REVISTA PRESEI 28.05.2013

Willy Homner
Revista Presei / 28 mai 2013

ADEVARUL

Dosarul "Valiza". Procurorul cere patru ani de închisoare pentru Gigi Becali. Instanţa se va pronunţa pe 4 iunie

George Becali a fost adus astăzi, încătuşat, în faţa magistraţilor Curţii Supreme, care au judecat recursul procurorilor anticorupţie în dosarul "Valiza". În acest dosar, Becali este acuzat de dare de mită şi fals în înscrisuri după ce ar fi încercat să le dea jucătorilor de la Universitatea Cluj 1,7 milioane de euro. În faţa instanţei, Becali a recunoscut că a falsificat două contracte de vânzare-cumpărare. Instanţa a rămas în pronunţare. Judecătorii au anunţat că vor da o sentinţă pe 4 iunie la ora 13.00. Procurorul de caz a cerut pentru Gigi Becali patru ani de închisoare cu executare pentru două infracţiuni de mită. Pentru Victor Piţurcă doi ani cu suspendare, pentru Teia Sponte - acuzat complicitate la dare de mită- doi ani de închisoare cu suspendare, în timp ce pentru Marino Gheorghe- favorizare şi fals- doi ani de închisoare tot cu suspendare

Povestea autostrăzii Deva - Orăştie: 33 de kilometri de drum construiţi în doi ani. Ultimul tronson a fost finalizat

Fostul premier Emil Boc a dat, în luna aprilie a anului 2011, startul lucrărilor la autostrada Deva - Orăştie, dar inaugurarea ultimilor 18 kilometri ai tronsonului de autostradă care va traversa judeţul Hunedoara va avea loc în cu totul alte condiţii. Prima autostradă construită în judeţul Hunedoara are aproximativ 33 de kilometri şi a fost cel mai important proiect de infrastructură derulat în ultimele două decenii în judeţ. Sorin Vasilescu, prefectul judeţului Hunedoara, a declarat că inaugurarea celui de-al doilea tronson al autostrăzii Deva - Orăştie, între Simeria Veche şi Gelmar (Orăştie) va avea loc, după informaţiile primite de acesta, în 30 mai. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România va anunţa data inaugurării, în funcţie de cât de repede va fi rezolvată problema intrării pe autostradă dinspre judeţul Alba. Peste 220 de milioane de euro a fost investiţia în cele două tronsoane ale autostrăzii Deva - Orăştie, iar cea mai mare parte a finanţării a fost suportată de Uniunea Europeană, prin programul de finanţare ISPA 2004.

Jihadul antiisraelian se întinde în Balcani. Surse de ameninţări teroriste, inclusiv în România

În ultimii ani, Israelul a detectat surse de insecuritate şi ameninţări teroriste în mai multe stat balcanice, inclusiv în România. Analiştii apreciază că România este un teatru de activitate interesant şi potenţial important pentru Iran şi Hezbollah şi aceasta din cauza relaţiilor stabilite încă de pe vremea comunismului cu Teheranul şi statele islamice. Potrivit Balkanalysis , care a efectuat un studiu despre serviciile romăneşti de informaţii- SRI şi SIE , ţara este mare, cu unele regiuni nedezvoltate iar Iranul are o prezenţă economică semnificativă, ceea ce o face o zonă potenţială pentru operaţiuni comandate de Iran. Şi Israelul este activ în monitorizarea ţării, împreună cu "partenerii lui locali". Atentatul de la Burgas a pus serviciile române de securitate în alertă maximă, consecinţa fiind expulzarea din ţară a opt rezidenţi din Orientul Mijlociu, fiind acuzaţi de legături cu Hezbollah şi Hamas. Doi dintre ei aveau statut diplomatic.

Prea săraci chiar şi pentru o energie ieftină. Românii plătesc energia electrică peste media din Uniunea Europeană, raportat la puterea de cumpărare

Preţul energiei electrice pentru populaţie a urcat cu 4,4% în România în a doua jumătate a anului trecut, la 10,8 euro pe 100 kWh, unul dintre cele mai mici tarife din Uniunea Europeană (UE), după Bulgaria, potrivit datelor Eurostat. Totuşi, tariful rezultat după ajustarea pentru puterea de cumpărare este dublu, de 21,6 euro pe 100 kWh, şi depăşeşte media Uniunii Europene (UE). Preţurile la energie electrică pentru populaţie au crescut cu 6,6% în UE în a doua jumătate a anului trecut raportat la perioada corespunzătoare din 2011, până la 19,7 euro pe 100 kWh. Cele mai scăzute preţuri ale energiei consumate de populaţie au fost înregistrate în Bulgaria (9,6 euro pe 100 kWh), România (10,8 euro) şi Estonia (11,2 euro), la polul opus situându-se Danemarca (29,7 euro), Cipru (29,1 euro) şi Germania (26,8 euro).

Varujan Vosganian: "Nu poate exista energie performantă într-o industrie neperformantă"

Sectorul energetic s-a dezvoltat fără ca investitorii să-şi pună problema cui vor vinde curentul electric, a atras atenţia Varujan Voganian, ministrul Economiei, la Bucharest Forum/Energy. Sectorul energetic trebuie să înţeleagă că nu poate exista o energie performantă într-o industrie neperformantă şi că, atunci când pun bazele unui proiect, producătorii trebuie să conştientizeze că este nevoie şi de cineva care să consume acea electricitate, a declarat Varujan Vosganian, ministrul Economiei, într-un interviu acordat pentru "Adevărul", cu ocazia Bucharest Forum/Energy, eveniment organizat de Adevărul Group şi Institutul Aspen România. Potrivit acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Comisia Europeană şi Banca Mondială, eliminarea tarifelor reglementate la gaze este estimată să se încheie la 31 decembrie 2014 pentru consumatorii industriali, în timp ce pentru electricitate este vizată data de 1 ianuarie 2014.

CURENTUL

Şova s-a făcut de râs: Contractul cu Bechtel n-a fost reziliat luni, aşa cum promisese

Contractul cu compania Bechtel pentru construcţia Autostrăzii Transilvania se încheie luni cu totul, în prezent fiind aproape reziliat, a declara sigur pe sine, joia trecută, ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, Dan Şova, prezent la un eveniment organizat de Camera de Comerţ Româno-Britanică (CCRB). Chestionat de ziarişti pe această temă, Şova sublinia chiar că "Luni se încheie cu totul. Suma este stabilită". Iată că a venit şi ziua de luni dar, din păcate pentru Şova, rezilierea contractului cu Bechtel nu s-a realizat , deşi domnia sa era foarte sigur pe sine săptămâna trecută. Astfel, de la declaraţia lui Şova "luni se încheie totul" am ajuns la declaraţia "Rezilierea contractului este o chestiune de zile, mai sunt unele detalii de pus la punct în această perioadă" , făcută de acelaşi demnitar PSD. Cât de lungă e perioada în care vor fi puse la punct detaliile probabil nici Dan Şova nu ştie , din moment ce-şi schimbă declaraţiile de la o zi la alta. Mai mult, incertitudinile continuă având în vedere că premierul Victor Ponta a precizat ieri pentru Mediafax că a decis să trimită Corpul de Control pentru a verifica acest contract.

Moldova contra "gazelor de şist": Miting anti-Chevron la Bârlad

Oraşul Bârlad a fost scena unui nou protest popular îndreptat împotriva explorării şi a posibilei exploatări a gazelor de şist. Venite atât din oraş cât şi cele câteva zone din judeţul Vaslui, care sunt vizate de concernul american Chevron, peste 2500 de persoane s-au adunat, ieri, pe platoul de la intrarea în Grădina Publică a oraşului, unde şi-au manifestat, din nou, opoziţia faţă de ceea ce ei afirmă că ar fi o adevărată crimă ecologică îndreptată atât împotriva mediului cât şi a sănătăţii generaţiilor viitoare. La miting au participat mai multe personalităţi, printre care s-au numărat George Epurescu - din partea Asociaţiei "România fără ei", Paul Iurea, reprezentantul asociaţiei "Vama Verde", precum şi specialişti ai domeniului între care s-au numărat prof. dr. Vlad Condurache, de la Univeristatea Babeş-Bolyai şi Georgeta Ionescu, jurist şi geolog din Bucureşti. Lor li s-au adăugat, cântăreaţa Mihaela Mihai şi doctorul Tudor Ciuhodaru, medic şi parlamentar.

CURIERUL NATIONAL

Cincinalul insolvenţelor

În ultimii cinci ani, 100.000 de firme, adică 17% dintre companiile active, au intrat în insolvenţă. Lazanu (BRD): Numărul este îngrijorător, cu atât mai mult cu cât o mare parte dintre celelalte au nevoie de restructurare serioasă. Managementul defectuos şi continuarea investiţiilor nerentabile sau a celor în afara obiectului de activitate aduc firmele în impas. Bancherii sunt îngrijoraţi de evoluţia insolvenţelor din ultimii 5 ani, în ciuda faptului că gradul de recuperare al creanţelor este cuprins, conform statisticilor acestora, între 70 şi 90 la sută. In timp ce reprezentanţi ai UniCredit Ţiriac Bank consideră că instituţiile financiare ar trebui să administreze portofoliul de credite problematice, nu pe cele active, cei ai BRD spun că ar fi incorect din partea băncii să preia participaţii în companiile cu probleme având în vedere rolul de client al băncii pe care-l pot avea unii dintre competitori.

China avertizează Europa asupra pornirii unui război comercial

Premierul Chinei a intrat într-un litigiu de natură comercială cu Europa, avertizând că investigaţiile UE cu privire la panourile solare fabricate în China şi echipamentele de telecomunicaţii s-ar întoarce împotriva consumatorilor europeni, producându-le prejudicii. Cele 27 state membre UE au impus, în această lună, taxe antidumping pentru importurile de panouri solare fabricate în China pentru a compensa ceea ce ei au numit "subvenţii nepotrivite". Tot în această lună, UE a anunţat că va investiga dacă producătorii chinezi de echipamente de telecomunicaţii au primit şi ei un sprijin nepotrivit.

Bancherii vor să amâne iar eliminarea generală a clauzelor abuzive

La presiunea băncilor, eliminarea clauzelor abuzive din toate contractele de împrumut ale tuturor instituţiilor financiare ar putea fi din nou amânată, modificarea noului Cod de Procedură Civilă fiind imposibilă într-un termen scurt, a declarat ieri, pentru Curierul Naţional, av. Marius Coltuc. Radu Graţian Gheţea, preşedintele CEC Bank şi al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), a afirmat ieri într-o conferinţă de presă că bancherii nu doresc ca o clauză depistată ca fiind abuzivă să fie aplicată tuturor contractelor din toate băncile.

Boagiu: Ponta să îl demită pe Şova

Prim-vicepreşedintele PDL Anca Boagiu, fost ministru al Transporturilor, a declarat că premierul Victor Ponta îşi ascunde neputinţa prin controlul cerut la contractul cu Bechtel, ea cerând şefului Guvernului să îl demită pe ministrul Şova şi să facă publice costurile rezilierii contractului. "Ponta îşi ascunde neputinţa în controale şi dosare. Cred că dacă vrea să facă acest control, să înceapă cu Guvernul PSD pe perioada 2000-2004, contract pe care l-au încredinţat direct. Trebuia să fie un parteneriat public privat, pe care l-au transformat într-un contract finanţat de statul român şi care, iată, a condus la construirea a 52 de kilometri de autostradă cu 28 de milioane de euro pe kilometru", a spus Boagiu. Ea a arătat că Victor Ponta "nu face decât să-l acopere pe Şova".

EVENIMENTUL ZILEI

Aeroportul Timişoara plăteşte pagube de 10,5 milioane de euro

Conducerea aeroportului timişorean, anchetată de Comisia Europeană pentru că ar fi acordat ajutoare de stat pentru Wizz Air, a mai primit o lovitură în instanţă: trebuie să plătească daune către Carpatair. Pe lângă asta, aeroportul nu a reuşit să recupereze o datorie de 6,5 milioane de euro de la Wizz Air. Aeroportul Internaţional Timişoara (AIT) trebuie să plătească 10,5 milioane de euro drept daune provocate companiei aeriene Carpatair. Curtea de Apel Piteşti s-a pronunţat vineri într-un dosar care are ca obiect tarifele practicate de AIT în 2010. Conducerea Aeroportului a favorizat, prin acordarea de discount-uri, companiile aeriene care operau cu aeronave de peste 70 de tone, în speţă operatorul Wizz Air. Operarea cu aceste aeronave era încurajată de conducerea Aeroportului Timişoara prin discounturi de până la 85% din totalul costurilor, deşi raportul IPTANA recomanda încă din 2006 restricţionarea accesului acestor avioane pe Aeroport, din cauza nivelului ridicat de deteriorare a pistei, ce ar putea pune în pericol siguranţa pasagerilor.

Becali: Legile lui Dumnezeu, mai presus de ale Justiţiei!

Finanţatorul echipei Steaua Bucureşti, Gigi Becali, a pledat vinovat ieri la una din infracţiuni. El aşteaptă verdictul final al Curţii Supreme, în dosarul "Valiza", peste o săptămână. Latifundiarul din Pipera a cedat psihic după ce a executat o săptămână de puşcărie din condamnarea de trei ani primită în dosarul "Schimburilor de terenuri cu MApN". Fostul deputat Gigi Becali se consideră o victimă şi a decis să ia asupra lui toate acuzaţiile din dosarul "Valiza", unde este acuzat de o şpagă de 1,7 milioane de euro. În faţa judecătorilor, el s-a arătat cu frică de Dumnezeu şi a susţinut că ceilalţi complici din dosar, printre care selecţionerul Victor Piţurcă, locotenentul său, Teia Sponte şi avocata Alina Ciul, sunt nevinovaţi:"Mi-au ascultat ordinele!" Din celula de la Rahova, Becali a venit gătit la Înalta Curte: costum cenuşiu cu dungi negri, butoni aurii, cămaşă elegantă şi batistă violet în piept. El a urlat către justiţiabili: "În ghearele morţii de mă veţi duce, Domnul este cu mine!".

CORUPŢIE. Fiul ministrului Mariana Câmpeanu, trimis în judecată de procurorii DNA în procesul poligonului fantomă de 1 milion de euro!

Fiul ministrului muncii, Mariana Câmpeanu, va fi judecat de către magistraţii Judecătoriei Sectorului 1 pentru cumpărarea unui teren supraevaluat, în dauna Registrului Auto Român. Flavius Câmpeanu, director tehnic al instituţiei, şi fostul director Ovidiu Crăpătureanu, un apropiat al liberalului Ludovic Orban, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA, care au stabilit că au prejudiciat RAR cu suma de 1.076.509 euro. Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe fostul director al RAR, Ovidiu Crăpătureanu, după ce a cumpărat la un preţ exorbitant un teren pentru un aşa zis poligon de încercări auto. Complicele acestuia, Flavius Câmpeanu este fiul ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu. El a semnat şi întocmit un memoriu tehnic fantezist, astfel încât configuraţia terenului să corespundă cu suprafaţa oferită spre vânzare.

JURNALUL NATIONAL

Declaraţie-şoc a unui deputat UDMR: "Monica Macovei e frigidă. Are orgasm doar când vede oameni după gratii"

Deputatul UDMR Marko Attila este vizibil deranjat de atitudinea şi comentariile fostului ministru al Justiţiei, Monica Macovei, pe tema condamnării lui Gigi Becali. "În ultimele zile am auzit-o de câteva ori la televizor pe Monica Macovei, citată şi astăzi de o televiziune de ştiri, care susţine că partidele de guvernământ pregătesc graţierea lui Becali. Am auzit acelaşi lucru şi după încarcerarea lui Năstase. Toată lumea ştie că Gigi nu va fi graţiat, aşa cum nu a fost nici Năstase. Din această atitudine isterică şi de fobie am tras o concluzie: doamna Macovei este frigidă. Ea are orgasm doar când vede oameni după gratii. Aştept expresia feţei sale când va fi anunţată sentinţa definitivă în cazul meu. Sunt convins că lucrează cu înverşunare ca să poată exprima acelaşi lucru", a scris Marko Attila, pe pagina sa de pe reţeaua de socializare Facebook.

Rewe cumpără terenuri în vreme de criză. Compania vrea să-şi extindă reţeaua de magazine de la 144 la 400 de unităţi

Rewe Romania, proprietarul magazinelor Penny Market şi XXL Mega Discount, vrea să ajungă la 400 de magazine în România faţă de 144 unitati cât are în prezent. Pentru asta reteilerul german va investi 58 milioane euro, atât în extinderea reţelei, cât şi în cumpărarea de terenuri pentru construcţia de magazine, a declarat Daniel Gross, CFO REWE România. Acesta a mai precizat că planurile companiei vizează deschiderea a cel putin 20 de magazine pe an. ,,Vrem să ne extindem acum în perioadă de criză pentru că preţurile sunt mai mici şi asta este o oportunitate. Pentru achiziţia de terenuri şi deschiderea de noi magazine luăm în calcul, în principal, oraşele mici dar şi unele zone din urbanul mare. Printre acestea se află Bucureştiul şi împrejurimile, dar şi Dorohoiul. Vrem, de asemenea, să modernizăm şi depozitele existente ' , a mai precizat Gross.

NATIONAL

SRI iese la pensie... Si lucreaza!

Grosul personalului Serviciului Roman de Informatii este format din specialisti in diverse domenii. Iar activitatea acestora este baza pe care opereaza ofiterii de informatii propriu-zisi. Insa cum SRI a fost supus, in anii de dupa Revolutie, unui masiv proces de intinerire cu experti din sursa externa, principalul serviciu secret al tarii se confrunta acum cu o problema majora. Cum tot mai multi dintre cei angajati in urma cu 20 de ani ating acum varsta pensionarii, care, in functie de departamentul unde au lucrat si de vechimea continua este cuprinsa intre 42 si 45 de ani, SRI risca sa ramana fara specialisti. Numai ca, se pare ca a fost deja gasita solutia salvatoare, fara a impiedica iesirea legala la pensie a sereistilor. Practic, SRI isi externalizeaza operatiunile de strangere de informatii. Insa, ce-i drept, cei care urmeaza a face o buna parte din munca oficiala a ofiterilor sub acoperire nu sunt niste neica nimeni luati de pe strada, ci fosti angajati de incredere. Care sunt pensionati pe bune, dar sprijiniti in acelasi timp sa infiinteze firme care sa functioneze in domeniile in care proaspetii patroni au activat si pana acum.

Dat in fapt chiar de "fratele" sau, la ultimul termen din dosarul "Valiza", Piturca pierde nationala!

Finantatorul Stelei a declarat, ieri, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, ca dupa ce Teia Sponte a fost prins cu valiza cu 1,7 milioane euro, la Cluj, in 2008, el a antedatat actul de vanzare-cumparare a unui teren, iar pe Victor Piturca l-a pus sa semneze ca martor, precizand ca nu mai stie daca i-a spus ce este acel act. Verdictul in acest dosar va fi dat pe 4 iunie. Situatia in care se afla acum Victor Piturca este una cat se poate de ingrata. Vorbele lansate de Gigi Becali ii pot atrage selectionerului chiar rezilierea contractului cu Federatia Romana de Fotbal. Decizia apartine presedintelui Mircea Sandu, care acum ar avea motiv sa propuna Comitetului Executiv inlaturarea staff-ului tehnic al nationalei.

PUTEREA

Alex Şerban şi-a ridicat o casă "după ureche", sprijinit de Primăria Sectorului 1. Legea este călcată în picioare de un lobbyist NATO

Consilier al fostului comandant al forţelor aliate NATO, amiralul James Stavridis, un român de 43 de ani, Alex Şerban, este cunoscut în ţară drept unul dintre specialiştii în lobby guvernamental, cu legături extrem de strânse cu mediul politic şi de afaceri din ţară. Oficialul român împreună cu soţia sa, avocata Raluca Varinia Radu, şi-au construit, în sectorul 1 al Capitalei, aproape de Guvernul României, o casă de locuit, încălcând însă dreptul de proprietate al unui vecin, şi legile în vigoare, dar având de partea lor atuul unor relaţii foarte apropiate cu oficiali ai Primăriei Sectorului 1.

CERTIFICATE VERZI - Eolienii îl atacă pe Niţă

Producătorii de energie din surse regenerabile au început asaltul final înainte de modificarea legislaţiei referitoare la sistemul de subvenţionare a energiilor verzi. Declaraţiile de război au venit după ce premierul Victor Ponta a declarat că are acceptul Comisiei Europene pentru schimbările planificate. Ca să nu se pună rău cu "şeful", atacurile sunt îndreptate împotriva "subalternului" Niţă, ministrul direct răspunzător de elaborarea proiectului de act normativ. "Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA) îşi exprimă îngrijorarea cu privire la lipsa de coerenţă şi la opacitatea procesului decizional din Ministerul Energiei", se arată într-un comunicat de presă al asociaţiei. Poziţia RWEA vine după ce autorităţile române, dar şi reprezentanţii producătorilor de energii verzi, le-au avut, la Bruxelles, cu directoratul general Energie şi cel al Concurenţei.

Soţia a câştigat mandatul de Primar deţinut de soţul său arestat

Alegerile parţiale din comuna Pojejena, judeţul Caraş-Severin, au fost câştigate de Mira Radovancovici (USL). Ea este soţia fostului primar PDL Omer Radovancovici, supranumit "Prinţul Clisurii", aflat în închisoare unde execută o pedeapsă de 5 ani pentru contrabandă cu ţigări. Potrivit presei, Omer Radovancovici a fost şeful celei mai mari grupări de contrabandă cu ţigări care acţiona în Clisura Dunării, conform HotNews. El s-a predat poliţiei pe 11 februarie, la acea dată aflându-se la al treilea mandat de primar. A doua zi după ce soţul său a fost închis Mira Radovancovici şi-a anunţat intenţia de a candida. "Cert este că ea a câştigat cu 1.016 voturi scrutinul de duminică în faţa candidatului PDL, Miladin Simonovic, care a obţinut 762 de voturi.

ROMANIA LIBERA

EXCLUSIV RL. Ambasadorul Ucrainei în România: După destrămarea URSS, România a preluat monopolul Gurilor Dunării

Ambasadorul Ucrainei la Bucureşti, Teofil Bauer (51 de ani), consideră că Ucraina trebuie să spargă acest monopol al României asupra Gurilor Dunării, de aceea Kievul continuă construcţia Canalului Bâstroe, indiferent de criticile din afară. Pentru Kiev, Canalul Bâstroe este de interes strategic, dar, potrivit ambasadorului Bauer, este vorba numai de un interes economic în zonă, fiindcă Ucraina nu-şi doreşte să devină o putere, în sensul militar al cuvântului, iar mizele acestei ţări la Marea Neagră sunt "doar economice". De altfel, Kievul încearcă în această perioadă să-şi atenueze dependenţa de gazul rusesc, importând gaz "în regim de revers" din Germania. Este vorba tot de gaz rusesc, dar pe care ucrainenii îl iau acum de la germani la preţ mai mic, analizând şi posibilitatea de a lua combustibil în acelaşi fel din Slovacia şi Ungaria. România urmează, la rândul său, să răspundă unei solicitări similare. Pe de altă parte, ambasadorul Ucrainei la Bucureşti se plânge că etnicii ucraineni din România nu sunt bine trataţi prin comparaţie cu etnicii români din Ucraina.

Africa. Interesele Franţei în Niger, miza strategică a intervenţiei militare în Mali. Uraniul din spatele războiului

Dublul atentat cu maşină-capcană comis în Niger de un comando islamist contra armatei nigeriene şi a grupului nuclear francez Areva, soldat cu peste 20 de morţi, relevă că Nigerul a plonjat la rândul său în războiul djihadiştilor din Sahel şi intervenţia militară a Franţei în Mali nu a făcut decât să-l deplaseze. "Mister Marlboro" revine şi loveşte. Din ianuarie, Franţa este în război contra terorismului în Mali şi, dacă nu are interese economice reale în acest stat african, ţări frontaliere ca Niger şi uraniul exploatat de Areva, sunt strategice. Or, o destabilizare în Mali ar fi avut şi ar avea impact în toată regiunea. Nigerul este o ţară extraordinar de importantă pentru numărul unu mondial în domeniul nuclear, Areva. Compania franceză obţine peste o treime din producţia sa mondială de uraniu din Niger, ceea ce îi permite să alimenteze peste o treime din centralele nucleare ale EDF.

ZIARUL FINANCIAR

Cei 6 kilometri lipsă din autostrada Bucureşti-Ploieşti vor fi gata abia în 2015

CNDANR a prelungit contractul de execuţie cu italienii de la Impressa-Pizzaroti până în aprilie 2015, a decis Mircea Pop, directorul companiei pe care premierul Ponta a ameninţat că-l dă afară în ianuarie. Primii 6,5 kilometri din autostrada Bucureşti-Ploieşti, care ar trebui să facă legătura între Capitală şi centură şi care ar transforma această şosea într-una cu adevărat utilă, vor fi gata abia peste doi ani, deşi lucrările au început anul trecut şi trebuia să fie finalizate de aproape opt luni. Premierul Victor Ponta anunţase în ianuarie că directorul Mircea Pop va fi eliberat din funcţie din cauza rezultatelor proaste ale companiei. Suntem în mai, Pop este în continuare director

Între preţurile celor mai comercializate medicamente există diferenţe între farmacii de la 0 la 50%

Diferenţa de preţ în farmacii între medicamentele cu cele mai mari vânzări din Ro­mâ­nia este de la 0 la 50%, arată o analiză a ZF pe baza da­telor preluate din farmacii. Astfel, chel­tuiala conform bonului fiscal pentru Nurofen, Aspenter şi Parasinus, cele mai vândute medicamente din punctul de vedere al volumului, evoluează între 26,10 lei în reţeaua Catena şi 37,47 de lei în reţeaua Sensiblu. OTC-urile reprezintă sub 20% din piaţa de medicamente, iar tot mai mulţi produ­că­tori se orientează către ele, în condiţiile în care pentru cealaltă categorie (produsele ce se dau numai cu prescripţie) condiţiile de piaţă sunt tot mai dificile.

Salariile bugetarilor: 1,13 miliarde de euro în aprilie, plus 50%

Cheltuielile de personal au înregistrat în aprilie o creştere de 52% faţă de aceeaşi lună din 2012, iar pe ansamblul primelor patru luni avansul a fost de aproape 30%, potrivit datelor anunţate de Ministerul Finanţelor. Finanţele explică această creştere prin reîntregirea salariilor din sectorul bugetar, precum şi prin "plăţi anticipate ale drepturilor salariale aferente lunii aprilie pentru unele categorii de salariaţi din sectorul public". În fapt, salariile aferente lunii aprilie care trebuia plătite în perioada 5-15 mai au fost plătite tot în aprilie pentru că în primele zile din mai bugetarii au avut liber. Astfel, au fost plătite salarii de 5,092 miliarde de lei (1,13 mld. euro) bugetarilor în aprilie 2013 faţă de 3,351 miliarde de lei în aprilie 2012.

Bancherii: Insolvenţa nu ne mai sperie, a devenit ceva banal. Pentru salvarea companiilor e necesară crearea unor fonduri de investiţii specializate, spun practicienii

După cinci ani de criză şi 100.000 de dosare de insolvenţă, băncile din România spun că intrarea în incapacitate de plată a clienţilor a devenit un fenomen banal, la ordinea zilei, care nu le mai sperie. Problema acestor firme este însă că nu se pot "însănătoşi" fără fluxuri noi de capital, iar băncile evită în prezent preluarea de acţiuni în schimbul creditelor pentru a nu se asocia cu eventuale falimente. De cealaltă parte, investitorii din afară se ţin deocamdată departe de firmele cu probleme, astfel că practicienii în insolvenţă propun formarea unor fonduri specializate care să furnizeze capital de lucru în firmele viabile, sub forma unor credite super garantate. Acestea au fost noile realităţi din domeniul insolvenţelor în jurul cărora s-au desfăşurat ieri discuţiile în cadrul seminarului "Restructurarea, o măsură de însănătoşire a companiilor", organizat de Ziarul Financiar în parteneriat cu Casa de Insolvenţă Transilvania.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb