REVISTA PRESEI 28.04.2015

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 28 aprilie 2015

ADEVARUL

Senatul a adoptat proiectul de lege privind Codul Fiscal

Plenul Senatului a adoptat luni proiectul de lege privind Codul Fiscal, prin care Guvernul îşi propune, potrivit ministrului Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, reducerea evaziunii fiscale, creşterea consumului şi stimularea creşterii economice. Proiectul de lege privind Codul Fiscal a fost adoptat cu 90 de voturi "pentru", 4 abţineri şi 36 "împotrivă". Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat, în cadrul dezbaterilor din plen, că "modificările legislative frecvente aferente acestui act normativ, necesare pentru funcţionarea sistemului de impozite şi taxe din România au generat unele dificultăţi în interpretarea şi în aplicarea anumitor prevederi" din domeniul fiscal. Ministrul Finanţelor Publice a mai spus că documentul îşi propune "reducerea evaziunii fiscale, creşterea consumului şi stimularea creşterii economice".

Vine în România un cutremur ca în Nepal? Ce spun specialiştii

Seismul devastator din Nepal a adus din nou în discuţie zona Vrancea, unde pământul se mişcă permanent. "Acum, în Vrancea este o activitate redusă. În luna aprilie, cel mai mare cutremur a avut magnitudinea 3,6. Asta ar putea să însemne că energia s-a consumat la începutul anului şi că se rearanjează plăcile. Vrancea nu poate genera un cutremur mai mare de 7,8. Din punct de vedere geologic este maximum posibil, după cum a calculat o comisie de specialişti, după 1977", ne-a explicat Constantin Ionescu, directorul general al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP). Gheorghe Mărmureanu, fostul director INFP, a arătat că seismul din Nepal a fost rezultatul ciocnirii a două mari plăci tectonice, cea indiană şi cea euroasiatică. Seismologul mai spune că Nepalul e predispus la cutremure catastrofale şi este chiar curios că au trecut 80 de ani de la ultimul cutremur de proporţii.

Educaţia de acasă versus educaţia de la şcoală

Tot mai mulţi părinţi nemulţumiţi de sistemul de învăţământ din România aleg să-şi educe copiii acasă, fenomen destul de răspândit în străinătate, dar care nu este încă legiferat la noi. O dezbatere naţională pe tema homeschooling-ului (educaţia la domiciliu - n.r.) va fi organizată în curând de către Agenţia de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP), din cadrul Ministerului Educaţiei. Tema a fost aleasă de peste 1.000 de persoane care au participat la un sondaj organizat de membrii Agenţiei pentru alegerea a 10 subiecte de dezbatere despre sistemul de educaţie care sunt de cel mare interes la ora actuală. Astfel, tema "Despre alternativele educaţionale: Cât de oportună este introducerea opţiunii de educaţie la domiciliu (homeschooling)?" a fost înscrisă pe ordinea de zi a dezbaterilor naţionale care debutează pe 8 mai la Cluj-Napoca.

Cele patru feţe ale lui Teszari - povestea neromanţată a fondatorului RCS&RDS

Pentru Zoltan Teszari, un om care a căutat obsesiv anonimatul şi discreţia, atenţia adusă de recentele mişcări petrecute în cadrul RCS&RDS este neobişnuită. Numit "Miliardarul fără chip", tocmai pentru rarele sale apariţii în media, profilul lui Teszari poate fi totuşi construit prin cele patru imagini ale sale ajunse, cu greu, în spaţiul public. În ultimele săptămâni, grupul RCS&RDS - şi implicit Teszari, care controlează 40% din acţiunile companiei - a făcut primele pagini în presă prin trei evenimente distincte: extinderea serviciilor companiei într-o nouă zonă de business, vânzarea de electricitate, plecarea lui Alexandru Oprea din fotoliul de director general, după o carieră de 18 ani în cadrul firmei, şi vânzarea, după lungi negocieri, a operaţiunilor RCS&RDS din Cehia. Acest exist, formalizat săptămâna trecută, vine să completeze un tablou al retragerii din Croaţia, Serbia şi Slovacia, filiale pe care RCS&RDS le-a vândut cu peste 100 de milioane de euro.

Cum a serbat PSD trei ani de la căderea Guvernului MRU: "Nu uităm şi nu iertăm!"

Liderul PSD Victor Ponta a găzduit luni, într-una din sălile Parlamentului, o manifestare cu un puternic iz propagandistic la care i-a invitat inclusiv pe liderii Opoziţiei, dar şi mai mulţi aleşi care între timp au ajuns în arest, precum Relu Fenechiu, Miron Mitrea sau Cătălin Voicu. Despre aceştia din urmă, Ponta nu a pomenit nimic. În schimb, în discursuri scurte, întrerupte de imagini savuroase pentru cei aflaţi în sală, precum cele de la protestele din iarna lui 2012, Ponta i-a înţepat strategic pe liberali, pe care i-a acuzat că fraternizează cu duşmanul PDL. La sărbătoarea PSD care nu a durat mai mult de 40 de minute au participat atât preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, cât şi membri actuali ai Partidului Liberal Reformator condus de acesta.

Diaspora italiana, pregătită pentru instituţia primei-doamne

La cinci luni de la alegerile prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis pare să se bucure în continuare de încrederea românilor din Italia, unde se regăseşte cea mai mare comunitate românească din Diaspora. Românii din Italia îi cer soţiei preşedintelui, Carmen Iohannis, reactivarea instituţiei de Primă-doamneă a României, după 25 de ani de stagnare. Românii au aflat de vizita lui Klaus Iohannis în Italia şi s-au pregătit cum au ştiut ei mai bine pentru întâlnirea cu şeful statului ales şi de către ei, care a avut loc în cursul serii. Preşedintele Klaus Iohannis şi Prima-doamnă, Carmen Iohannis, au bifat o baie de mulţime pe cinste la întâlnirea cu comunitatea românească din Italia, care s-a desfăşurat în clădirea Tribunalului din Vatican.

De la 1 mai, mii de ţărani nu vor mai putea ieşi cu zarzavaturi în pieţele agroalimentare

Data de 1 mai 2015 este, cel puţin teoretic, ziua din care ar trebui să intre în aplicare efectivă noua legislaţie ce reglementează activităţile din pieţele agroalimentare, adoptată la sfârşiul anului trecut. Potrivit acesteia, gospodarii - producătorii agricoli persoane fizice - care îşi vând produsele obţinute în gospodăria proprie vor trebui să elibereze cumpărătorilor documente asimilabile unor chitanţe. De asemenea, gospodarii vor fi obligaţi să deţină şi un atestat de producător, care va înlocui actualul certificat de producător. Cei care nu vor respecta aceste reguli riscă amenzi de până la 22.500 lei. Cu toate că prevederile noii legislaţii intraseră în vigoare şi erau cunoscute încă din noiembrie anul trecut, iată că acum, când mai sunt doar câteva zile până la momentul aplicării efective, doar o mică parte din producători au tot ce le trebuie. Mai exact, la un necesar de ordinul milioanelor, au fost eliberate doar câteva sute de mii de atestate de producător.

BANCHERUL

Fondurile si bancile de investitii americane au venit la vanatoare de credite neperformante in Romania

Fonduri si banci de investitii americane au dat navala la Bucuresti pentru a profita de volumele tot mai mari de credite neperformante pe care bancile si IFN-urile romanesti sunt obligate sa le scoata la vanzare pentru a-si curata bilanturile si a se recapitaliza la presiunea analistilor si autoritatilor de supraveghere. In 2014, odata cu initierea de catre Banca Centrala Europeana (BCE) a testelor de stres si de evaluare a activelor (Asset Quality Review - AQR) detinute de bancile europene, multe cu subsidiare in Romania, bancile romanesti au vandut portofolii de neperformante intre 2 si 3 miliarde de euro, estimeaza consultantii financiari. "Estimez ca valoarea tranzactiilor cu neperformante in Romania, respectiv volumul creditelor cumparate, nu a pretului platit pentru acestea, va creste de la 2-3 miliarde euro anul trecut la 7-8 miliarde de euro in acest an", a spus Nick Colman, consultant la KPMG.

Creditele in lei stabilesc un record de crestere: 2,4 miliarde lei in luna martie

Creditarea in lei a inflorit, sezonier, in martie, prima luna de primavara, cu 2,4 miliarde lei (2,7%) fata de februarie, o luna de iarna, asa cum s-a intamplat si in martisorul lui 2014, cand volumul de imprumuturi a sporit cu aproape 2 miliarde lei. Cresterea din acest an este insa mai mare cu 400 de milioane de lei, stabilind asadar un record de crestere pentru creditarea in moneda nationala. Avansul stocului de credite in lei a fost chiar mai mare decat regresul volumului de credite in valuta, cu 2,1 miliarde lei, in conditiile in care creditele pentru populatie, atat de nevoi personale cat si imobiliare, se acorda aproape exclusiv in lei, singurele care se mai imprumuta in alta moneda fiind firmele exportatoare care incaseaza valuta, fiind astfel protejate de riscul cursului de schimb. In luna februarie, creditarea in lei a avansat cu doar 600 milioane lei, in timp ce imprumuturile in valuta au scazut cu echivalentul a 739 milioane lei.

CURENTUL

DNA pe urma vagoanelor lui Aurel Radu de la Metrorex

Licitaţia Metrorex pentru cele 51 de trenuri noi, care a fost câştigată de spaniolii de la Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles (CAF) pentru 310 milioane de euro, a fost blocată după ce Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a decis suspendarea soluţionării contestaţiilor depuse de către companiile Alstom şi Astra Vagoane. Decizia a survenit după ce procurorii DNA au deschis un dosar penal ce are legătură cu procedura în care s-a făcut licitaţia. Pe scurt, până la soluţionarea dosarului penal, licitaţia pentru noile trenuri de metrou rămâne blocată. Într-o decizie datată pe 24 aprilie, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a decis să suspende "soluţionarea contestaţiilor depuse de către S.C. ALSTOM TRANSPORT S.A., (...) şi, respectiv, de către S.C. ASTRA VAGOANE CĂLĂTORI S.A., (...), în contradictoriu cu S.C. METROREX S.A., (...) până când hotărârea pronunţată în cauza în care se fac cercetări, în dosarul penal nr. 88/P/2015, va rămâne definitivă". Această întârziere pune în pericol finanţarea de la UE pe proiectul prin care Metrorex finanţează trenurile.

Căderi - de Tia Şerbănescu

S-au împlinit trei ani de când guvernul MRU a căzut în Parlament prin moţiune de cenzură şi a venit guvernul Ponta I, "cel mai cinstit guvern" penal condus de un plagiator care a iniţiat apoi "puciul" din 2012 făcând ţara de râsul lumii. Cel care a ţinut să aniverseze momentul a fost chiar premierul - vorbind despre căderea lui MRU ca despre căderea Berlinului: "a fost un moment unic în istoria României când un regim abuziv şi corupt a fost înlocuit de o coaliţie a partidelor de opoziţie". La fel de abuzivă şi coruptă. Faptul că Ponta reduce toată corupţia din România la cei trei ani ai guvernului Boc (din primul a făcut şi el parte) e profund necinstit. Corupt chiar. Număraţi bob cu bob, miniştrii, parlamentarii, primarii şi PCJ corupţi sunt din toate partidele, ba chiar mai mulţi din PSD care a pus bazele corupţiei în primii şapte ani de după revoluţie creând "sistemul" care a corupt apoi totul. Pe acest sistem dau acum vina cei ajunşi la zdup: "am greşit intrând în sistemul care m-a dus la Rahova" scâncea Pinalti de parcă sistemul era singurul vehicul din ţară. Era doar dacă voiai avere şi putere. Dar nu te obliga nimeni să te urci în el şi nici nu te împiedica să cobori la prima dacă simţeai că pute.

CURIERUL NATIONAL

Service-urile cer demisia şefului ASF

Asociaţii de protecţie a consumatorilor, transportatori, şoferi şi service-uri auto vor organiza mâine un miting de protest în faţa Palatului Parlamentului şi a sediului Autorităţii de Suprave­ghere Financiară (ASF), cerând, printre altele, demisia preşedintelui ASF, Mişu Negriţoiu, şi abro­garea normei recent adoptate de ASF privind reclamaţiile. "Asociaţia Societăţilor de Ser­vice Auto Independente (ASSAI) împreună cu mai multe organizaţii de protecţie a consumatorului şi din transporturi organizează, în data de 29 aprilie, un miting în faţa Palatului Parlamentului şi a sediului Autorităţii de Suprave­ghere Financiară (ASF). Alături de ei sunt aşteptaţi sute de şoferi", a informat ieri ASSAI. Printre principalele revendicări ale acestora se numără cea referitoare la demiterea preşedintelui ASF, Mişu Negriţoiu, "considerat cel mai nociv preşedinte pe care l-a avut vreodată ASF şi CSA". "Acesta protejează făţiş interesele financiare ale corporaţiilor din piaţa de asigurări în detrimentul milioanelor de asiguraţi români", consideră ASSAI.

Nokia exclude posibilitatea unei reveniri pe piaţa telefoanelor mobile. Momentan

Oficialii Nokia le-au spart balonul fanilor companiei finlandeze, care sperau să revadă în curând, în magazine terminale sub brandul fostului lider al pieţei de telefoane mobile. La finele săptămânii trecute, anumite zvonuri asociau nişte declaraţii unui oficial al Nokia care ar fi lăsat de înţeles că finlandezii ar putea reveni în curând pe piaţa smartphone-urilor. Imediat acestor zvonuri, în condiţiile în care apărea şi numele unui oficial, compania finlandeză a ţinut să alunge orice fel de speculaţii pe acest subiect. Conform comunicatului oficial, "compania a luat la cunoştinţă de zvonurile care afirmă că Nokia va produce telefoane mobile care vor fi proiectate în cadrul unui centru de cercetare şi dezvoltare din China, însă aceste informaţii sunt false şi au fost greşit atribuite unui oficial Nokia Networks". Cu această ocazie, compania a afirmat că nu are momentan planuri pentru fabricarea sau comercializarea unor telefoane mobile destinate pieţei consumer, relatează portalul go4it.ro.

Se autodistruge imperiul Murfatlar?

Procurorii anticorupţie au fost sesizaţi cu privire la posibile fapte de evaziune fiscală în care prejudiciul ar depăşi valoarea de 160 mil. euro. Reprezentanţii Euroavipo, din care face parte şi Murfatlar, sunt bănuiţi că ar fi efectuat operaţiuni fiscale de mare amploare între firmele din grup, care ulterior ar fi intrat în insolvenţă sau dizolvare. În 2006, aceştia erau cercetaţi de DIICOT şi ANAF, inclusiv pentru spălare de bani. "S-a întocmit o sesizare penală pe numele reprezentanţilor Euroavipo şi Murfatlar. Prejudiciul este estimat la aproximativ 700 mil. lei", au declarat pentru Curierul Naţional surse din rândul anchetatorilor. Ultimele controale asupra celor două firme s-au efectuat anul trecut şi s-au referit la activitatea acestora din ultimii patru ani, anchetatorii descoperind că evaziunea fiscală s-ar fi realizat prin neplata taxelor şi impozitelor către stat, dar şi efectuarea unor operaţiuni fiscale de mare amploare între firmele din grup, care ulterior ar fi intrat în insolvenţă sau dizolvare.

De vineri, calitatea de asigurat se dovedeşte doar cu cardul de sănătate

Începând cu data de 1 mai, cardul de sănătate va deveni singurul instrument de validare şi decontare a serviciilor medicale prevăzute în pachetul de bază, pentru persoanele asigurate cu vârsta de peste 18 ani. "Cardul de sănătate este un document personal care nu trebuie înstrăinat. El nu trebuie să rămână niciodată la furnizorul de servicii medicale. Pacientul trebuie să fie conştient de faptul că fiecare utilizare a cardului de sănătate reprezintă autorizarea efectuării unei plăţi din fondul de sănătate pentru un serviciu me­di­cal efectuat în numele lui", a declarat Vasile Ciurchea, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS). Astfel, conform CNAS, în asistenţa medicală primară şi în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate de medicină dentară utilizarea cardului naţional de sănătate se face la momentul acordării serviciilor medicale. Pentru asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile clinice cardul va fi utilizat la momentul acordării serviciilor medicale, cu excepţia serviciilor de sănătate conexe actului medical pentru care nu este necesară prezentarea cardului.

Corupţia şi aparenta ei acceptare - Opinii - Alin Teodorescu

Cum se face că o societate fundamental orientată către comportamente morale votează politicieni despre care ştie cu certitudine că sunt corupţi? Răspunsul este simplu: atâta vreme cât întregul ansamblu social este afectat, atâta vreme cât politica este văzută de public ca o activitate murdară şi coruptă, atâta vreme cât corupţia va fi văzută şi utilizată ca o cale de supravieţuire, corupţii vor câştiga alegeri în România şi nu vor mişca un deget pentru prevenirea acestor fenomene. Publicul nu face decât să se adapteze condiţiilor dominante. Publicul simte că trăieşte într-o societate coruptă. Ştie că nu poate face multe pentru corectare. O parte a publicului ia decizia să emigreze (acum se poate, în urmă cu un sfert de secol până şi emigrarea era o problemă de plată la negru). Altă parte decide să trăiască aşa cum trăieşte majoritatea. Puţini au darul misionarismului şi apostolatului. Societatea românească de astăzi depinde de politicienii aflaţi la conducerea puterii e­xe­cutive şi legislative pentru prevenirea actelor de corupţie. De nimeni altcineva.

Pe cine avantajează limitarea plăţilor cash

Începând cu data de 9 mai, românii nu vor mai putea face tranzacţii cash mai mari de 50.000 de lei pe zi (între persoane fizice) şi de 10.000 de lei pe zi (între persoanele fizice şi juridice). Potrivit analiştilor KeysFin, decizia va aduce un control mai bun al finanţelor publice şi, mai ales, un câştig în plus pentru mediul bancar. Noua lege "pentru întărirea disciplinei financiare privind ope­raţiunile de încasări şi plăţi în numerar " (nr. 70/2015), publicată în Monitorul Oficial, prevede că plăţile care acum se pot face în numerar vor fi limitate. Potrivit ana­liştilor KeysFin, măsura reprezintă o lovitură puternică pentru cei care lucrează acum cu sume importante de cash. "Ţinta autorităţilor o reprezintă limitarea sumelor mari de cash care circulă în economie şi, în general, stimularea plăţilor prin conturi, ce pot fi urmărite de organele fiscale şi impozitate", afirmă KeysFin.

EVENIMENTUL ZILEI

Un nou şoc pentru Grecia: Razie în depozitele bancare ale micilor datornici

Autorităţile fiscale de la Atena au început să confişte bani din depozitele constituite la bănci de cetăţenii greci. Datorii de la 200 de euro şi până la câteva zeci de mii de euro sunt recuperate direct din conturile bancare. Este o mişcare anticipată de greci care au "fugit" cu aproape 30 miliarde euro din băncile locale în numai câteva luni. Grecia pare a fi din nou ţinta unor experimente sociale. De data aceasta este rândul deponenţilor să fie subiecţi. Într-un moment în care finanţele publice ajung la un punct critic, iar băncilor greceşti li s-a limitat drastic accesul la banii externi, autorităţile fiscale au început să intre deja în depozitele micilor datornici, scrie publicaţia locală Kathimerini, preluată de Zero Hedge. Nu sunt disponibile cifre agregate, însă unui cetăţean i-a fost confiscată o sumă din bancă pentru o datorie pe care o avea şi era de numai 200 de euro. Conform grupului bancar american Citi, deja Grecia se află sub incidenţa unor măsuri de control al capitalului, iar sistemul financiar din această ţară ar urma să intre sub "rezoluţie" după modelul introdus la nivel european în caz de criză sistemică a băncilor.

Deputatul Bogdan Diaconu lansează proiectul de lege prin care romii se vor numi ţigani

Liderul Partidului România Unită, deputatul Bogdan Diaconu, a prezentat pe pagina sa Facebook proiectul de lege prin care acesta cere revenirea la denumirea oficială de ţigani a persoanelor intitulate "de etnie romă", după ce zilele trecute a lansat un sondaj de opinie pe reţeaua de socializare referitor la aceeaşi problemă. Potrivit proiectului de lege, liderul naţionalist propune schimbarea din denumirea oficială a etniei rome din România să revină la cea "ţigănească", aşa cum e în toată Europa. Liderul PRU precizează că denumirea de ţigan nu este folosită în sens piorativ, dar totodată solicită ca "toate documentele şi denumirile oficiale din România să utilizeze denumirea de ţigan, ţigănesc şi derivativele lor în loc de rom, rrom şi derivativele lor". Printre motivele care l-au determinat să propună un astfel de proiect se numără şi evitarea confuziei dintre denumirea de rom şi român pe care cetăţenii străini o fac foarte des.

Estonia îşi face armată de războinici virtuali

Statul baltic a pus bazele unei unităţi de voluntari care să ajute guvernul în cazul unui atac cibernetic extern. Sute de civili - profesori, avocaţi sau economişti - formează o unitate de specialişti IT pe care autorităţile din Estonia se pot baza în cazul unui atac cibernetic. Ţara baltică, cu o populaţie de doar 1,3 milioane de locuitori, este una din cele mai avansate din punct de vedere tehnologic din lume, aproape toate tranzacţiile bancare făcându-se online, iar o treime din voturi în alegeri sunt depuse electronic. Dar tocmai acest grad avansat de tehnologizare face ca Estonia să fie vulnerabilă în faţa unei agresiuni informatice externe, aşa cum s-a întâmplat în 2007, când un atac cibernetic a lovit site-urile băncilor şi ale instituţiilor guvernamentale. Deşi, oficial, vinovatul nu a fost stabilit, suspiciunea s-a îndreptat spre Rusia, mai ales că Moscova se arătase iritată de decizia guvernului de la Tallinn de a reloca un monument dedicat Armatei Roşii.

Celebrul fizician Stephen Hawking susţine că viitorul omenirii este în spaţiu

Trebuie sa continuam sa mergem in spatiu. E pentru viitorul umanitatii. Nu cred ca vom supravietui in urmatorii o mie de ani fara sa depasim limitele planetei noastre fragile", a declarat Stephen Hawking, la finalul unei conferinte, scrie The Independent. Hawking, director de cercetare la Cambridge şi-a transmis mesajul de avertizare într-una din cele două conferinţe pe care le-a ţinut la Opera din Sydney. El s-a adresat unei săli pline cu ajutorul tehnologiei holografice şi le-a vorbit celor prezenţi de la biroul său din Cambridge. La sfârşitul discursului, Hawking a încurajat audienţa "să privească către stele şi nu în jos, către picioare". "Încearcă să dai un sens la tot ceea ce vezi şi la minunea ce face ca universul să existe", a spus el. "Fii curios şi, indiferent de cât de grea ţi se pare viaţa, va exista întotdeauna ceva ce te va face să câştigi. Contează că nu ai renunţat!"

JURNALUL NATIONAL

Premieră: fondurile mutuale iau faţa dobânzilor bancare

Pentru cei care sunt dispuşi să rişte pentru un câştig mai mare, fondurile mutuale reprezintă o alternativă. În această perioadă când dobânzile bancare nu depăşesc 3%, randamentul fondurilor mutuale variază între 5-40%. Cele mai mari câştiguri le oferă fondurile pe acţiuni, dar care au şi un risc mai mare pentru investitori, iar la polul opus sunt fondurile monetare, dar care au risc mai mic. "Cea mai bună variantă pentru cei care vor să migreze de la depozite spre fondurile mutuale este alegerea unui fond diversificat, care investeşte atât în acţiuni, cât şi în obligaţiuni şi depozite. Aşa că atunci când acţiunile sunt în scădere, pierderea este compensată din câştigul de la obligaţiuni şi depozite", a declarat Laurenţiu Roşoiu, director adjunct SAI Star Asept Management. Acesta a mai precizat că cei care sunt dispuşi să rişte mai mult pot alege fondurile de acţiuni, care au creşteri şi de 40%, însă există permanent şi pericolul de a pierde bani.

Procurorul Dan Voinea, ACUZATORUL LUI Ceausescu, pus pe liber de CSM

Procurorul militar Dan Voinea, general in rezerva, iese definitiv din magistratura. CSM a respins cu unanimitate de voturi cererea lui Voinea de a fi reincadrat la sectia civila a Parchetului de pe langa Instanta Suprema. Dan Voinea fusese pensionat prin decret al Presedintelui Romaniei din mai 2009 dar a continuat activitatea la Parchetul militar. Respingerea cererii de continuare a activitatiii la sectia civila este motivata de prevederile legale prin care reincadrarea si continuarea activitatii dupa pensionare se poate face doar la unitatea din magistratura la care s-a produs pensionarea. Or, parchetul militar este o unitate distincta de cel civil, se arata in hotararea 167 a CSM, sectia procurori, care a analizat cererea lui Voina. Hotararea a fost adoptata in 25 martie si publicata dupa mai bine de o luna , in 27 aprilie

NATIONAL

Ce comanda are de executat Klaus Iohannis!

Situaţia geo-strategica tot mai alarmanta din aceasta parte a Europei a schimbat traiectoria României de pe axa de interese Bucureşti - Londra - Washington, cea atât de clamata de către fostul preşedinte. Numai ca, lăsată sub tutela Germaniei, tara noastră a intrat într-o cu totul alta zona de influenta, astfel ca ultimele interese ale Marilor Puteri au făcut ca agenda de politica externa a actualului şef al statului sa fie schimbata din mers. Drept urmare, după cum susţin sursele National, Klaus Iohannis va continua sa facă figuraţie pe plan intern, cel puţin pana in preajma alegerilor locale de anul viitor. In schimb, "neamţul" de la Cotroceni va trebui sa strângă cat mai mult relaţiile pe plan extern pentru formarea unei noi coaliţii regionale, aflata sub stricta coordonare a Germaniei si formata din Ungaria, Croaţia, Romania si Serbia.

Frăţia palatelor apără incompatibilii

Spre disperarea liberalilor, colaborarea dintre preşedintele Klaus Iohannis si premierul Victor Ponta merge struna. Recent, cei doi demnitari si-au dat mana pentru a-i salva din ghearele ANI pe aleşii incompatibili. Ani la rând, social-democraţii au încercat sa-i scoată pe aleşi din ghearele inspectorilor de integritate. Klaus Iohannis, cel care a pătimit o buna bucata de vreme de pe urma unui proces de incompatibilitate, deunăzi, intr-un mesaj transmis aleşilor locali, in cadrul Adunării Generale a Asociaţiei Oraşelor din Romania, a atins si acest subiect sensibil, vorbind despre o schimbare a legislatiei. "Este necesar si ca forul legislativ sa asigure cadrul legal care sa permită funcţionarea eficienta a administraţiei. Lipsa de claritate a legislaţiei, cum este, spre exemplu, cazul celei privind incompatibilităţile (Legea 161/2003 - n.r.), afectează administraţia si capacitatea sa de a lucra in serviciul comunităţii", se arata in mesajul preşedintelui Iohannis.

PUTEREA

Ponta nu a guvernat pentru Diaspora

Cei trei ani de guvernare cu Victor Ponta premier sunt văzuţi critic de românii din afara graniţelor ţării. Analiza pe care o face în rândurile de mai jos Daniel Ţecu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Români din Europa (FADERE), nu va fi sigur pe placul şefului Executivului de la Bucureşti. Punct cu punct, Ţecu evocă o serie de cereri de bun-simţ pe care FADERE le-a făcut lui Ponta încă de când s-a instalat la Palatul Victoria şi, din păcate, au rămas fără răspuns chiar şi după cei trei ani care s-au scurs de atunci. Imediat după ce Guvernul Ungureanu a căzut şi Victor Ponta îşi forma echipa de guvernare, FADERE - Federaţia Asociaţiilor de Români din Europa - a trimis o scrisoare către noul prim-ministru în care l-a informat cu privire la problemele cu caracter general pe care românii din Diaspora le au. După trei ani de guvernare, constatăm că nici una dintre doleanţele românilor din afară graniţelor nu a fost ascultată. Mai mult de atât, situaţia românilor din Diaspora este mai rea ca acum 3 ani.

Primarul sectorului 2 anunţă rezilierea unor contracte de reabilitare termică

Neculai Onţanu pare surd la plângerile locuitorilor din sectorul 2. Dezastrul creat de firmele de reabilitare termică produs de nefinanţarea lucrărilor se soldează cu mari pagube materiale şi copii bolnavi de TBC pulmonar, care au îngheţat anul şcolar din cauza bolii. În vreme ce primarul anunţă că a reziliat contracte de execuţie a lucrărilor de reabilitare termică, instanţele înregistrează zeci de plângeri penale la adresa sa. Onţanu nu răspunde la reclamaţiile oamenilor cărora le-a produs pagube de mii de lei. Primăria Sectorului 2 a anunţat rezilierea unor contracte de reabilitare termică pentru nerespectarea standardelor. Este vorba de 38 de blocuri la care nu au fost respectate graficele de execuţie a lucrărilor şi anumite clauze contractuale.

ROMANIA LIBERA

Surpriza pe care ne-o pregătesc hipermarketurile după scăderea TVA

Organizaţiile patronale susţin că înaintea scăderii TVA la produsele -agro-alimentare există mai multe semne că hipermarketurile îşi vor mări marja de profit. Preţurile vor scade cu un procent mai mic decât ar trebui. Afişarea în paralel a preţului vechi şi a celui nou, după reducerea TVA, timp de două săptămâni. Această propunere a fost făcută la întâlnirea recentă dintre reprezentanţii Ministerului Finanţelor, al Agriculturii, Consiliului Concurenţei, organizaţiilor patronale din industria alimentară şi cei ai hipermarketurilor. Însă, reprezentanţii magazinelor au refuzat, motivând că ar fi un volum de muncă prea mare. Organizaţiile patronale arată că motivele reale sunt altele.

Dublul scop atins de Victor Ponta

Împinşi în corzi cu invitaţia de a participa la împlinirea a trei ani de la răsturnarea Guvernului Ungureanu şi, implicit, de la pasul decisiv făcut de PSD spre putere, liberalii au respins rapid ideea, dar s-au ferit să spună dacă demersul de atunci a fost sau nu o greşeală politică. Social-democraţii şi actualii lor alia-ţi s-au reunit aseară, la Palatul Parlamentului, pentru a sărbători trei ani de la răsturnarea, prin moţiune de cenzură, a Guvernului Ungureanu. Evenimentul, intitulat pompos "3 ani de la începutul sfârşitului regimului Băsescu-MRU-Predoiu", pare să fi avut două scopuri. Pe de o parte, a oferit premierului Ponta şi oamenilor săi muniţia pentru a-şi ataca foştii parteneri, evitând astfel să vorbească despre propriul bilanţ, despre ce a făcut PSD în cei aproape trei ani de când se află la guvernare. Pe de altă parte, evenimentul i-a pus într-o postură delicată pe foştii liberali (membrii PNL de dinaintea fuziunii cu PDL - n.r.), care nici nu puteau să se dezică de momentul 27 aprilie 2012, nici nu puteau să-şi supere actualii colegi de partid (pe Mihai Răzvan Ungureanu, Vasile Blaga, Cătălin Predoiu etc.) prin neluarea unei poziţii.

ZIARUL FINANCIAR

Dacă banca emitentă a cardului nu e aceeaşi cu cea care deţine ATM-ul, nu afli cu cât eşti taxat

Băncile, obligate de luna trecută să afişeze pe ecranele ATM-urilor mesaje privind comisioanele percepute pentru tranzacţiile cu carduri, nu afişează valoarea taxelor în cazul retragerilor de la bancomatul altei bănci decât banca emitentă a cardului. Dacă şi cardul şi ATM-ul sunt ale aceleiaşi bănci, pe ecran apare doar valoarea procentuală a comisionului, nu şi suma exactă cu care este taxat clientul. "Tranzacţia dumneavoastră va fi comisionată conform condiţiilor din contractul încheiat cu banca emitentă", este mesajul care apare pe ecranele ATM-urilor în cazul retragerilor de numerar de la bancomatul unei bănci diferite faţă de cea emitentă a cardului. La ATM-urile proprii, băncile afişează nivelul comisionului ca procent, suma exactă fiind afişată doar în cazul tranzacţiilor cu comision zero (de cele mai multe ori fiind vorba de carduri de salarii), în condiţiile în care valoarea este aceeaşi indiferent de sumă.

România a exportat anul trecut servicii în valoare record de 15 mld. euro

Creşterea exporturilor de servicii creative este principala sursă de creare rapidă de locuri de muncă bine plătite. Exporturile de servicii ale României au ajuns anul trecut la valoarea de 15 miliarde de euro, în creştere cu 12% faţă de anul 2013 şi la un nivel dublu faţă de anul 2005, arată datele Băncii Naţionale. Transportul, serviciile pentru afaceri, cele de prelucrare a bunurilor şi cele de IT&C sunt principalele categorii mari de exporturi de servicii, reprezentând împreună peste 80% din totalul exporturilor de servicii (adică 12,5 mld. euro). În total, România a avut în 2014 exporturi de bunuri şi servicii în cuantum de 67,5 miliarde de euro, din care bunurile au reprezentat 53,5 mld. euro. Marea surpriză a anului trecut a fost dezvoltarea accelerată a serviciilor creative- sector care include consultanţa de afaceri, serviciile informatice, serviciile juridice şi de cercetare- dezvoltare - iar specialiştii spun că acestea au cel mai mare potenţial de creştere a capacităţii de a crea noi locuri de muncă bine plătite.

Trei magazine cu produse ruseşti şi-au făcut loc în peisajul bucureştean de comerţ

Brandul de supermarketuri Bere­zka, care vinde în special produse ruseşti, a ajuns la trei magazine în Bucu­reşti şi vrea să continue expansiunea cu alte cinci până la finalul anului. Primul magazin a fost deschis în România în decembrie 2014, în zona Ion Mihalache din Capitală. Acesta este astăzi cel mai bun magazin al reţelei, având 200-250 de clienţi pe zi. În apropiere se află însă Ambasada Rusiei la Bucureşti. În afară de magazinul din Mihalache, magazine Berezka mai sunt deschise şi în zona Unirii - Piaţa Sf. Vineri şi în zona Moşilor - intersecţia cu bdul. Dacia. "Vrem ca până la finalul anului să avem opt magazine în Bucureşti. Focu­sul este anul acesta Capitala, iar apoi ne vom orienta către două sau trei oraşe mari", spune Natalia Frol, care la 24 de ani este managerul operaţiunilor locale ale Berezka. Ea afirmă că până acum magazinele deschise au fost în zonele centrale ale Bucureştiului, însă pe viitor vor fi inaugurate şi magazine în cartiere.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb