REVISTA PRESEI 28.06.2018

A.M.
Revista Presei / 28 iunie 2018

REVISTA PRESEI 28.06.2018

ADEVARUL

Rămânem cu Dăncilă. Aleşii Puterii nu au fost lăsaţi să voteze de frica trădării

Guvernul Dăncilă a supravieţuit moţiunii de cenzură, după ce Liviu Dragnea le-a interzis parlamentarilor PSD să voteze, de frica unor trădări. Puterea a venit şi cu o surpriză: a băgat presa în ţarc şi a pus pumnul în gura Opoziţiei.

Votul pentru moţiunea de cenzură semnată de PNL, USR şi PMP n-a adus nicio surpriză: Guvernul Dăncilă rămâne în continuare la Putere, în ciuda faptului că Liviu Dragnea, liderul principalului partid din coaliţie, a fost condamnat în urmă cu câteva zile la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare. Deşi e preşedinte al Camerei Deputaţilor, Dragnea n-a condus şedinţa de plen, ci a preferat să urmărească moţiunea din biroul său parlamentar. Cel care i-a ţinut locul a fost deputatul PSD Gabriel Vlase, viitorul şef al SIE. Doar 166 de voturi a strâns Opoziţia împotriva Vioricăi Dăncilă, deşi avea nevoie de 233. "Suntem arătaţi cu degetul că din cauza noastră nu trece moţiunea. 151 ( numărul de parlamentari ai Opoziţiei) plus 30 (parlamentarii UDMR) egal 181. De la 181 până la 233, faceţi dumneavoastră calculul câte voturi vă lipsesc", le-a transmis Kelemen Hunor liberalilor. Formaţiunea maghiară, care sprijină PSD în Parlament fără să fie la guvernare, n-a votat moţiunea de cenzură, deşi face parte din aceeaşi familie politică europeană -PPE- cu liberalii.

BANCHERUL

Programul "Investeste in tine" a fost primit cu reticenta si critici, dar poate fi o oportunitate uriasa si o provocare pentru banci

Uneori bancherii, ca si alti sefi de firme mari, recurg la expresii sablon ipocrite, precum "urmarim un parteneriat pe termen lung cu clientii", de fapt un eufemism care ascunde tinta lor reala pe termen scurt, de a-si majora cat mai mult profitul in anul urmator.

Programul "Investeste in tine" propus recent de Guvern poate fi un test pentru banci de a-si dovedi adevarata determinare, dar mai ales capacitate, de a investi intr-un parteneriat real pe termen lung cu tinerii si familiile din Romania dispuse sa se imprumute pentru a-si plati studiile si a-si imbunatati standardul de viata, astfel incat sa fie stimulati sa ramana si sa lucreze in tara, conform obiectivului urmarit de Guvern.

Ceea ce ar determina si cresterea intermedierii financiare, cea mai scazuta din Europa, in conditiile in care multi tineri ar putea deveni clienti ai bancilor.

Noul program guvernamental presupune ca bancile sa acorde tinerilor sau celor mai in varsta care urmeaza programe de profesionalizare imprumuturi cu dobanda platita de stat, pe care sa le poata rambursa abia dupa finalizarea studiilor, in maxim 5 ani.

Ceea ce inseamna ca bancile trebuie sa fie dispuse sa puna la dispozitia studentilor respectivele sume de bani, fara sa primeasca dobanzi, adica fara sa castige nimic, in perioada de gratie de pana la 5 ani. In schimb, statul le garanteaza rambursarea a 80% din creditele acordate. Asadar riscul bancilor de a nu primi banii inapoi ramane destul de mic, de doar 20% din banii imprumutati.

Vor accepta, asadar, bancile sa investeasca in educatia tinerilor, acordandu-le credit, atat sub forma de bani, cat mai ales de incredere, fara sa castige pe termen scurt? Vor aprecia ele ca adevarata investitie este pe termen lung si ca astfel isi cladesc, cu adevarat, o relatie cu un tanar si cu familia acestuia si contribuie astfel la cladirea viitorului acestora si la dezvoltarea tarii?

Deocamdata, atat bancile cat si BNR pastreaza tacerea: nu au raspuns la intrebarile trimise de Bancherul.ro.

Nici reprezentantii guvernului nu au pomenit nimic despre implicarea sectorului bancar si a BNR in acest program, atunci cand l-au prezentat, la sfarsitul lunii mai, iar apoi l-au legiferata printr-o Ordonanta de Urgenta din 13 iunie.

COTIDIANUL

Trump şi UE se joacă de-a "apocalipsa comercială"

După ce le-a impus aliaţilor din Europa şi Canada tarife de 25% şi 10% pentru exporturile de oţel şi aluminiu în Satele Unite, preşedintele Donald Trump are în vedere şi un tarif de 20-25% pentru atoturismele fabricate în Europa. Ca şi în cazul oţelului şi aluminiului, administraţia de la Washington studiază posibilitatea de a reclama ameninţări la adresa securităţii naţionale a SUA create de importurile auto din Europa.

"Încheiem acum studiul despre tarifele pentru maşinile din UE, care a profitat mult timp de SUA prin bariere comerciale şi tarife. În curând vom echilibra lucrurile, nu ne va lua mult timp", a scris Trump pe Twitter. În acest moment, SUA impun tarife de 2,5% pentru autoturismele fabricate în UE, în timp ce ţările europene impun tarife de 10% pentru autoturismele americane. În cazul camionetelor, americanii impun tarife de 25%.

CURIERUL NATIONAL

"Problema Roşia Montană'' a fost dezbătută în CSAT

Preşedintele Klaus Iohannis a condus miercuri, 27 iunie, la Palatul Cotroceni, şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Prima temă de pe ordinea de zi au constituit-o analiza şi aprobarea obiectivelor României pentru Summitul NATO de la Bruxelles, care se va desfăşura în perioada 11-12 iulie. Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, reuniunea va reprezenta o oportunitate de exprimare concretă a unităţii şi solidarităţii aliate, respectiv a relaţiei transatlantice şi a determinării aliate în faţa ameninţărilor globale sporite.

,,Pentru ţara noastră, Summitul prezintă o importanţă deosebită din perspectiva avansării proiectelor de consolidare a posturii de apărare şi descurajare pe Flancul Estic al NATO, dar şi a proiectării stabilităţii în vecinătatea estică, mai cu seamă în regiunea Mării Negre'', a transmis Administraţia Prezidenţială.

În cadrul şedinţei CSAT, membrii Consiliului au analizat şi aprobat, totodată, forţele armate ale României care pot fi puse la dispoziţie pentru participarea la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român, în anul 2019.

JURNALUL NATIONAL

Parlament: Moţiunea de cenzură a fost respinsă

Plenul Parlamentului a respins miercuri moţiunea de cenzură "Demiterea Guvernului Dragnea-Dăncilă, o urgenţă naţională!", semnată de PNL, USR şi PMP.S-au înregistrat 166 de voturi "pentru" şi 4 "împotrivă". Pentru a trece, era nevoie de minimum 233 de voturi.

NATIONAL

Un fost ministru al Transporturilor, Consiliul Judetean Bacau, ANAF-ul si Autoritatea Aeronautica Civila, au distrus o afacere prospera?!

Ar fi interesant de stiut daca de exemplu factorii de decizie din Comisia Europeana cunosc detaliile penale in care este implicat Aeroportul International Bacau in legatura cu concesiunea pe 34 ani acordata Societatii Comerciale Blue Aero SRL, societate de concesiune detinuta 100% de Blue Air Transport Aerian SA, firma lui Nelu Iordache.

Sunt putini cei care cunosc realitatea si detaliile din spatele investitei de 23 de milioane de euro facuta de Nelu Iordache la Aeroportul din Bacau, investitie pe care acum conducerea acestui aeroport refuza sa o mai recunoasca si sa actioneze in conformitate cu legile in vigoare.

Aceasta istorie reala a investitiei private de la Aeroportul din Bacau incepe la data de 19.01.2009, intre Regia Autonoma Aeroportul International George Enescu Bacau si S.C. BLUE AIR Transport Aerian S.A. (actualmente S.C. BATA SKY IMOBILIARE S.A.), atunci cand s-a incheiat Contractul de Concesiune lucrari publice "Modernizare si operare Aeroport Bacau", in urma unei proceduri de achizitii publice, organizata conform O.U.G. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica, a contractelor de concesiune de lucrari publice si a contractelor de concesiune de servicii.

In executarea acestui contract, in temeiul art.9 pct.ii, S.C. BLUE AIR Transport Aerian S.A. a constituit o societate de proiect, S.C. BLUE AERO S.R.L., care, prin Acordul de preluare a Contractului de Concesiune lucrari publice, incheiat in data de 12 martie 2009, in baza art.9 pct.iii) din Contractul de Concesiune, s-a angajat fata de Concedent cu aceleasi obligatii si responsabilitati pe care Concesionarul le avea in contractul de referinta, si care in esenta avea ca unic obiect de activitate modernizarea si operarea Aeroportului Bacau.

Dupa parafarea contractului, S.C. BLUE AERO S.R.L. a inceput imediat activitatile de investitii in infrastructura aeroportului, fiind efectuate cheltuieli in valoare de peste 70 de milioane de lei, adica aproximativ 16 milioane de euro.

Pentru activitatile de operare aeroportuara, la data de 20.07.2009, S.C. BLUE AERO S.R.L. a preluat de la Regia Autonoma Aeroportul International Bacau bunurile mobile si imobile preexistente, in conformitate cu Procesul verbal incheiat de parti la acea data.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb