• ADEVARUL
• Şoc în PDL. Frunzăverde pleacă la PNL
Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş Severin, Sorin Frunzăverde, va candida din partea USL la alegerile locale. Unul dintre cei trei prim-vicepreşedinţi ai PDL, Sorin Frunzăverde, a decis, ieri, să îi părăsească pe democrat-liberali după 20 de ani în acest partid. Negocierile cu Sorin Frunzăverde au fost purtate de vicepreşedinţii PNL Dan Radu Ruşanu şi Mihai Voicu împreună cu liderul PNL Caraş-Severin, Marcel Vela. Informaţia a fost confirmată de Sorin Frunzăverde, care a declarat că va candida ca membru PNL pentru preşedinţia Consiliului Judeţean Caraş Severin, din partea USL.
• Primarul din Slatina a demisionat din PDL
Primarul municipiului Slatina, Darius Vâlcov, şi-a anunţat, ieri, demisia din PDL, spunând că aceasta implică şi pierderea mandatului de primar. Vâlcov a demisionat din funcţia de preşedinte al PDL Olt, fapt care atrage pierderea mandatului de primar, astfel că până la alegerile din 10 iunie oraşul Slatina va fi administrat de către unul dintre cei doi viceprimari care va fi desemnat de Consiliul Local. "În ceea ce priveşte viitorul meu politic, administrativ, încă nu am luat o hotărâre. Un lucru vi-l pot spune cu certitudine: iubesc prea mult acest oraş pentru a renunţa să lupt pentru el", a spus Vâlcov.
• Înghesuială pentru un loc de muncă la fabrica Ford
Peste 400 de persoane şi-au depus ieri CV-urile la firma care recrutează personal pentru Ford. Oamenii care şi-au depus dosarul speră să ocupe unul dintre cele 500 de locuri puse la bătaie de uzina de la Craiova. Cei peste 400 de craioveni care au aşteptat ieri ore bune la coadă să îşi depună CV-ul pentru un loc de muncă la Ford susţin că sunt gata să înveţe să asambleze o maşină de la cap la coadă.
• CNA i-a pavat lui Diaconescu drumul spre Parlament
Sancţiunea de înjumătăţire a licenţei OTV, dată ieri de Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), poate fi speculată electoral de Dan Diaconescu până pe 28 septembrie, dată de la care nu mai poate emite. Reducerea de către CNA a licenţei postului condus de Dan Diaconescu îi va da ocazia acestuia să devină un martir electoral, după modelul Gigi Becali. La fel ca şi patronul clubului Steaua, căruia arestul preventiv de acum trei ani i-a adus un fotoliu de europarlamentar, lui Diaconescu decizia CNA i-ar putea netezi drumul către Parlamentul României.
• Băsescu: România vrea încă două reactoare nucleare
Prezent la Summitul de Securitate Nucleară din Coreea de Sud, preşedintele României, Traian Băsescu, a spus că ţara noastră îşi menţine obiectivul de a construi alte două reactoare nucleare (3 şi 4) la Cernavodă. Întrebat dacă există interes din partea investitorilor pentru acest proiect, preşedintele a declarat: "Interes există, problema pe care o avem este că acum, după accidentul de la Fukushima, România lucrează la o nouă documentaţie de licitaţie, se adaugă noi elemente de siguranţă, care sper ca până în aprilie să fie finalizată şi aprobată de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare. Să poată fi emis caietul de sarcini şi licitaţia să fie undeva în a doua parte a anului, dar nu stabilesc eu programul", a precizat Băsescu.
• Ministerul Educaţiei schimbă regulile pentru admiterea la facultate: Media anilor de liceu nu se mai ia în considerare
Adio admitere pe bază de dosar! Potrivit unui ordin al Ministerului Educaţiei, la calcularea mediei de admitere într-un program de studiu universitar nu se vor lua în considerare mediile sau notele obţinute în timpul anilor de studii. De asemenea, un student nu va mai putea urma mai mult de două facultăţi odată. Pentru calcularea notei de admitere pot fi luate în considerare notele de la bacalaureat sau media acestora, precum şi rezultatele obţinute la examenele de licenţă şi disertaţie (după caz), dar nu vor fi luate în calcul mediile sau notele din anii de studii, potrivit articolului 1, punctul 2, al ordinului MECTS nr. 3.313/2012, publicat în Monitorul Oficial.
• Zece motive pentru care era dolarului se apropie de sfârşit
Dolarul american a fost valuta care s-a apropiat cel mai mult de statutul unei adevărate monede globale în istoria omenirii. Pentru decenii, dolarul a fost valuta dominantă în comerţul internaţional. Acest fapt a adus beneficii imense sistemului financiar şi consumatorilor americani, oferind, în acelaşi timp, guvernului Statelor Unite o uriaşă putere şi influenţă în afacerile internaţionale. În prezent, mai mult de 60% din rezervele valutare globale sunt în dolari americani. Însă acest lucru este pe punctul de a se schimba pe măsură ce principalele economii globale au început să negocieze acorduri bilaterale în vederea abandonării dolarului în cadrul comerţului internaţional, anunţă portalul de ştiri economice "Business Insider".
• Deutsche Bank redevine principala bancă din Europa după cinci ani
Deutsche Bank, care a continuat să achiziţioneze active în timp ce rivalele sale au fost nevoite să-şi reducă bilanţul, a depăşit banca franceză BNP Paribas SA, redevenind cea mai mare bancă din Europa. Nivelul activelor deţinute de banca germană a crescut cu 14% la 2.160 de miliarde de euro în 2011, fapt care-i confirmă statutul de cea mai mare bancă listată la bursă din Europa pentru prima oară în ultimii cinci ani, conform informaţiilor compilate de agenţia de ştiri Bloomberg.
• Băncile pun beţe în roate strategiei europene de redresare economică
Problema sectorului bancar şi reticenţa băncilor de a acorda împrumuturi companiilor şi cetăţenilor europeni vor fi printre primele probleme pe agenda întâlnirii miniştrilor de Finanţe ai zonei euro care va avea loc vineri, la Copenhaga. Dacă acum patru ani băncile au fost învinuite pentru provocarea crizei financiare care a condus la criza prezentă a datoriilor suverane, în prezent aceleaşi bănci sunt criticate că sunt mult prea reticente în a acorda împrumuturi.
• CURENTUL
• Un popă răspopit - propus de ministrul Bode la Transelectrica
Ministrul Economiei, Lucian Bode, nu pare deloc inspirat atunci când vine vorba de numirea unor oameni în posturi cheie din minister sau din companiile aflate în subordinea instituţiei pe care o conduce. După ce l-a numit consilier personal pe controversatul Radu Cristescu, protectorul firmei Grivco, ce aparţine familiei lui Dan Voiculescu, fiind obligat să-l demită în urma dezvăluirilor ziarului "Curentul", ministrul economiei recidivează. Surse din cadrul ministerului ne-au informat că în şedinţa de astăzi a Consiliului de Administraţie la Transelectrica figurează pe ordinea de zi şi propunerea ministrului Bode privind numirea consilierului său personal Silviu Mănăstire în conducerea acestei companii de importanţă strategică pentru România.
• Dan Diaconescu către Narcisa Iorga: Mi-am făcut pomană cu dvs, eu v-am angajat la Jurnalul Naţional
Narcisa Iorga către DD: "Dumneavoastră v-aţi îmbogăţit datorită muncii redactorilor de la Jurnalul Naţional, printre care mă aflam şi eu". Dan Diaconescu i-a spus Narcisei Iorga că a fost numită în CNA de Traian Băsescu: "Dumneavoastră îi făceaţi campanie domnului Băsescu la mine în emisiune, când dumneavoastră eraţi membru al CNA. Când Traian Băsescu era la mine în emisiune prezent, în campania electorală, membra CNA în funcţie făcea parte din staff-ul electoral al domnului Traian Băsescu". Întrebat dacă are vreo dovadă, Diaconescu a spus că există imagini, fotografii, telefoane: "Dumneavoastră vorbeaţi cu regia OTV-ului ce să-l întreb pe Traian Băsescu şi ce să nu-l întreb".
• De la Nairobi la Bucureşti via Amsterdam, Boldea a aterizat direct în arest
Deputatul Mihail Boldea a ajuns ieri în România şi a fost depus în arestul Poliţiei Capitalei, după ce la Înalta Curte de Casaţi şi Justiţie (ÎCCJ) s-a trecut de procedura identificării şi i s-a confirmat mandatul de arestare emis săptămâna trecută. Magistraţii au decis ca el să fie arestat pentru 30 de zile şi să fie transferat în arestul IPJ Galaţi. Boldea a ajuns la Bucureşti marţi cu o cursă a liniilor aeriene olandeze. El a plecat din Nairobi luni seara, însoţit de reprezentanţi ai autorităţilor române, reuşind să evite o eventuală arestare din partea poliţiei kenyene, care ar fi trebuit să pună în aplicare mandatul de arestare transmis prin Interpol.
• CURIERUL NATIONAL
• De ce nu reuşesc românii să scape de datorii?
Principalul motiv din care aceştia ajung să aibă datorii este plata utilităţilor. În topul celor mai mari probleme, urmează creditele de consum şi cele ipotecare. 67% din cei care au luat credite de la bănci cred că şi-au evaluat corect posibilităţile financiare, se arată într-un studiu realizat de compania de cercetare TNS CSOP, la cererea companiei de recuperări creanţe KRUK International. Potrivit sursei citate, circa 66% dintre românii intervievaţi au răspuns că "motivele datoriilor" sunt reprezentate de facturile la lumină, căldură, apă etc. Totodată, 54% din eşantionul de 1.000 de subiecţi au afirmat că datoriile se acumulează şi din cauza creditelor de consum bancare, în timp ce 45% au probleme din cauza creditelor ipotecare.
• Hotelurile de ocazie, o afacere profitabilă
Proprietarii de apartamente au început să concureze cu hotelurile: ei îşi închiriază locuinţele pe termen scurt. În Capitală, preţurile medii pentru închirierea în regim hotelier pornesc de la 20 euro pe zi şi ajung la 80 euro. O cameră de hotel costă pe noapte aproximativ la fel ca închirierea unui apartament cu trei camere în regim hotelier. Proprietarii de apartamente au găsit o nouă modalitate de a face bani: închirierea apartamentelor pe termen scurt, în regim hotelier. Această idee pare a sta la baza unei "industrii" profitabile pentru Bucureşti şi poate fi o soluţie convenabilă şi pentru cei care deţin apartamente şi case de vacanţă în zone turistice din ţară.
• Guvernul începe procedurile pentru listarea la Bursă a Electrica şi Nuclearelectrica
Vânzarea a 15 la sută din acţiunile filialelor Electrica Distribuţie Transilvania Sud, Transilvania Nord şi Muntenia Nord a fost decisă în şedinţa de ieri a Executivului. OPSPI va lansa în 10 zile anunţul de selectare a intermediarului pentru listarea Nuclearelectrica
• Statul vrea să scape de acţiunile de la Rompetrol
Guvernul reanalizează punctul de vedere în negocierile cu acţionarul majoritar KazMunaiGaz pentru recuperarea creanţelor. Termenul avansat ieri în şedinţa Executivului pentru finalizarea acestei proceduri este 5 aprilie. Primul-ministru Mihai Răzvan Ungureanu a decis ieri relansarea procesului de negociere pentru recuperearea creanţelor Rompetrol, prin reaşezarea comisiei interministeriale care realizează acest demers.
• EVENIMENTUL ZILEI
• "Statul poliţienesc", spaima lui Frunzăverde
"Ideologul" trecerii PDL de pe culoarul social-democrat pe cel al dreptei populare a demisionat din partid şi va candida pentru stânga, susţinut de USL. În noiembrie 2010, prim-vicepreşedintele PDL Frunzăverde declara că România riscă să se transforme într-un stat poliţienesc. Afirmaţia de atunci a fost reluată ieri, în sensul că România a devenit, între timp, stat poliţienesc. Despre preşedintele CJ Caraş Severin s-a spus că este bun prieten cu Marian Mihăilă, fost ofiţer SIE. Cu o zi înainte de a lua 50.000 de euro mită din Serbia pentru fostul judecător Cătălin Nicolae Şerban de la Curtea de Apel Timişoara, Iacob Chişărău, directorul Moldomin, s-a întâlnit cu Mihăilă, întâlnire monitorizată de SRI. Cel din urmă este ofiţer în rezervă al SIE, actualmente preşedinte al Senatului Universităţii "Eftimie Murgu" din Reşiţa.
• Sebastian Lăzăroiu, declaraţie-şoc: "Frunzăverde e un gunoi.(...) Negocia pe sub masă cu PSD şi PNL"
Sociologul Sebastian Lăzăroiu, într-o postare pe pagina sa de Facebook, l-a taxat dur pe prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde. "Un gunoi", scris Lăzăroiu despre Frunzăverde. Ulterior, Lăzăroiu a explicat într-o declaraţie pentru EVZ de ce a fost atât de dur cu prim-vicele demisionar al PDL. "Poate că atunci cand m-am referit la Frunzăverde am avut o exprimare mai dură, dar ea nu se referea la plecarea lui. Până la urma e dreptul oricui să plece sau să stea într-un partid. Frunzăverde s-a opus tuturor reformelor din guvern şi din partid. A avut întotdeauna negocieri pe sub masă cu PSD şi PNL. Mă amuza când spune că vrea să construiască dreapta modernă împreună cu Crin Antonescu. Mi-e greu să asociez cuvântul modern cu Sorin Frunzăverde. Ca şi cu Crin Antonescu", a explicat pentru EVZ Sebastian Lăzăroiu.
• Succes la Transelectrica: daţi mai puţin, s-ajungă la toţi!
Listarea pe Bursă a încă 15% din companie a atras patru oferte pentru fiecare acţiune destinată investitorilor mici. Per total, a doua ofertă publică a fost suprasubscrisă cu peste 50%. Oferta de vânzare a unui pachet de 15% din acţiunile Transelectrica, deţinute de stat, demarată pe 14 martie, s-a încheiat, ieri, cu succes. Investitorii s-au înghesuit să cumpere titluri la compania naţională de transport al energiei: subscrierile acestora acoperă în proporţie de peste 153% oferta Transelectrica. Cei interesaţi vor sta cu sufletul la gură până mâine, când va fi anunţat oficial preţul final. Însă, media ponderată a subscripţiilor indică o valoare de 15,3 lei/acţiune în cazul investitorilor mari şi de 15,6 lei/acţiune în cazul celor mici, ceea ce ar însemna că aceştia au obţinut câştiguri de 3,5%-5,4% în doar câteva zile.
• S-a dat verde la confiscarea extinsă a averilor
Camera Deputaţilor a aprobat actul normativ prin care averile ilicite ale persoanelor condamnate pentru infracţiuni precum corupţie, proxenetism sau trafic de droguri pot fi confiscate. Potrivit actului normativ, sunt supuse confiscării extinse şi alte bunuri decât cele menţionate în Codul penal în cazul persoanelor condamnate, dacă fapta este susceptibilă să îi procure un folos material şi pedeapsa cu închisoarea este de cinci ani sau mai mare.
• JURNALUL NATIONAL
• Anonymous: pe 31 martie, INCHIDEM INTERNETUL. De ce ESTE POSIBIL aşa ceva
Prorocitorii sfârşitului lumii, cu diversele sale termene, nu au câştigat niciodată prozeliţi în rândul oamenilor de ştiinţă. Însă un alt fel de sfârşit al lumii, aşa cum o ştim, s-ar putea produce mai curând de cât ne-am fi aşteptat. Gruparea Anonymous a lansat, recent, o ameninţare uimitoare: pe 31 martie 2012, vom închide întregul internet. Hackerii grupării au dat chiar indicii despre cum vor realiza operaţiunea "Blackout" (Stingerea): prin dezactivarea marilor servere DNS (de la Domain Name Service - Serviciul Numelor de Domenii de Internet). Celor care au ridicat din umeri cu scepticism, profesorul Adam Woodward, de la catedra de informatică a Universităţii Surrey, le răspunde, într-un articol publicat de BBC News: "Niciodată nu spune niciodată". Woodward explică de ce este posibilă închiderea internetului.
• "Tatăl" lui Boldea, deputatul Mircea Toader a inventat un gen de escrocherie imobiliară din cauza căreia a căzut Boldea
Deputatul Mircea Toader, "părintele politic" al infractorului fugar Mihail Boldea este implicat în mafia imobiliară, practicând acelaşi gen de infracţiuni precum parlamentarul fugar. Potrivit documentelor aflate în posesia ZIUAnews, Mircea Toader, liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor, a corupt judecători, a mituit notari, a întocmit certificate de moştenitor false, pentru a pune mâna pe o casă la care nu avea dreptul legal. ZIUA news a dezvăluit modul în care deputatul PDL de Galaţi Mircea Toader, împreună cu vărul său Octavian Creci, au vrut să fure un imobil aflat în buricul Bucureştiului, în valoare de aproximativ două milioane de euro.
• Praktiker, solicitată să se retragă din Europa de Est
Firma austriacă de investiţii Maseltov, cel mai mare acţionar al grupului german Praktiker, vrea ca retailerului de bricolaj, prezent şi în România, să se retragă din Europa de Est, a declarat un purtător de cuvânt al Maseltov pentru cotidianul Financial Times Deutschland (FTD). Vânzarea operaţiunilor din Europa de Est ar putea aduce Praktiker 50-70 de milioane de euro, potrivit FTD. Vânzările nete ale Praktiker în România au scăzut cu 24,4% în primele nouă luni ale anului, la 116,1 milioane de euro, în contextul condiţiilor economice dificile şi al continuării declinului consumului privat şi vânzărilor de retail, a anunţat, miercuri, grupul german de bricolaj. În trimestrul al treilea, vânzările Praktiker în România au scăzut cu 17%, la 47,4 milioane de euro.
• NATIONAL
• Frunzaverde ii fura lui Basescu drepturile de autor!
PDL a primit o lovitura sub centura, dupa ce prim-vicepresedinte Sorin Frunzaverde a demisionat din partid si a trecut in tabara PNL, cu intentia de a-si crea propria Alba ca Zapada. Dupa ce au mimat cu talent surprinderea, o parte dintre lideri democrati au recunoscut ca se asteptau la o astfel de miscare. Mai mult, acestia si-au amintit ca presedintele CJ Caras-Severin a mai amenintat si in trecut ca pleaca, un astfel de episod derulandu-se in timpul guvernarii Nastase, cand premierul pesedist a vrut sa-l propuna pe Frunzaverde ministru al Apararii, in locul lui Ioan Mircea Pascu.
• UDMR vrea sa iasa cu caruta plina din Coalitie
Uniunea condusa de Kelemen Hunor s-a vazut cu sacii in caruta, respectiv cu linie de predare in limba maghiara la UMF Targu Mures. Ciudat este ca UDMR a avut castig de cauza taman intr-un moment cand voci din interiorul coalitiei guvernamentale pomenesc de o iminenta plecare a minoritarilor (UDMR si deputatii celorlalte minoritati nationale) de la Putere. Plecare care ar lasa in urma un Executiv bicolor, format doar din PDL si UNPR. In fond, dupa ce PDL le-a dat universitate in limba maghiara, udemeristii pot spune ca si-au umplut caruta, deci o pot taia in opozitie la tanc, chiar inainte de alegeri.
• Oltchim, "greu de privatizat"
Combinatul Oltchim va fi scos la vanzare de stat la sfarsitul lunii mai, dar chiar si oficialii se indoiesc de reusita privatizarii companiei. Valoarea de piata a combinatului chimic este, teoretic, de aproximativ 300 de milioane de euro, dar practic, este egala cu zero, fara materia prima de la Arpechim, aflat in proprietatea Petrom. Seful Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), Florin Vladan, s-a declarat sceptic fata de succesul vanzarii Oltchim. "Privatizarea Oltchim va fi una foarte dificila, pentru ca societatea nu este profitabila", a afirmat ieri Vladan.
• KazMunaiGaz, obligata la plata datoriei Rompetrol
Guvernul a decis relansarea negocierilor cu grupul KazMunaiGaz pentru recuperarea creantelor de la Rompetrol. Compania mai are de platit statului 280 de milioane de dolari din datoria de peste 600 de milioane de dolari. Premierul Mihai Razvan Ungureanu a precizat ieri ca Guvernul Romaniei trebuie sa formuleze un punct de vedere clar pana pe 5 aprilie 2012, pentru a emite pretentii catre KazMunaiGaz.
• Vladescu: Vom avea inca cinci ani de criza
Fostul ministru de Finante, Sebastian Vladescu, sustine ca, in conditiile externe actuale, criza economica se va prelungi inca trei sau poate chiar cinci ani. Vladescu este de parere ca Grecia nu va iesi din zona euro, iar tarile dezvoltate ale UE, in special Germania, sustin ramanerea statului elen in uniunea monetara, indiferent de costuri. Fostul ministru a avertizat ca Spania va trece, la randul sau, printr-o criza dura, dar o va parcurge mai usor decat Grecia.
• PUTEREA
• Deputat "săltat" din hotel şi încarcerat
Deputatul PNL Virgil Pop, condamnat definitiv, luni, la cinci ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie, a fost ridicat, ieri, de poliţişti de la Hotelul Bucureşti Radisson Blu şi dus în arest, oamenii legii punând în aplicare mandatul de executare emis de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Virgil Pop a fost ales deputat în Colegiul 8 Turda, judeţul Cluj, din partea PNL. Luni seară, Virgil Pop a fost condamnat definitiv la cinci ani de închisoare cu executare, completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) respingând recursul deputatului la decizia dispusă pe fond în acest caz.
• Nu ştim pe mâna cui am dat cuprul ţării
O bancă "butic" canadiană a preluat, prin intermediul firmei Roman Copper Corp, cea mai mare rezervă de cupru din ţară, dar oficiali ai Ministerului Economiei, care a organizat licitaţia, nu ştiu ce intenţii au noii proprietari. Ei invocă legislaţia europeană, fără să fie nominalizată, care nu ar permite impunerea unor condiţii de dezvoltare după privatizare. Mai mult, aceştia declară că nici nu ştiu cine sunt acţionarii firmei care va dispune de 60% din rezervele de cupru ale României. Şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) din Ministerul Economiei, Florin Vlădan, s-a declarat foarte mulţumit de preţul pe care statul îl va încasa pe Cupru Min (200,7 milioane de euro), informează HotNews.
• Frunzăverde pleacă la PNL. Urmează Negoiţă?
Liberalii au anunţat că Sorin Frunzăverde, prim-vicepreşedintele PDL, va demisiona din partid, pentru a se înscrie în PNL, urmând să candideze din partea USL pentru şefia Consililului Judeţean Caraş-Severin. Preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, a confirmat, marţi seară, pentru Agerpres, că va fi candidatul USL pentru şefia CJ, din partea PNL. "Voi fi candidatul USL din partea PNL la preşedinţia Consiliului Judeţean Caraş-Severin şi voi fi membru PNL. Propunerea mi-a fost făcută marţi." Marcel Vela, liderul PNL Caraş-Severin, a anunţat plecări masive din judeţ: "42 de primari PDL pot trece la PNL.
• ROMANIA LIBERA
• Începe tăvălugul plecărilor din PDL
În doar două ore, democrat-liberalii au pierdut nu numai doi şefi de organizaţie sau un şef de consiliu judeţean şi un primar. Au pierdut mult mai mult doar prin înrolarea pe lista USL a lui Sorin Frunzăverde, unul dintre fondatorii partidului şi prim-vicepreşedinte al PDL. O dată cu acesta, la USL s-ar putea duce şi zeci de primari şi parlamentari. Şi, implicit, un număr considerabil de voturi. Cine va mai părăsi corabia în derivă a PDL? Cu un scor descurajant în sondaje şi cu imaginea aproape iremediabil pătată de cazuri de corupţie şi de modul de multe ori şovăielnic în care a guvernat în ultimii ani, PDL pare să fi ajuns la momentul scadenţei.
• Culisele întoarcerii lui Boldea în ţară. Cum au speculat autorităţile slăbiciunile deputatului fugit în Kenya
Întoarcerea deputatului Mihail Boldea, la câteva zile după fuga acestuia în Africa, este o victorie a tacticii "şoarecele şi pisica", dirijată de preşedintele Traian Băsescu, spun specialiştii. Prima condiţie a capturării unui urmărit internaţional este tăierea fluxului de bani, care îi asigură confortul şi cu care fugarul cumpără bunăvoinţa autorităţilor din ţările exotice în care se ascunde. Exemplul edificator a fost Nicolae Popa, condamnat la 15 ani închisoare pentru devalizarea FNI, capturat abia după ce a fost oprit fluxul de bani din Cipru, faptă pentru care a fost trimis în judecată Sorin Ovidiu Vîntu. Cu această lecţie învăţată, prima măsură luată de autorităţile române în cazul Boldea a fost indisponibilizarea fluxului de 185.000 de euro ce păreau a fi pregătiţi pentru un sejur mai îndelungat prin Kenya.
• Sistemul bancar european se schimbă la faţă
Arabii se pregătesc să-şi consolideze poziţia în Europa şi vor să cumpere acţiuni la RBS, în timp ce La Caixa anunţă că a preluat principalul concurent din Spania. Între timp, Deutsche Bank a redevenit cel mai mare grup bancar din Europa. Cei trei ani de criză au forţat băncile din Europa să-şi redefinească radical strategiile. Grupurile care au adoptat o strategie prudentă în perioada de boom culeg acum roadele şi se extind, în timp ce alte bănci sunt forţate să găsească soluţii pentru a supravieţui.
• Igaş: Nu vor pleca şi alţi colegi din PDL, vom câştiga peste 30% la locale
Liderul PDL Traian Igaş a declarat, marţi seară, că din PDL nu vor pleca şi alţi colegi, el menţionând că formaţiunea va câştiga la locale peste 30%, potrivit Mediafax. "Nu este adevărat, nu vor pleca şi alţi colegi. Aşa cum au plecat unii colegi, vor veni alţii din alte partide spre noi. Veţi vedea în perioada imediat următoare. De fiecare dată, oamenii migreaza dintr-o parte în altă din diverse motive. La fel cum alţii vor veni spre noi în perioada următoare, una peste alta eu cred că vom avea acelaşi număr de primării câştigate la alegeri. Sunt convins că la alegerile locale vom luat peste 30%", a spus Igaş, la Digi 24.
• ZIARUL FINANCIAR
• Ştie BNR să facă politică monetară în lei cu economia reală, a companiilor şi a persoanelor fizice? Pentru prima dată realitatea îl ajunge din urmă pe Isărescu
Din noiembrie anul trecut, BNR a început un proces de reducere succesivă a ratei dobânzii de politică monetară de la 6,25% până la 5,5%. Dacă această scădere s-ar fi transmis imediat pe lanţul economic, costul creditelor în lei, dar şi randamentul depozitelor ar fi trebuit să scadă cu 12%, iar soldul creditelor în lei să crească. Joi, de la ora 11:00 consiliul de administraţie al BNR se întruneşte din nou, iar analiştii se aşteaptă să reducă dobânda la 5,25%. Ce avem după cinci luni? Dobânda medie la creditele în lei acordate populaţiei şi companiilor a scăzut de la 10,9% (octombrie 2011) la 10,5% (februarie 2012), respectiv cu mai puţin de 4%.
• Statul reuşeşte să vândă oferta Transelectrica, dar spre preţul minim. Micii investitori au supralicitat, în schimb instituţionalii nu au plusat
Investitorii au plasat ordine în valoare de 60 de milioane de euro în oferta Transelectrica (TEL), iar statul va încasa circa 37,6 milioane de euro, cererea de acţiuni fiind în final cu 53% mai mare decât oferta, potrivit datelor disponibile ieri, la închiderea ediţiei. Faptul că oferta a fost suprasubscrisă şi statul a reuşit să vândă toate acţiunile este un semnal pozitiv pentru piaţa locală şi pentru viitoarele oferte ale statului, susţin cei implicaţi în ofertă. Interesul micilor investitori, care au venit cu aproape 11 milioane de euro de acasă pentru a cumpăra acţiuni la Transelectrica, este îmbucurător şi arată că mesajul ofertei a ajuns la publicul-ţintă.
• Bancherii dau replica BNR: Resursele în lei pot fi folosite doar pentru credite pe termen scurt. Dacă tot trecem la euro în trei ani, de ce să mai încurajăm leii?
Bancherii se încăpăţânează să susţină acordarea de credite pe termen lung în euro şi nu în lei, aşa cum încearcă BNR să-i convingă de câteva luni. În timp ce BNR tot aşteaptă ca semnalele sale de scădere a dobânzilor la lei să se transmită şi la creditele pentru sectorul privat, bancherii se coalizează în jurul ideii că resursele în lei nu pot fi folosite decât pentru acordarea de credite pe termen scurt, în timp ce euro rămâne moneda cea mai importantă pentru împrumuturile pe termen lung. Cu alte cuvinte, băncile tot nu dau şanse creditului ipotecar în moneda naţională, chiar dacă pe de altă parte acuză dificultăţi în a face rost de noi linii externe de finanţare.
• Cum ajung americanii să fie chiriaşi în propria casă
Bank of America a demarat un program pilot în statele americane Nevada, Arizona şi New York pentru proprietarii de case care vor fi executate silit. Debitorii vor avea posibilitatea de a rămâne în locuinţe în calitate de chiriaşi înainte ca proprietăţile să le fie vândute investitorilor, scrie Los Angeles Times. Avocaţii susţin că şansa oferită proprietarilor cu probleme de a rămâne în case în calitate de chiriaşi este favorabilă atât pentru proprietari, comunităţi, cât şi pentru bănci, fiind o soluţie mai bună decât cea de a-i da pe oameni afară din locuinţele lor. Confiscarea şi vânzarea de case goale accelerează scăderea preţurilor locuinţelor, consideră aceştia.
• Marian Sârbu a primit votul Parlamentului pentru preşedinţia CSSPP
Preşedintele UNPR, Marian Sârbu, a primit, marţi, votul Parlamentului pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, iar Ion Giurescu a fost votat ca vicepreşedinte al instituţiei. Marian Sârbu a întrunit 229 de voturi "pentru" şi un vot "împotrivă", iar Giurescu, 228 de voturi "pentru" şi două voturi "împotrivă". Votul a fost exercitat în plen comun, pe buletine. Preşedintele Comisiei pentru buget a Camerei Deputaţilor, Maria Barna, a anunţat în plen, înainte de vot, că ambii candidaţi au fost audiaţi de Comisiile pentru buget şi pentru muncă. Ea a arătat că aceştia au fost votaţi în Comisii în unanimitate.