• ADEVĂRUL
• Victorie tehnică în dosarul Schengen
România a securizat bine graniţele UE, are dotările necesare pentru spaţiul Schengen şi a trecut ieri de evaluările tehnice ale Bruxelles-ului. Decizia aderării rămâne politică. Raportul tehnic a fost adoptat în grupul de experţi, după ce Franţa a renunţat la obiecţiile de la precedenta întâlnire. Experţii ţărilor membre UE au adoptat ieri raportul pe evaluarea Sistemului de Informaţii Schengen (SIS/SIRENE) pentru România şi au amânat decizia pe două dosare ale Bulgariei. Experţii Schengen din statele membre s-au reîntâlnit ieri, la Bruxelles, pentru a lua o decizie cu privire la rapoartele tehnice pentru aderarea României şi a Bulgariei. Franţa a menţinut până în ultima zi restricţia pe care a ridicat-o la precedenta întâlnire.
• Bulgaria a picat două evaluări
Raportul Bulgariei de punere în practică a sistemelor de informaţii SIS/ SIRENE nu a fost adoptat deoarece, conform unor surse diplomatice, răspunsurile suplimentare cerute de experţii din grupul de evaluare nu au venit la timp. Bulgaria mai avea o restanţă, raportul tehnic pe frontiera terestră care reclama mai multe deficienţe. Ieri, bulgarii au anunţat că le pot remedia până la mijlocul lui februarie. O decizie pe rapoartele lor însă se mai poate lua în luna martie.
• Scenariul cel mai complicat
Faptul că Bulgaria nu a trecut ieri testul complică decizia, cu valoare consultativă, a Parlamentului. Decizia finală aparţine statelor membre, în Consiliu, care se reuneşte la sfârşitul lui februarie şi se ia în unanimitate. Numărul ţărilor care nu sprijină aderarea celor două state membre a crescut. Franţei şi Germaniei i s-au alăturat Olanda, apoi Finlanda, Austria, care nu e tocmai "liniştită". Potrivit eurodeputaţilor germani din Comisia LIBE, Polonia şi Cehia ar putea şi ele să-şi nuanţeze poziţiile.
• 13.200 de persoane au fost muşcate de maidanezi, anul trecut, doar în Bucureşti. De ce nu reuşesc autorităţile să rezolve această problemă ?
Cazul femeii muşcate joi de mai mulţi câini fără stăpân în curtea unei instituţii publice din Bucureşti, şi care ulterior a decedat, este doar ultima dintr-o serie de tragedii provocate de maidanezi. Prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei a declarat vineri că Primăria Capitalei este cea care are în atribuţii strângerea maidanezilor însă este de părere că Parchetul şi Poliţia ar trebui să stabilească cine este vinovat pentru moartea femeii. Prefectul a mai adăugat că anul trecut 13.200 de persoane au fost muşcate de maidanezi, dintre care 2.500 au fost copii. În ciuda eforturilor depuse de autorităţi, Bucureştiul, dar şi celelalte oraşe ale României rămân sub asediul câinilor fără stăpâni, şi mii de cetăţeni sunt anual muşcaţi de aceştia.
• Guvernul a aprobat vineri seară ordonanţa de urgenţă privind recalcularea pensiilor militarilor.
Cele trei situaţii posibile rezultate în urma deciziei Guvernului: Situaţia 1. Cei cărora pensia li s-a recalculat corect, pe baza veniturilor individuale lunare. Acestora nu li se revizuieşte pensia. Situaţia 2. Pentru pensiile recalculate pe baza salariului mediu brut pe economie şi ale cuantumuri sunt mai mari decât cele aflate în plată în luna decembrie, se menţin cuantumurile primite până la data emiterii deciziei de revizuire. Dacă nu şi-au depus adeverinţele şi prin recalcularea stabilită în decembrie, pensia este mai mare decât cea din decembrie, se menţine pensia mai mare până când se revizuieşte pensia. Situaţia 3. Pensiile recalculate tot pe baza salariului minim brut pe economie dar al carui cuantum a fost in ianuarie mai mic decat cel din decembrie, se va plati din februarie pensia a nivelul lunii decembrie, pana la revizuire.
• PSD: Jihad contra Justiţiei
PSD reacţionează vehement faţă de mandatul de arestare emis de o instanţă pe numele preşedintelui CJ Argeş, Constantin Nicolescu. Liderul PSD Argeş a suferit un atac cerebral când a aflat că va fi arestat, susţin medicii de la Spitalul Floreasca. Liderul PSD, Victor Ponta, şi-a îndemnat partidul ca luni, când va avea loc recursul declarat de preşedintele CJ Argeş, Constantin Nicolescu, împotriva mandatului de arestare, să protesteze în faţa sediilor PDL. "Dacă luni va fi ziua recursului, îi chemăm pe toţi, PSD-işti sau nu, ca în faţa sediilor PDL să ceară libertate pentru Constantin Nicolescu şi pentru orice om, să ceară PDL să nu ne readucă în vremurile în care un partid decide soarta tuturor împotriva voinţei noastre. Eu nu cedez, colegii mei nu vor ceda. Vom cere PDL, în mod democratic, la toate sediile, să lase legea să se aplice", a declarat liderul PSD.
• Dispare Fabrica de "Carpaţi" de la Sfântu Gheorghe
După ce de la finele lunii trecute, muncitorii de la Fabrica de Ţigarete din Sfântu Gheorghe au intrat în concediu, neştiind care va fi soarta lor, SC Galaxy Tobacco SA, care are în întreaga ţară peste 100 de angajaţi, a anunţat concedierea a 80 din cei 84 de muncitori de la Sfântu Gheorghe, anunţă covasnamedia.ro, Liderul de Sindicat al Fabricii de Ţigarete de la Sfântu Gheorghe, Sandor Csaba, a declarat că ieri s-au primit documentele de disponibilizare a celor 80 de angajaţi, aceştia având posibilitatea de a intra în şomaj.
• Ce plafon de garanţii are fiecare bancă pentru "Prima Casă 3"
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) a repartizat plafonul de garanţii de 200 de milioane de euro în limita căruia băncile comerciale pot acorda credite "Prima Casă" în cea de-a treia etapă a programului guvernamental. Află ce plafon a primit fiecare bancă înscrisă în program. BCR se bucură de cel mai mare plafon de garanţii - de 64 de milioane de euro, în timp ce Volksbank a primit o alocare de doar 100.000 de euro, potrivit datelor publicate de FNGCIMM. Alocarea sumelor pe fiecare instituţie bancară în parte s-a făcut în funcţie de valoarea creditelor "Prima Casă" acordate în etapele anterioare ale programului.
• Deficitul e în grafic, dar fără arierate
Bugetul general consolidat a marcat, în 2010, un minus de 6,5% din PIB, dar statul nu şi-a achitat datoriile, în special pe cele de la nivel local. Fără "donaţiile" importante ale unor întreprinderi publice, veniturile bugetare ar fi fost sub presiune. Cele din impozitul pe profit, salarii şi venit au scăzut cu 5% faţă de 2009. Potrivit execuţiei bugetare pe anul trecut, performanţele statului par semnificative, în condiţiile în care s-a încadrat într-un deficit de 6,5% din PIB, sub ultima ţintă fixată cu FMI, de 6,8%. Reamintim însă că deficitul prognozat iniţial, pentru 2010, era de 5,9%, dar Guvernul a realizat că ţinta este mult prea ambiţioasă. Apoi, deşi s-au plătit o parte dintre arierate - mai ales cele acumulate de sistemul de sănătate -, ţinta privind reducerea datoriilor statului în economie este departe de a fi respectată, fapt confirmat şi de FMI.
• Guvernul egiptean a fost demis, revoluţia continuă
Preşedintele Egiptului, Hosni Mubarak, a anunţat vineri spre sâmbătă dimineaţă că a cerut Guvernului să demisioneze, după ce mii de egipteni furioşi au dat foc sediului din Cairo al partidului de guvernământ şi au pornit revolte în toată ţara. Editorialista egipteană Mona Elthahawy scrie într-un articol că regimul din Egipt a procedat la fel ca junta militară din Burma, oprind internetul. Oamenii nu îl mai vor pe preşedintele Mubarak, spune ea. "Mi-ar plăcea să plece Mubarak. Dacă o va face, acei egipteni care s-au luptat pe străzi trebuie să fie cei care decid înlocuitorul său". Elthahawy le-a transmis un avertisment viitori lideri egipteni: armata nu îi va opri pe oameni.
• MAE avertizează cetăţenii români să evite călătoriile în Egipt
Ministerul de Externe recomandă cetăţenilor români să evite deplasările care nu sunt necesare în Egipt, având în vedere faptul că situaţia de securitate din această ţară s-a agravat în ultimele ore.
Ministerul de Externe a pus la dispoziţie o linie telefonică pentru a veni în sprijinul cetăţenilor români. În acest sens, cetăţenii români afectaţi de actuala stare de insecuritate din Egipt şi care au nevoie de asistenţă consulară de specialitate pot suna la numărul de telefon (0040) 21.319.68.70, potrivit unui comunicat transmis de MAE. În prezent, în Egipt au loc demonstraţii stradale, iar autorităţile au instaurat stare de asediu pe întreg teritoriul statului.
• China, la doar cinci ani de criză?
Creşterea economică din ultimii ani a Chinei se va opri, iar peste cinci ani puternicul stat va intra în criză, spun investitorii. Anul trecut, economia asiatică, a doua din lume ca mărime, a înregistrat un avans de 10,3%, printre cele mai mari din lume. Investiţiile masive făcute de Guvernul de la Beijing în infrastructură au reuşit să ţină China departe de actuala criză economică. În timp ce marile economii înregistrau creşteri "anemice", avansul Chinei a fost de 10,3%, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică al Chinei emise la jumătatea acestei luni. În 2009, creşterea economică a Chinei a fost de 9,2%.
• EVENIMENTUL ZILEI
• Mititelu, bişniţarul falit din Cetatea Banilor
Patronul "Ştiinţei" a scăpătat. Nu are bani lichizi, bunurile îi sunt blocate şi nimeni nu-l împrumută. Războiul cu Piţurcă pare să fie sfârşitul. "Să veniţi pe la două, că io pornesc mai greu!", condiţionează interviul patronul Universităţii Craiova. E şi normal că, de la amiază până noaptea târziu face turul celor cinci televiziuni locale şi, dacă se poate, şi pe la cele naţionale. Unde nu e "pe sticlă", e la telefon. Adrian Mititelu e în toiul războiului vieţii sale. A reuşit să-şi pună toată lumea fotbalului autohton în cap. Stilul său obraznic şi agresiv, de mahala oltenească, l-a lăsat fără aliaţi. Ultimul său duşman, Victor Piţurcă, l-a scos din minţi. Declaraţiile sale vehemente îl ridiculizează pe fostul chelner ajuns "om de fotbal".
• Cum a crescut tensiunea PSD după leşinul lui Nicolescu
După ce instanţa a decis arestarea şefului CJ Argeş, social-democraţii vor să-şi scoată oamenii în stradă. Ponta: "Îi chemăm pe pesedişti şi nepesedişti să ceară libertate pentru Nicolescu". Social-democraţii îl transformă pe preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu, din învinuit într-un dosar de corupţie în victimă politică a puterii. Decizia instanţei de a-l aresta pentru 29 de zile, urmată de leşinul lui Nicolescu pe holurile tribunalului, a reactivat în tabăra social-democraţilor spiritul zilelor în care PSD-iştii mergeau în grup la Parchet să-l susţină pe Gabriel Bivolaru.
• Internetul, scânteia virtuală care aprinde flacăra revoluţiei
Înainte de a ieşi în stradă, revoluţionarul secolului XXI îşi mobilizează camarazii cu ajutorul reţelelor de socializare. Acesta este însă doar un prim pas în lupta cu regimurile autoritare. Internetul reprezintă în ţările cu regimuri autoritare singurul spaţiu public real, propice pentru manifestările de dizidenţă. În cazul Tunisiei, unii analişti occidentali s-au grăbit să proclame, "revoluţia WikiLeaks" pornind de la premisa că informaţiile privind corupţia familiei prezidenţiale cuprinse în corespondenţa diplomatică americană au declanşat revoltele. Dar, ceea ce acum toată lumea numeşte "revoluţie" a fost explozia nemulţumirilor, în special economice, adunate în timp. Dezvăluirile WikiLeaks cu siguranţă au inflamat şi mai mult situaţia, dar cu sau fără WikiLeaks, tunisienii oricum ar fi ieşit în stradă.
• Prima ţară care interzice internetul
Autorităţile egiptene au tăiat în cursul nopţii de joi spre vineri accesul la internet în capitala Cairo şi zonele limitrofe, cu câteva ore înaintea manifestaţiilor de protest împotriva regimului preşedintelui Hosni Mubarak, prevăzute a avea loc după rugăciunea de vineri, relatează EFE. Vineri dimineţă reţelele de internet din ţară rămâneau inaccesibile. Egiptul a făcut ceea ce nenumăraţi specialişti au considerat multă vreme imposibil pentru un stat cu o economie bazată aproape în totalitate pe internet: s-a deconectat complet de la internet pentru a reduce protestele la tăcere. Potrivit Associated Press, niciunul dintre cei patru furnizori principali de internet din Cairo: Link Egypt, Vodafone/Raya, Telecom Egypt şi Etisalat Misr nu funcţiona vineri dimineaţă, iar accesul la internet de pe laptopuri şi telefoane mobile rămânea blocat.
• "Nu câinii sunt vinovaţi! Vina aparţine doar autorităţilor"
O femeie a murit după ce a fost sfâşiată de maidanezi şi se vorbeşte din nou despre exterminarea animalelor. Directorul Vier Pfoten spune însă că sterilizarea poate merge, cu puţină voinţă. Despre câinii fără stăpân s-a vorbit mult în ultimii 21 de ani, mai ales după vreo nenorocire. Acum fix cinci ani, echipele de ecarisaj descindeau în zonele împânzite de maidanezi din Capitală, după ce un cetăţean japonez murise în urma unui astfel de atac, chiar în faţa blocului în care locuia. Într-o singură noapte şi dintro singură zonă - cea în care s-a întâmplat tragedia -, hingherii au strâns 25 de patrupede. S-a dezbătut intens pe tema "sterilizare sau eutanasiere", după aceea au venit teme "mai importante" şi nu s-a mai făcut mare lucru.
• Şeful Poliţiei, chestorul Liviu Popa: "Avem peste 7.000 de poliţişti cercetaţi şi sancţionaţi disciplinar"
Chestorul Liviu Popa, şeful Poliţiei Române, prezent la Cluj-Napoca, a atacat foarte dur poliţiştii şi a spus că acesta este un moment prielnic ca instituţia să scape de poliţiştii beţivi şi desfrânaţi. În replică, liderul Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie, Iulian Surugiu, spune că declaraţiile chestorului Popa nu sunt demne pentru funcţia pe care o deţine şi că, probabil, nu ştie nici măcar ce salariu are un agent de poliţie. Chestorul Popa a declarat că este probabil să se facă disponibilizări, fără a preciza însă şi câţi oameni vor fi daţi afară.
• FMI ne învaţă cum să scăpăm de munca la negru
O echipă complexă de specialişti de la FMI şi Comisia Europeană va veni în România în perioada următoare pentru a ne da soluţii cum să scăpăm de munca la negru şi de evaziunea fiscală. Delegaţia va analiza modul în care autorităţile române colectează veniturile, a declarat Ovidiu Nicolăescu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (CNIPMMR). El a participat alături de alţi lideri patronali la o întâlnire cu delegaţia FMI şi a Comisiei Europene. În urma analizelor, echipa complexă va FMI şi CE va propune soluţii pentru reducerea economiei negre şi gri şi pentru diminuarea evaziunii fiscale.
• Udrea: Mă întreb dacă domnul procuror Ponta primea ordine de la Năstase
Elena Udrea acuză PSD că face un joc duplicitar atunci când reclamă ordinele politice date justiţiei. "Dacă se întâmplă să fie de la PDL persoana care are probleme cu justiţia, atunci sigur, este corupt si tot partidul este corupt. Dar, dacă e de la PSD, sunt jocuri politice. (...) Mă întreb dacă domnul procuror Ponta primea ordine de la Năstase, când avea activitate de procuror, pentru că altfel nu-mi explic de ce este aşa de sigur că se fac presiuni politice sau se dau ordine din partea politicului asupra procurorilor", a comentat Udrea, la RFI, reacţia PSD în cazul şefului Consiliului Judeţean Argeş, Constantin Nicolescu. Liderul democrat-liberal a apreciat că "ar trebui să vină vremea să înveţe şi ei (PSD-iştii-n.r.) că totuşi justiţia se respectă".
• Restructurările ratate în 2010, promise iar
Autorităţile au ratat anul trecut programele de privatizare şi de reorganizare ale companiilor cu pierderi, stabilite în faţa FMI. Guvernul are planuri mari de privatizări şi restructurări ale companiilor de stat pentru acest an, după ce, în 2010, cea mai mare parte a promisiunilor a fost ratată. Presiunile de restructurare venite din partea Fondului Monetar Internaţional (FMI) sunt foarte mari, motivul principal fiind nevoia de reducere a arieratelor. Astfel, deficitul bugetar real al României este mai mare decât cel declarat, din cauza arieratelor, a declarat ieri preşedintele BNS, Dumitru Costin, la ieşirea de la discuţiile cu misiunea FMI pentru România.
• Câţi bani lasă românii în magazinul Fiscului din Bucureşti
Fiscul din Bucureşti a vândut în magazinul său din Bucureşti marfă în valoare de circa 100.000 de lei, într-o lună şi jumătate de funcţionare. Circa 200 de bucureşteni păşesc zilnic pragul magazinului şi fac cumpărături de câte 15-20 de lei fiecare. Volumul vânzărilor s-a încadrat între 3.000 şi 4.000 de lei pe zi, spun reprezentanţii Fiscului din Capitală. Magazinul este situat pe strada Măriuca nr. 14, în fostul sediu al Serviciului Gestiune Declaraţii persoane juridice din cadrul Administraţiei Finanţelor Publice a Sectorului 4, şi şi-a deschis porţile pe 13 decembrie 2010. Iar din acea dată şi până ieri, Fiscul a încasat 96.921,8 lei din valorificarea mărfurilor confiscate prin magazinul propriu, informează un comunicat al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti (DGFPMB).
• NAŢIONAL
• Patronul oltenilor crede că Gigi Neţoiu îi cântă prohodul. Mititelu presimte că va fi trimis după gratii!
Situaţia la Universitatea Craiova este departe de a se fi liniştit. Problemele financiare şi reacţia oamenilor de fotbal, majoritatea anti-Mititelu, nu dau pace staffului administrativ de la formaţia din Bănie. Mititelu a declarat în propriul ziar, "Ediţie Specială", că simte că nu va mai fi mult timp liber, fiindcă nu intenţionează să cedeze Universitatea Craiova unui alt afacerist agreat de puterea actuală. "Pe vremuri, în fiecare zi, apăreau în presă informaţii cum că George Ilinca (n.r. fost patron al echipei în 2002) va fi arestat. Până când nu i-a dat echipa lui Gigi Neţoiu, Ilinca nu a scăpat de şantajele astea. Tot timpul patronii Universităţii au fost şantajaţi. Cum nu făceai ce îţi spuneau ei, cum aveai probleme. Trebuie să fii un pic mai nebun să te lupţi cu ei!", a recunoscut cel care conduce formaţia alb-albastră de mai bine de cinci ani.
• Ion Vasile a tăiat-o la PC
Senatorul Ion Vasile întoarce după 20 de ani spatele PSD-ului. Aflat în conflict deschis cu actuala conducere a PSD, Vasile s-a înscris, ieri, în PC. Decizia plutea în aer de mai multă vreme, după ce Ion Vasile a fost debarcat, în mai anul trecut, din fruntea Organizaţiei PSD Buzău, pe care a condus-o încă de la intrarea sa în partid.
• Geoană, botez între două întâlniri politice
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, îmbină plăcutul cu utilul. Naş de botez, astăzi, la Chişinău, Geoană a transformat deplasarea într-una oficială, antamându-şi în prealabil şi o serie de întâlniri cu politicienii moldoveni. Mircea Geoană va creştina, la Catedrala Mitropolitană din Chişinău, băieţelul familiei Trăistaru. Conform presei de peste Prut, Dumitru Trăistaru şi soţia sa basarabeancă l-au rugat, în 2009, pe pesedist să le fie naş la nuntă - rugăminte făcută în Italia, ţară în care munceau cei doi.
• UDMR pune iar presiune pe PDL
Pauza acordată PDL-ului de către UDMR, după adoptarea Legii educaţiei, s-a încheiat, maghiarii presându-i acum pe democraţi să adopte repede şi statutul minorităţilor. "Suntem nemulţumiţi" - anunţă public Laszlo Borbely, precizând că este vorba despre baterea pasului pe loc în cazul adoptării legii minorităţilor şi legii regiunilor de dezvoltare. Ca umare, UDMR cere încheierea unui protocol în care Coaliţia să prevadă "termene clare" de îndeplinire a obiectivelor asumate.