REVISTA PRESEI 29.04.2013

Willy Homner
Revista Presei / 29 aprilie 2013

REVISTA PRESEI 29.04.2013

ADEVARUL

Regina Olandei predă ştafeta

Mâine va avea loc ceremonia de abdicare a Reginei Beatrix şi, apoi, cea de încoronare a noului rege, prinţul Willem Alexander. La Amsterdam, autorităţile au sporit măsurile de securitate pentru acest eveniment istoric la care se aşteaptă să participe în jur de un milion de persoane. Ceremoniile ce se vor derula la Palatul Regal şi la Biserica Nouă vor fi transmise în direct de televiziunea de stat. "Ne vom lua rămas bun de la Regina noastră şi vom ura bun venit noului Rege. Este o zi importantă şi o vom sărbători cu multe petreceri" , a declarat primarul oraşului Amsterdam, Eberhard Van Der Laan. La festivităţi sunt aşteptaţi reprezentanţi ai familiilor regale din toată lumea, printre care Prinţul Charles al Marii Britanii şi Prinţul Felipe al Spaniei. La 30 aprilie, regina Beatrix va semna actul de abdicare, iar primul său născut, Willem Alexander, care la 27 aprilie a împlinit 46 de ani, devine automat rege. Willem Alexander va depune jurământul la biserica Nieuwe Kerk, din Amsterdam.

Cât a costat Catedrala Mântuirii Neamului şi de unde vin banii pentru lucrări

Pelerinajul tradiţional de Florii din Bucureşti a pornit anul acesta de la şantierul de lângă Casa Poporului şi asta pentru că infrastructura celui mai mare lăcaş de cult din România a fost finalizată în urmă cu câteva zile. Cu această ocazie, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica, a detaliat jurnaliştilor "Adevărul" care au fost costurile lucrărilor, dar şi de unde provin banii. Costul lucrărilor, până la etapa roşu-gri (fără finisaje), a fost estimat, în 2010, la 100 de milioane de euro cu TVA. Potrivit purtătorului de cuvânt al BOR, Constantin Stoica, între timp, s-a obţinut o reducere a costurilor cu 20%, ajungându-se la suma toatală de 80 de milioane de euro. Jumătate din aceşti bani vin din ajutorul bugetului de stat, iar cealaltă jumătate din donaţiile credincioşilor, din ţară şi din afară. O parte importantă a donaţiilor vine dinspe Arhiepiscopia Bucureştiului, ce include Bucureştiul şi judeţele Ilfov şi Prahova

Oraşul cu 24.000 de locuitori şi investiţii de peste 1 miliard de euro. De ce a ales Daimler să fabrice componente Mercedes la Sebeş

Sebeşul continuă să crească din punct de vedere economic de la un an la altul. Poziţionarea oraşului pe traseul autostrăzii Arad - Sibiu, parte a coridorului IV paneuropean, este ca un magnet pentru investitori. Astfel se explică şi noua fabrică de 300 de milioane de euro a germanilor de la Daimler, proprietarii Mercedes. Cu investiţia Daimler, plus cele care vor fi direct legate de noua fabrică, Sebeşul va ajunge la investiţii totale de aproximativ 1,3 miliarde de euro. Investitorii au găsit aici resursele necesare dezvoltării unor afaceri de succes. Industria lemnului, industria alimentară, confecţiile metalice şi marochinăria constituie principalele domenii ale industriei dezvoltate în Sebeş. De circa doi ani, când a fost deschisă prima fabrică a subsidiarei Daimler din România, Star Transmission SRL Cugir, o nouă ramură economică se dezvoltă la Sebeş: fabricarea componentelor pentru industria auto.

Clujenii au făcut temele primarului Emil Boc în cazul extinderii Iulius Mall, o afacere imobiliară controversată de 22 de milioane de euro

Iulius Group va construi două clădiri de birouri pe malul lacului din Gheorgheni, una dintre puţinele oaze verzi rămase clujenilor. Investitorul intenţiona să amenajeze o zonă pietonală în jurul lacului, însă oficialii Primăriei au refuzat această propunere pe motive tehnice. Clujenii din Gheorgheni au trimis municipalităţii soluţia care să rezolve problemele tehnice şi să permită realizarea pietonalei. Clujenii din grupul informal au găsit soluţia accesului printr-o zonă nefolosită a mallului, care ar permite pietonalizarea zonei din jurul lacului, dar şi existenţa legăturii dintre cele două cartierei.

Unul dintre cei mai importanţi investitori din Africa de Sud pregăteşte o nouă tranzacţie în Timişoara

Fondul de investiţii New Europe Property Investments (NEPI) este pe cale de a-şi lărgi portofoliul din capitala Banatului. Compania care a cumpărat anul trecut City Bussines Center a anunţat noi investiţii în Timişoara. NEPI a anunţat la sfârşitul acestei săptămâni că va intra pe pieţele de retail din Târgu Jiu, Drobeta Turnu-Severin şi Sibiu prin achiziţii de terenuri, dar şi de proiecte deja existente. Una dintre locaţiile unde compania va investi este Timişoara. "NEPI continuă să exploreze şi să dea curs noilor oportunităţi de achiziţie şi dezvoltare din România şi din regiune. Printre acestea sunt incluse achiziţionarea unui teren pentru o dezvoltare în Timişoara şi achiziţionarea unui centru comercial cu potenţial de extindere în România, precum şi achiziţionarea de drepturi în legătură cu un centru comercial în Budapesta", se arată într-un comunicat transmis de NEPI Bursei de Valori Bucureşti.

Avocaţii parlamentari pot pleda contra statului

Deputaţii din comisia juridică au dat liber avocaţilor parlamentari să pledeze împotriva statului în cauze comerciale, civile sau penale. O parte dintre cei care au votat sunt ei înşişi avocaţi. Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a eliminat, recent, o serie de restricţii care îi vizau pe avocaţii parlamentari. Prin votul comisiei, aceştia au câştigat dreptul de a pleda împotriva statului în cauze comerciale, civile, dar şi într-o serie de cauze penale, cum ar fi traficul de droguri. Decizia a fost luată în momentul în care deputaţii au dezbătut o cerere de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu care viza o serie de modificări la legea privind transparenţa în exercitarea funcţiilor publice. CAPITAL

Ţiriac a intrat în rândul băieţilor deştepţi care fac afaceri cu petrol

Pe o piaţă de peste 5 miliarde de euro, a apărut un actor nou: Ion Ţiriac. Cu parteneri din zona drumarilor pentru stat, Oil Energy Trading îşi propune să ajungă printre lideri până în 2017. Lovit din toate părţile de criza financiară, holdingul Ţiriac s-a văzut nevoit să-şi regândească poziţiile. Drept care, în februarie 2012, a înfiinţat firma Oil Energy Trading, care are ca obiect de activitate "comerţul cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi şi gazoşi şi al produselor derivate". Acţionarul principal este Provenza Holdings Limited, offshore care aparţine holdingului Ţiriac înregistrat în Cipru, cu 75%. Restul de 25% din acţiunile Oil Energy Trading sunt împărţite în mod egal între Remus Mihai Hîrceaga, fost membru în Consiliul de Management al OMV Petrom Marketing SRL, şi Alexandru Mihuţ Piţigoi, partener mai vechi al lui Ion Ţiriac şi acţionar principal al Colina Motors.

Mark Mobius,FP: Va veni o criză şi mai mare!

Piaţa din România este foarte mică şi acesta este şi modul în care este privită. Şi de aceea susţinem atât de puternic listarea societăţilor de stat, a celor pe care le avem şi FP în portofoliu. Piaţa ar creşte rapid, atât în capitalizare, cât şi în lichiditate. Tendinţa este de cumpărare a activelor cât mai tangibile, cât mai reale. Dar trebuie să înţelegem un lucru: tipărirea de bani, în special cea din SUA, a făcut să fie foarte mulţi bani în piaţă. De aceea, instrumentele financiare derivate rămân o piaţă imensă, de 600 de trilioane de dolari. Din păcate, într-un fel sau altul problema banilor fără acoperire ne va ajunge din urmă, cel mai probabil prin inflaţie. Decizia de a lua din depozitele bancare, de a transforma depozitele în investiţii, era de neconceput înainte de Cipru. Şi a fost o greşeală, băncile ar trebui lăsate să falimenteze, iar depozitele ar trebui protejate. Urmează o nouă criză, mai mare decât cea de până acum. Este greu de spus de unde şi cum va porni, dar va avea loc cu siguranţă!

Miniştrii germani: "Dacă abandonăm euro riscăm prăbuşirea UE"

Ministrul german de finanţe Wolfgang Schauble a declarat duminică, într-un interviu pentru săptămânalul Focus, că noul partid anti-euro AFD 'nu poate fi luat în serios', considerând programul său ca fiind 'nechibzuit din punct de vedere economic', relatează France Presse. Creată în februarie, noua mişcare 'Alternativa pentru Germania' (AFD) pledează în special pentru o 'disoluţie ordonată' a monedei unice europene şi revenirea la marca germană. Formaţiunea este creditată cu 3% în recentele sondaje privind intenţiile de vot la alegerile legislative de la 22 septembrie la care cancelarul Angela Merkel intenţionează să participe pentru a câştiga al treilea mandat. Schauble şi-a exprimat din nou 'convingerea fermă că o monedă comună este în interesul Germaniei'. 'Ar fi nechibzuită din punct de vedere economic renunţarea la euro', a adăugat el. Ministrul german de externe, Guido Westerwelle, a spus la rândul său, pentru Bild am Sonntag, că 'abandonarea monedei euro ar însemna să riscăm prăbuşirea' Uniunii Europene.

CURENTUL

Guvernul pregăteşte tripla impozitare pentru români: locală, regională şi naţională

După regionalizare, care va avea loc în urma revizuirii Constituţiei şi după ce proiectul va fi discutat în Uniunea Social Liberală şi în Guvern, impozitarea se va face pe trei trepte: local, regional şi naţional, a declarat sâmbătă, la Reşita, ministru Finanţelor, Daniel Chiţoiu, citat de Agerpres: "Avem în vedere descentralizarea atribuţiilor ministerelor şi instituţiilor de la nivel naţional către regiuni, apoi descentralizarea finanţărilor care se realizează acum la nivel naţional, schimbarea sistemului fiscal actual, pe trei trepte: impozite şi taxe care se vor colecta la nivel local, impozite şi taxe care se vor colecta la nivel regional şi cele care se vor colecta la nivel naţional".

Ministrul Finanţelor a explicat ca se doreşte un sistem fiscal astfel încât, nici primăriile de comune, nici cele de oraşe sau cele de municipii, dar nici Consiliile judeţene să nu mai stea cu mâna întinsă la Guvern, indiferent de forţa politică ce se află la guvernare.



Ministrul Maria Grapini amestecă vizitele oficiale cu afacerile din industria textilă pe care le patronează

Un comunicat oficial anunţa că în perioada 22-26 aprilie Maria Grapini ministru delegat pentru IMM-uri, mediu de afaceri şi turism a făcut ceva turism în India, sfidând semnalele agenţiilor de ştiri ba chiar şi recomandările MAE, care atenţiona recent asupra primejdiilor ce le aşteaptă pe turiste mai ales în zonă. Grapini s-a întâlnit cu demnitari din cadrul Ministerului Textilelor, Ministerului pentru Întreprinderi Micro, Mici şi Mijlocii şi Ministerului Turismului din India şi a semnat un Memorandum de înţelegere între Ministerul Economiei din România şi Ministerul Textilelor al Republicii India cu privire la cooperarea în domeniul textilelor, confecţiilor şi a creaţiilor de modă.

CURIERUL NATIONAL

Bugetul de Paşte, doar câteva sute de lei

Majoritatea românilor vor sta acasă de Paşte, iar cei mai mulţi vor aloca un buget cuprins între 101 şi 300 lei pentru această sărbătoare. Aproape 63% dintre românii din oraşe vor petrece Paştele acasă, alături de familie, şi doar 21,7% vor primi prime în bani sau tichete cadou, potrivit unui studiu realizat de MEDNET Marketing Research Center. Puţin peste 16,2% dintre români vor sărbători alături de prieteni, 15,6% vor părăsi localitatea pentru a merge la prieteni/rude şi numai 5,4% vor călători la munte, la mare sau în străinătate, scrie Mediafax. Potrivit studiului, bugetul mediu alocat pentru cumpărături de Paşte este de 358,43 lei. Astfel, 27,2% dintre persoanele intervievate au alocat o sumă cuprinsă între 101-300 lei, 21,8% între 301-500 lei, în timp ce 13,7% estimează că vor cheltui de Paşte peste 500 lei. Comparativ cu anul trecut, pentru 34% dintre orăşenii cuprinşi în eşantion bugetul a rămas neschimbat, pentru 32% este mai mic şi doar pentru 12% a crescut.

Contrabanda cu ţigări este generalizată în UE

Nivelul comerţului ilicit a crescut anul trecut, de la 10,4 la sută la 11,1 la sută, fiind cu mai puţin de două procente mai mic decât în România. Un studiu KPMG arată că fenomenul a depăşit media europeană în Lituania, Irlanda, Finlanda, Marea Britanie, Franţa, Grecia, Polonia şi Germania. De la începutul lui 2010, se estimează că statele membre UE au înregistrat pierderi totale de 34,3 miliarde de euro în favoarea pieţei ilegale de ţigarete. Comerţul ilicit cu ţigarete va atinge cote uriaşe în următorii ani, aducând pierderi pe măsură bugetelor statelor membre ale Uniunii Europene, creşterea fenomenului fiind acutizată, printre altele, şi de Directiva europeană care va interzice producerea şi comercializarea ţigărilor de tip slim şi menthol.

Transgaz a revenit cu presiune maximă pe piaţă

La intrarea în piaţă a 15% din acţiunile TGN am consemnat vineri pe acest emitent cele mai mari volume din ultimii doi ani. Preţul de închidere a fost de 197 lei/acţiune, cu 10% peste preţul la care au fost subscrise cele mai multe dintre titluri. Vineri la cota Bursei de Valori Bucureşti, în ziua în care pachetele de acţiuni subscrise în cadrul ofertei publice secundare la Transgaz SA Mediaş (TGN) au intrat la tranzacţionare, am consemnat cel de-al patrulea rulaj din istoria acestui emitent, fiind schimbate 39.849 acţiuni, echivalent a 7,64 milioane lei.

Năstase: Există presiune în PSD pentru candidat propriu la prezidenţiale

Fostul premier Adrian Năstase a declarat că în PSD există o "anumită presiune" pentru desemnarea unui candidat propriu la alegerile prezidenţiale, precizând că în acest caz PNL ar putea obţine poziţia de premier, dar europarlamentarele se dovedesc mai importante pentru partide, informează Mediafax. "Există o anumită presiune, inclusiv din partea... în interiorul PSD pentru ca PSD să aibă un candidat propriu (la alegerile prezidenţiale - n.r.). Evident că acest lucru ar crea o foarte mare nervozitate în zona liberală. Poate că liberalii, unii dintre ei, şi-ar dori acest lucru, pentru că în felul ăsta, dacă PSD ar da preşedintele, atunci conform înţelegerii (protocolul USL - n.r.) ei ar avea şeful Guvernului. Dar chestiunea asta ar crea o foarte mare nemulţumire, evident, la nivelul lui Crin Antonescu", a declarat Năstase într-o emisiune televizată.

Boc: Actualul Guvern doar administrează, nu guvernează ţara

Fostul premier Emil Boc consideră că actualul Guvern doar administrează, nu guvernează ţara, el declarând că fără măsurile luate în timpul guvernării sale, în 2010, România era acum într-o situaţie mult mai dificilă decât alte ţări din UE. Întrebat cum comentează referirile făcute de preşedintele Traian Băsescu la adresa guvernărilor Boc, Ungureanu şi Ponta, fostul premier Emil Boc a răspuns că fără măsurile luate în timpul guvernării sale se ajungea la situaţia în care România să se închidă.

EVENIMENTUL ZILEI

Traian Băsescu le răspunde celor care i-au repoşat că l-a lăudat pe Ponta: "Românii sunt adevăraţii învingători. Lor le mulţumesc!"

Într-un amplu interviu acordat Evenimentului Zilei, preşedintele Traian Băsescu arată că surpriza plăcută pe care a făcut-o premierul USL a fost că a menţinut "în linii mari" măsurile economice luate de guvernul PDL, în 2010, şi nu a implementat "imediat" angajamentele cu care s-a instalat în 2012, angajamente care ar fi putut genera un dezastru. Preşedintele Traian Băsescu i-a lăudat pe români pentru că au suportat măsurile de austeritate şi a arătat că ieşirea ţării din procedura de deficit excesiv reprezintă un succes. "Este, până la urmă, o chestiunde de demnitate naţională", a declarat Băsescu. În interviu, şeful statului vorbeşte despre situaţia europeană, şansele integrării în Schengen, precum şi despre sursele creşterii economice. Băsescu aminteşte astfel de decizia din 10 mai 2012, când el a anunţat public o serie de măsuri de austeritate fără precedent.

Ponta: Băsescu are meritul că nu s-a aflat în război cu Guvernul şi Parlamentul

Premierul Victor Ponta a lăudat, la Ruse, faptul că, după 9 decembrie 2012, şeful statului a colaborat cu Executivul şi Legislativul. "Evident că, într-o stare de război între instituţii, nu putem să avem nici stabilitate, nici o anumită strategie clară de implementat. Şi, din acest punct de vedere, şi preşedintele are un merit - că după 9 decembrie a acceptat să colaboreze şi cu Guvernul şi cu Parlamentul şi nu mai e într-un război, asta e o realitate. E bine că a înţeles că nu mai poate să conducă Guvernul şi Parlamentul ca pe vremea lui Boc. Mai departe, însă, eu cunosc cel mai bine cifrele pe care le-a prezentat dl. preşedinte Băsescu, sigur că unele au aceeaşi interpretare referitor la faptul că în 2010 trebuia făcut ceva, pentru că în 2009 nu s-a făcut nimic pentru că era campanie electorală", a declarat Ponta. El a susţinut însă că salariile nu trebuiau tăiate în mod egal la toţi bugetarii.

Vladimir Putin, cel mai popular politician în Republica Moldova

Preşedintele rus Vladimir Putin este cel mai popular politician în Republica Moldova, relevă un sondaj recent realizat de institutul Magenta Consulting, potrivit RIA Novosti. Sondajul arată că 74% dintre cetăţenii Republicii Moldova au încredere în Putin, 49% dintre respondenţi o preferă pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, iar circa 47% îl susţin pe preşedintele american Barack Obama. Politicienii din Republica Moldova se află în spatele liderilor străini, potrivit anchetei citate de postul rus de radio Ecoul Moscovei. Sondajul mai arată că fostul preşedintele moldovean Vladimir Voronin se bucură de un sprijin de 18,5%. În acelaşi timp, actualul preşedintele al Republicii Moldova, Nicolae Timofti, are sprijinul doar a circa 0,6% dintre respondenţi, relevă de asemenea sondajul, preluat de Agerpres.

ANAF va avea o direcţie anti-fraudă, un fel de DNA, anunţă premierul Ponta

Noua direcţia va fi "la nivelul primului-ministru" şi va fi coordonată de un magistrat, a mai arătat Ponta. "Va fi o Direcţie Antifraudă, pentru că nu există în acest moment. Va fi în cadrul ANAF, dar cu un statut special. Singurul care poate conlucra la nivel instituţional atât cu Ministerul Public, cât şi cu serviciile de informaţii, ca sa strângem toate informaţiile ca să fim foarte eficienţi în această Direcţie Antifraudă, până la urmă este de nivelul primului-ministru. Deci această direcţie va fi în cadrul ANAF, nu mai rupem instituţii, că nu-şi are sensul", a declarat primul-ministru.

JURNALUL NATIONAL

EXCLUSIV: Câinii fără stăpân, punct şi de la capăt

Sorin Oprescu vrea ca, în patru ani, numărul câinilor vagabonzi să se reducă la o treime. În Bucureşti avem în jur de 64.000 de maidanezi. Este singura capitală europeană care are în "cartea de vizită" această performanţă. Japonia are o alertă oficială în privinţa câinilor maidanezi din capitala noastră. Un subiect sensibil, care pentru unii a devenit o problemă de suflet, fără soluţii reale, iar pentru alţii s-a transformat în idee de business. Primarii generali ai Bucureştiului nu au reuşit să vină cu soluţii concrete. Traian Băsescu începea, în timpul mandatului său, eutanasierea maidanezilor. O campanie foarte controversată! La final, după ce 141.000 de câini au fost eutanasiaţi, Bucureştiul a rămas cu 70.000 de câini. Practic, a fost tratat simptomul, dar nu şi cauza. La sfârşitul campaniei, Bucureştiul avea aceeaşi cifră din anii '90! În timp ce numărul câinilor fără stăpân a crescut constant, numărul agresiunilor a avut o evoluţie incredibil de bruscă. Numai anul trecut, spun oficialităţile, Institutul Balş a înregistrat 16.000 de cazuri de muşcături, dintre care 12.000 în Bucureşti. O cifră cu 22% mai mare decât cea din 2011.

Jurnalul Naţional, numărul 1!

De douăzeci de ani, ziarul de referinţă al românilor, cu 196.000 de cititori pe ediţie, Jurnalul Naţional îşi întăreşte poziţia de lider al presei de calitate din România. Conform datelor publicate de Biroul Român de Audit al Tirajelor (BRAT) pentru perioada august 2011 - februarie 2013, următorii clasaţi sunt Adevărul, cu 179.000 de cititori pe ediţie, şi Evenimentul zilei, cu 162.000 de cititori pe ediţie. Datele de audienţă ale Jurnalului Naţional reflectă un public omogen (54,4% masculin, respectiv 45,6% feminin), matur, 50,8% fiind absolvenţi de facultate, colegiu sau şcoală postliceală şi un procent foarte mare de întreprinzători particulari şi salariaţi cu funcţie de conducere (30,3%). Totodată, 37,1% au venituri de peste 300 de euro lunar, iar 46,2% sunt din Bucureşti şi din localităţi cu peste 200.000 de locuitori. 83,4% au statut social mediu şi înalt (categoria ESOMAR ABC).

Aurul în istoria Băncilor Centrale. Tezaurul României estimat la 93,4 tone de aur nu s-a întors încă de la ruşi

Banca Naţională a României organizează astăzi cea de-a 21-a ediţie a simpozionul anual de istorie şI civilizaţie bancară " Cristian Popişteanu". Tema din acest an este de mare actualitate, Aurul în istoria Băncilor Centrale. Recuperarea tezaurului Băncii Naţionale a României (BNR) trimis în 1917 la Moscova, în timpul primului război mondial, rămâne una din sarcinile asumate de fiecare guvernator al băncii centrale a României la începutul mandatului. Mugur Isărescu a preluat mandatul de la Decebal Urdea, în septembrie 1990. În aceşti ani problema recuperării tezaurului a fost oficializată în interiorul tratatului diplomatic încheiat între Rusia şI România.

Mircea Druc la Digi 24: "Republica Moldova este un stat falimentar. Se va dezmembra şi se va integra în România"

"Republica Moldova este destinată să dispară". Declaraţia îi aparţine fostului premier moldovean, Mircea Druc. Invitat în direct la emisiunea "Kilometrul 0", la Digi 24, alături de scriitorul Vasile Ernu, Mircea Druc a discutat foarte tranşant despre viitorul fostei republici sovietice. În aceeaşi situaţie, spune el, se mai găseşte şi Ucraina, o altă ţară membră a fostei URSS. "Dumneavoastră, la Bucureşti, şi mulţi la Chişinău, luaţi în serios această noţiune de stat moldovenesc. Dacă îl întrebaţi pe Mircea Druc unionistul, eu vă spun că, inevitabil, Republica Moldova este un stat falimentar, care se va dezmembra. Cele şase judeţe vor reveni la firescul lor, se vor integra în România. Să trăiască Uniunea Europeană, să dea Dumnezeu să existe în continuare, şi atunci, prin România, vom merge către Uniunea Europeană", a spus fostul premier al Republicii Moldova. Mircea Druc s-a arătat de acord cu cei care consideră că nu doar Republica Moldova ci şi Ucraina se va destrăma din lipsa unei perspective.

NATIONAL

"Vulpea" Ardelean si-a facut SRI particular!

Proaspatul pensionar Virgil Ardelean nu doar ca nu s-a retras, asa cum se zvonea, in localitatea natala Pericei din Salaj, dar se bucura de un real succes in domeniul initiativei particulare. Unde "parintele" celebrei unitati "Doi s' un sfert" activeaza, mai nou, ca patron al unei agentii de detectivi particulari, care de-abia mai face fata comenzilor primite. Dupa doar o luna de la trecerea in rezerva a lui Virgil Ardelean, acesta prelua de la fiul sau, Alin, 95 % din actiunile SC ARVIFOX Vision Security SRL. Numele firmei este mai mult decat relevant, ARVIFOX venind de la Ardelean VIrgil FOX, adica "Vulpe" in limba engleza. Este vorba despre o agentie de detectivi particulari, avand drept obiect principal de activitate, conform Codului CAEN declarat, munca de investigatii.

BOMBA CHIMICA! Clorul de la Oltchim poate ucide orice forma de viata pana la Atena!

Avocatul Gheorghe Piperea, reprezentantul administratorilor judiciari ai Oltchim, trage un semnal de alarma, avertizand ca acest combinat este ca o bomba chimica. Piperea a precizat ca Oltchim Ramnicu Valcea a devenit obiectiv strategic national, dupa ce administratorii judiciari au solicitat autoritatilor acest lucru. Avocatul a mentionat ca la Oltchim se produce clor de puritate de aproape 100% si, la un moment dat, s-a atins capacitatea maxima de stocare, de 4.000 de tone de clor lichid. Combinatul a produs pe stoc in perioada in care nu avea cui sa vanda aceasta materie prima. Intre timp, stocul a scazut la 1.500 de tone de clor lichid, insa, chiar si asa, Piperea sustine ca Olcthim este, practic, o bomba chimica, in conditiile in care o cantitate de numai10 miligrame poate ucide un om.

Verestoy Atilla si varul Mihaelei Geoana, cu banii in paradisuri fiscale

Politicieni influenti, patroni de cazinouri sau infractori notorii - toti au un numitor comun: prefera sa jongleze linistiti cu banii departe de darile din Romania, prin firme inregistrate in paradisuri fiscale. Printre firme off-shore inregistrate in Cipru, Panama sau Seychelles, reporterii National au descoperit si societatea comerciala detinuta de senatorul Verestoy Atilla, Junior Com SRL, la care este actionar (39,9%) firma Thelion Limited SRL. Firma lui Verestoy Atilla a avut o cifra de afaceri de 3,4 milioane lei si a declarat zero profit. Acelasi profit "rotund" l-a declarat si milionarul Amiran Dzanashvili, cu firma Platinum Online Casino, la care detine actiuni compania En-Rom Holdings Limited. Pana si Siminel Cristian Andrei, fost membru in Consiliul de Administratie la Bursa de Valori Bucuresti, prefera sa lucreze cu firme din paradisuri fiscale. Tradeville SA, Tradeads Interactive SRL, Romarta, Romarta 2001 Com SRL si Ring Afaceri SRL sunt doar cateva dintre firmele aflate pe liste detinute de "National".

PUTEREA

FONDURI EUROPENE - Ministrul Teodorovici nu renunţă la obiectul său - 6,5 miliarde de euro de la UE

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, îşi menţine previziunea ca, la sfârşitul anului, România să încaseze de la Uniunea Europeană 6,5 miliarde de euro pentru programele pe care le desfăşoară. Ambiţia este mare, având în vedere că, până acum, ţara noastră a reuşit, din 2007 încoace, să smulgă Comisiei Europene doar 2,5 miliarde de euro. Iar mai multe programe sunt suspendate şi riscul de dezangajare de fonduri este enorm. Între timp, cu paşi mărunţi, România primeşte de la UE ceva bani, situaţie care mai dă ceva speranţe. Ultimele statistici ale Ministerului Fondurilor Europene (MFE) arată că rata absorbţiei fondurilor europene este de doar 13,05%, adică 2,5 miliarde de euro din totalul alocărilor pentru perioada 2007-2013. Cu tot cu avansuri, România a încasat de la UE 4,61 miliarde de euro.

STRATFOR: PUTEREA AMERICANĂ SLĂBEŞTE LA NIVEL MONDIAL. Egalitatea în geopolitică duce spre război

Robert D. Kaplan, analist Stratfor, avertizează că poziţia dominantă (hegemonia) americană la nivel mondial slăbeşte, iar confuzia tinde să domine politica internaţională. Deşi hegemonia are o reputaţie proastă în mass-media, este necesară pentru a menţine stabilitatea, argumentează specialistul Stratfor. Pacea nu ţine de ordinea naturală a lucrurilor, iar pentru o mare parte din istoria omenirii perioadele de relativă pace au fost rezultatul unui anumit tip de hegemonie. Kaplan spune că, de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial până foarte de curând, Statele Unite au deţinut o asemenea poziţie în politica mondială. Poate că America a fost democratică în interior, dar la nivel internaţional a fost "hegemonică", susţine Kaplan în analiza sa. Cu alte cuvinte, printr-un consens internaţional aproximativ, Statelor Unite le-a revenit responsabilitatea de a conduce.

ROMANIA LIBERA

EXCLUSIV RL. Chiliman: Există politicieni care strică tot ce ating, cum sunt Patriciu şi Udrea

Andrei Chiliman, 66 de ani, crede că până anul viitor înaintea alegerilor prezidenţiale dreapta românească ar trebui să se reunească, evitând balastul din aceste formaţiuni. Din punctul lui de vedere, "politicienii care strică tot ce ating" ar trebui să facă un pas în spate. În această categorie Andrei ­Chiliman îi enumeră pe Dinu Patriciu şi Elenea Udrea, dar admite că mai sunt şi alţii. Iniţiativa România Liberală (IRL) pe care a lansat-o săptămâna trecută îşi propune să-i adune la aceeaşi masă pe toţi liderii din această parte a spectrului politic, dar nu şi pe Traian Băsescu, fiindcă el "trebuie să rămână preşedintele tuturor românilor, atât de dreapta, cât şi de stânga, până când îşi termină mandatul". Pe de altă parte, Andrei Chiliman se aşteaptă la schimbarea liderului PNL, Crin Antonescu, până la sfârşitul acestui an sau chiar mai repede, fiindcă mulţi liberali sunt nemulţumiţi de direcţia în care se îndreaptă partidul.

Culisele politicii germane în zona euro

Experţi americani au dezvăluit că unul dintre studiile de referinţă care justifică politicile de austeritate în lume prezintă în realitate date false. FMI a recunoscut deja că o falsă ecuaţie matematică l-a condus spre ignorarea impactului restricţiilor bugetare asupra economiilor ţărilor. Şi totuşi, cancelarul german cere austeritate ţărilor îndatorate. Cancelarul german, Angela Merkel, bine cotată în sondaje pentru câştigarea celui de-al treilea mandat la alegerile din septembrie, este cunoscută pentru declaraţiile tipice prin care încearcă să minimalizeze rolul dominant al Germaniei în remodelarea Uniunii Monetare a Europei. Dar nimeni în Europa nu o crede, arată Wall Street Journal într-un articol ce prezintă culisele politicii germane de austeritate pe care Merkel o impune pe continentul european. În mod special, grecii şi spaniolii reproşează austeritatea dictată de Berlin pentru a deturna crizele financiare din ţările lor în adevărate căderi economice.

Ce urmăreşte Băsescu când îl laudă pe Ponta? Dar atunci când nu suflă o vorbă despre clanul Ruşanu?

Preşedintele se pregăteşte mai ales pentru ce va urma din punct de vedere economic. Ieşirea sa de joi nu a fost menită să-i mai ridice o odă lui Ponta, după cum au interpretat acru unii dintre foştii săi fani, ci pentru a reaminti că el şi-a asumat un sacrificiu politic major prin măsurile de austeritate pe care le-a impus, dar şi pentru a trage o linie şi a spune că de acum încolo ce urmează nu mai este răspunderea lui, pentru că, spre deosebire de perioada guvernării Boc, el nu se mai amestecă absolut deloc în treburile Executivului. De fapt, preşedintele a vrut să transmită că vin vremuri grele - în ciuda cifrelor încurajatoare privind deficitul bugetar şi perspectivele de creştere economică - şi că nu mai vrea să fie asociat cu deciziile care vor fi luate pentru ţinerea sub control a cheltuielilor şi pentru redresarea economiei.

ZIARUL FINANCIAR

Se fac cozi la ghişee sau clienţii Bank of Cyprus au încredere?

Deponenţii sucursalei de la Bucureşti a Bank of Cyprus pot face de astăzi operaţiuni în conturi prin cele 33 de sucursale ale Marfin Bank, transferul reprezentând un test al încrederii în BNR şi Fondul de Garantare a Depozitelor din partea clienţilor care n-au avut acces la bani timp de o lună. Marfin a preluat la sfârşitul săptămânii trecute depozite de 77 mil. euro de la Bank of Cyprus, în cadrul unei tranzacţii supervizate de BNR şi banca centrală a Ciprului. Depozitele sunt acoperite cu lichidităţi şi credite de 82 mil. euro. Spre deosebire de Bank of Cyprus, unde depozitele erau garantate de schema din Cipru, Marfin Bank se află sub supravegherea BNR, iar depozitele sunt acoperite de Fondul român de Garantare. Rămâne de văzut dacă mesajele BNR din ultimele zile şi garanţia Fondului sunt suficiente pentru a da încredere clienţilor şi a-i încuraja să aştepte cel puţin până la scadenţa depozitelor în loc să se repeadă să-şi retragă banii.

După trei ani de căutare a unui loc de muncă, o tânără de 26 de ani şi-a deschis propriul business cu bani de la stat

Florentina Kutlak, 26 de ani, absolventă de informatică şi design vestimentar din Oradea, a pus bazele în anul 2011 unui mic atelier de confecţii textile, pentru care a primit o finanţare nerambursabilă de la stat de circa 6.000 de euro prin programul care sprijină tinerii să îşi dezvolte o afacere de tip SRL-D (societate cu răspundere limitată-debutanţi). "După ce am absolvit Facultatea de Arte Vizuale am încercat timp de aproape trei ani să îmi găsesc un loc de muncă în domeniu, însă astfel de joburi sunt foarte greu de găsit în Oradea. Eu în tot acest timp mi-am făcut acasă un mic atelier unde confecţionam diverse rochii, fuste, toate brodate, şi văzând că lumea îmi cerea diferite comenzi m-am hotărât să transform această pasiune într-o afacere", spune Florentina Kutlak.

Lecţia de economie "predată" la tablă de preşedintele Traian Băsescu nu prezintă decât indicatorii "frumoşi" ai economiei reale

Discursul de vineri-seară al preşedintelui Traian Băsescu, presărat de veşti bune legate de situaţia economică a României, nu face decât să întărească ideea că politicul nu poate să înţeleagă şi să transmită un mesaj coerent din punct de vedere economic, spun analiştii şi profesorii de economie. Preşedintele Băsescu a anunţat că datele recente ale Eurostat - nivelul datoriei externe a României de 37,8% din PIB şi deficitul pe ESA (meto­dologia europeană) de 2,9% în 2012 - readuc România în rândul ţărilor cu un deficit în parametrii acordului de la Maastricht, iar ţara redevine credibilă pe pieţele internaţionale de capital. El a pus aceste reuşite pe seama politicilor adoptate de guvernul Boc şi continuate de guvernele Ungureanu şi Ponta, reamintind totodată că principalul motiv al îmbunătăţirii acestor indicatori a fost reprezentat de măsurile de austeritate adoptate în 2010, printre care se află tăierea salariilor bu­getare cu 25%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb