REVISTA PRESEI 29.03.2013

Willy Homner
Revista Presei / 29 martie 2013

ADEVARUL

Vladimir Putin ordonă, subit, vaste manevre militare în Marea Neagră

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat începerea, joi, a unor manevre militare de amploare în Marea Neagră, a anunţat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţia Itar-Tass, relatează AFP. În total, 36 de nave staţionate la Sevastopol, baza navală rusă din Crimeea (Ucraina), şi la Novorosiisk (sudul Rusiei) şi până la 7.000 de persoane vor participa la aceste manevre, a precizat Peskov. Ordinul preşedintelui rus de a demara manevre militare a fost transmis ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu, joi la ora locală 04.00 (02.00 ora României). Manevrele "neplanificate" au ca obiectiv testarea capacităţii de luptă şi nivelul de cooperare între diferitele unităţi ale armatei ruse, a explicat Peskov.

Scandalul fraudării voturilor la Convenţia PDL: declaraţii despre cum s-au contabilizat voturile nule la Vasile Blaga

Voturile nule au fost trecute în dreptul candidaţilor, la cel puţin una dintre mesele la care s-au numărat voturile la Convenţia Naţională a PDL. Liderul PDL Iaşi, Gabriel Surdu, i-a trimis pe ieşenii din comisiile de numărare a voturilor de la Convenţia PDL să dea declaraţie autentificată la un notar că alegerile s-au desfăşurat correct. Un om care a reprezentat-o pe Monica Macovei, Eugen Oprişa, a mers şi a declarat la notariat că şefii din comisia de numarare i-au pus să repartizeze candidaţilor voturile nule. Astfel, Blaga primeşte mai multe din voturile nule decat Udrea şi diferenţa dintre cei doi se micşorează. La masa respectivă s-au validat nouă voturi nule şi trebuie menţionat că la Congresul PDL au fost 15 mese de numărare a voturilor.

Ion Iliescu: "Pacepa a fost reabilitat pentru a înlătura suspiciunile SUA"

Contestatari şi susţinători de rang înalt ai generalului Pacepa, printre care fostul preşedinte al României Ion Iliescu, dar şi avocatul lui Pacepa, Cătălin Dancu, se aşază la poli opuşi, aducând argumente pro şi contra faptului că fostul director adjunct al Direcţiei de Informaţii Externe dinainte de 1989 ar fi fost agent KGB şi că influenţa sa ar fi îngreunat aderarea României la NATO. Istoricul Larry Watts susţine, în noul volum al cărţii "Războiul clandestin al Blocului Sovietic contra României" că acţiunile lui Pacepa după fuga sa în SUA din 1978 au dăunat imaginii României, declaraţiile sale fiind în acord cu dezinformările de la Moscova. Despre declaraţiile sovietologului american potrivit cărora generalul Pacepa ar fi acţionat în SUA împotriva intereselor României, fostul preşedinte Ion Iliescu spune că sunt reale şi a explicat că generalul a fost reabilitat pentru înlăturarea unor suspiciuni ale americanilor că România nu ar fi stat democratic.

Bogătaşii pe care i-am ales să ne conducă. Lista celor mai înstăriţi bugetari din România. Cum au făcut avere Blaga, Sebastian Ghiţă sau Robert Negoiţă

Oameni de afaceri sau simpli oportunişti, cea mai bună parte dintre aleşii noştri de astăzi sau de ieri nu se pot plânge de sărăcie. Unii, ceva mai modeşti, cu "doar" câteva apartamente, alţii, cu averi moştenite. Unii au datorii de milioane, alţii au sute de mii de euro în bijuterii. De la primari şi până la senatori şi deputaţi, adevarul.ro vă prezintă "catalogul" de bogăţie a celor pe care i-am ales, oraş cu oraş.

Sondaj CSCI : Românii s-au săturat de scandalurile din politică. Ce aşteaptă poporul de la Victor Ponta

Victor Ponta ar trebui să colaboreze mai mult cu preşedintele Traian Băsescu şi să se concentreze pe chestiunile economice şi pe relaţiile externe, consideră cei mai mulţi dintre români. Potrivit unui sondaj CSCI efectuat la comanda România TV pe un eşantion de 1100 de persoane, realizat în perioada 20-28 martie 2013, 80% dintre cei chestionaţi consideră că premierul Victor Ponta ar trebui să îşi canalizeze eforturile în direcţia rezolvării problemelor economice ale ţării, în timp ce numai 15% dintre aceştia doresc ca scandalul dintre preşedinţie şi liderul Guvernului să continue. Deşi mai mult de jumătate dintre participanţii la sondaj (56%) sunt de părere că relaţia dintre preşedinte şi premier este una tensionată, 65% din respondenţi doresc ca şeful Executivului să colaboreze cu preşedintele Băsescu.

Cea mai mare societate de prelucrare a lemnului din Alba, Stratusmob Blaj, a intrat oficial în faliment. Datoriile ajung la 9 milioane de euro

Curtea de Apel Alba Iulia a constatat joi, 27 martie 2013, retragerea recursului la decizia pronunţată în ianuarie de Tribunalul Alba. Recursul a fost promovat de unul dintre creditori, care, în final, a renunţat la judecată. Rămânerea definitivă a sentinţei Tribunalului înseamnă declanşarea procedurii falimentului, respectiv vânzarea activelor pentru recuperarea datoriilor. Societatea este în insolvenţă din anul 2009, dar planul de reorganizare nu a dat rezultatele scontate. Secţia de mobilă a fost închisă, fiind păstrată doar secţia de placaj cu aproximativ 250 de angajaţi. Falimentul presupune închiderea secţiei şi trimiterea oamenilor în şomaj. Datoriile societăţii sunt foarte mari: 39 de milioane de lei, adică aproape 9 milioane de euro. Lichidator al societăţii Stratusmob Blaj este firma "Expert Insolvenţa" Hunedoara.

CURENTUL

Efectele reformei USL în Sănătate: bolnavii de la Socola scoşi în stradă şi risc ridicat de epidemie de TBC

La spitalul Socola din Iaşi, cel mai mare spital de psihiatrie din Moldova, tăierile drastice operate în bugetul sănătăţii pot duce la situaţii de necrezut într-o ţară cu pretenţii europene. Zeci de bolnavi psihici ar putea ajunge în stradă, după ce bugetul acordat unităţii spitaliceşti a fost redus de Ministerul Sănătăţii, începând cu 1 aprilie anul curent. Românii nu pot afla dacă au TBC. În paralel cu situaţia dramatică a unor spitale aflate într-o subfinanţare cronică, din instituţiile medicale din România încep să dispară şi lucruri esenţiale pentru menţinerea şi verificarea stării de sănătate a populaţiei. Astfel, spitalele din România se confruntă cu o criză acută de tuberculină, substanţa cu ajutorul căreia se depistează virusul tuberculozei. Institutul Cantacuzino a sistat producţia acestei substanţe încă din iulie 2012, iar în prezent spitalele nu pot efectua testele pentru TBC.

Protestele împotriva exploatării gazelor de şist se extind în ţară, deşi primăriile USL nu dau autorizaţii

Protestele continuă în România, de data aceasta pe tema exploatării gazelor de şist, care nu este pe placul ONG-urilor. Organizaţiile nonguvernamentale vor organiza proteste în Capitală şi alte 24 de oraşe din România, joi, 4 aprilie, împotriva exploatării gazelor de şist, pentru aproximativ jumătate din localităţi unde vor avea loc protestele fiind obţinute autorizaţii de la primării, în rest fie a fost refuzată cererea de protest, fie nu a fost dat niciun răspuns. Peste 80 de ONG-uri cer ca Guvernul să anuleze hotărârile prin care a concesionat terenurile pentru exploatarea gazelor de şist în zonele Vaslui, Dobrogea, Arad,, Timiş. Totodată, organizaţiile cer interzicerea exploatării acestora până se fac studiile de impact şi de mediu din care să rezulte că această operaţie nu este un pericol pentru mediu.

CURIERUL NATIONAL

Cine plăteşte pentru insolvenţele de la stat?

Rezultatele verificărilor Corpului de Control al Guvernului şi ale Curţii de Conturi nu au dus la nicio începere a urmăririi penale. Administratorii judiciari ai Oltchim şi Hidroelectrica spun că deciziile managerilor au dus la adâncirea pierderilor. Potrivit specialiştilor în insolvenţă, legea prevede clar că se sancţionează şi continuarea unei activităţi care ducea, în mod vădit, la încetarea de plăţi.

Agricultorii ar putea cumpăra terenuri punând gaj chiar terenurile

Agricultorii ar putea cumpăra terenuri agricole punând gaj chiar terenurile respective, ceea ce ar reprezenta un avantaj pentru fermierii români după liberalizarea pieţei funciare de la 1 ianuarie 2014, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, care discută cu băncile această facilitate. "Vrem să întărim capacitatea sectorului agricol din România printr-o altă facilitate pe care o discutăm cu băncile şi cred că va fi în lunile următoare reglementată şi această situaţie. Vrem să dăm posibilitatea, atunci când se face un credit, să se gajeze cu terenul agricol", a spus Constantin.

Internetul, invadat de terminalele mobile - PC-urile au pierdut deja războiul

Sectorul telecomunicaţiilor mobile a devenit principalul furnizor de utilizatori de Internet din întreaga lume, dar şi din România. Numărul de conexiuni la Internet realizate de pe un dispozitiv mobil este cu 280% mai mare decât cel al conexiunilor realizate de pe staţii de lucru fixe, potrivit unui studiu realizat de compania Breeze Mobile. Circa 2,2 miliarde terminale mobile sunt conectate zilnic la Internet. În acelaşi timp, doar 1,6 miliarde de desktop-uri sunt folosite ca punct de acces la web. În România sunt 9,5 milioane de conexiuni mobile şi doar 3,4 milioane de conexiuni fixe.

Slovenia, pe urmele Ciprului?

Randamentele obligaţiunilor Sloveniei au atins un nivel record, în contextul în care investitorii se tem că această ţară ar fi următoarea, după Cipru, care va solicita ajutor financiar. Cu toate că Slovenia a promis continuarea măsurilor de austeritatea, randamentele obligaţiunilor de stat au continuat să crească, scrie Bloomberg. Alenka Bratusek, primul-ministru sloven, a explicat, în primul său discurs în faţă Parlamentului, că va îmbunătăţi finanţele ţării care se află "într-o stare proastă", astfel încât Slovenia să fie nevoită să solicite asistenţă financiară.

Investiţiile în România: Riscurile pun în umbră oportunităţile

România este de mult timp o ţară a promisiunilor pentru investitori, a unor oportunităţi ridicate, însă investiţiile pe termen lung, cele care creează locuri de muncă şi avuţie, nu au venit în ritmul aşteptat, observă Steven van Groningen, preşedinte al Raiffeisen Bank România. În opinia sa, acest lucru este rezultatul lipsei de predictibilitate care caracterizează ţara şi care îi face pe investitori să fie mai atenţi la riscuri.

Fenechiu aşteaptă scuze de la Mazăre

Ministrul Transporturilor Relu Fenechiu (PNL) aşteaptă scuze de la Radu Mazăre (PSD) pe tema trecerii Portului Constanţa la primăria din oraş, în contextul în care au avut o întâlnire în care i-a spus primarului Constanţei că portul ar trebui să rămână în coordonarea Transporturilor. "Sincer, mă uit în ochii lui Radu Maz re şi aş aştepta să îşi ceară scuze, dacă el mă respectă aşa cum îl respect şi eu, ca un om politic. Pentru că da, Radu Mazăre a venit să avem o discuţie bărbătească şi oficială despre Portul Constanţa. I-am spus că părerea mea este că Portul Constanţa, fiind de importanţă strategică, trebuie să rămână în coordonarea Ministerului Transporturilor, şi asta este părerea mea.

Austriecii investesc 150 mil. euro în Covasna

Firma austriacă Holzindustrie Schweighofer a anunţat, joi, că investeşte 150 de milioane de euro într-o fabrică de prelucrare a lemnului, în judeţul Covasna, la Reci, în urma investiţiei urmând să fie create 650 de noi locuri de muncă, transmite Mediafax. Reprezentanţii Holzindustrie Schweighofer au declarat, într-o conferinţă de presă la Sfântu Gheorghe, că vor investi 150 milioane de euro într-o fabrică de prelucrare a lemnului, la Reci, aceasta urmând să funcţioneze din anul 2014. Totodată, vor fi create în mod direct 650 de locuri de muncă şi alte două mii vor fi generate indirect în industriile aferente, au susţinut reprezentanţii companiei.

EVENIMENTUL ZILEI

Ultima misiune a Monei Pivniceru: Vrea să afle secretele murdare ale magistraţilor

Fostul serviciu secret al Justiţiei, arhicunoscut ca Serviciul Independent de Anticorupţie (SIPA), care a activat din plin în vremea mandatului Rodicăi Stănoiu, este pe cale de a deveni instrument de presiune şi şantaj asupra magistraţilor. Tentativa se leagă de numele Monei Pivniceru. În ultima zi în fruntea instituţiei, ministrul a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre de guvern care să dea acces la documentele cu secretele magistraţilor. Informaţii compromiţătoare s-ar putea scurge din această arhivă chiar în perioada în care se discută despre numirea unor magistraţi în funcţii cheie din sistem: şefi de parchete sau instanţe. În 2004, SIPA s-a tranformat în Direcţia Generală de Protecţie şi Anticorupţie (DGPA). Pe 26 martie, Mona Pivniceru a iniţiat proiectul privind "constituirea unei comisii pentru inventarierea şi predarea arhivei fostei DGPA din subordinea Ministerului Justiţiei".

INTERLOPUL Boenică, din Iordania, râde de anchetatori pe internet: "Aici sunteţi zeroo. Nu aveţi ce să-mi faceţi..."

Romeo Ursu, zis Boenică, unul dintre liderii reţelei de falsificatori de carduri coordonate de Tică Gheară, nu a putut fi ridicat, alături de ceilalţi membri ai grupării, întrucât este în Iordania, iar România nu are un acord de extrădare cu această ţară, potrivit unor surse din Poliţie. Deşi era urmărit internaţional, Boenică nu s-a ferit să ţină legătura cu apropiaţii săi prin intermediul reţelei de socializare Facebook, unde a afişat fotografii cu el din piscina unui hotel de lux, dar şi în timp ce trage cu o puşcă mitralieră. Tot prin intermediul reţelei de socializare, Boenică a postat un mesaj, joi, la numai câteva ore după destructurarea reţelei din care făcea parte, unde transmite autorităţilor române că nu au ce să-i facă şi îşi anunţă "fanii" că este "bine sănătos".

Sondaj CSCI: Crin Antonescu, în cădere liberă, Traian Băsescu recuperează

93% dintre români vor ca între Traian Băsescu şi Victor Ponta să fie pace, potrivit unui sondaj CSCI realizat la comanda România TV. Potrivit datelor sintetizate de către CSCI, Sorin Oprescu are o cotă de încredere de 52%. Pe poziţia secundă se află prim-ministrul Victor Ponta, la numai un procent în spatele lui Oprescu. Preşedintele Senatului şi liderul PNL Crin Antonescu ocupă locul III având un capital de încredere de 38%. Preşedintele României, Traian Băsescu, beneficiază de încrederea a 19% dintre cei intervievaţi, iar Dan Diaconescu (PPDD) de 12%. Încredere politicieni: Sorin Oprescu (52%), Victor Ponta (51%), CrinAntonescu (38%), Traian Băsescu (19%), Dan Diaconescu (12%)

Scandal la Jurnalul Naţional: "Cine nu mai e dispus să muncească fără bani poate să plece"

Situaţie tensionată în redacţia Jurnalul Naţional, anunţă paginademedia.ro. În urma discuţiilor declanşate de aflarea veştii că angajaţii publicaţiei vor să organizeze un protest deoarece nu şi-au mai luat salariile de aproape trei luni, Marius Tucă, directorul Jurnalului Naţional, a demis-o pe Gabrielei Antoniu, redactor-şef adjunct al ziarului. Mai mult, Marius Tucă a venit în redacţie şi le-a spus angajaţilor că cine nu mai este dispus să muncească fără bani poate să plece. El a mai subliniat şi că nu va mai da termene legate de momentul când vor intra banii. Gabriela Antoniu a declarat pentru paginademedia.ro: "Am plecat din cauza neplăţii salariilor în ciuda tuturor promisiunilor că situaţia se va rezolva". Jurnalul TV şi-a încetat apariţia săptămâna trecută, iar revista Income a fost închisă la jumătatea acestei luni.

JURNALUL NATIONAL

"Băieţii deştepţi din spaţiu" fac România de râsul Terrei. Întânire de gradul III cu 80 de milioane de euro

Tara noastra s-a lansat in cucerirea spatiului cosmic cu o institutie numita pe romaneste Agentia Spatiala Romana si prescurtata englezeste ROSA (Romanian Space Agency). Ea este tartorul activitatilor interne in domeniu si reprezentanta Guvernului Romaniei - in cele internationale. Ce a realizat pana acum? ROSA are in palmares doua misiuni care presupuneau desprinderea de Terra a unui obiect. În cea mai cunoscuta, s-a pierdut pe orbita terestra primul satelit romanesc, Goliat. De fapt, primul picosatelit, cu latura de 10 centimetri, cumparat din strainatate, asamblat in Romania sub directa supraveghere a ROSA, echipat cu baterii chinezesti, lansat cu o racheta europeana si transformat urgent in deseu spatial.

Cât l-a costat pe Abramovici minciuna despre arestarea sa de către FBI

Miliardarul rus, Roman Abramovici a pierdut 132 milioane de dolari din cauza ştirii difuzate de RBK Media din Rusia, relatează Russia Today, care adaugă că păgubitul ar putea da în judecată grupul media rusesc. Informaţia, difuzată acum câteva zile, potrivit căreia omul de afaceri a fost reţinut de FBI s-a dovedit a fi una falsă. Biroul Federal de Investigaţii a negat informaţia de luni care susţinea că l-ar fi reţinut pe Roman Abramovici, magnatul rus al metalelor care deţine clubul de fotbal Chelsea din Londra. Magnatul cu reşedinţa în Londra este renumit pentru legăturile strânse cu Kremlinul. Revista Forbes îi estimează averea la 10,2 miliarde de dolari. Ştirea potrivit căreia omul de afaceri rus a fost reţinut de FBI a influenţat negativ evoluţia preţurilor la acţiunile companiilor deţinute de acesta. Numai de la scăderea cu 6,6% a valorii acţiunilor companiei Evraz, Abramovici a pierdut 59 milioane de dolari.

Isărescu: Cine ţine sume mari într-o bancă, de ordinul milioanelor, înseamnă că îşi asumă un risc

"Când ajungi să ţii sume mari, de milioane într-o bancă înseamnă că ţi-ai asumat un risc. Altminteri ai şi alte alternative, poţi să cumperi obligaţiuni de stat, titluri de trezorerie, şi în consecinţă ca să închei interpretarea acestei judecăţi care nu este o noutate pentru salvarea băncilor cu probleme, cei care şi-au asumat riscurile, care au obţinut câştig pe măsura riscurilor, din depozite, de la băncile cipriote, să contribuie, pe măsura câştigului pe care l-au realizat în trecut la acoperirea pierderilor băncii. Cam aceasta este judecata şi v-am dezvoltat-o în maniera cea mai neutră. Altminteri, dacă o bancă se prăbuşeşte, cine credeţi că plăteşte? Plătesc toţi deponenţii, inclusiv cei mici dacă nu se asigură garanţii prin fonduri cum este Fondul de Garantare din România. Judecata nu este foarte departe de economia de piaţă", a explicat guvernatorul BNR.

Presa slovacă - BMW ar putea deschide o fabrică în România

România este menţionată ca posibilă destinaţie a investiţiilor a producătorului auto BMW, într-o analiză economică realizată de presa slovacă. Se pare că firma germană caută să investească major într-o ţară est-europeană, încercând să reducă din costurile de producţie, forţa de muncă din Germania fiind una extrem de scumpă. Alături de România, pe lista potenţialelor destinaţii ale capitalului german figurează Slovacia, Ungaria, Croaţia şi Cehia. Informaţia din presa slovacă a apărut la o săptămână după ce premierul Victor Ponta a anunţat public faptul că o mare companie germană din domeniul producţiei de automobile va deschide o unitate de producţie în România. De asemenea, este cunoscut faptul că şi anul trecut au avut loc o serie de negocieri dintre reprezentanţii BMW şi oficialităţile române, neconcretizate însă.

Banii de la UE, mai scumpi decât cei de la FMI

Jurnalul Naţional a calculat cât de scumpă este cu adevărat "centura de siguranţă" pe care România şi-a pus-o în 2009. Astfel, Ministerul de Finanţe are de rambursat din Trezorerie către FMI 2,217 miliarde de euro drept principal, la care se adaugă 236,76 milioane de euro ca dobânzi şi comisioane. Asta înseamnă procentual 10,68% per total. Şocante sunt, însă, nivelurile impuse de celelalte două instituţii finanţatoare. În cazul UE, la un împrumut de 5 miliarde de euro se plătesc dobânzi şi comisioane de 1,084 miliarde de euro, ceea ce înseamnă 21,69%. Iar în cazul BIRD, pentru un miliard de euro, Trezoreria scoate încă 249,78 milioane de euro în contul dobânzilor şi comisioanelor. Procentul: 24,98%.

NATIONAL

Dan Ioan Popescu, prostit de chinezoaica lui Patriciu in afacerea Marexin

Dan Ioan Popescu, fost ministru al Economiei si Comertului din guvernul Nastase, habar nu avea ca firma la care are actiuni, Marexin, a ajuns pe mainile unor asiatici dintr-o grupare de criminalitate organizata transfrontaliera dupa ce amanta lui Dinu Patriciu le-a oferit acestora puteri depline - fapt dezvaluit ieri de "National". Pacalit ca totul se deruleaza conform planului, Dan Ioan Popescu (DIP) s-a intalnit marti, la Milano, cu Dinu Patriciu, partenerul sau in afacerea Marexin (care a concesionat de la statul roman zacamintele de namol sapropelic din Marea Neagra). Asa ca DIP si Patriciu au facut o sedinta scurta, pentru a stabili cu exactitate ce urmeaza sa faca in proiectul respectiv.

Elena Udrea a pierdut alegerile si a castigat capital politic

Elena Udrea a pierdut sefia PDL, dar a castigat ceva mult mai valoros: sustinerea electoratului. Un castig la care noua conducere a partidului nici nu-si permite macar sa viseze. Ce-i drept, la capitolul imagine democrat-liberala este imbatabila. Atacata in egala masura de uselisti si pedelisti - de multe ori acestia din urma au fost chiar mai vehementi decat adversarii din celelalte partide - democrat-liberala a reusit o revenire spectaculoasa, dovada stand rezultatul foarte bun de la congres si entuziasmul cu care a fost primita de membrii PDL din toate colturile tarii. Colega de generatie cu Victor Ponta, Udrea a demonstrat ca este un politician de forta. Simplul fapt ca a intrat intr-o competitie dificila, despre care multi spuneau ca o va pierde la un scor de toata jena, ca a obtinut 2.000 de voturi intr-un joc organizat dupa regulile contracandidatului, arata ca Elena Udrea a devenit o alternativa reala atat in PDL, dar mai ales in afara lui.

1.000 de Cernobiluri in Marea Baltica

Marea Baltica este un mega-Cernobal, gata sa rada tarile scandinave, statele baltice si Polonia fiind, de asemenea, expuse unui pericol devastator. Cauza o reprezinta zecile de mii de tone de proiectile, bombe, arme chimice si deseuri radioactive scufundate in mare de rusi, britanici si germani, cu acordul tacit al statelor scandinave. Opinia publica a aflat cu stupoare abia de curand ca Rusia a stocat pe fundul Marii Baltice - dar la o adancime nu prea mare, de numai 100 de metri - arme chimice si deseuri radioactive.

Dragnea se vrea dublura lui Ponta: presedinte executiv

Secretar general al PSD in prezent, Liviu Dragnea a recunoscut ca va candida pentru functia de presedinte executiv al partidului condus de Victor Ponta: "Daca vor fi ceva modificari la statut, eventual sa se infiinteze functia de presedinte executiv, s-ar putea sa candidez la aceasta functie (la congresul din aprilie - n.r.)". Precaut, Dragnea a precizat insa si ca nu este dispus sa dea vrabia din mana pentru cioara de pe gard: "Daca nu, raman la functia de secretar general".

Incredibil: Oamenii arunca la gunoi aur in valoare de MILIOANE de dolari, anual!

In gropile cu deseuri din toata lumea se gaseste metalul pretios, bine ascuns in componentele electronice uzate. Procesul numit "minerit urban" presupune recuperarea aurului si a argintului din gropile de gunoi si repunerea lor in vanzare, profiturile in asemenea cazuri fiind semnficative. Global e-Sustainability Initiative a realizat un bilant al acestui proces, iar valorile prezentate sunt de-a dreptul fabuloase. Astfel, in electronicele de pe tot globul se afla peste 320 de tone de aur si peste 7 500 de tone de argint, suma totala ridicandu-se la 21 de miliarde de dolari. De asemenea, se pare ca recuperarea metalelor pretioase din deseurile electronice se dovedeste a fi de cincizeci de ori mai avantajoasa decat oricare alt mod clasic de minerit. O mie de metri cubi de deseuri electronice poate contine pana la 400 de grame de aur.

PUTEREA

UTOPIA CĂLDURII GRATUITE. Oprescu implementează modelul Apa Nova la RADET

Primarul Oprescu vrea să dea încălzirea Capitalei pe mâna privaţilor, dar încă nu ştie sub ce formă; privatizare, concesionare, parteneriat public-privat. Un singur lucru este cert: va fi "după modelul de succes Apa Nova". Care model de succes ne-a crescut în permanenţă preţurile la apă şi canalizare, motivaţia fiind chiar investiţiile pe care compania s-a angajat să le facă în cei 25 de ani de concesiune. Serviciul de apă şi canalizare al Capitalei a fost preluat de grupul francez Veolia de la Regia Generală de Apă Bucureşti (RGAB) în anul 2000, în acel moment tariful plătit de bucureşteni fiind de 0,3967 lei pe metrul cub de apă. În prezent, după scumpirea anunţată la 1 martie 2013, bucureştenii plătesc apa potabilă cu 5,41 lei pe metrul cub şi canalizarea cu 1,20 lei pe metrul cub.

Fratele lui Dinel Staicu, reţinut de DNA

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus reţinerea inculpatului Marian Staicu, fratele lui Dinel Staicu, în dosarul de mituire a judecătoarelor Viorica Dinu şi Antonela Costache de la Tribunalul Bucureşti, acesta urmând a fi prezentat Curţii de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pe un termen de 29 de zile.

Adrian Rădulescu şi Gabriel Berca, numiţi consilieri prezidenţiali

Preşedintele Traian Băsescu a semnat joi decretele pentru numirea lui Adrian Rădulescu şi a lui Gabriel Berca în funcţiile de consilieri prezidenţiali, începând cu data de 1 aprilie, informează Administraţia Prezidenţială. Gabriel Berca a fost ales senator PNL la 30 noiembrie 2008, în circumscripţia electorală numărul 4 din Bacău. A demisionat din PNL în iunie 2010 şi, ulterior, a fost numit preşedinte interimar al PDL Bacău. În luna martie 2011 a fost ales preşedintele PDL Bacău. Începând cu 9 februarie 2012 şi până la 7 mai 2012, a fost ministrul Administraţiei şi Internelor în Guvernul Ungureanu. Adrian Rădulescu a fost director de cabinet în timpul mandatului ministrului agriculturii Dacian Cioloş, în perioada noiembrie 2007 - decembrie 2008.

ROMANIA LIBERA

600 metri pătraţi de inteligenţă antreprenorială în centrul Capitalei. Gazdă pentru idei şi proiecte - conceptul de HUB, apărut în Anglia, răspândit în toată lumea, are succes şi în România

Cineva s-a gândit să vină în ajutorul tinerilor antreprenori care au multe idei dar nu au sediu propriu. Conceptul de HUB este aplicat deja în 30 de ţări, începând din 2007. Bucureştiul are propriul centru, din vara lui 2012, cu 200 de membri. Unii au asemănat conceptul de HUB cu o "grădiniţă pentru adulţi". Chiar aşa pare. Linişte, nişte copii mari care stau la câte o masă cu jucăriile în faţă. Adică laptop-ul, hârtiile, dosarele, schemele. Oameni care lucrează în diverse domenii, fie sunt IT-işti, unii în marketing sau PR, consultanţă financiară, alţii în sfera magazinelor online. Sau traducători. Cei mai mulţi sunt freelanceri. Pe cont propriu, da, dar dacă nu ai un sediu, atunci ce faci? Să-ţi închiriezi propriul spaţiu e o idee costisitoare, mai ales în buricul târgului.

Polonia ia în calcul un eventual referendum pentru aderarea la zona euro

Ministrul polonez al Finanţelor, Jacek Rostowski, a menţionat miercuri seara posibilitatea unui referendum asupra aderării Poloniei la zona euro, relatează Global Post, citat de b1.ro. Până în prezent, guvernul de centru dreapta a apreciat că un referendum asupra monedei unice nu este necesar, deoarece Varşovia s-a angajat să o adopte prin tratatul de aderare la UE, acceptat prin vot popular. Viitoarea aderare a Poloniei la zona euro este respinsă de 62% dintre polonezi, potrivit unui sondaj publicat marţi. Preşedintele Bronislaw Komorowski a declarat recent că Varşovia ar lua decizia asupra aderării la zona euro după 2015, anul alegerilor legislative şi prezidenţiale.

ZIARUL FINANCIAR

Isărescu: Sunt până în 12.000 români cu depozite de peste 100.000 euro. Ar fi penibil să le dau sfaturi

Guvernatorul BNR Mu­gur Isărescu a declarat ieri că cei care au depozite de peste 100.000 de euro sunt puţini, până în 12.000 de persoane, şi a ţinut să afirme că ar fi penibil să le dea sfaturi bogaţilor care au lichidităţi ce depăşesc acest plafon garantat. Este pentru prima dată când guvernatorul Băncii Naţionale indică public numărul persoanelor care au depozite de peste 100.000 de euro. Depozitele bancare sunt garantate în cazul falimentului instituţiei de credit doar în limita a 100.000 de euro, iar riscul pentru sumele care depăşesc acest plafon este asumat integral de către client. La sfârşitul anului trecut existau 16.500 de depozite ale persoanelor fizice mai mari de 100.000 de euro, cu o valoare cumulată de 16,2 miliarde de lei, conform celor mai recente date publicate de Fondul de Garantare a Depozitelor.

Grecii de la Alpha şi Bancpost au avut pierderi de 57 mil. euro

Subsidiarele locale ale băncilor elene Alpha şi Eurobank (Bancpost) au raportat anul trecut pierderi de 57 mil. euro din cauza presiunii creditelor neperformante şi în contextul scăderii cu două cifre a veniturilor din dobânzi şi comisioane, potrivit datelor publicate la Atena. Eurobank a avut o pierdere netă de peste 35 mil. euro în 2012, în creştere cu 40% faţă de anul anterior, după ce o cincime din veniturile operaţionale s-au evaporat, în timp ce Alpha a avut un rezultat negativ de 22 mil. euro, faţă de un profit brut de 12 mil. euro în anul anterior.

Peste 135.000 de companii mici au capitulat în faţa crizei până în 2011. Ministerul Economiei nu ştie câte IMM-uri au fost înfiinţate anul trecut şi nici câte s-au închis

Criza a şters 135.000 de companii mici şi mijlocii din economia locală, iar în urma acestor falimente 385.000 de angajaţi au rămas fără un loc de muncă în perioada 2008-2011, arată o analiză a ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului.

Turcia ameninţă companiile care colaborează cu Ciprul în proiecte de gaze naturale

Turcia, un stat care nu recunoaşte independenţa Ciprului, încearcă să pună presiuni şi mai mari pe statul insular aflat în pragul falimentului luând măsuri contra grupurilor energetice care colaborează cu guvernul de la Nicosia în proiecte de gaze naturale, scrie Financial Times. Ministrul turc al energiei Taner Yildiz a anunţat că grupului italian Eni i se va interzice accesul la proiectele actuale şi viitoare ale Turciei dacă va da curs licenţei obţinute în ianuarie de a explora rezervele de gaze naturale din apele de coastă cipriote. Turcia a invadat în 1974 insula pentru a impiedica unirea naţiunii cu Grecia şi nu are relaţii diplomatice cu guvernul Ciprului grecesc din sudul insulei.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb