REVISTA PRESEI 28.03.2018

V.D.
Revista Presei / 28 martie 2018

REVISTA PRESEI 28.03.2018

ADEVARUL

Planul ambiţios al Fiscului pentru a colecta mai mulţi bani la buget

Fiscul vrea să colecteze mai mulţi bani la buget în acest an şi a elaborat mai multe măsuri draconice pentru contribuabili, precum controale inopinate la cei cu risc ridicat sau verificarea vânzărilor de maşini second-hand, se arată într-un proiect de ordonanţă de urgenţă publicat de Ministerul Finanţelor.

Iniţiativa are ca scop compensarea impactului financiar determinat de ordonanţa privind măsurile din domeniul impozitului pe profit şi din domeniul impozitului pe veniturile microîntreprinderilor. Fiscul estimează că vor creşte încasările la bugetul general consolidat cu circa 0,6 miliarde de lei. Astfel, în acest an ANAF urmează să întreprindă măsuri care vizează, în principal realizarea la nivelul tuturor structurilor din DGAF a unor evaluări suplimentare care să vizeze posibilele practici utilizate de entităţile ce vor fi incluse în control, menite să transfere active şi/sau sume de bani către alte entităţi cu scopul de a îngreuna activităţile de recuperare a sumelor stabilite de ANAF prin structurile de control, cu titlul de prejudiciu.

Denunţătorul din scandalul Facebook: "Fără Cambridge Analytica, n-ar fi existat Brexit"

Christopher Wylie, ale cărui dezvăluiri privind modul în care au fost colectate şi folosite datele utilizatorilor de Facebook au pus pe jar o lume întreagă, a explicat cum s-a acţionat în cazul Brexit.

Fostul angajat al companiei britanice de consultanţă Cambridge Analytica de la care a pornit întregul scandal legat de utilizarea inadecvată a datelor utilizatorilor de Facebook, Christopher Wylie, consideră că firma pentru care a lucrat a influenţat decisiv votul dat de britanici în favoarea ieşirii ţării lor din Uniunea Europeană. Într-o amplă discuţie cu jurnalişti ai mai multor publicaţii de renume din Europa, printre care şi "Liberation", Wylie, în vârstă de 28 de ani, fost director de cercetare în cadrul Cambridge Analytica (CA), a vorbit despre implicarea acestei companii în campania în favoarea Brexitului (ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană).

BANCHERUL

BNR dezvaluie ca 40% din creditele neperformante ale bancilor sunt mai vechi de 5 ani, ceea ce inseamna mai multe probleme in recuperarea acestora

La noua ani de la izbucnirea crizei financiare de la finalul lui 2008, Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca in prezent 40% din totalul creditelor neperformante detinute de banci, in valoare de aproape 22 miliarde lei, sunt mai vechi de 5 ani.

Din totalul sumelor restante, in valoare de 21,834 miliarde lei in ianuarie 2018, peste jumatate, respectiv 13 miliarde lei sunt creditele scoase in afara bilantului, conform datelor Centralei Riscului de Credit (CRC) din cadrul BNR, unde bancile raporteaza doar credite cu valori de peste 20.000 de lei.

Restantele tip G (intarziere intre 1 an si 5 ani) au o valoare de 10,137 miliarde lei, dintre care 4,939 miliarde lei sunt scoase in afara bilantului.

Restantele tip H, cu intarziere de peste 5 ani, un indicator prezentat pentru prima data de BNR, au o valoare de 8,756 miliarde lei, dintre care 7,169 miliarde lei sunt in afara bilantului.

COTIDIANUL

PSD l-ar putea susţine pe Tăriceanu la prezidenţiale

Rolul şefului statului devine din ce în ce mai decorativ. Parlamentul a început, încă de acum aproximativ patru ani, un proces subtil, dar fructuos, de ciuntire din prerogativele viitorilor titulari de la Palatul Cotroceni. În aceste condiţii, funcţia supremă în stat tinde să nu mai fie o principală miză.

PSD, la fel ca şi celelalte partide din spectrul politic, este conştient de acest aspect, motiv pentru care mandatul ce va fi pus la bătaie la alegerile de anul viitor a ajuns mai mult o miză compensatorie pentru anumite orgolii. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, ştie că angajarea într-o astfel de bătălie doar dintr-o simplă ambiţie poate aduce mai multe deservicii partidului. Ba, mai mult, el chiar ar putea să-şi piardă mandatul de lider al socialiştilor. Dorinţa liderului ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, de a-l succeda pe Klaus Iohannis la preşedinţia României se pliază perfect pe planul celor din Kiseleff. Anunţul privind convocarea Consiliului Naţional al PSD imediat după Paşte nu are ca tematică nicio remaniere guvernamentală, şi aşa prematură, ci luarea unui angajament ferm privind parcursul PSD şi al ALDE către alegerile prezidenţiale de la finele anului 2019.

CURENTUL

Surse: fostul ministru de finanţe Ionuţ Mişa va fi numit mâine şeful ANAF

publica în Monitorul Oficial, ordinul ministrului de Finanţe Orlando Teodorovici prin care se dispune numirea ca preşedinte al ANAF a lui Ionuţ Mişa, fost ministru de finanţe în guvernul Tudose. Acesta a ocupat de la plecarea din minister funcţia de şef la Direcţia Mari contribuabili.

Ionuţ Mişa a implementat măsura SPLIT TVA şi revoluţia fiscală, propunând incriminarea ca infracţiune a neplăţii la termen a reţinutelor la sursă.

JURNALUL NATIONAL

CSM cere Comisiei Europene lămuriri despre LISTA NEAGRA

"În legătură cu temele de interes public major privind independenţa justiţiei, Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Mass Media din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii este abilitat să aducă la cunoştinţa opiniei publice următoarele:

Prin hotărârea nr. 237 pronunţată azi, 27 martie 2018, Secţia pentru judecători din cadrul Consiliului, convinsă fiind de rolul Comisiei Europene în evaluarea progreselor României în domeniul justiţiei, ţinând cont de ampla dezbatere determinată de apariţia în spaţiul public a documentului datat 10 octombrie 2012, trimis Ministerului Justiţiei de către Comisie, a apreciat ca utilă transmiterea unei scrisori acestui organism european, în vederea lămuririi exacte a sensului solicitărilor cuprinse în paragrafele 18 şi 20, aceste informaţii fiind menite să înlăture orice speculaţii în această privinţă.

Totodată s-a hotărât transmiterea unei solicitări Ministerului Justiţiei, în vederea comunicării oricăror clarificări în legătură cu documentul menţionat, inclusiv cu privire la instanţele angrenate în procedurile de evaluare în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare/", se arată într-un comunicat de presă al CSM.

NATIONAL

"Premierul de Miami", puci cubanez in PSD!

Congresul extraordinar al PSD, convocat in mod cu totul surprinzator de catre Liviu Dragnea pentru a-si impune definitiv hegemonia in partid pentru urmatorii ani era sa fie deturnat de cine se asteptau mai putin membrii nucleului dur. Pentru ca daca Ecaterina Andronescu era de asteptat sa-i faca o bruma de concurenta Vioricai Dancila, ca sa nu fie alegerea Vasilicai drept presedinte executiv "prea ca la tara", cu totul altfel au stat lucrurile cu Nicolae Banicioiu. Cel care, nu doar ca a intrat "la rupere" in campania interna pentru acelasi post de presedinte executiv, dar chiar isi pregatise un discurs incendiar, in care propovaduia "Apocalipsa" electorala a PSD-ului daca Dragnea ramanea la timona, sperand ca astfel sa electrizeze Sala Palatului. Motiv pentru care, ce-i drept, Banicioiu, altfel un politician mai mult decat "moale", nici macar nu a mai fost lasat sa-si incerce sansa oratorica in fata celor peste 4.000 de reprezentanti din teritoriu participanti la Congres.

ROMANIA LIBERA

Claudiu Manda: Protocolul între Parchetul General şi SRI poate să fie declasificat şi făcut public

Protocolul încheiat între Parchetul General şi SRI va fi declasificat şi prezentat în spaţiul public, dar numai după ce Parchetul îşi va da acordul în acest sens, a declarat, marţi, preşedintele Comisiei parlamentare pentru controlul activităţii SRI, Claudiu Manda.

"Am informat comisia că am avut încă o discuţie cu domnul director al SRI. Faţă de situaţia anterioară, în urma unei analize, a ajuns la concluzia că toate articolele din protocol pot să fie declasificate şi prezentate spaţiului public. Deci, în ceea ce priveşte SRI, nu mai există niciun fel de element în care să nu fie de acord şi a rămas ca, în cursul zilei de astăzi sau cel mai târziu mâine dimineaţă, SRI să trimită către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie acordul lor de a desecretiza şi solicitarea lor de acord din partea Parchetului de a desecretiza", a precizat Manda după şedinţa Comisiei SRI.

ZIARUL FINANCIAR

Explicaţie cinică de la BNR: Băncile au marje mari la creditele pentru populaţie pentru a-şi permite să dea credite ieftine firmelor. Pentru a avea credite ieftine şi pe retail, dimensiunea sistemului bancar trebuie să se dubleze, ceea ce este foarte greu

Pentru a avea credite ieftine şi pe retail, dimensiunea sistemului bancar trebuie să se dubleze.

Populaţia se împrumută la bănci mai scump pentru că modelul operaţional utilizat de băncile locale se bazează pe ideea unor marje mai mari pe segmentul de retail pentru a a compensa marjele ceva mai mici pe segmentul companiilor, explică Florian Neagu, director adjunct al direcţiei de stabilitate financiară din cadrul Băncii Naţionale. Un astfel de model este în avantajul firmelor cu capital autohton, respectiv se ţinteşte menţinerea competitivităţii acestora în raport cu multinaţionalele care se împrumută ieftin din străinătate fie de la bănci fie de la companiile-mamă.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb