REVISTA PRESEI 28.06.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 28 iunie 2011

ADEVARUL

Ponta l-a mazilit pe "primarul care este"

Lovitură de teatru, ieri-seară, la PSD: preşedintele Victor Ponta l-a trecut pe linie moartă pe şeful organizaţiei Bucureşti, Marian Vanghelie, şi a preluat conducerea filialei. Organizaţia va fi gestionată de un birou de coordonare condus de Victor Ponta. Liderul PSD i-a reproşat lui Vanghelie proasta administrare a filialei. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a găsit o formulă pentru a-l înlătura pe acesta de la conducerea efectivă a celei mai puternice filiale a partidului: înfiinţarea unui birou provizoriu de coordonare care se va ocupa de organizaţia PSD Bucureşti, pe perioada preelectorală. Biroul va fi condus de Victor Ponta, însă din el vor face parte şi vicepreşedinţii Corina Creţu, Rodica Nassar, Marian Vanghelie, Ecaterina Andronescu şi cei doi foşti preşedinţi ai partidului, Ion Iliescu şi Adrian Năstase.

România, statul care îşi omoară copiii

Un copil de 6 ani din Sibiu, lăsat să doarmă în ploaie, a murit înecat. În urmă cu doi ani, micuţul fusese luat în plasament, dar redat de magistraţi părinţilor. De multe ori, autorităţile ştiu când părinţii se fac vinovaţi de neglijenţă faţă de propriii copii, dar nu iau atitudine. În cazul lui Alexandru Szabo, părinţii s-au îngrijorat abia când s-au trezit din beţie.

Dosarul morţii Mădălinei Manole se redeschide!

Părinţii interpretei, Eugenia şi Ion Manole au contestat în instanţă decizia procurorilor de NUP (neînceperea urmăririi penale) în acest dosar, iar judecătorii au hotărât să retrimită dosarul la Parchet pentru continuarea cercetărilor. Părinţii îndrăgitei cântăreţe au susţinut în instanţă că soţul Mădălinei, Petru Mircea n-ar fi străin de moartea vedetei. Mădălina Manole s-a sinucis, la 14 iulie 2010, chiar în ziua în care împlinea 43 de ani. Ea a ingerat o cantitate mare de Furadan, procurat de pe internet prin intermediul prietenei sale, Bertha Slav. Eugen şi Ion Manole au depus la dosar mai multe înscrisuri, printre care şi ultimele sms-uri transmise de fiica lor.

Benzina s-ar putea ieftini peste o lună

Barilul de petrol pe piaţa americană s-a ieftinit cu 12% de la începutul lunii iunie şi până în prezent, în timp ce sortimentul de referinţă pe piaţa europeană este mai ieftin cu 10%. Astfel, preţul petrolului a ajuns acum la 89 de dolari pe baril pe piaţa americană şi la 104 dolari la Londra. Teoretic, această ieftinire ar trebui să se reflecte în preţul de la pompă din România peste 30-45 de zile, cât durează un ciclu de rafinare, dar acest lucru se va întâmpla doar dacă preţul petrolului se menţine la acest nivel sau îşi continuă declinul. Companiile petroliere de pe piaţa locală au explicat că nu preiau în preţul de la pompă vârfurile cotaţiilor petroliere, nici cele superioare, nici inferioare, ci doar trendul pentru mai mult de două săptămâni. O uşoară ieftinire s-a produs deja la finele săptămânii trecute, cu patru-cinci patru bani pe litru. Preţul ţiţeiului înseamnă 40% din preţul de la pompă.

Nivelul de trai în statele Uniunii Europene

România, alături de Bulgaria, a înregistrat în 2010 cel mai mic PIB pe cap de locuitor din Uniunea Europeană, cu 55% sub media blocului comunitar. Nivelul de trai din România şi Bulgaria a scăzut în 2010, PIB pe cap de locuitor îndepărtându-se şi mai mult de media Uniunii Europene. Criza economică din Europa, însoţită de măsuri de austeritate - precum scăderea salariilor sau concedieri - şi de creşteri ale preţurilor, a afectat direct nivelul de trai al populaţiei din statele blocului comunitar. Totuşi, impactul s-a reflectat diferit în ţările din UE, astfel că discrepanţa privind nivelul de trai este tot mai mare. În timp ce ţările cu un Produs Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor mare au reuşit să-şi menţină poziţiile în top, ba chiar au crescut în raport cu media Uniunii, România şi Bulgaria, aflate în coada clasamentului, s-au îndepărtat şi mai mult de aceasta.

România, din nou în examene cu FMI

Guvernul şi-a asumat o serie de obligaţii în faţa instituţiei financiare, cu scadenţă în 2011. Analiştii financiari spun că România nu va avea probleme cu prima evaluare a acordului stand-by. După primele cinci luni, deficitul bugetar a ajuns la 1,36% din PIB. Ieri-seară, boardul Fondului Monetar Internaţional (FMI) a discutat prima evaluare a acordului stand-by de tip preventiv cu România, precum şi cererea de modificare a unor criterii de performanţă. Analiştii financiari consultaţi de "Adevărul" erau optimişti în privinţa rezultatelor întâlnirii de la Washington încă de luni dimineaţă. "Nu cred că vor fi probleme, pentru că misiunea tehnică de la sfârşitul lunii aprilie a avut un rezultat pozitiv. Cel mai probabil, România va atinge ţinta de deficit bugetar de 4,4% în 2011", a declarat pentru "Adevărul" Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank şi preşedinte al Consiliului Fiscal.

Mandate de arestare pentru Gaddafi şi apropiaţi de-ai lui

Tribunalul Penal International a emis mandate de arestare pe numele liderului libian Muammar Gaddafi, al unuia dintre fiii lui şi al cumnatului. Cei trei sunt acuzaţi de crime împotriva umanităţii comise în Libia după izbucnirea revoltelor din această ţară.

Cinci motive pentru care grâul se va scumpi

Condiţiile meteo nefavorabile, consumul în creştere şi reducerea exporturilor de către principalii producători vor cauza preţuri mai mari ale grâului. Anul trecut, grâul s-a scumpit cu 60% în numai patru luni. Anul acesta există toate premisele ca preţul să crească în continuare. Discuţiile privind izbucnirea unei noi crize alimentare sunt din ce în ce mai aprinse la nivel mondial. Banca Mondială şi ONU cer acţiuni clare pentru combaterea preţurilor tot mai mari, însă există şanse foarte mari ca, şi în acest an, să cumpărăm pâine mai scumpă. Anul trecut, preţul grâului a crescut cu 60% în patru luni, după ce Rusia şi Ucraina au anunţat că vor sista exporturile din cauza secetei şi a incendiilor.

Diverta scapă de faliment şi se reorganizează

Planul de reorganizare a Diverta, companie din grupul RTC controlat de omul de afaceri Octavian Radu, a fost aprobat de către creditorii firmei. "Planul, depus la un an de la intrarea în insolvenţă, prevede reorganizarea societăţii în termen de 19 luni de la data confirmării lui de către judecătorul-sindic şi presupune restructurarea societăţii atât la nivel operaţional, financiar, cât şi corporativ prin conversia unei părţi a datoriilor societăţii în acţiuni.

CURENTUL

Preşedintele CJ Vaslui a våndut oraşul Negreşti cu doar 12.000 de lei

Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, PSD-istul Vasile Mihalachi, declară oficial, sub semnătură, că anul trecut a våndut oraşul Negreşti cu doar 12.000 de lei. Afirmaţia stupefiantă a acestuia a fost consemnată pe 14 iunie a.c. în ultima sa declaraţie de avere. Nu se ştie cånd, de la cine şi cu ce preţ a cumpărat el oraşul vasluian, pe care l-a stăpånit, dacă i-am lua de bună declaraţia, pånă în urmă cu aproape un an de zile. Cert este că Mihalachi nu este vreun descendent al vornicului Negrea, întemeietorul oraşului, deci nu l-a primit ca urmare a unei revendicări în baza legii 18/1991.

Funcţionarul public Mihai Vădan îl face "mincinos" pe Sorin Minea, preşedintele Patronatului Romalimenta

Deşi atragerea fondurilor structurale în agricultură nu este tocmai punctul forte al României, oamenii care ar trebui să aibă grijă de acest aspect sunt deopotrivă şi incapabili, şi certaţi cu bunul-simţ. Vorbim aici despre Mihai Gavril Vădan, director general al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP), dar şi consilier judeţean în CJ Dâmboviţa şi secretar general al PDL Dâmboviţa. La finele săptămânii trecute, acesta s-a certat ca la uşa cortului cu Sorin Minea, preşedintele Patronatului Romalimenta, ei acuzându-se reciproc de minciună. Cu toate acestea, Vădan şi-a depăşit atribuţiile de funcţionar public şi s-a purtat ca şi cum ar fi fost pe moşia sa, iar producătorii - un fel de iobagi legaţi de glie.

Provocare la adresa NATO şi a României: Rusia se eternizează în Transnistria

În presa rusă a apărut ieri un interviu, citat de ziarul "Timpul" de la Chişinău, în care reprezentantul special al Federaţiei Ruse în procesul de reglementare a conflictului transnistrean, Serghei Gubarev, afirmă răspicat că Rusia nu intenţionează să-şi retragă trupele militare din zona transnistreană. Mesajul a apărut la scurtă vreme de la ultima întâlnire de la Moscova, de săptămâna trecută, a unei delegaţii a Republicii Moldova cu reprezentanţii ruşi şi transnistreni, secondaţi de delegaţii din Ucraina şi OSCE. Uniunea Europeană şi Statele Unite ale Americii au fost prezente în calitate de observatori. Întâlnirea a fost desigur un eşec, ca şi toate celelalte de acest fel dedicate cică "soluţionării conflictului transnistrean", discuţii antamate ipocrit de Moscova de aproape două decenii.

CURIERUL NATIONAL

Vrem, nu vrem, tot nu scăpăm de "Big Brother"

Ministerul Comunicaţiilor a propus ieri un proiect prin care statul va şti cine, cât, unde şi cu cine comunică. Legea a mai fost adoptată în 2008 şi abrogată în 2009, printr-o decizie a Curţii Constituţionale. Pentru că nu avem încă un astfel de act normativ, Comisia Europeană ne ameninţă din nou cu infringementul. Sub pretextul combaterii organizaţiilor criminale şi terorismului, Ministerul Comunicaţiilor a scos de la naftalină proiectul de lege privind reţinerea datelor privind comunicaţiile. "Big Brother"-ul impus de Comisia Europeană cere furnizorilor de telefonie fixă, mobilă şi Internet să stocheze, pentru 6 luni, toate datele legate de cine cui se adresează, cât şi când şi ce furnizor foloseşte, fiind "protejat" doar conţinutul corespondenţei electronice sau al convorbirii.

Cine a câştigat meciul drepturilor TV, RCS&RDS sau Mitică Dragomir?

Operatorul de cablu a mai plătit 55,8 milioane de euro pe încă 6 pachete de meciuri. Suma totală pe cele 9 pachete puse la bătaie a costat puţin peste 100 mil. euro cu TVA. Final neaşteptat pentru licitaţia privind drepturile de televizare a campionatului de fotbal românesc, în care deşi nu s-a atins pragul de 110 milioane de euro, pe care îl dorea preşedintele Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Dumitru Dragomir, s-a ajuns foarte aproape.

Traian Băsescu: Cu actuala Constituţie, se poate coabita doar dacă preşedintele e instrumentul majorităţii

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, ieri, în Parlament, că, aşa cum este scrisă în prezent Constituţia, coabitarea este posibilă doar dacă şeful statului devine "instrumentul unei majorităţi", întrucât el poate fi suspendat oricând de o majoritate. Băsescu a spus că legea fundamentală îi impune şefului statului să fie independent în raport cu forţele politice, dar, în acelaşi timp, permite ca preşedintele să poată fi oricând suspendat din funcţie de o majoritate şi că aşa cum e scrisă acum Constituţia, este exclusă coabitarea. Şeful statului a precizat că prezenţa sa în Legislativ a fost legată strict de propunerea de revizuire a Constituţiei, şi că lasă Parlamentului libertatea de a face modificări în proiectul trimis de el.

Cum reuşesc să supravieţuiască farmaciile

Deşi se spune că cea mai uşoară modalitate de a te îmbogăţi este să faci afaceri cu statul, acest lucru se pare că nu este valabil şi în cazul farmaciilor. În ultimii ani, statul s-a dovedit a fi un partener păgubos pentru acestea, în contextul în care întârzierile cu care îşi plăteşte facturile au ajuns să fie de peste un an, iar adaosurile comerciale sunt stabilite la un anumit nivel, tot de stat. După ce lipsa banilor cash a devenit o problemă şi pentru această industrie, aceste afaceri cu statul au făcut ca la finele anului trecut o treime din farmacii să se afle, din punct de vedere contabil, în faliment, din cauza termenelor lungi de plată ale statului, se plâng reprezentanţii din industrie. Mulţi specialişti cred că pentru ca o farmacie să poată supravieţui doar din vânzarea de medicamente adaosul comercial ar trebui să se situeze undeva la 20%. Pentru a compensa această diferenţă, farmaciile apelează la produsele de înfrumuseţare, care au ajuns să genereze 5-10% din totalul vânzărilor, mai ales că preţurile acestor produse sunt destul de ridicate.

Transelectrica, ţinută în tensiune înaintea intrării în piaţă a noilor pachete

Transportatorul de energie va efectua o majorare de capital în vederea vânzării unei participaţii de 12% pe Bursă. La operaţiune vor putea subscrie acţionarii privaţi, statul urmând să nu îşi exercite dreptul. Este interesant de urmărit reacţia pieţei în condiţiile în care acţiunea TEL se află pe un suport multiplu

EVENIMENTUL ZILEI

Vanghelie: "La PSD Bucureşti dacă nu eşti lider, organizaţia te ejaculează"

Marian Vanghelie a comentat decizia conducerii PSD de a-l îndepărta de la conducerea organizaţiei de Bucureşti. El a a firmat că are încredere în Biroul care va coordona organizaţia şi se va demonstra că "organizaţia de Bucureşti nu te acceptă la conducere dacă eşti pămpălău". "Dacă nu eşti lider, organizaţia te ejaculează", a afirmat Vanghelie, vrând probabil să spună că rejectează, adică te dă afară. Primarul sectorului 5 a mai declarat că ştie că a deranjat multă lume, "la fel ca şi Băsescu". El a mai spus că, din punctul lui de vedere, Ion Iliescu şi Traian Băsescu sunt singurii lideri autentici din România.

Roibu, baron de Oltchim, s-a folosit de banii persoanelor cu handicap

Tolerat de ministrul Economiei, directorul Oltchim a plătit reclamele interzise de guvern, cu banii pentru persoanele cu handicap. Managerul combinatului Oltchim, Constantin Roibu, rămâne ultimul mare baron al economiei de Stat. Ieri, "Evenimentul Zilei" v-a prezentat reţeaua patronată de familia lui, care parazitează combinatul. Astăzi, vă arătăm cum s-a folosit de legea pentru protecţia persoanelor cu handicap pentru a plăti publicitatea de stat, interzisă de guvernul Boc. Pe 17 februarie 2010, Executivul a aprobat un memorandum, prin care a anulat, pentru şase luni, orice publicitate de stat dată de ministere, autorităţi sau companii subordonate. Roibu a găsit soluţia să le dea cu tifla şi premierului Boc şi ministrului economiei, recurgând la un artificiu: a "filtrat" publicitatea către presa locală printr-o firmă cu persoane cu handicap.

Un an cu TVA de 24%: viaţă mai scumpă şi buget mai bogat

Şocul suferit de bugetele românilor după decizia Guvernului României de a creşte taxa pe valoarea adăugată de la 1 iulie 2010 a trecut. Pentru vistieria statului, bilanţul este pozitiv. Acum aproximativ un an, guvernul , constrâns pe de o parte de FMI şi pe de altă parte de Curtea Constituţională, care nu a acceptat reducerea pensiilor, lua una dintre cele mai grele decizii: majorarea TVA de la 19% la 24%. În timp ce analiştii şi patronatele făceau previziuni sumbre privind preţurile mari şi evaziunea în creştere, ca să reducă din şocul măsurii, lanţurile de magazine precum Carrefour, Metro şi Real au anunţat că vor întârzia scumpirile generate de decizia autorităţilor.

Cât a câştigat bugetul

Majorarea TVA a adus încasări cu 32% mai mari, în al doilea semestru din 2010, faţă de perioada similară din 2009, potrivit Finanţelor. Astfel, majorarea TVA a adus la vistieria statului un plus de 4,5-6 miliarde lei, numai în a doua jumătate din 2010. În primele cinci luni din 2011, taxa a adus cu 35,6% mai mulţi bani decât în perioada similară din 2010, ajungând la 17,9 miliarde lei. Diferenţa faţă de anul trecut este de 4,7 miliarde lei.

Grecia a intrat în săptămâna de foc

Deputaţii greci dezbat, zilele acestea, noi măsuri de austeritate. Soarta economică a ţării depinde de rezultatul votului din Parlament. Parlamentarii greci au început ieri să dezbată noul pachet de măsuri de austeritate care trebuie aprobat până la sfârşitul acestei săptămâni pentru ca statul elen să primească o nouă tranşă din împrumutul extern contractat anul trecut şi să demareze negocierile pentru un al doilea plan de asistenţă financiară. În lipsa celei de-a cincea tranşe, în valoare de 12 miliarde de euro, Grecia riscă să intre în incapacitate de plată după 15 iulie, trăgând, astfel, în jos şi celelalte economii fragile din Zona Euro.

FINANCIARUL

Asher Lax, Adama: In Bucuresti si imprejurimi sunt terenuri pentru inca 200.000 de locuinte

Managerul de vanzari al unuia dintre cei mai mari dezvoltatori rezidentiali din tara spune ca ansamblurile noi cu locuinte mici vor deveni o amintire. In Romania, nu lipsa terenurilor este o problema, ci aceea a accesului catre acestea. In Bucuresti, in interiorul centurii, exista un disponibil de terenuri suficient pentru construirea a cel putin 200.000 de locuinte fara sa se incarce prea mult "trama" stradala, considera Asher Lax, managerul de vanzari al Adama, una dintre cele mai mari companii spe­cializate in dezvoltari rezidentiale din Romania. Pana la urma, nu terenurile sau preturile acestora reprezinta o problema pentru piata locuintelor, ci lipsa unui acces catre acestea.

Bancile franceze si germane, gata sa contribuie la o solutie pentru Grecia. Cele britanice nu

Parlamentul grec a inceput ieri dezbaterile pe marginea noului plan de austeritate elaborat de guvernul elen, fara de care Atena nu va primi transa de 12 mld. euro din primul imprumut acordat de UE si FMI. Votul deputatilor este prevazut pentru joi. Pana atunci vor continua discutiile legate de propunerea franceza, ce prevede participarea bancilor si a asiguratorilor europeni la rezolvarea crizei elene. Reuniunea de ieri pe aceasta tema, de la Roma, s-a incheiat fara niciun rezultat: urmau sa fie concretizate conditiile de participare a sectorului privat. Intre timp, marile banci din Franta si Germania, cele mai expuse la datoria Greciei, au acceptat sa se implice in noul mecanism, care presupune rostogolirea datoriilor Greciei in obligatiuni noi, cu maturitate de 30 de ani.

Deficitul bugetar a crescut cu aproape 70% in mai fata de aprilie

Intr-o luna, cheltuielile bugetului general consolidat s-au majorat cu 15,8 mld. lei. In luna mai statul pare sa fi dat drumul la cheltuieli, daca ne uitam la executia bugetara pe primele cinci luni. Mai exact, fata de luna anterioara, deficitul bugetar a crescut de la 0,8% din PIB la 1,36% din PIB, respectiv cu aproape 70%. S-au majorat in principal cheltuielile cu personalul, cele cu bunurile si serviciile, precum si cele cu dobanzile. In total, acestea au crescut in mai cu 15,8 miliarde de lei fata de luna aprilie. Veniturile, in schimb, nu au avansat cu aceeasi viteza, in special cele din impozitul pe profit.

Azerii de la SOCAR vor sa cucereasca Europa. Au pregatit pentru asta 20 mld. USD

Rezervele dovedite de gaze naturale ale Azerbaidjanului se cifreaza, potrivit statisticilor oficiale, la 2.000 mld. metri cubi. Societatea constituie principalul instrument de promovare a intereselor Baku in lume, fiind prezenta deja in sase state. La inceputul acestei luni, capitala azera Baku a gazduit o noua editie a conferintei anuale Caspian Oil and Gas. Au participat reprezentanti ai 285 de companii de petrol si gaze naturale din 28 de tari ale lumii. Un cadru perfect pentru stabilirea de noi contacte de afaceri, pentru prezentarea de catre participanti a planurilor de viitor, pentru o analiza profunda a proiectelor in curs de derulare, cu precadere a celor vizand transportul hidrocarburilor caspice catre pietele occidentale.

Piata de capital e foarte sigura, dar putin lichida

Una dintre cauzele rulajului scazut: interventionismul ridicat al statului. In pofida faptului ca piata locala de capital este una sigura, care se remarca prin absenta problemelor in privinta activitatilor de compensare-decontare, lichiditatea acesteia este mult mai mica decat rulajele aferente altor piete emergente din regiune. Explicatia acestei realitati o putem regasi in interventionismul mai ridicat existent pe piata locala, prin comparatie cu tarile vecine. Piata de capital autohtona se remarca printr-o disciplina ridicata in privinta activitatilor de compensare-decontare, rata defaulturilor in acest domeniu fiind nula, spre deosebire de situatia existenta pe alte piete emergente din regiune, unde incidenta acestora ajunge sa fie chiar zilnica.

Ghiseele ANAF din teritoriu vor fi inchise in perioada 30 iunie-5 iulie

Activitatea ghiseelor din administratiile financiare si directiile generale ale finantelor publice care lucreaza cu publicul va fi oprita in perioada 30 iunie-5 iulie, din cauza procesului de reorganizare si modernizare a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), a anuntat ieri institutia. "Agentia Nationala de Administrare Fiscala trece in aceasta perioada printr-un amplu proces de reorganizare si modernizare. Acesta presupune si rearondarea contribuabililor incepand cu data de 1 iulie la noile administratii fiscale competente, precum si transferul, in conditii procedurale normale, al tuturor informatiilor necesare pentru deschiderea activitatii administratiilor financiare operative la noile locatii", se arata intr-un comunicat al ANAF.

O noua moda in banking: ATM-uri pentru aur

Banca turceasca Kuveyt Turks deruleaza un program complet de transformare a retelei sale de ATM-uri in scopul de a distribui prin intermediul acestora si lingouri de aur. Pana in prezent, toate cele 64 de ATM-uri instalate de Kuveyt Turks in Istanbul au fost imbunatatite pentru a oferi atat lingouri de 1 g si de 1,5 g, cat si bancnote. In Turcia cererea consumatorilor este determinata in mod traditional de investitia in aur si de obiceiul de a face daruri confectionate din metalul pretios. Kuveyt Turk ofera clientilor sai, de asemenea, posibilitatea de a depune aur in seifurile bancii. Minibarele de aur nu sunt distribuite prin spatiul de iesire a bancnotei, ci printr-un dispozitiv special montat in urma modernizarii. Lingourile de aur se afla in interiorul unei ambalaj rotund din material plastic transparent, care are aproximativ aceeasi marime cu a unei monede de 2 euro.

Instanta a "iertat" Rompetrol Rafinare de datoria catre stat

Tribunalul Constanta a decis, la finalul saptamanii trecute, ca Rompetrol Rafinare Constanta nu mai datoreaza statului niciun ban din creanta in valoare de 603 milioane de dolari convertita in obligatiuni in 2003. Instanta a acceptat astfel pozitia Rompetrol Rafinare, conform careia, la data de 30 septembrie 2010, s-a stins creanta statului roman rezultand din conventia de emisiune incheiata la 5 decembrie 2003 intre Rompetrol Rafinare si statul roman.

JURNALUL NATIONAL

Hamburgerul in vitro, hrana viitorului

Ca să avem ce mânca după ce ne vom înmulţi peste măsură şi ca să nu mai ucidem animale, cercetătorii olandezi ne prepară hamburgerul din celule stem. Primul test despre produsul viitorului ce va hrăni populaţia palnetei, din ce în ce mai numeroasă, ar putea fi făcut în cel mult un an, afirmă cercetătorii olandezi care lucrează de zor în eprubetă la înmulţirea celulelor stem ale bovinelor şi transformarea lor în celebra chiftea hipercalorică, criticată mai ales din cauza obezităţii de care este acuzată că o provoacă. Dar olandezii nu se lasă intimidaţi de asemenea critici şi sunt convinşi că vor face o invenţie bună şi de succes, la fel cum este şi hamburgerul "tradiţional", argumentând că populaţia globului "va exploda" în curând şi nu vom mai putea creşte suficiente animale pentru a hrăni toate gurile. În plus, dacă experimentul lor va reuşi, acesta va deschide calea înmulţirii cărnii şi a altor animale de carne, ca oaia, porcul sau păsările.

Negociaţi pentru o catedrală sau arvuniţi un mic Dumnezeu

Comerţ bisericesc în grup, fără inhibiţii, cu staţia iadului pe partea dreaptă. Biserici miniaturale la cheie. Scoase pe bandă. Produse de serie. Bune de amplasat lângă piscină ori în fundul grădinii, lângă grătar. Cristelniţa din alamă, cu interior de inox alimentar. Un produs de fiţe, pentru dosuri fine. Poţi şi să mănânci din ea, atât de curat e interiorul. Toaca cu acţionare electrică. Cădelniţa cu rezistenţă electri­că. Icoana făcută la comandă, pe baza unei fotografii. Racla cu bandă de argint, suflată în aur, placată cu safire - pentru moaşte sau pentru răposaţi cu dare de mână şi portofel. Sunt doar câteva dintre exemplele unei bogate oferte de produse existente pe piaţa ortodoxă a obiectelor religioase.

NATIONAL

Rusia ar putea avea soarta Greciei

Daca nu reduceti cheltuielile o sa ajungeti la fel ca grecii! Acesta este mesajul pe care reprezentantii Bancii Mondiale l-au transmis oficialilor de la Moscova. Pana in 2030, Rusia poate ajunge sa se confrunte cu o criza a datoriei suverane similara cu cea a Greciei, in cazul in care guvernul de la Moscova nu va reduce cheltuielile, sunt de parere oficialii Bancii Mondiale. "Valoarea datoriilor va ajunge la un nivel imposibil de sustinut, asa cum se intampla in cazul Greciei. In prezent suntem ajutati in mare parte de pretul petrolului si nu de o politica macroeconomica foarte prudenta", a declarat Sergei Ulatov, economist sef al biroului de la Moscova al Bancii Mondiale.

Crin Antonescu, in amor cu taranii

Dupa 20 de ani de facut politica, Crin Antonescu isi declara amorul pentru agricultori. La pachet cu prezentarea programului USL pentru agricultura autohtona. "Nu poti sa spui ca iubesti Romania daca nu-i iubesti pe oamenii din agricultura si satele tarii". Panseul ii apartine lui Crin Antonescu si a fost folosit la Teleorman, judet reprezentat mai demult, in Parlament, de liderul liberal. Cam pe vremea cand sportul reprezenta prioritatea lui Antonescu, nu agricultura.

PUTEREA

Ce şanse are proiectul de lege privind interzicerea migraţiei politice în Parlament. Vor vota traseiştii o lege împotriva traseiştilor?

Un partid al traseiştilor ar avea astăzi 14% din Parlament, dacă e să-i numărăm pe toţi senatorii şi deputaţii care şi-au schimbat culoarea politică de la alegerile din 2009 şi până astăzi. Fenomenul - în curs de desfăşurare - este îngrijorător mai ales pentru partidele de Opoziţie, care au şi depus un proiect de lege de interzicere a migraţiei politice.

Şefii Gărzii Financiare au primit preaviz şi urmează să dea concurs pe post. Stelică Constantin: "Nu am fost dat afară. Urmează să fim examinaţi de ANAF"

Sorin Blejnar, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), a eliberat săptămâna trecută preavize pentru majoritatea angajaţilor din Garda Financiară, au declarat pentru ziarul "Puterea" surse din cadrul Ministerului Finanţelor. Printre cei care au primit preavize se numără inclusiv şeful Gărzii Financiare a Municipiului Bucureşti, Stelică Constantin. Aceleaşi surse mai susţin că preavize urmează să fie eliberate şi pentru personalul Autorităţii Naţionale a Vămilor. Tot personalul vizat urmează să susţină concurs pentru rămânere pe post, au mai precizat sursele citate.

Societatea Feroviară de Turism pune cruce Complexului Astoria Snagov

Dacă tot este pus să "falimenteze" Complexul Astoria Snagov, considerat "perla turismului feroviar", directorul general al SFT, Alexandru Dumitrescu, are grijă să modifice contractul de închiriere a piscinei, plus terenul adiacent bazinului la preţul de 0,13 cenţi/mp şi dă voie firmei de apartament să comercializeze mâncare de tip fast food. Prin semnarea actului adiţional, Dumitrescu încalcă clauza de non-concurenţă şi "trage obloanele" celui mai râvnit complex turistic din jurul Bucureştiului. Odată cu falimentarea Complexului Astoria Snagov, "mafia" PDL Ilfov are liber pentru a pune mâna pe bijuteria Ministerului Transporturilor, un teren de aproximativ 22 de hectare, aflat pe malul lacului Snagov.

ROMANIA LIBERA

Capcanele clinicilor medicale private

Costurile ascunse ale consultaţiilor, analizele prescrise în exces şi fuga de cazuri "grele" sunt cele mai frecvente nemulţumiri ale pacienţilor care apelează la serviciile private de sănătate. Calitatea serviciilor medicale prestate de clinicile private din România lasă de multe ori de dorit, fapt dovedit de numărul mare de reclamaţii din partea clienţilor. Cele mai frecvente dintre acestea se referă la preţurile nejustificate şi uneori ascunse ale consultaţiilor, la analizele prescrise în exces, dar şi la fuga acestor unităţi sanitare de cazurile dificile. "Cazurile dificile înseamnă cheltuieli mari, iar cu facturi de sute de milioane la externare nimeni n-ar mai veni să se trateze", spune Ioana, fost asistent medical în privat.

Soarta Greciei rămâne pe muchie de cuţit

Ochii Europei vor fi îndreptaţi mâine către Atena, unde Parlamentul grec va decide asupra adoptării măsurilor de austeritate de care este condiţionat ajutorul european. În cazul în care acestea vor fi refuzate, Grecia va intra în faliment. Economişti renumiţi sugerează că, de fapt, aceasta este cea mai bună soluţie. Opţiunea Greciei este clară - şi alegerea grea; fie Parlamentul va aproba măsurile de austeritate, care însumează o economie de 28 miliarde euro, primind în schimb a cincea tranşă dintr-un împrumut în valoare totală de 112 miliarde euro - fie nu.

Cum au ieşit polonezii de pe autostrada chinezească

Un model care părea tentant şi pentru România a eşuat. Prima ţară europeană care a angajat un constructor chinez să îi finanţeze şi să construiască autostrăzile necesare reziliază înţelegerea şi se împrumută la Banca Europeană de Investiţii pentru a face rost de banii necesari realizării acestora. Acum doi ani ţara de la Marea Baltică accepta o avantajoasă ofertă chinezească pentru construirea unui tronson din cele mai importante autostrăzi ale sale. În 2009, Directoratul polonez de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a angajat compania chineză de stat COVEC pentru a îi construi 49 km din autostrada A2 între Varşovia şi graniţa cu Germania. Preţul chinezilor era mai mic de jumătate din cel solicitat de restul constructorilor participanţi la licitaţia în cauză.

ZIARUL FINANCIAR

Top 50 cele mai mari companii din economie. Pe podium sunt OMV-Petrom, Dacia şi Rompetrol Rafinare

Marile companii româneşti au revenit pe creştere în 2010, arată datele Anuarului Cei mai mari jucători din economie, care apare azi pe piaţă. Pe podium sunt OMV-Petrom, Dacia şi Rompetrol Rafinare. Peste 30 de companii din topul celor mai mari 50 de jucători din economia locală au raportat afaceri în creştere în 2010 faţă de 2009, în condiţiile în care în anul precedent doar zece firme reuşiseră să termine anul cu vânzări mai mari. Astfel, potrivit Anuarului realizat de ZF în 2010, cifra de afaceri cumulată a primelor 50 de companii din economie s-a apropiat de 36 de miliarde de euro, cu peste un miliard de euro mai mult faţă de 2009. Bilanţul anterior arătase impactul recesiunii din România: în 2009 cele mai mari 50 de companii din România raportaseră afaceri cumu­late de 34 mld. euro faţă de 42 mld. euro în 2008.

Asigurarea RCA costă de la simplu la triplu

Companiile de asigurări se bat în această vară pentru circa 750.000 de clienţi care şi-au încheiat poliţe de răspundere civilă auto (RCA) doar pentru şase luni în campania din iarnă, dar tarifele variază de la simplu la triplu în funcţie de ce asigurător îşi alege fiecare şofer. De exemplu, un şofer de 23 de ani din Bucureşti plăteşte pentru asigurarea unui autovehicul cu o capacitate cilindrică de 1.400 de centimetri cubi o primă de asigurare de 136 de lei la Carpatica şi 149 de lei la Euroins, în timp ce la Generali prima urcă la 594 de lei, potrivit datelor brokerului de asigurări Otto Broker. La Astra, prima este de 153 de lei, iar la BCR Asigurări de 276 de lei. Mai aproape de Generali se situează Omniasig şi Uniqa, cu 464 de lei şi respectiv 429 de lei.

Guvernul a redus cheltuielile de personal cu 20%, dar nu poate stăpâni risipa la bunuri şi servicii

Bugetul a revenit pe deficit în luna mai, după ce în aprilie s-a înregistrat un uşor exce­dent, cheltuielile cu bunuri şi ser­vicii pe care le face statul înregistrând o creştere de 18,2% faţă de aceeaşi lună de anul trecut, la 2,4 mld. lei, în timp ce cheltuielile de personal au scăzut cu 21,2%, la 3,2 mld. lei. În primele cinci luni cheltuielile cu bunuri şi servicii au făcut un salt de 10,5% faţă de perioada ianuarie -mai 2010, la 11,8 mld. lei. Cheltuielile cu bunurile şi serviciile au crescut an de an şi nici criza nu a reuşit să le domolească.

Filmul care te "enervează" chiar dacă nu ai cunoştinţe financiare

La trei ani de la începuturi lumea întreagă încă vorbeşte despre criza financiară, despre vinovaţii crizei şi despre posibilele soluţii. Pentru că era necesar ca să pună cineva toate aceste idei împreună, Charles Ferguson a realizat documentarul "Inside job", care va fi distribuit miercuri, 29 iunie, la chioşcurile de presă împreună cu Ziarul Financiar. Câştigător al Premiului Oscar pentru cel mai bun documentar al anului 2011, filmul îi aduce în prim-plan pe George Bush şi Alan Greenspan, consideraţi principalii vinovaţi pentru criza financiară, pe Timothy Geithner, Dominique Strauss-Kahn şi pe Christine Lagarde, oamenii de la care se aşteaptă o soluţie la problemele care au pornit în SUA şi s-au extins în întreaga lume.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb