REVISTA PRESEI 28.04.2017

Willy Homner
Revista Presei / 28 aprilie 2017

REVISTA PRESEI 28.04.2017

ADEVARUL

Copilul scos din puţ a fost detubat şi respiră singur

Copilul de 2 ani scos din puţ a fost detubat şi respiră fără ajutorul aparatelor, dar este încă ţinut sub o uşoară sedare, a declarat, joi seară, purtătorul de cuvânt al Spitalului "Grigore Alexandrescu" din Capitală, Raluca Alexandru, spunând că medicii speră că starea acestuia se va îmbunătăţi. Purtătorul de cuvânt al spitalului afirma că despre o eventuală ameliorare se va putea vorbi după o săptămână de tratament. Medicul mai spunea că în următoarele zile va veni şi un neurolog să îl vadă pe copil, dar pentru o evaluare neorologică corectă acesta trebuie să fie treaz, să respire fără ajutorul aparatelor.

Canada lucrează la un program pilot pentru introducerea unui venit minim garantat

Finlanda, Olanda, San Francisco sau California au diferite sisteme de ajutorare a persoanelor sărace, oferindu-le o suma lunara care le completează veniturile. Acum, provincia canadiana Ontario pregăteşte un program pilot pentru un venit minim garantat, scrie The Independent. Premierul provinciei, Kathleen Wynne, a declarat că va introduce un program pilot, care va începe in aceasta primăvara si care va dura trei ani. De proiect vor beneficia 4.000 de persoane din trei regiuni ale provinciei, care vor primi sume suplimentare, in completarea veniturilor lunare provenind din salariul pe care il castiga la locul de munca. Astfel, o persoana care câştigă in jur de 10.000 de dolari pe an va primi in plus un ajutor de 11.989 de dolari, ajungând astfel la un total de 21.989 de dolari pe an.

Societăţile "suveică" ale milionarului Sebastian Ghiţă

Sume impresionante de bani pe care firmele IT ale lui Sebastian Ghiţă le primeau de la stat, erau transferate prin mai multe societăţi "suveică" şi în final ajungeau în conturile unor apropiaţi ai fostului deputat. Detaliile apar într-unul din dosarele aflate la Curtea Supremă, în care procurorii DNA cer emiterea unui nou mandat de arestare în lipsă. Milionarul Sebastian Ghiţă ar fi controlat firma Asesoft Internaţional şi după anul 2012 când a fost ales deputat şi a anunţat că s-a retras din societate. Cel puţin aşa susţin procurorii DNA că reiese din mai multe convorbiri telefonice purtate de fostul deputat PSD cu vărul soţiei sale, Sorin Adrian Chirilă, unul dintre oamenii săi de încredere.

O navă de recunoaştere rusească s-a scufundat după o ciocnire cu un vas care transporta oi din România

O navă-spion a Rusiei a intrat joi în coliziune cu un alt vas în apropierea coastelor turce ale Mării Negre. Toţi cei 78 de membri ai echipajului navei ruse au fost evacuaţi, dar vasul rusesc s-a scufundat. Cargobotul sub pavilion Togo, ce transporta oi din România, a suferit avarii în partea frontală, dar şi-a continuat drumul. Într-un comunicat de presă din 27 aprilie, Ministerul rus al Apărării a anunţat că o navă a marinei ruse a lovit o altă ambarcaţiune în Marea Neagră. "Liman", o navă de recunoaştere rusească de 1 560 de tone, a lovit un cargobot în Marea Neagră, a adăugat ministerul rus.

Fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, eliberat din arest

Fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, va fi eliberat din arest preventiv, după ce Curtea de Apel Bucureşti a decis joi, definitiv, înlocuirea acestei măsuri preventive cu controlul judiciar pe o perioadă de 60 de zile, Sorin Blejnar era în arest de aproape şase luni, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă. În 21 aprilie, Tribunalul Bucureşti a decis înlocuirea arestului preventiv în cazul lui Sorin Blejnar cu măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile. Decizia a fost atacată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie la Curtea de Apel Bucureşti, care joi a respins ca nefondată contestaţia şi a stabilit ca Sorin Blejnar să fie judecat sub control judiciar. Decizia este definitivă, Sorin Blejnar, care în ultima perioadă a stat în arest la Penitenciarul Rahova, urmând să fie pus în libertate.

Studiu: România are cei mai puţini tineri cu studii superioare absolvite

Doar 25,6% din românii cu vârsta cuprinsă între 30 şi 34 de ani au studii superioare, situând astfel România pe ultimul loc din Uniunea Europeană, potrivit unui studiu Eurostat. Specialiştii spun că tinerii nu-şi mai permit o educaţie şi decid să părăsească sistemul de învăţământ mult mai devreme. Uniunea Europeană se mândreşte însă cu faptul că procentul persoanelor cu vârsta între 30 şi 34 de ani, care au absolvit studii superioare, a crescut mult în ultimii ani. În timp ce în 2002 acesta era de 23,6%, anul acesta a crescut la 39,1%. Astfel, a ajuns foarte aproape de obiectivul fixat prin strategia de dezvoltare UE numită "Europe 2020".

Alegeri Franţa. Emmanuel Macron conduce în sondaje, Marine Le Pen vine puternic din urmă

Centristul Emmanuel Macron rămâne cea mai populară personalitate politică din Franţa, dar cota sa este în scădere, în vreme ce Marine Le Pen beneficiază de o creştere, arată un sondaj Odoxa difuzat joi, cu ceva mai mult de o săptămână înainte de turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, notează Bfmtv.com. Tinerii nu au încredere în nici unul din cei doi candidaţi. Emmanuel Macron a scăzut cu 4 puncte procentuale în topul popularităţii politicienilor francezi, dar rămâne totuşi pe locul I, cu 41%, arată sondajul Odoxa. Candidatul centrist îi devansează pe Jean-Luc Melenchon (38%), pe Alain Juppe (37%) şi pe candidata Frontului Naţional la preşedinţie, Marine Le Pen, care a urcat cu patru puncte procentuale, până la 33%.

COTIDIANUL

Diagnosticul ministrului Sănătăţii: "Suntem aproape de catastrofă"

România este "aproape de catastrofă", a anunţat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, referindu-se la epidemia de rujeolă şi problema vaccinurilor. "Este inadmisibil, chiar dacă este la un an de mandat, să găsesc ţara într-o asemenea criză. Se ştie de un an şi nu s-a făcut nimic. Am semnat un ordin de achiziţionare a vaccinului antirujeolic, am făcut procedura de achiziţie, dar foarte greu găsesc furnizori. Şi nu doar pentru acest vaccin. Din păcate România este în plină epidemie, suntem aproape de catastrofă. Trebuie să luăm măsuri foarte ferme. Am apelat şi la OMS, am primit promisiuni că ne vor ajuta să găsim furnizori pentru vaccinurile de care este nevoie. Eu cred că vaccinarea obligatorie este singura opţiune. Nu ne grăbim cu adoptarea acestei legi, trebuie să urmeze un parcurs normal, să fie dezbătută" a spus ministrul Sănătăţii joi seară la Antena 3.

Dezvăluiri în cazul procesului Hexi Pharma

Un număr de 132 de spitale publice şi private se declară înşelate în procesul Hexi Pharma, dar nu şi spitalul SRI, cel care a avut numeroase contracte cu compania şi susţinea că a dat rapoarte legat de dezinfectanţi neconformi, relatează jurnalistul Cătălin Tolontan pe blogul său. De asemenea, lipseşte de pe listă şi Spitalul Militar, cel prin care au ajuns dezinfectanţii falsificaţi la trupele armatei române din Bosnia, Irak şi Afganistan. Spitalele mai au timp să se constituie parte civilă până la primul termen al judecăţii de fond.

CURIERUL NATIONAL

PE estimează fraudarea fondurilor europene de către Marine Le Pen la 5 milioane euro

În ultimele luni, în urma unor percheziţii efectuate la sediul Frontului Naţional, au fost aduse "noi elemente" la dosarul referitor la angajările fictive de asistenţi la birourile eurodeputaţilor Frontului Naţional condus de Marine Le Pen, angajări ce au adus partidului, în mod fraudulos, în perioada 2012-2017, importante sume provenite din fonduri europene plătite, aşa cum se ştie, de toate ţările membre ale UE. Astfel, prejudiciul adus Uniunii se ridică, acum, la 4.978.122 euro, faţă de 1,9 milioane euro cât se evaluase iniţial, în septembrie 2015. Iar estimările, a precizat într-o notă avocatul Parlamentului European, Patrick Maisonneuve, ar putea "să evolueze".

Frontul National "face ordine" in presa franceza

28 societati franceze de jurnalism au dat publicitatii o scrisoare de protest fata de masura luata de staful candidatei Frontului National de a "selecta" publicatiile, posturile de televiziune si radio carora li se permite sa relateze campania dnei Le Pen. Cu prilejul campaniei pentru al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, se spune in textul protestului, Frontul National a decis sa aleaga publicatiile care sunt autorizate sa relateze campania Marinei Le Pen. Mai multe titluri de presa si-au vazut astfel reprezentantii eliminati de la orice informatii si de la orice posibilitate de a urmari in teren activitatile candidatei respective.

Pentru prima oară, o majoritate a britanicilor regretă votul pro-Brexit

O majoritate a britanicilor regretă, pentru prima oară, rezultatul referendumului din 23 iunie 2016 în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană, arată un sondaj YouGov publicat joi în cotidianul The Times, scrie AFP. La întrebarea "Retrospectiv, credeţi că Marea Britanie a avut dreptate să voteze pentru a părăsi UE? ", 45% dintre persoanele interogate spun că regretă alegerea Brexit, 43% îl aprobă şi 12% sunt indecişi, arată acest sondaj realizat marţi şi miercuri, cu 1.590 respondenţi adulţi. Este pentru prima oară când există o majoritate care spune că referendumul a dus la un rezultat negativ", subliniază The Times, apreciind că acest lucru arată că subiectul "divizează în continuare ţara".

Cum ar distruge un război coreean industria mondială de electronice

Două treimi din totalul cipurilor de memorie folosite în întreaga lume sunt produse în Coreea de Sud. Companii precum LG sau Samsung ar fi nevoite să oprească producţia de produse finite şi componente, ca şi producători din alte domenii, cum ar fi Daewoo Shipbuilding, Hyundai Heavy Industries, Samsung Heavy Industries şi Kia Motors Corp. Un posibil conflict în peninsula coreeană ar da o mare lovitură industriei mondiale de bunuri electronice de larg consum. Conform analiştilor, în momentul în care Coreea este lovită de o rachetă, toată producţia de electronice se va opri.

Banca poate obliga împrumutaţii să restituie debitul în CHF

Avocatul general al Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) s-a pronunţat joi într-o cauză în care 69 de persoane s-au împrumutat la Banca Românească în anii 2007 şi 2008 şi care au cerut instanţelor române să declare clauzele care prevăd rambursarea creditului în CHF drept clauze abuzive, având în vedere că impun în sarcina împrumutaţilor riscul de schimb. Avocatul general Wahl consideră însă că clauza cuprinsă într-un contract de împrumut care prevede rambursarea sumei împrumutate în moneda străină în care a fost acordat împrumutul nu constituie în mod necesar o clauză abuzivă. Băncilor nu li se poate impune să anticipeze şi să informeze consumatorul cu privire la evoluţii ulterioare imprevizibile, precum fluctuaţiile excepţionale ale cursurilor de schimb.

EVENIMENTUL ZILEI

Cristian Buşoi, decis să candideze la şefia PNL. Face apel la unitate şi parteneriat cu preşedintele Klaus Iohannis

Secretarul general al PNL, Cristian Buşoi, a făcut un adevărat tur de forţă, reuşind să ajungă, într-o singură zi, la două conferinţe judeţene de alegeri, Constanţa şi Călăraşi, şi, precum un adevărat candidat, să îşi expună ideile care ar purta partidul spre victoria in viitoarele alegeri. A făcut apel la unitatea PNL, a propus o opoziţie dură împotriva PSD şi a cerut un parteneriat funcţional cu preşedintele Klaus Iohannis. Cristian Buşoi a descins la Constanţa, unde noul lider al organizaţiei judeţene a PNL a fost ales deputatul Bogdan Huţucă, împreună cu prim vicepreşedintele PNL, Teodor Atanasiu. Dar, după ce s-a adresat liberalilor constănţeni, a plecat la Călăraşi. Vizibil afectat de situaţia recentă din partid, Cristian Buşoi a făcut apel la unitate, sugerând că în PNL sunt persoane care vor să obstrucţioneze fuziunea PNL -PDL şi, mai nou, vor să dezbine partidul.

Cel mai mare coşmar al românilor ia sfârşit!

Ghişeele pentru persoane fizice de la TOATE instituţiile statului se elimină din 2018! Cine va plăti taxele românilor. De anull viitor, consultanţii fiscali care se vor ocupa de calcularea taxelor pe care gospodăriile le datorează la stat, vor avea obligaţia să achite toate dările acestora, inclusiv pe cele locale. Informaţia este trecută în programul de guvernare al PSD-ALDE. "Pe lângă rolul de a completa şi depune declaraţiile de mai sus, consultantul fiscal va prelua şi sarcina de a plăti toate taxele şi impozitele datorate de către persoanele fizice aflate în portofoliul său, către administraţiile şi instituţiile publice centrale şi locale", se arată în programul de guvernare al PSD.

Trump avertizează Coreea de Nord: E posibil un conflict major

Preşedintele Donad Trump a declarat joi că este posibil un conflict militar major cu Coreea de Nord din cauza progremului nuclear şi balistic al Phenianului, precizând însă că ar prefera o soluţie diplomatică, relatează televiziunile BBC şi CNN, care citează un interviu acordat agenţiei Reuters de şeful Casei Albe. Donald Trump a avut cuvinte de apreciere pentru preşedintele Chinei, Xi Jinping, în legătură cu modul în care acesta a acţionat faţă de Coreea de Nord. Trump a spus că Xi Jinping este un om de ispravă, care îşi iubeşte ţara. Este o nouă schimbare de atitudine a preşedintelui american, după ce la scurt timp după ce a fost ales declara că Beijingul nu face destul în criza nord-coreeană, iar SUA ar putea acţiona unilateral.

JURNALUL NATIONAL

Ne-am vândut terenul pe 12 miliarde de euro. Am înstrăinat peste 40% din suprafaţa arabilă

Străinii au cumpărat, direct sau prin intermediul unor firme pe care le-au înfiinţat, peste 40% din suprafaţa agricolă a României. Proprietarii români şi-au vândut pe nimic terenurile, în medie cu 3.000 de euro hectarul, în condiţiile în care în UE un hectar de teren arabil este peste 10.000 de euro. Românii au luat 12 miliarde de euro pe cele patru milioane de teren arabil pe care le-au înstrăinat, oficial, dacă luăm în calcul un preţ mediu de 3.000 de euro/hectar. Neoficial, suprafaţa cumpărată de străini este mult mai mare, spun reprezentanţii fermierilor. Din ianuarie 2014, piaţa funciară a fost liberalizată şi cetăţenii din Uniunea Europeană au putut cumpăra teren în România. Preţurile scăzute şi pământul bun au atras ca un magnet speculatorii cu terenuri agricole din UE.

Banda celor patru a vărsat paharul la CEDO

Daniel Arpad Rezvimeş, Liviu Moşmonea, Marius Mavroian şi Iosif Gazsi sunt patru deţinuţi care din 25 aprilie 2017 au ieşit din anonimat, reuşind să pună picătura care a umplut paharul la CEDO. Plângerile lor la adresa condiţiilor din detenţie au parcurs drumul lung şi întortocheat al procedurilor. Ele au vechime de câţiva ani, fiind depuse în ordine în 14 septembrie 2012, 6 iunie 2013, 24 iulie 2013, 15 octombrie 2013. Dosarele au fost unite la completul Secţiei a patra de la CEDO sub titulatura ,,Cauza Rezvimeş şi alţii contra României". Cei patru nu au reclamat sentinţele prin care au fost trimişi în detenţie.

De ce se teme comisia lui Dragnea: a trădat Ponta în 2009?

Deputaţii şi senatorii au amânat cu o săptămână înfiinţarea comisiei de anchetă pentru alegerile prezidenţiale din 2009. Investigaţia parlamentară ar putea scoate la lumină trădări nebănuite din culisele PSD, Victor Ponta fiind suspectat că a turnat cot la cot cu Sebastian Ghiţă în urmă în opt ani. Fostul premier ar fi informat SRI şi echipa lui Traian Băsescu în legătură cu planurile lui Mircea Geoană în campania electorală din 2009. Majoritatea PSD-ALDE din Parlament a decis să clarifice obiectivele comisiei speciale de anchetă care va investiga presupusa fraudare a prezidenţialelor din 2009, în condiţiile în care Parchetul General condus de Augustin Lazăr va cerceta posibile infracţiuni de abuz în serviciu şi falsificare a documentelor şi evidenţelor electorale în aceeaşi speţă.

Licitaţii de 600 milioane de lei la CNAIR. Modernizarea Centurii Bucureştiului se reia

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a demarat ieri procedurile de licitaţii pentru două proiecte a căror valoare estimată depăşeşte 600 de milioane de lei fără TVA. În acest moment compania are în derulare licitaţii pentru construirea de autostrăzi şi variante ocolitoare a căror valoare depăşeşte 1,6 miliarde de lei. Cel mai mare proiect scos la licitţie ieri vizează modernizarea Centurii Bucureşti, între DN7 (zona Chitila) şi A1 (Militari), respectiv DN2 (zona Voluntari) - A2. Pe ambele tronsoane lucrările sunt începute, cel mai aproape de finalizare fiind secţiunea Chitila - Militari. Pe sectorul DN2 lucrările au fost abandonate de ceva vreme după ce constructorul a intrat în insolvenţă. este aproape de finalizare, dar are nevoie de fonduri pentru ultimele lucrări. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este data de 13 iunie 2017.

NATIONAL

Troc BNR contra ASF

Sătul de susţinerea acordata de Călin Popescu Tăriceanu lui Mişu Negriţoiu, Liviu Dragnea a bătut palma cu liberalii. Unde ar fi convenit cu liberalii atât revocarea lui Mişu Negriţoiu din funcţie cât si numirea in fruntea ASF a unei persoane propuse de social-democraţi. In schimb, PSD a renunţat la pretenţiile ridicate asupra postului de viceguvernator BNR rămas vacant încă din august 2016, in urma demisiei lui Bogdan Olteanu, funcţie care le revine din nou liberalilor. In mod evident, înţelegerea îl scoate practic din joc pe Călin Popescu Tăriceanu din moment ce PSD va dispune de voturile parlamentarilor PNL la revocarea lui Negriţoiu. Iar dovada ca zvonul este unul cât se poate de solid este vehicularea numelui deputatului PNL Eugen Nicolaescu pentru funcţia de viceguvernator al BNR.

George Maior, executat in SUA!

George Maior este luat in vizor pentru o presupusă faptă comisă tocmai pe când conducea SRI. Însă "bomba" este că, după cum reiese din informaţiile de ultima ora intrate in posesia National, in sistem deja se vehiculează că George Maior ar avea o plângere penală pe numele său, depusă de către o autoritate americana către noul Procuror General al Statelor Unite ale Americii! Iar cel despre care "National" dezvăluia la sfârşitul anului trecut ca este deja "most wanted" personaj din România ar fi acuzat nici mai mult nici mai puţin decât de încercarea de blocare a unei anchete in tara, pe vremea când acesta era încă directorul Serviciului Roman de Informaţii.

PUTEREA

GRINDEANU recunoaşte: "De fiecare dată am avut probleme să găsesc VACCINUL de care aveam nevoie pentru copii!"

Premierul Sorin Grindeanu a afirmat, joi, că a avut probleme în a găsi vaccinul de care avea nevoie pentru cei doi copii ai săi, precizând că vaccinarea nu trebuie să fie "legată de hazard". "Am doi copii, de şase şi trei ani. I-am vaccinat pe amândoi, dar de fiecare dată (...) am avut probleme în a găsi vaccinul de care aveam nevoie. (...) Poate sunt eu unul dintre părinţii care au avut noroc, dar vaccinarea propriului copil nu trebuie (...) să ţină nicidecum de o chestiune legată de hazard", a declarat Grindeanu, la evenimentul "Săptămâna Europeană a Imunizării - Vaccinarea: o problemă de sănătate publică. Copii, dincolo de cifre", de la Palatul Parlamentului, informează Agerpres.

Bate vânt de RĂZBOI CIVIL la doi paşi de graniţa României

Parlamentul macedonean a fost invadat joi de numeroşi manifestanţi iar mai mulţi deputaţi ai opoziţiei au fost atacaţi, printre care şi liderul partidului social-democrat (SDSM), Zoran Zaev, transmite EFE, preluată de Agerpres. Liderul opoziţiei de stânga, Zoran Zaev, şi cel puţin nouă alţi oameni au fost răniţi după pătrunderea joi a protestatarilor în Parlamentul de la Skopje, o corespondentă AFP văzându-l pe Zaev cu faţa însângerată, în haosul care a urmat intrării în clădire a simpatizanţilor partidului de dreapta VMRO-DPMNE al fostul premier Nikola Gruevski. Manifestanţii fluturau steaguri macedonene şi cântau imnul naţional. Cel puţin o persoană mascată a fost văzută în clădire pe imaginile difuzate de o televiziune locală, TV Nova, transmite AFP.

ZIARUL FINANCIAR

Cea mai mare finanţare din IT pentru un start-up din România: 30 mil. $ de la Accel Partners

UiPath, o companie fon­dată în Bucureşti în 2015 de românii Daniel Dines şi Marius Tîrcă, care între timp şi-a mutat sediul central la New York şi se pregăteşte să deschidă birouri la Tokio, a semnat cea mai mare finanţare obţinută până acum de un start-up de tehnologie din România - 30 de milioane de dolari de la Accel Partners - primul fond de investiţii din lume care a pariat pe Facebook în urmă cu 12 ani. UiPath a reuşit să obţină cei 30 de milioane de dolari nu doar pentru că activează în cea mai în vogă tehnologie la nivel global - dezvoltarea de roboţi software care automatizează procesele de lucru din companii, ci şi pentru că deţine propria tehnologie, ceea ce o plasează în rândul celor mai mari trei jucători din lume din acest segment al inteligenţei artificiale, a declarat la ZF Live Daniel Dines, fondator şi CEO.

Bundestagul a aprobat o lege prin care se interzice parţial purtarea vălului islamic integral

Bundestagul, camera inferioară a Parlamentului german, a adoptat o lege prin care funcţionarilor publici, judecătorilor şi militarilor le este interzisă purtarea vălului islamic integral la locul de muncă, informează BBC News online. Legea urmează să fie discutată de membrii camerei superioare a Parlamentului. Mai mulţi parlamentari de dreapta au militat în favoarea interdicţiei purtării vălului islamic integral în locurile publice, urmând exemplul Franţei, care a introdus această măsură din anul 2011. Germania nu a introdus o măsură similară întrucât aceasta ar încălca prevederile propriei constituţii. Franţa, Austria, Belgia şi Turcia au interzis purtarea vălului islamic în unele locuri publice, în timp ce interdicţii în plan local sunt în vigoare într-o serie de state din Europa, inclusiv Danemarca, Spania, Elveţia şi Rusia.

Casa Albă: Preşedintele Trump a izolat şi mai mult Siria şi Rusia la ONU prin mijloace diplomatice

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a reuşit să izoleze şi mai mult Siria şi Rusia la ONU prin intermediul legăturilor diplomatice de succes cu liderul Chinei, Xi Jinping, se afirmă într-un comunicat al Casei Albe pe tema bilanţului primelor 100 de zile ale mandatului Trump. "Preşedintele Donald Trump a rezistat statelor care ne-au ameninţat securitatea naţională după ani de diplomaţie eşuată. În primele o sută de zile, preşedintele a trimis un mesaj lumii prin intermediul deciziei sale rapide şi decisive de a ataca baza aeriană siriană de unde a fost lansat atacul îngrozitor cu arme chimice împotriva unor civili inocenţi", se afirmă în comunicat. Administraţia Trump a mai enumerat şi "eforturile de izolare a Coreei de Nord şi repoziţionarea elementelor militare pentru a înfrunta testele balistice provocatoare ale regimului (nord-coreean)".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb