REVISTA PRESEI - 29.04.2010

Willy Homner
Ziarul BURSA #Revista Presei / 29 aprilie 2010

ADEVĂRUL

Guvernul lucrează la eliminarea taxei auto

Guvernul Boc ia în calcul eliminarea actualei taxe de poluare pe motiv că foarte mulţi dintre cei care şi-au cumpărat maşini au contestat în instanţă taxa, primind câştig de cauză. Românii nu vor scăpa însă de plata unui impozit pe poluarea auto, iar Guvernul caută soluţii pentru înlocuirea actualei modalităţi de taxare.

Funar, ultimul pensionar de lux al politicii

Fostul primar al Clujului şi-a mărit pensia uzând de legea specială a parlamentarilor. Peremistul Gheorghe Funar (60 de ani) şi-a câştigat în instanţă un venit lunar de aproximativ 1.800 de lei, care i-ar putea fi diminuat considerabil de noua lege a pensiilor. Curtea de Apel din Cluj i-a dat marţi câştig de cauză lui Gheorghe Funar în procesul acestuia cu Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Cluj. Procesul a început după ce, în luna martie a anului trecut, Funar a solicitat pensionarea anticipată, cerere respinsă de CJP.

Salarii uriaşe pentru şefii din spitalul groazei

Primii cinci oameni responsabili de problemele de îngrijire şi asistenţă medicală din Spitalul CF 2 au lefuri foarte mari. Managerul şi alţi patru directori din Spitalul CF 2 din Capitală au salarii cuprinse între 6.000 şi 10.000 de lei, cu mult peste media retribuţiilor din sistemul sanitar românesc.

Sever Mureşan daune de o sută de milioane de dolari

Afaceristul Sever Mureşan a fost obligat definitiv de instanţă să achite despăgubiri de aproape o sută de milioane de euro în cazul Băncii Dacia Felix. Magistraţii Curţii de Apel Constanţa au respins, ieri, contestaţia în anulare formulată de Sever Mureşan, astfel că el este condamnat definitiv să achite daune morale de 100 de milioane de dolari şi alte 10 milioane de franci. Omul de afaceri este obligat să plătească daunele împreună cu Mircea Horia Hossu, cel care a ocupat funcţia de director al Băncii Dacia Felix.

Iliescu, lustrat. Băsescu, scapă

PSD este singurul partid care se opune adoptării legii lustraţiei. Comisiile juridice şi pentru drepturile omului au aprobat proiectul. Parlamentarii au eliminat textele care îi vizau pe Traian Băsescu şi pe Theodor Stolojan.

Ping-pong cu bonul ţăranilor din pieţe

Ministrul Agriculturii spune că producătorilor nu le trebuie casă de marcat, Agrostar susţine că bonul fiscal e obligatoriu, iar Finanţele pun totul în seama Agriculturii. Autorităţile au creat isterie şi acum nu mai ştiu cum să dreagă busuiocul. Ţăranii care vând legume în piaţă nu ştiu, încă, dacă trebuie să se autorizeze sau nu.

CURENTUL

Preşedintele CJ Dâmboviţa, Florin Popescu, împarte banii publici cu Vîntu

Degeaba s-a supărat premierul Emil Boc pe dezinformările pe bandă rulantă date zilnic la Realitatea TV, atåta vreme cåt pedelişti de frunte finanţează generos afacerile lui Vîntu. La acest capitol se detaşează vizibil preşedintele CJ Dåmboviţa, Florin Popescu, care deţine şi funcţia de vicepreşedinte PD-L. Generos din fire, mai ales cu propria clientelă şi cu SOV&co., Florin Popescu a dat, la începutul anului, nu mai puţin de un milion de euro, din banii contribuabililor să ne înţelegem, către SC The Money Channel Consulting SRL, o firmă ce gravitează în constelaţia controversată a lui Vîntu.

Creditorii, de Tia Şerbănescu

Ei, a venit ora adevărului şi ceasul socotelilor - altfel spus au venit creditorii (FMI, BM, UE) să vadă ce-am făcut cu banii şi dacă ne mai dau o tranşă de împrumut. După un an de terapie şi malpraxis, aceştia au găsit guvernul tot în comă economică, dependent de aparatele şi bancomatele FMI, BM şi UE. Nasol, cum zic analiştii TV. Faimoasa definiţie oferită de dl Băsescu în Parlament (2009) în discursul de recepţie a crizei şi de inaugurare a Pactului pentru România dintre PDL şi PSD - "reforma statului plus austeritate plus solidaritate egal şanse pentru România" - a devenit egală cu zero.

Comvex a câştigat procesul cu ArcelorMittal

Comvex Constanţa a câştigat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie procesul cu ArcelorMittal, în care grupul siderurgic a contestat anularea acţiunilor subscrise la o majorare de capital din anul 2008 de la operatorul portuar, astfel că oferta de preluare nu mai poate fi derulată.

Scenariul groazei de la CF2 se repetă în Argeş

Sănătatea o ţine din scandal în scandal. Nici nu s-au finalizat anchetele de la Spitalul CF2 din Capitală, unde, după ce au suferit intervenţii chirurgicale minore, două paciente au intrat în comă, că, ieri, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti, o pacientă s-a aflat la un pas de moarte, tot în urma unei intervenţii chirurgicale minore. Ioana Constantin, în vårstă de 30 de ani, din comuna argeşeană Căteasca, a suferit o intervenţie chirurgicală pentru întrerupere de sarcină, la cerere, la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piteşti, iar, ulterior, a făcut septicemie.

CURIERUL NAŢIONAL

Fitilul aprins la marginea Europei

Criza Greciei a atins ieri un nou moment de vârf, iar în piaţă se vorbeşte deja despre pericolul de contagiune. Situaţia este explozivă întrucât şi alte state din zona euro precum Portugalia, Spania şi Irlanda au probleme privind datoriile suverane.

Un înalt oficial al BCE avertizează că "trendul actual din zona politicilor fiscale este pur şi simplu nesustenabil".

TMK-Artrom estimează că va reveni pe profit în acest an

Compania mizează pe un câştig de 21 mil. lei şi pe majorarea afacerilor la 622 mil. Lei. Anul trecut, ART a consemnat pierderi de 33 mil. lei la afaceri de 441 mil. lei. TMK-Artrom Slatina (ART), parte a grupului siderurgic rus TMK, estimează că va obţine în acest an un profit de 21 milioane lei, după doi ani consecutivi de pierderi, şi o cifră de afaceri în creştere cu 41%, la 622,8 milioane lei, informează Mediafax. Producătorul de ţevi din oţel a avut anul trecut pierderi de 33,3 milioane lei şi o cifră de afaceri de 441,7 milioane lei.

Banii din certificatele de CO2, folosiţi la producţia de energie regenerabilă

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a anunţat ieri că Executivul a decis ieri ca sumele obţinute din vânzarea certificatelor de emisii de CO2 să fie utilizate pentru stimularea achiziţionării de autovehicule hibrid sau electrice, creşterea producţiei de energie din surse regenerabile şi pentru împăduriri, dar şi pentru modernizarea grupurilor energetice şi reducerea emisiilor de noxe în agricultură şi transporturi.

De creşterea economică a Guvernului s-a ales praful

Dacă premierul speră la o creştere a PIB-ului de 1,3%, economiştii îl aduc cu picioarele pe pământ şi prognozează o scădere de chiar 1%. Şi FMI şi-a revizuit prognoza la 0,8%, dar ministrul Finanţelor spune că şi această cifră este optimistă. Creşterea economiei naţionale în acest an ar putea fi negativă şi se va situa în intervalul 0,5 şi 1% în condiţiile în care o serie de măsuri cu impact macroeconomic încă nu au fost aplicate, a declarat, ieri, directorul de investiţii al Eureko Pensii Private, Radu Crăciun.

Isărescu: Dobânzile ar putea urca din cauza părerilor exagerate despre Grecia

Dobânzile din piaţă ar putea creşte ca urmare a zvonurilor şi părerilor exagerate privind influenţa situaţiei Greciei, deşi pieţele financiare româneşti s-au maturizat, a declarat, ieri, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. "Nu cred că va fi cazul. Există suficientă lichiditate, dar în momentele în care se cultivă o anumită panică, bineînţeles că pieţele sunt sensibile şi reacţionează. Părerea mea este că pieţele financiare româneşti s-au maturizat, dar sunt încă sensibile la zvonuri şi puncte de vedere exagerate, deci putem să vedem şi ridicări de dobândă".

Programul "Rabla", suplimentat cu 50.000 de tichete

Guvernul a aprobat ieri suplimentarea "Programului de stimulare a înnoirii parcului auto naţional (Rabla)" cu încă 50.000 de tichete, în valoare de 190.000.000 lei. "Valoarea unui tichet este de 3.800 lei. Prin această nouă suplimentare a programului Rabla numărul total de tichete eliberate de Administraţia Fondului pentru Mediu va ajunge la 160.000, în valoare de 608 milioane de lei", a anunţat ieri Ministerul Mediului.

EVENIMENTUL ZILEI

Spitalele, la analize cu 14 ani întârziere

Cele peste 450 de spitale de stat vor fi evaluate dacă respectă standardele minime de calitate. Cele care nu primesc acreditare rămân fără bani. Din acest an, toate spitalele din ţară vor fi obligate să se înscrie pentru acreditare, dacă ordinul pentru aprobarea procedurilor şi standardelor propuse de Comisia Naţională pentru Acreditarea Spitalelor (CONAS) va fi aprobat de ministrul sănătăţii.

Iubitorii de câini cer sterilizarea în masă în locul eutanasierii

Castrarea câinilor fără stăpân nu poate da rezultate atâta vreme cât ritmul acestei acţiuni nu este suficient de mare, arată reprezentanţii organizaţiilor pentru protecţia animalelor. Eutanasierea câinilor fără stăpân e o falsă soluţie, menită doar să umple buzunarele unor oameni din administraţia locală, spun reprezentanţii organizaţiilor pen tru protecţia animalelor.

Terenuri de la stat pentru miliardarul Carabulea

Agenţia Domeniilor Statului i-a dat patronului Atlassib 96 de hectare în intravilanul Sibiului şi a primit în schimb teren agricol, la 15 kilometri de oraş. Magnatul sibian Ilie Carabulea a primit de la Agenţia Domeniilor Statului (ADS) aproape 100 de hectare de teren, care valoarează de câteva zeci de ori mai mult decât cele 160 de hectare oferite la schimb.

Războiul frecvenţelor ajunge la Curtea Europeană de Justiţie

De câteva luni încoace, guvernul are parte de un proces spectaculos. Executivul a fost acţionat în justiţie de mai mulţi operatori de telefonie mobilă, printre care se numără Vodafone, Orange şi RCS&RDS. Practic, operatorii au reclamat la Curtea de Apel că au fost excluşi de la procedura de selecţie printr-o hotărâre de guvern abuziv emisă. Un articol al acesteia prevedea: "La procedura de selecţie... nu pot participa operatorii care deţin cel puţin o licenţă naţională de utilizare a frecvenţelor radio în vederea furnizării de reţele şi servicii de comunicaţii electronice".

FINANCIARUL

Mugur Isărescu: Majorarea taxelor ar înrăutăţit situaţia economiei

Ţinta de deficit trebuie respectată prin diminuarea cheltuielilor. Banii trebuie orientaţi spre investiţii. Guvernatorul BNR şi-a reafirmat ieri opoziţia privind o eventuală decizie a guvernului de majorare a taxelor pentru respectarea ţintei de deficit bugetar convenite în acordul cu FMI. Şeful băncii centrale s-a arătat mai degrabă adeptul reducerii cheltuielilor sociale şi curente, precum şi al alocării de fonduri pentru investitii.

Bulgaria a renunţat la achiziţia directă de F16. România, nu

Bulgaria a renunţat la atribuirea contractului de achiziţie a avionului multirol americanilor de la Lockheed Martin şi a decis să organizeze o licitaţie. Ministrul Apărării din ţara vecină, Anyu Angelov, a anunţat ieri că licitaţia urmează să fie organizată până la sfârşitul anului.

Un ajutor în plus pentru Renault: statul va finanţa "Loganul electric"

Executivul vrea să susţină financiar cercetarea în domeniul maşinilor electrice la Dacia şi For. În acest sens s-a format un comitet interministerial condus de Dan Lazar, consilier de stat în aparatul de lucru al primului-ministru. Un alt comitet va studia, în paralel, majorarea taxei auto.

Sebastian Vlădescu ar putea fi ţapul ispăşitor în relaţia cu FMI

Vizita delegaţiei de la FMI în România s-ar putea solda cu înlocuirea ministrului Finanţelor, Sebastian Vlădescu, care va răspunde astfel pentru înrăutăţirea situaţiei economice. Delegaţia FMI, aflată în misiunea de evaluare, va discuta azi cu ministrul Muncii despre şomaj şi pensii, iar marţea viitoare va avea loc o întâlnire cu liderii confederaţiilor sindicale, care vor cere ca banii de la FMI să fie destinaţi şi realizării de investiţii, nu doar pensiilor şi salariilor.

GÂNDUL

Pe cine mai găseşte, după 20 de ani, Legea lustraţiei

La 20 de ani de la Revoluţie, parlamentarii au ajuns pe ultima sută de metri cu adoptarea unei legi a lustraţiei. Legea are aviz favorabil de la deputaţii jurişti şi are mari şanse să treacă de plenul camerei deputaţilor (cameră decizională), în condiţiile în care e susţinută de liberali şi pedelişti.

21 de deputaţi şi-au angajat rudele. "În cine poţi avea încredere dacă nu în soţie?"

Consilier, şef de cabinet, expert, referent sau şofer - orice funcţie ţi se poate potrivi dacă eşti fiu, fiică sau soţie de parlamentar care caută consilieri. 21 de deputaţi, din aproape toate partidele, şi-au angajat rudele la birourile parlamentare, arată un docu-ment prezentat, ieri, de agenţia NewsIn. Agenţia publică o listă de 22 de nume de deputaţi care au apelat la serviciile soţiei, soţului sau fiicei la cabinet.

JURNALUL NAŢIONAL

Pentagonul, compromis în afacerea Kogalniceanu

Când beneficiarii americani ai bazei de la Mihail Kogălniceanu au organizat licitaţia pentru construirea facilităţilor, vreo 50 de firme s-au înghesuit să prindă contractul. Din pălăria "unchiului Sam" a fost extras iepuraşul câştigător: Framaco Epic Metis JV SRL România. Iepuraşul e subsidiarul din Constanţa al subsidiarei din Ankara a firmei Framaco din New York. Tăticul american al iepuraşului e un mare abonat la contracte guvernamentale, a construit o mulţime de sedii ale ambasadelor şi baze militare ale SUA.

3G la munte, mare, în salină

În lipsă de altceva, operatorii mobili au dezlănţuit în ultimul timp o adevărată întrecere în dezvoltarea reţelei 3G, extinzând acoperirea broadband wireless şi apăsând pe acceleraţie în ceea ce înseamnă viteza de transfer a datelor. "În lipsă de altceva", pentru că nu este altceva mai important pentru viitorul business-ului telecom.

Guvernul vrea să controleze universităţile

Proiectul legii educaţiei frizează absurdul, reglementând foarte strict exact domeniile în care prevede că universităţile au libertate deplină de decizie. Rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Andrei Marga, spune că proiectul legii educaţiei, promovat de actuala conducere a ministerului, este unul "peticit, diletant şi anacro-nic" şi că intenţia celor care l-au elaborat este de a restrânge drastic autonomia universitară şi a controla politic învăţământul superior.

Meci pierdut pentru militar

Opoziţia nu a reuşit ieri, în Senat, la dezbaterea legii pensiilor, să impună amendamentul care viza menţinerea pensiilor speciale ale militarilor. Eşecul a venit şi din cauza prezenţei scăzute a senatorilor Opoziţiei, numai 30 de voturi înregistrându-se în favoarea amendamentului, dar şi ca urmare a faptului că senatorii independenţi au votat împotrivă.

ROMÂNIA LIBERĂ

Vasile "drujbă-rea"

Acuzat că a tăiat ilegal mii de hectare de pădure în Maramureş, Vasile Coman, unul dintre oamenii de afaceri controversaţi din Transilvania, a fost sancţionat cu amenzi modice, anulate ulterior de 
instanţele de judecată. Profiturile obţinute din afacerile cu cherestea au fost uriaşe. De 10 ani, industria lemnului din zona Vişeu de Sus - Maramureş - este concentrată în mâna lui Vasile Coman, zis Vărzaru, un afacerist abonat la contracte cu bani publici.

Ce a cumpărat Rusia de la Ucraina cu 40 miliarde dolari?

Moscova a oferit Ucrainei în schimbul bazei de la Sevastopol o reducere a preţului gaze-lor de 40 miliarde dolari, un preţ pe care Vladimir Putin l-a calificat drept "exorbitant"". Putin a recunoscut, cu o zi înainte de bătaia generală din Rada Supremă de la Kiev, care a însoţit ratificarea acordului, că Rusia ar fi putut construi cu aceşti bani mai multe baze, dar că dezvoltarea relaţiilor cu Ucraina este mai importantă decât aspectele financiare.

Cotaţiile UDMR scad la bursa "Orban"

Alegerile din Ungaria reverberează puternic în România: noul guvern de la Budapesta, condus de Viktor Orban, resetează relaţiile cu UDMR, dar sprijină ascensiunea grupării rivale, condusă de Laszlo Tökes. Instalarea noului guvern conservator de la Budapesta, controlat de Fidesz, tulbură apele în UDMR. În ultimii ani, conducerea Uniunii a avut relaţii extrem de apropiate cu fosta putere socialistă.

ZIARUL FINANCIAR

Grecia evită razant colapsul. Isărescu spune că băncile greceşti locale sunt bine capitalizate

Problemele Greciei zdruncină din nou pieţele financiare Şefii FMI şi BCE promit un ajutor rapid de 120 mld. euro pe trei ani dacă grecii fac reforme dure. La Bucureşti, guvernatorul BNR Mugur Isărescu spune că băncile cu acţionariat elen nu au probleme cu lichidităţile. Urmăriţi evenimentele pe www.zf.ro.

UniCredit şi Banca Românească, cele mai expuse pe imobiliare

UniCredit, Banca Românească şi Bancpost sunt băncile locale care au acordat cele mai multe credite pentru dezvoltarea marilor proiecte imobiliare de pe piaţă, în nume propriu, alături de băncile- mamă sau făcând parte din consorţii de bănci, arată o analiză ZF care a luat în calcul informaţiile financiare privind 50 dintre cele mai mari proiecte comerciale, rezidenţiale şi de birouri din România.

Patriciu a deschis primele chioşcuri de cartier în Capitală

Miliardarul Dinu Patriciu, considerat cel mai bogat român, a deschis primele magazine sub brandul Mic.ro în Bucureşti, un concept pornit de la zero şi care îşi propune să "muste" din cota de piaţă a chioşcurilor de la parterul blocurilor, dar şi a marilor magazine, jucători care se bat pe un consum de 22 de miliarde de euro anual. Până în prezent au fost deschise şase magazine, unitatea numărul unu fiind situată pe soseaua Ştefan cel Mare, în apropierea restaurantului Perla de la intersecţia cu Calea Dorobanţilor.

Încep audierile în dosarul Rompetrol. Primii martori:Grama şi Bucsa

La doi ani după trimiterea în instanţă a dosarului Rompetrol, ieri au avut loc primele audieri în procesul în care cap de afiş este Dinu Patriciu, cel mai bogat om din România. Primii audiaţi au fost Petrica Grama, un fost director în cadrul Ministerului Finanţelor, şi Alexandru Bucsa, fost director financiar şi unul dintre oamenii cheie în dezvoltarea Rompetrol. Petrică Grama, fost director al Direcţiei Evaluare Venituri de la Bugetul de Stat, spune că nu i-a cunoscut niciodată pe Patriciu sau pe Bucsa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

24 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9748
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7860
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3158
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0002
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.6698

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb