REVISTA PRESEI - 28.08.2010

Willy Homner
Revista Presei / 28 august 2010

ADEVĂRUL

Moartea unui oraş

Abandon. Sulina a ramas doar cu jumatate din populatia pe care o avea inainte de 1989.

Case scunde, străzi neasfaltate numerotate ca la New York, niciun cinematograf şi nicio cofetărie, o plajă cu nisip fin şi apă dulce. La Sulina, creştinii, evreii şi musulmanii îşi dorm somnul de veci laolaltă. Cei vii, localnicii care au mai rămas în oraş, îşi duc viaţa cu greu. Turiştii se bucură de liniştea şi sălbăticia locului.

Case părăsite, de vânzare

De-a lungul falezei, câteva terase şi singura stradă cu pavele din oraş. O cofetărie cu geamuri sparte şi un cinematograf părăsit, case cândva frumoase cu lemne bătute-n fereastră. Un bilet lipit pe zid anunţă că toate sunt de vânzare. "Ce să-i faci, dacă tinerii au plecat, bătrânii au murit", spune pescarul. La un pahar cu prietenii, deapănă amintiri, dezbate ce se mai întâmplă-n în politica bucureşteană şi vorbeşte de-ale pescarilor. "Păi, cinematograful ăsta nu mai funcţionează din "89.

Niciun nou-născut în ultimii cinci ani

"În ultimii cinci ani nu s-a mai născut aici nimeni. Noi la spital nu mai avem moaşă, nici ginecolog. Dacă avem vreo femeie care naşte, o îndrumăm şi o însoţim la Tulcea", spune Marian Năstase, managerul singurului spital din oraş. Clădirea e veche de peste o sută de ani, iar igrasia a cucerit de mult pereţii. Media de vârstă a doctorilor depăşeşte 60 de ani. Cam aceasta este şi vârsta pacienţilor. Vin mai ales cu probleme la inimă şi cu reumatism de la umezeală. "Plecam şi eu ca alţi medici să lucrez în străinătate dacă aveam 40 de ani, dar am 60.

Directorul - "megawatt", pus cu pile de partid

Şeful SC Electrica Transilvania Nord, Arthur Roland El Hayes, căruia i-a fost frică să spună câţi waţi are megawattul, a fost susţinut de PDL. Arthur Roland El Hayes (28 de ani) a fost numit fără concurs de Consiliul de Administraţie al societăţii în funcţia de director general, deşi nu are studii sau experienţă în domeniul energetic.

Ultima zi de caniculă, prima zi de toamnă

Meteorologii anunţă sfârşitul caniculei în acest weekend şi intrarea într-un regim de temperaturi normale pentru această perioadă a anului. Astfel, în Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi în jumătatea sudică a Moldovei vremea va fi caniculară în după-amiaza zilei de sâmbătă, când se vor atinge frecvent 35 de grade şi izolat 37 - 38 de grade, iar indicele de confort termic temperatură - umezeală va depăşi pragul critic de 80. În aceleaşi zone, în cursul zilei de duminică, vremea se va răci accentuat, astfel încât temperaturile vor fi cu 10 - 12 grade mai scăzute decât cele din ziua precedentă.

Acţiunea de înfiinţare a Partidului Poporului, depusă joi la Tribunalul Bucureşti

Actiunea de infiintare a Partidului Poporului fost depusa si inregistrata, joi, la Tribunalul Municipiului Bucuresti, judecatorii civili urmand sa o ia in discutie in ianuarie 2011, transmite MEDIAFAX

Dosarul prin care Dan Diaconescu solicita Tribunalului Municipiului Bucuresti infiintarea Partidului Poporului a fost inregistrat, joi, iar el urmeaza sa fie dezbatut de magistratii de la Sectia III Civila a acestei instante in 17 ianuarie 2011.

Cum scapă de impozite firma cu profit record

O societate care a creat un adevărat tsunami printre oamenii de afaceri -  "American European Marketing&Enterprise" SA, înregistrată în 2007 la Registrul Comerţului - a dat publicităţii faptul că a înregistrat anul trecut un profit de 15,4 miliarde de lei (peste 3,6 miliarde de euro), egal cu cifra de afaceri. Practic, este vorba de echivalentul a  2,5% din Produsul Intern Brut al României, iar firma nici măcar nu plăteşte impozite.

Formula magică: zero cheltuieli, zero impozit

Experţii fiscali explică faptul că profitul unei firme poate fi egal cu cifra de afaceri numai în condiţiile în care compania n-a făcut nicio cheltuială. Cât despre impozitare, se poate să fie scutit în anumite condiţii, spre exemplu dacă e realizat exclusiv din dividende. Potrivit lui Alexander Milcev, expert în taxe la Ernst&Young, dividendele unei companii pot fi neimpozabile dacă se îndeplinesc trei condiţii. Prima dintre ele stipulează ca dividendul să provină de la o firmă din spaţiul UE, inclusiv din România.

Liberalii propun scenariul Iohannis 2

Formarea unei majorităţi cu PSD şi UDMR, dărâmarea lui Boc, urmată de propunerea unui premier independent şi, eventual, de suspendarea lui Băsescu sunt elementele planului PNL.  Întâlnirile liberalilor de la Mamaia s-au sfârşit cu aceeaşi concluzie: război total cu PDL.

Războiul nervilor de la Pasajul Lujerului

Lucrările care ar fi trebuit să fie gata luna aceasta sunt în toi, spre disperarea şoferilor care pierd ore în trafic. Autorităţile înaintează un nou termen: 15 septembrie. Cine are drum prin apropierea Pasajului Lujerului ar fi mai bine să ocolească zona transformată într-un adevărat şantier. Dacă prin interiorul Pasajului tot bucureşteanul s-a obişnuit să se circule cu viteza melcului pe câte o singură bandă, puţini sunt cei care trec calm pe lângă muncitorii aflaţi în intersecţia de deasupra pasajului. De o lună se lucrează în această zonă, iar circulaţia prin intersecţie s-a restricţionat la mai puţine benzi, iar şoferii se blochează ca într-o pâlnie la semafor.

EVENIMENTUL ZILEI

Promiţi şi câştigi! Să râdem cu mari clasici ai păcălelilor electorale

Dacă citeşti acum promisiunile parlamentarilor din 2008, din campania electorală, ai crede că vezi emisiunea "Antologia umorului românesc". Butoaie cu miere au fost destupate atunci în toate circumscripţiile, râuri de lapte s-au revărsat peste colegiile electorale, planuri cât pentru 200 de ani urmau să fie îndeplinite într-un singur mandat. Oamenii uită repede. Angajamentele sunt abandonate după trei zile ca şi cum nimeni n-ar fi luat discuţia în serios. Deputatul PDL de Vâlcea Sorin Zamfirescu a promis în 2008 realizarea unor proiecte pentru care ar fi nevoie de 100 de ani. Alegerile au trecut, nimic nu s-a concretizat.

Toţi candidaţii au promis şosele de centură, şcoli, spitale, dispensare până în ultimul cătun, zone economice libere, turism înfloritor şi chiar Luna de pe cer

Sunt patru motive pentru care e bine să iei la scuturat promisiunile electorale din 2008. În primul rând, suntem la jumătatea mandatului, deci ceva trebuia să se întrevadă din proiectele anunţate. În al doilea rând, avem pentru prima dată parlamentari aleşi uninominal şi e interesant de urmărit dacă teoria creşterii responsabilităţii individuale se verifică sau nu. În al treilea rând, e şi un exerciţiu de simulare a efectelor hotărârii de guvern din 2009 care interzicea - e adevărat, doar primarilor - câştigarea electoratului cu promisiuni fără acoperire. În al patrulea rând, politicienii nu sunt obişnuiţi să dea socoteală pentru ceea ce spun şi nu fac. Rapoartele lor de activitate sunt documente de circulaţie restrânsă, o simplă formalitate

Diletanţii promit marea cu sarea

S-a crezut că votul uninominal va fi mai bun, va aduce o monitorizare mai clară a activităţii fiecărui parlamentar. Dar analistul Dan Pavel spune că răspunderea rămâne un concept diluat: "Avem o democraţie cârpită, improvizată. Societatea civilă nu este activă, să stea călare pe politicieni".

Cristian Pârvulescu, comentator politic, spune că nu există nicio şansă ca parlamentarii să-şi onoreze promisiunile: "Majoritatea a venit cu propuneri nerealiste. Mulţi şi-au făcut program de primar, şi nu de parlamentar". Dan Pavel îl completează: "Poţi face un program bazat pe analiză şi unul heirupist, în care aglomerezi tot ce-şi doresc oamenii să audă. Când faci asta înseamnă că eşti diletant şi nu ai un viitor în politică".

Ministerele strâng cureaua, primarii-nu

În timp ce la bugetul de stat cheltuielile cu bunurile şi serviciile au scăzut cu 25%, la judeţe au crescut cu aproape 8%. Criză, dar nu pentru toţi. Cifrele privind execuţia bugetară pe primele şapte luni arată că regula austerităţii la capitolul cheltuieli cu bunuri şi servicii nu a fost respectată de administraţia locală. Potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor, unităţile teritoriale au cheltuit, în primele şapte luni, pe bunuri şi servicii 5,7 miliarde lei (1,3 miliarde euro), cu aproape 8% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut. Autorităţile centrale au redus consumul la acest capitol cu aproape un sfert, până la 9,5 miliarde lei (2,3 miliarde euro).

Alcoolicii, pietoni pe viaţă

La Ministerul Sănătăţii a avut loc vineri, 27 august, o dezbatere privind noile norme de acordare a permisului. Dependenţii de alcool ori de droguri nu vor mai putea obţine sau reînnoi permisul auto. Până la sfârşitul acestui an, obţinerea unui carnet de şofer se va face conform unor reguli noi, adaptate cerinţelor europene. Noile norme sunt mai restrictive pentru dependenţii de alcool ori de droguri, dar mai lejere pentru cei cu probleme de vedere, auz sau epilepsie. Efect: dependenţii nu se vor mai trata. Medicul psihiatru Eugen Hriscu este de părere că o astfel de modificare îi va face pe dependenţi să nu mai meargă la specialişti pentru tratament, de teama de a nu rămâne fără carnet. Pe de altă parte, legea este mai permisivă pentru cei care au probleme de auz, văz sau chiar neurologice.

Tutunul de Ştefăneşti scoate fum în Italia

Un inginer agronom din Argeş ţine de peste 10 ani o plantaţie de tutun şi spune că este cea mai profitabilă cultură. Anul acesta va scoate peste 15.000 de lei pe hectar. Nea Ilie Tălmaciu, din Ştefăneşti- Argeş, bate acuşi 70 de ani şi de zece face afaceri din vicii. La opt fix, ia colacul Daciei Break în mână şi pleacă iute la câmp. Din august şi până târziu, în octombrie, când e aproape să dea prima ninsoare, împreună cu ajutoarele culeg tutunul, frunză cu frunză, până rămâne un harag lung de peste 2 metri.

Funeriu: "Nu vom investi în şcoli care ulterior rămân fără copii""

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a avertizat că Guvernul nu va mai investi în şcoli care rămân fără copii. Politica Ministerului va fi să dea bani acolo unde se pot finaliza proiectele într-un timp scurt.

El a susţinut că, prin rectificarea bugetară, se vor aloca, în maximum 30 de zile, aproximativ 100 de milioane de lei pentru finalizarea lucrărilor de investiţii la unităţile de învăţământ care se află în stadii avansate de execuţie, în baza listelor cu priorităţi pe care le aşteaptă de la inspectoratele şcolare judeţene, arată Agerpres. Ministrul a precizat, în acest context, că în viitorul an şcolar peste 85% din unităţile de învăţământ din ţară vor funcţiona cu autorizaţie sanitară sau în curs de autorizare.

Produsele "no name" încep să facă legea în supermarketuri

88% dintre români spun că au cumpărat produse care poartă doar sigla marilor magazine. De obicei, acestea sunt fabricate de producători care au în portofoliu şi branduri cunoscute. În ciuda abundenţei reclamelor de la televizor, mulţi români se îngrămădesc la produse care nu arată pe etichetă vreun nume cunoscut. La bere blondă Tip, ulei de floarea-soarelui Carrefour, detergent de vase Real sau săpun Aro. Întotdeauna, preţul e cârligul care te trage spre raft. Produsele poartă de obicei emblema hipermaketului şi sunt denumite produse proprii. Dacă la preţ bate brandul, rămâne o întrebare: or fi bune?

Magazinele de vise reapar, discret, prin cartiere

Noile substanţe vândute la weed shop sunt asemănătoare cu cele care se comercializau înainte, însă nu apar pe lista celor interzise de lege. Specialiştii spun că sunt mult mai periculoase. În ciuda autorităţilor, care doreau să se închidă magazinele de vise, vânzătorii de produse etnobotanice s-au reorientat şi încearcă să-şi recucerească piaţa. S-au redeschis magazinele de la colţul blocului, iar internetul duduie de oferte. Noile substanţe nu apar pe lista celor interzise de lege, însă nu sunt nici mai inofensive. Medicul Tudor Ciuhodaru, şeful Unităţii de Primire Urgenţe Iaşi şi unul dintre iniţiatorii legii de interzicere a produselor vândute de magazinele de vise, spune că noile substanţe au făcut şi ele victime:

Comandă pe site, livrare la orice oră

Amestecurile etnobotanice se pot cumpăra în continuare şi de pe Internet. Pe spiceonline.ro sunt specificate şi efectele. Despre Ganja Weed se spune că "este cel mai puternic produs din gama Aromatherapy Incense, ce emană un miros plăcut când este ars". La categoria "smoke", şapte produse, toate amestecuri de plante rare şi exotice etnobotanice, sunt lăudate că "au recunoaştere la nivel mondial pentru efecte psihoactive, relaxante şi euforice".

În goana cu 110 decibeli prin Bucureşti

Exista o solutie legala pentru a opri zgomotul infernal pe care il produc anumiti motociclisti care zburda noaptea pe strazile Bucurestilor. La decolare un avion cu reactie produce 140 decibeli. Daca stai ceva timp in jurul unui asemenea motor exista pericolul de a ramane surd. O motocicleta super -sport care goneste noaptea pe bulevard cu 140 km/h produce 110 decibeli, la 8000 de turatii/minut. La acest nivel al zgomotului, specialistii spun ca te afli intre pragul greu suportabil (100db) sipragul durerii (120db). Altfel spus, zgomotul ajunge sa te doara, nu mai e vorba de simplul fapt ca te enervezi.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb