REVISTA PRESEI - 28.07.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 28 iulie 2010

ADEVĂRUL

Coplata nu scoate şpaga din spitale

Potrivit ministrului Sănătăţii, Cseke Attila, banii proveniţi din coplată se vor duce doar în vistieria instituţiei sanitare. Doctorii nu vor beneficia direct de niciun procent din acest venit suplimentar, în ciuda corupţiei din sistem. De la 1 ianuarie 2011, pacientul va plăti 50 de lei pe lună pentru tichetele de sănătate. Un studiu despre corupţia din sănătate arată că, lunar, fiecare român dă 12 lei şpagă la medic.

România, fabrica de medici a Europei

Concurenţă de trei pe loc la examenul de admitere în facultăţile de profil din ţară, "bătaia" fiind pentru specializarea "Medicină generală". Tinerii sunt motivaţi de faptul că pregătirea în domeniu le poate găsi o slujbă de medic în Occident, cu un salariu de 10 ori mai mare decât în România. Peste 2.400 de candidaţi s-au înscris la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) "Carol Davila" din Bucureşti, pe 795 de locuri.

Europenii dau şi ei bani

Coplata a fost introdusă ca una dintre principalele clauze ale angajamentului financiar pe care Guvernul României l-a încheiat cu FMI şi Banca Mondială. La stabilirea preţurilor pentru tichetele de sănătate au fost luate în considerare valori din ţări care au avut un parcurs similar României şi care au introdus mecanisme de plată suplimentară a serviciilor medicale, ca de exemplu Estonia, Croaţia, Ungaria, Cehia.

România trebuie să accepte F16 în şapte zile

România trebuie să ia o decizie privind dotarea cu avioane de luptă F-16, oferite de Statele Unite, până la data de 3 august 2010, a declarat şeful Statului Major al Forţelor Aeriene, generalul Ion Aurel Stanciu, într-o emisiune difuzată de Radio România Actualităţi. Oferta înaintată Guvernului României de Guvernul SUA a expirat în ziua de 3 iunie dar a fost prelungită până la 3 august. Până la această ultimă dată, România ar trebui sa trimită o scrisoare de intenţie şi să transfere prima tranşă de 750 de milioane de dolari în vederea achiziţiei.

FMI: Fără fonduri UE, pierdeţi 17% din PIB

Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România, spune că dacă nu rezolvăm problema absorbţiei banilor europeni vom pierde 20 de miliarde de euro. Dacă Guvernul ar aloca bani pentru garantarea proiectelor cu finanţare europeană, FMI ar accepta un deficit bugetar mai mare decât ţinta, spun experţii de la Washington.

CAS pe drepturi de autor: maximum 1.618 lei lunar

Pentru orice venit obţinut din drepturi de autor, angajatul va plăti statului 16,5%, dar nu mai mult de 1.618 lei, adică în limita a cinci salarii medii brute pe economie. Lacunele legislative au creat haos în rândul plătitorilor de drepturi de autor. Normele vor fi discutate abia astăzi în Guvern. "Adevărul" vă prezintă cum se aplică reducerea salarială.

Zahărul românesc este topit de importuri

Din cele 33 de fabrici de prelucrare a zahărului din sfeclă de dinainte de "89, în prezent mai funcţionează doar patru şi doar una dintre ele mai are capital românesc. Românii mănâncă anual 550.000-600.000 de tone de zahăr, din care doar o cincime este produs în fabricile de prelucrare autohtone. Iar consumul a scăzut cu 20% faţă de anii anteriori.

CURENTUL

Vuvuzel Badea vrea şi el în Reţeaua lui Vântu

Vizibil deranjat de ancheta ziarului "Curentul" despre oamenii plătiţi de Vântu din toate mediile societăţii româneşti, tonomatul narcisist Mircea Badea din solda varanului Felix-Voiculescu a făcut luni seara spume la gură referitor la ziarul nostru cum că ar fi o "fiţuică" şi o "mizerie". Conform logicii sale simpliste de matematician ratat, convertit în karateka ocazional, orice publicaţie care nu face parte din trusturile mogulilor nu merită interesul său.

Gunoiul de sub preşul presei

Ani la rând presa a strâns frumos, sub preş, gunoiul din propria ogradă şi s-a ferit să vorbească public despre propriile slăbiciuni de teamă să nu-şi piardă credibilitatea. Vremea a trecut, credibilitatea s-a făcut praf, iar gunoiul de sub preş s-a transformat într-un munte de dejecţii morale, frumos ambalate şi vândute publicului sub eticheta "presa". În costume Armani sau în bluze de trening, analişti şi deontologi ne-au livrat ani la rând opinii şi analize despre care au susţinut că sunt independente 100%. Independente de ei, dependente de portofelul mogulului.

China a ajuns principalul poluator al Planetei

Pentru locuitorii din China aerul a devenit tot mai greu de respirat de la o zi la alta, mai ales că, în prezent, pentru prima dată din anul 2005, poluarea din China s-a agravat. Furtunile de nisip, numărul tot mai mare de maşini şi activitatea intensă pe şantiere au făcut ca aerul din ţara chineză să fie irespirabil. În cele 113 oraşe mari din China numărul zilelor în care calitatea aerului este considerată bună a scăzut cu 0,3 puncte procentuale, în prima jumătate a acestui an, potrivit informaţiilor de la Ministerul chinez al Mediului. Situaţia este cu mult mai gravă din pricina faptului că peste un sfert din apele din China sunt poluate, motiv pentru care nu pot fi folosite în industrie sau agricultură.

CURIERUL NAŢIONAL

Cât de departe suntem de ieşirea din criză?

Reprezentanţii patronatelor s-au întâlnit ieri cu şeful delegaţiei Fondului Monetar Internaţional (FMI) în România, Jeffrey Franks, în vederea evaluării actualei situaţii economice, dar şi pentru găsirea unor soluţii de a trece mai uşor peste criză. Ovidiu Nicolescu: Încă nu am depăşit punctul maximal al crizei, deşi se văd unele semnale de revenire. Patronatele spun că FMI estimează o scădere economică de circa 2% în acest an, urmând ca în 2011 să se înregistreze o creştere modestă.

Ungaria - de la nunta din poveşti la divorţul de FMI

Ungaria este pusă la zid că nu a dus la capăt acordul cu FMI, că nu a strâns populaţia suficient în menghina austerităţii, într-un moment în care SUA continuă să ruleze deficite cronice şi să escaladeze datoria publică pe o scară exponenţială fără cale de întoarcere. Fondul Monetar Internaţional se arată necruţător cu statele mici, când cel mai nesăbuit dintre guvernele de pe Pământ e la doar câteva străzi distanţă de sediul instituţiei, tot în Washington (DC). Cât despre Ungaria, după ce s-a făcut de râs în faţa creditorilor acum 500 de ani, risipindu-le banii pe nunta regelui Matei Corvin, acum se găseşte în faţa unui nou impas ca urmare a divorţului de FMI.

Vlădescu: Analizăm dacă majorarea TVA atrage o recesiune de 2%

Acesta a mai spus că România nu va avea probleme legate de plata pensiilor în acest an. MFP: Nu trebuie să ne mai plângem, trebuie să găsim soluţii în aşa fel încât România să absoarbă bani europeni. Autorităţile române nu iau în considerare în acest moment un nou împrumut de la FMI. Ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, a declarat, ieri, că efectul introducerii unei Taxe pe Valoarea Adăugată (TVA) de 24% trebuie analizat pentru a vedea exact "dacă recesiunea pe care o vom lua în considerare este de -1, -1,5 sau -2 (% în 2010, n.r.). Întrebat fiind dacă există discuţii în Guvern despre posibilitatea majorării TVA la 25% şi diminuarea cotei unice la 10%, Vlădescu a răspuns că "în acest moment, nu".

România încă mai este pe harta Voestalpine, decizia finală a fost amânată

Producătorul austriac de oţel Voestalpine nu a luat încă o decizie privind investiţia de cinci miliarde de euro în regiunea Mării Negre, extinderea grupului putând fi luată în discuţie abia peste unul sau doi ani, a afirmat directorul pentru relaţia cu investitorii, Aesch Gerald, citat de Novinite, relatează Mediafax. Acesta a mai spus că situaţia economică actuală este un motiv pentru compania pe care o reprezintă să nu se grăbească. "Este prea devreme cu unul sau doi ani pentru a discuta despre extinderea Voestalpine. Nu am ieşit încă din criză", a precizat Aesch Gerald.

Firmele de profil se pot bucura, "Casa Verde" chiar e un program care merge

Companiile care vând echipamente pentru încălzire aveau aşteptări mari înainte de lansare. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, ieri, la Târgovişte, că peste 5.000 de cereri pentru programul "Casa Verde" s-au depus în prima lună de la debutul acestuia, banii fiind pregătiţi pentru a fi viraţi beneficiarilor acestui program, transmite NewsIn. Ministrul Mediului a precizat că 500 de contracte vor fi semnate, zilele acestea, pentru programul "Casa Verde", iar solicitanţii vor primi banii după recepţia lucrării.

Care sunt cei mai bine plătiţi oameni ai deceniului?

Larry Ellison, fondatorul şi preşedintele executiv al producătorului de software Oracle Corp, este cel mai bine plătit CEO al unei companii listate la Bursă, în ultimii 10 ani, potrivit unei analize realizate de Wall Street Journal. Acesta a primit compensaţii în valoare de 1,84 miliarde dolari, în această perioadă. Pe al doilea loc se află Barry Diller, care a primit aproximativ 1,14 miliarde dolari de la IAC/InterActive şi Expedia.com. Ray Irani ocupă a treia poziţie, CEO al Occidental Petroleum Corp., care a avut o remuneraţie de 857 milioane dolari în ultimii 10 ani, iar pe al patrulea loc se află preşedintele Apple, Steve Jobs, cu 749 milioane dolari. Pe al cincilea loc se găseşte CEO Capital One Financial Corp, Richard Fairbank, care a primit, în perioada 2000-2010, 569 milioane dolari.

EVENIMENTUL ZILEI

FMI ne urechează pentru fondurile UE neaccesate

România riscă să piardă miliarde de euro dacă nu se găsesc soluţii concrete pentru atragerea banilor europeni alocaţi ţării noastre până în 2013.Puşculiţa Uniunii Europene cu cele aproape 30 de miliarde de euro s-ar putea închide. Avertizarea a venit ieri din partea experţilor Fondului Monetar Internaţional, care se arată îngrijoraţi de gradul de absorbţie al fondurilor europene de către România.

Sub un miliard de euro a atras România

Potrivit ultimului bilanţ prezentat de premierul Emil Boc în urmă cu două săptămâni, plăţile efective din fonduri europene către beneficiari au fost de numai 882 de milioane de euro. Conform sursei citate, au fost depuse 18.177 de proiecte în valoare de 38,98 miliarde de euro, au fost aprobate 4.421 de proiecte în valoare de 9,4 miliarde de euro, au fost încheiate contracte şi decizii de finanţare pentru 3.146 de proiecte în valoare de 6,06 miliarde de euro. Boc a anunţat acum patru zile că vor fi reziliate contractele încheiate de firme pentru proiecte finanţate de UE unde lucrările sunt întârziate cu 6-9 luni.

Cazul elicopterului prăbuşit, pe mâna experţilor israelieni

Două avioane Hercules, dotate cu "tot ce trebuie pentru a face faţă incidentului" din Bucegi, au ajuns ieri în România. Operaţiunile au fost însă oprite din cauza condiţiilor meteorologice. Căutările continuă şi azi, când vor fi recuperate cadavrele militarilor aflaţi la bordul aparatului prăbuşit. Din cauza spaţiului aerian redus al Israelului, forţele aeriene ale acestui stat au recurs, de obicei, la desfăşurarea de exerciţii militare pe teritoriul Turciei. După ofensiva militară israeliană din Fâşia Gaza Turcia şi-a închis spaţiul aerian pentru asemenea manevre care le ofereau piloţilor oportunitatea de a zbura pe distanţe lungi, în zone ce nu le sunt familiare.

Cei mai bogaţi români ar ocoli taxa de avere

Numai Franţa, Grecia, Olanda, Elveţia, Liechtenstein şi Norvegia taxează averile. Au renunţat la această măsură Irlanda, Suedia, Italia şi Germania. Suprataxarea cu 1% a averilor de peste 0,5 milioane de euro din România ne-ar plasa în rândul ţărilor care sancţionează drastic proprietatea contribuabilului. Grecii plătesc o taxă suplimentară pentru proprietăţile imobiliare de peste 0,4 milioane de euro. Taxa pleacă de la nivelul de 0,1% şi creşte, ajungând la 1% în cazul imobilelor de peste 0,8 milioane de euro.

Statul fentează statul: primăriile nu taie costurile

Edilii locali preferă să transforme direcţii subordonate în societăţi comerciale sau să renunţe la artişti decât să-şi concedieze angajaţii. în OUG 63/2010 se mai prevede şi faptul că, în termen de 40 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei, autorităţile locale şi cele judeţene au obligaţia de a aproba noile organigrame. Răgazul de 40 de zile, care expiră pe 14 august, le-a permis unor edili locali să găsească soluţii ingenioase de a-şi păstra funcţionarii şi de "a fenta" decizia guvernului de restructurare a aparatului administrativ. Astfel, unele primării se pregătesc să-şi transforme anumite direcţii în societăţi comerciale, care să preia o parte dintre bugetarii ce ar fi trebuit concediaţi.

Greii PDL îşi pregătesc replierea pe platforma lui Baconschi

Cu susţinerea unor lideri din garda veche a PDL, ca Blaga sau Boc, ministrul de externe intenţionează să-şi lanseze în toamnă o platformă creştin-democrată în contrapartidă cu aripa liberală. Elanul luat de noul val în PDL, grupat în jurul Elenei Udrea, face ca şi în aşa-numita gardă veche să se coacă planuri de reinventare în perspectiva alegerilor interne din 2011. Cu sprijinul lui Vasile Blaga şi al lui Emil Boc, ministrul de externe Theodor Baconschi îşi pregăteşte intrarea în politică în toamnă, pe valul unei platforme creştin-democrate.

Preţurile terenurilor au scăzut cu până la 50% în 7 luni

Pentru că nu au clienţi şi vând loturile foarte greu, mulţi proprietari au ales să nu le mai scoată la vânzare. Cei care au nevoie de bani sunt dispuşi la negocieri de până la 20%. Preţurile terenurilor au scăzut cu procente între 10 şi 50% de la începutul acestui an, dar cu toate acestea se fac foarte puţine tranzacţii. Cei care au bani preferă adesea să-şi cumpere casa gata ridicată şi adusă în stadiu "la gri", pentru că preţurile sunt destul de accesibile - în jurul Capitalei, acestea au ajuns până la 350 de euro/mp.

FINANCIARUL

Creditarea în valută pentru populaţie a crescut cu 8,75%

Creditarea firmelor a avansat în primul semestru cu 6,7%, până la 104 miliarde de lei. Deşi "dezgheţarea" creditării este încă un deziderat, datele semestrului I indică o creştere a soldului împrumuturilor acordate de bănci atât pentru populaţie, cât şi pentru companii, comparativ cu perioada similară din 2009. Potrivit statisticilor BNR, finanţările acordate firmelor au crescut cu 6,7%, faţă de numai 0,1% în semestrul I de anul trecut, iar creditele pentru populaţie au sporit cu 4,2%, faţă de 0,4% în primele şase luni din 2009.

Nouriel Roubini estimează o contracţie a PIB de 1,8%.

A fost modificată şi prognoza referitoare la inflaţie, noul nivel plasându-se la 5,5%, în urcare cu 1,3 p.p. faţă de cea precedentă. Roubini Global Economics a revizuit pentru a treia oară prognoza privind evoluţia economiei româneşti în acest an. Analiştii se aşteaptă la o contracţie a PIB de 1,8% şi avertizează că "volatilitatea politică de durată va induce riscul unui derapaj fiscal şi pe cel al suspendării acordului de împrumut cu FMI". Modificarea estimărilor vizează şi inflaţia la finalul anului, în creştere de la 4,2% la 5,5%.

Publicitatea online: plus 10%-20% în primele şase luni

Numărul de clienţi unici pe ţări, indicatorul lansat de SATI, sporeşte încrederea advertiserilor online. Studiul de Audienţă şi Trafic Internet livrează un nou indicator, numărul de clienţi unici pe ţări. Reprezentanţii Intact Interactive cred că pe termen scurt acesta nu va influenţa semnificativ bugetele pe piaţa online. Directorul general al BRAT, Arina Ureche, spune că indicatorul ar putea aduce un plus de încredere mediului online. Dacă până în luna aprilie s-a observat o creştere a pieţei online, odată cu anunţarea măsurilor "anticriză" s-a creat o stare de "aşteptare" în piaţă.

GÂNDUL

România mai vrea un credit de la FMI. Statul are nevoie de 13,5 miliarde de euro

În 2011, într-un scenariu optimist în care economia va ieşi din recesiune, Guvernul va trebui să împrumute de la bănci cel puţin 13,5 miliarde de euro, o jumătate din sumă fiind necesară pentru a plăti salariile şi pensiile la timp iar cealaltă pentru a plăti o parte din creditele luate până acum. România va apela din nou la creditele ieftine date de Comisia Europeană. Pentru a fi sigur că anul viitor are cu ce să acopere deficitul bugetar de cel puţin 5,2 miliarde de euro dar şi că poate prelungi datoriile făcute până acum, statul încearcă din nou să convingă Comisia că merită să fie împrumutat în euro la 3% pe an şi nu la 5% sau la 7% în lei.

Vlădescu încearcă să calmeze populaţia: Anul acesta, România nu va avea probleme cu plata pensiilor

Surse oficiale au declarat pentru Gândul că Guvernul a luat în considerare şi cel mai pesimist scenariu posibil, în care pensiile şi salariile vor fi plătite raţionalizat. Ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a asigurat marţi românii că anul acesta nu vor fi probleme cu plata pensiilor. Întrebat dacă sunt bani pentru pensii, ministrul a declarat doar că până la sfârşitul acestui an nu vor fi probleme în acest sens. Deficitul bugetului de pensii de stat ar putea ajunge până la 2,5 miliarde de euro la finele acestui an, cu 800 de milioane de euro mai mare decât cel de anul trecut.

Populaţia României a scăzut cu 37.000 de locuitori

Populaţia României s-a diminuat cu 37.000 de locuitori, de la 21,499 milioane la 1 ianuarie 2009 la 21,462 milioane la începutul anului 2010, potrivit datelor Eurostat. În 2009 s-au înregistrat în România 220.000 de naşteri şi 257.000 de decese. Cele mai mari rate de natalitate sunt în Irlanda (16.8‰), Marea Britanie (12.8‰) şi Franţa (12.7‰), iar cele mai scăzute în Gemania şi Austria. În Uniunea Europeană s-au înregistrat 4,8 milioane de decese în 2009 (o rată de 9,7 la mia de locuitori la fel ca în 2008), cele mai mari rate fiind înregistrate în Bulgaria (14.2‰), Letonia (13.3‰), Ungaria (13.0‰) şi Lituania (12.6‰). Populaţia totală a celor 27 de state era la 1 ianuarie 2010 de 501 milioane, faţă de 499,7 milioane la 1 ianuarie 2009.

Elena Udrea vrea să-i ducă pe bucureşteni cu autobuze RATB să facă turism în Ilfov şi Giurgiu

Cu autobuzele RATB, ministrul Turismului, Elena Udrea, vrea să-i ducă pe bucureşteni în "cea mai mare zonă umedă din sudul României după Delta Dunării" şi la mănăstirile din Ilfov şi Giurgiu. Protocolul între Ministerul Dezvoltării şi Turismului şi RATB se referă la înfiinţarea a nouă linii turistice de transport spre diferite obiective din jurul Capitalei. Aceste linii vor funcţiona din 1 august. Duminica aceasta este prima zi în care vor exista aceste linii de transport, care vor duce bucureştenii, şi nu numai, către destinaţii precum Cernica, Pasărea, Ciorogârla sau Parcul Naţional Comana din Giurgiu", a declarat marţi ministrul Turismului, Elena Udrea.

De unde te îmbraci cu haine de firmă la jumătate de preţ. Se vând pantofi Miu Miu purtaţi, poşete Louis Vuitton

Ce-şi mai vând femeile din dulap, să facă rost de bani: pantofi Miu Miu purtaţi (cu 350 de euro, faţă de 695 de euro, cât au costat în magazin), pardesiu Burberry la 500 de euro, purtat şi cumpărat iniţial cu 1.200 de euro, sau rochie Prada din mătase, la 100 de euro (preţ întreg 240 euro). Altele îşi dau poşetele Guess, Chanel şi Louis Vuitton cu 200 - 300 de euro

JURNALUL NAŢIONAL

Împrumut nou, Cabinet nou la Palatul Victoria

Delegaţia FMI este la Bucureşti şi evaluează economia românească pentru a vedea dacă toate angajamentele asumate au fost respectate. Aşa cum se întâmplă de fiecare dată când Fondul este în România, autorităţile fac calcule peste calcule. A cincea evaluare se face pentru a studia bugetul pe 2010, practic pentru rectificarea anunţată, şi pentru a verifica felul în care se îndeplinesc măsurile anunţate: disciplinarea cheltuielilor publice, reducerea personalului bugetar, reformarea sistemului de pensii.

Ministrul Agriculturii bagă fraudele sub preş

Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) controlează 62 de proiecte ale firmelor româneşti din industria cărnii. Ministrul Agriculturii pune beţe în roate controlului de la Bruxelles. Grupul de Investigaţii Politice (GIP) condus de Mugur Ciuvică a dat ieri publicităţii un document intern al Ministerului Agriculturii, care se opune anchetelor OLAF. Ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, consideră că "solicitarea OLAF este disproporţionată sau insuficient fundamentată".

Românii care vor să plece în Grecia cu maşina, puşi în gardă

Ministerul Afacerilor Externe atenţionează cetăţenii români care doresc să călătorească în Grecia în perioada următoare cu autoturismul personal că există probleme în legătură cu aprovizionarea cu combustibil la majoritatea staţiilor de benzină din această ţară.

ROMÂNIA LIBERĂ

România, adversarul de serviciu al Ucrainei

Consilierul prezidenţial pentru probleme de securitate naţională, Iulian Fota, crede că în relaţia cu Moscova nu doar Bucureştiul trebuie "să apese pe butonul relansării" şi că România mizează pe mai departe pe investitorii străini, "fie ei ruşi, chinezi sau din alte ţări". În ceea ce priveşte articolele nefavorabile României din ultima vreme, consilierul prezidenţial consideră că ele trebuie privite diferit: despre cele care apar în marea presă rusă nu poate vorbi oficial, presa din Ucraina răspunde nevoilor Kievului de a avea un adversar de serviciu.

Interlopii romi ne lasă în afara Schengen

Franţa consideră că România nu poate adera la spaţiul european de liberă circulaţie sau zona Schengen din cauza modului deficitar în care Bucureştiul acţionează pentru integrarea socio-economică a romilor şi a ineficienţei în combaterea reţelelor infracţionale transfrontaliere. Secretarului de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, a declarat ieri, la France Info, că România nu poate intra în martie anul viitor în spaţiul Schengen, în condiţiile în care primeşte 20 de miliarde de euro de la UE în perioada 2007-2013, dar nu face nimic pentru inserţia socială a romilor.

Am deranjat Parisul. Ce am putea câştiga?

Spre deosebire de Italia, Franţa a ales să pună România la punct folosind un instru­ment "european" cât se poate de tăios: barieră la intrarea în spaţiul Schengen. În pofida aparenţelor, acest duş rece ne-ar putea prinde chiar bine. Dacă îl vom ignora şi dacă ameninţarea secretarului pentru Afaceri Europene de la Paris se va concretiza, vom putea mulţumi conducerilor care s-au succedat la Bucureşti pentru înfăptuirea celei mai "populare" forme de izolare a României pe plan internaţional.

Ce salvăm, economia sau bugetul?

Guvernul a negociat cu FMI varianta plăţii "în tranşe" a salariilor şi pensiilor. România nu poate lupta, în prezent, pe două fronturi, "însănătoşirea bugetului" şi ieşirea din recesiune, şi ar trebui să se concentreze în acest an pe primul dintre ele şi anul viitor pe cel de-al doilea, a declarat marţi Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR. El a arătat că o revenire pe plus a creşterii economice ar putea avea loc abia spre sfârşitului anului viitor, doar dacă vor avea loc ajustările bugetare. În ceea ce priveşte o posibilă raţionalizare a salariilor şi pensiilor, Vasilescu a spus că este "o vorbă aruncată pripit pe piaţă" şi nu există o problemă în acest sens în 2010 sau anul viitor.

ZIARUL FINANCIAR

Ioan Niculae, proprietarul Interagro, anunţă că-şi mută afacerile în Bulgaria

"Nu mă surprind măsurile luate aproape zilnic de Guvern. Vreau să-mi mut din septembrie sediul social al companiei Interagro în Bulgaria. Până atunci toată legislaţia va fi tradusă în bulgară şi vom căuta un sediu. Prefer să dau 10% cotă unică şi să plătesc impozitele statului bulgar şi aici să dau doar impozitul pe teren şi clădiri. M-am săturat de măsurile luate de Guvern, dar şi de agresiunea fantastică a serviciilor secrete împotriva oamenilor de afaceri. Nu mai vreau să fiu ascultat la orice oră din zi şi din noapte doar pentru că sunt antreprenor român", a declarat Ioan Niculae, proprietarul Interagro.

Start cu stângul în asigurarea locuinţelor

Asigurarea obligatorie a locuinţelor a început cu stângul: la aproape două săptămâni de la lansare jumătate din companiile membre ale Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) nu emit poliţe în toate agenţiile şi punctele de lucru deoarece nu au sistemul informatic necesar. La jumătate din aceste agenţii răspunsurile la întrebarea "pot să închei la dumneavoastră o asigurare obligatorie pentru locuinţe?" au fost "încă nu este funcţional sistemul informatic", "reveniţi peste câteva zile" sau "nu avem formularele necesare".

Dan Şucu preia rolul de bancher pentru clienţii săi

Magazinele Mobexpert, afacere controlată de omul de afaceri Dan Şucu, unul dintre cei mai cunoscuţi antreprenori români, vând începând cu această lu nă mobilă în rate cu dobândă zero, ca parte a strategiei de resuscitare a vân zărilor care au intrat în al doilea an de scă dere. Mobexpert este primul retailer care vine cu o strategie agresivă de vânzare în rate pe piaţa mobilei, în condiţiile în care până acum majoritatea jucătorilor au mers pe promoţii agresive, dar care nu au reuşit să întoarcă trendul de scădere care se manifestă în întreaga industrie.

Primele trei fonduri au mai mulţi investitori decât toată Bursa

Fondurile mutuale au depăşit în popularitate Bursa, după ce băncile au început să le promoveze împreună cu celelalte produse bancare. Un an şi jumătate de creştere a schimbat radical topul fondurilor mutuale. Cele mai mari trei fonduri mutuale de pe piaţă, BCR Monetar, BCR Obligaţiuni şi Raiffeisen Monetar, au reuşit să atragă în ultimul an şi jumătate peste 87.000 de investitori noi, ajungând să aibă cumulat 105.000 de clienţi, mai mult de jumătate din totalul pieţei. În comparaţie, numărul de conturi active de pe Bursă este de circa 95.000, potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor,

SIF Moldova vinde la BRD ca să cumpere la Banca Transilvania

SIF Moldova (SIF2) a vândut vineri un pachet de acţiuni BRD în valoare de 2,6 mil. lei (612.000 de euro), în condiţiile în care a fost în ultimele luni un cumpărător activ pe acţiunile Băncii Transilvania (TLV). De la începutul lunii, SIF Moldova a cumpărat peste 1,1 milioane de acţiuni TLV, reprezentând 0,1% din capitalul băncii, investiţiile ridicându-se la 1,57 mil. lei (370.000 de euro). De la începutul anului, SIF Moldova a cumpărat peste 0,6% din acţiunile Băncii Transilvania, majorându-şi astfel participaţia la 4,34%. SIF Moldova şi-a intensificat achiziţiile după ce preşedintele societăţii de investiţii Costel Ceocea a fost ales în Consiliul de Administraţie al Băncii Transilvania la finele lunii aprilie.

Fondul Proprietatea, profit de 210 milioane lei în S1

Fondul Proprietatea (FP) a anunţat un profit net de 210 milioane lei (49 milioane euro) pentru primul semestru din 2010, cu 25% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Veniturile FP, în valoare de 267 milioane lei (62,5 milioane euro) au provenit în proporţie de 65% din creşterea valorii participaţiilor, în timp ce 20% au reprezentat veniturile din dobânzi. Cheltuielile Fondului s-au ridicat la 50 de milioane de lei în primele şase luni. Fondul nu a încheiat în primul semestru nicio tranzacţie de vânzare sau de cumpărare de acţiuni.

Clienţii cu bani s-au mutat în 2010 de pe imobiliare spre cash

Mulţi clienţi cu averi peste medie ai Raiffeisen Bank s-au reorientat spectaculos anul acesta dinspre investiţiile imobiliare, pentru care alocaseră sume mari, spre plasamente mult mai lichide precum depozite bancare, fonduri de investiţii sau titluri de stat, spune Catherine McGrath, directorul departamentului clienţi de top. "În primele şase luni ale acestui an am văzut mai multă diversificare în opţiunile de investire, cu o deschidere mai mare spre fondurile de investiţii în euro. A fost un viraj mare dinspre imobiliare spre cash."

Erste şi Raiffeisen au finanţat România cu aproape 3,8 mld. euro

Erste Group şi Raiffeisen International, două dintre cele mai mari bănci austriece prezente pe piaţa locală, au împreună o expunere netă de 3,77 mld. euro pe obligaţiuni emise de statul român, dar şi de autorităţi locale, reprezentând peste o cincime din datoria publică externă a României. Erste - acţionarul majoritar al BCR, cea mai mare bancă locală după active - avea la sfârşitul lunii martie o expunere de 2,49 mld. euro pe titluri româneşti, reprezentând 14,3% din datoria publică externă, care se ridica în aceeaşi perioadă la 17,4 mld. euro.

Ungaria vrea de la anul cotă unică de impozitare a veniturilor

Ungaria va introduce treptat o cotă unică de impozitare asupra veniturilor personale începând cu ianuarie 2011, a declarat premierul Viktor Orban, respingând astfel speculaţiile potrivit cărora guvernul de la Budapesta ar vrea să amâne implementarea unei asemenea măsuri fiscale, scrie Budapest Business Journal. Orban anunţase încă din iunie că va introduce o cotă unică de impozitare pe venituri personale de 16%.

Kremlinul limitează preţurile alimentelor de bază

Guvernul de la Moscova a stabilit o listă a alimentelor esenţiale pentru care se va impune o limită a preţului din retail. Textul a fost publicat în cotidianul Rossiyskaya, scrie Itar-Tass. Lista cuprinde: carnea de vită, de porc, pui şi miel, peştele congelat, untul, laptele, ouăle, zahărul, sarea, cartofii şi altele. Situaţia de pe piaţa alimentară din Rusia ar putea fi îngreunată şi de seceta din acest an, cea mai gravă din ultimul deceniu. În condiţiile în care preţurile cresc din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, guvernul ar putea fi nevoit să apeleze la pieţele de capital pentru a găsi fondurile necesare ajutorării fermierilor.

De ce scapă greu băncile de apartamentele executate? Preţurile sunt mai mici cu doar 7% decât cer proprietarii

Preţurile apartamentelor din Bucureşti scoase la licitaţie de către bănci sunt mai mici cu doar 7% decât cele solicitate de proprietari. Dacă proprietarii mai pot lăsa la preţ în urma negocierii, la licitaţii preţurile de achiziţie pot fi chiar mai mari. Cei care speră să facă o afacere bună prin achiziţia unor apartamente executate silit şi scoase la licitaţie de către bănci ar trebui să stea cu ochii în patru pe site-urile de profil pentru a prinde puţinele oferte cu adevărat avantajoase.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb