stau bine la capitolul datorii, în ciuda măsurilor luate de echipa lui Mario Monti. Acesta va lăsa în urma apropiatelor alegeri o datorie publică de 1.995,143 miliarde de euro, respectiv 127,3% din PIB. Analişti economici italieni afirmă că această cifră este "proba incompetenţei" mult-lăudatului Mario Monti. Europenii de la Bruxelles au însă o altă părere despre Monti, dar... este campanie electorală. Datoria Portugaliei este evaluată de Eurostat la 201,003 miliarde de euro (120,3% din PIB).
• EVENIMENTUL ZILEI
• Jaf de milioane de euro cu Insula Mare a Brăilei
Statul român pierde zeci de milioane de euro din cauza modului păgubos în care Agenţia Domeniului Statului a încheiat noul contract de concesiune a terenului agricol. Noul contract de concesiune a celor peste 56.000 de hectare de teren agricol din Insula Mare a Brăilei, care a fost încheiat în august 2012, conţine clauze prin care statul român este păgubit cu zeci de milioane de euro. Cea mai defavorabilă clauză contractuală se referă la redevenţa pe care firma care a primit terenul urmează s-o plătească. Aceasta este cu 40% mai mică decât cea de pe piaţa liberă. 15,8 milioane de euro n-au mai fost încasaţi la bugetul statului pentru că parafarea contractului de concesiune s-a amânat cu doi ani, perioadă în care Administraţia Domeniului Statului (ADS) n-a încasat redevenţa, care este mai mică decât în privat.
• Dan Voiculescu, la Realitatea TV: "Mi-e teamă că pactul de coabitare cu Băsescu să nu se transforme în fraternitate"
Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, se teme ca pactul de coabitare cu Traian Băsescu "să nu se transforme în fraternitate". El a făcut această declaraţie în cadrul emisiunii "Vocile străzii", de la Realitatea TV. "Nu cred că Băsescu poate coabita cu cineva. Este opinia mea. Dacă alticineva din USL crede altceva este problema lui. Eu sunt atent ca această coabitare să nu se transforme în fraternitate. În opt ani de regim Băsescu s-au făcut multe nelegiuiri. Mi-e teamă să nu fie un pact de iertare a păcatelor, prin care unii lideri din USL să încerce să-şi rezolve diverse probleme. Mi-e teamă de proverbul românesc «O mână spală pe alta, iar amândouă spală obrazul»", a declarat Dan Voiculescu.
• Ponta îl ia peste picior pe Vosganian: "Mi se pare că nu e nici un litoral în Vaslui"
Victor Ponta l-a ironizat din nou pe Ministrul Economiei, Varujan Vosganian. După ce Vosganian a afirmat că exploatarea gazelor de şist ar conduce la compromiterea imaginii litoralului, premierul a afirmat că din informaţiile sale, principalele licenţe de exploatare sunt în Vaslui. "Eu ştiu că principalele licenţe de explorare sunt în Vaslui. Şi mi se pare ca nu e nici un litoral în Vaslui... sau poate-or fi?", s-a întrebat Ponta, la Hotnews.ro. După ce i s-a spus că în Dobrogea există trei licenţe de explorare a gazelor de şist, Ponta a punctat: "Dar chiar sunt pe litoral, pe plajă, lângă hoteluri? Mă îndoiesc.". La începtul săptămânii, Victor Ponta l-a invitat pe Varujan Vosganian să părăsească guvernul dacă este nemulţumit.
• OTV în direct. Diaconescu a găsit soluţia
Inventivitatea patronului OTV e inepuizabilă. Diaconescu şi-a asigurat transmisie pe Internet şi apariţie televizată la RTV. După ce în urmă cu o săptămână licenţa OTV a fost suspendată de către CNA, pentru neplata de patru ani a amenzilor, de ieri, cei care vor să urmărească postul lui Dan Diaconescu îl găsesc live pe Internet. Mutarea OTV pe site nu încalcă legea şi iese de sub competenţa CNA. Emisia OTV vine cu o zi înainte de prima înfăţişare în procesul de suspendare a deciziei CNA. Dacă instanţa va decide că Diaconescu are dreptate, OTV va putea emite până la judecarea pe fond. Deşi Diaconescu a lăsat să se înţeleagă că va transmite şi pe DDTV, pe jumătate de ecran, surse din CNA au spus că ar fi ilegal, fără aprobare de la Consiliu.
• JURNALUL NATIONAL
• "Horică, Integritate Mică" dă în judecată Jurnalul Naţional
Şeful ANI, Horia Georgescu, s-a hotărât să spună cât face demnitatea sa: 100.000 de euro. Jurnalul Naţional, dar şi Antena 3, au dezvăluit, cu documente sau declaraţii, lucruri extrem de grave din viaţa şi ascensiunea profesională ale lui Horia Georgescu, preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, membru important al "Celor care-l au pe Naşu-n suflet". Mai mult, Jurnalul Naţional a publicat, în exclusivitate, dosarul în care şeful ANI îl acuză pe Mircea Badea, moderatorul emisiunii "În Gura Presei", de ironie, că l-a denigrat şi l-a defăimat când a utilizat la adresa lui, în emFără număr, dar în cifreisiuni, termeni precum "ochelărică", "giumbix", "ANI-st", "penibil şi slugă băsistă".
• Dan Voiculescu: "Singura soluţie pentru ca România să se dezvolte în linişte: suspendarea şi demiterea lui Traian Băsescu"
Invitat al emisiunii "Realitatea străzii", la Realitatea TV, senatorul Dan Voiculescu, preşedintele de onoare al Partidului Conservator, a declarat că nu crede într-o coabitare politică alături de Traian Băsescu, şi că singura cale pentru ca România să se dezvolte în linişte este inevitabil, ca şi în 2007, suspendarea şi demiterea din funcţia de preşedinte a lui Traian Băsescu. De asemenea, Dan Voiculescu a afirmat că, aşa cum niciodată nu s-a ascuns în spatele funcţiei ocupate, nu intenţionează să se prevaleze de imunitatea sa parlamentară în faţa justiţiei, care trebuie, ca întotdeauna, să-şi facă datoria.
• Oprescu, atac la ministrul Radu Stroe: Nu pot sa fiu de acord cu afirmatii din haznaua incompetentei si a dezinformarii birocratice
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, i-a dat o replică dură ministrului de Interne, liberalul Radu Stroe, după ce acesta a afirmat că în Bucureşti s-au epuizat stocurile de materiale antiderapante. Ulterior, Radu Stroe şi-a cerut scuze pentru afirmaţii, spunând că a fost dezinformat. La rândul său, Oprescu a acceptat scuzele lui Stroe, afirmând că acestea dovedesc faptul că este un om de bună credinţă. Oprescu a mai anunţat stocurile de materiale conform verificarilor facute de inspectorii Directiei de Control din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti:
• Care sunt restanţele României în acordul cu FMI
Negocierile se prelungesc din cauza privatizărilor şi a managementului privat din companiile de stat. Negocierile cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) se prelungesc după ce autorităţile nu au ajuns la un acord cu reprezentanţii instituţiei din cauza companiilor energetice. În fapt, acestea sunt şi cauza principală pentru care România a solicitat o amânare cu două luni în acordul cu FMI. Astfel, înţelegerea iniţială din 2011, care urma să fie încheiată în aprilie 2013, se va finaliza cel mai probabil în iulie, când ar urma să fie programată o ultima şedinţă de evaluare în board-ul instituţiei.
• NATIONAL
• Basescu si Ponta au batut palma: Codrut Olaru, noul PROCUROR GENERAL al Romaniei!
Uite ca lucrurile incep sa se aranjeze incet si in Justitie. Departe de balamucul care mai bantuie inca pe holurile Consiliului Superior al Magistraturii, Traian Basescu si Victor Ponta au facut un nou pas pe fructuosul drum al coabitarii, stabilind deja cine va fi noul procuror general. Iar intelegerea dintre cele doua palate prevede ca, pana in luna iulie cel tarziu, in biroul ocupat momentan de Daniel Morar sa se mute Codrut Olaru. Este vorba despre actualul sef al DIICOT, un procuror a carui trecere in fruntea Parchetului General a fost anuntata in exclusivitate de "National", inca de acum un an. Onorurile pentru prezentarea catre marile cancelarii a numelui viitorului procuror general i-au revenit seful statului, care a profitat de deplasarea la Summit-ul din Chile pentru obtine OK-ul necesar.
• Curtea de Conturi intra in jocurile politice!
Traditionala motaiala de la Curtea de Conturi a fost zguduita de ordinele venite de sus si care vizau declansarea unui control structural de fond la toate unitatile administratiei locale. Iar daca la inceput inspectorii institutiei au protestat vehement ca trebuie sa se desprinda din luxoasele birouri si sa bata coclaurile tarii, ei au fost repede adusi cu picioarele pe pamant de enuntarea posibilitatii ca, daca nu indeplinesc aceasta sarcina cu entuziasm, tocmai Curtea de Conturi sa se trezeasca pe cap cu controalele altor structuri. Asa ca primariile din tara au si fost luate la puricat de catre subalternii lui Nicolae Vacaroiu.
• Trei armate din Orientul Mijlociu, in alerta maxima
Cel putin opt ofiteri de rang superior au fost ucisi in exploziile a doua masini-capcana, la sediul Securitatii siriene din Quneitra, Inaltimile Golan. Surse ale serviciilor secrete occidentale dezvaluie ca ofiterii erau "putini" sirieni, dar cei mai multi erau iranieni, din Brigazile Al Qods. Ofiterii se duceau la o sedinta pentru a pregati ofensiva impotriva islamistilor care lupta in Siria pentru rasturnarea regimului. In urma exploziilor, armata siriana a comasat trupe la granitele cu Iordania si Israelul, "dovedind mobilitate de miscare", dupa cum isi scriau rapoartele agentii occidentali. Armatele iordaniene si israeliene, plus trupele speciale americane din Iordania, au instaurat gradul de alerta maxima.
• PUTEREA
• CAMPANIILE PUTEREA. Divergenţele pe hrană continuă în România şi UE. Stand by la organismele modificate genetic
Cotidianul naţional PUTEREA demarează o campanie de susţinere a politicilor de mediu. Prima etapă are ca subiect Organismele Modificate Genetic - OMG. Această temă este la ordinea zilei în Europa. Recent, din cauza divergenţelor apărute între statele membre UE, Comisia Europeană a decis să îngheţe procesul de autorizare a cultivării de OMG în UE până în 2014. În România, "greutatea" unei decizii privind OMG apasă pe Guvern, şi, în special, pe Daniel Constantina, ministrul Agriculturii, şi pe Rovana Plumb, ministrul Mediului. Românii trebuie să ştie ce înseamnă consumul de OMG şi care ar putea fi riscurile asociate.Începând de astăzi, cotidianul naţional PUTEREA vă oferă informaţii tehnice şi legislative, argumente pro şi contra OMG.
• Medvedev îl condamnă pe Assad
"Bashar al-Assad ar fi trebuit să acţioneze mai rapid şi să invite opoziţia paşnică la masa negocierilor. Este o eroare gravă din partea lui, poate chiar fatală", a spus premierul rus, Dmitri Medvedev, la Davos. El a adăugat că "şansele de menţinere a puterii se diminuează pe zi ce trece". "Spun încă o dată: poporul sirian este singurul care trebuie să decidă. Nu Rusia, nici Statele Unite sau oricare altă ţară", a completat însă Medvedev.
• Program până la 4 dimineaţa în Centrul Istoric
Proiectul privind activitatea teraselor din Centrul Istoric, postat până pe 25 ianuarie pe site-ul Primăriei Capitalei pentru dezbatere publică, stârneşte nemulţumirea artiştilor şi politicienilor. PDL Bucureşti va începe o campanie de strângere de semnături pentru a bloca iniţiativa Primăriei Capitalei de a restricţiona până la miezul nopţii activitatea teraselor şi va propune în CGMB ca unităţile economice din Centrul Vechi să funcţioneze până la 4 dimineaţa.
• ROMANIA LIBERA
• Cristian Diaconescu: În spatele scandalului de la CSM se află interese politice
Consilierul prezidenţial, Cristian Diaconescu, 53 de ani, se aşteaptă la un raport "critic" din partea Comisiei Europene care să evalueze inclusiv funcţionarea statului de drept. Fost ministru al Justiţiei şi al Afacerilor Externe, Diaconescu subliniază că este vorba despre "o situaţie excepţională" şi că "aşa ceva nu i s-a mai întâmplat nici unei ţări din UE". România decontează "evenimentele de astă-vară", consideră consilierul prezidenţial, care estimează că până la alegerile generale din Germania, care vor avea loc la toamnă, România nu va primi nici o veste despre aderarea sa la Schengen. Scandalul din interiorul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) adaugă, pe de altă parte, la bagajul negativ moştenit de România din perioada suspendării lui Traian Băsescu o nouă dimensiune.
• De ce s-a răzgândit Ponta în privinţa gazelor de şist
Declaraţiile lui Victor Ponta de vineri privind susţinerea explorării gazelor de şist în România au surprins, cu atât mai mult cu cât Ponta a impus, în luna mai anul trecut, un moratoriu asupra explorării gazelor de şist şi a făcut din concesiunile acordate Chevron unul dintre motivele pentru demiterea Guvernului Ungureanu. Printre posibilele explicaţii ale voltei spectaculoase a lui Ponta s-ar putea număra un contract semnat cu o zi înainte la Davos, precum şi rapoartele despre starea precară a Gazprom.
• ZIARUL FINANCIAR
• Vacanţa prelungită de Crăciun şi Revelion a lovit în plin în încasările Finanţelor
Deficitul bugetar a făcut în decembrie un salt de circa 4 mld. lei din cauza blocării fondurilor UE, dar şi a nerealizării veniturilor ca urmare a slabei activităţi economice. Finanţele nu îşi îndeplinesc ţinta convenită cu FMI pentru prima oară din 2009 încoace. Deficitul bugetar a derapat surprinzător în decembrie 2012, ajungând la 14,8 mld. lei, adică 2,5% din PIB, depăşind ţinta agreată de autorităţile române cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială, dar şi aşteptările Finanţelor şi ale analiştilor. Este pentru prima dată în patru ani când se ratează ţinta de deficit bugetar. Alarmant este faptul că încasările din impozitul pe profit au scăzut cu 20% faţă de decembrie 2011, cele din TVA cu 11%, cele din impozitul pe venit (salarii) cu 6% şi contribuţiile sociale s-au redus cu 8%.
• Producţia Dacia a scăzut cu 6% din cauza pieţei interne
Automobile Dacia a produs anul trecut puţin peste 307.000 de autovehicule la uzina de la Mioveni, în scădere cu 6% faţă de anul anterior, 2012 fiind al doilea an consecutiv pe minus. Dintre acestea, exporturile Dacia au atins un nivel de 93% din producţie, cel mai înalt de până acum, în condiţiile în care piaţa locală a continuat să se micşoreze. "Anul trecut am ajuns în situaţia ca pentru a acoperi cererea din România volumul alocat nu a reprezentat decât 7% din producţia de la Mioveni. Din totalul exporturilor 70% sunt către Europa, iar contextul din Europa nu este neapărat unul foarte senin. Nu putem să ne simţim foarte liniştiţi de perspectivele care le poate avea piaţa europeană pe termen mediu", a spus Jérôme Olive, directorul general al Automobile Dacia.
• Concluzia Forumului Economic Mondial de la Davos: Criza din Europa este departe de a se fi terminat şi nici măcar nu a ajuns la apogeu
În pofida optimismului de pe pieţele financiare, care se bucură din nou de lichiditate, şi al celui afişat de unii lideri europeni, Europa nu a ieşit încă din criză şi vor trece ani buni până când economia se va vindeca, iar problema şomajului, ajuns la niveluri istorice, va fi depăşită. Până atunci însă, unul dintre cele mai mari riscuri pentru Europa este cel ca liderii şi politicienii să se complacă în actuala situaţie. Acestea sunt concluziile care se desprind din discuţiile de la Forumul Economic Mondial de la Davos, prilej anual de întâlnire dintre elita politică şi cea a oamenilor de afaceri.
• Statul a împrumutat peste 3 mld. euro de pe piaţa internă în ianuarie
Revenirea străinilor pe piaţa locală a titlurilor de stat a încurajat Trezoreria statului să-şi depăşească de 2,5 ori programul de împrumuturi pentru luna ianuarie, sumele atrase ajungând la circa 11,4 mld. lei la care s-au adăugat 502 mil. euro, rezultând un total echivalent de aproximativ 3,1 mld. euro.