REVISTA PRESEI - 28.04.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 28 aprilie 2010

ADEVĂRUL

Oprescu, prins cu biblioteca vopsită

Cum s-au transformat peste noapte "cârciumile" lui Oprescu în "biblioteci". Pentru a justifica banii primiţi, patronii terasei "Tête-à-tête" au scris pe pereţi "Bibliotecă". În urma investigaţiilor "Adevărul", patronii terasei bucureştene "Tête-à-tête" au adus peste noapte cărţi de acasă. Acum, cârciuma are şi parfum de bibliotecă.

Ardeleni propuşi pentru Guvernul de la Budapesta

Viitorul Executiv ungar, condus de premierul recent ales Viktor Orban, ar putea avea în funcţii-cheie etnici maghiari născuţi în Transilvania. Martonyi Janos este nominalizat la Ministerul Afacerilor Externe, Gal Kinga - la Departamentul Maghiarilor de Pretutindeni şi Szõcs Géza - la Ministerul Culturii. Numitorul comun al celor trei este Clujul. Primii doi sunt născuţi în oraşul de sub Feleac, iar al treilea s-a stabilit aici la începutul anilor "90.

Putin are undă verde pentru South Stream

Premierul rus a rezolvat în Italia şi în Austria ultimele probleme care ţineau pe loc demararea construcţiei la gazoductul rusesc. Gazprom şi italienii de la ENI, parteneri 50%-50% în South Stream, au decis să renunţe fiecare la 10 procente pentru a face loc în proiect francezilor de la Electricité de France. În ciuda încălzirii relaţiilor cu Kievul şi a dorinţei Ucrainei de a rămâne principala ţară de tranzit al gazului rusesc spre Europa, Putin nu renunţă la costisitorul gazoduct South Stream, care ocoleşte Ucraina, scrie presa rusă.

Portugalia riscă să devină o nouă Grecie

Chiar dacă economia din Peninsula Iberică nu se confruntă cu o datorie publică comparabilă cu a Greciei, datoria privată şi ritmul lent de creştere a PIB o fac vulnerabilă. Investitorii care încearcă să-şi protejeze portofoliile şi-ar putea retrage deţinerile din ţările mici din zona euro. Asta ar pune Portugalia în aceeaşi spirală în care Grecia deja se află.

CURENTUL

ANI II, de Tia Şerbănescu

Consultările de la Cotroceni cu liderii partidelor parlamentare privind resuscitarea ANI au decurs în stilul cunoscut: dl Băsescu i-a informat că guvernul tocmai a făcut o lege nouă pentru ANI care trebuie votată în zece zile. De acord? Sunteţi OK? Simţiţi-vă consultaţi! Toate partidele participante la apelul umanitar pentru salvarea micuţei ANI au declarat că vor vota legea pe care nici n-o văzuseră. Nici dl Băsescu n-o văzuse - aşa că a consultat-o telepatic. ...Mă rog, zarurile n-au fost aruncate. Guvernul Boc are însă un examen mult mai greu în aceste zile: delegaţia FMI a venit la Bucureşti şi cum l-a lăsat, aşa l-a găsit. Nici cheltuielile n-au scăzut, nici economia n-a crescut. Singura care a crescut este iarba.

PSD îi ameninţă cu Armaghedonul pe independenţii lui Oprea

Lansarea formaţiunii independenţilor coagulaţi în jurul lui Gabriel Oprea de Ziua Internaţională a Muncii nu este pe placul liderilor social-democraţi, care văd în "trădătorii de le UNPR" (n.r. - Uniunea Naţională pentru Progresul României) un posibil competitor pe axa ideologică de centru-stânga, în contextul în care foşti lideri importanţi ai PSD se află la conducerea formaţiunii lui Oprea: Marian Sârbu - preşedinte, Gabriel Oprea - preşedinte executiv, Cristian Diaconescu - preşedinte de onoare - şi Neculai Onţanu - secretar general.

Încă un constructor de automobile ar putea veni în România

Preşedintele Asociaţiei Constructorilor de Automobile (ACAROM), Constantin Stroe, a anunţat că sunt semnale că în Romånia ar putea veni încă un constructor de automobile.

"Romånia are potenţial, din toate de punctele de vedere, pentru a atrage încă un producător de automobile, al treilea, şi chiar sunt perspective şi semnale în acest sens", a declarat Stroe, ieri, la o conferinţă de specialitate. El a precizat că intrarea pe piaţă a unui nou constructor nu îi va afecta pe cei doi prezenţi deja, dimpotrivă, va stimula industria auto locală.

CURIERUL NAŢIONAL

Dacia nu mai este maşina românului

Deşi are vânzări record în Europa, Dacia se împiedică în ţara de baştină, unde cota de piaţă i-a scăzut de la 29,75 la sută la numai 23,9 la sută. Jerome Olive: România este punctul slab al companiei, din punct de vedere al vânzărilor. Puterea scăzută de cumpărare a românului, dar şi numeroasele taxe pe care le are de plătit la achiziţia autoturismelor au tras în jos piaţa auto din România, chiar dacă vânzările Dacia în Europa sunt excelente şi într-o continuă creştere. Astfel în acest moment se poate spune că Dacia nu mai este maşina românului. Concret, în acest an, în lunile ianuarie şi februarie, Dacia a vândut în ţară numai 715, respectiv 1025 de unităţi.

14 aeroporturi vor fi modernizate cu 150 milioane de euro

Măsura, avizată de Consiliul Concurenţei, priveşte aeroporturile cu trafic de sub 1 mil. pasageri pe an. Comisia Europeană a fost de acord şi cu ajutorarea companiilor aeriene afectate de anularea zborurilor. Consiliul Concurenţei a avizat schema de ajutor de stat privind "Sprijinul financiar pentru modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii de transport aerian". Schema, iniţiată de Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, va fi pusă în aplicare după obţinerea aprobării din partea forului comunitar.

Acţionarii la BRD vor primi doar firimituri pentru 2009

Randamentul dividendului aprobat în AGA de la BRD este mai mic de 2%, la cotaţia de ieri de 15,2 lei/acţiune. Acţionarii BRD-Groupe Société Générale (BRD) au aprobat ieri toate punctele de pe ordinea de zi ale AGA, printre care distribuirea unui dividend brut însumând 194,76 milioane de lei, bugetul de venituri şi cheltuieli pentru acest an şi emisiunea de obligaţiuni de maximum 600 milioane euro.

Statul tot nu vrea să plătească datoriile firmelor

Arieratele au urcat la 1,5 mld. lei în decembrie 2009 şi trebuie reduse până la 480 de mil. lei. la sfârşitul acestui an. Pârvu: Dacă Executivul va cere FMI o nouă derogare, aceasta va fi doar o amânare ca să putem primi tranşa a cincea. România a cerut derogare la fiecare evaluare a Fondului, fără a reuşi să se încadreze în valorile trimestriale asumate.

Vlădescu: Noua prognoză a FMI de creştere a PIB ar putea fi chiar prea optimistă

Prognoza de creştere economică pentru acest an revizuită în jos de FMI de la 1,3% la 0,8% ar putea fi chiar prea optimistă, consideră ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, potrivit Mediafax. "Sper ca noua prognoză a FMI să fie acoperită de realitate. Eu sunt încă prudent". Declaraţia ministrului Finanţelor Publice lasă de înţeles atât că estimarea de creştere economică ar putea fi ajustată şi mai mult în jos, cât şi că revizuirea bugetară implicită la nivelul veniturilor programate va fi mai amplă.

EVENIMENTUL ZILEI

Geoană şi Voiculescu vor să ne educe cu forţa

Un grup de senatori intenţionează să legifereze "acordarea de prioritate" persoanelor de peste 70 de ani, până când populaţia va fi educată. Seniorii autohtoni care au trecut de venerabila vârstă de 70 de ani ar putea beneficia nu doar de ghişee speciale în instituţiile publice şi private, dar şi de dreptul de a ocupa primele locuri la orice coadă. Aşa prevede un proiect de lege, iniţiat de senatori social-democraţi şi conservatori, printre care se numără Dan Voiculescu şi Mircea Geoană.

Ţăranii, bulversaţi de "Prima casă"... de marcat

Prinşi în războiul dintre reprezentanţii agricultorilor şi oficialii ministerului de resort, producătorii de legume şi fructe dau vina pe ambele tabere că nu fac decât să-şi vadă propriile interese servind publicităţii acest subiect. "În timp ce noi ne zbatem să supravieţium, ei nu mai ştiu cum sau dacă să ne ia banii", spune Marian Cristoiu, vânzător în Piaţa Crângaşi, din Capitală.

Moartea câinilor fără stăpân, titlu de lege

Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaie, a înaintat către Parlament o iniţiativă legislativă care prevede, printre altele, eutanasierea câinilor fără stăpân, acţiune care ar costa aproximativ 100.000 de euro pentru cele 40.000 de animale fără stăpân din Bucureşti, cât estimează ONG-urile că ar fi pe străzile Capitalei.

Boc a găsit bani în buget pentru parlamentarii puterii

Apropierea alegerilor interne în PDL pune guvernul la cheltuială. La presiunea teritoriului, premierul Emil Boc a găsit cele peste 18 milioane de euro promise uninominalilor puterii pentru propriile colegii, în schimbul votului lor la legea bugetului.

Potrivit unor surse din partid, Boc le-a garantat PDL-iştilor, în şedinţa de luni a Biroului Permanent, că hotărârile prin care vor fi alocaţi banii pentru decontarea promisiunilor electorale - primării, şcoli, biserici, drumuri, spitale - vor intra în guvern în şedinţa de astăzi.

FINANCIARUL

FMI: economia este le pământ, viitoarea tranşă nu va mai merge în salarii şi pensii

Experţii Fondului evaluează modul în care executivul şi-a respectat angajamentele asumate la încheierea Acordului stand-by. Guvernul a început ieri negocierile cu FMI fără a fi respectat calendarul de plăţi ale datoriilor statului stabilit la discuţiile anterioare, motiv pentru care s-ar putea cere o derogare. Vizita de evaluare a experţilor instituţiei este efectuată în vederea acordării celei de-a cincea tranşe a împrumutului obţinut de la FMI, în valoare de 850 de milioane de euro.

Infrastructura "ecologică": 43,2% din drumuri sunt de pământ sau pietruite

Situaţia drumurilor publice din România nu s-a îmbunătăţit semnificativ în 2009 faţă de 2008, astfel că drumurile pietruite şi de pământ reprezintă 43,2% din totalul drumurilor publice. În plus, din cei 81.713 kilometri de drumuri publice, doar 212 km sunt drumuri cu trei benzi de circulaţie şi alţi 1.347 kilometri sunt cu patru benzi de circulaţie, potrivit datelor publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Brokerii: intrarea lui Mark mobius în boardul Petrom, un plus de valoare

Profitul net estimat pentru 2010 este de 3,2 miliarde de lei, de 2,5 ori peste cel de anul trecut. Cei mai mulţi brokeri sunt convinşi că toate propunerile prezentate de conducerea companiei Petrom spre aprobarea acţionarilor la adunarea generală de mâine vor fi aprobate. Mai mult, aceştia consideră că propunerea cea mai bună vizează candidatura preşedintelui Franklin Templeton, Mark Mobius, pentru Consiliul de supraveghere al Petrom.

GÂNDUL

Directorul CF2: ne operăm şi unde e pericol de moarte

După o săptămână de la internarea celor două tinere, Amelia Antoniu şi Alice Preda, în comă, la Spitalul Universitar Bucureşti, în urma unor intervenţii medicale minore suportate de paciente la spitalul CF2, Constantin Tănase vine cu explicaţii. Medicii curanţi, pacienţii neinformaţi, nerespectarea protocolului medical şi absenţa unor garanţii morale şi materiale pentru spitale sunt factori responsabili pentru cele două cazuri în opinia fostului şef de la CF2.

Guvernul Boc va prezinta Ghidul de relaxare a găinilor şi porcilor

100 milioane euro, bani necesari pentru bunăstarea celor 28 de milioane de zburătoare şi a celor 2,7 milioane guiţătoare din ferme. Găinile şi porcii din România s-ar putea bucura de un trai mai liniştit în fermele din ţara noastră. După scandalul găinilor stresate care fac ouă nesănătoase şi după ce o serie de organizaţii non-guvernamentale au atras atenţia asupra condiţiilor în care sunt crescute multe dintre animalele din ferme, ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, a anunţat ieri că urmează să promoveze în Guvern două acte normative privind bunăstarea păsărilor şi porcilor.

Ponta a ajuns cu PSD-ul la mall: card de membru cu reducere la film

Liderii PSD se pregătesc să ofere, pe 2 mai, noilor membri de partid, cardul "consumatorist", cu discount la teatru, film şi restaurant. Geoană: "Eu aş prefera ca un nou venit să primească un CD cu un minim de lectură şi elemente de ideologie". În locul vetustului carnet de partid, nou intraţii în lupta politică vor primi, pe 2 mai, carduri de membru cu reducere la film şi la restaurant.

Sindicatele acuză statul că a făcut 17.000 de angajări pe criterii politice

Oficialii de la Finanţe susţin că din octombrie 2008 până la începutul lui 2009, în perioada alegerilor, numărul bugetarilor a crescut cu circa 10.500, cei mai mulţi fiind angajaţi în administraţiile locale. Dacă de câteva luni statul nu ştie cum să facă pentru a reduce cât mai repede numărul de bugetari, la finele lui 2008, cu ocazia alegerilor parlamentare, personalul din sistemul public a crescut cu cel puţin 10.000 de persoane. Cifra a fost prezentată chiar de un reprezentat al Guvernului Boc, secretarul de stat în cadrul Ministerului de Finanţe Gheorghe Gherghina.

JURNALUL NAŢIONAL

Scapi viu din spital şi te termină justiţia. Cazul bebelusilor arsi in Maternitatea Giulesti

Trăim cu iluzia că cicatricele se închid prin emisiuni tv şi ştiri repetate obsesiv. Nu peste mult timp, cazul prim-solistei de la Operetă va fi trecut. Peste un an, ne vom aminti de el ca şi când nu s-ar fi în-tâmplat vreodată şi, cel mai grav, fără să se fi rezolvat problemele care l-au generat. La fel ca şi în cazul celor patru bebeluşi arşi cu dezinfectant, în septembrie 2008, la Maternitatea Giu-leşti din Bucureşti. Ramona Şerban avea atunci doar o lună şi jumătate de viaţă şi 1.800 de grame.

Chinezi exploataţi în fabrici IT&C. Tinerii sunt plătiţi cu sume rareori mai mari de 100$

Cum-necum, un cuvânt precum "icon" s-a lipit şi de gadget-uri, fie că e vorba de un player muzical, un telefon mobil, o consolă de jocuri. Se vede pe faţa noastră când posedăm (sau invers!) astfel de eletronice. Ne trădează faţa şi producătorii speculează slăbiciunile cu preţuri pe măsură. Iar grija noastră faţă de gadget-ul cu brand supralicitat depăşeşte cu mult normalul.

15.000 de români la mare

Românii vor sărbători 1 Mai muncitoresc pe litoralul Mării Negre de la noi sau de la bulgari, la munte sau la un grătar cu prietenii. Turiştii care vor alege litoralul românesc vor putea participa la nenumărate evenimente organizate de autorităţile locale pentru ca distracţia să fie maximă.

ROMÂNIA LIBERĂ

Harta investiţiilor în 2010

Energia, industria auto şi prelucrarea lemnului sunt principalele ţinte ale investitorilor străini. Încă un producător auto intenţionează să vină în România, după ce Ford a pornit în sfârşit producţia, proiectele eoliene vor intra de anul acesta în producţie, iar pe piaţa exploatării şi prelucrării lemnului se încinge concurenţa. În total, analiştii financiari estimează că investiţiile străine directe pentru anul acesta ar putea ajunge la aproape 5 miliarde euro, la fel ca anul trecut, dar la jumătate faţă de vârful din 2008.

Marea neagră-"lac rusesc" cu acte în regulă până în 2042

La Kiev, parlamentarii puterii şi cei ai opoziţiei s-au bătut în timpul şedinţei de ratificare a acordului cu Rusia. Preşedintele Legislativului a fost apărat de un zid format din umbrele. Parlamentul de la Kiev a ratificat ieri, într-o atmosferă ha---otică, acordul sem-nat săptămâna trecută de liderii rus şi ucrainean, care prelungeşte până în anul 2042 contractul prin care Flota rusă a Mării Negre poate staţiona în baza maritimă de la Sevastopol, în Peninsula Crimeea.

Baronii Deltei cumpără crap cu doi lei kilogramul

Braconajul piscicol din Delta Dunării a devenit o afacere profitabilă nu doar pentru cei care-l practică, ci şi pentru cei care comercializează la supra-preţ peştele confiscat de stat. Printre beneficiari, firme deţinute de Alexandru Bittner şi de fostul parlamentar PSD Dan Verbina.

ZIARUL FINANCIAR

Băncile nu reiau creditarea pentru că se tem de pierderi

Creditul privat nu reuşeşte să îşi revină. Scăderea a fost în martie de 1,6%. Bancherii ţin dobânzile sus, pentru a recupera pierderile din nerecuperarea finanţărilor acordate în trecut. Dobânzile la credite, în special la cele de consum, au scăzut timid în ultimul an, deşi Banca Naţională a redus dobânda de politica monetară cu aproape patru puncte procentuale, până la 6,5% pe an în această perioadă.

Ruşii fac în China încă un "Alro"

Omul de afaceri rus Vitaliy Machitski, proprietarul grupului Vimetco şi al producătorului de aluminiu Alro Slatina (ALR), spune că a folosit expertiza românească din industria aluminiului pentru dezvoltarea operaţiunilor din China.

Un milion de români pot avea casa asigurată, chiar dacă nu vor

Un milion de clienţi ai operatorului de comunicaţii Romtelecom au primit luna aceasta sau urmează să primească în săptămânile următoare, împreună cu factura, o poliţă de asigurare a locuinţei, care intră în vigoare în cazul în care nu este refuzată în zece zile de la emiterea facturii.

Pierderi de 14 milioane de euro pentru Ringier, editorul tabloidului Libertatea

Grupul elveţian de presă Ringier, care deţine tabloidul Libertatea plus alte reviste (TVMania, Unica etc.) şi care a vândut la începutul acestui an publicaţiile Evenimentul zilei şi Capital, a înregistrat anul trecut pe piaţa românească pierderi de 57,6 mil. lei (14 mil. euro) la afaceri de 124 mil. lei. Businessul a fost lovit de scăderea abruptă a vânzărilor de publicitate cu 70% şi a concurenţei pe circulaţie din partea grupului Adevărul.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb