REVISTA PRESEI 28.03.2013

Willy Homner
Revista Presei / 28 martie 2013

ADEVARUL

Istoricul Cristian Troncotă: "Pacepa, agentul ruşilor, a dat cea mai cruntă lovitură spionajului românesc"

La 35 de ani de la dezertarea generalului Ion Mihai Pacepa, ecourile continuă să se facă auzite. Unii îl consideră trădător, alţii îl cataloghează drept erou, iar o parte îl priveşte drept un simplu pion pe marea tablă de şah a spionajului mondial. A trădat România şeful spionajului? La această întrebare precum şi la multe altele a răspuns istoricul Cristian Troncotă. Cristian Troncotă: În urma numeroaselor cercetări pe care le-am făcut, pot să afirm şi să susţin faptul că generalul Ion Mihai Pacepa a fost agent sovietic şi pot aduce oricâte argumente se doreşte. Primul argument este determinat de modul în care acesta a ajuns în Serviciile Secrete, adus de către sovietici. Pacepa în spionaj a fost creaţia ruşilor. Sovieticii l-au învăţat şi l-au specializat în tainele informaţiilor. Este produsul acelei generaţii de spioni educaţi de ruşi, în anii '50.

Miza pe Justiţie: politruc sau tehnocrat

Premierul Victor Ponta şi-a asumat interimatul în fruntea ministerului şi a început discuţiile cu liderul PNL, Crin Antonescu, pentru desemnarea viitorului titular al portofoliului. Numele vehiculate în PNL pentru Ministerul Justiţiei sunt cele ale secretarului de stat Ovidiu Puţura şi cel al europarlamentarului Norica Nicolai. Chiar dacă în urma negocierilor din USL portofoliul Justiţiei a revenit liberalilor, marja de manevră a conducerii PNL este limitată. Pe de o parte, premierul Victor Ponta şi-a exprimat deja preferinţa pentru un ministru tehnocrat, sprijinit de PNL. Ovidiu Puţura corespunde celor mai bine profilului creionat de Victor Ponta. Puţura a activat, până în 2009, ca judecător la Tribunalul Bistriţa-Năsăud, după care a fost detaşat la Ministerul Justiţiei, unde a ocupat poziţia de director al Direcţiei Contencios. Ulterior, prin ordin al premierului Victor Ponta, a fost numit secretar de stat la Ministerul Justiţiei, la propunerea PNL.

Udrea şi Blaga au bătut palma

Elena Udrea a anunţat, ieri, în Colegiul Director al partidului, că a renunţat să mai conteste rezultatul alegerilor de sâmbătă, pentru că nu existau şanse să primească prea curând un răspuns. "Am spus că renunţăm la a mai aştepta răspunsul (la contestaţie - n.r.), considerăm închisă competiţia şi din acest moment suntem membri PDL care-şi fac treaba de membri ai unui partid de opoziţie", a spus Elena Udrea la finalul şedinţei. "Nu voi face opoziţie în propriul partid, dar, dacă voi avea puncte de vedere diferite de actualul lider, nu voi ezita să le pronunţ", a avertizat Udrea, care a anunţat că nu va candida pentru nicio funcţie în conducerea partidului.

Prima ieşire a lui Traian Băsescu după Congresul PDL: "Dacă Elena Udrea câştiga, pentru mine era un dezastru mediatic"

Preşedintele Traian Băsescu a vorbit miercuri seară la emisiunea "Sub semnul întrebării", la postul B1TV, despre alegerile din PDL, despre noua platformă politică "Mişcarea Populară", dar şi despre soluţiile pe care le-ar propune pentru rezolvarea problemelor economice ale ţării. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, referindu-se la Fundaţia "Mişcarea Populară" că nu are de gând să fie preşedintele acesteia sau membru, ci doreşte să sprijine această încercare de restabilire a echilibrului în politica românească, după cum a caracterizat-o. De asemenea, preşedintele a discutat despre proiectul de revizuire a Constituţiei şi a declarat că trebuie să existe motive serioase în spatele acestei iniţiative care, în caz contrar, nu se justifică.

Culmea tupeului: după ce presa britanică a demonstrat că a cerut bani ca să susţină legi, Adrian Severin dă lecţii despre cum ar trebui să facem presă

Adrian Severin a luat cuvântul miercuri, la un seminar iniţiat de Renate Weber şi Norica Nicolai, la Parlamentul European. Tema discuţiei a fost mecanismul de cooperare şi verificare (MCV) impus de Comisia Europeană ţării noastre şi modul în care s-a cerut României ca CSM să dea recomandări privind o eventuală legiferare a presei. Adrian Severin a adus o critică virulentă la adresa MCV, însă poziţia sa pe această temă a fost dezagreată de euoroparlamentarul britanic, Graham Watson, a semnalat corespondentul Adevărul de la Bruxelles, Cristian Unteanu.

Adrian Năstase are încă un dosar penal. Este urmărit penal pentru încălcarea regimului armelor şi muniţiilor

Procurorii au dispus, miercuri, începerea urmăririi penale pe numele fostului premier, Adrian Năstase, pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, în dosarul deschis de anchetatori în urma tentativei de sinucidere a acestuia din 21 iunie 2012, când a aflat că a fost condamnat la închisoare în dosarul Trofeul Calităţii.

Finanţările acordate prin "Prima Casă" au ajuns la 3,18 miliarde de euro. Doar 14.000 de români mai pot profita de programul guvernamental

Valoarea finanţărilor acordate prin programul "Prima Casă" a ajuns la 3,18 miliarde de euro, pentru 87.000 de beneficiari, iar pentru acest an mai sunt disponibile fonduri în valoare de 572 de milioane de euro, adică pentru puţin peste 14.000 de beneficiari, potrivit datelor Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. În 2013 au fost depuse 6.000 de cereri, valoarea finanţării fiind de 210 milioane de euro, iar în 2012 cererile depuse au totalizat 1,01 miliarde de euro, pentru 27.000 de dosare, arată datele prezentate de Irina Constantinescu, director coordonator în cadrul Fondului.

CURENTUL

Gura păcătosului adevăr grăieşte: spălarea românilor pe creier, principala activitate a lui Ponta

Ponta a recunoscut la BBC că actuala conducere a statului român are ca principală ţintă spălarea pe creiere - adică distrugerea circuitelor mintale ale românilor. În emisiunea Hard Talk a BBC World Service din 20 martie, Victor Ponta a afirmat că "Principala preocupare a României este spălarea pe creier (brainwash)". După două secunde a rectificat susţinând că a vrut să spună de fapt braindrain - "migraţia creierelor". De asemenea, posesorul de doctorat confirmat recent de Ministerul Educaţiei condus de prietenul său Remus Pricopie, nu numai că se bâlbâie în interviu, dar inventează şi cuvinte noi, neauzite şi inexistente în limba engleză, cum ar fi "disemployment" pentru "şomaj", în loc de "unemployment".

Băncile cipriote au angajat cea mai mare firmă de securitate din lume pentru redeschiderea de joi

Băncile cipriote, inclusiv Bank of Cyprus şi Cyprus Popular Bank, vizate de restructurare prin acordul dintre Cipru şi zona euro, au angajat firma britanică de securitate G4S, cea mai mare din lume, pentru a asigura protecţia la alimentarea bancomatelor şi la reluarea activităţii cu publicul joi. Acordul prevede ca Cyprus Popular Bank să fie închisă, iar o parte a activelor să fie transferate către Bank of Cyprus, instituţie de credit care va fi restructurată puternic. Depozitele de peste 100.000 de euro ar putea înregistra pierderi de circa 40% pentru a acoperi costurile de restructurare. Băncile vor ca agenţii de securitate ai firmei britanice să păzească sucursalele băncilor, întrucât nu ştiu la ce să se aştepte joi, potrivit portalului GreekReporter. Băncile din Cipru sunt închise încă de pe 15 martie, iar retragerile din bancomate au fost limitate treptat până la 100 de euro pe zi pentru fiecare cont.

Drumurile naţionale din România, blocate de protestatari

În condiţiile în care reprezentanţii cabinetului Ponta II ignoră protestele muncitorilor de la Oltchim, Mechel , etc, care ies zilnic pentru a cere fie salariile compensatorii restante, fie locurile de muncă propuse, aceştia au început să blocheze drumurile naţionale. Peste 300 de angajaţi ai combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea au blocat, miercuri, Drumul Naţional 64, cerând administratorului judiciar şi reprezentanţilor Ministerului Economiei să vină la Vâlcea pentru a le prezenta planul privind unitatea. Potrivit preşedintelui Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu, oamenii sunt nemulţumiţi de restanţele salariale şi de faptul că au fost anunţaţi că vor fi disponibilizaţi înainte ca planul de reorganizare al unităţii să fie elaborat şi aprobat.

CURIERUL NATIONAL

Agenţii imobiliari se zbat să supravieţuiască

Un sfert dintre brokerii din real estate au avut luni în care nu au încasat niciun leu. 2012 a adus o scădere a veniturilor minime, astfel că puţin peste 30% dintre aceştia au raportat câştiguri minime de 500 de euro. Aproape jumătate (46%) dintre agenţii imobiliari au întâmpinat probleme cu primirea comisionului din partea clientului.

Încep disponibilizările la Oltchim

Conducerea Oltchim şi liderii de sindicat au întocmit ieri lista persoanelor care urmează să fie disponibilizate, discuţiile urmând să fie purtate până la sfârşitul acestei săptămâni şi cu administratorii judiciari şi administratorul special ai combinatului. Fără a divulga numărul persoanelor care vor fi disponibilizate şi condiţiile în care se va face acest lucru, administratorii judiciari au afirmat doar că, prin luarea acestei măsuri, cheltuielile salariale vor scădea cu aproximativ 30%.

ANRE încearcă să reducă preţul la energia electrică

Oficialii Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE) au anunţat ieri că fac eforturi în vederea reducerii cuantumului facturii la energia electrică, dar "este o sarcină foarte grea" să se ajungă la nişte preţuri suportabile. "Cu ministrul pentru Energie, Constantin Niţă, şi premierul Victor Ponta discutăm posibilităţi de reducere în acest an a efectelor schemei de sprijin pentru energia regenerabilă în preţul final la energie electrică, dar aceste măsuri nu au nicio legătură cu diminuarea schemei de sprijin în urma constatării unei supracompensări", a declarat ieri Zoltan Nagy Bege, membru al Comitetului de Reglementare din ANRE, explicând că aceste subvenţii nu sunt plătite de la bugetul de stat, ci de toţi consumatorii, prin facturile la electricitate.

Ruşii se gândesc să dea în judecată Cipru

Companiile şi băncile din Rusia cu depozite în Cipru analizează deschiderea unor procese împotriva statului cipriot şi a instituţiilor de credit locale, pentru a-şi recupera pierderile mari cauzate prin acordul de ajutor extern al ţării cu zona euro, scrie Mediafax. Avocaţii parcurg cu atenţie tratatele internaţionale ale Ciprului pentru a găsi o strategie de atac, însă va fi greu de construit un caz, scrie CNBC. "Merită o încercare, dar nu va fi uşor, nu va fi un proces de o singură înfăţişare, chiar dacă acţiunea pare a fi o expropriere", a declarat Andrei Goltsblat, partener la firma de avocatură Goltsblat BLP din Moscova.

EVENIMENTUL ZILEI

Băsescu, despre o nouă SUSPENDARE: Seamănă cu codul PORTOCALIU din Capitală

Povestea cu o nouă suspendare a sa seamănă cu tensiunea creată prin anunţul privind Codul portocaliu de zăpadă în Bucureşti, a spus preşedintele Traian Băsescu la B1 Tv. "Sunt unii politicieni care fac aşa cum au făcut cu Codul roşu acum în Bucureşti. Pun doi subordonaţi să spună: 'să-l suspendam pe Băsescu' şi pe urmă se întâlnesc înţelepţii care trebuie să se spele în faţa Occidentului, se întâlnesc Crin şi cu Ponta care spun: 'A, nu!'. Ştii, că trebuie să arate cum ei sunt democraţi şi aplecaţi către interesele ţării. La fel şi cu Codul portocaliu în Bucureşti - creăm o tensiune. Dar, să le spui bucureştenilor că este Cod portocaliu, cad trei fire de zăpadă şi spun: 'v-am salvat de codul portocaliu'. S-a mers prea departe cu jocul ăsta: vă creăm tensiunea şi apoi tot noi venim şi vă rezolvăm problema', a spus Traian Băsescu, la B1 Tv, întrebat despre o eventuală nouă suspendare a sa.

RĂZBUNAREA PUBLICITARILOR: Directorul Metrorex a fost "atârnat" pe stâlpi

Război dur la Metrou pe publicitate: "Acum noi am venit la putere". Şeful Metrorex a început rezilierea contractelor. În replică, publicitarii îi fac "reclamă" directorului şi consilierului personal al acestuia. Şeful Metrorex, Aurel Radu, desemnat director general după numai patru luni în care a fost inginer stagiar la Metrou, vrea să controleze publicitatea din subteran. Motivul: la Metrou se face reclamă oriunde, iar miza este uriaşă: câştiguri de aproximativ 1,5 miloane de euro pe an. Supăraţi, publicitarii au strâns mână de la mână şi i-au făcut "campanie" lui Aurel Radu în mai multe zone centrale ale Capitalei. Pe banerele agăţate de stâlpi este amintit şi Cosmin Dinescu, consilier personal al şefului de la Metrou, potrivit surselor EVZ.

BANCĂ ACUZATĂ de sponsorizarea propagandei HOMOSEXUALE ŞI PEDOFILE. Clienţii au anunţat că RENUNŢĂ LA SERVICIILE EI

Un grup de clienţi ai Băncii Comerciale Române (BCR) au anunţat că renunţă la serviciile acesteia după ce o fundaţie a grupului Erste, cel care deţine banca, a susţinut financiar activităţi organizate de homosexuali în România. Protestul a fost iniţiat ieri, după ce Fundatia ERSTE le-a răspuns protestatarilor că va susţine financiar şi pe viitor acţiunile minorităţii LGBT - Lesbianism-Gay-Bisexuali-Transsexuali. Printre semnatarii iniţiativei se numără artişti, cadre medicale, jurnalişti, avocaţi, economişti, preoţi, profesori dar şi diferite asociaţii.

JURNALUL NATIONAL

Oprescu aruncă bomba: Bucureştenii ar putea să nu mai plătească pentru încălzire

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că potrivit unei analize, în cazul în care vor fi urmaţi toţi paşii fuziunii dintre Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) şi Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), iar o parte din profit ar reveni Primăriei, locuitorii Capitalei nu vor mai plăti pentru încălzire, informează agerpres.ro. El a mai precizat că în urma consultărilor cu Banca Mondială şi FMI s-a căzut de acord asupra variantei delegării de serviciu, după modelul Apa Nova. Pe de altă parte, Oprescu a adăugat că de câteva zile a început să fie analizată şi varianta unui parteneriat public privat.

Hidroelectrica, dragostea mea. Videanu îl provoacă pe Ponta la o confruntare televizată

"Am văzut reacţiile domnului Ponta la conferinţa mea de presă de ieri (marţi - n.r). Vreau să vă spun că, într-adevăr, pe mine unul minciuna şi prostia mă supără. Calităţile de şantajist, de hoţ, de mincinos ale domnului Ponta cred că nu mai reprezintă o noutate pentru nimeni în această ţară. Vreau să vă spun, pentru a clarifica toate aceste aspecte, îl invit pe domnul Ponta în orice studio de televiziune doreşte ca să arătăm opiniei publice cine minte, cine este hoţ în ţara aceasta. Şi eu o să vin documentele mele, dânsul o să vină cu documentele dânsului pentru a închide pentru totdeauna acest subiect", a anunţat Adriean Videanu, la finalul Colegiului Director al PDL.

Caricaturistul Ştefan Popa Popa's, care a lucrat la Vatican, susţine că ştie de ce s-a retras Benedict al XVI-lea: "Fostul papă mai are 6 luni de trăit"

Caricaturistul Ştefan Popa Popa's a şocat pe toată lumea, zilele trecute, la Reşiţa, când a declarat că el cunoaşte adevăratul motiv pentru care Papa Benedict al XVIlea s-a retras din funcţie: prelatul ar suferi de cancer şi ar mai avea doar şase luni de trăit! Autorităţile din Reşiţa, Caraş-Severin, au organizat, zilele trecute, o ceremonie în cadrul căreia invitat special a fost caricaturistul Ştefan Popa Popa's, căruia i s-a decernat titlul de cetăţean de onoare al oraşului. Popa's, care s-a născut în Caransebeş, a făcut cadou Consiliului Local un album unicat cu Papa Ioan Paul al II-lea, el fiind singurul artist care a expus la Vatican în ultimele două secole.

Achiziţia dosarului de privatizare a Poştei, prelungită până la 28 mai

FMI şi-a dat acordul cu privire la prelungirea termenului de cumpărare al dosarului de prezentare privind procesul de privatizare al Poştei Române de către potenţialii investitori până pe 28 mai. Potrivit Ministerului Comunicaţiilor, decizia a venit ca urmare a "solicitărilor transmise de administraţiile poştale şi fondurile de investiţii interesate să evalueze în detaliu oportunitatea investiţională şi potenţialul de creştere al companiei". Data limita iniţială pentru achiziţionarea dosarului de prezentare a fost 11 aprilie. Preţul dosarului este de 50.000 euro sau echivalentul în lei la cursul BNR din data plăţii.

Liviu Voinea spune că există bani pentru pensii, salarii şi plata tranşei către FMI

Există bani pentru pensii, salarii şi tranşe pentru Fondul Monetar Internaţional (FMI), sumele fiind prevăzute în buget, a declarat, miercuri, Liviu Voinea, ministrul delegat pentru Buget. Potrivit acestuia, execuţia bugetară la 2 luni este mai bună anul acesta decât anul trecut, în sensul că deficitul este mai mic şi nu există motive de îngrijorare. Premierul Victor Ponta a dat asigurări miercuri că Executivul are bani pentru plata pensiilor şi a salariilor, infirmând declaraţiile vicepreşedintelui PNL Sorin Frunzăverde.

NATIONAL

Amantlacurile aduc linistea in CSM!

La doua luni dupa ce au intrat cu japca, la ceas de seara, in sediul Consiliului Superior al Magistraturii, unde au spart usa biroului judecatorului Adrian Neacsu si au ridicat computerul acestuia, procurorii anticoruptie au cerut si autorizatia pentru efectuarea perchezitiei informatice. Cererea a primit intr-un final si avizul CSM, insa doar pe jumatate. Asa ca, oficial, cei de la DNA au dreptul sa-si bage nasul doar in mailurile de serviciu ale lui Neacsu, dar nu si in cele private. Insa, dupa cum sustin sursele noastre, refuzul de a folosi drept probe si mesajele particulare nu reprezinta nici pe departe o infrangere pentru ofiterii DNA. Care, de fapt si-au indeplinit astfel misiunea avuta, cercetarea judecatorului Adrian Neacsu pentru decontarea unor bonuri de benzina fiind doar o tinta falsa.

Chinezoaica lui Patriciu a dat zacamintele din Marea Neagra mafiei din Asia

Amanta magnatului Dinu Patriciu a facut mutarea anticipata de ziarul "National": a oferit pe tava zacamintele din Marea Neagra detinute de Marexin SRL unor asiatici cu puternice legaturi intr-o organizatie de criminalitate organizata transfrontaliera. Un document intrat in posesia cotidianului demonstreaza fara echivoc faptul ca una dintre mizele "afacerii" Dinu Patriciu-Melanie Anne Chen a fost zacamantul de namol sapropelic pe care firma Marexin SRL (administrata de chinezoaica - n.r.) il exploateaza in largul Marii Negre. "A fost" una dintre mize deoarece, de cateva zile, nu mai este! Namolul sapropelic, considerat "energia viitorului", a ajuns deja pe mainile unor asiatici care au puternice legaturi cu o grupare de criminalitate organizata.

Klaus Iohannis, jocuri de culise impotriva premierului

Premierul Victor Ponta le-a dat sah-mat liberalilor la capitolul imagine. Constienti ca avantajul acestuia in fata lui Crin Antonescu nu poate fi recuperat, penelistii cauta sa speculeze fiecare punct vulnerabil al premierului. Personajul cheie al acestui plan este nimeni altul decat prim-vicepresedintele PNL, Klaus Iohannis, cel caruia Antonescu i-a promis de altfel ca-i va lua locul lui Ponta in fruntea Executivului. In ceea ce priveste strategia in sine, aceasta presupune identificarea dusmanilor din interiorul coalitiei pe care premierul fie ii avea, fie i-a dobandit pe parcurs, si deschiderea unor fronturi de negocieri cu acestia. Concret, auzind de nemultumirile deputatilor apartinand minoritatilor nationale, care l-au acuzat in repetate randuri pe seful Executivului ca tine doar partea maghiarilor, prim-vicepresedintele liberal i-a contactat pentru a-i asigura de toata sustinerea PNL-ului.

Ponta, replica dura. Frunzaverde, mesaj iresponsabil. "Avem bani!"

"Primul-ministru, ministrul de Finante, ministrul Bugetului, guvernatorul Bancii Nationale, FMI, Banca Mondiala nu reprezentam nimic in fata presei daca iese un domn, dimineata, seara, nu stiu pe unde pe la Resita, si isi da cu parerea. Avem banii de pensii, avem banii de salarii. Poate nu mai avem bani la Consiliul Judetean Caras-Severin, poate-i taiem de colo, ca sefii vor sa fie la televizor, dar in restul tarii ii avem. Mesajele de acest gen sunt mesaje iresponsabile si de cate ori aveti o nelamurire sa apelati la cei responsabili", a declarat premierul, miercuri, in sedinta de Guvern.

PUTEREA

Ponta i-a îndeplinit visul lui Oprescu. RADET şi ELCEN, gata pentru Dalkia

Premierul Victor Ponta i-a dat pe mână primarului Capitalei, Sorin Oprescu, CET-urile bucureştene. Edilul-şef urmează să coordoneze, acum, atât producţia, cât şi distribuţia de căldură pentru Capitală. După preluarea CET-urilor de către Primăria Capitalei şi după ştergerea datoriei istorice a RADET către ELCEN, Oprescu îşi poate vedea împlinit visul de privatizare sau concesionare a serviciilor RADET. Favorită pentru preluarea Regiei rămâne compania franceză Dalkia, care nu s-ar afla la prima afacere de acest gen cu statul român. După un model asemănător, compania franceză a primit în administrare şi serviciile de furnizare şi distribuţie a energiei termice pentru municipiul Ploieşti.

FRANŢA: Francois Hollande ridică garanţia depozitelor bancare la "principiu absolut, irevocabil"

Preşedintele francez François Hollande a subliniat marţi că garanţia depozitelor bancare, deteriorată în Cipru, ar trebui să fie "un principiu absolut, irevocabil" în cadrul zonei euro, informează AFP. "Noi acordăm un mare preţ pe uniunea bancară, pe mecanismele de supervizare ca mecanism de recapitalizare cu garanţia depozitelor ce trebuie să fie un principiu absolut, irevocabil", a declarat preşedintele francez într-o conferinţă de presă la Palatul Elysee, alături de şeful guvernului spaniol Mariano Rajoy. Garanţia depozitelor este un "principiu fundamental în Uniunea bancară", iar "cei care depun bani în băncile zonei euro au o garanţie asupra fondurilor care sunt depozitate", a insistat François Hollande.

NUMIRE CU CÂNTEC. Comisarul Ştefan Roberto Ababei, "paraşutat" la vârful Poliţiei Capitalei

În vârstă de nici 40 de ani, comisarul Ababei, fost şef la Poliţia Sectorului 2, a fost numit, pe fugă, adjunct al directorului general al Poliţiei Bucureşti, practic al doilea om în instituţie, de către şeful Poliţiei Române, chestorul Petre Tobă. O învestire care miroase de la o poştă a aranjament, potrivit unor surse din instituţie. Cel puţin ciudat este faptul că, pentru o funcţie atât de râvnită, de la vârful Poliţiei Capitalei, singurul ofiţer care s-a înscris la concurs a fost comisarul Ababei. În urma examenului, denumit impropriu aşa, pentru că de fapt a fost vorba de un interviu pe subiecte profesionale, Ababei a obţinut nota finală 8,75. Un amănunt, deloc lipsit de importanţă, este şi acela că soţia lui Ababei, Mary Ann, este nimeni alta decât şefa serviciului de control intern din cadrul DGPMB, mai exact, structura specializată în controlul tuturor neregulilor săvârşite de poliţişti de la Capitală.

ROMANIA LIBERA

Investiţia de la Obârşia Lotrului. O răfuială politică de 34 milioane de euro

Una dintre cele mai noi pârtii de schi din România, care a costat statul 34 milioane euro, suferă de pe urma nesăbuinţei politicienilor, dar şi a duşmăniei dintre aceştia. Fără o infrastructură adecvată, investiţia iniţiată de Elena Udrea la Vidra - Obârşia Lotrului nu-şi va atinge niciodată potenţialul turistic. În jur de 1.500 de oameni au fost în urmă cu două săptămâni pe pârtia de schi de la Vidra - Obârşia Lotrului, din judeţul Vâlcea. Domeniul schiabil a fost dat în folosinţă pe 22 decembrie anul trecut, iar schiorii vorbesc despre faptul că "frumuseţea peisajului în care este amplasat dar şi calitatea pârtiilor amintesc de cele din Austria". În timpul călătoriei cu telegondola, turiştii pot admira Lacul Vidra, străjuit de brazi înalţi, iar la altitudinea de 2.000 de metri platoul este extrem de întins, turiştii putând vedea fără oprelişti crevase, piscuri înalte şi lacuri. În depărtare se întrezăreşte Transalpina.

Personalităţile care se leapădă de Institutul de Cercetare a Crimelor Comunismului

Opt cercetători, angajaţi şi foşti angajaţi ai Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), au cerut demisia directorului Andrei Muraru, nemulţumiţi de modul în care acesta conduce instituţia. Contestatarii susţin că activitatea institutului s-a deteriorat. "Atmosfera este total îngheţată, psihotică. Comitetul director nu s-a mai întrunit din mai 2012, Consiliu Ştiinţific nu mai există, iar Muraru se foloseşte în continuare, pe site-ul instituţiei, de numele unor profesori prestigioşi din străinătate care şi- au dat demisia din boardul ştiinţific", a declarat pentru Rl, Corina Doboş.

Băsescu: Cer românilor să nu meargă la referendum dacă în Constituţie nu se respectă cel din 2009

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că dacă în Constituţia modificată nu se va respecta rezultatul referendumului din 2009 privind Parlamentul unicameral cu 300 de aleşi, atunci va cere românilor să nu meargă la referendumul de validare, potrivit Mediafax. "Dacă nu se respectă, eu voi fi unul dintre cei care îi vor îndemna pe români să nu se ducă la vot", a afirmat Băsescu la B1TV. El a spus că altfel ar însemna ca personal să se dezică de referendumul din 2009 pe care el l-a iniţiat şi a adăugat că oricum nu crede că românii vor accepta să voteze o lege fundamentală fără Parlament unicameral cu 300 de parlamentari.

ZIARUL FINANCIAR

Topul celor mai mari firme de insolvenţă. Cine face cei mai mulţi bani din restructurarea sau falimentul altora

În cei aproape cinci ani de când mediul local de business se confruntă cu un picaj al pieţelor fără precedent în ultimele decenii, o nouă breaslă de consultanţi a prins cheag, şi anume practicienii în insolvenţă, domeniu în care cele mai mari 34 de firme au realizat anul trecut venituri de peste 100 de milioane de lei (22,5 mil. euro), potrivit datelor centralizate de Uniu­nea Naţională a Practicienilor în Insolvenţă (UNPIR). Cel mai mare jucător din piaţa de profil a fost anul trecut Casa de Insolvenţă Transilvania, care prin intermediul filialelor din Bucureşti, Cluj, Timişoara, Oradea şi Braşov a realizat venituri de 6,5 mil. euro. Următoarele poziţii în top sunt ocupate de firma Global Money Recovery din Oradea (administratorul judiciar al firmei Atlas Telecom), RVA Insol­vency (Arin Stănescu), Euro Insol (Remus Borza) şi BDO Business Restructuring.

Ritm de melc la autostrăzi, deşi vremea a fost favorabilă

Cele mai importante zece şantiere de autostrăzi din ţară, cu o lungime cumulată de circa 250 de kilometri, au consumat deja 1 miliard de euro din cele 1,8 miliarde de euro cât ar urma să coste în final, dar sunt foarte departe de finalizare. Ritmul de construcţie a încetinit puternic în perioada 1 februarie - 1 martie, în ciuda faptului că vremea a fost bună şi ar fi trebuit să impulsioneze reluarea lucrărilor. Reducerea ritmului de lucru survine şi în contextul în care investiţiile programate pentru anul acesta în infrastructura rutieră sunt destul de mici.

Starea de forţă majoră din sistemul bancar al Ciprului a scos practic ţara din zona euro, iar replicile prăbuşirii sistemului economic se propagă în toate direcţiile

După ce a zdrobit mitul că nimeni nu se poate atinge de depozitele din bănci într-o societate dezvoltată precum cea a zonei euro - din econo­miile mai mari de 100.000 de euro statul va confisca până la 80%, Ciprul devine şi prima ţară membră a unei uniuni monetare care blochează ieşirile de capital din ţară. Analiştii spun că prin astfel de restricţii ale fluxurilor de bani mica economie insulară iese, practic, din zona euro. Ciprul va confisca până la 40% din depozitele neasigurate, adică mai mari de 100.000 de euro, constituite la cea mai mare bancă a ţării, Bank of Cyprus, şi până la 80% din cele neasigurate ale grupului bancar Marfin, care va fi lichidat, potrivit oficialilor guvernamentali. În schimb, deponenţii de la Bank of Cyprus vor primi acţiuni la instituţia de credit, care va fi recapitalizată şi restructurată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb