REVISTA PRESEI 28.09.2011

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 28 septembrie 2011

ADEVARUL

De la naşu" pentru finu": ia un avocat!

Mircea Băsescu nu-şi lasă rudele la greu, fapt demonstrat de sprijinul acordat finului său, Bercea Mondial, căruia i-a pus la dispoziţie avocatul familiei. Familia interlopului Sandu Anghel (44 de ani), cunoscut de toată lumea sub numele de Bercea Mondial, din Drăgăneşti-Olt, apelează la toate relaţiile pentru a-l scoate din puşcărie pe şeful clanului. Ultima încercare: familia preşedintelui României. Mircea, fratele lui Traian Băsescu, este naşul de botez al unei nepoate de-a interlopului. În calitate de părinte spiritual al fetiţei din clanul Bercea, Mircea Băsescu îşi face datoria şi intervine pe lângă Sorin Calafus (61 de ani), avocatul familiei sale, pentru a-l apăra pe liderul interlop.

Cum arată "camera de război anticriză" a lui Sarkozy

Publicaţia "Le Point" a dezvăluit cum se comportă zilnic preşedintele de criză Nicolas Sarkozy: ce informări vrea să aibă, cu cine se sfătuieşte, ce le cere miniştrilor. În fiecare dimineaţă, Nicolas Sarkozy ţine să aibă, din momentul în care se trezeşte, o notă care să cuprindă toate datele importante petrecute pe piaţa financiară în ajun. De cu seară, cere însă o mică notă a principalilor indicatori economici. Şi nu doar din Franţa. În ea trebuie să regăsească şomajul din Statele Unite, previziunile de creştere din diferite regiuni ale lumii,nivelul investiţiilor din zona euro. De asemenea, doreşte să aibă, bine măsurat, şi moralul familiilor franceze obligate să strângă cureaua. Şi, de la începutul lui august, a cerut, în plus, în fiecare dimineaţă, şi o notă asupra funcţionării Trezoreriei şi a mişcărilor băncilor şi burselor, notează săptămânalul francez "Le Point\", într-un amplu reportaj dedicat "camerei de război anticriză\" de la Palatul Elysée.

Euro se scumpeşte, ratele la bănci cresc

Leul s-a depreciat ieri în raport cu euro, pe fondul unor ordine mari de cumpărare a monedei unice din partea clienţilor comerciali, cursul de schimb revenind peste pragul de 4,3 lei/euro. Banca Naţională a României (BNR) a anunţat pentru astăzi o referinţă de 4,3112 lei pe unitate, nivelul maxim atins în ultimele zece luni. Un nivel superior, de 4,3137 lei/euro, a fost anunţat la 26 noiembrie 2010. Direct afectaţi de scumpirea euro sunt românii care au de achitat rate la credite contractate în moneda unică. Analiştii financiari se aşteaptă ca euro să se menţină în următoarea perioadă în jurul valorii de 4,3 lei, însă stabilitatea monedei naţionale depinde foarte mult de tot ceea ce se întâmplă pe pieţele internaţionale, în special în Europa.

Din creşterea TVA câştigă doar statul

După majorarea TVA, consumul populaţiei s-a restrâns cu 1,1%, dar încasările bugetare din această sursă au crescut cu peste 28%. În primele opt luni din acest an, încasările bugetare din TVA au avansat cu 28,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2010, ajungând la 29,8 miliarde de lei, arată datele execuţiei bugetului de stat. Dar principalul factor care a determinat această creştere nu a fost avansul consumului, ci majorarea TVA aplicată în iulie anul trecut, de la 19% la 24%.

Nici aurul nu mai rezistă crizei

Considerat în mod tradiţional un refugiu pentru investitori, metalul preţios s-a ieftinit cu peste 20% de la începutul lunii. Aurul este considerat una dintre cele mai profitabile investiţii ale ultimului deceniu. Dacă la începutul lui 2001 uncia de aur se tranzacţiona cu 250 de dolari, în 2011 preţul acesteia a ajuns la peste 1.920 de dolari, după o creştere de aproximativ 30% înregistrată doar în 2010. Preţul metalului preţios a fost "umflat\" şi de turbulenţele din pieţe.

ANALIZĂ:Istoria falimentelor suverane

FILE DE ISTORIE. Lista crizelor suverane din ultima sută de ani începe cu Germania şi se termina (să sperăm!) cu potenţialul faliment al Greciei! În 1920, învinsă în primul război mondial, Germania a fost condamnată la faliment prin Tratatul de la Versailles, care a stabilit obligaţii de despăgubiri de război cu mult peste valoarea de piaţă a tuturor activelor statului german. Efectul? Hiperinflanţia - care îşi produce efectele până în zilele noastre prin abordarea excesiv de conservatoare în politicile monetare ale Banca Centrală Europeană (BCE). În urmă cu aproximativ 100 de ani, costul unei pâini în Germania ajunsese să depăşească 100 de miliarde de mărci. Teama reveniri unor astfel de vremuri face din Germania un apărător extrem de puternic al politicilor anti-inflaţioniste (cu orice preţ!) duse de BCE.

\"Nu guvernele conduc lumea, Goldman Sachs o face!\" - trader

\"Acum nu este momentul să mai credem ca guvernele vor rezolva lucrurile. Nu guvernele conduc lumea, ci Goldman Sachs o face\", a declarat trader-ului independent Alessio Rastani. Aceste afirmaţii au venit la sfârşitul unui interviu de circa trei minute acordat luni postului BBC, în cadrul căruia Rastani i-a avertizat pe telespectatori să se pregătească pentru \"inevitabil\": \"economiile a milioane de oameni vor dispărea în mai puţin de un an. Economia mondială se comportă ca un cancer. Dacă aşteptăm şi sperăm că va dispărea de la sine, asemenea unui cancer, situaţia se va agrava şi va fi mult prea târziu pentru a mai face ceva. Pentru majoritatea traderilor, nu contează foarte mult o economie sănătoasă sau redresarea situaţiei actuale. Treaba noastră este să facem bani din asta. Eu personal visez la acest moment de trei ani. Adorm în fiecare seară visând la recesiune\", a spus el.

Cea mai mare apreciere de pe pieţele bursiere din Europa din ultimele 16 luni

Acţiunile companiilor europene au crescut în cursul tranzacţiilor de marţi, stabilind cel mai mare salt pe parcursul unei singure zile de tranzacţionare din ultimele 16 luni. De asemenea revenirea investitorilor pe bursă ar putea să stabilească şi cea mai mare apreciere săptămânală de după iulie 2010. Evoluţia pozitivă se datorează spreanţelor investitorilor că măsurile luate de politicieni vor conduce la evitarea declanşării unei grave crize în zona euro. Titlurile emise de bănci s-au numărat printre vedetele burselor, indicele Stoxx Europe ce monitorizează 600 de acţiuni emise de sistemul bancar apreciindu-se cu 6,5%. Marţi a fost a treia şedinţă de tranzacţionare în care tilurile bancare au urcat.

Astăzi, discurs crucial al lui Barroso în faţa "naţiunii europene": Rezistă sau nu moneda euro lovită de criza datoriilor

Preşedintele Comisiei Europene José Manuel Barroso prezintă miercuri, de la ora 9.00 CET (10.00 ora României), în faţa Parlamentului European reunit la Strasbourg, \"starea Uniunii Europene\". Este unul din momentele cele mai importante de la care se aşteaptă să dea un semnal pentru criza datoriilor. "Europa este într-un moment crucial. Preşedintele José Manuel Barroso va prezenta în discursul său de miercuri o evaluare a Uniunii Europene, spre ce se îndreaptă şi răspunsul la criza economică\", a anunţat Comisia.

Fostele colonii atrag cetăţenii din statele aflate în criză

Nu mai sunt doar investitorii care părăsesc ţările europene lovite în plin de criza creditelor suverane. Numărul portughezilor ce emigrează este cel mai mare din ultimii 35 de ani, în timp ce grecii se îndreaptă în număr tot mai mare spre Australia şi SUA, iar numărul emigranţilor irlandezi se apropie de cel înregistrat în secolul XIX, când făceau încă parte din Imperiul Britanic.

Rogers: SUA au probleme mai grave decât Europa

"Europa are câteva state falite - la fel are şi America. Noi avem Illinois, care este mai mare decât Grecia, avem California, avem New York, ştiţi că acestea sunt state destul de mari, care au probleme economice destul de grave", a declarat astăzi investitorul miliardar pentru CNBC. Potrivit acestuia, problemele structurale ale SUA le lasă lejer în urmă pe cele ale Europei, iar acelaşi lucru se poate observa şi în ceea ce priveşte gradul de îndatorare. Jim Rogers este preşedintele fondului Rogers Holdings and Beeland Interests şi, alături de George Soros, a fondat vehiculul de investiţii Quantum Fund. "Europa are câteva probleme serioase, dar entitatea ca întreg nu este nici pe departe la fel de îndatorată ca SUA. Europa nu are pe balanţa comercială un deficit uriaş, aşa cum avem noi", continuă investitorul.

CURENTUL

Românii pot spune adio maşinilor înmatriculate în Bulgaria

Parlamentul de la Sofia va adopta în curând anumite amendamente legale care vor face imposibil ca o maşină al cărei proprietar are domiciliul într-o altă ţară să continue să poarte un număr de înmatriculare din Bulgaria, a dezvăluit Borislav Bogoev, vicepreşedinte al Comisiei bulgare de supraveghere financiară de la Sofia, potrivit Agerpres. Reprezentanţii sectoarelor de asigurări din România şi Bulgaria s-au reunit, ieri, în capitala bulgară pentru a dezbate problemele actuale transfrontaliere din segmentul auto în cadrul conferinţei "Asigurările auto în Sud-Estul Europei: Soluţii pentru probleme transfrontaliere".

Tonomatele lui Felix s-au săturat de mărunţiş

Nu numai politica pare să îi joace feste lui Felix în aceste zile. Nici tonomatele din curtea sa din Băneasa nu mai vor să cânte pe mărunţis. Vulcanul nemulţumirilor din haznaua Antenele stă să erupă sub presiunea salariilor mici pe care Felix le dă acestora. Cel care a deschis scandalul ca nimeni altul decât fantele de miezul nopţii, Mircea Badea. Catalizatorul acestui conflict din Antene este un material de presă apărut în curtea celuilalt mogul, Dinu Patriciu. Ziarul "Adevărul" a făcut un top al banilor încasaţi de televiziuni pe spaţiul de reclamă din timpul pauzelor publicitare.

Vladimir Soare, omul de casă al lui SOV, veghează pensiile private!

Fostul preşedinte al grupului Gelsor, Vladimir Soare, a fost audiat şi avizat favorabil de comisiile parlamentare de buget, finanţe pentru funcţia de membru în Consiliul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Parlamentarii au considerat că apropiatul controversatului Sorin Ovidiu Vântu "tatăl FNI" poate veghea pensiile private ale românilor. CSSPP este autoritatea care reglementează, coordonează, supraveghează şi controlul activităţii sistemului de pensii private.

CURIERUL NATIONAL

Ce locuri de muncă se caută online?

Domenii precum retail şi software atrag mii de CV-uri pe site-urile de recrutare. Curierul Naţional a consultat reprezentanţii celor mai accesate portaluri de recrutare (eJobs.ro, BestJobs.ro şi Myjob.ro) şi a aflat care sunt cele mai căutate joburi. Laura Chilom, HR Consultant, eJobs.ro ne-a spus că job-urile din domeniile menţionate anterior sunt foarte căutate deoarece sunt publicate de branduri de renume, companii mari, în care, odată angajaţi, candidaţii au posibilitatea să se dezvolte rapid din punct de vedere profesional, dar şi să primească pachete salariale atractive. Aproape toţi cei care vor să muncească în străinătate aplică însă pentru munci necalificate în agricultură şi zootehnie.

Euro de la cap se împute

Marile bănci au luat prea multă apă ca să nu se scufunde. Probabil că aceasta este cea mai corectă interpretare pe care o putem da evoluţiilor pieţelor financiare din ultima perioadă. Nume sonore precum Deutsche Bank, Commerzbank, BNP Paribas, Credit Agricole, Societe Generale, Barclays, Royal Bank of Scotland, Lloyds, UBS, Deixia, UniCredit sau Intesa Sanpaolo au consemnat scăderi de 50-60% la nivelul capitalizărilor bursiere numai în ultimele luni pe măsură ce investitorii şi-au pierdut încrederea. Cele mai multe dintre acţiunile bancare europene se află în zona minimelor din 2009 şi nu puţine sunt cele care au coborât sub acest reper. Spargerea cu zgomot a balonului creditării umflat în ultimii 40 de ani nu are cum să nu pună în genunchi (sau la pământ) băncile. Acesta este mesajul pe care par a ni-l transmite pieţele.

Toate bunurile provenite din spălarea banilor vor putea fi confiscate

Ministerul Justiţiei intenţionează să modifice Codul de procedură penală astfel încât să se permită valorificarea anumitor categorii de bunuri sechestrate înainte de a se dispune măsura confiscării de către instanţa de judecată. Instituţia \"confiscării extinse\" a bunurilor provenite din spălarea banilor va fi reglementată pentru a oferi suficiente instrumente organelor de urmărire penală şi instanţelor de judecată, a anunţat ieri Ministerul Justiţiei, subliniind că este necesară adoptarea proiectului de lege pentru modificarea Codului de procedură penală care permite valorificarea anumitor categorii de bunuri sechestrate înainte de a se dispune măsura confiscării de către instanţa de judecată.

Depunerea ofertelor pentru intermedierea ofertei de la Transelectrica a fost amânată cu o săptămână

Ministerul Economiei a amânat cu o săptămână, pentru 6 octombrie, termenul până la care brokerii pot depune oferte pentru intermedierea operaţiunii prin care statul vrea să vândă 15% din acţiunile Transelectrica (TEL) pe Bursă, la solicitarea unor intermediari. Termenul iniţial era stabilit pentru joi, 29 septembrie. Prelungirea datei-limită a fost prezentată printr-un anunţ publicat marţi pe site-ul Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI). \"Am avut solicitări pentru amânare şi clarificări din partea celor care au achiziţionat caietul de sarcini\", a declarat pentru Mediafax şeful OPSPI, Victor Cazana. Ofertele pot fi depuse până pe 6 octombrie, la ora 10:00, iar la ora 11:00 vor fi deschise.

EVENIMENTUL ZILEI

Ilie Şerbănescu: Dacă Zona euro nu intră în recesiune, scăpăm şi noi

Pentru ca evoluţia economică să nu intre pe minus, România trebuie să se bazeze tot mai mult pe consumul intern, pentru că exporturile nu o pot ajuta să iasă din criză. Situaţia Greciei este una foarte dură şi nimeni nu ştie cum va arăta rezolvarea acesteia. Probabil că se va apela la soluţia folosită şi în perioada interbelică, când s-au aruncat pe pieţe sume imense de bani, care au ajutat statele să-şi achite datoriile. \"Inflaţia va fi un fenomen care se va produce, cel mai probabil, la nivel european, iar occidentalii vor fi obligaţi să înveţe să trăiască mai rău\", a spus, într-un interviu pentru EVZ, economistul Ilie Şerbănescu.

Furia împotriva romilor a cuprins toată Bulgaria

Vecinii din sud s-au confruntat cu tensiuni etnice fără precedent, în ultimele două zile, după ce un tânăr de 19 ani a fost ucis de un membru al clanului de romi condus de Kiril Raşkov. Reacţia bulgarilor a fost vehementă şi plină de furie, oamenii s-au adunat în mai multe oraşe importante pentru a protesta faţă de \"clanul Raşkov care terorizează comunitatea locală\". În capitala Sofia, poliţia a arestat peste 100 de persoane, luni seara, după ce protestele au degenerat în confruntări cu forţele de ordine. Manifestanţii, printre care şi membri ai organizaţiilor de extremă dreapta şi grupuri de suporteri, au denunţat \"situaţia privilegiată\" a minorităţii rome din Bugaria. Aproape 3.000 de bulgari s-au adunat în oraşul Plovdiv, din sudul ţării, în timp ce alţi 1.000 au protestat la Varna şi Burgas.

Cum să faci faţă crizei - sugestii de la sfătuitorul lui Vaclav Havel

\"Sunt mai îngrijorat de viitorul dolarului american decât de situaţia euro. Evenimentele din Grecia vor conduce la o recalibrare între euro şi dolar\", a declarat pentru Capital, Tomá¹ Sedláek, fostul consultant economic al preşedintelui ceh, Vaclav Havel, descris de către Yale Economic Review drept una dintre cele cinci minţi luminate ale economiei mondiale. \"Trebuie să fim pregătiţi de ce e mai rău. Deşi poate părea prea târziu, este bine să nu mai cheltuim tot ceea ce producem\", susţine acesta. Cu toate că, din punct de vedere tehnic, Grecia este în faliment, această situaţie nu are nimic de-a face cu moneda euro. \"Imaginaţi-vă cum ar fi fără moneda unică acum, în plină criză. Inflaţia ar fi crescut îngrijorător şi poate s-ar fi iscat şi războaie care ne-ar fi întors pe unii împotriva celorlalţi. Cred că salvarea noastră a fost aderarea la UE şi moneda euro\", a detaliat Tomá¹ Sedláek.

JURNALUL NATIONAL

Sezonul estival, afacere de peste 240 de milioane de euro

Litoral 2011: turişti mai mulţi, încasări mai mici. "Programele speciale de anul acesta, cum ar fi Înscrieri timpurii şi Litoralul pentru toţi, la preţuri mici, au făcut ca numărul turiştilor pe litoral să înregistreze o creştere de 10% faţă de perioada similară a anului trecut, ajungând la 1,3 milioane. Cu toate acestea, încasările agenţiilor de turism au fost mai mici cu circa 15% faţă de 2010", a explicat Traian Bădulescu, consultant turistic. Din cauza crizei economice şi a măsurilor de austeritate luate de guvernanţi în ul­tima perioadă, bugetul alocat va­canţei a fost mult mai redus faţă de anii trecuţi. Aşa se explică faptul că majoritatea românilor care au mers pe litoral au ales hotelurile ieftine.

Ariton îl refuză pe Băsescu cu deschiderea minelor

Preşedintele Traian Băsescu a cerut public de mai multe ori, în ultima vreme, să se redeschidă minele de aur, argint şi cupru. \" Redeschideţi minele! Şi nu oricând, ci până la sfârşitul anului\". Băsescu are şi o explicaţie creşterea preţului la metale a făcut ca aceste mine să devină rentabile, ăi astfel s+ar fi creat locuri de muncă în ţară. \"Dacă până acum cinci ani toate aceste exploatări erau subvenţionate de stat, datorită creşterii preţului pe plan mondial la cele trei metale, noi putem exploata rentabil acum fostele mine închise. Cu toate astea, Ministerul Economiei spune că nu are timp să redeschidă aceste mine.\"Timpul rămas până la sfîrţitul anului nu este suficient pentru derularea în totalitate a acestei proceduri\", potrivit unui document trimis de Ministerul Economiei la solicitarea HotNews.ro.

NATIONAL

Ce scenarii a mai pus la cale Basescu in America

Dislocarea lui Razvan Mihai Ungureanu de la SIE si antrenarea lui pentru prezidentialele din 2014. Acesta este, pe scurt, ultimul scenariu. Informatia referitoare la aruncarea actualului sef al SIE in arena politica vine dupa vehicularea directorului SRI, George Maior, pe post de posibil premier. Iar de luarea in calcul a "decapitarii" principalelor servicii de informatii in favoarea politicii sunt vinovate partidele noastre, incapabile sa produca personalitati si lideri. Si, cum Romania face parte din NATO si UE, partenerii nostri externi se arata la randul lor preocupati inca de pe acum de cine va conduce Romania in epoca post-Basescu.

Presedintele ar remania guvernul cu tot cu Boc!

Remanierea negata din rasputeri de premierul Emil Boc si de pedelisti a fost discutata, luni seara, la Cotroceni. Insotit de citiva pedelisti de seama (printre care Ioan Oltean, Elena Udrea si Roberta Anastase), Emil Boc a luat calea Cotroceniului. Unde Traian Basescu l-a invitat sa faca o remaniere serioasa, nu de fatada. Din cate se spune, in conversatia comuna nu s-au pomenit nume sau ministere, seful statului nedorind ca remanierea sa fie precedata de "zvonuri". Motiv pentru care, la un moment dat, Basescu si Boc au discutat intre patru ochi, sustin sursele. Intrebati, neoficial, care ministri ar urma sa plece totusi, democratii ii arunca la inaintare tot pe deja vehiculatii Valerian Vreme (Comunicatii), Valeriu Tabara (Agricultura), Traian Igas (Administratie si Interne)si Teodor Baconschi (Afaceri Externe).

PUTEREA

Mafia executorilor judecătoreşti

Caracatiţa în care s-a transformat, în timp, breasla executorilor judecătoreşti are zilele numărate. O comisie parlamentară, Consiliul Concurenţei, dar şi alte instituţii au luat la puricat modul în care îşi desfăşoară activitatea executorii judecătoreşti, inclusiv competenţa acestora, dar şi modul în care posturile sunt ocupate pe bani grei sau grade de rudenie. Casta executorilor judecătoreşti a ajuns în ultimii ani stat în stat. Nu o spunem noi, ci o spun parlamentari care anchetează la această oră fenomenele ciudate care se petrec în interiorul acestei bresle.

Băncile ne ard la comisionul de gestiune

Clienţii Programului "Prima Casă" au dreptul la un cost al comisionului anual de gestiune redus la jumătate faţă de valoarea lui anterioară, dar băncile profită de ambiguităţile legii şi de "inocenţa" clienţilor, continuând să-i taxeze pe aceştia la vechiul cuantum al comisionului. Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) este "inundată" de reclamaţii ale clienţilor care au plătit integral comisonul către Fondul de Garantare, aceştia reclamând că nu au fost informaţi de bancă în privinţa înjumătăţirii lui.

Cine se opune să dea bani la FMI

Republicanii se opun finanţării FMI pentru ajutorarea zonei euro. Ei susţin că Uniunea Europeană a fost înfiinţată pentru a fi un concurent economic al SUA, şi, prin urmare, orice fonduri de salvare ar trebui să vină din partea UE. Şefa FMI, Christine Lagarde, are în vedere suma de 4.000 de miliarde pentru Fondul European de Salvare (EFSF). Lagarde a declarat că EFSF este prea mic pentru a face faţă crizei. Secretarul Trezoreriei, Tim Geithner, a făcut presiuni asupra guvernelor europene pentru a mări dimensiunea EFSF-ului la reuniunea din weekend cu FMI, dar nici o decizie privind extinderea fondului a fost anunţată, iar administraţia nu a dezvăluit sumele pe care ar trebui să le dea SUA.Americaniicontribuie în prezent cu 17,7% la sută din finanţarea FMI.

ROMANIA LIBERA

Poliţişti arestaţi pentru luare de mită, despăgubiţi cu 25.000 lei

Acum doi ani, printr-o acţiune de amploare a DGA, 39 de poliţişti de la Constanţa erau reţinuţi de colegii lor, fiind suspectaţi de abuz în serviciu, luare de mită şi trafic de influenţă. Între timp, majoritatea acestora au scăpat de urmărirea penală, au fost reîncadraţi pe funcţii şi au primit câte 25.000 de lei despăgubiri morale. Au făcut recurs şi solicită 50.000 de lei.

Se vor impozita şi pensiile mici?

Impozitarea pensiilor este o decizie prea importantă pentru a fi luată fără a exista o strategie şi o evaluare a consecinţelor, consideră analiştii economici. "Discuţiile referitoare la impozitarea tuturor pensiilor au pornit de la o propunere de dezbatere. Era vorba de un pachet de măsuri aplicabile simultan şi care viza impozitarea tuturor pensiilor, reducerea cotei unice la de impozitare la 10% şi scăderea TVA cu până la cinci procente", susţine preşedintele Comisiei Finaţe-Bănci din Senat, democrat-liberalul Ovidiu Marian. Senatorul PDL ne-a declarat că "propunerea de dezbatere" are în vedere stimularea mediului de afaceri.

Ce priorităţi europene are România

Europarlamentarul hunedorean Iuliu Winkler vorbeşte, într-un interviu acordat RL despre priorităţile europene. Europarlamentarul Iuliu Winkler a acordat un inteviu Ediţiei de Transilvania - Banat a României libere. Printre altele, el a salutat înfiinţarea noului Minister pentru Afaceri Europene, condus de fostul comisar european Leonard Orban. \"În opinia mea, principala misiune pe care şeful acestui nou înfiinţat minister este una extrem de dificilă, şi anume aceea de a acţiona eforturi pentru schimbarea mentalităţilor şi a percepţiei asupra destinaţiei şi semnificaţiei fondurilor europene\", a spus Iuliu Winkler.

Tardive, dar adevăruri! de Ilie Serbanescu

Preşedintele Băsescu a ales probabil nu întâmplător o întâlnire, prilejuită de vizita sa de lucru în SUA, cu comunitatea română din America pentru a spune niscai lucruri care pe mulţi poate i-au uimit sau deranjat. La o întrebare despre motivele rezilierii contractului cu Bechtel pentru construcţia în întregime a autostrăzii Braşov-Borş, preşedintele, pe de o parte, a reproşat FMI, Băncii Mondiale şi BERD că nu au avertizat România asupra contractului, cu toate că poate s-ar fi cuvenit, având în vedere relaţia lor strânsă de peste 20 de ani cu România, iar, pe de altă parte, că, din păcate, contractul a fost unul în care ambele părţi (deci şi cea română, şi cea americană) voiau să fure!

Brokerii, mai nechibzuiţi şi mai egoişti decât psihopaţii, arată un studiu

Ce îi determină pe traderi să dea lovituri de miliarde pe pieţele financiare, folosindu-se de sistemele financiare ale reţelelor criminale? Conform unui nou studiu condus de o universitate elveţiană, brokerii se comportă într-un mod mai nechibzuit şi sunt mult mai manipulativi decât psihopaţii, relatează Der Spiegel. În urmă cu două săptămâni, un alt caz de hoţie a şocat lumea financiară când angajatul UBS Kweku Adoboli a fost arestat după ce a risipit 2,3 miliarde de dolari printr-o serie de investiţii riscante şi neautorizate. Acesta este cel de-al treilea scandal care a zguduit instituţia în ultimii ani.

ZIARUL FINANCIAR

ZF şi PricewaterhouseCoopers scot Poşta Română la raport: Cum poate un monopol aibă aibă pierderi de circa 29 mil. euro

ZF şi firma de audit PricewaterhouseCoopers scot Poşta Română la raport: Cum poate un monopol să aibă pierderi de 300 milioane de lei în doi ani? Ziarul Financiar continuă seria de articole dedicate analizei performanţei companiilor de stat, după ce datele seci de la Ministerul Finanţelor au arătat că cele mai mari 35 de firme de profil au avut anul trecut afaceri de circa 10 miliarde de euro, dar au adus pierderi de aproape 500 de milioane de euro în contextul în care multe dintre ele activează în domenii strategice precum resursele minerale, energia sau transporturile.

Antreprenorii aşteaptă de la Isărescu să reducă dobânda la lei ca să preseze băncile. Ostahie: \" BNR va reduce dobânda la 6%\"

Atâta timp cât Banca Naţională nu dă semnalul scăderii dobânzilor la lei, băncile comerciale nu vor mişca un deget în reducerea ratelor la credite. Oamenii de business continuă să aştepte de la BNR un semnal de încurajare a economiei prin stimularea creditului, după un an şi jumătate în care dobânda-cheie a fost îngheţată la 6,25%, în timp ce analiştii cred că banca centrală va rămâne în expectativă până se mai calmează situaţia externă. Scăderea rapidă a inflaţiei în ultimele luni şi asumarea de către BNR a unui proiect de susţinere a creditului în moneda naţională ar reprezenta argumente pentru o scădere a dobânzii sau măcar o reducere a rezervelor minime obligatorii la lei.

În asigurări, din lac în puţ: Nu aţi vrut un director de sucursală că e prea tânăr, luaţi un fost poliţist şef la CSA, au spus politicienii către industria asigurărilor

Constantin Buzoianu, un fost poliţist ieşit la pensie de 15 ani, a fost ales aseară de plenul reunit al Senatului şi Camerei Deputaţilor în funcţia de preşedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA). El a fost votat cu 230 de voturi \"pentru\" şi numai 4 \"împotrivă\". Decizia este la fel de nefericită ca şi cea luată de comisiile de specialitate ale Parlamentului săptămâna trecută, când acestea au avizat numirea în această poziţie extrem de importantă a lui Romeo Comăniciu, director al sucursalei din Braşov a societăţii Astra, un tânăr neexperimentat şi cu un CV subţire. Şeful CSA este practic în asigurări pe aceeaşi treaptă cu Guvernatorul BNR în sistemul bancar.

România poate fi prinsă în mareea falimentului Greciei

Falimentul Greciei, eveniment considerat iminent de o mare parte din analişti, dar mai ales de investitori, nu va lăsa neatinsă România, principalele culoare de propagare a undelor de şoc fiind cel financiar şi cel comercial. Şocul falimentului va pătrunde în România \"pe culoarul financiar, prin băncile greceşti prezente pe piaţa locală, şi pe cel comercial. De asemenea, va fi afectată pe termen scurt percepţia investitorilor asupra ţărilor cu risc. Pe de altă parte, pe termen mediu această percepţie s-ar putea îmbunătăţi pentru că prin falimentul Greciei s-ar înlătura un focar de riscuri majore\", apreciază analistul economic Laurian Lungu. El consideră că statul elen a trecut deja pragul falimentului.

Cel mai mare producător de energie este în criză de apă. Hidroelectrica lucrează sub clauza de forţă majoră până la sfârşitul anului

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, va activa clauza de forţă majoră pentru toate cele 41 de contracte directe de vânzare a electricităţii din cauza secetei care a afectat grav producţia de energie a companiei. Este pentru a doua oară din 2003 când compania apelează la această clauză din cauza precipitaţiilor reduse. În 2003, din cauza secetei Hidroelectrica a înregistrat pierderi de aproape 100 de milioane de euro, iar centrala de la Cernavodă a fost oprită pentru că apa din Dunăre nu era suficientă pentru răcirea reactorului funcţional. După activarea acestei clauze, Hidroelectrica va da numai atât cât poate pe aceste contracte directe, clienţii săi fiind obligaţi să-şi asigure necesarul din alte surse.

Cădere dramatică a creditului de consum: 1,3 milioane de contracte au dispărut în criză

Aproape 1,3 milioane de credite de consum au ieşit din bilanţurile băncilor fără să fie înlocuite cu altele noi de la sfârşitul lui 2008, când criza îşi făcea apariţia, şi până în luna august a acestui an, arată datele Biroului de Credit, instituţia care centralizează date privind creditele acor­date de bănci şi instituţii financiare nebancare (IFN). Scăderea s-a accelerat în ultimul an şi jumătate, când 800.000 de credite au fost închise fie prin comasare în urma operaţiunilor de refinanţare, fie prin rambursare integrală, fie prin scoatere din bilanţuri din cauza neplăţii.

Băncile europene se confruntă cu o secetă de fonduri, în timp ce BCE cumpără mai puţine obligaţiuni

Criza de lichiditate care ameninţă băncile europene pe termen lung şi scăderea achiziţiilor de obligaţiuni guvernamentale de către Banca Centrală Europeană în pofida constrângerilor din piaţa financiară pun presiune pe guvernele europene pentru a găsi urgent un remediu la criza datoriilor de stat. Până acum investitorii din piaţă îşi exprimau îngrijorarea cu privire la lichiditatea pe termen scurt a băncilor europene. În ultimele trei luni însă instituţiile de credit europene nu au putut vinde datorii la preţuri accesibile investitorilor conştienţi de expunerea băncilor la obligaţiunile guvernamentale din zona euro şi la alte active riscante. Seceta fondurilor atrase de bănci alimentează incertitudinile pe termen lung, scrie The Wall Street Journal. Deoarece sistemul bancar se află în impas, iar guvernele europene sunt incapabile de a lua o decizie rapidă, speranţele investitorilor se îndreaptă spre BCE care poate stăpâni criza cu ajutorul unui ansamblu de măsuri, precum scăderea ratei dobânzii de referinţă, creşterea creditării şi achiziţiile masive de active bancare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb