REVISTA PRESEI 28.11.2017

Andreea Cuzub
Revista Presei / 28 noiembrie 2017

REVISTA PRESEI 28.11.2017

ADEVARUL

Departamentul de Stat al SUA, mesaj către Parlamentul României

Departamentul de Stat al SUA îşi exprimă îngrijorarea faţă de faptul că Parlamentul României ia în calcul o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea afecta independenţa sistemului judiciar şi îndeamnă Parlamentul să respingă propunerile care slăbesc statul de drept. "Statele Unite constată cu îngrijorare că Parlamentul României ia în considerare modificări legislative care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea slăbi independenţa justiţiei în România. Această legislaţie, care a fost iniţial propusă de Ministerul Justiţiei, ameninţă progresul pe care România l-a făcut în ultimii ani în construirea unor instituţii juridice puternice protejate de interferenţe politice. Îndemnăm Parlamentul României să respingă propunerile care slăbesc statul de drept şi pun în pericol lupta anticorupţie", scrie pe site-ul Departamentului de Stat al SUA.

Reacţia lui Florin Iordache la comunicatul Departamentului de Stat al SUA

Aflat în direct la TVR 1, fostul ministrul al Justiţiei, Florin Iordache, a comentat comunicatul Departamentului de Stat al SUA în care oficialii americani îşi exprimă îngrijorarea faţă de faptul că Parlamentul României ia în calcul o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea afecta independenţa sistemului judiciar. "Acolo se spune de propunerile ministerului Justiţiei. Propunerile care se află acum în dezbatere în Parlament sunt total diferite de propunerile iniţiale ale ministrului Justiţiei, Tudorel Toader. Ceea ce avem noi în dezbatere nu afectează în niciun fel independenţa Justiţiei. Eu v-am cerut dvs un singur articol care, în modul în care a fost propus către plen, afectează într-un fel sau altul independenţa justiţiei".

Comisia Iordache, o nouă măsură scandaloasă

Comisia parlamentară care dezbate legile Justiţiei, dominată de majoritatea PSD-ALDE, a mai luat o decizie revoltătoare: a adoptat un amendament referitor la suspendarea din funcţie a judecătorilor şi procurorilor. Forma actuală a legii prevede că un magistrat este automat suspendat din funcţie de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) în momentul în care este trimis în judecată. PSD a adăugat doar un cuvânt, dar care schimbă radical sensul legii. Noua formă precizează că judecătorul sau procurorul trimis în judecată "poate fi suspendat de CSM". Deci suspendarea nu se mai aplică automat, ci în urma unui vot al CSM, o instituţie în care se dau adesea lupte politice.

Mihai Tudose, palmă pentru Dragnea: Am încredere în OLAF. Legile Justiţiei nu sunt ale Guvernului

Premierul Mihai Tudose s-a dezis de legile Justiţiei, spunând, la Parlament, că nu este un pachet legislativ asumat de Guvern, ci de majoritatea parlamentară. Întrebat dacă are încredere în OLAF, în contextul în care inspectorii europeni au declanşat dosarul Belina, în care este implicat Liviu Dragnea, premierul a răspuns: "Da, am încredere în OLAF". Pachetul de legi ale Justiţiei a fost elaborat de Tudorel Toader, dar nu a fost iniţiat, din punct de vedere procedural, de Guvern, ci a fost asumat de majoritatea PSD-ALDE.

Revoluţia transportului public din România

România se pregăteşte de electrificarea transportului public. Un proiect de lege prevede că, din 2020, 30% din parcul auto al operatorilor de taxi să fie format din maşini electrice. Reprezentanţii taximetriştilor spun că mai întâi trebuie rezolvată problema infrastructurii de "alimentare verde". Nu avem drumuri cum trebuie şi nici staţii de încărcare rapidă pentru maşinile electrice, dar cochetăm cu ideea transportului public ecologic. Proiectul a fost aprobat de senatori anul trecut, dar cu modificarea procentajelor obligatorii pentru transportul cu autovehciule acţionate electric. Camera Deputaţilor este însă for decizional.

Premieră. Operator de telefonie mobilă, obligat să demonteze o antenă GSM de pe un bloc

Instanţa Judecătoriei Sector 3 a obligat Telekom România Mobile Communications să desfiinţeze o antenă de telefonie mobilă de pe un bloc din Sectorul 3, din motive ce ţin de protejarea sănătăţii. Dacă operatorul nu execută decizia de bună voie în termen de 2 luni, reclamanţii pot demonta singuri antena. Decizia nu este definitivă. Unul dintre numeroasele procese iniţiate de persoane fizice, nemulţumite de faptul că pe acoperişul blocurilor în care locuiesc sunt montate antene de telefonie mobilă care le-ar putea dăuna sănătăţii, a fost soluţionat favorabil reclamanţilor, a declarat avocatul Adrian Cuculis.

Când şi unde va avea loc marele miting al PSD, care se va auzi "până pe Marte"

Senatorul Claudiu Manda a declarat, marţi, că primarii PSD din Dolj au decis să organizeze un miting la Craiova, pe 9 decembrie, de susţinere a Guvernului şi a programului de guvernare asumat de cabinetul Tudose. "În weekend ne-am întâlnit cei de la Dolj, cu toţi primarii din judeţ şi am hotărât să facem miting pe data de 9 decembrie, probabil la ora 17.30-18.00, la Craiova, pentru că am tot văzut că sunt mulţi oameni care vin şi în spaţiul public şi în stradă. I-am văzut ieri pe domnul Cioloş şi pe domnul Mălin Bot, susţinători ai diferitelor puncte de vedere şi vrem să vedem dacă sunt oameni care susţin şi programul de guvernare, Guvernul, PSD şi măsurile pe care le-am luat, la un an de la alegeri", a declarat Claudiu Manda.

Scandal la sediul central al PSD

Europarlamentarul Cătălin Ivan a mers luni dimineaţă la sediul PSD, unde a lăsat mai multe documente care ar dovedi că e în continuare membru de partid, dar a lansat şi atacuri dure la adresa şefului social-democraţilor, Liviu Dragnea. "Există un stat paralel evident, iar Liviu Dragnea face parte din acest stat paralel, este un exponent al statului paralel. Sunt mulţi lideri în partid care se tem că PSD-ul o să aibă soarta PNŢCD. Liviu Dragnea sacrifică PSD pentru a se menţine în libertate", a afirmat Cătălin Ivan. Ivan a avut mesaje dure şi la adresa mai multor colegi din PSD care anterior au fost în PRM, cei vizaţi fiind Codrin Ştefănescu şi Lia Olguţa Vasilescu, cei doi fiind persoane din apropierea lui Liviu Dragnea.

România şi Polonia, îndârjirea pe justiţie

Două ţări esenţiale pentru liniştea, stabilitatea şi securitatea pe frontul de est al UE şi NATO au devenit, brusc, probleme acute care tind să se dezvolte înspre nebănuite orizonturi conflictuale, ducându-le spre un curs de coliziune directă cu regulile stabilite în clubul european. Ciudat şi aproape de neînţeles este că demersul de a modifica întreg sistemul legilor justiţiei vine prin voinţa politică a două partide aflate la polii opuşi ai eşichierului politic: dreapta naţionalistă în Polonia, stânga cu accente populiste în România. Ambele au declanşat o operaţiune fără precedent de preluare ostilă, termen care desemnează una dintre practicile ofensive ale marilor corporaţii, a tuturor pârghiilor justiţiei, într-o încercare de a le subordona în totalitate puterii politice.

BANCHERUL

Cat de riscante sunt băncile mari din România comparativ cu cele din alte ţări europene

Autoritatea Bancară Europeană (EBA) a publicat raportul privind riscurile si vulnerabilităţile sectorului bancar din Uniunea Europeana, însoţit de un exerciţiu de transparenţă cu indicatorii principali ai unui număr de 132 de bănci europene. Primele trei bănci ca mărime din România (BCR, BT si BRD) au raportat indicatorii de risc la EBA, care au fost luaţi in calcul la realizarea raportului, iar BT a participat si la exerciţiul de transparenţă. Datele arată un sistem bancar european mai solid, datorita unui mediu financiar si macroeconomic îmbunătăţit: capitalul băncilor a crescut, calitatea activelor este mai buna iar profitabilitatea este in uşoara creştere. Totuşi, este necesară in continuare o reducere a ratei creditelor neperformante (NPL), iar sustenabilitatea pe termen lung a modelelor de afaceri de bază rămâne o provocare.

COTIDIANUL

Claudiu Manda: vom cere demisia secretarului general al SRI

Preşedintele Comisiei parlamentare de control a SRI, Claudiu Manda, a spus luni că, cel mai probabil, va cere demisia generalului Dumitru Dumbravă din funcţia de secretar de general al SRI, după audierea acestuia. "Vom avea mâine şedinţă de comisie. O să discutăm aspectele spuse de domnul Dumbravă. Probabil că-i vom cere demisia, pentru că nu putem continua discuţia cu domnul Dumbravă din funcţia de secretar general al SRI", a spus Manda. "O să discutăm şi o să analizăm aspectele spuse de domnul Dumbravă în cadrul comisiei şi lucrurile spuse în plus, apărute de la acea audiere. Eu am avut inclusiv o discuţie cu o parte dintre cei care au prezentat în spaţiul public diferite lucruri. Spun că le confirmă şi le vor confirma ca mărturie în faţa comisiei". Conform unuia dintre foştii şefi ai SIE, Cătălin Harnagea, ar putea fi vorba despre o demitere a şeful SRI, Eduard Hellvig.

Germania: o sinucidere politică pentru Europa

După o săptămână în care Angela Merkel şi-a speriat toţi aliaţii din Europa cu alegerile anticipate, cancelarul în exerciţiu îi linişteşte: "Oamenii au votat. Nu favorizez sub nicio formă organizarea unor noi alegeri", a spus Merkel la finalul săptămânii trecute. În cursul acestei săptămâni vor începe, cu medierea preşedintelui Steinmeier, discuţiile pentru noua coaliţie. Pentru a salva aparenţa forţei SPD, Schulz a declarat că îi va cere lui Merkel un salariu minim mai mare, scăderea vârstei de pensionare, asigurări medicale mai ieftine, taxe mai mari pentru succesiune (care lovesc patronii unei mulţimi de IMM-uri prospere). Chiar dacă va obţine ce doreşte, SPD se îndreaptă spre "sinucidere", arată unii comentatori germani, şi nu poate spera decât ca peste patru ani electoratul să-i onoreze curajul de a-şi risca existenţa prin mâna întinsă lui Merkel.

Separatiştii catalani se dezic de "clubul decadent" numit UE

Naţionaliştii catalani au mizat constant pe susţinerea ideii europene, în speranţa recunoaşterii independenţei regiunii spaniole de către instituţiile de la Bruxelles şi de către capitalele ţărilor UE. Refugiat la Bruxelles, unde se judecă acum extrădarea sa în Spania, fostul preşedinte al regiunii Catalonia, Carles Puigdemont, pare să-şi fi schimbat sentimentele faţă de UE. Într-un interviu acordat televiziunii israeliene Canal 1, Puigdemont a spus că UE este "un club de ţări decadente" şi, ca profeţie auto împlinită, a vorbit şi despre o ieşire a Cataloniei din UE, "Catexit". "Este un club de ţări decadente, depăşit moral, guvernat de o mână de oameni şi care este legat de interese economice tot mai contestabile", a spus Puigdemont.

CURENTUL

Cât tupeu are Iordache: Departamentul de Stat s-a referit la propunerile lui Toader, noi deja le-am schimbat

Departamentul de Stat al SUA a publicat pe site-ul oficial al instituţiei o declaraţie prin care cere României să renunţe la modificarea legilor justiţiei, care, atrag atenţia oficialii americani, "afectează lupta anticorupţie şi independenţa judiciară". Întrebat despre aeastă declaraţie, Florin Iordache a afirmat, în direct la TVR1: "Acolo se spune de propunerile ministerului Justiţiei. Propunerile care se află acum în dezbatere în Parlament sunt total diferite de propunerile iniţiale ale ministrului Justiţiei, Tudorel Toader. Ceea ce avem noi în dezbatere nu afectează în niciun fel independenţa Justiţiei. Eu v-am cerut dvs un singur articol care, în modul în care a fost propus către plen, afectează într-un fel sau altul independenţa justiţiei".

Dragoste in vremuri cumplite

Nume de celebritate in grafica lumii, Eugen Mihăescu debutează acum si ca romancier. Încă o surpriza după multele cu care « ne-a obişnuit »de când a revenit acasă, după îndelungile etape - artistice si de viaţă - pariziene, elveţiene, new-yorkeze. După ce a surprins ca eseist si memorialist, iată că devine si - probabil - seniorul mondial al debutanţilor in proza beletristica. Romanul sau « Corina » este însă creat cu o mână atât de sigură (e si mâna artistului vizual, desigur), încât in numai vreo sută de pagini desfăşoară o poveste de dragoste frământata si zbuciumată, pe decorul câtorva ţări si continente, si pe amplul arc de timp, contorsionat si el, care a fost a doua jumătate a secolului abia încheiat.

CURIERUL NATIONAL

Datornicii vor avea "brăţări" cibernetice

Numărul rău-platnicilor, în creştere! Peste 100.000 de datornici, monitorizaţi pe Internet. Peste 670.000 de români au restanţe la bănci şi la IFN-uri, numărul acestora crescând de la o lună la alta. Pe fondul aprecierii puternice a euro şi al majorării cheltuielilor de consum, tot mai mulţi români se văd în imposibilitatea de a mai plăti ratele la timp. Potrivit celor mai noi date de la BNR, valoarea totală a creditelor restante în lei ale populaţiei şi firmelor, înregistrată în luna august 2017, se cifra la 5,77 miliarde de lei. Platforma eKollect este o aplicaţie bazată pe web care permite controlul, evidenţa şi automatizarea procesului de colectare a datoriilor, folosită de multe dintre instituţiile financiare din România.

Scumpirile în lanţ, pe final de an, ne ard la buzunar

Creşterea cotaţiei euro comparativ cu leul, creşterea ROBOR, scumpirea benzinei, a motorinei, coroborate cu majorările de preţuri la utilităţi (energie electrică, gaze naturale şi la gigacalorie), urmate de scumpiri ale altor servicii şi ale alimentelor de bază afectează bugetele familiale în această iarnă. Adunând toate aceste scumpiri care afectează o mare parte a populaţiei se poate spune că, dacă salariile vor rămâne la acelaşi nivel ca acum, atunci puterea de cumpărare va fi în scădere. Specialiştii estimează o creştere a inflaţiei de peste 4% la începutul anului viitor, ceea ce înseamnă că, în termeni reali, persoanele ale căror salarii nu se majorează deloc sau nu cresc peste acest procent vor avea de suferit din cauza scumpirilor.

Teleorman, Călăraşi şi Ialomiţa, judeţele codaşe la colectarea TVA. Bucureştiul aduce de 100 de ori mai mult decât toate trei la un loc

Judeţul lui Dragnea, Teleormanul, este pe ultimul loc în topul încasărilor din TVA la bugetul statului din 2016, cu aproape 32 milioane de lei. În lista judeţelor cu încasări slabe se mai află şi Călăraşiul şi Ialomiţa. În schimb, municipiul Bucureşti aduce la bugetul statului de aproape 110 ori mai mulţi bani decât cele trei judeţe la un loc, cumulând peste 12 miliarde de lei vărsaţi la bugetul statului din TVA în 2016, potrivit datelor prezentat de profit.ro. TVA este o sursă foarte importantă de venituri pentru stat, cu o pondere de circa 23% din total anul trecut, potrivit b1.ro.

EVENIMENTUL ZILEI

Dan Andronic are DEZVĂLUIRI-BOMBĂ despre dosarul său

Jurnalistul Dan Andronic a lansat luni seara, în cadrul emisiunii "Dosar de politician", de la B1 TV, mai multe dezvăluiri-bombă despre înregistrările prezentate de procurorii DNA în dosarul în care este anchetat. Astfel, în urma citirii raportului de expertiză tehnică pe înregistrări, Andronic a aflat amănunte care aruncă un mare semn de întrebare asupra corectitudinii actului de justiţie în ceea ce-l priveşte. Pare incredibil pentru ceea ce ar trebui să însemne un stat de drept, dar înregistrările prezintă urme de prelucrare, conform concluziei experţilor care le-au evaluat. Dan Andronic a fost trimis în judecată, alături de Al României Paul Philippe, Tal Sliberstein, Benyamin Steinmetz şi Remus Truică pentru presupuse fapte de corupţie, în legătură cu retrocedarea Fermei Băneasa şi a 47 de hectare din Pădurea Snagov.

România, în topul mondial al celor mai mari scumpiri ale locuinţelor

România s-a clasat pe locul cinci într-un top al ţărilor lumii cu cele mai mari creşteri ale preţului locuinţelor din trimestrul al doilea al acestui an, realizat de publicaţia britanică Global Property Guide. România figurează în top cu o creştere de 8,87% a preţului locuinţelor în trimestrul al doilea, comparativ cu datele din aceeaşi perioadă a anului trecut. Faţă de trimestrul întâi al acestui an, creşterea este de doar 1,95%. În faţa României se plasează Islanda, cu o creştere de 21,28%, Hong Kong, cu 19,27%, Irlanda, cu 13,52% şi Canada, cu 13,08%. Preţul locuinţelor a crescut în 18 din cele 22 de pieţe europene analizate.

Poliţia britanică recrutează vorbitori de limba română

Departamentele de poliţie din Devon şi Cornwall recrutează ofiţeri aplicaţiile fiind deschise şi mâine, 28 noiembrie. Poliţia spune că doreşte oameni dedicaţi, pozitivi şi empatici să lucreze cu comunitatea şi să abordeze infracţionalitatea. Sunt căutaţi oameni cu o serie de aptitudini şi experienţe dintr-o varietate de medii, scrie Cornwall Live. Este vorba în special de persoane cu fluenţă în limbile străine cel mai frecvent în Devon şi Cornwall precum română, poloneză, lituaniană, rusă, bulgară, mandarină / cantoneză, arabă, bengaleză, kurdă, turcă şi slovacă.

JURNALUL NATIONAL

Anunţ BNR: dobânzile la credite vor creşte serios în perioada următoare

Reprezentanţii sistemului bancar atenţionează că majorarea dobânzilor îi va afecta puternic pe românii cu venituri mici care au rate în lei. Inclusiv pe cei care au luat credite cu Prima Casă. Bancherii estimează că o creştere cu două puncte procentuale a dobânzilor va lovi puternic o treime din populaţia cu împrumuturi imobiliare în lei. Mai exact pe cei care câştigă cel mai puţin. Aceşti oameni îşi vor duce 75% din venituri la bancă. Românii trebuie să fie foarte precauţi în perioada următoare având în vedere că BNR estimează o creştere a dobânzilor. "A cumpăra o casă este o decizie pe termen lung şi trebuie să fim în stare să o putem plăti", a spus Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei de Stabilitate din BNR.

Victor Ponta atacă dur PSD: Haosul fiscal bugetar bate la uşă

Fostul premier Victor Ponta: "Azi Ordonanţa de Urgenta a Guvernului prin care devine obligatoriu Sistemul "TVA Split" pentru TOATE firmele din Romania ESTE IN VIGOARE! Degeaba a reuşit Eugen Teodorovici sa schimbe ceva foarte bun in Legea de aprobare a Ordonanţei când s-a discutat la Senat / pentru a se aplica aceste schimbări trebuie ca legea sa fie votata in forma noua si la Camera Deputaţilor si sa fie promulgata de Preşedinte ( plus publicata in Monitorul Oficial)/ altfel rămâne in vigoare Ordonanţa. Oricum "Haosul Fiscal Bugetar" bate la usa - de la 1 Ianuarie Dumnezeu cu mila! Iar noi ne uitam la razboiul "Dragnea - Kovesi"", a scris Victor Ponta, luni, pe pagina sa de Facebook.

Stocurile pentru iarnă sunt asigurate

Stocul de gaze naturale realizat la sfârşitul ciclului de injecţie 2017 se ridică la 2.242 milioane de metri cubi, iar furnizarea pentru consumatorii protejaţi este asigurată în această iarnă, se arată în Planul de Acţiuni Preventive privind măsurile de garantare a securităţii aprovizionării cu gaze naturale publicat pe site-ul Ministerului Energiei. În prezent, România îşi asigură 90% din consumul de gaze din producţia internă. În perioada următoare, pentru asigurarea capacităţii de înmagazinare a gazelor naturale se are în vedere creşterea capacităţii depozitelor Sărmăşel (Romgaz) şi Târgu Mureş (Depomureş). În ceea ce priveşte depozitul de la Sărmăşel, proiectul ar urma să fie finalizat în 2024, iar investiţia se va ridica la 136,15 milioane de euro.

Unitatea 1 aşteaptă 1,5 miliarde de euro

Retehnologizarea reactorului 1 de la Cernavodă presupune costuri la jumătate faţă de realizarea unei unităţi noi şi permite utilizarea reactorului încă 25-30 de ani în aceleaşi condiţii de siguranţă nucleară, a declarat directorul general al Nuclearelectrica (SNN), Cosmin Ghiţă. Proiectul unităţilor 3 şi 4 este estimat la 6,5 miliarde de euro, iar retehnologizarea reactorului 1 ar însemna în jur de 1,5 miliarde de euro. Proiectul pentru retehnologizarea unităţii 1 se află în faza I, ceea ce presupune în primul rând activităţile de organizare, procesul de finalizare a documentaţiilor-suport necesare pentru pregătirea studiului de fezabilitate, inclusiv elaborarea şi supunerea spre aprobare a acestuia de către acţionari, în anul 2021.

Deţinătorii acţiunilor la purtător au lipici la banii publici

Un număr de 384 de societăţi care au acţiuni la purtător funcţionează, în prezent, în România, cele mai multe fiind conectate la bani publici, potrivit reprezentanţilor RoAction, organizaţie care a iniţiat o campanie de strângere de semnături pentru interzicerea totală pe teritoriul României a acestei practici. Mai multe state europene au interzis deja funcţionarea acestui gen de companii pe teritoriile lor, iar o iniţiativă publică asemănătoare a fost lansată recent şi în România. Conform datelor oficiale, la ora actuală, acţiunile la purtător sunt deja interzise în state precum Belgia (din 2008), Cehia (2013), Cipru, Malta, Marea Britanie (2015) şi Portugalia.

NATIONAL

Dragnea, jucat de Rus si Bădălău!

Dragnea pare să fi scăpat mare parte din hăţurile Puterii, noi si noi repoziţionări ale influenţilor baroni măcinând la temelia partidului din teritoriu. De fapt, prezenţa lui Dragnea in fruntea partidului reprezintă un "paratrăsnet" cât se poate de util pentru Ioan Rus si Niculae Bădălău, care, de câteva zile, au parafat un nou pol de putere la vârful PSD. Mai ales că aceştia urmăresc doar să-si pună oamenii, cât mai mulţi oameni de încredere pe funcţii cheie de la nivelul ministerelor râvnite si de alte grupări, asta "ca să meargă treaba".

Capcana din puşcării pentru Sărbători!

După cum reiese din informaţiile intrate in posesia National, unii procurori si poliţiştii judiciari din dotare se dau de ceasul morţii pentru a obţine mandatele necesare instalării unei cantităţi uriaşe de tehnică de interceptare ambientală, deşi aceasta metoda de probaţiune este una tot mai dezavuată in instanţele de judecată. Culmea este ca urmează ca tehnica să fie montată in penitenciare, mai ales in spatiile special amenajate de vorbitor, pe perioada Sărbătorilor de iarnă.

PUTEREA

SUA, AVERTISMENT DUR pentru Legile Justiţiei din România

Departamentul de Stat al SUA îşi exprimă îngrijorarea faţă de faptul că Parlamentul României ia în calcul o legislaţie care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea afecta independenţa sistemului judiciar şi cere respingerea propunerilor care slăbesc statul de drept. "Statele Unite observă cu îngrijorare că Parlamentul României ia în considerare modificarea legislaţiei care ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea slăbi independenţa sistemului judiciar din România", se arată într-o declaraţie de presă intitulată "România - propuneri care afectează independenţa sistemului judiciar", aparţinând lui Heather Nauert, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

O poliţistă i-a luat permisul unui ŞOFER, apoi l-a AMENDAT pentru că nu-l are

O poliţistă în vârstă de 22 de ani, din Beclean, judeţul Bistriţa-Năsăud, i-a luat unui şofer permisul de conducere şi apoi l-a amendat că nu îl are la el. Incidentul s-a petrecut în Beclean, în luna august a acestui an, atunci când şoferul, angajat la o firmă de tractări, a fost chemat pentru a ridica o maşină implicată într-un accident rutier. Culmea, cu actele şoferului în mână, agenta l-a amendat pe bărbat că nu are la el permisul de conducere, buletinul şi certificatul de înmatriculare. Practic, pe acelaşi proces verbal bistriţeanului i s-a luat permisul pentru depăşire pe linie continuă şi a fost amendat că nu are asupra sa actul.

ROMANIA LIBERA

KPMG, mâna armată a lui Negriţoiu şi Ponta, luptă cu presa "incomodă" pe spatele noii ASF

Chiar şi după decesul din cauze încă neclare al lui Dan Adamescu, KPMG continuă să încerce să arunce pe alte persoane vina falimentului Astra Asigurări, al cărei ultim administrator a fost. O face, aşa cum reiese dintr-o scrisoare transmisă Tribunalului Bucureşti, cu ajutorul aceleiaşi ASF care, deşi nu acţionează făţiş ca în timpurile lui Mişu Negriţoiu, îşi aduce contribuţia prin ­pasivitate. KPMG încearcă, într-un exerciţiu deja specific de ipocrizie, să susţină raportul privind cauzele falimentului Astra Asigurări, document incomplet şi încropit din vechi argumente utilizate de lichidator şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru a pune mâna pe compania de asigurări, invocând situaţii de incompatibilitate.

Foştii şefi de stat vor beneficia gratuit de locuinţă de protocol plus un cabinet de lucru cu secretară şi consilier

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Iohannis a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2017 pentru modificarea şi completarea art. 2 din Legea nr. 406/2001 privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român. Foştii şefi de stat au dreptul la "folosirea gratuită a unei locuinţe de protocol şi a unui spaţiu pentru organizarea cabinetului de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar, ambele atribuite cu destinaţia de reşedinţă", se arată în lege.

ZIARUL FINANCIAR

Premierul Tudose întreabă BNR de ce scade cursul leu/euro, dar răspunsul este tocmai la guvern: pentru că în ţară intră de cinci ori mai puţine fonduri europene

Premierul Tudose a acuzat la sfârşitul săptămânii trecute Banca Naţională că nu face nimic pentru a opri căderea leului faţă de euro şi pentru a încetini creşterea ROBOR, însă o privire asupra balanţei de plăţi arată motivul simplu pentru care se depreciază leul: în ţară intră de cinci ori mai puţine fonduri europene decât anul trecut. Pe primele opt luni ale anului 2017, transferurile de capital pentru administraţia publică au fost de doar 657 mil. euro, faţă de 3,3 mld. euro în aceeaşi perioadă a anului trecut. Atunci când nu ai de unde acoperi cererea de valută, în mod automat piaţa duce preţul euro acolo unde se găseşte un echilibru. Dacă va continua dezastrul de la fonduri europene, fie vor fi necesare împrumuturi de urgenţă de la organisme financiare internaţionale pentru a menţine cursul leu/euro, fie vom avea deprecieri consistente ale leului în continuare.

De ce scad acţiunile Petrom dacă preţul barilului de petrol creşte?

"Probabil că, în afara contextului intern legat de reformele fiscale şi de altă natură, evoluţia negativă este determinată şi de aşteptările privind o eventuală nouă vânzare de către FP a unui pachet important de acţiuni." Preţul barilului de petrol Brent, referinţa internaţională, a urcat cu 22% din septembrie încoace în ceea ce a fost cea mai bună perioadă pentru "aurul negru" din 2017, însă surprinzător acţiunile Petrom (SNP) au scăzut la bursa de la Bucureşti cu 10% în acest interval de timp. La Viena, acţiunile OMV, compania care controlează 51% din Petrom, au fost pe plus în acest interval de timp, cu un avans de 10%.

Vom intra printre cei mai mari exportatori de vin dacă vom paria pe soiurile locale

Soiurile de viţă-de-vie autohtone, multitudinea acestora (peste 20), dar şi faptul că tot mai multe crame locale pariază pe vinuri premium sunt atuurile care ar putea duce România pe harta mondială a exportatorilor de vin, ţintă neatinsă până în prezent deşi este unul dintre cei mai mari producători ai "licorii lui Bacchus". "Trebuie să redescoperim soiurile româneşti de viţă-de-vie. România are un potenţial enorm, avem zeci de soiuri pe care le putem transforma într-un atu. Dacă pierdem această diferenţiere vom fi uşor de înlocuit ca ţară producătoare de vin. Producătorii vor fi nevoiţi să vândă la preţ mic ca să crească exporturile", spune Oliver Bauer, enologul cramei Ştirbey din Drăgăşani. În România, mai puţin de un sfert din suprafaţa cu viţă-de-vie este acoperit cu soiuri româneşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb