• ADEVARUL
• Firmele de deszăpezire, învinse de viscol. Cum explică drumarii haosul de pe şosele
Sutele de firme de deszăpezire care lucrează sub coordonarea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) au scos în teren toate utilajele disponibile. Dar ninsorile au fost atât de abundente încât bătălia cu nămeţii este deocamdată pierdută pe mai multe tronsoane. "Dintr-un total de 17.721 de kilometri de autostrăzi şi drumuri naţionale, un număr de 1.544 de kilometri de sectoare au fost închise temporar din cauza fenomenelor meteorologice extreme", a postat ministrul delegat pentru Infrastructură, Dan Şova, pe blogul său personal. Potrivit acestei surse, şoselele închise din cauza viscolului reprezentau, la momentul postării, "27 de sectoare de DN şi autostrăzi", adică "9% din reţeaua de autostrăzi şi drumuri naţionale administrate de CNADNR". Reamintim că statul a alocat, în toamna anului trecut, 765 de milioane de lei (173 de milioane de euro) pentru programul de deszăpeziri din sezoanele 2013-2014 şi 2014-2015.
• Monica Iacob Ridzi, condamnată la cinci ani de închisoare pentru corupţie
Monica Iacob Ridzi a fost condamnată luni de un complet de trei judecători al Instanţei Supreme la cinci ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi trei ani interzicerea unor drepturilor. Totodată, judecătorii au decis condamnarea Ioanei Elena Vârsta, fostul consilier personal al lui Ridzi, tot la cinci ani de închisoare cu executare pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice şi trei ani interzicerea unor drepturi. Mai mult, Curtea Supremă stabilit să menţină sechestrul pus în decembrie 2010 de DNA asupra mai multor proprietăţi deţinute de fostul ministru, respectiv, un apartament din Petroşani, cu valoare de 140.681,17 de lei, a unei jumătăţi din casa deţinută în coproprietate de Ridzi în comuna Scărişoara, judeţul Olt, un teren intravilan în suprafaţă de 3.005 metri pătraţi cu valoare de 136 de lei şi o construcţie cu valoare de 126.000 de lei.
• Viscolul a încurcat Constituţia lui Crin
IMPAS Codul roşu de vremea rea le-a pus piedică parlamentarilor din Comisia de revizuire a Constituţiei, care voiau o sesiune extraordinară pentru a opera ultimele modificări. Procedura intră în criză de timp. Liderii Comisiei de revizuire a Constituţiei şi-au făcut un plan prin care noul proiect constituţional urma să fie gata la începutul lunii mai, astfel încât să poată organiza referendumul concomitent cu alegerile europarlamentare, pe 25 mai. Strategia mai - marilor USL nu s-a potrivit însă cu vremea. După ce viscolul a îngheţat jumătate din ţară, vicepreşedintele Comisiei de revizuire, Ioan Chelaru, a anunţat că lucrările se amână pentru săptămâna viitoare, când Parlamentul începe sesiune ordinară. Chiar dacă, aparent, sunt doar câteva zile de întârziere, ele pot încurca uşor planurile alianţei. Comisia de revizuire a pus pe hârtie un calendar, numit, în ton colocvial, "foaie de parcurs", prin care Crin Antonescu şi restul parlamentarilor îşi propuneau să pună la punct proiectul până la 1 februarie.
• Condamnări în dosarul "Referendumul". Inculpaţii care şi-au recunoscut faptele au primit câte un an şi patru luni de închisoare cu suspendare
Soţii Marian şi Simona Preduţ, doi dintre inculpaţii care şi-au recunoscut faptele din dosarul "Referendumul", au fost condamnaţi luni de magistraţii Curţii Supreme la câte un an şi patru luni de închisoare cu suspendare. Instanţa a dispus desfiinţarea celor opt buletine de vot fraudate din lista suplimentară de votare a Secţiei de votare nr. 105 din Piatra Olt, judeţul Olt. Astfel, magistraţii au anulat voturile. Numele persoanelor pentru care cei doi soţi ar fi falsificat semnături pentru opt buletine de vot după care le-ar fi introdus ilegal în urnă sunt Liuţă Raul Costache, Gina Doveanu, Elisabeta Prodan, Alin Florin Rad, Daniel şi Geanina Piţigoi şi Marinel şi Daniela Dumbravă. Decizia instanţei nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs. Cu toate acestea, avocatul celor doi a declarat că "în principiu aceştia nu vor face recurs pentru că se aşteptau la o pedeapsă cu suspendare". Este de aşteptat însă ca procurorul să facă recurs.
• Top 10 fraude: cum s-au îmbogăţit apropiaţii lui Putin de pe urma Olimpiadei de la Soci
Atunci când a fost dezvăluită investiţia-record de 51 de miliarde de dolari pentru JO de Iarnă - de cinci ori mai mare decât suma cheltuită pentru olimpiada din 2010, Vladimir Putin a ignorat nenumăratele acuzaţii de corupţie, susţinând că cifrele reflectă costul afacerilor în Rusia. Potrivit investigaţiei conduse de Navalnîi, considerat opozantul numărul unu al preşedintelui Putin, autorităţile ruse au încheiat contracte costisitoare cu anumite companii, care au fost scutite de licitaţii şi care au supraîncărcat facturile cu sute de milioane de dolari "Este incredibil cât de deschişi sunt cu privire la această problemă", a declarat Navalnîi pentru BuzzFeed. "Încep cu un preţ mic, pe care îl scumpesc odată ce contractul este încheiat. Preţul creşte de mai multe ori, iar companiile îşi angajează proprii subcontractori pentru a face toată treaba", a explicat disidentul, care a căpătat notorietate în 2011, după ce a dezvăluit o serie de fapte de corupţie practicate de companiile de stat din Rusia.
• Gruia Stoica spune că privatizarea HZ Cargo a eşuat din cauza deteriorării situaţiei financiare a companiei croate
Privatizarea HZ Cargo a fost sistată întrucât situaţia companiei feroviare din Croaţia s-a depreciat consistent de la lansarea procedurii, afirmă proprietarul grupului Grampet, Gruia Stoica, care consideră că "deznodământul nefericit" poate fi pus pe seama lipsei de experienţă a părţii croate. Ministerul Transporturilor din Croaţia a anunţat, vineri, că acordul de privatizare privind vânzarea companiei croate de transport feroviar de marfă HZ Cargo către Grup Feroviar Român (GFR), parte a Grampet, a eşuat după ce cumpărătorul român a schimbat unele condiţii referitoare la achiziţie faţă de cele pe care le-a prezentat în oferta angajantă. Autorităţile croate au informat că în această situaţie nu pot continua procesul de vânzare, potrivit Reuters.
• Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea Prima TV de către omul de afaceri Cristian Burci
Consiliul Concurenţei a autorizat operaţiunea de concentrare economică prin care societatea Graffiti Red, controlată de omul de afaceri Cristian Burci, preia controlul asupra firmelor SBS Broadcasting Media şi Prime Time Productions, scrie Mediafax. Autoritatea de competiţie a evaluat acţiunea din punct de vedere al compatibilităţii acesteia cu un mediu concurenţial normal, în conformitate cu Regulamentul privind autorizarea concentrărilor economice, potrivit unui comunicat al instituţiei.
• Directorul executiv al Tata Motors, găsit mort după ce a "căzut" de pe acoperişul unui hotel din Thailanda
Producătorul indian de automobile, Tata Motors, a confirmat astăzi decesul directorului executiv al companiei, Karl Slym, după ce acesta din urmă a căzut în mod suspect de pe acoperişul unui hotel din Bangkok. Slym s-a alăturat companiei Tata Motors în octombrie 2012, după ce a deţinut funcţii de conducere în cadrul General Motors, anunţând înaintea morţii sale un plan de reforme ambiţios. "Tata Motors regretă profund să anunţe tragicul şi prematurul deces al directorului său, Karl, Slym, aflat la Bangkok", citează un comunicat al companiei indiene. Ofiţerul thailandez de poliţie, Somyot Boonnakaew, care conduce investigaţia morţii lui Slym, a anunţata că prima ipoteză este sinuciderea, deoarece a fost găsit un bilet scris în camera de hotel a directorului, aflată la etajul 22. După lansarea anunţului, acţiunile companiei s-au prăbuşit cu 5% pe piaţa bursieră din Mumbai. Tata Motors este un producător auto de succes în India, dar şi pe plan internaţional, achiziţionând mărcile britanice Land Rover şi Jaguar, în urmă cu câţiva ani.
• Aversa caută investitor internaţional, după ce a primit comenzi de peste 42 de milioane de lei. Statul a contestat, anterior, vânzarea companiei
Aversa Manufacturing se află în discuţii pentru asigurarea unui partener internaţional, o asociere în participaţiune, cu scopul de a consolida compania şi de a-şi extinde vânzările în Europa şi pe pieţele în curs de dezvoltare, potrivit unui comunicat al companiei. Societatea negociază cu societăţi din China, SUA, dar şi alte state. Compania este singurul producător de pompe centrifuge din România şi va investi în acest an 15 milioane de euro într-o nouă fabrică de 25.000 de metri pătraţi, se mai arată în comunicat, potrivit Agerpres.ro. Vor fi angajaţi 480 de muncitori "Aversa Manufacturing va investi în acest an 15 milioane de euro într-o nouă fabrică de 25.000 de metri pătraţi, Epstein Global fiind firma contractată care se va ocupa de acest demers. Investiţia include tehnologie de design 3D, îmbunătăţirea echipamentelor, şi un nou stand de teste astfel încât volumul de apă testată va ajunge la 30.000 metri cubi.
• CURENTUL
• Faci afaceri imobiliare cu Ponta? Ai locul asigurat în Guvern!
Zilele trecute, în presa locală din Gorj, a apărut informaţia cum că un anumit Claudiu Teodorescu, prefect de Gorj, uns de Ponta după ce-l îl slujise în calitate de consilier parlamentar, va ajunge fie secretar de stat fie secretar general în Ministerul Justiţiei. Informaţia a fost confirmată luni când premierul a semnat numirea lui Teodorescu în funcţia de secretar general adjunct la Ministerul Justiţiei. Singura calitate care îl recomandă pe acest tânăr pentru această funcţie cu responsabilitate, este faptul că a slujit câţiva ani de zile la biroul parlamentar al lui Ponta. Dar, poate cea mai importantă recomandare pentru tânărul Teodorescu este implicarea familiei sale într-o afacere imobiliară cu Victor Ponta, în 2006, an în care actualul premier nici nu visa probabil la poziţiile politice pe care le ocupă în prezent. Publicaţia Domino Gorj a scris în vara lui 2012 că bunicul acestui Claudiu Teodorescu i-ar fi donat terenul pe care apoi Ponta şi-a ridicat o casă de vacanţă la Baia de Fier, locul unde are domiciliul actualul premier.
• Preşedintele Salvatorilor Montani acuză: Arafat vrea să profite de accidentul din Apuseni ca să-şi subordoneze Salvamontul
Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani, Mircea Opriş, consideră că Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sănătăţii, vrea sa profite de accidentul din Apuseni ca să-şi subordoneze Salvamontul."Subordonarea Salvamontului oricarei structuri nu are nici in clin, nici in maneca cu realitatile. Raed Arafat pur si simplu nu ne inghite si vrea sa profite de accidentul din Muntii Apuseni pentru a subordona Salvamontul catre ISU. Discutia e mai nuantata, caci reprosurile sale adresate noua se refera la competenta medicala in caz de urgenta, lucru surprinzator, de vreme ce noi facem training-uri medicale cu oamenii SMURD! Dumnealui susţine ca foarte multe echipe din Salvamont îşi doresc asta, sa intre sub mana lui Raed Arafat, dar noi ştim doar ca Sibiul si Oradea isi doresc acest lucru. Restul de pana la 56 de formaţii se opun categoric. Nimeni din Salvamont nu vrea sa devenim subordonaţii cuiva, ci parteneri.
• CURIERUL NATIONAL
• Banii din minimis vin cu viteza melcului
Firmele care au depus cereri online de obţinere a ajutorului de minimis au de aşteptat mult şi bine până când vor intra în posesia finanţărilor, având în vedere că numai termenul de verificare a documentelor este de 60 de zile lucrătoare, semnarea contractelor de finanţare putând fi demarată abia după data de 3 iunie. Pentru verificarea documentelor, funcţionarii OTIMMC au nevoie de 3 luni, ceea ce înseamnă că nu vor analiza mai mult de 15 dosare pe zi. Jianu (PTIR): Verificarea dosarelor fizice de către OTIMMC înseamnă strict conformitatea celor scrise online. Conform calculelor Curierului Naţional plata ajutorului de minimis va demara cel mai devreme la jumătatea lunii august
• Plătesc bancherii pentru greşelile lor?
Bancherii şi tartorii pieţei imobiliare, reglementatorii care au eşuat în a preveni cel mai periculos joc al datoriilor din istoria României vin acum şi ne spun cum ar trebui să arate "noul model (sustenabil) al economiei naţionale". Chiar şi dacă rostesc un adevăr, poate ar trebui să îl lase în seama altora. Când ai umflat bula imobiliară cu bani ieftini şi ai pus pe jar consumul cu ajutorul creditului cu buletinul, de ce să vii acum tot tu şi să ne spui cum ar trebui să procedăm de acum încolo? Ai plătit măcar pentru greşelile trecutului? Pesemne că nu. O fi mintea de pe urmă. Restul e... tupeu. Aceleaşi 40-41 de bănci în sistemul bancar românesc, în multe rânduri aceiaşi directori, peste toate, aceiaşi reglementatori. Când nu au rămas la instituţiile de credit pe care le-au dus la o cincime împrumuturi neperformante, s-au dus să contamineze alte zone ale companiilor publice. Aşa se face, spre exemplu, că l-am văzut pe bancherul care la începutul anului 2008 considera un pariu câştigător investiţiile în imobiliare direct în Consiliul de Administraţie la Tarom dând "indicaţii preţioase" în industria transportului aviatic.
• Licitaţia pentru Tarniţa-Lăpuşteşti, programată pentru luna viitoare
Proiectul de construire a hidrocentralei de la Tarniţa-Lăpuşteşti, judeţul Cluj, va fi scos la licitaţie în luna februarie, a anunţat, ieri, ministrul delegat pentru Energie, Constantin Niţă, care a cerut autorităţilor locale să ia măsuri pentru exproprierea terenurilor din zona respectivă. Constantin Niţă a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că în termen de două-trei săptămâni va fi finalizat caietul de sarcini şi studiul de fezabilitate pentru proiectul Tarniţa - Lăpuşteşti, transmite corespondentul Mediafax. "Am semnat un memorandum cu un partener din China pentru realizarea lui, respectăm principiul european al transparenţei şi, de aceea, scoatem proiectul la licitaţie. Alături de partenerul chinez ar putea să apară şi alţi investitori interesaţi, cu condiţia care va fi prinsă în caietul de sarcini, că statul român nu va acorda garanţii guvernamentale", a spus Niţă.
• Raiffeisen Capital&Investment şi Morgan Stanley vor intermedia listarea Hidroelectrica
Consorţiul Raiffeisen Capital& Investment şi Morgan Stanley va intermedia oferta prin care Hidroelectrica vrea să vândă 15% din acţiuni şi să se listeze la Bursă, fiind desemnat luni câştigătorul licitaţiei pentru selecţia intermediarului. "Toate ofertele tehnice au întrunit condiţiile de eligibilitate, fiind deschise toate cele cinci oferte financiare. Oferta sindicatului de intermediere format din Raiffeisen Capital&Investment şi Morgan Stanley a fost declarată câştigătoare, acesta fiind declarat ofertant selectat. Activitatea sindicatului de intermediere va începe după semnarea şi intrarea în vigoare a scrisorii de angajament", se arată într-un comunicat transmis de Hidroelectrica.
• Executivul a propus FMI bonificaţii la impozitele plătite în avans, dar Fondul nu a agreat încă măsura
Guvernul a propus Fondului Monetar Internaţional (FMI) introducerea unei bonificaţii pentru plata în avans a impozitelor, altele decât cele locale pentru care este deja aplicat un astfel de sistem, dar experţii FMI nu au agreat încă măsura, nefiind convinşi de eficacitatea acesteia. Partea română încearcă să îi convingă pe experţii FMI că veniturile în minus încasate astfel din impozite, ca efect al bonificaţiilor, vor fi compensate integral prin sumele pe care Guvernul nu ar mai fi obligat să le cheltuiască cu dobânzile aferente împrumuturilor contractate pentru finanţarea deficitului bugetar, în lipsa impozitelor achitate la timp, au declarat agenţiei Mediafax surse oficiale. Dacă ar fi acceptate, bonificaţiile ar putea fi de 10%, ca şi în cazul plăţii în avans a taxelor locale. În prezent, pentru achitarea impozitelor locale în avans, până la sfârşitul lunii martie, suma de plată este mai mică cu 10%.
• EVENIMENTUL ZILEI
• DOSARUL "TRANSFORMATORUL". Fenechiu s-a pitit în omăt de judecători
Deputatul PNL, Relu Fenechiu (48 de ani), este aşteptat astăzi în faţa Completului de cinci Judecători de la Curtea Supremă, ca să-şi susţină ultimul cuvânt în dosarul "Transformatorul". În acest proces, parlamentarul contestă condamnarea de cinci ani primită pentru fapte de corupţie, iar procurorii DNA solicită o pedeapsă mai mare. Dezbaterile din ultimul termen trebuiau să aibă loc ieri, dar Fenechiu şi alţi trei complici, printre care şi fratele acestuia, Lucian, nu ar fi putut face traseul Iaşi - Bucureşti din cauza vremii. În aceste condiţii, avocaţii deputatului au solicitat amânarea dosarului, miza fiind data de 1 februarie 2014, atunci când este stabilită intrarea în vigoare a Noului Cod Penal (NCP). Dacă procesul s-ar fi amânat după această dată, Fenechiu, în cazul în care era găsit vinovat, putea primi o pedeapsă mai mică.
• Cod Roşu pentru baronii roşii
Prima zăpadă a iernii a fost denumită de Victor Ponta un dezastru natural incontrolabil. Marian Oprişan, baronul PSD de Vrancea, este omul care l-a împins pe premier să declare "Codul Roşu". Guvernul condus de Victor Ponta nu a putut controla prima zi de iarnă cu zăpadă, aşa că a cerut Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) să emită, duminică, pentru prima dată, avertizarea de Cod Roşu de ninsoare şi viscol pentru trei judeţe: Buzău, Brăila şi Vrancea. Atenţionarea meteo (cea mai gravă pe scara galben, portocaliu şi roşu, aşa cum a fost ea definită de ANM în 2005) se aplică doar în cazul unor dezastre naturale (avalanşă, inundaţie). Condiţiile meteo din weekend nu erau nici pentru o atenţionare portocalie. Au fost temperaturi de minus 13 grade Celsius şi un strat de omăt de 20 cm, viscolit de un vânt de 90 km/h. "Codul Portocaliu anunţă ninsori abundente, ger puternic sau temperaturi între minus 15 şi minus 25. Trecerea la Codul Roşu se face după câteva zile de Cod Galben, când sunt semne că starea meteo nu se îmbunătăţeşte", ni s-a explicat chiar de la ANM.
• Mircea Cărtărescu, Norman Manea, Nicolae Breban şi Varujan Vosganian, propuşi pentru PREMIUL NOBEL
Nicolae Breban, Mircea Cărtărescu, Norman Manea şi Varujan Vosganian sunt scriitorii propuşi anul acesta de către Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din România pentru premiul Nobel, se arată într-un comunicat al USR. Uniunea Scriitorilor din România se află printre instituţiile şi asociaţiile care primesc din partea Academiei Suedeze invitaţia de a propune scriitori pentru premiul Nobel. Principalele criterii care au stat la baza propunerii celor patru scriitori pentru premiul Nobel au fost "valoarea lor şi traducerile în limbile străine", a declarat pentru Mediafax Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România.
• JURNALUL NATIONAL
• Guvernul a instituit STARE DE ALERTĂ în judeţele BUZĂU, VRANCEA şi BRĂILA. Ce presupune starea de alertă
Premierul Victor Ponta a anunţat ieri, în şedinţa comandamentului de iarnă de la Palatul Victoria, că a fost instituită stare de alertă începând cu ora 12:00 în judeţele Buzău, Brăila şi Vrancea. Ponta a adăugat că situaţia întocmită de Prefecturile din cele trei judeţe a fost transmisă la Ministerul Administraţiei. "Pentru cele trei judeţe suntem în stare de alertă până la momentul la care se va considera că se poate ridica această stare. Vreau să precizez foarte clar ce înseamnă acest lucru ca să nu fie loc de speculaţii nicăieri în presă. Instituţiile, ştiţi ce aveţi de făcut. Şi anume: asigurarea sub comandă unitară a utilajelor, a altor mijloace de intervenţie şi a carburantului necesar pentru acţiunile de deszăpezire, organizarea transportului, depozitării şi distribuţiei alimentelor de primă necesitate, asigurarea asistenţei medicale de urgenţă în fază prespitalicească şi în cadrul unităţilor sanitare. Pe timpul stării de alertă se pot dispune, măsuri pentru restrângerea unor drepturi sau libertăţi fundamentale referitoare, după caz, la libera circulaţie, inviolabilitatea domiciliului, interzicerea muncii forţate, dreptul de proprietate privată ori la protecţia socială a muncii.
• Protestele din Ucraina se radicalizează, inclusiv la Cernăuţi. Ce comentează Vocea Rusiei despre posibile "câştiguri teritoriale"
Manifestaţiile din Ucraina, iniţial paşnice, s-au radicalizat brusc săptămâna trecută, ajungând acum în faza preluării controlului asupra Ministerului Justiţiei din centrul capitalei Kiev de către protestatari, dar şi al înmulţirii numărului de "consilii populare" (Rade noi) autoproclamate în diverse regiuni, de către manifestanţi. Partidul Regiunilor (de guvernământ la Kiev) întrevede o ameninţare la existenţa Ucrainei independente în proclamarea aşa-numitelor "consilii populare" de către manifestanţi, care au ocupat prin forţă sediile administraţiilor locale în multe regiuni din ţară. Probabil, unica opţiune pentru anexarea Bucovinei de Nord şi ţinutului Herţa este utilizarea organizaţiilor româneşti locale pentru declararea nesupunerii faţă de puterea de la Kiev, organizarea rapidă a unor "congrese", "referendumuri" sau "consultări populare" şi recunoaşterea deciziilor acestor "foruri" de către puterea de la Bucureşti. Şansele de reuşită sunt aproape de zero, dar spre deosebire de o tentativă de a realiza schimbări teritoriale printr-o operaţiune, ele există", comentează un jurnalist de la Vocea Rusiei.
• Fitch: România va avea în 2014 cel mai redus necesar de finanţare din patru state CEE analizate
Patru state din Europa Centrală şi de Est (Polonia, Ungaria, Cehia şi România) vor fi nevoite să împrumute, în 2014, suma de 78,5 miliarde de euro pentru a-şi finanţa deficitele bugetare şi pentru rostogolirea datoriei, iar România este ţara cu cel mai redus necesar de finanţare, de 13,2 miliarde de euro, se arată într-un raport publicat luni de agenţia de evaluare financiară Fitch Ratings. Potrivit sursei citate, în 2014 Polonia trebuie să împrumute 31,9 miliarde de euro, respectiv 7,5% din PIB, Ungaria are nevoie de 18,9 miliarde de euro, 18,3% din PIB, iar Cehia de 14,7 miliarde de euro, 10% din PIB. Din cele 13,2 miliarde de euro, 8,9% din PIB, pe care România ar trebui să le împrumute în acest an, Fitch estimează că aproximativ 3,1 miliarde de euro ar fi necesare pentru acoperirea deficitului guvernamental, iar restul pentru pentru rostogolirea datoriei.
• NATIONAL
• Ponta baga sub cod rosu Delegatia Permanenta a PNL
Vremea rea si itele trase de premier i-au stricat planurile lui Crin Antonescu. Delegatia Permanenta a PNL, in care trebuiau sa fie sacrificati mai multi ministri liberali, a fost anulata. Asa cum obisnuieste la fiecare inceput de an, conducerea PNL se pregatea sa se retraga in munti pentru a pune la punct strategia partidului. De aceasta data, reuniunea, care urma sa se desfasoare in perioada 1-2 februarie, se anunta a fi una speciala. Si asta pentru ca presedintele PNL, Crin Antonescu, parea mai hotarat ca niciodata sa faca o serie de schimbari importante atat la nivelul partidului, cat si in guvern. De departe, cea mai remarcabila miscare era matrasirea vicepresedintelui Daniel Chitoiu din Executiv si inlocuirea acestuia cu Klaus Iohannis. O decizie pe care Crin Antonescu a luat-o inca din momentul in care a inteles ca ministrul Finantelor joaca in echipa lui Victor Ponta, dar pe care nu a apucat, insa, sa o puna in practica.
• De data asta, Steaua chiar risca excluderea din cupele europene!
Dosarul instrumentat de procurorii ieseni poate trimite din nou Steaua la judecata Comisiei de Disciplina a UEFA. Si cum clubul lui Gigi Becali este recidivist...In iunie, campioana Romaniei a evitat in ultimul moment excluderea din Liga, urmare a implicarii echipei in "Dosarul Valiza". Condamnat de justitia romana, Gigi Becali a tras dupa el si clubul de fotbal, iar avertismentul dat atunci de UEFA poate avea efecte tocmai in aceasta primavara. " UEFA ne-a dat un an de excludere, insa cu suspendare. Aceasta pedeapsa se va activa doar daca vom fi implicati intr-un caz similar (n.n. - de coruptie) in urmatorii cinci ani", anunta Mihai Stoica. DIICOT Iasi instrumenteaza acum un dosar cu Becali pion principal, latifundiarul fiind acuzat de spalare de bani. A folosit mai multe firme, printre care si "SC FC Steaua Bucuresti SA", pentru operatiuni de spalare de bani.
• PUTEREA
• Marile case de avocatură vor să elimine concurenţa tinerilor la instanţele superioare
Barourile judeţene sunt în fierbere. Astăzi este ultima zi în care avocaţii trebuie să ia o decizie privind Legea 51/1995, care reglementează profesia şi statutul breslei. Tendinţa de restrângere a dreptului de a pleda în instanţe al tinerilor avocaţi sau al celor care lucrează în cabinete individuale de avocatură din categoria mică şi medie a creat adevărate revolte în rândul tagmei. Mii de avocaţi semnează în aceste zile petiţii împotriva propunerilor lansate de Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR), a cărei poziţie începe să se clatine. Potrivit modificărilor formulate de către comisia constituită de Consiliul UNBR, drepturile avocaţilor privind exercitarea atribuţiilor profesionale îi vor împărţi pe aceştia în trei noi categorii, pe lângă cea de stagiari - cei care vor putea pune concluzii doar la judecătorii şi tribunale, - cei care vor putea pune concluzii şi la instanţele Curţilor de Apel si - cei care vor putea pune concluzii la toate instanţele, inclusiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) şi la Curtea Constituţională a României (CCR).
• Şoferii care stăteau de două zile înzăpeziţi, la Buzău, au vrut să forţeze un drum închis, fiind potoliţi doar de mascaţi
Membrii comandamentului de urgenţă au decis să declare stare de alertă în Buzău, Brăila şi Vrancea, judeţe care au fost luni şase ore sub cod roşu de viscol. Începând de mâine, situaţia se va înrăutăţi din nou în sudul ţării, potrivit datelor Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM). La Buzău, zeci de şoferi care stăteau blocaţi în zăpadă de mai bine de două zile s-au revoltat după ce poliţiştii i-au lăsat pe unii şoferi să treacă de filtru, în timp ce restul maşinilor aveau interdicţie. În zonă au fost chemaţi mascaţii de la Acţiuni Speciale, pentru a preîntâmpina escaladarea conflictului.
• ROMANIA LIBERA
• De ce NU se închid şcolile iarna la Cercul Polar
Şcoala să fie cât mai aproape de copil, iar deszăpezirea tuturor localităţilor, mici sau mari, trebuie să asigure în primul rând funcţionarea ireproşabilă a instituţiilor publice. Aşa se explică de ce în Finlanda, o ţară cu o bună bucată din teritoriul dincolo de Cercul Polar, şcolile nu se închid niciodată, indiferent cât de mult ar ninge sau ar viscoli. Comparaţia cu una dintre ţările nordice ale Europei ilustreaza mai bine situaţia aberantă din România, de fiecare dată când ninge. Drumurile rămâne blocate mult timp, circulaţia locală este mult îngreunată chiar şi în marile oraşe şi autorităţile preferă să închidă şcolile pentru a nu-şi asuma nici un risc în ceea ce priveşte siguranţa elevilor. Finlandezii rezolvă rapid astfel de probleme şi o fac mult mai ieftin.
• Un summit sub tensiune
Preşedintele rus, Vladimir Putin, este aşteptat astăzi la Bruxelles pentru Summitul UE-Rusia, care se anunţă tensionat din cauza numeroaselor subiecte în divergenţă, în primul rând situaţia Ucrainei. Summitul UE-Rusia, bianual, este al 32-lea, dar în acest caz a fost redus la doar câteva ore de discuţii între Putin şi cei doi lideri ai Uniunii Europene, preşedintele Consiliului, Herman Van Rompuy şi preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso. La Bruxelles, scurtarea acestei reuniuni a fost motivată prin anularea dineului prevăzut pentru luni în dorinţa de concentrare asupra esenţialului, în favoarea unei dezbateri "pe care o sperăm onestă şi transparentă" asupra relaţiilor ruso-europene care "traversează o perioadă de sfidări", potrivit lui Olivier Bailly, purtător de cuvânt al Comisiei. Aşteptările sunt modeste, având în vedere că precedentele summituri UE-Rusia cu participarea lui Putin "nu au funcţionat niciodată prea bine", un diplomat european precizând că "preşedintele rus nu acordă mare credit liderilor de la Bruxelles", pe care îi tratează cu distanţă şi dispreţ şi care, în plus, se află la final de mandat.
• ZIARUL FINANCIAR
• Cel mai mare grup polonez de retail începe să se uite cu atenţie la România
Biedronka, lanţul polonez de supermarketuri care numără 2.400 de magazine şi are afaceri anuale de 7,7 mld. euro, analizează intrarea pe piaţa locală de retail prin preluarea unei reţele din eşalonul doi. Piaţa locală de comerţ este dominată de giganţi germani - grupul Schwarz cu Kaufland şi Lidl - şi francezi - Carrefour şi Auchan - cu afaceri de sute de milioane sau chiar peste un miliard de euro. Intrarea în România a polonezilor de la Biedronka se poate face astfel printr-o achiziţie a unei reţele din eşalonul doi, cum este cazul lanţului de supermarketuri Profi, controlat de fondul polonez de investiţii Enterprise Investors, sau Mega Image, deţinut de grupul belgian Delhaize. Polonezii de la Biedronka deţin singuri o reţea de două ori mai extinsă decât tot comerţul modern local - ce include supermarketuri, hipermarketuri, magazine de tip discount şi cash&carry - iar afacerile lor în 2013 sunt de 7,7 miliarde de euro. Cel mai puternic comerciant local - Kaufland - are afaceri de circa 1,65 mld. euro în 2013 potrivit estimărilor ZF.
• Elveţienii fac la Sibiu o fabrică de 20 mil. euro de componente pentru electrocasnice
Producătorul elveţian de componente pentru electrocasnice Jaeggi Industries urmează să investească aproape 20 de milioane de euro într-o unitate de producţie în localitatea Cristian din judeţul Sibiu, proiect care va crea peste 130 de noi locuri de muncă. "Vom deschide o unitate de producţie în România", au confirmat reprezentanţii Jaeggi fără a oferi însă alte detalii. Elveţienii vor construi astfel în judeţul Sibiu o fabrică pentru care au primit ajutor de stat de 7,7 mil. euro, aproape 40% din valoarea proiectului. Noua unitate de producţie, care va avea ca activitate realizarea de echipamente de refrigerare, este o investiţie de tip greenfield şi urmează a crea şi 132 de locuri de muncă.
• Pace în Ucraina: Viktor Ianukovici şi opoziţia au ajuns la un acord privind anularea legilor contestate
Preşedintele Ucrainei Viktor Ianukovici şi opoziţia au convenit luni seara asupra adoptării legii amnistiei şi anulării legilor adoptate la 16 ianuarie, anunţă preşedinţia ucraineană, citată de agenţia UNIAN. În decursul celor patru ore de negocieri intense, părţile au ajuns la un acord privind eliberarea manifestanţilor arestaţi şi anularea legilor adoptate la 16 ianuarie şi contestate de opoziţie, informează preşedinţia într-un comunicat. La negocieri au participat Ianukovici şi liderii opoziţiei Vitali Kliciko, Oleg Tiagnibok şi Arseni Iaţeniuk. Anunţul a fost confirmat şi de către ministrul ucrainean al Justiţiei, Elena Lukaş. Ea a adăugat că manifestanţii arestaţi vor fi amnistiaţi, numai în cazul eliberării sediilor administraţiilor regionale ocupate de protestatari.